StoryEditorOCM
PanoramaJEDINI TAKAV

Kakve veze imaju Francuska, prijestupna godina i satira? Počelo je kao interna šala koja se pretvorila u nešto puno veće

Piše M. Č.
29. veljače 2024. - 17:05

Ljetne olimpijske igre održavaju se svake prijestupne godine, prošle su bile izuzetak jer su se održale godinu kasnije zbog pandemije COVID-a, a inače taj godišnji dan "viška", 29. veljače, uobičajeno vezujemo uz priče o onima koji su taj dan rođeni ili su se možda baš tog datuma vjenčali, pa svoje fešte priređuju svake četvrte godine ili na neki drugi dan.

Francuzi ipak imaju jednu posebnost, 29. veljače izlazi satirični tabloid "La Bougie du Sapeur", jedini svjetski list koji izlazi svake četvrte godine, što ga čini najrjeđim novinskim izdanjem. Budući da je prvi put objavljen 1980. godine, ovo mu je 12. izdanje.

List izlazi na 20 stranica, tiska se 200.000 primjeraka, što je naklada za koju bi "ubili" brojni dnevni listovi, a rasproda se u roku dan-dva. E da, nema internetskog izdanja, samo papir, kojeg mnogi Francuzi sada već pobožno jedva čekaju kupiti čim se 29. veljače pojavi na kioscima i novinskim štandovima.

image

‘La Bougie du Sapeur‘ izlazi od 1980. godine, ali dosad je objavljeno samo 12 izdanja budući da izlazi svake četiri godine

Patrick Hertzog/Afp

Cijena mu je 4,90 eura, malo povećanje od 20 centi u odnosu na prethodno izdanje iz 2016. godine, i tvorci ovog zaista posebnog lista nemaju nikakvih problema u podmirivanju troškova, a profit od prodaje izdanja iz 2008. i 2012. godine otišao je u humanitarne svrhe.

Prošlo izdanje iz 2020. godine, kad je koronavirus zavladao svijetom, prodano je u 120.000 primjeraka. Moguća je i pretplata – 100 eura za stoljeće, dok stara izdanja koštaju 15 eura po primjerku, ali se na aukcijskim stranicama prodaju za puno veće iznose. Izdanje iz 2016. bilo je prvo koje se, osim u Francuskoj, prodavalo u Belgiji, Švicarskoj, Luksemburgu i Kanadi, a u novini se objavljuje i križaljka čija rješenja se mogu naći u – sljedećem broju za četiri godine.

"La Bougie du Sapeur" kreirali su prijatelji Jacques Debuisson i Christian Bailly, bila je to interna šala koja se pretvorila u nešto puno veće od onoga što su 1980. zamišljali, a oni za svoj humoristični list, čiji je glavni urednik Jean d‘Indy, kažu da je "antipolitički korektan".

image

Satirični tabloid izlazi samo u tiskanom izdanju, a ovogodišnje ima nakladu od 200.000 primjeraka

Mychele Daniau/Afp

Novinu i dalje stvara nekoliko prijatelja koji se sastaju u kafiću i uz piće nabacuju ideje. List je organiziran kao uobičajene novine, sa sekcijama posvećenima politici, sportu, međunarodnim odnosima, umjetnosti, tračevima o slavnima...

No, članci su napisani kao duhoviti komentari, glavna priča u ovogodišnjem izdanju je o umjetnoj inteligenciji pod naslovom "Svi ćemo biti inteligentni", a sugerira se i da Francuskoj zahvaljujući umjetnoj inteligenciji više ne trebaju škole.

Jedan od tekstova se bavi problemima promjene spola i naslov mu je "Što muškarci trebaju znati prije nego što postanu žene", drugi razmatra ideju da se Eiffelov toranj razmontira prije Olimpijskih igara koje se ovog ljeta održavaju u Parizu kako bi se smanjio sigurnosni rizik i da nakon toga IKEA napravi priručnik za njegovo ponovno montiranje.

Svojim tipičnim francuskim humorom, kaže d‘Indy, pokušavaju biti smiješni, ali ne zli, nastoje podbadati, ali ne biti okrutni. List je nazvan prema jednom od prvih francuskih likova "Le Sapeur Camembert", bio je to vojnik, rođen 29. veljače, kojeg je 1896. kreirao Georges Colomb u stripu o životu u vojsci.

image

‘La Bougie du Sapeur‘ izlazi svake prijestupne godine, 29. veljače

Bringard Denis/Hemis.fr/Hemis Via Afp

Očekivano, dosta šala usmjereno je prema susjedima Britancima, na međunarodnim stranicama novog izdanja je kratki tekst kojim podsjećaju Francuze tko je najbrže zaboravljen među modernim britanskim premijerima – Liz Truss. A na sportskim stranicama je preporuka da se ustanovi nagrada Winston Churchill za prvu osobu koja bude eliminirana na Olimpijskim igrama. Prijedlog proizlazi iz onoga za što tvorci satiričnog lista tvrde da je bio Churxhillov moto – "bez sporta".

- Nadam se da predstavljamo dašak svježeg zraka svake četiri godine. Ovih dana ljudima je potrebno smijati se – kaže glavni urednik d‘Indy.

S obzirom na veliko zanimanje čitalačke publike, očigledno u tome uspijevaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 05:17