stdClass Object ( [id] => 1368573 [title] => Huligansku igru igraju gospoda! Priča puna ponosa o veteranima Nade i ‘tajna‘: kad obuju zlatne gaćice, ovo se ne smije [alias] => huligansku-igru-igraju-gospoda-prica-puna-ponosa-o-veteranima-nade-i-tajna-kad-obuju-zlatne-gacice-ovo-se-ne-smije [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jednom ragbijaš Nade – uvijek ragbijaš Nade. Nakon što se pozdrave sa aktivnom sportskom karijerom, počnu se zvati "veteranima" i nastave dolaziti na igralište kod opjevane splitske murve.

Veteran je igrač sa 35, ali i onaj 80+. Zoran Pečnjak, na primjer, s 59 godina dopredsjednik je veteranskog kluba. Predstavnik, kaže, srednje generacije u tom društvu od 134 člana.

- Evo vidite ova tri stola - pokazuje mi rukom na veliko društvo dok sjedimo u kafiću kod Starog placa, "Treće poluvrijeme".

- Svi smo veterani različite genracije. Onaj tamo je bio na osnivačkoj skupštini veteranskog kluba prije 50 godina, a onaj do njega tek ima oko 40 godina. I svako jutro ovdje piju kavu i pričaju – o ragbiju.

Svak‘ svakoga poštiva. Tako su nas naučili čim smo došli u klub, školovalo nas je da se poštuje hijerarhija i tradicija. Mi bi kao seniori došli na trening, a na terenu bi igrali veterani. Šta je bitnije? Seniori. Ali mi smo morali čekat‘ sa strane dok oni ne završe, koliko god nam to onda išlo na živce – priča Pečnjak i objašnjava nam zašto se zapravo kafić u kojem sjedimo tako zove, a što isto ima veze sa tradicijom ovog sporta:

- Ragbi utakmice se uvijek završavaju s – trećim poluvremenom! Svi, pioniri, kadeti, juniori, seniori, veterani, obavezno nakon svake utakmice, svi se zajedno nađemo na terenu. Zajedno se jede i popije – pivo. To je ragbijaška tradicija. Šniceli, makaruni ili samo sendvič, sve na amaterskoj osnovi, sve sami kupimo i sve sami skuvamo – priča ovaj nekadašnji reperezentativac.

Gospodski! Po onoj britanskoj "nogomet je gospodska igra koju igraju huligani, dok je rugby huliganska igra koju igra gospoda".

Veterani se osim igranjem sa jajolikom loptom - sportom nastalim iz nogometa 1823., nakon što je jedan učenik na utakmici na engelskom sveučilištu Rugby uzeo loptu u ruke, pretrčao teren i zabio gol rukama - bave s puno različitih stvari.

Stariji se ne ruše

Najdraže im je otići na Festival ragbija EGOR (European Golden Oldies Rugby), a bili su ondje devet puta: u Heidelbergu, Veroni, Trstu, Pragu, San Sebastianu, Lisabonu... a dva puta je bio u Splitu. Split je prvi europski grad koji je bio domaćin festivalu dva puta.

---

image

Okupljanje ragbi veterana u Pragu 2013. godine



 

RK Nada
---

Te 2002. je došlo 650 veterana, a 2019. njih čak 950. Deseci klubova veterana iz cijele Europe, a festivalom se zove jer se na kraju utakmice ne piše rezultat. Rezultat nije bitan.

---

image

Tajnik kluba Zoran Derado, predsjednik veterana Siniša Tartaglia i potpredsjednik Zoran Pečnjak

Saša Burić/Cropix
---

Pravila "normalnog" ragbija se prilagođavaju prema dobnom uzrastu, mlađi veterani igraju ozbiljniji ragbi, a stariji su zaštićeni od onih poznatih rušenja na tlo ili guranja na gomili. Sve to kako bi svi mogli igrat i – guštat‘.

- Dužina utakmice je po dogovoru, ali kraća. Dva puta po deset ili po 15 minuta – objašnjava nam Zoran Derado, tajnik veteranskog kluba.

- A tu je i boja gaćica koju veterani nose. Ovi preko 65 nose zlatne gaćice, da se zna da se njih ne smije obarati na zemlju, samo zaustavit‘. A oni preko 70 nose ljubičaste, njih se ne smije ni zaustavit‘. Može s loptom trčat pet metara i onda mora dodat balun. Ako ne, zaustavljaš ga, ne klasičnim obaranjem, nego ravno rukama i on mora bacit balun, pustit‘ ga.

Crvena je za one preko 50 godina, ona ima najblaže izmjene.

Zaštita nemoćnijih

Ali, nije to vezano samo za igračeve godine, netko može imat‘ ozljedu, pa obuče neku boju gaćica da bi drugi znali. Ne diraj me! Izbor je na veteranu, ako neće obuć‘ gaćice, sudjeluje u igri kao i svi drugi, normalno. To je kao neka zaštita starijih, nemoćnijih – veli Derado.

---

image

Detalj sa utakmice veterana



 

RK Nada
---

Na festivalima se dani za takmičenja izmjenjuju sa danima za turizam, sve podvučeno hranom i pićem. Na zadnju, "good bye party" sa slikavanjem, govorima, pjesmom. Podjele nagrada – najdebljem, najstarijem, naj – nešto, ali nema najboljeg igrača. To nije bitno. Svi su dobri!

I žene ragbijaša vole poć‘, a kako ne bi?

- Žene sad sve guraju, pitaju kad će opet? Neke su prije ronjale na šporke gaće, pranje puste robe svaki dan, a nisu ni gledale utakmice! A sad su oduševljene, nakon putovanja na festivale svidio im se ragbijaški stil života – ubacuje Pečnjak.

Vetrani iz cijele Evrope bili su više nego zadovoljni Splitom.

