stdClass Object ( [id] => 243031 [title] => Sergej Stanojkovski: Mogli bismo jednoga dana u Zadar dovesti i Pattinsona [alias] => sergej-stanojkovski-mogli-bismo-jednoga-dana-u-zadar-dovesti-i-pattinsona [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Direktor Avvantura Festival FilmForum Zadar Sergej Stanojkovski u srednjoj školi se bavio fotografijom, nedjeljom je visio u kinu, pa je studirao kameru na zagrebačkoj ADU s koje se prebacio na dokumentarni film i režiju na FAMU. Nakon toga u CV ubacuje rad u kazalištu (Theater an der Ruhr, intendant Roberto Ciulli) i razne kratke filmove i asistiranja, zatim igrani film...

Gomila poznanstava kroz festivale po cijelom svijetu dovela ga je do ideje da se u Zadru može pokrenuti jedan filmski festival kao okupljalište filmskih stvaratelja i kreativne kulture i industrije. Prošao je, kaže, prirodan put do filmskofestivalskih voda i evo ga sad na čelu Avvanture, za peti rođendan manifestacije najavljuje preko stotinjak službenih gostiju iz cijeloga svijeta - redatelja, scenarista, predavača, distributera, sales agenata, direktora festivala, producenata, glumaca...

Stanojkovski je ponosan što kao i prethodnih godina Avvantura surađuje s Europskom filmskom akademijom na programu Short Matters, te što ponovno ima službeno pokroviteljstvo EURIMAGES-a, fonda za podršku koprodukcija, distribucije i promocije europskih filmova koji je osnovalo Vijeće Europe 1988. No, tu su i brojni noviteti za mali jubilej Avvanture.

- Pojačavamo industrijski i matchmaking dio programa, te nadmašujemo 102 prošlogodišnje projekcije. Ove godine počinjemo suradnju s Palm Springs Film Festivalom, što nam je izuzetno drago. To je sjajna predoskarovska festivalska destinacija i na taj način spajamo Zadar s Palm Springsom i umrežavamo naš festival u širi kontekst. Kroz godinu smo pokrenuli, u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zadru, projekt AMKA - Avvantura Mediteranska Kreativna Akademija koja je sastavni dio festivala i nastavlja se nakon njega kroz cijelu godinu s ciljem poticanja kinotečne djelatnosti u Zadru. Tu se ne završava turneja zadarske Avvanture nego se nastavlja u Podgorici (Crna Gora) gdje ćemo predstaviti zanimljiv program našeg festivala.

Koliko je za Avvanturu bitan “Filmforumzadar Matchmaking” i TorinoFilmLab ?
- “Filmforumzadar Matchmaking” sastoji se od dnevnih “matchmaking bruncheva”, neformalnih skupova koji su tematski posvećeni gostima, temama, umrežavanjima. U kooperaciji organiziramo razne matchmakinge u kojima se filmska industrija može umrežavati s ostalim kreativnim industrijama. Međunarodni kreativni laboratorij TorinoFilmLab tijekom cijele godine podržava talente iz cijeloga svijeta koji rade na svojim prvim i drugim filmovima. Rade to kroz stručne treninge, razvijanje i financiranje različitih aktivnosti. To je važno priznanje našega rada i truda i stavlja nas u izravnu kooperaciju s Museo Nazionale del Cinema i Film Comission Torino Piemonte, što je od vitalnog značenja za budući razvoj našega festivala i svih, uz film i audiovizualnu kulturu, vezanih razvoja u Zadru i Zadarskoj županiji, ali i Hrvatskoj, jer nas pozicionira iz godine u godinu sve intenzivnije na međunarodnu mapu promocije filmova, talenata, filmske destinacije i okupljališta filmske kulture i industrije.

U sklopu “Matchmaking” programa pripremate “KIN KONG” kongres?
- Nakon što je sada 28 kina digitalizirano, potrebno je sistematiziranje sustava, obrazovanje, informiranje i umrežavanje i u tu svrhu HAVC poziva u Zadar na stručni kongres. U okviru “KIN KONG“ kongresa razni domaći i međunarodni predavači podijelit će svoje znanje s kinoprikazivačima u korist razvoja efektivnijeg prikazivanja domaćeg i nezavisnog filma u kinima.

Dakle, cilj vam je dugoročno izgraditi platformu spajanja s ostalom filmskom industrijom, ne samo vrtjeti filmove?
- Na izvjestan način smo počeli kao “Festival festivala” - prikazivanjemfilmova s raznih međunarodnih festivala poput Toronta, Cannesa,Sundancea, Berlina itd. u nenatjecateljskom dijelu, dok smo unatjecateljskom dijelu isticali koprodukcije, debitantske i arthousefilmove i sada sve to nadopunjavamo matchmakingom. Organizirali smo prvi“Transmedia Program” u Hrvatskoj, konferenciju SCREAM na temupokretanja žanrovskog marketa, imali Documentary Campus Masterschool idruge programe. Opsežniji je festival time što smo uspijeli pojačatiindustrijski dio (Torino Film Lab, Kin Kong kongres, Industry bruncheviitd.), što smo proširili festival na internet (kao prvi u Hrvatskoj iIstočnoj Europi), što ove godine imamo dvije službene partner države:Island i Slovačku. U suradnji s Island Film Centrom organiziramo “IslandFocus”, sa “Slovačkim Filmskim Centrom” predstavljamo “Fokus naSlovački film” i autore koji će nas također posjetiti. Obogatili smo FCZ- Film Corner Zadar i imamo specijalni brazilski program.

