stdClass Object ( [id] => 1149976 [title] => Stevo Karapandža, doajen kulinarstva koji je kuhao za Tita, donosi recepte za predstojeće blagdane i otkriva najvažniji začin velikoga kuhara [alias] => stevo-karapandza-doajen-kulinarstva-koji-je-kuhao-za-tita-donosi-recepte-za-predstojece-blagdane-i-otkriva-najvazniji-zacin-velikoga-kuhara [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Spremam se krajem nedjelje napraviti jednu dobru domaću sarmu, i onda pozvati prijatelje.

Pripremio sam i odličan kupus od domaćeg proizvođača, uz nju naravno ide jedan svinjski buncek, dimljena koljenica, a mogu i rebarca. Pa unutra ide i neka dobra domaća dimljena kobasica, to može biti i češnjovka, ona je tipična u ovom dijelu Zagorja, tu gdje je rođen Tito… I za njega sam nekada pripremao češnjovke, kroz smijeh počinje razgovor za Danas legendarni Stevo Karapandža, najpoznatiji šef kuhinje bivše Jugoslavije.

Iako već godinama službeno u "mirovini", otkad je svoj restoran u Švicarskoj ostavio na upravljanje mlađim generacijama i odlučio se skrasiti sa suprugom u obiteljskoj kući u Lovranu kraj Opatije, 74-ogodišnji Karapandža ne miruje.

Licencija međunarodnog kulinarskog suca omogućava mu da puno putuje i sudi na natjecanjima širom svijeta. Ne propušta prilike da gostuje u nekoj od bivših republika, a prijatelje, kaže, ima u svakom kraju nekadašnje SFRJ.

Šira publika, ona nešto starija, Stevu Karapandžu pamti po kultnoj rečenici "I jedna žlica Vegete", kojom je završavao svaki recept predstavljen na televiziji. U to vrijeme jedinstven kuharski show Radio-televizije Zagreb, "Male tajne velikih majstora kuhinje", pokrenula je Podravka 1974., da bi promovirala svoj novi začinski brend, piše Danas.

Čistim noktima do čiste zarade

Za tu emisiju je izabran, kako je poslije govorio, jer je imao "najčistije nokte". "Male tajne" emitirane su čak pune 24 godine, a uz Stevino lice, recepte i kuharske savjete, odrastali su čitavi naraštaji. Međutim, sigurno je da njegovoj zavidnoj karijeri nisu kumovale samo njegove ruke, već jedinstveni talent, strastveni odnos prema kulinarstvu i karizma kojom jednako zrači kada predstavlja recepte na televiziji ili vedro prepričava kako je poslije odlaska iz Hrvatske, ratnih 90-ih, u nepoznatom svijetu počeo "ne od nule, nego ispod nje", pa iz pepela stvorio još blistaviji, svjetski renome.

Nerado priča o raspadu Jugoslavije i ratnim 90-im, iako su tadašnja događanja iz korijena promijenila njegov život. Za njega je kuharska profesija jedino po čemu se on i njegove kolege širom svijeta prepoznaju.

---

image
'Za sarmu sam pripremio i odličan kupus od domaćeg proizvođača, uz nju naravno ide jedan svinjski buncek, dimljena koljenica, a mogu i rebarca. Pai neka dobra domaća dimljena kobasica'


 
Damjan Tadić/Cropix
---

– Ljepota našeg posla je u tome što nam se svuda u svijetu, gdje god da odemo, mnoga vrata otvaraju bez obzira na to odakle smo došli. Svuda sam nailazio na posebne emocije i nevjerojatnu susretljivost. Naša svjetska federacija broji 12 milijuna članova iz čak 120 zemalja, a prijatelje imam po cijeloj Jugoslaviji. Mi kuhari smo posebna sorta i odakle god da smo, među nama nema razlike, svi nosimo bijele bluze, priča Karapandža.

U Beogradu je čest gost, a posljednji put je tu boravio krajem ljeta, gde je na Fish festu, koji se svake godine početkom rujna održava uz rijeku kraj kalemegdanske Kule Nebojša, posjetiteljima pripremao dagnje i riblju čorbu.

Tako smo Stevu sada zatekli u Istri, na masterclassu u restoranu svoga kolege i prijatelja.

– Došao sam malo pomoći prijatelju, da uvedemo neko novo jelo, malo poboljšamo kvalitetu ponude. Sada je svuda tema trpeza za Novu godinu, pa dva Božića, da damo ideje ljudima da nešto novo pripreme, priča nam Karapandža, uvijek neobično vedar i nikada prezauzet da odgovara na pitanja.

'talent je neizostavni začin koji neko jelo čini vrhunskim'

Karapandža nam otkriva što on i supruga vole jesti i pripremati kada počne zima i hladnije vrijeme.

– Supruga i ja sve dijelimo, pa i kuhamo zajedno. Jedino ona ima privilegij da kuha kavu, ja je nikad ne kuham. Ona to radi svako jutro, uz to nam istostira po krišku kruha, onda namažemo maslac i džem od smokvi, koji obožavam, i to nam je uvijek doručak, priča neponovljivi Karapandža.

U hladne dane nezaobilazno je pojesti "nešto sa žlicom", pa iako se sprema da kraj tjedna zaokruži domaćom sarmom, za vikend se na meniju mora naći i nešto kuhano, da ugrije.

