stdClass Object ( [id] => 563973 [title] => U iščekivanju povratka na Pjacu, poznata splitska knjižara dobila digitalni arhiv o 'Morpurgu' [alias] => u-iscekivanju-povratka-na-pjacu-poznata-splitska-knjizara-dobila-digitalni-arhiv-o-39-morpurgu-39 [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Knjižara "Morpurgo" već duže od godinu dana ima čvrsto zatvorena vrata. Iako je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u više navrata uvjeravao javnost da će u tome prostoru biti knjižara, i to koja će služiti na ponos Splitu, "Morpurgo" ne da ne čeka posjetitelje, knjige ni police, već kao i prije više od godinu dana čeka rješenje imovinsko-pravnih odnosa.

Za ovo ljeto završile su i sjednice splitskoga Gradskog vijeća na kojima se očekivalo uvrštenje točke s "Morpurgom" na dnevni red, ali uzalud. Rješenje slučaja i aktivnost grada Splita strpljivo čeka i vlasnik prostora Željko Katić, koji je velik novac platio za prostor i plaća rate kredita za prostor koji je u stanju od kojeg strepi svaki vlasnik - da ne donosi ni kune prihoda.

Prosvjed na obljetnicu

Na obljetnicu godinu dana od zatvaranja knjižare, u lipnju, bila je prosvjedna šetnja pred knjižarom na koju se odazvalo nekoliko desetaka čitača - šetača. I to je to. Turistička sezona je pri kraju, vodiči su grupama na Pjaci govorili da je tu najstarija europska knjižara s kontinuitetom rada i da je to što u njoj nema ni polica dio neponovljivog šarma destinacije. Školarci se ni ove jeseni neće moći upoznati s knjižarom kupujući udžbenike i školski pribor, jesenski književni noviteti prolazit će mimo knjižare ulaskom u koju se prije 160 godina imalo vezu s cijelim književnim svijetom. Iskustvo uči da bi i novogodišnje darivanje moglo proći bez knjiga iz "Morpurga".

No dok lokalni političari debatiraju o drugim temama i puštaju da vrag odnese prišu, autorica monografije "Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja" Nada Topić, doktorica informacijskih i komunikacijskih znanosti, ne miruje. Upravo je oko prve obljetnice zatvaranja knjižare pokrenula topoteku knjižara "Morpurgo". Ako ste se odmah uznemirili, smirite se jer nije riječ o toploteci, odnosno fast foodu, kakvi su se uselili u neke druge knjižare. Topoteka je, objašnjava Nada Topić, predsjednica Društva knjižničara u Splitu i književnica, digitalni arhiv koji je dostupan na adresi http://morpurgo.topoteka.net/.
Topoteka trenutno sadrži fotografije vlasnika knjižare i obitelji, naslovnice knjiga koje je knjižara objavljivala, poslovna i privatna pisma, narudžbe kupaca, kao i razne druge dokumente.

- Budući da se najveći dio građe prezentirane u topoteci čuva u Državnom arhivu u Splitu, Muzeju grada Splita, Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu i Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, bilo je potrebno zatražiti suglasnosti za objavu materijala u topoteci, na što su sve navedene ustanove pristale, pa im i ovdje iskreno zahvaljujem. Građa u topoteci je zaštićena, ne može se preuzimati, a uz svaki dokument navedeno je gdje se i fizički nalazi - kaže Nada Topić uz napomenu da za sada nisu postavljeni materijali iz privatnih zbirki. Ona poziva sve koji čuvaju bilo kakav trag na knjižaru "Morpurgo" kao što su fotografije, razglednice, pisma ili knjige... da joj se jave na e-mail nada.topic@gmail.com i da obogate topoteku.

