stdClass Object ( [id] => 241871 [title] => Stefan Milenković: Sviram, plešem, trčim, skačem iz aviona, sviram... [alias] => stefan-milenkovic-sviram-plesem-trcim-skacem-iz-aviona-sviram [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Violinista svjetskoga glasa (jest da je već stereotip ali, evo, napisat ću milijunti jubilarni put: nekoć violinističko čudo od djeteta...) Stefana Milenkovića možete sresti po apsolutno svim glazbenim metropolama svijeta uključujući zadnje vrijeme i - otok Zlarin.

Već neku godinu zlarinska je crkva Marijina Uznesenja studio u kojem se snimaju nosači zvuka Milenkovića, Edina Karamazova, Vlatka Stefanovskog, gudačkog kvarteta Stefana Milenkovića... sve to u produkciji zlarinskog Lumaudisa kojeg predstavljaju Edin Karamazov, Mišo Vukov i Marin Fulgosi. Imalo bi se još što reći o tom velikom glazbenom pothvatu u malom otočnom mjestu - na primjer, da im je „tonmajstor“ jedan Jan-Eric Persson, Šveđanin, vlasnik izdavačke kuće “Opus3”, danas već legende na glazbenom zvjezdanom nebu u kvadrantu rezerviranom za probrana izdanja.

Ali, poslije Milenkovićeva koncerta u Splitu, nekoliko sati prije zlarinskoga, te koji dan prije negoli će 2. kolovoza odletjeti u USA, hvatamo priliku u kojoj je Stefan prizemljen. Dan iza Zlarina hita u Italiju, ima recital, uz pratnju Srebrenke Poljak, na Festivalu Paganini u Carru kod La Specie. Zatim svira tango sa slovenskim triom Compas u talijanskom Gradu, pa u Ljubljani i Novom Sadu.

Razgovaramo u ugodnom kutu stare zlarinske uljare - uz Alduri, koja je i meka i mecena, glazbenicima.

- Pa zašto žurite u Ameriku, ovdje je tako lijepo...

- Zato što se selimo iz grada Champaigna, Illinois, u Chicago. Radit ću na sveučilištu u Chicagu, ali ću i dalje predavati u Illinoisu...da, bit ću đak - putnik...

- Kažete ‘selimo se’ - tko to vi?

- Moja vjerenica i ja.

- Tko vam je vjerenica, odakle je?

-... pa ne bih baš... ali, dobro, evo, moja vjerenica je iz Banje Luke, zove se Gorica, četiri smo godine zajedno. Ona je završila klasičnu gitaru u Banjoj Luci, ali je završila i MBA američku školu biznisa i sad radi za jednu firmu u Chicagu.

- Poslovna žena, a glazbenica?

- Da, poslovna žena s glazbenim backgroundom. To uopće nije loše. Nije lako živjeti od muzike čak i ako ste u vrhu, ako tome niste predali sav svoj život. Tada je možda čak bolje ne započinjati...
Stefan Milenković i Edin Karamazov /Nikša Stipaničev/CROPIX
- Ima vas posvuda - kako ste uopće zapeli za ovaj kutak svijeta i maleni otok?
- Vrlo je jednostavno: svatko, a osobito onaj koji živi brzo i stresno i stalno je među ljudima, priželjkuje mir i neku izolaciju, a opet je u civilizaciji i ima sve što treba i može raditi. Sve je manje ovakvih mjesta na svijetu - osim ako ne putujete jako daleko i uz mnoge rizike. Zlarin je dragulj, još uvijek nije komercijaliziran, a daje izvrsne uvjete za ovo što radimo. Ovo divno otkriće mogu zahvaliti Edinu Karamazovu. Nas smo dvojica već napravili jedan CD, lani, a sad pripremamo novi, zvat će se “Začarana zora”, ukupno ih je napravljeno pet - šest.

- I u Zlarinu dijelom svirate tango - kažu da je splitski koncert bio čudesan! Što je to u tangu?

-Tango je jedinstven! Ima raznih plesova, ali tango je nešto drugo. U tangu je neizreciva ta unutarnja komunikacija partnera, ta progresija odnosa, ta neka fizička inteligencija...ma, teško je opisati riječima, to je nekako blijedo! Treba probati. Uhvatiti se u zagrljaj s nepoznatom osobom, kroz pokret objasniti namjeru, prenijeti energiju, stvoriti biomehaniku, inteligentno tjelesno komunicirati tih desetak minuta bez riječi...Tu je žena ogledalo vas i vaših namjera i ideja, a vi ste odgovorni za - sve! To što muškarac radi dok pleše tango gotovo da se ne primijeti, a ono što se primijeti i što je divno - to je žena! Mnogi, kad probaju - gotovi su! No i tu, kao u svemu - sve je vježba. I - naravno - za tango je potrebno dvoje...

