stdClass Object ( [id] => 290157 [title] => Kakve jabuke jedemo i trebamo li ih guliti prije konzumacije? [alias] => kakve-jabuke-jedemo-i-trebamo-li-ih-guliti-prije-konzumacije [catid] => 267 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Jabuka se još od Hipokrata smatra najzdravijim voćem i preporučuje se pojesti svaki dan po jednu jer je to garancija dobrog zdravlja. Svježa jabuka jedan je od najvrjednijih darova jeseni, a zahvaljujući suvremenim tehnologijama proizvodnje, može se čuvati cijelu godinu bez posljedica na kvalitetu ploda.

– Jabuka opravdano nosi laskavu titulu “kraljica voća” jer je najkompletnije voće u ljudskoj prehrani. Sadrži sve što je potrebno našem organizmu – voćne šećere, vitamine, kiseline, minerale, pektine, vlakna i, što je osobito važno, najčišću vodu jer na putu od tla do ploda prođe kroz milijune staničnih opni.

Prema preporuci nutricionista, ali i Svjetske zdravstvene organizacija, dnevno bismo trebali pojesti dvije do pet porcija voća, a pod porcijom podrazumijevamo 154 grama, što odgovara jednoj jabuci prosječne veličine, ili dnevno dvije jabuke. Na žalost, Hrvati dnevno pojedu samo trećinu dnevne potrebe – kaže dr. sc. Frane Ivković iz Vrtnog centra “Ivković” u Zagrebu.

– Kad zagrizemo u čvrstu i sočnu jabuku, nismo ni svjesni da dobijemo zapravo puno više od jednog ukusnog voćnog obroka – otkriva naš sugovornik.

Probava jabuke traje samo 30 minuta, i u tom se procesu ne oslobađaju štetni nusprodukti (u usporedbi s probavom mesa, koja traje između šest i osam sati). Jabuka sadrži više od 80 posto vode, što je isti omjer kao i u ljudskom tijelu.

Jedan plod srednje veličine sadrži samo 80 kcal, pa je vrlo dobar saveznik u dijetama za regulaciju tjelesne težine, osobito ako je se jede samu ili neposredno nakon tjelesne aktivnosti. Sadrži fruktozu – voćni šećer koji tijelo ne treba pretvarati u niže šećere prije upotrebe, nego brzo ulazi u krv i pri tome se oslobađa energija.



Osim toga, ne sadrži kolesterol, a sadrži pektin koji daje osjećaj sitosti jer na sebe navlači vodu. Jabuka sadrži i vlaknaste tvari koje se sastoje od celuloze i hemiceluloze, te pektine lignine i polisaharide.

Topljivi dijelovi vežu ione i žučne soli, a netopljivi povećavaju volumen stolice i ubrzavaju vrijeme prolaska crijevnog sadržaja, što je važno u prevenciji raka debelog crijeva, koelitijaze i ishemične bolesti srca. One smanjuju apsorpciju glukoze nastale razgradnjom, što je osobito važno za prehranu bolesnika sa šećernom bolesti.

Jabuka je odlična zamjena za grickalice i slatkiše između obroka, jer na taj način izbjegavamo unos nepotrebnih masnoća, proteina i konzumnog šećera, a konzumirate li je prije spavanja, možete se riješiti i nesanice.

– Zabrinjavajuće je da pojedini “stručnjaci” savjetuju pranje voća u deterdžentima, što je glupost. Jabuka iz voćnjaka praktički dođe čista u supermarkete, ali kupci svojim rukama prebiru plodove i uvijek postoji mogućnost onečišćenja, pa je moj savjet svima koji su sumnjičavi i peru jabuke deterdžentima i sapunima da to ne čine. Jabuku treba samo oprati vodom i jesti je s korom jer se u kori nalaze flavonoidi.

Najnovije istraživanje na kalifornijskom sveučilištu pokazalo je da svježe jabuke, kao i njihov sok, izvrsno djeluju kao antioksidansi jer sadrže fitonutrijente, vitamin C, beta karoten iz vitamina A, te selen, bakar, mangan i cink u kombinaciji s enzimima, kao i bioflavonoide, koji jabuci daju boju, a nalaze se u kori.