-
Topoteka je digitalni arhiv koji neprestano raste i poželjno je da u njegovoj izgradnji sudjeluju ne samo institucije, nego i osobe koje čuvaju arhivsku i drugu građu u privatnim zbirkama. Ta građa često može pridonijeti stvaranju cjelovitije slike života u prošlosti - kaže ona, uz napomenu da je topoteka nastala u rujnu 2017. na poticaj predsjednice Udruge ICARUS Hrvatska Vlatke Lemić. Budući da u monografiji o knjižari "Morpurgo" nisu mogli biti objavljeni svi materijali korišteni prilikom istraživanja, topoteka mi je poslužila kao idealna platforma za objavljivanje slikovnih i drugih priloga koji nisu stali u knjigu - kaže ona.

- U lipnju 2017. i 2018. godine bili su lijepi i dostojanstveni prosvjedi protiv zatvaranja knjižare. Ali nadam se da se oni neće ponoviti i da će knjižara "Morpurgo" uskoro ponovno otvoriti vrata. Knjižara se nalazi na atraktivnoj lokaciji u srcu Splita i sigurno bi danas, kad grad vrvi turistima, bilo isplativo na njezinu mjestu otvoriti restoran ili kafić. Međutim, specifičan drveni zeleni izlog i natpis "Knjižara Morpurgo 1860." važan su dio vizualnog, ali i kulturnog identiteta grada Splita.

A sam prostor je zaštićen i upisan u Registar kulturnih dobara Hrvatske pa opravdano priželjkujem njezino otvorenje. Samo nekoliko koraka od Knjižare u podu je nedavno postavljena brončana spomen-ploča kojom se Splićani prisjećaju 12. lipnja 1942. godine, kada je devastirana splitska Židovska zajednica. Tada je stradala i knjižara "Morpurgo", ali ipak je opstala. Dva svjetska rata je nisu uništila, nadam se da neće ni nebriga i profit - kaže Nada Topić, koja je jasna i u pitanju duge pauze i kontinuiteta.

- Knjižara je i u prošlosti bila više puta kraće i duže zatvarana zbog različitih razloga, međutim najvažnije je da je ostala tu gdje je i danas. Ovaj prekid od godinu dana neće ništa značiti u povijesnom kontinuitetu ako se u njoj nastavi odvijati knjižarska djelatnost - zaključuje ona.
A dok čekamo nastavak kontinuiteta knjižarske djelatnosti u "Morpurga", možemo odvrtjeti uspomene na staru knjižaru, njezine vlasnike, radnike, knjige i zgode i vidjeti ima li nešto za topoteku. Ako vijećnici miruju, ne miruje književni Split, pa je udruga Skribonauti nedavno upriličila uličnu akciju "Vratite nam knjižaru!" gdje je poezijom podsjetila na problem zatvaranja najstarije splitske knjižare.

 

ICARUS leti preko granica

Topoteka je projekt konzorcija ICARUS, a cilj joj je povezivanje baštinskih ustanova s lokalnom zajednicom. Konzorcij ICARUS bavi se stvaranjem i održavanjem zajedničke informacijske platforme i pružanjem stručne i IT podrške mreži različitih kulturnih i znanstvenih europskih ustanova. To udruženje sa sjedištem u Beču osnovano je 2008. godine s ciljem promicanja suradnje arhiva i drugih ustanova koje se zalažu za očuvanje kulturne baštine. ICARUS je do sada pokrenuo desetak europskih projekata, a topoteka je jedan od njih. U Hrvatskoj je osnovana udruga ICARUS Hrvatska. Za korištenje platforme potrebno je plaćati godišnju naknadu, ali budući da je topoteka "Morpurgo" jedna od pionirskih, financirana je iz ICARUS-ova projekta.

 

Devet hrvatskih topoteka

- Svaka topoteka funkcionira kao digitalni arhiv, pa tako građa koja je skrivena u arhivima i drugim baštinskim ustanovama postaje vidljivija javnosti. Jedan od ciljeva topoteke "Knjižara Morpurgo" je objedinjavanje građe koja je vezana uz mikrolokaciju, knjižaru. U Hrvatskoj postoji još osam topoteka posvećenih lokalitetima: Ilok, Međimurje, Osijek – Tvrđa, Podravina, Podsused, Starigrad, Vukovar te Istra i zapadni Kvarner. Sve su ih pokrenule institucije, knjižnice, arhivi, muzeji, instituti. Topoteka "Knjižara Morpurgo" u tom smislu je iznimka jer iza nje stoji privatna osoba - kaže dr. Topić.