- Oduševilo ih je naše igralište u centru grada! Svih i inače to fascinira, i to u državi u kojem ragbi nije "prvi" sport. Igrali smo na Starom placu i na tri pomoćna terena u Poljudu.

---

image

Veterani izvode haku na međunarodnom okupljanju EGOR u Splitu


 

RK Nada
---

Odigrali bi utakmicu, pa na ‘Mornara‘ na kupanje, onda opet na teren. O organizaciji se još priča! Bila je pozornica s programom, pilo se vrhunsko vino zahvaljujući donatorima, piva po tradiciji, potezanje konopa. Do sitnih sati se ostalo, a nije ka‘ vani gdje sve svrši do 11 uri. Veliki su to gušti... – priča Derado.

Nema pinezi za Sevilju

Na žalost, u lipnju se ne ide u Sevilju, prvi put nakon 20 godina. Skupoća pritisnula, veliki je trošak, pa se nije uspjela sakupit momčad. Jer troškove na putovanjima plaća svak‘ iz svog novčanika.

No, ima se i doma šta za radit‘.

Za svetog Duju imaju svoj mini-festival. Planiraju ići u Zagreb i Zenicu, a na jesen imaju tradicionalni turnir 126. brigade HV-a u Sinju.

Sa Sinjanima imaju zajedničku ratnu prošlost, iz njihova dva kluba bilo ih je stotinu u Domovinskom ratu.

---

image

Komemoracija trojici poginulih suigrača u Domovinskom ratu na ‘Nadinom‘ igralištu


 

RK Nada
---

- Za vrijeme rata imali smo Ragbi klub Jadran, unutra su bili većinom iz Nade, igrali smo protiv UNPROFOR-a, SFOR-a, britanskih brodova, jer ragbi je njima vojnički sport. Tko god je dolazio s ratišta, dolazija je tu, igrali smo. U Lori su još zabodene ragbi branke – objašnjava Pečnjak koji je, bez lopte, ratovao na desetak hrvatskih ratišta.

Poginuli članovi

Za trojicu njihovih suigrača koji su poginuli, svake godine, zajedno sa Četvrtom brigadom, održe komemoraciju.

Sinjani su im oteli i titulu prošle sezone, nakon 15 godina najveći klub hrvatskog ragbija, Nada, izgubio je prvenstvo.

"Smjena generacija", komentiraju.

Vetrani svake godine organiziraju i večere sa suprugama, već skoro 40 godina.

Prošlog vikenda su imali svečanu Skupštinu, da bi zabilježili 50 punih godina veteranskog kluba Nada ragbi 59, prvog u bivšoj državi.

Organizirao je Siniša Tartaglia, jedan od osnivača splitskog ragbi kluba, i više od 30 godina predsjednik veterana koji se prisjetio davne 1974. godine:

- Nakon što je ostarjela prva generacija u Nadi, odlučili smo osnovat veteranski klub da možemo rekreacijski nastavit igrat. Ivo Ganza, pokojni Leo Antonini i Željko Dvornik, Kaja Krstulović, Miško Rađa i ja. Bilo nas je 50 na toj Skupštini, danas je još 17 živih.

---

image

Predsjednik veterana Siniša Tartaglia i predsjednik kluba Branimir Kovačević

Saša Burić/Cropix
---

Bili smo relativno mladi, a kako smo starili, prilagođavali smo se situaciji, shvatili da nije za nas više natjecanje. Nego malo guštat, igrat se, žestit se jedan na drugoga, a posli marendat‘. Sačuvali smo kontinuitet, dok europski klubovi veterana boluju od toga da se generacije ne slažu međusobno. Dođu mladi, imaju nove ambicije, a šta će im stari? Onda se stvore novi klubovi i sve se razvodni...

Sačuvali jedinstvo

Sad su u Ljubljani dva veteranska kluba, u Zagrebu možda i tri. Nisu sačuvali jedinstvo i cjelinu ka‘ mi. Ne cvatu ni kod nas ruže, ali guramo. Slovimo ka‘ dobar klub. Mlađima je drago igrat‘, a mi stari organiziramo. Možda zato štima – veli Tartaglia.

Pa se moglo na Skupštini čut da ne preskaču turnire ragbija po Hrvatskoj, od Oroslavlja do Visa.

Da neki od njih trče na Splitskom maratonu.

Učestvuju na Mrdujskoj regati.

---

image

Ako nije ragbi, onda je potezanje konopa na festivalu u Splitu


 

RK Nada
---

Njihovi balotaši su agilni na splitskim turnirima.

A u prostorijama Nade organizirali su oko 30 puta akcije dobrovoljnog davanja krvi. Tako se spomenila i batuda velikog ‘Nadinog‘ trenera i predsjednika Miška Rađe, kada je jednom odbijen kao davatelj – zbog godina.

- Da netko dobije dec moje krvi, živnija bi ka mladić! - obrecnija se taj veliki splitski sportaš.

I nije falija, svi se slažu sjećajući se neviđene Rađine energije. A za davanje krvi se dobiju bonovi za marendu, pa se znaju udružit‘, skupit‘ novce i onda Derado napravi tartar biftek. Plaćen krvlju!

Da ne bi bilo zabune, Skupštinu, dobro posjećenu, najelo se mortadelom, pa čorbom od legumina ("na žlicu") i izvrsnim študelom. Sve iz kućne radinosti!

Ničeg nema, vjerujte, u veterana bez spize.