Stoga je jasno da joj nije poželjno guliti koru. Jedenjem optimalne količine jabuka, godišnje oko 70 kilograma, možemo odgoditi mnoge kronične bolesti, osobito bolesti srca i krvnih žila, karcinoma, ali i starenje. Kao stručnjak i voćar, nikad jabuku ne gulim jer uvijek tražim jabuku hrvatskih proizvođača.

javorka luetić, foto: shutterstock

Dvoje stručnjaka sasvim suprotno o - istoj stvari?!

Kornelija Benyovsky Šoštarić: 'Pazite, jabuka iz trgovine prskana je 27 puta!'

‘Vrtlarica’ Kornelija Benyovsky Šoštarić poznata je po svojim savjetima na HRT-u, a nedavno je i nama dala intervju, pa se podsjetimo nekih njenih izjava.

U svijetu je trenutačno prava epidemija malignih i autoimunih bolesti, a dio njih povezuje se i s prekomjernim korištenjem pesticida. Koliko su zaista ti pripravci krivi za te bolesti?

- O toj temi premalo se govori, jer bi vjerojatno dovela u pitanje svjetsku proizvodnju hrane. Osobno mislim da su pesticidi odgovorni za mnoge bolesti i da problem postaje sve veći. Teško je zapravo i pratiti djelovanje jednog pesticida kada u tijela unosimo stotine drugih. Koji djeluje kako i u kojoj kombinaciji, gotovo je nemoguće istražiti. Jasno je samo jedno. Hrana se danas u svijetu uzgaja da bi se zaradio novac, a ne da bi se ljudi zdravo hranili - kaže Benyovsky Šoštarić, a mi smo je pitali na što bi građani trebali paziti prilikom kupnje voća i povrća u trgovinama i tržnicama?

- Konvencionalna jabuka, lijepa i sjajna, prska se tijekom proizvodnje u prosjeku 27 puta, i obično stoji 1-3 godine u nekom skladištu prije nego što ju kupimo svome djetetu. Za moj pojam, takve su jabuke štetne za zdravlje i bolje je ne kupovati ih. Umjesto toga treba odabrati voće i povrće s hrvatskim ekološkim znakom, ili one voćne vrste koje tijekom uzgoja treba malo ili minimalno prskati poput mušmula, starih sorti jabuka, krušaka punih točkica i oštećenja, a od grožđa hibridne sorte poput francuza, izabele i sl. - navodi vrtlarica.

Frane Ivković: Nije istina, pesticidi se pravilno koriste!


Postoji podatak da je jabuka koja se nudi u supermarketima pri vrhu liste najzagađenijih plodova u kojem čuči cijela paleta kemikalija jer se navodno na putu od voćnjaka do trgovine prska otprilike 27 puta!?

- Jabuka proizvedena u Hrvatskoj ni približno se ne prska 27 puta. Veći proizvođači jabuka u Hrvatskoj su uključeni u integriranu proizvodnju (ekološka proizvodnja na znanstvenim osnovama).

Kao stručnjak i proizvođač jabuka nikad nisam kupio niti jedan kilogram jabuka iz organskog uzgoja, jer vjerujem samo integriranoj proizvodnji koja je kontrolirana od sadnje do isporuke jabuka na police trgovačkih lanaca, uz sve neobavezujuće analize plodova na rezidne pesticide, ističe agronom, dr. sc. Frane Ivković iz Vrtnog centra “Ivković” u Zagrebu.

Istina je, kaže on, okruženi smo različitim onečišćenjima u prirodi i tamo gdje se ne koriste pesticidi. Na svom putu od Atlantika oblaci prolaze dugi put i nose osim kišnih kapi i različita oničešćenja koja se zajedno s kišom mogu „istresti“ na zemlju, što može biti štetnije nego da pod stručnom nadzorom i strogim mjerama kontrole i analizama koristimo pesticide. 