- Onda ste počeli i svirati tango!

- Ma da, prvo sam se zakačio na ples, a sviranje mi nije bilo toliko zanimljivo, premda bar sedamdeset posto svih tanga svira i violina. I tako, poslije godine intenzivnog plesa posložile su se kockice - počeo sam ga i svirati.

- Zamišljam vas sa studentima - tako ste mladi i neposredni, simpatični, da ne mogu zamisliti da ste strogi profesor!

- Neke je studente potrebno stalno hvaliti jer sumnjaju u sebe, a sviraju fenomenalno, nekima morate biti psiholog - da ga dignete, a ne zgnječite, treći su neopterećeni, neki možda jako talentirani ali im fali disciplina. Sve vam je u disciplini i sve zavisi od osobne motivacije. Iza svega što je krajnji rezultat stoje pripreme i samo pripreme - bez priprema nema slobode u vašem nastupu! Iza svega što pokazujemo stoji dril - tako je i u muzici, i u atletici, tako je u svemu. Potrebne su godine da se sve to u vama slegne, da tijelo psihološki i fizički odraste, da mozak sve kanalizira. Ako želite uspjeh morate biti dobri, morate puno raditi, morate proći pravi dril, i morate imati malo sreće. Nema karijere za one kojima to nije jasno.

- Citirali ste mi vašeg uzora u jogi, ime mu je Pattabhi Jois, rekao je da se svatko može baviti jogom, jedino lijen čovjek ne!?
-Da... joga... Ako hoćete raditi na sebi u svakom, i duševnom pogledu - a tako je i s glazbom - morate raditi svakodnevno. Jogu prakticiram svakodnevno, to je jedan stari i prilično nepromijenjeni, zahtjevan i naporan oblik, zove se ashtanga vinyasa. Jednu sekvenciju radim praktički svakog dana i svakog dana radim izbor kako ću nešto izvesti - a sve je to primjenjivo i na violinu! Vjerujte mi, svatko može biti dobar u onome što radi, samo lijen čovjek ne može - joga me tome uči. Za lijene nema značajnije karijere, ni u čemu. Mislite - muzika je strast i to je dovoljno, sve drugo su poslovi. Bogami, muzika je kombinacija strasti i posla: pripremate se kao znanstvenik, a svirate kao poeta...
Milenković u zamahu /Davor Pongračić/Cropix
- Ovdje na Zlarinu postoje bar dvije ‘longplejke’ kupljene na koncertu u Šibeniku osamdesetih, kad ste imali 8 godina. Kažu oni koji pamte - svirao je jednu majušnu violinu...
- Da, šesnaestinku! Imate „cijelu“, pa tri četvrtinku, polovinku, četvrtinku, šesnaestinku...to su radili Japanci i skoro da i nije bila predviđena za sviranje...Ja sam svirao na tome.

- Građanin ste svijeta, gdje danas, uopće, možete adresirati svoj život, gdje vam je dom, otišli ste davno - gdje vam je zavičaj?

- Često se uhvatim kako kažem „čekat ću vas kući“- čak i onda ako se radi o hotelskoj sobi... Takav sam da gdje god se nalazio - počnem to doživljavati kao svoju kuću. A zavičaj... moj je zavičaj moj rodni grad, Beograd. Tamo je moje djetinjstvo, tamo se definitivno volim vraćati.

- Od malih ste nogu počeli mijenjati mjesta življenja...

-...da, s početkom rata otišli smo u Italiju, s 20 godina sam sam otišao u Ameriku, tamo mi danas živi otac, mama je u Beogradu. Da se nisam privikao na to mijenjanje mjesta, danas bih bio nenormalan... ma, i ovako sam nenormalan ha, ha...

- Kako su vas roditelji proveli kroz taj dio života u kojem ste počeli svirati, i seliti se?

