StoryEditorOCM
Panoramazločinac u mantiji

‘Imao sam 10 godina kada me je silovao redovnik‘; procurila jeziva istina o ‘svetom otoku‘ i užasu koji su prošla djeca

Piše mozaik sd
13. travnja 2024. - 17:08

Smješten tri milje od obale Južnog Walesa, pjenušavi otok Caldy na mnoge je načine odredište koje bi mnogi rado posjetili na odmoru. Zelenilo, litice i bijele pješčane plaže prava su atrakcija, a kako piše "Daily Mail", ovo područje svake godine ugosti tisuće djece na svojim obalama.

Međutim, mnogi nisu svjesni da otoka krije jezivu tajnu: mračnu povijest seksualnog zlostavljanja djece koja traje više od 50 godina i povezana je s tajnom zajednicom katoličkih redovnika koji nastanjuju otok.

Navodne žrtve zlostavljanja udružile su se kako bi pokrenule kampanju preživjelih s otoka Caldy i godinama su se borile za javnu istragu. Ovaj tjedan najavljeno je da će bivši pomoćnik policije i kriminalistički povjerenik za Južni Wales, Ian Pickles, voditi "temeljitu reviziju" navoda o zlostavljanju djece, piše Daily Mail.

image

Plaža na otoku Caldy Ina kojem su se dogodila zlostavljanja djece

Afp

MailOnline razgovarao je s nekoliko žrtava zlostavljanja na otoku koje su prvi put otvoreno progovorile o najvećoj traumi svog života.

Kevin O‘Connell imao je samo šest godina kada je prvi put boravio na otoku Caldy na obiteljskom odmoru sa svojim roditeljima, braćom i sestrama. Bio je to besplatan odmor koji je organizirala Katolička crkva u ruralnom Carmarthenshireu, gdje je odrastao.

Kad je imao devet godina, izabran je za ministranta i vratio se na otok na tjedan dana kao dio svoje obuke. Ovaj put sam.

zaprijetio mu i župni svećenik

"Kad sam prvi put vidio Caldy s broda, izgledao je kao raj, duga plaža puna djece koja se igraju i zabavljaju. Prišao mi je redovnik i rekao mi da je prijatelj mojih roditelja, a ja sam ga prepoznao kao oca Thaddeusa Kotika. On me počeo odvajati od moje skupine djece i provoditi vrijeme sjedeći u pješčanim dinama, jedući čokoladu. Milovao bi me po kosi i ljubio u glavu.‘

Mladi Kevin se iduće godine vratio na otok na odmor i ovaj put je tvrdio da su ga otac Thaddeus i drugi redovnici seksualno zlostavljali.

Rekao je da su ga odveli do oltara u ruševinama prethodne opatije gdje je bio zlostavljan.

O‘Connell je rekao: "Nisam imao kamo pobjeći i sakriti se, osjećao sam se zarobljeno i često sam mislio da ću pokušati skočiti u more i plivati ​​dok se ne utopim. Sestra bi mi pritrčala na plaži i zagrlile bismo se - nju je također silovao otac Thaddeus. Tada sam doznao zašto je taj takozvani sveti otok zapravo bio svjedok zlostavljanja djece, odvučene u mračne vlažne pećine, ne samo od redovnika i svećenika, već i od muškaraca koji su dolazili na otok. Bilo je to sigurno utočište za njih da zlostavljaju i siluju djecu. Nikada se više nisam htio vratiti tamo."

image

Djeca bi se u crkvama sa svećenicima trebala osjećati sigurno (ilustracija)

Afp

Kod kuće u svojoj župnoj crkvi mladi Kevin ‘priznao‘ je svom svećeniku što se dogodilo njemu i njegovoj sestri. Rekli su mu, kaže, ako ikad progovori o redovnicima, Bog će mu okrenuti leđa i vrag će ga odnijeti.

Svećenik je prestravljenom školarcu rekao da će noću odsječena ruka proći kroz poštanski sandučić i zadaviti ga u krevetu.

Do danas, gospodin O‘Connell nikada nije živio u kući s poštanskim sandučićem na ulaznim vratima.

i treći put na otoku strave

Protiv njegove volje, Kevin je poslan na otok u treći posjet, ovaj put sa svojim mlađim bratom kojeg je čuvao u strahu da ga otac Thaddeus ne počne zlostavljati.

Tijekom tog boravka mladi Kevin pronađen je na području opatije s ozljedom glave i odveden je u bolnicu na kopnu.

"I dalje imam ožiljak, ali ni dan danas ne znam kako sam zadobio tu ozljedu glave. Rekli su mi samo da me je gvardijan pronašao na tlu s o. Tadejem kako se naginje nada mnom. Mojim roditeljima je rečeno da sam trččao, pao i udario se u glavu - vjerujem da je to bilo nešto mnogo zlokobnije.‘

O‘Connell kaže da su njega i njegovu braću i sestre razočarale socijalne službe koje su trebale skrbiti za njih tijekom njihovih putovanja na otok.

Postao je samotnjak i sve što mu se dogodilo priznao je svojoj igrački u sobi koju je kasnije zakopao "na skrovito mjesto".

O‘Connell je upoznao svoju suprugu Carol 1983., ali joj je tek godinama kasnije ispričao o zlostavljanju koje je pretrpio od oca Thaddeusa i drugih redovnika.

Zatim je 2018., nakon godina patnje, pokrenuo kampanju preživjelih s otoka Caldy i prikupio 5000 potpisa na peticiji kojom se poziva na javnu istragu.

Godine 2022. O‘Connell vratio se na otok prvi put nakon 44 godine. Na rivu je postavio transparent s natpisom: "Kako bismo zaštitili djecu budućnosti, prvo moramo otkriti istinu o mračnoj prošlosti otoka Caldy. Žrtve trebaju odgovore."

"Pedeset ljudi je reklo da su bili seksualno zlostavljani na Caldyju. Nikad nisu dobili pravdu koju zaslužuju. Nastavit ću se boriti za njih, za sebe i svoju sestru. Otok Caldy nikada nije bio sigurno mjesto za djecu, ni tada ni sada", piše Daily Mail.

image

Kevin O‘Connell poveo je kampanju protiv pedofilije, kakva se provodi u cijelom svijetu (ilustracija)

Stephen Jaffe/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:20