Hrvatske trgovine

Hrvatski portal Telegram je nedavno napravio analizu jabuka koje se prodaju u trgovinama ekološke, tj. organske spize. Provjeravali su je li to voće zaista slobodno od pesticida, kako se deklarira na proizvodima.

No, nakon analize u avodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, u njima su pronađeni pesticidi acetamiprid, boskalid, klofentezin, metoksifenozid i piraklostrobin, a niti jedan od njih nije dopušten u ekološkom uzgoju.

No, ti pesticidi su dopušteni u klasičnoj, masovnoj proizvodnji. No, ima i dobrih vijesti: jabuke iz Bio&Bio, Lidla, Spara, Konzuma i Bille su ono što i piše na njihovu certifikatu – organske. R.N.



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedna na dan... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-19 12:21:34 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-19 13:00:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-19 12:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10220 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 267 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija saznanja i savjeti za ljepotu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Ljepota [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/10/19/shutterstock_77296708.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 267 [name] => Ljepota [alias] => ljepota [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38191505 Threads: 3 Questions: 7085354442 Slow queries: 3297542 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608029972 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/ljepota ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/ljepota/kakve-jabuke-jedemo-i-trebamo-li-ih-guliti-prije-konzumacije-290157 [printLink] => /mozaik/ljepota/kakve-jabuke-jedemo-i-trebamo-li-ih-guliti-prije-konzumacije-290157?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 395665 [name] => jabuka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jabuka [link] => /tag/jabuka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 270693 [name] => jabuke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jabuke [link] => /tag/jabuke ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedna na dan... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kakve jabuke jedemo i trebamo li ih guliti prije konzumacije? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-12-17-04-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/19/shutterstock_77296708.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/19/shutterstock_77296708.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Jabuka se još od Hipokrata smatra najzdravijim voćem i preporučuje se pojesti svaki dan po jednu jer je to garancija dobrog zdravlja. Svježa jabuka jedan je od najvrjednijih darova jeseni, a zahvaljujući suvremenim tehnologijama proizvodnje, može se čuvati cijelu godinu bez posljedica na kvalitetu ploda.

– Jabuka opravdano nosi laskavu titulu “kraljica voća” jer je najkompletnije voće u ljudskoj prehrani. Sadrži sve što je potrebno našem organizmu – voćne šećere, vitamine, kiseline, minerale, pektine, vlakna i, što je osobito važno, najčišću vodu jer na putu od tla do ploda prođe kroz milijune staničnih opni.

Prema preporuci nutricionista, ali i Svjetske zdravstvene organizacija, dnevno bismo trebali pojesti dvije do pet porcija voća, a pod porcijom podrazumijevamo 154 grama, što odgovara jednoj jabuci prosječne veličine, ili dnevno dvije jabuke. Na žalost, Hrvati dnevno pojedu samo trećinu dnevne potrebe – kaže dr. sc. Frane Ivković iz Vrtnog centra “Ivković” u Zagrebu.

– Kad zagrizemo u čvrstu i sočnu jabuku, nismo ni svjesni da dobijemo zapravo puno više od jednog ukusnog voćnog obroka – otkriva naš sugovornik.

Probava jabuke traje samo 30 minuta, i u tom se procesu ne oslobađaju štetni nusprodukti (u usporedbi s probavom mesa, koja traje između šest i osam sati). Jabuka sadrži više od 80 posto vode, što je isti omjer kao i u ljudskom tijelu.

Jedan plod srednje veličine sadrži samo 80 kcal, pa je vrlo dobar saveznik u dijetama za regulaciju tjelesne težine, osobito ako je se jede samu ili neposredno nakon tjelesne aktivnosti. Sadrži fruktozu – voćni šećer koji tijelo ne treba pretvarati u niže šećere prije upotrebe, nego brzo ulazi u krv i pri tome se oslobađa energija.