- Rekao bih - izbalansirano. Oni su baš znali napraviti taj balans između rada i drila i moga slobodnog vremena. Zato sam odrastao kao i svako drugo dijete, a radom, odnosno sviranjem, zarađivao sam slobodno vrijeme za igru. Kad ste klinac motivacija je relativna stvar, lako pomislite - i kažete - ma ne svira mi se...pa i danas to pomislim. Ali, odmah iza toga sviram. Odgovornost i etika, disciplina, rad - to je na prvom mjestu. E, da to bude izbalansirano u mojoj glavi i duši, to su postigli moji roditelji. Da nije tako, sigurno bi bilo ozbiljnih posljedica... i nije to lako, raditi s vlastitim djetetom, svako vam je dijete prvo i novo, učite ispočetka, u hodu. Treba strpljenja, znanja, inteligencije, da motivirate dijete.

- Zamišljate li da će jednom neko vaše dijete biti - glazbenik!

- Ja se nadam da neće! Radije bih da od mene pokupi jogu, zdrav život i disciplinu - pa neka radi što hoće. Ja, naravno, sviram kod kuće, vidjet će violinu, doći će u kontakt, ako se usredotoči...ne znam, ne znam... što se mene tiče ja radije ne bih! Osim ako se ne ispostavi da je to talent, neka posebna opsjednutost muzikom, e, onda, tu treba tražiti dobrog pedagoga. Ja? Ne vidim se u toj ulozi. Doduše nema temelja za taj zaključak ali, ovako odoka, mislim da... ne, ne! Uostalom, i ne radim s djecom, s onima malima koje tek treba postaviti, radim s onima iznad dvanaest godina.

- Rad, raditi, disciplina, rad, raditi, čak i dril... to su riječi koje se provlače cijelo vrijeme našeg razgovora...odmarate li se vi uopće?

- O da, recimo kad skačem iz aviona, s padobranom na leđima. To je neopisivo iskustvo, to su trenuci kad ne razmišljate o drugome, to je nešto što vraća u realnost, za mene su ti skokovi nekakav simbol slobode, relaksacije!

- Mrzim visinu...

-... i ja. Ali, na ljestvama me je strah jer ta visina od dva-tri metra je pod vama i konkretna je, znaš koje su posljedice pada. Ovo s avionom je „druga vrsta“ visine! Evo, pokazat ću vam video, tu smo skakali Gorica i ja iznad jezera Elsinor u Kaliforniji, njoj je to bio trideset i treći, a meni valjda petstoti skok. Na što mislim? Ni na šta, letim u tom bazenu zraka, gledam, nemate što razmišljati jer ste već vani i nema natrag. Sve je tu definitivno. I divno.

- Vratimo se na zemlju da završimo ovaj razgovor koji bi mogao trajati, trajati... I vi ste među ‘klasičarima’ koji znaju odstupiti od klasike, evo, za ‘gudačku’ usporedbu, nedavno smo u Šibeniku, Splitu, slušali - i gledali! - ‘2Cellos’...
- Cijenim to što oni rade, imaju odlične aranžmane i definitivno - odlični su čelisti. U prosincu ćemo zajedno svirati.
Stefan na Zlarinu: s otoka u nove projekte i avanture
Onda, kamo ide klasika?
- Klasika, klasika...ponekad čujem i da sviram ozbiljno glazbu, ej, pa to je katastrofa! Naime, klasika danas nastoji opstati u velikoj konkurenciji koja vlada u eteru. I ja sam pripadao tom načinu izražavanja, ali danas mislim da publici mora biti zanimljiva i glazba, i izvođač. Danas postoji grčeviti strah da će propasti nešto u što su investirane godine života, a šira javnost za to gubi interes. Glazbenik u fraku, smrknuta lica, svira sonatu za dvanaest ljudi...Strah je prisutan u svakom tradicionalizmu i konzervativizmu. Radeći na tome da se očuva klasika - samo će je ubiti! Znate što je problem? Problem je što tako nisu svirali ni oni koji su pisali klasiku, oni su svirali u prostorima u kojima se jelo, pilo, oni su improvizirali, bili su inovativni, pogotovo oni koji su bili i izvođači, i kompozitori.
Liszt se razočarao, izgubio interes za muziku, a onda je slušao Paganinija koji je čupao žice i radio show na sceni, pa je i Liszt počeo raditi show na sceni, i vratio se muzici. Ništa tu nema pogrešno - pa pogledajte barok i što su na tom planu napravili razbarušeni Talijani, čijem je mentalitetu to odgovaralo! Klasika na drugi način - to ne umanjuje njezine vrijednosti, ne mijenja je, samo joj dodaje novu energiju!