– Recimo da ću ovaj vikend napraviti maneštru s kukuruzom, to u Istri zovu "maneštra od bobići". Bobići su zrna mladog kukuruza, njih uvijek ima u limenci ako ne drugačije. Pa imate dobar grah uz to, isto se može napraviti s nekim suhim mesom, da se "popravi" ukus. Ja se u tome prosto "davim", da žlicom pojedem dobru maneštru, ili jotu, kako to ovdje kažu, a u kraju gdje sam rođen to je prosto grašak i kiseli kupus. Volim praviti i grah s pastom, ono što Dalmatinci zovu "pašta fažol". Trenutno nam je tu kći iz Švicarske, pa se i ona voli pridružiti, a inače smo nas dvoje sami. To su onda ta jela sa žlicom koja biram, koja volimo i supruga i ja, i koja mogu napraviti i za dva dana, pa nekada dio i zamrznemo. Osim ovih s tjesteninom, za koju se ne preporučuje zamrzavanje, priča Karapandža.

---

image
Stevo Karapandža, nositelj francuskog ordena Gastronomskog viteza, ima čemu podučiti
Ivo Ravlić/Cropix
---

U mjesecima pred praznike, nastavlja Stevo, česti su i pozivi za televizijska gostovanja ili priče u kulinarskim časopisima, pa zdušno dijeli prijedloge za praznične jelovnike, trpeze za slave i druge proslave, i majstorske savjete i ideje za pripremanje tradicionalnih, ali i novih, i za ovo podneblje neuobičajenih jela. Kaže da nekih "velikih tajni" i "magičnih sastojaka" nema, i da je, na kraju krajeva, talent taj neizostavni začin, koji neko jelo čini vrhunskim, piše Danas.

– Kvalitetne, dobre i svježe namirnice, što više prirodnog, i talent bez kojega se ne može, opet kroz smijeh naglašava Stevo Karapandža, nositelj francuskog ordena Gastronomskog viteza.

Kada nema svježih sastojaka kod kuće, on ima svog mesara, tezge s povrćem gdje se redovno opskrbljuje, a zna kada će u lokalnim ribarnicama u Lovranu izjutra biti svježe ribe, kada noću s prozora vidi svjetla ribarskih barki na pučini.

– Onda znam da će u sedam ujutro biti svježih girica i srdela. Odem do onih naših nona što prodaju povrće, pa do mojih cura koje poznajem u ribarnici, one mi očiste ribu. Za to vrijeme ja odem u gradsku kavanu, popiti dobru kavu, pročitati novine. Kad se vratim, riba me čeka očišćena, i to je jedno uživanje od života. Za ova zimska kuhana jela, odem kod mog mesara pa kažem: Imaš li u frižideru neku staru kost od pršuta? Treba imati i dobar grah, ja volim onaj koji se raskuha dobro. Ne volim stavljati brašno ni zapršku, tako da sve bude što više prirodno. To je cijela tajna. A vaš talent je taj kojim ćete postići taj krajnji ukus, objašnjava naš sugovornik.

Recepti s repovima

Za predstojeće božićne praznike, onima koji vole klasičniju trpezu, a pritom i poste, Karapandža uvijek preporučuje ribu. Za one koji bi nešto nesvakidašnje, kulinarski majstor navodi nekoliko zanimljivih prijedloga.

– Dobar početak je juha od goveđeg repa s parmezanom. Treba naći dobar rep ili dva, skuhati jaku juhu i kada se servira u tanjir, obično se svakom gostu ponudi ribani parmezan, žličica ili dvije. Obično je to našim ljudima malo čudno, otkud parmezan u juhi. Pa probajte, u bistre juhe vrlo dobro ide, savjetuje Karapandža.

---

image
'Uz neku staru kost od pršuta treba imati i dobar grah, ja volim onaj koji se raskuha dobro. Ne volim stavljati brašno ni zapršku, tako da sve bude što više prirodno. To je cijela tajna'
Denis Jerković/Cropix
---

Umjesto uobičajenih varijanti za božićne i novogodišnje praznike, poput janjetine ispod saća ili pečene purice, on predlaže teleću koljenicu, ispečenu u komadu, uz koju se servira pire s hrenom.

– Upravo taj pire s hrenom sam probao kada sam posljednji put bio u Beogradu, u restoranu našeg prijatelja. Doduše, jeo sam ga s goveđim obrazima, kolega je to spremio savršeno, i danas se sjećam tog ukusa, još mi je u mislima, priča Stevo, uvijek spreman da oduševljeno prihvati novu kulinarsku kombinaciju, a uz to pokaže i da pravim profesionalcima nikad nije dovoljno znanja i učenja, piše Danas.

