stdClass Object ( [id] => 183273 [title] => Tonči Bilić novi je intendant splitskog HNK; ministrica Zlatar Violić: Potvrdit ćemo imenovanje [alias] => tonci-bilic-novi-je-intendant-splitskog-hnk-ministrica-zlatar-violic-potvrdit-cemo-imenovanje [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
NAJNOVIJE:


Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izjavila je da će Ministarstvo kulture potvrditi Tončija Bilića za novoga intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Splitu, koga je na tu dužnost danas izglasalo Gradsko vijeće Splita, te ocijenila da nije bilo nezakonitosti u proceduri provedbe natječaja za intendanta splitskoga HNK .

Gostujući u večerašnjoj emisiji "Tema dana" HRT-a podsjetila je da je Ministarstvo kulture prije nekoliko dana imenovalo Tončija Bilića i za ravnatelja Splitskoga ljeta te je, istaknula je, Ministarstvo kulture u potpunosti upoznato s njegovim cjelovitim planom rada i programa, kao i s njegovim biografskim referencama.

Na pitanje novinara nije li Ministarstvo kulture moglo prije razriješiti 'trakavicu' oko izbora intendanta splitskoga HNK, ministrica je odgovorila niječno i objasnila da je ministarstvo moralo čekati odluku Kazališnoga vijeća koja je bila četiri glasa za Tončija Bilića i jedan protiv, kao i potvrdu Gradskoga vijeća. Ali, dodala je, Gradsko vijeće se u međuvremenu nije ni jednom sastalo da bi danas s dobrim 'omjerom ' od 15 glasova za i šest protiv, potvrdilo odluku Kazališnoga vijeća.

Predsjednik Radničkoga vijeća splitskoga HNK Vjeko Santrić potvrdio je pak da će Radničko vijeće podnijeti kaznenu prijavu protiv nadležnih gradskih tijela, ali i Ministarstva kulture, zato jer je natječaj po kojemu je danas imenovan Tonči Bilić istekao prije više od dva mjeseca, odnosno zaključen je 1. srpnja, a kandidati su trebali biti obaviješteni o rezultatima natječaja 15. ili 16 kolovoza, a danas je 24. listopada, pa se Santrić pita je li mogao vrijediti i natječaj iz 2011. godine.

Kad je riječ o tomu je li prekršen rok u natječaju, ministrica Zlatar Violić objasnila je da se odredbom preporučuje rok u kojemu se kandidati moraju obavijestiti te da, i prema mišljenju pravne službe HNK u Splitu, te splitske gradske pravne službe, kao i Ministarstva kulture, to je samo preporučena mjera, a ne zakonski prekršaj. Ministarstvo smatra da nije bilo zakonskoga prekršaja te da rješavanje krize splitskoga kazališta nije bilo pitanje nikakve političke kombinatorike, rekla je.

Upozorila je da su problemi u financiranju kulture zaoštreni od početka recesije, odnosno od 2008. kada je većina lokalnih zajednica smanjila u prosjeku za oko 30 posto financiranje kulture, dok Ministarstvo kulture drži postojeću razinu financiranja..

Ukazati je i na to da nije dovoljno konstituirana županijska razina financiranja kulture te da bi grad, županija i ministarstavo trebali u jednakim omjerima financirati kulturu. Na novinarsku primjedbu da su ključni programi, i na pitanje je li točno da zagrebački HNK izdvaja 80 posto novca za hladni pogon, a samo 20 posto za programe, ministrica je odgovorila kako, nažalost, mora reći da je to točno za većinu institucija u kulturi te da je želja Ministarstva da u četverogodišnjem mandatu postigne omjer 60 prema 40, odnosno 60 posto za hladni pogon, a 40 posto za programe.

 (H)

RANIJE



Tonči Bilić, dirigent, izglasan je većinom glasova (15 za, 6 protiv) za novog intendanta HNK Split! Izglasavanju je prethodila dosta žučna rasprava, u kojoj se najviše spominjala neregularnost natječaja, kojemu je istekao rok.

Prevagnulo je mišljenje većine vijećnika da je ovaj izbor nužan zbog hitnih promjena u kazalištu, a Tonči Bilić je nakon glasovanja izjavio da mu se čini kako je sama rasprava, pogotovo njene političke konotacije, bila ispod razine, te je najavio kao nove članove svoga tima Jasena Boku kao direktora Drame, Ivicu Čikeša, direktora Opere i Dinka Bogdanića, direktora Baleta.

Budući da se raspravljalo i o tome da Bilić ima dosta dogovorenih angažmana u Zagrebu, novi je intendant na tu temu kazao kako je to "samo poželjno, jer u hrvatskoj kulturi imamo i previše liliputanaca"...