---

image

Ranko Armanda, Ile Bjelanović i Rade Piplović kuhaju marendu za svih na proslavi 50 godina veteranskog kluba

Saša Burić/Cropix
------
image

Skupština veterana ragbi kluba Nada

Saša Burić/Cropix
------
image

Predsjednik veterana Siniša Tartaglia i Ivan Matana iz uprave Hajduka

Saša Burić/Cropix
------
image

Trofejna sala splitskog ragbi kluba




 

JL
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZNIMNI RAGBIJAŠI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => IZNIMNI RAGBIJAŠI 2 0 8256 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-27 10:18:07 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-01 17:13:07 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2024-03-01 17:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Huligansku igru igraju gospoda! Priča puna ponosa o veteranima Nade i 'tajna': kad obuju zlatne gaćice, ovo se ne smije page_title=Huligansku igru igraju gospoda! Priča puna ponosa o veteranima Nade i 'tajna': kad obuju zlatne gaćice, ovo se ne smije [metakey] => RK Nada, veterani Nade [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26660331.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664662.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664666.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664671.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664689.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26660320.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26660340.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26660343.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26660325.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26660336.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664729.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664732.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664733.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664761.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","RK Nada","RK Nada","RK Nada","RK Nada","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","RK Nada","RK Nada","RK Nada","JL"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ranko Armanda, Ile Bjelanovi\u0107 i Rade Piplovi\u0107 kuhaju marendu za svih na proslavi 50 godina veteranskog kluba<\/p>","

Detalj sa utakmice veterana
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Veterani na Starom placu
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Balun povezuje veterane
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Veterani izvode haku na me\u0111unarodnom okupljanju EGOR u Splitu
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Tajnik kluba Zoran Derado, predsjednik veterana Sini\u0161a Tartaglia i potpredsjednik Zoran Pe\u010dnjak<\/p>","

Skup\u0161tina veterana ragbi kluba Nada<\/p>","

Predsjednik veterana Sini\u0161a Tartaglia i Ivan Matana iz uprave Hajduka<\/p>","

Predsjednik veterana Sini\u0161a Tartaglia i predsjednik kluba Branimir Kova\u010devi\u0107<\/p>","

Sve\u010dana Skup\u0161tina veterana ragbi kluba Nada<\/p>","