- U Zlarinu s Edinom Karamazovim svirate Bartoka, Ravi Shankara i Piazzollin Historia del Tango... a onda odlazite s malena otoka u veliki svijet - ovdje ste bili jedan od povremenih otočana, tamo ste celebrity...

- E nisam! Celebrity su oni koji su besposleni i koji ne rade ništa. Ja imam posao, ja radim. Taj koncept razumijem, ali se mičem od njega. U Zlarinu sam opet u desetom mjesecu!

JORDANKA GRUBAČ

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U četvrtak, u zlarinskoj župnoj crkvi Marijinog uznesenja poznati violinist Stefan Milenković i gitarist i svirač na lutnji Edin Karamazov upriličili su koncert kako bi pomogli u donaciji za obnovu crkvenih vrata./Ante Baranić/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STO NA SAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-07-27 18:14:02 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-07-28 08:39:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-07-27 21:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6409 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/07/27/Nedjeljna/zlarin_koncert3-240714.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x613" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7660348 Threads: 3 Questions: 1622572338 Slow queries: 4820162 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111062756 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/stefan-milenkovic-sviram-plesem-trcim-skacem-iz-aviona-sviram-241871 [printLink] => /kultura/stefan-milenkovic-sviram-plesem-trcim-skacem-iz-aviona-sviram-241871?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 199401 [name] => StefanMilenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stefanmilenkovic [link] => /tag/stefanmilenkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U četvrtak, u zlarinskoj župnoj crkvi Marijinog uznesenja poznati violinist Stefan Milenković i gitarist i svirač na lutnji Edin Karamazov upriličili su koncert kako bi pomogli u donaciji za obnovu crkvenih vrata./Ante Baranić/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STO NA SAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stefan Milenković: Sviram, plešem, trčim, skačem iz aviona, sviram... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-23-43-05-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/27/Nedjeljna/zlarin_koncert3-240714.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/07/27/Nedjeljna/zlarin_koncert3-240714.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Violinista svjetskoga glasa (jest da je već stereotip ali, evo, napisat ću milijunti jubilarni put: nekoć violinističko čudo od djeteta...) Stefana Milenkovića možete sresti po apsolutno svim glazbenim metropolama svijeta uključujući zadnje vrijeme i - otok Zlarin.

Već neku godinu zlarinska je crkva Marijina Uznesenja studio u kojem se snimaju nosači zvuka Milenkovića, Edina Karamazova, Vlatka Stefanovskog, gudačkog kvarteta Stefana Milenkovića... sve to u produkciji zlarinskog Lumaudisa kojeg predstavljaju Edin Karamazov, Mišo Vukov i Marin Fulgosi. Imalo bi se još što reći o tom velikom glazbenom pothvatu u malom otočnom mjestu - na primjer, da im je „tonmajstor“ jedan Jan-Eric Persson, Šveđanin, vlasnik izdavačke kuće “Opus3”, danas već legende na glazbenom zvjezdanom nebu u kvadrantu rezerviranom za probrana izdanja.

Ali, poslije Milenkovićeva koncerta u Splitu, nekoliko sati prije zlarinskoga, te koji dan prije negoli će 2. kolovoza odletjeti u USA, hvatamo priliku u kojoj je Stefan prizemljen. Dan iza Zlarina hita u Italiju, ima recital, uz pratnju Srebrenke Poljak, na Festivalu Paganini u Carru kod La Specie. Zatim svira tango sa slovenskim triom Compas u talijanskom Gradu, pa u Ljubljani i Novom Sadu.

Razgovaramo u ugodnom kutu stare zlarinske uljare - uz Alduri, koja je i meka i mecena, glazbenicima.

- Pa zašto žurite u Ameriku, ovdje je tako lijepo...

- Zato što se selimo iz grada Champaigna, Illinois, u Chicago. Radit ću na sveučilištu u Chicagu, ali ću i dalje predavati u Illinoisu...da, bit ću đak - putnik...

- Kažete ‘selimo se’ - tko to vi?

- Moja vjerenica i ja.

- Tko vam je vjerenica, odakle je?

-... pa ne bih baš... ali, dobro, evo, moja vjerenica je iz Banje Luke, zove se Gorica, četiri smo godine zajedno. Ona je završila klasičnu gitaru u Banjoj Luci, ali je završila i MBA američku školu biznisa i sad radi za jednu firmu u Chicagu.