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Topoteka, a ne toploteka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-09-04 12:51:50 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-09-04 13:20:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-09-04 13:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3365 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Kultura\/9139028.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Kultura\/9139027.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Kultura\/8978041.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Kultura\/9139025.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Kultura\/1735196.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Kultura\/10208421.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/09\/04\/Kultura\/10208419.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1336"},{"size0":"1920x1215"},{"size0":"1920x2968"},{"size0":"1920x1212"},{"size0":"1920x1277"},{"size0":"640x960"},{"size0":"640x960"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7550070 Threads: 1 Questions: 1610697912 Slow queries: 4780544 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110776400 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/u-iscekivanju-povratka-na-pjacu-poznata-splitska-knjizara-dobila-digitalni-arhiv-o-39-morpurgu-39-563973 [printLink] => /kultura/u-iscekivanju-povratka-na-pjacu-poznata-splitska-knjizara-dobila-digitalni-arhiv-o-39-morpurgu-39-563973?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 323441 [name] => morpurgo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => morpurgo [link] => /tag/morpurgo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Topoteka, a ne toploteka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U iščekivanju povratka na Pjacu, poznata splitska knjižara dobila digitalni arhiv o 'Morpurgu' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Kultura/9139028.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Kultura/9139028.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Kultura/9139027.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Kultura/8978041.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Kultura/9139025.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Kultura/1735196.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Kultura/10208421.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/09/04/Kultura/10208419.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Knjižara "Morpurgo" već duže od godinu dana ima čvrsto zatvorena vrata. Iako je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u više navrata uvjeravao javnost da će u tome prostoru biti knjižara, i to koja će služiti na ponos Splitu, "Morpurgo" ne da ne čeka posjetitelje, knjige ni police, već kao i prije više od godinu dana čeka rješenje imovinsko-pravnih odnosa.

Za ovo ljeto završile su i sjednice splitskoga Gradskog vijeća na kojima se očekivalo uvrštenje točke s "Morpurgom" na dnevni red, ali uzalud. Rješenje slučaja i aktivnost grada Splita strpljivo čeka i vlasnik prostora Željko Katić, koji je velik novac platio za prostor i plaća rate kredita za prostor koji je u stanju od kojeg strepi svaki vlasnik - da ne donosi ni kune prihoda.

Prosvjed na obljetnicu

Na obljetnicu godinu dana od zatvaranja knjižare, u lipnju, bila je prosvjedna šetnja pred knjižarom na koju se odazvalo nekoliko desetaka čitača - šetača. I to je to. Turistička sezona je pri kraju, vodiči su grupama na Pjaci govorili da je tu najstarija europska knjižara s kontinuitetom rada i da je to što u njoj nema ni polica dio neponovljivog šarma destinacije. Školarci se ni ove jeseni neće moći upoznati s knjižarom kupujući udžbenike i školski pribor, jesenski književni noviteti prolazit će mimo knjižare ulaskom u koju se prije 160 godina imalo vezu s cijelim književnim svijetom. Iskustvo uči da bi i novogodišnje darivanje moglo proći bez knjiga iz "Morpurga".