---

image
Karapandža je, među ostalim, bio šef kuhinje i u Esplanadi
Ivana Nobilo/Cropix
---

---

Punjena pileća prsa i patka s nadjevom od heljde

Nedavno sam u jednoj emisiji za praznike koji slijede predložio punjena pileća prsa. Ako ne znate sami izvaditi kosti, dajte mesaru. Onda u njima napravite jedan veliki džep, u koji ide fil od preprženog bijelog kruha, isječenog na kockice i zalivenog mlijekom. Tu dodajte dva jaja, preprženu sitno sjeckanu slaninu na luku, soli, papra i peršina. Napunite prsa, zavežite koncem ili čačkalicom da nadjev ne iscuri, i to pecite dva i pol do tri sata, ovisno o veličini, ispričao je jednostavan recept Stevo.
Naši čitatelji mogu probati i pečenu patku pripremiti s neobičnim punjenjem od heljde. Heljdu je potrebno skuhati u puno vode, a zatim joj dodati sitno isjeckani luk, pileću jetricu ili jetricu koja je od te patke ostala, i time napuniti patku.
– Ja tu dodajem i sitno sjeckane jabuke, a onda se peče do tri sata, na tihoj vatri, da otpusti sokove i masnoću. Sva ova jela se uvijek malo zalivaju vodom i onim vlastitim sokom, naglašava Karapandža i za kraj takvog prazničnog ručka predlaže parfe od cimeta, ukrašen kompotom od suhih šljiva, koji je vrlo pogodan za zimske mjesece.

------
Otkaz u Hrvatskoj 1991.


Za Karapandžu ratne godine u Hrvatskoj i odlazak u Švicarsku uspomena su na ružan i težak period života, o kojem rijetko želi pričati. Rodnu Hrvatsku je napustio 1991., kao već renomirani šef kuhinje, nakon što je dobio otkaz, čija je pozadina navodno bilo njegovo srpsko porijeklo. U to vrijeme Karapandža je imao već dvadesetogodišnje bogato iskustvo, bio je šef kuhinje i šef sosier u zagrebačkim hotelima Esplanade i Interkontinental, a u okviru iste radne organizacije tih hotela radio je u Parizu, Londonu, Beču, Budimpešti, Beogradu. Bio je generalni direktor Interkontinentala u Zagrebu, ali i Holiday Inna, kojem je za svoga mandata podigao posjećenost sa 23 na 70 posto.