- Poslovna žena, a glazbenica?

- Da, poslovna žena s glazbenim backgroundom. To uopće nije loše. Nije lako živjeti od muzike čak i ako ste u vrhu, ako tome niste predali sav svoj život. Tada je možda čak bolje ne započinjati...
Stefan Milenković i Edin Karamazov /Nikša Stipaničev/CROPIX
- Ima vas posvuda - kako ste uopće zapeli za ovaj kutak svijeta i maleni otok?
- Vrlo je jednostavno: svatko, a osobito onaj koji živi brzo i stresno i stalno je među ljudima, priželjkuje mir i neku izolaciju, a opet je u civilizaciji i ima sve što treba i može raditi. Sve je manje ovakvih mjesta na svijetu - osim ako ne putujete jako daleko i uz mnoge rizike. Zlarin je dragulj, još uvijek nije komercijaliziran, a daje izvrsne uvjete za ovo što radimo. Ovo divno otkriće mogu zahvaliti Edinu Karamazovu. Nas smo dvojica već napravili jedan CD, lani, a sad pripremamo novi, zvat će se “Začarana zora”, ukupno ih je napravljeno pet - šest.

- I u Zlarinu dijelom svirate tango - kažu da je splitski koncert bio čudesan! Što je to u tangu?

-Tango je jedinstven! Ima raznih plesova, ali tango je nešto drugo. U tangu je neizreciva ta unutarnja komunikacija partnera, ta progresija odnosa, ta neka fizička inteligencija...ma, teško je opisati riječima, to je nekako blijedo! Treba probati. Uhvatiti se u zagrljaj s nepoznatom osobom, kroz pokret objasniti namjeru, prenijeti energiju, stvoriti biomehaniku, inteligentno tjelesno komunicirati tih desetak minuta bez riječi...Tu je žena ogledalo vas i vaših namjera i ideja, a vi ste odgovorni za - sve! To što muškarac radi dok pleše tango gotovo da se ne primijeti, a ono što se primijeti i što je divno - to je žena! Mnogi, kad probaju - gotovi su! No i tu, kao u svemu - sve je vježba. I - naravno - za tango je potrebno dvoje...

- Onda ste počeli i svirati tango!

- Ma da, prvo sam se zakačio na ples, a sviranje mi nije bilo toliko zanimljivo, premda bar sedamdeset posto svih tanga svira i violina. I tako, poslije godine intenzivnog plesa posložile su se kockice - počeo sam ga i svirati.

- Zamišljam vas sa studentima - tako ste mladi i neposredni, simpatični, da ne mogu zamisliti da ste strogi profesor!

- Neke je studente potrebno stalno hvaliti jer sumnjaju u sebe, a sviraju fenomenalno, nekima morate biti psiholog - da ga dignete, a ne zgnječite, treći su neopterećeni, neki možda jako talentirani ali im fali disciplina. Sve vam je u disciplini i sve zavisi od osobne motivacije. Iza svega što je krajnji rezultat stoje pripreme i samo pripreme - bez priprema nema slobode u vašem nastupu! Iza svega što pokazujemo stoji dril - tako je i u muzici, i u atletici, tako je u svemu. Potrebne su godine da se sve to u vama slegne, da tijelo psihološki i fizički odraste, da mozak sve kanalizira. Ako želite uspjeh morate biti dobri, morate puno raditi, morate proći pravi dril, i morate imati malo sreće. Nema karijere za one kojima to nije jasno.

- Citirali ste mi vašeg uzora u jogi, ime mu je Pattabhi Jois, rekao je da se svatko može baviti jogom, jedino lijen čovjek ne!?
-Da... joga... Ako hoćete raditi na sebi u svakom, i duševnom pogledu - a tako je i s glazbom - morate raditi svakodnevno. Jogu prakticiram svakodnevno, to je jedan stari i prilično nepromijenjeni, zahtjevan i naporan oblik, zove se ashtanga vinyasa. Jednu sekvenciju radim praktički svakog dana i svakog dana radim izbor kako ću nešto izvesti - a sve je to primjenjivo i na violinu! Vjerujte mi, svatko može biti dobar u onome što radi, samo lijen čovjek ne može - joga me tome uči. Za lijene nema značajnije karijere, ni u čemu. Mislite - muzika je strast i to je dovoljno, sve drugo su poslovi. Bogami, muzika je kombinacija strasti i posla: pripremate se kao znanstvenik, a svirate kao poeta...
Milenković u zamahu /Davor Pongračić/Cropix
- Ovdje na Zlarinu postoje bar dvije ‘longplejke’ kupljene na koncertu u Šibeniku osamdesetih, kad ste imali 8 godina. Kažu oni koji pamte - svirao je jednu majušnu violinu...
- Da, šesnaestinku! Imate „cijelu“, pa tri četvrtinku, polovinku, četvrtinku, šesnaestinku...to su radili Japanci i skoro da i nije bila predviđena za sviranje...Ja sam svirao na tome.