J. PARIĆ, SNIMIO: JAKOV PRKIĆ/CROPIX


PRETHODNO:

Ispred HNK Split okupilo se u podne oko 150 kazališnih djelatnika i nešto prolaznika na prosvjedu protiv zatiranja hrvatske kuture, čiji je ogledni primjer stanje u splitskom teatru.

Prosvjed je potaknula Akcija 155+ i Platforma za kulturnu promjenu, koja okuplja preko dvjesto imena s područja zagrebačkog kulturnog i javnog života, a pozvali su na okupljanje ispred svih hrvatskih kazališta.

Upravo u vrijeme dok se očekuje izbor intendanta na sjednici Gradskog vijeća, kazalištarci su poručili da se konačno mora omogućiti normano funkcioniranje teatra.

Djelatnici kazališta napominju da su zbog odlaganja izbora intendanta i neprestanih natječaja onemogućeni raditi svoj posao- ne znaju ni program za idući mjesec, a u ovakvoj kući trebao bi se znati program već za iduću godinu.

Pred teatrom je zavijorila i jedna Hajdukova zastava, a podjeljene su i "osmrtnice"u kojima stoji da je HNK , ima već neko vrijeme, preminuo zbog tumora na administraciji.

J. PARIĆ, SNIMIO DUJE KLARIĆ/CROPIX





RANIJA NAJAVA:

Što će danas s nama biti, da l’ to netko zna? Danas se u Splitu odlučuje o intendantu HNK, danas se sastaje poveća skupina intelektualaca da u krilu Europskog doma i raspravlja o kulturnoj slici grada, danas je ispred Kazališta sazvan i prosvjedni skup što ga organizira skupina kulturnjaka predvođena Akcijom 155+ i Platformom za kulturnu promjenu, a koji je dio općehrvatske akcije koja želi ukazati na jadan položaj kulture i kazališta u čitavoj zemlji... Sve to u samo jednome danu, a srž drame − odluka o intendantu − događa se u Banovini. Što će danas uopće ondje biti?

Sumnjiv natječaj

O splitskoj trakavici oko intendanta i ptice na grani sve znaju. Prošli, peti natječaj, ozbiljno je sumnjiv jer ga je raspisalo četveročlano, a ne peteročlano Kazališno vijeće. Sumnjiv je i jer do dana današnjeg kandidati nisu dobili odluku o izboru Tončija Bilića za kandidata koji ide na izglasavanje u Banovinu, a odluku − na koju su se morali imati priliku žaliti! − trebali su dobiti do 16. kolovoza.

Dodajmo tome da je i v.d. intendanta Dušku Mucalu i “vršiteljski” mandat istekao 6. listopada pa su u toj istoj Banovini, brže bolje, sastavili aneks njegova ugovora o radu, i to tek 13 dana kasnije. Dodajmo svemu i najnoviji element priče, a taj je da je Tonči Bilić prekjučer imenovan ravnateljem Splitskog ljeta koje će, kao što znamo, početi nakon lokalnih izbora, kad u Banovini bude sjedila posve nova garnitura lokalnih političara. Ova, pak, garnitura učinila je tijekom svoga mandata sve da Split u domeni kulture ponizi i učini predmetom sprdnje.

No, da se tek osvrnemo na zadnji, peti natječaj, finale kojeg bi trebalo danas nastupiti u obliku izbora intendanta. Navodno će danas dio vijećnika − a čini se da su u toj nakani složni i lijevi i desni − tražiti da se Tončija Bilića imenuje “vršiteljem dužnosti”, premda to, dakako, nije na dnevnom redu. No, dnevni se red može i mijenjati, sve po proceduri, je l’ da... Kao, ajmo ga imenovati “ve deom” jer će nas u suprotnome Mucalo ili Majda Goluža tužiti zbog neregularnosti natječajnog postupka. Je l’? Sad su se sjetili pravne odgovornosti u nedostatku političke!

Tematska sjednica

Drugim riječima, Gradsko vijeće nije željelo preuzeti odgovornost za “krnje” Kazališno vijeće kad je raspisivalo natječaj, nije ga poništilo, a moglo je. To Gradsko vijeće nije, suočeno s posljedicama upravo svojih propusta, na vrijeme preusmjerilo sagu o izboru intendanta u koliko-toliko prihvatljivom smjeru. Ono nije, recimo, sazvalo “tematsku sjednicu”, kao što čini kad je u pitanju nogomet. Naravno, svi oni znaju da im prvaci Opere i Baleta neće pod prozore doći s bengalkama .