--- ---
U Švicarskoj od nule do Michelinovih zvezdica


Iako s prebogatim iskustvom i više od dva desetljeća izgrađenog imena i profesionalnog uspjeha, Karapandža je u Švicarsku došao kao potpuno nepoznata osoba. "Nitko nije čuo za mene, ništa nije vrijedilo što sam bio 20 godina na televiziji, što sam bio šef kuhinje u Interkontinentalu, ili što sam radio u Londonu ili Parizu, proputovao cijeli svijet“, ispričao nam je Karapandža.
Iako težak, taj period bio mu je, kako kaže, i najljepši u životu. Strpljivo je radio na tome da otvori i etablira vlastiti restoran, koji je zaradio zavidnu reputaciju, pa se posljednjih sedam godina nalazio u Michelinovom vodiču, što je za svakog kuhara i restoran nešto prestižno.
Dok je sa suprugom punih 17 godina vodio restoran, istovremeno je gradio kuću u rodnoj Hrvatskoj, u kojoj se planirao skrasiti kada se povuče iz posla.
– Treba lupiti po stolu i reći: sad je dosta, idem malo svoj život promijeniti, da malo uživam, a da posao ostavim mladim kolegama. To sam zacrtao i ostvario, napominje Stevo Karapandža.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svjetska karijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => svjetska karijera 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-09 15:38:37 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-09 16:53:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-12-09 16:53:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/09\/20275380.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/20275378.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/20275388.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/20275390.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/20275392.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/20275396.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/09\/20275400.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Tea Cima\u0161\/Cropix","Ivana Nobilo\/Cropix","Denis Jerkovi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Ronald Gor\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Stevo Karapand\u017ea: Mi kuhari smo posebna sorta i odakle god da smo, me\u0111u nama nema razlike, svi nosimo bijele bluze","Stevo Karapand\u017ea,\u00a0nositelj francuskog ordena Gastronomskog viteza, ima \u010demu podu\u010diti","Lovran je adresa bra\u010dnoga para Karapand\u017ea","Karapand\u017ea je, me\u0111u ostalim, bio \u0161ef kuhinje i u Esplanadi","'Uz neku staru kost od pr\u0161uta treba imati i dobar grah, ja volim onaj koji se raskuha dobro. Ne volim stavljati bra\u0161no ni zapr\u0161ku, tako da sve bude \u0161to vi\u0161e prirodno. To je cijela tajna'","'Za sarmu sam pripremio i odli\u010dan kupus od doma\u0107eg proizvo\u0111a\u010da, uz nju naravno ide jedan svinjski buncek, dimljena koljenica, a mogu i rebarca. Pai neka dobra doma\u0107a dimljena kobasica'
\n
\n
\n\u00a0","Dio knjiga Steve Karapand\u017ee"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20275380_1920.jpg":"1920x1080","k_20275380_1280.jpg":"1280x1280","k_20275380_1024.jpg":"1024x1024","k_20275380_640.jpg":"640x640","k_20275380_480.jpg":"480x480","k_20275380_340.jpg":"340x340","k_20275380_220.jpg":"220x220","o_20275380_1280.jpg":"1280x853","o_20275380_1024.jpg":"1024x682","o_20275380_640.jpg":"640x426","o_20275380_480.jpg":"480x320","o_20275380_340.jpg":"340x226","o_20275380_220.jpg":"220x146","h_20275380_1280.jpg":"1280x854","h_20275380_1024.jpg":"1024x683","h_20275380_640.jpg":"640x427","h_20275380_480.jpg":"480x320","h_20275380_340.jpg":"340x227","h_20275380_220.jpg":"220x147","pp_20275380_1280.jpg":"1006x1280","pp_20275380_1024.jpg":"805x1024","pp_20275380_640.jpg":"503x640","pp_20275380_480.jpg":"377x480","pp_20275380_340.jpg":"267x340","pp_20275380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20275378_1920.jpg":"1920x1080","k_20275378_1280.jpg":"1280x1280","k_20275378_1024.jpg":"1024x1024","k_20275378_640.jpg":"640x640","k_20275378_480.jpg":"480x480","k_20275378_340.jpg":"340x340","k_20275378_220.jpg":"220x220","o_20275378_1280.jpg":"1280x853","o_20275378_1024.jpg":"1024x682","o_20275378_640.jpg":"640x426","o_20275378_480.jpg":"480x320","o_20275378_340.jpg":"340x226","o_20275378_220.jpg":"220x146","h_20275378_1280.jpg":"1280x854","h_20275378_1024.jpg":"1024x683","h_20275378_640.jpg":"640x427","h_20275378_480.jpg":"480x320","h_20275378_340.jpg":"340x227","h_20275378_220.jpg":"220x147","pp_20275378_1280.jpg":"1006x1280","pp_20275378_1024.jpg":"805x1024","pp_20275378_640.jpg":"503x640","pp_20275378_480.jpg":"377x480","pp_20275378_340.jpg":"267x340","pp_20275378_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1553x931","hd_20275388_1920.jpg":"1920x1080","k_20275388_1280.jpg":"1280x1280","k_20275388_1024.jpg":"1024x1024","k_20275388_640.jpg":"640x640","k_20275388_480.jpg":"480x480","k_20275388_340.jpg":"340x340","k_20275388_220.jpg":"220x220","o_20275388_1280.jpg":"1280x767","o_20275388_1024.jpg":"1024x613","o_20275388_640.jpg":"640x383","o_20275388_480.jpg":"480x287","o_20275388_340.jpg":"340x203","o_20275388_220.jpg":"220x131","h_20275388_1280.jpg":"1280x854","h_20275388_1024.jpg":"1024x683","h_20275388_640.jpg":"640x427","h_20275388_480.jpg":"480x320","h_20275388_340.jpg":"340x227","h_20275388_220.jpg":"220x147","pp_20275388_1280.jpg":"1006x1280","pp_20275388_1024.jpg":"805x1024","pp_20275388_640.jpg":"503x640","pp_20275388_480.jpg":"377x480","pp_20275388_340.jpg":"267x340","pp_20275388_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20275390_1920.jpg":"1920x1080","k_20275390_1280.jpg":"1280x1280","k_20275390_1024.jpg":"1024x1024","k_20275390_640.jpg":"640x640","k_20275390_480.jpg":"480x480","k_20275390_340.jpg":"340x340","k_20275390_220.jpg":"220x220","o_20275390_1280.jpg":"1280x853","o_20275390_1024.jpg":"1024x682","o_20275390_640.jpg":"640x426","o_20275390_480.jpg":"480x320","o_20275390_340.jpg":"340x226","o_20275390_220.jpg":"220x146","h_20275390_1280.jpg":"1280x854","h_20275390_1024.jpg":"1024x683","h_20275390_640.jpg":"640x427","h_20275390_480.jpg":"480x320","h_20275390_340.jpg":"340x227","h_20275390_220.jpg":"220x147","pp_20275390_1280.jpg":"1006x1280","pp_20275390_1024.jpg":"805x1024","pp_20275390_640.jpg":"503x640","pp_20