Osim toga, ne sadrži kolesterol, a sadrži pektin koji daje osjećaj sitosti jer na sebe navlači vodu. Jabuka sadrži i vlaknaste tvari koje se sastoje od celuloze i hemiceluloze, te pektine lignine i polisaharide.

Topljivi dijelovi vežu ione i žučne soli, a netopljivi povećavaju volumen stolice i ubrzavaju vrijeme prolaska crijevnog sadržaja, što je važno u prevenciji raka debelog crijeva, koelitijaze i ishemične bolesti srca. One smanjuju apsorpciju glukoze nastale razgradnjom, što je osobito važno za prehranu bolesnika sa šećernom bolesti.

Jabuka je odlična zamjena za grickalice i slatkiše između obroka, jer na taj način izbjegavamo unos nepotrebnih masnoća, proteina i konzumnog šećera, a konzumirate li je prije spavanja, možete se riješiti i nesanice.

– Zabrinjavajuće je da pojedini “stručnjaci” savjetuju pranje voća u deterdžentima, što je glupost. Jabuka iz voćnjaka praktički dođe čista u supermarkete, ali kupci svojim rukama prebiru plodove i uvijek postoji mogućnost onečišćenja, pa je moj savjet svima koji su sumnjičavi i peru jabuke deterdžentima i sapunima da to ne čine. Jabuku treba samo oprati vodom i jesti je s korom jer se u kori nalaze flavonoidi.

Najnovije istraživanje na kalifornijskom sveučilištu pokazalo je da svježe jabuke, kao i njihov sok, izvrsno djeluju kao antioksidansi jer sadrže fitonutrijente, vitamin C, beta karoten iz vitamina A, te selen, bakar, mangan i cink u kombinaciji s enzimima, kao i bioflavonoide, koji jabuci daju boju, a nalaze se u kori.

Stoga je jasno da joj nije poželjno guliti koru. Jedenjem optimalne količine jabuka, godišnje oko 70 kilograma, možemo odgoditi mnoge kronične bolesti, osobito bolesti srca i krvnih žila, karcinoma, ali i starenje. Kao stručnjak i voćar, nikad jabuku ne gulim jer uvijek tražim jabuku hrvatskih proizvođača.

javorka luetić, foto: shutterstock

Dvoje stručnjaka sasvim suprotno o - istoj stvari?!

Kornelija Benyovsky Šoštarić: 'Pazite, jabuka iz trgovine prskana je 27 puta!'

‘Vrtlarica’ Kornelija Benyovsky Šoštarić poznata je po svojim savjetima na HRT-u, a nedavno je i nama dala intervju, pa se podsjetimo nekih njenih izjava.

U svijetu je trenutačno prava epidemija malignih i autoimunih bolesti, a dio njih povezuje se i s prekomjernim korištenjem pesticida. Koliko su zaista ti pripravci krivi za te bolesti?

- O toj temi premalo se govori, jer bi vjerojatno dovela u pitanje svjetsku proizvodnju hrane. Osobno mislim da su pesticidi odgovorni za mnoge bolesti i da problem postaje sve veći. Teško je zapravo i pratiti djelovanje jednog pesticida kada u tijela unosimo stotine drugih. Koji djeluje kako i u kojoj kombinaciji, gotovo je nemoguće istražiti. Jasno je samo jedno. Hrana se danas u svijetu uzgaja da bi se zaradio novac, a ne da bi se ljudi zdravo hranili - kaže Benyovsky Šoštarić, a mi smo je pitali na što bi građani trebali paziti prilikom kupnje voća i povrća u trgovinama i tržnicama?

- Konvencionalna jabuka, lijepa i sjajna, prska se tijekom proizvodnje u prosjeku 27 puta, i obično stoji 1-3 godine u nekom skladištu prije nego što ju kupimo svome djetetu. Za moj pojam, takve su jabuke štetne za zdravlje i bolje je ne kupovati ih. Umjesto toga treba odabrati voće i povrće s hrvatskim ekološkim znakom, ili one voćne vrste koje tijekom uzgoja treba malo ili minimalno prskati poput mušmula, starih sorti jabuka, krušaka punih točkica i oštećenja, a od grožđa hibridne sorte poput francuza, izabele i sl. - navodi vrtlarica.