Nisu učinili baš ništa, a sad su se sjetili zaigrati na kartu legalizma. U narodu se kaže da kad nešto zagrizeš, to trebaš i progutati, ali sumnjam da se tome možemo nadati na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, i to zbog jednostavnog razloga što bi to impliciralo barem minimalnu svijest o odgovornosti i dobrim običajima.

Bude li Tonči Bilić imenovan “ve deom”, možda će on tužiti Grad? Možda će Grad tužiti svi? Možda će vijećnici, suočeni s toliko pravnih finesa i mogućih tužbi, povući tipičan politički potez − izbjeći odgovornost? Znamo kako se to radi − kvorum se raspline po kafićima pa se odluka ne može donijeti. To bi bila samo još jedna blamaža i nekoliko mjeseci “ve de” mandata više za Duška Mucala. Koga bi to, nakon svega, uopće začudilo?

EDA VUJEVIĆ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OKONČANA SAGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-23 21:59:01 [created_by] => 25831 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-24 21:29:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-24 15:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7875 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2012\/10\/24\/SCENA\/bilic_tonci-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk14-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk1-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk2-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk3-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk4-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk5-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk6-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk7-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk8-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk9-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk11-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk12-241012.jpg","\/Archive\/Images\/2012\/10\/24\/SCENA\/HNK\/prosvjed_hnk13-241012.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x478"},{"size0":"700x453"},{"size0":"366x550"},{"size0":"700x464"},{"size0":"368x550"},{"size0":"344x550"},{"size0":"373x550"},{"size0":"390x550"},{"size0":"379x550"},{"size0":"331x550"},{"size0":"700x450"},{"size0":"374x550"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x458"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14862865 Threads: 3 Questions: 3137099913 Slow queries: 6989730 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234712341 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/tonci-bilic-novi-je-intendant-splitskog-hnk-ministrica-zlatar-violic-potvrdit-cemo-imenovanje-183273 [printLink] => /kultura/tonci-bilic-novi-je-intendant-splitskog-hnk-ministrica-zlatar-violic-potvrdit-cemo-imenovanje-183273?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233842 [name] => hnksplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnksplit [link] => /tag/hnksplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 209760 [name] => duškomucalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => duskomucalo [link] => /tag/duskomucalo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 208294 [name] => tončibilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => toncibilic [link] => /tag/toncibilic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OKONČANA SAGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tonči Bilić novi je intendant splitskog HNK; ministrica Zlatar Violić: Potvrdit ćemo imenovanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-09-45-20-25831 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/24/SCENA/bilic_tonci-241012.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/24/SCENA/bilic_tonci-241012.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk14-241012.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk1-241012.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk2-241012.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk3-241012.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk4-241012.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk5-241012.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk6-241012.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk7-241012.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk8-241012.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk9-241012.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk11-241012.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk12-241012.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2012/10/24/SCENA/HNK/prosvjed_hnk13-241012.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
NAJNOVIJE:


Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izjavila je da će Ministarstvo kulture potvrditi Tončija Bilića za novoga intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Splitu, koga je na tu dužnost danas izglasalo Gradsko vijeće Splita, te ocijenila da nije bilo nezakonitosti u proceduri provedbe natječaja za intendanta splitskoga HNK .

Gostujući u večerašnjoj emisiji "Tema dana" HRT-a podsjetila je da je Ministarstvo kulture prije nekoliko dana imenovalo Tončija Bilića i za ravnatelja Splitskoga ljeta te je, istaknula je, Ministarstvo kulture u potpunosti upoznato s njegovim cjelovitim planom rada i programa, kao i s njegovim biografskim referencama.

Na pitanje novinara nije li Ministarstvo kulture moglo prije razriješiti 'trakavicu' oko izbora intendanta splitskoga HNK, ministrica je odgovorila niječno i objasnila da je ministarstvo moralo čekati odluku Kazališnoga vijeća koja je bila četiri glasa za Tončija Bilića i jedan protiv, kao i potvrdu Gradskoga vijeća. Ali, dodala je, Gradsko vijeće se u međuvremenu nije ni jednom sastalo da bi danas s dobrim 'omjerom ' od 15 glasova za i šest protiv, potvrdilo odluku Kazališnoga vijeća.

Predsjednik Radničkoga vijeća splitskoga HNK Vjeko Santrić potvrdio je pak da će Radničko vijeće podnijeti kaznenu prijavu protiv nadležnih gradskih tijela, ali i Ministarstva kulture, zato jer je natječaj po kojemu je danas imenovan Tonči Bilić istekao prije više od dva mjeseca, odnosno zaključen je 1. srpnja, a kandidati su trebali biti obaviješteni o rezultatima natječaja 15. ili 16 kolovoza, a danas je 24. listopada, pa se Santrić pita je li mogao vrijediti i natječaj iz 2011. godine.