Ako nije ragbi, onda je potezanje konopa na festivalu u Splitu
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Komemoracija trojici poginulih suigra\u010da u Domovinskom ratu na \u2018Nadinom\u2018 igrali\u0161tu
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Okupljanje ragbi veterana u Pragu 2013. godine
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Trofejna sala splitskog ragbi kluba
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1388","hd_26660331_1920.jpg":"1920x1080","k_26660331_1280.jpg":"1280x1280","k_26660331_1024.jpg":"1024x1024","k_26660331_640.jpg":"640x640","k_26660331_480.jpg":"480x480","k_26660331_340.jpg":"340x340","k_26660331_220.jpg":"220x220","o_26660331_1280.jpg":"1280x925","o_26660331_1024.jpg":"1024x740","o_26660331_640.jpg":"640x462","o_26660331_480.jpg":"480x347","o_26660331_340.jpg":"340x245","o_26660331_220.jpg":"220x159","h_26660331_1280.jpg":"1280x854","h_26660331_1024.jpg":"1024x683","h_26660331_640.jpg":"640x427","h_26660331_480.jpg":"480x320","h_26660331_340.jpg":"340x227","h_26660331_220.jpg":"220x147","pp_26660331_1280.jpg":"1280x1628","pp_26660331_1024.jpg":"1024x1303","pp_26660331_640.jpg":"640x814","pp_26660331_480.jpg":"480x611","pp_26660331_340.jpg":"340x432","pp_26660331_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26664662_1920.jpg":"1920x1080","k_26664662_1280.jpg":"1280x1280","k_26664662_1024.jpg":"1024x1024","k_26664662_640.jpg":"640x640","k_26664662_480.jpg":"480x480","k_26664662_340.jpg":"340x340","k_26664662_220.jpg":"220x220","o_26664662_1280.jpg":"1280x854","o_26664662_1024.jpg":"1024x683","o_26664662_640.jpg":"640x427","o_26664662_480.jpg":"480x320","o_26664662_340.jpg":"340x227","o_26664662_220.jpg":"220x146","h_26664662_1280.jpg":"1280x854","h_26664662_1024.jpg":"1024x683","h_26664662_640.jpg":"640x427","h_26664662_480.jpg":"480x320","h_26664662_340.jpg":"340x227","h_26664662_220.jpg":"220x147","pp_26664662_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664662_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664662_640.jpg":"640x814","pp_26664662_480.jpg":"480x611","pp_26664662_340.jpg":"340x432","pp_26664662_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26664666_1920.jpg":"1920x1080","k_26664666_1280.jpg":"1280x1280","k_26664666_1024.jpg":"1024x1024","k_26664666_640.jpg":"640x640","k_26664666_480.jpg":"480x480","k_26664666_340.jpg":"340x340","k_26664666_220.jpg":"220x220","o_26664666_1280.jpg":"1280x854","o_26664666_1024.jpg":"1024x683","o_26664666_640.jpg":"640x427","o_26664666_480.jpg":"480x320","o_26664666_340.jpg":"340x227","o_26664666_220.jpg":"220x146","h_26664666_1280.jpg":"1280x854","h_26664666_1024.jpg":"1024x683","h_26664666_640.jpg":"640x427","h_26664666_480.jpg":"480x320","h_26664666_340.jpg":"340x227","h_26664666_220.jpg":"220x147","pp_26664666_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664666_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664666_640.jpg":"640x814","pp_26664666_480.jpg":"480x611","pp_26664666_340.jpg":"340x432","pp_26664666_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1270x1909","hd_26664671_1920.jpg":"1920x1080","k_26664671_1280.jpg":"1280x1280","k_26664671_1024.jpg":"1024x1024","k_26664671_640.jpg":"640x640","k_26664671_480.jpg":"480x480","k_26664671_340.jpg":"340x340","k_26664671_220.jpg":"220x220","o_26664671_1280.jpg":"1280x1924","o_26664671_1024.jpg":"1024x1539","o_26664671_640.jpg":"640x962","o_26664671_480.jpg":"480x721","o_26664671_340.jpg":"340x511","o_26664671_220.jpg":"220x330","h_26664671_1280.jpg":"1280x854","h_26664671_1024.jpg":"1024x683","h_26664671_640.jpg":"640x427","h_26664671_480.jpg":"480x320","h_26664671_340.jpg":"340x227","h_26664671_220.jpg":"220x147","pp_26664671_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664671_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664671_640.jpg":"640x814","pp_26664671_480.jpg":"480x611","pp_26664671_340.jpg":"340x432","pp_26664671_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1133","hd_26664689_1920.jpg":"1920x1080","k_26664689_1280.jpg":"1280x1280","k_26664689_1024.jpg":"1024x1024","k_26664689_640.jpg":"640x640","k_26664689_480.jpg":"480x480","k_26664689_340.jpg":"340x340","k_26664689_220.jpg":"220x220","o_26664689_1280.jpg":"1280x755","o_26664689_1024.jpg":"1024x604","o_26664689_640.jpg":"640x377","o_26664689_480.jpg":"480x283","o_26664689_340.jpg":"340x200","o_26664689_220.jpg":"220x129","h_26664689_1280.jpg":"1280x854","h_26664689_1024.jpg":"1024x683","h_26664689_640.jpg":"640x427","h_26664689_480.jpg":"480x320","h_26664689_340.jpg":"340x227","h_26664689_220.jpg":"220x147","pp_26664689_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664689_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664689_640.jpg":"640x814","pp_26664689_480.jpg":"480x611","pp_26664689_340.jpg":"340x432","pp_26664689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1352","hd_26660320_1920.jpg":"1920x1080","k_26660320_1280.jpg":"1280x1280","k_26660320_1024.jpg":"1024x1024","k_26660320_640.jpg":"640x640","k_26660320_480.jpg":"480x480","k_26660320_340.jpg":"340x340","k_26660320_220.jpg":"220x220","o_26660320_1280.jpg":"1280x901","o_26660320_1024.jpg":"1024x721","o_26660320_640.jpg":"640x450","o_26660320_480.jpg":"480x338","o_26660320_340.jpg":"340x239","o_26660320_220.jpg":"220x154","h_26660320_1280.jpg":"1280x854","h_26660320_1024.jpg":"1024x683","h_26660320_640.jpg":"640x427","h_26660320_480.jpg":"480x320","h_26660320_340.jpg":"340x227","h_26660320_220.jpg":"220x147","pp_26660320_1280.jpg":"1280x1628","pp_26660320_1024.jpg":"1024x1303","pp_26660320_640.jpg":"640x814","pp_26660320_480.jpg":"480x611","pp_26660320_340.jpg":"340x432","pp_26660320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26660340_1920.jpg":"1920x1080","k_26660340_1280.jpg":"1280x1280","k_26660340_1024.jpg":"1024x1024","k_26660340_640.jpg":"640x640","k_26660340_480.jpg":"480x480","k_26660340_340.jpg":"340x340","k_26660340_220.jpg":"220x220","o_26660340_1280.jpg":"1280x853","o_26660340_1024.jpg":"1024x682","o_26660340_640.jpg":"640x426","o_26660340_480.jpg":"480x320","o_26660340_340.jpg":"340x226","o_26660340_220.jpg":"220x146","h_26660340_1280.jpg":"1280x854","h_26660340_1024.jpg":"1024x683","h_26660340_640.jpg":"640x427","h_26660340_480.jpg":"480x320","h_26660340_340.jpg":"340x227","h_26660340_220.jpg":"220x147","pp_26660340_1280.jpg":"1280x1628","pp_26660340_1024.jpg":"1024x1303","pp_26660340_640.jpg":"640x814","pp_26660340_480.jpg":"480x611","pp_26660340_340.jpg":"340x432","pp_26660340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1677","hd_26660343_1920.jpg":"1920x1080","k_26660343_1280.jpg":"1280x1280","k_26660343_1024.jpg":"1024x1024","k_26660343_640.jpg":"640x640","k_26660343_480.jpg":"480x480","k_26660343_340.jpg":"340x340","k_26660343_220.jpg":"220x220","o_26660343_1280.jpg":"1280x1118","o_26660343_1024.jpg":"1024x894","o_26660343_640.jpg":"640x559","o_26660343_480.jpg":"480x419","o_26660343_340.jpg":"340x296","o_26660343_220.jpg":"220x192","h_26660343_1280.jpg":"1280x854","h_26660343_1024.jpg":"1024x683","h_26660343_640.jpg":"640x427","h_26660343_480.jpg":"480x320","h_26660343_340.jpg":"340x227","h_26660343_220.jpg":"220x147","pp_26660343_1280.jpg":"1280x1628","pp_26660343_1024.jpg":"1024x1303","pp_26660343_640.jpg":"640x814","pp_26660343_480.jpg":"480x611","pp_26660343_340.jpg":"340x432","pp_26660343_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1459","hd_26660325_1920.jpg":"1920x1080","k_26660325_1280.jpg":"1280x1280","k_26660325_1024.jpg":"1024x1024","k_26660325_640.jpg":"640x640","k_26660325_480.jpg":"480x480","k_26660325_340.jpg":"340x340","k_26660325_220.jpg":"220x220","o_26660325_1280.jpg":"1280x972","o_26660325_1024.jpg":"1024x778","o_26660325_640.jpg":"640x486","o_26660325_480.jpg":"480x364","o_26660325_340.jpg":"340x258","o_26660325_220.jpg":"220x167","h_26660325_1280.jpg":"1280x854","h_26660325_1024.jpg":"1024x683","h_26660325_640.jpg":"640x427","h_26660325_480.jpg":"480x320","h_26660325_340.jpg":"340x227","h_26660325_220.jpg":"220x147","pp_26660325_1280.jpg":"1280x1628","pp_26660325_1024.jpg":"1024x1303","pp_26660325_640.jpg":"640x814","pp_26660325_480.jpg":"480x611","pp_26660325_340.jpg":"340x432","pp_26660325_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1121","hd_26660336_1920.jpg":"1920x1080","k_26660336_1280.jpg":"1280x1280","k_26660336_1024.jpg":"1024x1024","k_26660336_640.jpg":"640x640","k_26660336_480.jpg":"480x480","k_26660336_340.jpg":"340x340","k_26660336_220.jpg":"220x220","o_26660336_1280.jpg":"1280x747","o_26660336_1024.jpg":"1024x597","o_26660336_640.jpg":"640x373","o_26660336_480.jpg":"480x280","o_26660336_340.jpg":"340x198","o_26660336_220.jpg":"220x128","h_26660336_1280.jpg":"1280x854","h_26660336_1024.jpg":"1024x683","h_26660336_640.jpg":"640x427","h_26660336_480.jpg":"480x320","h_26660336_340.jpg":"340x227","h_26660336_220.jpg":"220x147","pp_26660336_1280.jpg":"1280x1628","pp_26660336_1024.jpg":"1024x1303","pp_26660336_640.jpg":"640x814","pp_26660336_480.jpg":"480x611","pp_26660336_340.jpg":"340x432","pp_26660336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26664729_1920.jpg":"1920x1080","k_26664729_1280.jpg":"1280x1280","k_26664729_1024.jpg":"1024x1024","k_26664729_640.jpg":"640x640","k_26664729_480.jpg":"480x480","k_26664729_340.jpg":"340x340","k_26664729_220.jpg":"220x220","o_26664729_1280.jpg":"1280x854","o_26664729_1024.jpg":"1024x683","o_26664729_640.jpg":"640x427","o_26664729_480.jpg":"480x320","o_26664729_340.jpg":"340x227","o_26664729_220.jpg":"220x146","h_26664729_1280.jpg":"1280x854","h_26664729_1024.jpg":"1024x683","h_26664729_640.jpg":"640x427","h_26664729_480.jpg":"480x320","h_26664729_340.jpg":"340x227","h_26664729_220.jpg":"220x147","pp_26664729_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664729_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664729_640.jpg":"640x814","pp_26664729_480.jpg":"480x611","pp_26664729_340.jpg":"340x432","pp_26664729_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26664732_1920.jpg":"1920x1080","k_26664732_1280.jpg":"1280x1280","k_26664732_1024.jpg":"1024x1024","k_26664732_640.jpg":"640x640","k_26664732_480.jpg":"480x480","k_26664732_340.jpg":"340x340","k_26664732_220.jpg":"220x220","o_26664732_1280.jpg":"1280x853","o_26664732_1024.jpg":"1024x682","o_26664732_640.jpg":"640x426","o_26664732_480.jpg":"480x320","o_26664732_340.jpg":"340x226","o_26664732_220.jpg":"220x146","h_26664732_1280.jpg":"1280x854","h_26664732_1024.jpg":"1024x683","h_26664732_640.jpg":"640x427","h_26664732_480.jpg":"480x320","h_26664732_340.jpg":"340x227","h_26664732_220.jpg":"220x147","pp_26664732_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664732_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664732_640.jpg":"640x814","pp_26664732_480.jpg":"480x611","pp_26664732_340.jpg":"340x432","pp_26664732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_26664733_1920.jpg":"1920x1080","k_26664733_1280.jpg":"1280x1280","k_26664733_1024.jpg":"1024x1024","k_26664733_640.jpg":"640x640","k_26664733_480.jpg":"480x480","k_26664733_340.jpg":"340x340","k_26664733_220.jpg":"220x220","o_26664733_1280.jpg":"1280x960","o_26664733_1024.jpg":"1024x768","o_26664733_640.jpg":"640x480","o_26664733_480.jpg":"480x360","o_26664733_340.jpg":"340x255","o_26664733_220.jpg":"220x165","h_26664733_1280.jpg":"1280x854","h_26664733_1024.jpg":"1024x683","h_26664733_640.jpg":"640x427","h_26664733_480.jpg":"480x320","h_26664733_340.jpg":"340x227","h_26664733_220.jpg":"220x147","pp_26664733_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664733_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664733_640.jpg":"640x814","pp_26664733_480.jpg":"480x611","pp_26664733_340.jpg":"340x432","pp_26664733_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26664761_1920.jpg":"1920x1080","k_26664761_1280.jpg":"1280x1280","k_26664761_1024.jpg":"1024x1024","k_26664761_640.jpg":"640x640","k_26664761_480.jpg":"480x480","k_26664761_340.jpg":"340x340","k_26664761_220.jpg":"220x220","o_26664761_1280.jpg":"1280x960","o_26664761_1024.jpg":"1024x768","o_26664761_640.jpg":"640x480","o_26664761_480.jpg":"480x360","o_26664761_340.jpg":"340x255","o_26664761_220.jpg":"220x165","h_26664761_1280.jpg":"1280x854","h_26664761_1024.jpg":"1024x683","h_26664761_640.jpg":"640x427","h_26664761_480.jpg":"480x320","h_26664761_340.jpg":"340x227","h_26664761_220.jpg":"220x147","pp_26664761_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664761_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664761_640.jpg":"640x814","pp_26664761_480.jpg":"480x611","pp_26664761_340.jpg":"340x432","pp_26664761_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8051590 Threads: 12 Questions: 1602240772 Slow queries: 4899326 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112590682 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/huligansku-igru-igraju-gospoda-prica-puna-ponosa-o-veteranima-nade-i-tajna-kad-obuju-zlatne-gacice-ovo-se-ne-smije-1368573 [printLink] => /mozaik/panorama/huligansku-igru-igraju-gospoda-prica-puna-ponosa-o-veteranima-nade-i-tajna-kad-obuju-zlatne-gacice-ovo-se-ne-smije-1368573?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 346575 [name] => RK Nada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rk-nada [link] => /tag/rk-nada ) [1] => stdClass Object ( [id] => 750102 [name] => veterani Nade [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 18:05:26 [main_article_id] => 0 [alias] => veterani-nade [link] => /tag/veterani-nade ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZNIMNI RAGBIJAŠI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Huligansku igru igraju gospoda! Priča puna ponosa o veteranima Nade i ‘tajna‘: kad obuju zlatne gaćice, ovo se ne smije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26660331.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ranko Armanda, Ile Bjelanović i Rade Piplović kuhaju marendu za svih na proslavi 50 godina veteranskog kluba