275390_480.jpg":"377x480","pp_20275390_340.jpg":"267x340","pp_20275390_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1218","hd_20275392_1920.jpg":"1920x1080","k_20275392_1280.jpg":"1280x1280","k_20275392_1024.jpg":"1024x1024","k_20275392_640.jpg":"640x640","k_20275392_480.jpg":"480x480","k_20275392_340.jpg":"340x340","k_20275392_220.jpg":"220x220","o_20275392_1280.jpg":"1280x812","o_20275392_1024.jpg":"1024x649","o_20275392_640.jpg":"640x406","o_20275392_480.jpg":"480x304","o_20275392_340.jpg":"340x215","o_20275392_220.jpg":"220x139","h_20275392_1280.jpg":"1280x854","h_20275392_1024.jpg":"1024x683","h_20275392_640.jpg":"640x427","h_20275392_480.jpg":"480x320","h_20275392_340.jpg":"340x227","h_20275392_220.jpg":"220x147","pp_20275392_1280.jpg":"1006x1280","pp_20275392_1024.jpg":"805x1024","pp_20275392_640.jpg":"503x640","pp_20275392_480.jpg":"377x480","pp_20275392_340.jpg":"267x340","pp_20275392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","hd_20275396_1920.jpg":"1920x1080","k_20275396_1280.jpg":"1280x1280","k_20275396_1024.jpg":"1024x1024","k_20275396_640.jpg":"640x640","k_20275396_480.jpg":"480x480","k_20275396_340.jpg":"340x340","k_20275396_220.jpg":"220x220","o_20275396_1280.jpg":"1280x855","o_20275396_1024.jpg":"1024x684","o_20275396_640.jpg":"640x427","o_20275396_480.jpg":"480x320","o_20275396_340.jpg":"340x227","o_20275396_220.jpg":"220x147","h_20275396_1280.jpg":"1280x854","h_20275396_1024.jpg":"1024x683","h_20275396_640.jpg":"640x427","h_20275396_480.jpg":"480x320","h_20275396_340.jpg":"340x227","h_20275396_220.jpg":"220x147","pp_20275396_1280.jpg":"1006x1280","pp_20275396_1024.jpg":"805x1024","pp_20275396_640.jpg":"503x640","pp_20275396_480.jpg":"377x480","pp_20275396_340.jpg":"267x340","pp_20275396_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1375","hd_20275400_1920.jpg":"1920x1080","k_20275400_1280.jpg":"1280x1280","k_20275400_1024.jpg":"1024x1024","k_20275400_640.jpg":"640x640","k_20275400_480.jpg":"480x480","k_20275400_340.jpg":"340x340","k_20275400_220.jpg":"220x220","o_20275400_1280.jpg":"1280x916","o_20275400_1024.jpg":"1024x733","o_20275400_640.jpg":"640x458","o_20275400_480.jpg":"480x343","o_20275400_340.jpg":"340x243","o_20275400_220.jpg":"220x157","h_20275400_1280.jpg":"1280x854","h_20275400_1024.jpg":"1024x683","h_20275400_640.jpg":"640x427","h_20275400_480.jpg":"480x320","h_20275400_340.jpg":"340x227","h_20275400_220.jpg":"220x147","pp_20275400_1280.jpg":"1006x1280","pp_20275400_1024.jpg":"805x1024","pp_20275400_640.jpg":"503x640","pp_20275400_480.jpg":"377x480","pp_20275400_340.jpg":"267x340","pp_20275400_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7815063 Threads: 8 Questions: 1573690014 Slow queries: 4801770 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111829774 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/stevo-karapandza-doajen-kulinarstva-koji-je-kuhao-za-tita-donosi-recepte-za-predstojece-blagdane-i-otkriva-najvazniji-zacin-velikoga-kuhara-1149976 [printLink] => /mozaik/hrana/stevo-karapandza-doajen-kulinarstva-koji-je-kuhao-za-tita-donosi-recepte-za-predstojece-blagdane-i-otkriva-najvazniji-zacin-velikoga-kuhara-1149976?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 430291 [name] => stevo karapandža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stevo-karapandza [link] => /tag/stevo-karapandza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 459198 [name] => kulinarstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kulinarstvo [link] => /tag/kulinarstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 299824 [name] => kuhanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuhanje [link] => /tag/kuhanje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 659342 [name] => jela sa žlicom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 17:53:37 [main_article_id] => 0 [alias] => jela-sa-zlicom [link] => /tag/jela-sa-zlicom ) [4] => stdClass Object ( [id] => 524315 [name] => recepti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => recepti [link] => /tag/recepti ) [5] => stdClass Object ( [id] => 295801 [name] => grah [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grah [link] => /tag/grah ) [6] => stdClass Object ( [id] => 363622 [name] => sarma [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sarma [link] => /tag/sarma ) [7] => stdClass Object ( [id] => 659343 [name] => pureća prsa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-09 17:53:37 [main_article_id] => 0 [alias] => pureca-prsa [link] => /tag/pureca-prsa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svjetska karijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stevo Karapandža, doajen kulinarstva koji je kuhao za Tita, donosi recepte za predstojeće blagdane i otkriva najvažniji začin velikoga kuhara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20275380.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => Stevo Karapandža: Mi kuhari smo posebna sorta i odakle god da smo, među nama nema razlike, svi nosimo bijele bluze [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20275380.jpg [title] => Stevo Karapandža: Mi kuhari smo posebna sorta i odakle god da smo, među nama nema razlike, svi nosimo bijele bluze Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20275378.jpg [title] => Stevo Karapandža, nositelj francuskog ordena Gastronomskog viteza, ima čemu podučiti Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20275388.jpg [title] => Lovran je adresa bračnoga para Karapandža Tea Cimaš/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20275390.jpg [title] => Karapandža je, među ostalim, bio šef kuhinje i u Esplanadi Ivana Nobilo/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20275392.jpg [title] => 'Uz neku staru kost od pršuta treba imati i dobar grah, ja volim onaj koji se raskuha dobro. Ne volim stavljati brašno ni zapršku, tako da sve bude što više prirodno. To je cijela tajna' Denis Jerković/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20275396.jpg [title] => 'Za sarmu sam pripremio i odličan kupus od domaćeg proizvođača, uz nju naravno ide jedan svinjski buncek, dimljena koljenica, a mogu i rebarca. Pai neka dobra domaća dimljena kobasica'