Kad je riječ o tomu je li prekršen rok u natječaju, ministrica Zlatar Violić objasnila je da se odredbom preporučuje rok u kojemu se kandidati moraju obavijestiti te da, i prema mišljenju pravne službe HNK u Splitu, te splitske gradske pravne službe, kao i Ministarstva kulture, to je samo preporučena mjera, a ne zakonski prekršaj. Ministarstvo smatra da nije bilo zakonskoga prekršaja te da rješavanje krize splitskoga kazališta nije bilo pitanje nikakve političke kombinatorike, rekla je.

Upozorila je da su problemi u financiranju kulture zaoštreni od početka recesije, odnosno od 2008. kada je većina lokalnih zajednica smanjila u prosjeku za oko 30 posto financiranje kulture, dok Ministarstvo kulture drži postojeću razinu financiranja..

Ukazati je i na to da nije dovoljno konstituirana županijska razina financiranja kulture te da bi grad, županija i ministarstavo trebali u jednakim omjerima financirati kulturu. Na novinarsku primjedbu da su ključni programi, i na pitanje je li točno da zagrebački HNK izdvaja 80 posto novca za hladni pogon, a samo 20 posto za programe, ministrica je odgovorila kako, nažalost, mora reći da je to točno za većinu institucija u kulturi te da je želja Ministarstva da u četverogodišnjem mandatu postigne omjer 60 prema 40, odnosno 60 posto za hladni pogon, a 40 posto za programe.

 (H)

RANIJE



Tonči Bilić, dirigent, izglasan je većinom glasova (15 za, 6 protiv) za novog intendanta HNK Split! Izglasavanju je prethodila dosta žučna rasprava, u kojoj se najviše spominjala neregularnost natječaja, kojemu je istekao rok.

Prevagnulo je mišljenje većine vijećnika da je ovaj izbor nužan zbog hitnih promjena u kazalištu, a Tonči Bilić je nakon glasovanja izjavio da mu se čini kako je sama rasprava, pogotovo njene političke konotacije, bila ispod razine, te je najavio kao nove članove svoga tima Jasena Boku kao direktora Drame, Ivicu Čikeša, direktora Opere i Dinka Bogdanića, direktora Baleta.

Budući da se raspravljalo i o tome da Bilić ima dosta dogovorenih angažmana u Zagrebu, novi je intendant na tu temu kazao kako je to "samo poželjno, jer u hrvatskoj kulturi imamo i previše liliputanaca"...


J. PARIĆ, SNIMIO: JAKOV PRKIĆ/CROPIX


PRETHODNO:

Ispred HNK Split okupilo se u podne oko 150 kazališnih djelatnika i nešto prolaznika na prosvjedu protiv zatiranja hrvatske kuture, čiji je ogledni primjer stanje u splitskom teatru.

Prosvjed je potaknula Akcija 155+ i Platforma za kulturnu promjenu, koja okuplja preko dvjesto imena s područja zagrebačkog kulturnog i javnog života, a pozvali su na okupljanje ispred svih hrvatskih kazališta.

Upravo u vrijeme dok se očekuje izbor intendanta na sjednici Gradskog vijeća, kazalištarci su poručili da se konačno mora omogućiti normano funkcioniranje teatra.

Djelatnici kazališta napominju da su zbog odlaganja izbora intendanta i neprestanih natječaja onemogućeni raditi svoj posao- ne znaju ni program za idući mjesec, a u ovakvoj kući trebao bi se znati program već za iduću godinu.

Pred teatrom je zavijorila i jedna Hajdukova zastava, a podjeljene su i "osmrtnice"u kojima stoji da je HNK , ima već neko vrijeme, preminuo zbog tumora na administraciji.

J. PARIĆ, SNIMIO DUJE KLARIĆ/CROPIX





RANIJA NAJAVA:

Što će danas s nama biti, da l’ to netko zna? Danas se u Splitu odlučuje o intendantu HNK, danas se sastaje poveća skupina intelektualaca da u krilu Europskog doma i raspravlja o kulturnoj slici grada, danas je ispred Kazališta sazvan i prosvjedni skup što ga organizira skupina kulturnjaka predvođena Akcijom 155+ i Platformom za kulturnu promjenu, a koji je dio općehrvatske akcije koja želi ukazati na jadan položaj kulture i kazališta u čitavoj zemlji... Sve to u samo jednome danu, a srž drame − odluka o intendantu − događa se u Banovini. Što će danas uopće ondje biti?