- Građanin ste svijeta, gdje danas, uopće, možete adresirati svoj život, gdje vam je dom, otišli ste davno - gdje vam je zavičaj?

- Često se uhvatim kako kažem „čekat ću vas kući“- čak i onda ako se radi o hotelskoj sobi... Takav sam da gdje god se nalazio - počnem to doživljavati kao svoju kuću. A zavičaj... moj je zavičaj moj rodni grad, Beograd. Tamo je moje djetinjstvo, tamo se definitivno volim vraćati.

- Od malih ste nogu počeli mijenjati mjesta življenja...

-...da, s početkom rata otišli smo u Italiju, s 20 godina sam sam otišao u Ameriku, tamo mi danas živi otac, mama je u Beogradu. Da se nisam privikao na to mijenjanje mjesta, danas bih bio nenormalan... ma, i ovako sam nenormalan ha, ha...

- Kako su vas roditelji proveli kroz taj dio života u kojem ste počeli svirati, i seliti se?

- Rekao bih - izbalansirano. Oni su baš znali napraviti taj balans između rada i drila i moga slobodnog vremena. Zato sam odrastao kao i svako drugo dijete, a radom, odnosno sviranjem, zarađivao sam slobodno vrijeme za igru. Kad ste klinac motivacija je relativna stvar, lako pomislite - i kažete - ma ne svira mi se...pa i danas to pomislim. Ali, odmah iza toga sviram. Odgovornost i etika, disciplina, rad - to je na prvom mjestu. E, da to bude izbalansirano u mojoj glavi i duši, to su postigli moji roditelji. Da nije tako, sigurno bi bilo ozbiljnih posljedica... i nije to lako, raditi s vlastitim djetetom, svako vam je dijete prvo i novo, učite ispočetka, u hodu. Treba strpljenja, znanja, inteligencije, da motivirate dijete.

- Zamišljate li da će jednom neko vaše dijete biti - glazbenik!

- Ja se nadam da neće! Radije bih da od mene pokupi jogu, zdrav život i disciplinu - pa neka radi što hoće. Ja, naravno, sviram kod kuće, vidjet će violinu, doći će u kontakt, ako se usredotoči...ne znam, ne znam... što se mene tiče ja radije ne bih! Osim ako se ne ispostavi da je to talent, neka posebna opsjednutost muzikom, e, onda, tu treba tražiti dobrog pedagoga. Ja? Ne vidim se u toj ulozi. Doduše nema temelja za taj zaključak ali, ovako odoka, mislim da... ne, ne! Uostalom, i ne radim s djecom, s onima malima koje tek treba postaviti, radim s onima iznad dvanaest godina.

- Rad, raditi, disciplina, rad, raditi, čak i dril... to su riječi koje se provlače cijelo vrijeme našeg razgovora...odmarate li se vi uopće?

- O da, recimo kad skačem iz aviona, s padobranom na leđima. To je neopisivo iskustvo, to su trenuci kad ne razmišljate o drugome, to je nešto što vraća u realnost, za mene su ti skokovi nekakav simbol slobode, relaksacije!

- Mrzim visinu...

-... i ja. Ali, na ljestvama me je strah jer ta visina od dva-tri metra je pod vama i konkretna je, znaš koje su posljedice pada. Ovo s avionom je „druga vrsta“ visine! Evo, pokazat ću vam video, tu smo skakali Gorica i ja iznad jezera Elsinor u Kaliforniji, njoj je to bio trideset i treći, a meni valjda petstoti skok. Na što mislim? Ni na šta, letim u tom bazenu zraka, gledam, nemate što razmišljati jer ste već vani i nema natrag. Sve je tu definitivno. I divno.

