StoryEditorOCM

Jedino ako imate dobar želudac onda pogledajte: kako se vrši piercing i ‘probijanje‘ jezika iglom; Evo i koji su rizici

Piše MOZAIK SD
3. siječnja 2024. - 15:38

Posljdnh desetljeća u Hrvatskoj i inozemstvu popularno je bušenje jezika (piercing) i stavljanje nakita u rupu u jeziku. Sam postupak je snimila jedna djevojka, pogledajte. A u nastavku objašnjavamo što je piercing jezika i koje su njegove opasnosti. 

- Razina boli kod pirsanja jezika otprilike je jednaka onoj kad se slučajno ugrizete za jezik. Prvih nekoliko dana nakon pirsanja jezik je otečen, pričanje i žvakanje su malo otežani, a bol se može usporediti sa malo jačom upalom grla. 

Jezik će jače oticati ako spavate na trbuhu ili na jako niskom jastuku pa prvih nekoliko noći spavajte na povišenom.

Prvih 10 dana nakon bušenja jezika izbjegavajte alkohol, vruću i začinjenu hranu, vruće ili gazirane napitke, četkanje jezika četkicom za zube. Ne bismo preporučili žvakanje duhana prva dva tjedna.

Jezik će nakon pirsanja biti bijel po površini jer mu kuglica na gornjoj strani smeta za normalno čišćenje trljanjem po nepcu. Nemojte ga četkati četkicom za zube jer time možete iziritirati piercing a bijeli sloj nećete uspjeti maknuti. To će proći samo kroz dva tjedna.

Kuglica će na gornjoj strani jezika napraviti udubinu koja nestane kada se nakit trajno izvadi. Također je normalno da je jezik tvrd oko nakita prvih par dana te da boli i sam korijen jezika. Kod osoba sa slabijim imunitetom, moguć je žućkasti iscjedak limfe.

Na donjoj kuglici će vam se s vremenom nakupiti kamenac (bijela naslaga); potrebno ga je povremeno očistiti četkicom za zube ili (vrlo pažljivo) čačkalicom.

Ljubljenje – prvih tjedan dana vjerojatno vam neće biti do ljubljenja jer će vam jezik biti otečen i boljet će. Računajte na to da je novi piercing rana pa ćete vrlo lako pokupiti bakterije iz tuđih tjelesnih izlučevina. Ako vam je partner/ica bolestan/bolesna (obična prehlada, gripa, herpes itd.) bilo bi dobro da barem prva dva tjedna nakon pirsanja izbjegavate ljubljenje jer ako dobijete npr. upalu grla, može doći do komplikacija oko zarastanja, prekomjernog oticanja itd.

Početni nakit uvijek je dulji kako bi se omogućilo prirodno oticanje jezika nakon pirsanja.  Period zarastanja za jezik je u prosjeku 6 tjedana.

Igranje s nakitom može dovesti do rasta divljeg mesa (keloidni ožiljak) oko rupica, proširenja kanalića, oštećenja zuba i zubnog mesa ili oštećenja nakita. To vrijedi za cijeli period tijekom kojeg imate piercing, ne samo za prvih mjesec dana. Keloidni ožiljak u većini slučajeva možemo riješiti ako na vrijeme dođete na pregled, ali neka oštećenja (npr. oštećenja zubnog mesa) nije moguće popraviti - navodi jedna tvrtka koja ugrađuje piercinge. 

A evo što o tom načinu ukrašavanja kažu stomatolozi?

- Za vrijeme ‘osjetljivijeg razdoblja’ života, tinejdžeri ne razmišljaju toliko o posljedicama koliko o izgledu što ne znači da piercing jezika (‘tongue piercing’) ne nosi sa sobom i moguće komplikacije. Usporedno s popularnošću raste i broj znanstvenih istraživanja koja upozoravaju na brojne probleme koje uzrokuju piercing jezika, usana ili obraza.

Ako ste se odlučili na piercing, uz popratnu bol, vjerujem da ste se pripremili na komplikacije koje slijede i na moguće štete koje takvi ukrasi dugoročno čine zubima i desnima pa preporučujem da prije konačne odluke dobro razmislite.

Infekcija

Najčešća je popratna pojava s obzirom na to da je usna šupljina puna bakterija, a njihovom umnožavanju će još više doprinijeti strano tijelo.

Krvarenje

Osobito u postupku bušenja jezika, usana ili brade, često dolazi do oštećenja spletova krvnih žila koja se manifestiraju kao krvarenje koje se produžava stalnim nošenjem piercinga.

Povreda nepca

Piercing jezika nerijetko izaziva oštećenja nepčane sluznice i rane na nepcu koje dovode do upala.

Oštećenje desni

Do oštećenja desni može doći kod piercinga na usnici ili jeziku jer je metalni ukras u stalnom kontaktu s desnima. Kada govorimo i jedemo te u svim drugim aktivnostima usana stvara se tijesni kontakt ukrasa i desni, javlja se trenje koje dovodi do ozljede desni.

Razmak između zubi

Vlasnici probušenog jezika se često ‘igraju’ kuglicama pričvršćenima na nakitu za jezik, udarajući njima o prednje gornje zube zbog čega se, malo pomalo stvara razmak između zubi.

Zarazne bolesti (hepatitis, AIDS)

Nastaju kao posljedica korištenja nesterilne igle pri samom postupku ugradnje piercinga. Majstor za piercing, baš kao i majstor za tetovaže, mora proći odgovarajuću obuku, no neki se time bave bez kvalifikacije.

Endokarditis

Srčano oboljenje, također je u literaturi opisano kao posljedica infekcije nastale u ustima zbog postupka piercinga, navodi se u tekstu Poliklinike Arena. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:46