Frane Ivković: Nije istina, pesticidi se pravilno koriste!


Postoji podatak da je jabuka koja se nudi u supermarketima pri vrhu liste najzagađenijih plodova u kojem čuči cijela paleta kemikalija jer se navodno na putu od voćnjaka do trgovine prska otprilike 27 puta!?

- Jabuka proizvedena u Hrvatskoj ni približno se ne prska 27 puta. Veći proizvođači jabuka u Hrvatskoj su uključeni u integriranu proizvodnju (ekološka proizvodnja na znanstvenim osnovama).

Kao stručnjak i proizvođač jabuka nikad nisam kupio niti jedan kilogram jabuka iz organskog uzgoja, jer vjerujem samo integriranoj proizvodnji koja je kontrolirana od sadnje do isporuke jabuka na police trgovačkih lanaca, uz sve neobavezujuće analize plodova na rezidne pesticide, ističe agronom, dr. sc. Frane Ivković iz Vrtnog centra “Ivković” u Zagrebu.

Istina je, kaže on, okruženi smo različitim onečišćenjima u prirodi i tamo gdje se ne koriste pesticidi. Na svom putu od Atlantika oblaci prolaze dugi put i nose osim kišnih kapi i različita oničešćenja koja se zajedno s kišom mogu „istresti“ na zemlju, što može biti štetnije nego da pod stručnom nadzorom i strogim mjerama kontrole i analizama koristimo pesticide. 

Hrvatske trgovine

Hrvatski portal Telegram je nedavno napravio analizu jabuka koje se prodaju u trgovinama ekološke, tj. organske spize. Provjeravali su je li to voće zaista slobodno od pesticida, kako se deklarira na proizvodima.

No, nakon analize u avodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, u njima su pronađeni pesticidi acetamiprid, boskalid, klofentezin, metoksifenozid i piraklostrobin, a niti jedan od njih nije dopušten u ekološkom uzgoju.

No, ti pesticidi su dopušteni u klasičnoj, masovnoj proizvodnji. No, ima i dobrih vijesti: jabuke iz Bio&Bio, Lidla, Spara, Konzuma i Bille su ono što i piše na njihovu certifikatu – organske. R.N.



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ljepota/kakve-jabuke-jedemo-i-trebamo-li-ih-guliti-prije-konzumacije-290157 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c449dd0d045fd9ea5e4113c1f12e2f2b9411808c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kakve+jabuke+jedemo+i+trebamo+li+ih+guliti+prije+konzumacije%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fkakve-jabuke-jedemo-i-trebamo-li-ih-guliti-prije-konzumacije-290157 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fkakve-jabuke-jedemo-i-trebamo-li-ih-guliti-prije-konzumacije-290157 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jedna na dan... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ljepotajedna na dan...

Kakve jabuke jedemo i trebamo li ih guliti prije konzumacije?

Piše PSD.
19. listopada 2015. - 14:27
Jabuka se još od Hipokrata smatra najzdravijim voćem i preporučuje se pojesti svaki dan po jednu jer je to garancija dobrog zdravlja. Svježa jabuka jedan je od najvrjednijih darova jeseni, a zahvaljujući suvremenim tehnologijama proizvodnje, može se čuvati cijelu godinu bez posljedica na kvalitetu ploda.

– Jabuka opravdano nosi laskavu titulu “kraljica voća” jer je najkompletnije voće u ljudskoj prehrani. Sadrži sve što je potrebno našem organizmu – voćne šećere, vitamine, kiseline, minerale, pektine, vlakna i, što je osobito važno, najčišću vodu jer na putu od tla do ploda prođe kroz milijune staničnih opni.

Prema preporuci nutricionista, ali i Svjetske zdravstvene organizacija, dnevno bismo trebali pojesti dvije do pet porcija voća, a pod porcijom podrazum...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:17