 
Damjan Tadić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/09/20275400.jpg [title] => Dio knjiga Steve Karapandže Ronald Goršić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Spremam se krajem nedjelje napraviti jednu dobru domaću sarmu, i onda pozvati prijatelje.

Pripremio sam i odličan kupus od domaćeg proizvođača, uz nju naravno ide jedan svinjski buncek, dimljena koljenica, a mogu i rebarca. Pa unutra ide i neka dobra domaća dimljena kobasica, to može biti i češnjovka, ona je tipična u ovom dijelu Zagorja, tu gdje je rođen Tito… I za njega sam nekada pripremao češnjovke, kroz smijeh počinje razgovor za Danas legendarni Stevo Karapandža, najpoznatiji šef kuhinje bivše Jugoslavije.

Iako već godinama službeno u "mirovini", otkad je svoj restoran u Švicarskoj ostavio na upravljanje mlađim generacijama i odlučio se skrasiti sa suprugom u obiteljskoj kući u Lovranu kraj Opatije, 74-ogodišnji Karapandža ne miruje.

Licencija međunarodnog kulinarskog suca omogućava mu da puno putuje i sudi na natjecanjima širom svijeta. Ne propušta prilike da gostuje u nekoj od bivših republika, a prijatelje, kaže, ima u svakom kraju nekadašnje SFRJ.

Šira publika, ona nešto starija, Stevu Karapandžu pamti po kultnoj rečenici "I jedna žlica Vegete", kojom je završavao svaki recept predstavljen na televiziji. U to vrijeme jedinstven kuharski show Radio-televizije Zagreb, "Male tajne velikih majstora kuhinje", pokrenula je Podravka 1974., da bi promovirala svoj novi začinski brend, piše Danas.

Čistim noktima do čiste zarade

Za tu emisiju je izabran, kako je poslije govorio, jer je imao "najčistije nokte". "Male tajne" emitirane su čak pune 24 godine, a uz Stevino lice, recepte i kuharske savjete, odrastali su čitavi naraštaji. Međutim, sigurno je da njegovoj zavidnoj karijeri nisu kumovale samo njegove ruke, već jedinstveni talent, strastveni odnos prema kulinarstvu i karizma kojom jednako zrači kada predstavlja recepte na televiziji ili vedro prepričava kako je poslije odlaska iz Hrvatske, ratnih 90-ih, u nepoznatom svijetu počeo "ne od nule, nego ispod nje", pa iz pepela stvorio još blistaviji, svjetski renome.

Nerado priča o raspadu Jugoslavije i ratnim 90-im, iako su tadašnja događanja iz korijena promijenila njegov život. Za njega je kuharska profesija jedino po čemu se on i njegove kolege širom svijeta prepoznaju.

---

image
'Za sarmu sam pripremio i odličan kupus od domaćeg proizvođača, uz nju naravno ide jedan svinjski buncek, dimljena koljenica, a mogu i rebarca. Pai neka dobra domaća dimljena kobasica'


 
Damjan Tadić/Cropix
---

– Ljepota našeg posla je u tome što nam se svuda u svijetu, gdje god da odemo, mnoga vrata otvaraju bez obzira na to odakle smo došli. Svuda sam nailazio na posebne emocije i nevjerojatnu susretljivost. Naša svjetska federacija broji 12 milijuna članova iz čak 120 zemalja, a prijatelje imam po cijeloj Jugoslaviji. Mi kuhari smo posebna sorta i odakle god da smo, među nama nema razlike, svi nosimo bijele bluze, priča Karapandža.

U Beogradu je čest gost, a posljednji put je tu boravio krajem ljeta, gde je na Fish festu, koji se svake godine početkom rujna održava uz rijeku kraj kalemegdanske Kule Nebojša, posjetiteljima pripremao dagnje i riblju čorbu.

Tako smo Stevu sada zatekli u Istri, na masterclassu u restoranu svoga kolege i prijatelja.

– Došao sam malo pomoći prijatelju, da uvedemo neko novo jelo, malo poboljšamo kvalitetu ponude. Sada je svuda tema trpeza za Novu godinu, pa dva Božića, da damo ideje ljudima da nešto novo pripreme, priča nam Karapandža, uvijek neobično vedar i nikada prezauzet da odgovara na pitanja.

'talent je neizostavni začin koji neko jelo čini vrhunskim'

Karapandža nam otkriva što on i supruga vole jesti i pripremati kada počne zima i hladnije vrijeme.

– Supruga i ja sve dijelimo, pa i kuhamo zajedno. Jedino ona ima privilegij da kuha kavu, ja je nikad ne kuham. Ona to radi svako jutro, uz to nam istostira po krišku kruha, onda namažemo maslac i džem od smokvi, koji obožavam, i to nam je uvijek doručak, priča neponovljivi Karapandža.

U hladne dane nezaobilazno je pojesti "nešto sa žlicom", pa iako se sprema da kraj tjedna zaokruži domaćom sarmom, za vikend se na meniju mora naći i nešto kuhano, da ugrije.

– Recimo da ću ovaj vikend napraviti maneštru s kukuruzom, to u Istri zovu "maneštra od bobići". Bobići su zrna mladog kukuruza, njih uvijek ima u limenci ako ne drugačije. Pa imate dobar grah uz to, isto se može napraviti s nekim suhim mesom, da se "popravi" ukus. Ja se u tome prosto "davim", da žlicom pojedem dobru maneštru, ili jotu, kako to ovdje kažu, a u kraju gdje sam rođen to je prosto grašak i kiseli kupus. Volim praviti i grah s pastom, ono što Dalmatinci zovu "pašta fažol". Trenutno nam je tu kći iz Švicarske, pa se i ona voli pridružiti, a inače smo nas dvoje sami. To su onda ta jela sa žlicom koja biram, koja volimo i supruga i ja, i koja mogu napraviti i za dva dana, pa nekada dio i zamrznemo. Osim ovih s tjesteninom, za koju se ne preporučuje zamrzavanje, priča Karapandža.