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26660331.jpg [title] =>

Ranko Armanda, Ile Bjelanović i Rade Piplović kuhaju marendu za svih na proslavi 50 godina veteranskog kluba

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664662.jpg [title] =>

Detalj sa utakmice veterana



 

RK Nada ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664666.jpg [title] =>

Veterani na Starom placu



 

RK Nada ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664671.jpg [title] =>

Balun povezuje veterane



 

RK Nada ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664689.jpg [title] =>

Veterani izvode haku na međunarodnom okupljanju EGOR u Splitu


 

RK Nada ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26660320.jpg [title] =>

Tajnik kluba Zoran Derado, predsjednik veterana Siniša Tartaglia i potpredsjednik Zoran Pečnjak

Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26660340.jpg [title] =>

Skupština veterana ragbi kluba Nada

Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26660343.jpg [title] =>

Predsjednik veterana Siniša Tartaglia i Ivan Matana iz uprave Hajduka

Saša Burić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26660325.jpg [title] =>

Predsjednik veterana Siniša Tartaglia i predsjednik kluba Branimir Kovačević

Saša Burić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26660336.jpg [title] =>

Svečana Skupština veterana ragbi kluba Nada

Saša Burić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664729.jpg [title] =>

Ako nije ragbi, onda je potezanje konopa na festivalu u Splitu


 

RK Nada ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664732.jpg [title] =>

Komemoracija trojici poginulih suigrača u Domovinskom ratu na ‘Nadinom‘ igralištu


 

RK Nada ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664733.jpg [title] =>

Okupljanje ragbi veterana u Pragu 2013. godine



 

RK Nada ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664761.jpg [title] =>

Trofejna sala splitskog ragbi kluba




 

JL ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jednom ragbijaš Nade – uvijek ragbijaš Nade. Nakon što se pozdrave sa aktivnom sportskom karijerom, počnu se zvati "veteranima" i nastave dolaziti na igralište kod opjevane splitske murve.

Veteran je igrač sa 35, ali i onaj 80+. Zoran Pečnjak, na primjer, s 59 godina dopredsjednik je veteranskog kluba. Predstavnik, kaže, srednje generacije u tom društvu od 134 člana.

- Evo vidite ova tri stola - pokazuje mi rukom na veliko društvo dok sjedimo u kafiću kod Starog placa, "Treće poluvrijeme".

- Svi smo veterani različite genracije. Onaj tamo je bio na osnivačkoj skupštini veteranskog kluba prije 50 godina, a onaj do njega tek ima oko 40 godina. I svako jutro ovdje piju kavu i pričaju – o ragbiju.

Svak‘ svakoga poštiva. Tako su nas naučili čim smo došli u klub, školovalo nas je da se poštuje hijerarhija i tradicija. Mi bi kao seniori došli na trening, a na terenu bi igrali veterani. Šta je bitnije? Seniori. Ali mi smo morali čekat‘ sa strane dok oni ne završe, koliko god nam to onda išlo na živce – priča Pečnjak i objašnjava nam zašto se zapravo kafić u kojem sjedimo tako zove, a što isto ima veze sa tradicijom ovog sporta:

- Ragbi utakmice se uvijek završavaju s – trećim poluvremenom! Svi, pioniri, kadeti, juniori, seniori, veterani, obavezno nakon svake utakmice, svi se zajedno nađemo na terenu. Zajedno se jede i popije – pivo. To je ragbijaška tradicija. Šniceli, makaruni ili samo sendvič, sve na amaterskoj osnovi, sve sami kupimo i sve sami skuvamo – priča ovaj nekadašnji reperezentativac.

Gospodski! Po onoj britanskoj "nogomet je gospodska igra koju igraju huligani, dok je rugby huliganska igra koju igra gospoda".

Veterani se osim igranjem sa jajolikom loptom - sportom nastalim iz nogometa 1823., nakon što je jedan učenik na utakmici na engelskom sveučilištu Rugby uzeo loptu u ruke, pretrčao teren i zabio gol rukama - bave s puno različitih stvari.

Stariji se ne ruše

Najdraže im je otići na Festival ragbija EGOR (European Golden Oldies Rugby), a bili su ondje devet puta: u Heidelbergu, Veroni, Trstu, Pragu, San Sebastianu, Lisabonu... a dva puta je bio u Splitu. Split je prvi europski grad koji je bio domaćin festivalu dva puta.

---

image

Okupljanje ragbi veterana u Pragu 2013. godine



 

RK Nada
---

Te 2002. je došlo 650 veterana, a 2019. njih čak 950. Deseci klubova veterana iz cijele Europe, a festivalom se zove jer se na kraju utakmice ne piše rezultat. Rezultat nije bitan.

---

image

Tajnik kluba Zoran Derado, predsjednik veterana Siniša Tartaglia i potpredsjednik Zoran Pečnjak

Saša Burić/Cropix
---

Pravila "normalnog" ragbija se prilagođavaju prema dobnom uzrastu, mlađi veterani igraju ozbiljniji ragbi, a stariji su zaštićeni od onih poznatih rušenja na tlo ili guranja na gomili. Sve to kako bi svi mogli igrat i – guštat‘.