Sumnjiv natječaj

O splitskoj trakavici oko intendanta i ptice na grani sve znaju. Prošli, peti natječaj, ozbiljno je sumnjiv jer ga je raspisalo četveročlano, a ne peteročlano Kazališno vijeće. Sumnjiv je i jer do dana današnjeg kandidati nisu dobili odluku o izboru Tončija Bilića za kandidata koji ide na izglasavanje u Banovinu, a odluku − na koju su se morali imati priliku žaliti! − trebali su dobiti do 16. kolovoza.

Dodajmo tome da je i v.d. intendanta Dušku Mucalu i “vršiteljski” mandat istekao 6. listopada pa su u toj istoj Banovini, brže bolje, sastavili aneks njegova ugovora o radu, i to tek 13 dana kasnije. Dodajmo svemu i najnoviji element priče, a taj je da je Tonči Bilić prekjučer imenovan ravnateljem Splitskog ljeta koje će, kao što znamo, početi nakon lokalnih izbora, kad u Banovini bude sjedila posve nova garnitura lokalnih političara. Ova, pak, garnitura učinila je tijekom svoga mandata sve da Split u domeni kulture ponizi i učini predmetom sprdnje.

No, da se tek osvrnemo na zadnji, peti natječaj, finale kojeg bi trebalo danas nastupiti u obliku izbora intendanta. Navodno će danas dio vijećnika − a čini se da su u toj nakani složni i lijevi i desni − tražiti da se Tončija Bilića imenuje “vršiteljem dužnosti”, premda to, dakako, nije na dnevnom redu. No, dnevni se red može i mijenjati, sve po proceduri, je l’ da... Kao, ajmo ga imenovati “ve deom” jer će nas u suprotnome Mucalo ili Majda Goluža tužiti zbog neregularnosti natječajnog postupka. Je l’? Sad su se sjetili pravne odgovornosti u nedostatku političke!

Tematska sjednica

Drugim riječima, Gradsko vijeće nije željelo preuzeti odgovornost za “krnje” Kazališno vijeće kad je raspisivalo natječaj, nije ga poništilo, a moglo je. To Gradsko vijeće nije, suočeno s posljedicama upravo svojih propusta, na vrijeme preusmjerilo sagu o izboru intendanta u koliko-toliko prihvatljivom smjeru. Ono nije, recimo, sazvalo “tematsku sjednicu”, kao što čini kad je u pitanju nogomet. Naravno, svi oni znaju da im prvaci Opere i Baleta neće pod prozore doći s bengalkama .

Nisu učinili baš ništa, a sad su se sjetili zaigrati na kartu legalizma. U narodu se kaže da kad nešto zagrizeš, to trebaš i progutati, ali sumnjam da se tome možemo nadati na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, i to zbog jednostavnog razloga što bi to impliciralo barem minimalnu svijest o odgovornosti i dobrim običajima.

Bude li Tonči Bilić imenovan “ve deom”, možda će on tužiti Grad? Možda će Grad tužiti svi? Možda će vijećnici, suočeni s toliko pravnih finesa i mogućih tužbi, povući tipičan politički potez − izbjeći odgovornost? Znamo kako se to radi − kvorum se raspline po kafićima pa se odluka ne može donijeti. To bi bila samo još jedna blamaža i nekoliko mjeseci “ve de” mandata više za Duška Mucala. Koga bi to, nakon svega, uopće začudilo?

EDA VUJEVIĆ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>














[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/tonci-bilic-novi-je-intendant-splitskog-hnk-ministrica-zlatar-violic-potvrdit-cemo-imenovanje-183273 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9ec8afe0dc80ad5addaf81a7a200207b235eb6bd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ton%C4%8Di+Bili%C4%87+novi+je+intendant+splitskog+HNK%3B+ministrica+Zlatar+Violi%C4%87%3A+Potvrdit+%C4%87emo+imenovanje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ftonci-bilic-novi-je-intendant-splitskog-hnk-ministrica-zlatar-violic-potvrdit-cemo-imenovanje-183273 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ftonci-bilic-novi-je-intendant-splitskog-hnk-ministrica-zlatar-violic-potvrdit-cemo-imenovanje-183273 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OKONČANA SAGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaOKONČANA SAGA

Tonči Bilić novi je intendant splitskog HNK; ministrica Zlatar Violić: Potvrdit ćemo imenovanje

Piše PSD.
24. listopada 2012. - 17:06



RANIJA NAJAVA:

EDA VUJEVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:45