---

image
Stevo Karapandža, nositelj francuskog ordena Gastronomskog viteza, ima čemu podučiti
Ivo Ravlić/Cropix
---

U mjesecima pred praznike, nastavlja Stevo, česti su i pozivi za televizijska gostovanja ili priče u kulinarskim časopisima, pa zdušno dijeli prijedloge za praznične jelovnike, trpeze za slave i druge proslave, i majstorske savjete i ideje za pripremanje tradicionalnih, ali i novih, i za ovo podneblje neuobičajenih jela. Kaže da nekih "velikih tajni" i "magičnih sastojaka" nema, i da je, na kraju krajeva, talent taj neizostavni začin, koji neko jelo čini vrhunskim, piše Danas.

– Kvalitetne, dobre i svježe namirnice, što više prirodnog, i talent bez kojega se ne može, opet kroz smijeh naglašava Stevo Karapandža, nositelj francuskog ordena Gastronomskog viteza.

Kada nema svježih sastojaka kod kuće, on ima svog mesara, tezge s povrćem gdje se redovno opskrbljuje, a zna kada će u lokalnim ribarnicama u Lovranu izjutra biti svježe ribe, kada noću s prozora vidi svjetla ribarskih barki na pučini.

– Onda znam da će u sedam ujutro biti svježih girica i srdela. Odem do onih naših nona što prodaju povrće, pa do mojih cura koje poznajem u ribarnici, one mi očiste ribu. Za to vrijeme ja odem u gradsku kavanu, popiti dobru kavu, pročitati novine. Kad se vratim, riba me čeka očišćena, i to je jedno uživanje od života. Za ova zimska kuhana jela, odem kod mog mesara pa kažem: Imaš li u frižideru neku staru kost od pršuta? Treba imati i dobar grah, ja volim onaj koji se raskuha dobro. Ne volim stavljati brašno ni zapršku, tako da sve bude što više prirodno. To je cijela tajna. A vaš talent je taj kojim ćete postići taj krajnji ukus, objašnjava naš sugovornik.

Recepti s repovima

Za predstojeće božićne praznike, onima koji vole klasičniju trpezu, a pritom i poste, Karapandža uvijek preporučuje ribu. Za one koji bi nešto nesvakidašnje, kulinarski majstor navodi nekoliko zanimljivih prijedloga.

– Dobar početak je juha od goveđeg repa s parmezanom. Treba naći dobar rep ili dva, skuhati jaku juhu i kada se servira u tanjir, obično se svakom gostu ponudi ribani parmezan, žličica ili dvije. Obično je to našim ljudima malo čudno, otkud parmezan u juhi. Pa probajte, u bistre juhe vrlo dobro ide, savjetuje Karapandža.

---

image
'Uz neku staru kost od pršuta treba imati i dobar grah, ja volim onaj koji se raskuha dobro. Ne volim stavljati brašno ni zapršku, tako da sve bude što više prirodno. To je cijela tajna'
Denis Jerković/Cropix
---

Umjesto uobičajenih varijanti za božićne i novogodišnje praznike, poput janjetine ispod saća ili pečene purice, on predlaže teleću koljenicu, ispečenu u komadu, uz koju se servira pire s hrenom.

– Upravo taj pire s hrenom sam probao kada sam posljednji put bio u Beogradu, u restoranu našeg prijatelja. Doduše, jeo sam ga s goveđim obrazima, kolega je to spremio savršeno, i danas se sjećam tog ukusa, još mi je u mislima, priča Stevo, uvijek spreman da oduševljeno prihvati novu kulinarsku kombinaciju, a uz to pokaže i da pravim profesionalcima nikad nije dovoljno znanja i učenja, piše Danas.

---

image
Karapandža je, među ostalim, bio šef kuhinje i u Esplanadi
Ivana Nobilo/Cropix
---

---

Punjena pileća prsa i patka s nadjevom od heljde

Nedavno sam u jednoj emisiji za praznike koji slijede predložio punjena pileća prsa. Ako ne znate sami izvaditi kosti, dajte mesaru. Onda u njima napravite jedan veliki džep, u koji ide fil od preprženog bijelog kruha, isječenog na kockice i zalivenog mlijekom. Tu dodajte dva jaja, preprženu sitno sjeckanu slaninu na luku, soli, papra i peršina. Napunite prsa, zavežite koncem ili čačkalicom da nadjev ne iscuri, i to pecite dva i pol do tri sata, ovisno o veličini, ispričao je jednostavan recept Stevo.
Naši čitatelji mogu probati i pečenu patku pripremiti s neobičnim punjenjem od heljde. Heljdu je potrebno skuhati u puno vode, a zatim joj dodati sitno isjeckani luk, pileću jetricu ili jetricu koja je od te patke ostala, i time napuniti patku.
– Ja tu dodajem i sitno sjeckane jabuke, a onda se peče do tri sata, na tihoj vatri, da otpusti sokove i masnoću. Sva ova jela se uvijek malo zalivaju vodom i onim vlastitim sokom, naglašava Karapandža i za kraj takvog prazničnog ručka predlaže parfe od cimeta, ukrašen kompotom od suhih šljiva, koji je vrlo pogodan za zimske mjesece.

------
Otkaz u Hrvatskoj 1991.