- Dužina utakmice je po dogovoru, ali kraća. Dva puta po deset ili po 15 minuta – objašnjava nam Zoran Derado, tajnik veteranskog kluba.

- A tu je i boja gaćica koju veterani nose. Ovi preko 65 nose zlatne gaćice, da se zna da se njih ne smije obarati na zemlju, samo zaustavit‘. A oni preko 70 nose ljubičaste, njih se ne smije ni zaustavit‘. Može s loptom trčat pet metara i onda mora dodat balun. Ako ne, zaustavljaš ga, ne klasičnim obaranjem, nego ravno rukama i on mora bacit balun, pustit‘ ga.

Crvena je za one preko 50 godina, ona ima najblaže izmjene.

Zaštita nemoćnijih

Ali, nije to vezano samo za igračeve godine, netko može imat‘ ozljedu, pa obuče neku boju gaćica da bi drugi znali. Ne diraj me! Izbor je na veteranu, ako neće obuć‘ gaćice, sudjeluje u igri kao i svi drugi, normalno. To je kao neka zaštita starijih, nemoćnijih – veli Derado.

---

image

Detalj sa utakmice veterana



 

RK Nada
---

Na festivalima se dani za takmičenja izmjenjuju sa danima za turizam, sve podvučeno hranom i pićem. Na zadnju, "good bye party" sa slikavanjem, govorima, pjesmom. Podjele nagrada – najdebljem, najstarijem, naj – nešto, ali nema najboljeg igrača. To nije bitno. Svi su dobri!

I žene ragbijaša vole poć‘, a kako ne bi?

- Žene sad sve guraju, pitaju kad će opet? Neke su prije ronjale na šporke gaće, pranje puste robe svaki dan, a nisu ni gledale utakmice! A sad su oduševljene, nakon putovanja na festivale svidio im se ragbijaški stil života – ubacuje Pečnjak.

Vetrani iz cijele Evrope bili su više nego zadovoljni Splitom.

- Oduševilo ih je naše igralište u centru grada! Svih i inače to fascinira, i to u državi u kojem ragbi nije "prvi" sport. Igrali smo na Starom placu i na tri pomoćna terena u Poljudu.

---

image

Veterani izvode haku na međunarodnom okupljanju EGOR u Splitu


 

RK Nada
---

Odigrali bi utakmicu, pa na ‘Mornara‘ na kupanje, onda opet na teren. O organizaciji se još priča! Bila je pozornica s programom, pilo se vrhunsko vino zahvaljujući donatorima, piva po tradiciji, potezanje konopa. Do sitnih sati se ostalo, a nije ka‘ vani gdje sve svrši do 11 uri. Veliki su to gušti... – priča Derado.

Nema pinezi za Sevilju

Na žalost, u lipnju se ne ide u Sevilju, prvi put nakon 20 godina. Skupoća pritisnula, veliki je trošak, pa se nije uspjela sakupit momčad. Jer troškove na putovanjima plaća svak‘ iz svog novčanika.

No, ima se i doma šta za radit‘.

Za svetog Duju imaju svoj mini-festival. Planiraju ići u Zagreb i Zenicu, a na jesen imaju tradicionalni turnir 126. brigade HV-a u Sinju.

Sa Sinjanima imaju zajedničku ratnu prošlost, iz njihova dva kluba bilo ih je stotinu u Domovinskom ratu.

---

image

Komemoracija trojici poginulih suigrača u Domovinskom ratu na ‘Nadinom‘ igralištu


 

RK Nada
---

- Za vrijeme rata imali smo Ragbi klub Jadran, unutra su bili većinom iz Nade, igrali smo protiv UNPROFOR-a, SFOR-a, britanskih brodova, jer ragbi je njima vojnički sport. Tko god je dolazio s ratišta, dolazija je tu, igrali smo. U Lori su još zabodene ragbi branke – objašnjava Pečnjak koji je, bez lopte, ratovao na desetak hrvatskih ratišta.

Poginuli članovi

Za trojicu njihovih suigrača koji su poginuli, svake godine, zajedno sa Četvrtom brigadom, održe komemoraciju.

Sinjani su im oteli i titulu prošle sezone, nakon 15 godina najveći klub hrvatskog ragbija, Nada, izgubio je prvenstvo.

"Smjena generacija", komentiraju.

Vetrani svake godine organiziraju i večere sa suprugama, već skoro 40 godina.

Prošlog vikenda su imali svečanu Skupštinu, da bi zabilježili 50 punih godina veteranskog kluba Nada ragbi 59, prvog u bivšoj državi.

Organizirao je Siniša Tartaglia, jedan od osnivača splitskog ragbi kluba, i više od 30 godina predsjednik veterana koji se prisjetio davne 1974. godine:

- Nakon što je ostarjela prva generacija u Nadi, odlučili smo osnovat veteranski klub da možemo rekreacijski nastavit igrat. Ivo Ganza, pokojni Leo Antonini i Željko Dvornik, Kaja Krstulović, Miško Rađa i ja. Bilo nas je 50 na toj Skupštini, danas je još 17 živih.

---

image

Predsjednik veterana Siniša Tartaglia i predsjednik kluba Branimir Kovačević

Saša Burić/Cropix
---

Bili smo relativno mladi, a kako smo starili, prilagođavali smo se situaciji, shvatili da nije za nas više natjecanje. Nego malo guštat, igrat se, žestit se jedan na drugoga, a posli marendat‘. Sačuvali smo kontinuitet, dok europski klubovi veterana boluju od toga da se generacije ne slažu međusobno. Dođu mladi, imaju nove ambicije, a šta će im stari? Onda se stvore novi klubovi i sve se razvodni...

Sačuvali jedinstvo

Sad su u Ljubljani dva veteranska kluba, u Zagrebu možda i tri. Nisu sačuvali jedinstvo i cjelinu ka‘ mi. Ne cvatu ni kod nas ruže, ali guramo. Slovimo ka‘ dobar klub. Mlađima je drago igrat‘, a mi stari organiziramo. Možda zato štima – veli Tartaglia.

