StoryEditorOCM
Panoramaiz indije

Kako bizarno! Limun star 285 godina na dražbi prodan za vrtoglavu cifru, a umalo je završio u smeću. Natpis se još vidi

Piše Mozaik SD
30. siječnja 2024. - 13:37

Drevni agrum otkriven je u donjoj ladici škrinje iz 19. stoljeća spašene tijekom čišćenja kuće. Prodavači su prebirali po stričevim stvarima i mislili su da bi ormarić mogao biti vrijedan pa su ga odnijeli na procjenu. Specijalist je pronašao raspadajući limun u stražnjem dijelu ladice dok je fotografirao ormarić za nadolazeću prodaju. Bili su iznenađeni natpisom koji je bio urezan u žutu koru i datira iz 1739. godine.

Navodi se da je citrus ‘gospodin P Lu Franchini 4. studenoga 1739. dao gospođici E Baxter‘. Smatra se da je limun možda bio simbol ljubavi i da je u Englesku donesen iz kolonijalne Indije. Limun je širok 2 inča, smeđe boje i potpuno osušen, ali je "izvanredno dobro očuvan" i još uvijek zadržava svoj oblik. Prodavači nisu imali pojma da je u ormariću.

Budući da je bio tako neobičan, stavili su ga na dražbu radi zabave s procjenom od 40-60 funti. Ali, na njihovo iznenađenje, bilo je 35 ponuda za njega na internetu, a pobijedio je britanski kolekcionar.  Dvoranom se prolomio pljesak kada je cijena čekića pala na 1.100 funti, a konačna cijena dražbovatelja iznosila je 1.416 funti kod aukcijske kuće Brettells iz Newporta, Shrops.

Ormar u kojem je limun pronađen bio je jeftiniji od 32 funte - tako da je limun zaradio 50 puta više od toga.Kažu da je tako nevjerojatnu cijenu postigao jer ‘takvo nešto više nećete vidjeti na aukciji‘. Aukcionar David Brettell rekao je: "Limun je stigao u običnoj kineskoj kolekcionarskoj škrinji s kraja 19. stoljeća. Bio je točno na stražnjoj strani jedne od ladica pa smo ga izvadili. Tko zna koliko je dugo bio tamo, ali pretpostavljam da to nije nešto što biste ikada izvadili. Mislim da je to morao biti znak ljubavi donesen iz kolonijalne Indije, rekao je. 

"Licitacija je počela s 40 funti, ali je odjednom porasla na 340 funti, zatim na 440 funti i više. Kad smo došli do 700 funti, dva su se ponuditelja borila. Prolomio se pljesak kada je čekić pao na 1100 funti. Rekao sam im da ovakav predmet više nikada nećete vidjeti na aukciji. Potpuno je unikatan. Jedan trgovac mi se poslije šalio da će kupiti limune i otići kući i staviti ih u pećnicu!, zaključio je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:19