No dok lokalni političari debatiraju o drugim temama i puštaju da vrag odnese prišu, autorica monografije "Knjižara Morpurgo u Splitu (1860.-1947.) i razvoj kulture čitanja" Nada Topić, doktorica informacijskih i komunikacijskih znanosti, ne miruje. Upravo je oko prve obljetnice zatvaranja knjižare pokrenula topoteku knjižara "Morpurgo". Ako ste se odmah uznemirili, smirite se jer nije riječ o toploteci, odnosno fast foodu, kakvi su se uselili u neke druge knjižare. Topoteka je, objašnjava Nada Topić, predsjednica Društva knjižničara u Splitu i književnica, digitalni arhiv koji je dostupan na adresi http://morpurgo.topoteka.net/.
Topoteka trenutno sadrži fotografije vlasnika knjižare i obitelji, naslovnice knjiga koje je knjižara objavljivala, poslovna i privatna pisma, narudžbe kupaca, kao i razne druge dokumente.

- Budući da se najveći dio građe prezentirane u topoteci čuva u Državnom arhivu u Splitu, Muzeju grada Splita, Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu i Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, bilo je potrebno zatražiti suglasnosti za objavu materijala u topoteci, na što su sve navedene ustanove pristale, pa im i ovdje iskreno zahvaljujem. Građa u topoteci je zaštićena, ne može se preuzimati, a uz svaki dokument navedeno je gdje se i fizički nalazi - kaže Nada Topić uz napomenu da za sada nisu postavljeni materijali iz privatnih zbirki. Ona poziva sve koji čuvaju bilo kakav trag na knjižaru "Morpurgo" kao što su fotografije, razglednice, pisma ili knjige... da joj se jave na e-mail nada.topic@gmail.com i da obogate topoteku.

-
Topoteka je digitalni arhiv koji neprestano raste i poželjno je da u njegovoj izgradnji sudjeluju ne samo institucije, nego i osobe koje čuvaju arhivsku i drugu građu u privatnim zbirkama. Ta građa često može pridonijeti stvaranju cjelovitije slike života u prošlosti - kaže ona, uz napomenu da je topoteka nastala u rujnu 2017. na poticaj predsjednice Udruge ICARUS Hrvatska Vlatke Lemić. Budući da u monografiji o knjižari "Morpurgo" nisu mogli biti objavljeni svi materijali korišteni prilikom istraživanja, topoteka mi je poslužila kao idealna platforma za objavljivanje slikovnih i drugih priloga koji nisu stali u knjigu - kaže ona.

- U lipnju 2017. i 2018. godine bili su lijepi i dostojanstveni prosvjedi protiv zatvaranja knjižare. Ali nadam se da se oni neće ponoviti i da će knjižara "Morpurgo" uskoro ponovno otvoriti vrata. Knjižara se nalazi na atraktivnoj lokaciji u srcu Splita i sigurno bi danas, kad grad vrvi turistima, bilo isplativo na njezinu mjestu otvoriti restoran ili kafić. Međutim, specifičan drveni zeleni izlog i natpis "Knjižara Morpurgo 1860." važan su dio vizualnog, ali i kulturnog identiteta grada Splita.

A sam prostor je zaštićen i upisan u Registar kulturnih dobara Hrvatske pa opravdano priželjkujem njezino otvorenje. Samo nekoliko koraka od Knjižare u podu je nedavno postavljena brončana spomen-ploča kojom se Splićani prisjećaju 12. lipnja 1942. godine, kada je devastirana splitska Židovska zajednica. Tada je stradala i knjižara "Morpurgo", ali ipak je opstala. Dva svjetska rata je nisu uništila, nadam se da neće ni nebriga i profit - kaže Nada Topić, koja je jasna i u pitanju duge pauze i kontinuiteta.

- Knjižara je i u prošlosti bila više puta kraće i duže zatvarana zbog različitih razloga, međutim najvažnije je da je ostala tu gdje je i danas. Ovaj prekid od godinu dana neće ništa značiti u povijesnom kontinuitetu ako se u njoj nastavi odvijati knjižarska djelatnost - zaključuje ona.
A dok čekamo nastavak kontinuiteta knjižarske djelatnosti u "Morpurga", možemo odvrtjeti uspomene na staru knjižaru, njezine vlasnike, radnike, knjige i zgode i vidjeti ima li nešto za topoteku. Ako vijećnici miruju, ne miruje književni Split, pa je udruga Skribonauti nedavno upriličila uličnu akciju "Vratite nam knjižaru!" gdje je poezijom podsjetila na problem zatvaranja najstarije splitske knjižare.