- Vratimo se na zemlju da završimo ovaj razgovor koji bi mogao trajati, trajati... I vi ste među ‘klasičarima’ koji znaju odstupiti od klasike, evo, za ‘gudačku’ usporedbu, nedavno smo u Šibeniku, Splitu, slušali - i gledali! - ‘2Cellos’...
- Cijenim to što oni rade, imaju odlične aranžmane i definitivno - odlični su čelisti. U prosincu ćemo zajedno svirati.
Stefan na Zlarinu: s otoka u nove projekte i avanture
Onda, kamo ide klasika?
- Klasika, klasika...ponekad čujem i da sviram ozbiljno glazbu, ej, pa to je katastrofa! Naime, klasika danas nastoji opstati u velikoj konkurenciji koja vlada u eteru. I ja sam pripadao tom načinu izražavanja, ali danas mislim da publici mora biti zanimljiva i glazba, i izvođač. Danas postoji grčeviti strah da će propasti nešto u što su investirane godine života, a šira javnost za to gubi interes. Glazbenik u fraku, smrknuta lica, svira sonatu za dvanaest ljudi...Strah je prisutan u svakom tradicionalizmu i konzervativizmu. Radeći na tome da se očuva klasika - samo će je ubiti! Znate što je problem? Problem je što tako nisu svirali ni oni koji su pisali klasiku, oni su svirali u prostorima u kojima se jelo, pilo, oni su improvizirali, bili su inovativni, pogotovo oni koji su bili i izvođači, i kompozitori.
Liszt se razočarao, izgubio interes za muziku, a onda je slušao Paganinija koji je čupao žice i radio show na sceni, pa je i Liszt počeo raditi show na sceni, i vratio se muzici. Ništa tu nema pogrešno - pa pogledajte barok i što su na tom planu napravili razbarušeni Talijani, čijem je mentalitetu to odgovaralo! Klasika na drugi način - to ne umanjuje njezine vrijednosti, ne mijenja je, samo joj dodaje novu energiju!

- U Zlarinu s Edinom Karamazovim svirate Bartoka, Ravi Shankara i Piazzollin Historia del Tango... a onda odlazite s malena otoka u veliki svijet - ovdje ste bili jedan od povremenih otočana, tamo ste celebrity...

- E nisam! Celebrity su oni koji su besposleni i koji ne rade ništa. Ja imam posao, ja radim. Taj koncept razumijem, ali se mičem od njega. U Zlarinu sam opet u desetom mjesecu!

JORDANKA GRUBAČ

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/stefan-milenkovic-sviram-plesem-trcim-skacem-iz-aviona-sviram-241871 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bef7050a24de8f019802884060db6007d957c345 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stefan+Milenkovi%C4%87%3A+Sviram%2C+ple%C5%A1em%2C+tr%C4%8Dim%2C+ska%C4%8Dem+iz+aviona%2C+sviram...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fstefan-milenkovic-sviram-plesem-trcim-skacem-iz-aviona-sviram-241871 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fstefan-milenkovic-sviram-plesem-trcim-skacem-iz-aviona-sviram-241871 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U četvrtak, u zlarinskoj župnoj crkvi Marijinog uznesenja poznati violinist Stefan Milenković i gitarist i svirač na lutnji Edin Karamazov upriličili su koncert kako bi pomogli u donaciji za obnovu crkvenih vrata./Ante Baranić/CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STO NA SAT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaSTO NA SAT

Stefan Milenković: Sviram, plešem, trčim, skačem iz aviona, sviram...

Piše PSD.
27. srpnja 2014. - 23:32

Violinista svjetskoga glasa (jest da je već stereotip ali, evo, napisat ću milijunti jubilarni put: nekoć violinističko čudo od djeteta...) Stefana Milenkovića možete sresti po apsolutno svim glazbenim metropolama svijeta uključujući zadnje vrijeme i - otok Zlarin.

Već neku godinu zlarinska je crkva Marijina Uznesenja studio u kojem se snimaju nosači zvuka Milenkovića, Edina Karamazova, Vlatka Stefanovskog, gudačkog kvarteta Stefana Milenkovića... sve to u produkciji zlarinskog Lumaudisa kojeg predstavljaju Edin Karamazov, Mišo Vukov i Marin Fulgosi. Imalo bi se još što reći o tom velikom glazbenom pothvatu u malom otočnom mjestu - na primjer, da im je „tonmajstor“ jedan Jan-Eric Persson, Šveđanin, vlasnik izdavačke kuće “Opus3”, danas već legende na glazbenom zvje...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:43