StoryEditorOCM
PanoramaPAZITE SE

Dvoje liječnika se ‘borilo‘ s insektom koji je ušao u uho muškarca. Evo što ako vam u uho ugmižu bube, može bit i opasno

Piše MOZAIK SD
19. studenog 2023. - 19:15

Jedan muškarac je posjetio liječnika, potužio se da ima strano tijelo u uhu. I liječnici su imali što vidjeti. Iz uha mu je virio poveći insekt.

Magazin Vaše zdravlje navodi:

Strana tijela u uhu, odnosno u zvukovodu, česta su u hitnoj medicinskoj praksi, a najčešća su kod djece. Mogu biti organska ili anorganska, a najčešće je riječ o vati, perlama, kamenčićima, sjemenkama, insektima, komadićima igračaka pa čak i bateriji.

image

Dvoje liječnika je moralo intervenirati

tik tok

Sumnju na strano tijelo u uhu podržavaju simptomi poput osjećaja začepljenosti uha, nagluhosti ili osjećaja punoće u uhu. Moguća je i pojava bola u slučaju da strano tijelo dovede do ozljede zvukovoda ili bubnjića. Ako je posrijedi živi insekt, smetnje mogu biti vrlo neugodne, čuje se zujanje ili se osjeti škakljanje zbog kretanja insekta, a može doći i do ozljede u slučaju uboda ili ugriza.

U slučaju sumnje posjetite liječnika. Dijagnoza se potvrđuje otoskopskim pregledom.

Pogledajte i video: 

Postupak

​- Ne pokušavajte samo izvaditi strano tijelo iz zvukovoda jer ga možete gurnuti još dublje i uzrokovati oštećenje kože zvukovoda, odnosno oštećenje ili puknuće bubnjića.

- Živi insekt u zvukovodu ubija se ulijevanjem mineralnog ulja ili anestetika (lidokain) u uho. Odstranjivanje se provodi hvataljkom, kukicom ili ispiranjem, ali s oprezom da se ne ozlijedi bubnjić.

- Bateriju iz uha treba izvaditi bez odlaganja zbog opasnosti od korozivne ozljede.

- Organski materijal (biljke ili hranu) treba odmah ukloniti zbog mogućnosti bubrenja materijala i brzog izbijanja infekcije.

- Nakon odstranjivanja stranog tijela iz zvukovoda preporuča se nekoliko dana, prema naputku liječnika, u uho kapati antibiotsko-kortikosteroidne kapi

Još jedan video s velikom bubom u uhu: 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:05