Za Karapandžu ratne godine u Hrvatskoj i odlazak u Švicarsku uspomena su na ružan i težak period života, o kojem rijetko želi pričati. Rodnu Hrvatsku je napustio 1991., kao već renomirani šef kuhinje, nakon što je dobio otkaz, čija je pozadina navodno bilo njegovo srpsko porijeklo. U to vrijeme Karapandža je imao već dvadesetogodišnje bogato iskustvo, bio je šef kuhinje i šef sosier u zagrebačkim hotelima Esplanade i Interkontinental, a u okviru iste radne organizacije tih hotela radio je u Parizu, Londonu, Beču, Budimpešti, Beogradu. Bio je generalni direktor Interkontinentala u Zagrebu, ali i Holiday Inna, kojem je za svoga mandata podigao posjećenost sa 23 na 70 posto.

--- ---
U Švicarskoj od nule do Michelinovih zvezdica


Iako s prebogatim iskustvom i više od dva desetljeća izgrađenog imena i profesionalnog uspjeha, Karapandža je u Švicarsku došao kao potpuno nepoznata osoba. "Nitko nije čuo za mene, ništa nije vrijedilo što sam bio 20 godina na televiziji, što sam bio šef kuhinje u Interkontinentalu, ili što sam radio u Londonu ili Parizu, proputovao cijeli svijet“, ispričao nam je Karapandža.
Iako težak, taj period bio mu je, kako kaže, i najljepši u životu. Strpljivo je radio na tome da otvori i etablira vlastiti restoran, koji je zaradio zavidnu reputaciju, pa se posljednjih sedam godina nalazio u Michelinovom vodiču, što je za svakog kuhara i restoran nešto prestižno.
Dok je sa suprugom punih 17 godina vodio restoran, istovremeno je gradio kuću u rodnoj Hrvatskoj, u kojoj se planirao skrasiti kada se povuče iz posla.
– Treba lupiti po stolu i reći: sad je dosta, idem malo svoj život promijeniti, da malo uživam, a da posao ostavim mladim kolegama. To sam zacrtao i ostvario, napominje Stevo Karapandža.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Tea Cimaš/Cropix Ivana Nobilo/Cropix Denis Jerković/Cropix Damjan Tadić/Cropix Ronald Goršić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix
Stevo Karapandža: Mi kuhari smo posebna sorta i odakle god da smo, među nama nema razlike, svi nosimo bijele bluze
Ivo Ravlić/Cropix
Stevo Karapandža, nositelj francuskog ordena Gastronomskog viteza, ima čemu podučiti
Tea Cimaš/Cropix
Lovran je adresa bračnoga para Karapandža
Ivana Nobilo/Cropix
Karapandža je, među ostalim, bio šef kuhinje i u Esplanadi
Denis Jerković/Cropix
'Uz neku staru kost od pršuta treba imati i dobar grah, ja volim onaj koji se raskuha dobro. Ne volim stavljati brašno ni zapršku, tako da sve bude što više prirodno. To je cijela tajna'
Damjan Tadić/Cropix
'Za sarmu sam pripremio i odličan kupus od domaćeg proizvođača, uz nju naravno ide jedan svinjski buncek, dimljena koljenica, a mogu i rebarca. Pai neka dobra domaća dimljena kobasica'


 
Ronald Goršić/Cropix
Dio knjiga Steve Karapandže
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/stevo-karapandza-doajen-kulinarstva-koji-je-kuhao-za-tita-donosi-recepte-za-predstojece-blagdane-i-otkriva-najvazniji-zacin-velikoga-kuhara-1149976 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=983511203057e98a81fbf17cdd3a41cdd6241ca4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stevo+Karapand%C5%BEa%2C+doajen+kulinarstva+koji+je+kuhao+za+Tita%2C+donosi+recepte+za+predstoje%C4%87e+blagdane+i+otkriva+najva%C5%BEniji+za%C4%8Din+velikoga+kuhara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fstevo-karapandza-doajen-kulinarstva-koji-je-kuhao-za-tita-donosi-recepte-za-predstojece-blagdane-i-otkriva-najvazniji-zacin-velikoga-kuhara-1149976 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fstevo-karapandza-doajen-kulinarstva-koji-je-kuhao-za-tita-donosi-recepte-za-predstojece-blagdane-i-otkriva-najvazniji-zacin-velikoga-kuhara-1149976 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svjetska karijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hranasvjetska karijera

Stevo Karapandža, doajen kulinarstva koji je kuhao za Tita, donosi recepte za predstojeće blagdane i otkriva najvažniji začin velikoga kuhara

Piše PSD
9. prosinca 2021. - 17:53
Stevo Karapandža: Mi kuhari smo posebna sorta i odakle god da smo, među nama nema razlike, svi nosimo bijele bluzeIvo Ravlić/Cropix

Spremam se krajem nedjelje napraviti jednu dobru domaću sarmu, i onda pozvati prijatelje.

Pripremio sam i odličan kupus od domaćeg proizvođača, uz nju naravno ide jedan svinjski buncek, dimljena koljenica, a mogu i rebarca. Pa unutra ide i neka dobra domaća dimljena kobasica, to može biti i češnjovka, ona je tipična u ovom dijelu Zagorja, tu gdje je rođen Tito… I za njega sam nekada pripremao češnjovke, kroz smijeh počinje razgovor za Danas legendarni Stevo Karapandža, najpoznatiji šef kuhinje bivše Jugoslavije.

Iako već godinama službeno u "mirovini", otkad je svoj restoran u Švicarskoj ostavio na upravljanje mlađim generacijama i odlučio se skrasiti sa suprugom u obiteljskoj kući u Lovranu kraj Opatije, 74-ogodišnji Karapandža ne miruje.

Licencija međunarodnog ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 20:06