Pa se moglo na Skupštini čut da ne preskaču turnire ragbija po Hrvatskoj, od Oroslavlja do Visa.

Da neki od njih trče na Splitskom maratonu.

Učestvuju na Mrdujskoj regati.

---

image

Ako nije ragbi, onda je potezanje konopa na festivalu u Splitu


 

RK Nada
---

Njihovi balotaši su agilni na splitskim turnirima.

A u prostorijama Nade organizirali su oko 30 puta akcije dobrovoljnog davanja krvi. Tako se spomenila i batuda velikog ‘Nadinog‘ trenera i predsjednika Miška Rađe, kada je jednom odbijen kao davatelj – zbog godina.

- Da netko dobije dec moje krvi, živnija bi ka mladić! - obrecnija se taj veliki splitski sportaš.

I nije falija, svi se slažu sjećajući se neviđene Rađine energije. A za davanje krvi se dobiju bonovi za marendu, pa se znaju udružit‘, skupit‘ novce i onda Derado napravi tartar biftek. Plaćen krvlju!

Da ne bi bilo zabune, Skupštinu, dobro posjećenu, najelo se mortadelom, pa čorbom od legumina ("na žlicu") i izvrsnim študelom. Sve iz kućne radinosti!

Ničeg nema, vjerujte, u veterana bez spize.

---

image

Ranko Armanda, Ile Bjelanović i Rade Piplović kuhaju marendu za svih na proslavi 50 godina veteranskog kluba

Saša Burić/Cropix
------
image

Skupština veterana ragbi kluba Nada

Saša Burić/Cropix
------
image

Predsjednik veterana Siniša Tartaglia i Ivan Matana iz uprave Hajduka

Saša Burić/Cropix
------
image

Trofejna sala splitskog ragbi kluba




 

JL
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix RK Nada RK Nada RK Nada RK Nada Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix RK Nada RK Nada RK Nada JL
Saša Burić/Cropix

Ranko Armanda, Ile Bjelanović i Rade Piplović kuhaju marendu za svih na proslavi 50 godina veteranskog kluba

RK Nada

Detalj sa utakmice veterana



 

RK Nada

Veterani na Starom placu



 

RK Nada

Balun povezuje veterane



 

RK Nada

Veterani izvode haku na međunarodnom okupljanju EGOR u Splitu


 

Saša Burić/Cropix

Tajnik kluba Zoran Derado, predsjednik veterana Siniša Tartaglia i potpredsjednik Zoran Pečnjak

Saša Burić/Cropix

Skupština veterana ragbi kluba Nada

Saša Burić/Cropix

Predsjednik veterana Siniša Tartaglia i Ivan Matana iz uprave Hajduka

Saša Burić/Cropix

Predsjednik veterana Siniša Tartaglia i predsjednik kluba Branimir Kovačević

Saša Burić/Cropix

Svečana Skupština veterana ragbi kluba Nada

RK Nada

Ako nije ragbi, onda je potezanje konopa na festivalu u Splitu


 

RK Nada

Komemoracija trojici poginulih suigrača u Domovinskom ratu na ‘Nadinom‘ igralištu


 

RK Nada

Okupljanje ragbi veterana u Pragu 2013. godine



 

JL

Trofejna sala splitskog ragbi kluba




 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/huligansku-igru-igraju-gospoda-prica-puna-ponosa-o-veteranima-nade-i-tajna-kad-obuju-zlatne-gacice-ovo-se-ne-smije-1368573 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4d85ce8f6a651089a4805aff53af123ce3ded903 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Huligansku+igru+igraju+gospoda%21+Pri%C4%8Da+puna+ponosa+o+veteranima+Nade+i+%E2%80%98tajna%E2%80%98%3A+kad+obuju+zlatne+ga%C4%87ice%2C+ovo+se+ne+smije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fhuligansku-igru-igraju-gospoda-prica-puna-ponosa-o-veteranima-nade-i-tajna-kad-obuju-zlatne-gacice-ovo-se-ne-smije-1368573 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fhuligansku-igru-igraju-gospoda-prica-puna-ponosa-o-veteranima-nade-i-tajna-kad-obuju-zlatne-gacice-ovo-se-ne-smije-1368573 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZNIMNI RAGBIJAŠI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaIZNIMNI RAGBIJAŠI

Huligansku igru igraju gospoda! Priča puna ponosa o veteranima Nade i ‘tajna‘: kad obuju zlatne gaćice, ovo se ne smije

Piše Jasenka Leskur
1. ožujka 2024. - 18:04
Ranko Armanda, Ile Bjelanović i Rade Piplović kuhaju marendu za svih na proslavi 50 godina veteranskog klubaSaša Burić/Cropix

Jednom ragbijaš Nade – uvijek ragbijaš Nade. Nakon što se pozdrave sa aktivnom sportskom karijerom, počnu se zvati "veteranima" i nastave dolaziti na igralište kod opjevane splitske murve.

Veteran je igrač sa 35, ali i onaj 80+. Zoran Pečnjak, na primjer, s 59 godina dopredsjednik je veteranskog kluba. Predstavnik, kaže, srednje generacije u tom društvu od 134 člana.

- Evo vidite ova tri stola - pokazuje mi rukom na veliko društvo dok sjedimo u kafiću kod Starog placa, "Treće poluvrijeme".

- Svi smo veterani različite genracije. Onaj tamo je bio na osnivačkoj skupštini veteranskog kluba prije 50 godina, a onaj do njega tek ima oko 40 godina. I svako jutro ovdje piju kavu i pričaju – o ragbiju.

Svak‘ svakoga poštiva. Tako su nas naučili čim smo došli u klub, školovalo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 13:48