 

ICARUS leti preko granica

Topoteka je projekt konzorcija ICARUS, a cilj joj je povezivanje baštinskih ustanova s lokalnom zajednicom. Konzorcij ICARUS bavi se stvaranjem i održavanjem zajedničke informacijske platforme i pružanjem stručne i IT podrške mreži različitih kulturnih i znanstvenih europskih ustanova. To udruženje sa sjedištem u Beču osnovano je 2008. godine s ciljem promicanja suradnje arhiva i drugih ustanova koje se zalažu za očuvanje kulturne baštine. ICARUS je do sada pokrenuo desetak europskih projekata, a topoteka je jedan od njih. U Hrvatskoj je osnovana udruga ICARUS Hrvatska. Za korištenje platforme potrebno je plaćati godišnju naknadu, ali budući da je topoteka "Morpurgo" jedna od pionirskih, financirana je iz ICARUS-ova projekta.

 

Devet hrvatskih topoteka

- Svaka topoteka funkcionira kao digitalni arhiv, pa tako građa koja je skrivena u arhivima i drugim baštinskim ustanovama postaje vidljivija javnosti. Jedan od ciljeva topoteke "Knjižara Morpurgo" je objedinjavanje građe koja je vezana uz mikrolokaciju, knjižaru. U Hrvatskoj postoji još osam topoteka posvećenih lokalitetima: Ilok, Međimurje, Osijek – Tvrđa, Podravina, Podsused, Starigrad, Vukovar te Istra i zapadni Kvarner. Sve su ih pokrenule institucije, knjižnice, arhivi, muzeji, instituti. Topoteka "Knjižara Morpurgo" u tom smislu je iznimka jer iza nje stoji privatna osoba - kaže dr. Topić.

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/u-iscekivanju-povratka-na-pjacu-poznata-splitska-knjizara-dobila-digitalni-arhiv-o-39-morpurgu-39-563973 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f96f1d07fd086b9863981d77013a287fc2e26b87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+i%C5%A1%C4%8Dekivanju+povratka+na+Pjacu%2C+poznata+splitska+knji%C5%BEara+dobila+digitalni+arhiv+o+%26%23039%3BMorpurgu%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fu-iscekivanju-povratka-na-pjacu-poznata-splitska-knjizara-dobila-digitalni-arhiv-o-39-morpurgu-39-563973 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fu-iscekivanju-povratka-na-pjacu-poznata-splitska-knjizara-dobila-digitalni-arhiv-o-39-morpurgu-39-563973 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Topoteka, a ne toploteka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaTopoteka, a ne toploteka

U iščekivanju povratka na Pjacu, poznata splitska knjižara dobila digitalni arhiv o 'Morpurgu'

4. rujna 2018. - 15:07

Knjižara "Morpurgo" već duže od godinu dana ima čvrsto zatvorena vrata. Iako je gradonačelnik Andro Krstulović Opara u više navrata uvjeravao javnost da će u tome prostoru biti knjižara, i to koja će služiti na ponos Splitu, "Morpurgo" ne da ne čeka posjetitelje, knjige ni police, već kao i prije više od godinu dana čeka rješenje imovinsko-pravnih odnosa.

Za ovo ljeto završile su i sjednice splitskoga Gradskog vijeća na kojima se očekivalo uvrštenje točke s "Morpurgom" na dnevni red, ali uzalud. Rješenje slučaja i aktivnost grada Splita strpljivo čeka i vlasnik prostora Željko Katić, koji je velik novac platio za prostor i plaća rate kredita za prostor koji je u stanju od kojeg strepi svaki vlasnik - da ne donosi ni kune prihoda.

Prosvjed na obljetnicu

Na obljetn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:05