StoryEditorOCM
PanoramaTO JE ODANOST

Doživotni suputnik; Nakon potrage od tri mjeseca, uz mrtvog planinara pronašli su i njegovog psa

Piše MOZAIK SD
15. studenog 2023. - 13:01

Planinar Rich Moore, 71, nestao prije tri mjeseca, pronađen je mrtav u Coloradu, dok je njegov bijeli Jack Russell pas Finney još uvijek živ pored njegovog tijela

Moore iz Pagosa Springsa i Finney su 19. kolovoza krenuli na planinarenje do Blackhead Peaka, koji se nalazi u planinama San Juan u jugozapadnom Coloradu. Lokalni lovac otkrio je Mooreovo tijelo 30. listopada, prenosi Daily Mail.

Mooreov Jack Russell terijer je preživio i čekao uz svog vlasnika. 

image
Andrew Caballero-reynolds/Afp

Pješačka ruta do vrha Blackheada visokog skoro četiri tisuće kilometara duga je otprilike pet kilometara s usponom od 760 metara. Put do vrha opisan je kao ‘grub, stjenovit i strm, ali posljednji dio je neodržavana društvena staza, izvijestio je The Mercury News. 

Dan nakon što je pronađeno Mooreovo tijelo, pripadnici Ureda šerifa okruga Archuleta i potraga i spašavanje dovezeni su u to područje kako bi izvukli žrtvu, piše Daily Mail.

Mooreov odani pas, koji je čudom preživio, prevezen je u lokalnu veterinarsku bolnicu, a kasnije se ponovno ujedinio sa svojom obitelji.

Uzrok Mooreove smrti nije objavljen. 

Moore je bio iz Pagosa Springsa u državi Colorado, i pokušavao je pješačiti planinom na istoku.

Taos Search and Rescue pisao je o naporima oporavka na svojoj Facebook stranici. Delinda Vanne-Brightyn, članica grupe, opisala je svoje iskustvo pokušavajući locirati Moorea. U objavi je napisala da je odgovorila na početnu potragu zajedno sa svojim certificiranim K9 psom po imenu Akio Yodasan.

‘Tražili smo ispod vrha vrha i izravno prema zapadu, tražeći niz planinu prema mjestu gdje se nalazio njegov automobil‘, napisala je Vanne-Brightyn.

Govorila je o vremenu i uvjetima s kojima su se susreli ona i ekipa. ‘Vjetrovi su bili izravno sa zapada/jugozapada‘, napisala je.

‘Bilo je tako strmo, ubačeni smo helikopterom. Pronađen je 2,5 milje istočno od planinskog vrha ispod kojeg smo ubačeni helikopterom.‘

Izrazila je sućut obitelji i napisala da im je ‘drago što su uspjeli dobiti odgovore, kao i vratiti svog psa kući.‘

Drugi su otišli na internet kako bi izrazili sućut obitelji i podijelili kakav je poseban pas Finney te su podijelili svoju zahvalnost timovima za potragu i spašavanje.

‘Nevjerojatno da je pas ostao s njim. Oni su doista čovjekov najbolji prijatelji‘, napisao je netko.

‘Svaka čast timu za potragu na njihovoj upornosti‘, napisao je drugi.

‘Hvala ti što si ih spasio i hvala Buddyju što si ostao s njim!‘

Dok je drugi napisao kako je "tužno" iskušenje, ali je bio zahvalan što Moore nije sam. Napisali su, djelomice, ‘psi su vjerni, nije umro sam‘.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:27