Pa ipak, ljudi dolaze na Avvanturu i radi filmova. Koje osobno preporučujete?

- Od popularnijih koji svoju hrvatsku premijeru imaju u Zadru svakako treba pogledati ovogodišnjeg pobjednika Sundancea “Kako ubiti čovjeka“, “Lucy“ Luca Bessona, “Najtraženijeg čovjeka“ s pokojnim Phillipom Seymourom Hofmanom, sjajne canneske filmove “Rover“ s Robertom Pattinsonom i Guyom Pearceom te “The Homesman“ Tommyja Leeja Jonesa s predivnim krupnim planovima i fantastičnom glumom, zatim “Clouds of Sils Maria“, “Joe“… U natjecateljskom dijelu “Ida“, “In Order Of Dissappearance“ sa Sergejom Trifunovićem… ali i mnoge druge.

Dovodite li opet neko bjelosvjetsko ime na festival?
- Od Meksika nadalje bit će zanimljivih ličnosti. Već smo vam za festivalski vodič naveli Luisa Minarra i Lodgea Kerrigana, tradicionalno dolazi Jim Stark, producent filmova Jima Jarmuscha i mnogih drugih nezavisnih filmova. Iz Slovačke dolaze, među ostalima, Martin Šulik i Ivan Ostrochovsky, iz mađarske Szabolcs Hajdu i Orsolya Torok-Ilyes. Oskarovac i jedan od vodećih svjetskih scenografa, Allan Starski, posjetit će nas u Zadru odakle ide direktno u Veneciju predstaviti film “The Cut“ Fatiha Akina. Jedan od najzanimljivijih europskih autora, Mađar György Palfi, član je žirija, kao i Čedomir Kolar. Dolaze nam sjajna braća Buharov koji su svake godine u Zadru i postali veliki prijatelji festivala. Dolaze nam sjajna rumunjska glumica Anamaria Marinca i mladi poljski redatelj Tomasz Wasilevski, koji će također biti član žirija. Daniel Hoesl, autor nagrađivanog “Soldate Jeannette”, nekidan je bio u Zadru na razgledavanju lokacija i treba se vratiti na festival.

Kakva je šansa da jednoga dana festival posjeti velika filmska zvijezda poput Roberta Pattinsona (“Rover“)?
- Šanse postoje uvjetovane mnogim faktorima. Jedan faktor je budžet, sredstva koja će omogućiti da tako neko dođe. Drugi važan faktor je da li dolazi kao prijatelj ili se dogovara dolazak preko agenta. Treći je faktor da li gost u to doba snima jer onda su šanse (skoro) nemoguće da dođe. Ako uzmete da jedan let Los Angeles-Zagreb prvom klasom može po osobi koštati i do 15.000 eura, a gost eventualno želi povesti i bolju polovicu, onda samo aviokarte mogu koštati do 30.000 eura. Tu festivali, pa čak i oni veći, imaju veliki problem. Vidim tu veliki izazov i šansu za lokalnu i županijsku turističku zajednicu. Određeni budžet staviti na raspolaganje za dovođenje VIP gostiju, sam šušur u socijalnim mrežama i širenje fotografija i tekstova po webu će stvoriti jako veliku PR i marketinšku protuvrijednost koju turističke zajednice nebi mogle platiti putem agencija jer bi bile preskupe.

Kako biste pozicionirali Avvanturu u odnosu na ostale (po broju godina) starije filmske festivale u Hrvatskoj?
- Službeni partneri su nam Grad Zadar i Županija, Sveučilište u Zadru, Europski Parlament, MEDIA odn. Creative Europe, Eurimages, HAVC, HRT, neke druge institucije iz javnog sektora i partneri iz privatnog sektora - mislim da smo tu u pet godina stvorili zavidnu poziciju. Uzmite u obzir i sve poteškoće prilično malih sredstava koja dobijamo i velikih infrastrukturnih problema u Zadru koji nema kino pa mi sve moramo dovoditi u Zadar. Filmski festival se mora etabilirati sam od sebe izunutra prema vani. Za razliku od svih ostalih festivala, Avvantura je od samog početka imala fokus na tome da dovodi filmsku industriju, da postane okupljalište filmaša i da na izvjestan način tako stvara dodatnu vrijednost gostima festivala, festivalu i društvu. Ako jedan festival samo prikazuje filmove koji su bili na drugim svjetskim festivalima, onda to i nije toliko festival koliko jedna revija filmova - data je platforma filmovima koji su tu platformu i onako već dobili u Cannesu, Torontu, Berlinu... Zadatak filmskog festivala mora biti da sa jedne strane prikazuje i nepoznate filmove, a s druge okuplja filmaše koji će na festivalu sklapati nova poslovna poznanstva. Od samog početka nam je koprodukcija bila važna i jedan europski festival ima među ostalog zadatak da služi kao platforma za promociju novih autora. U tom pogledu smo izuzetno puno napravili u pozicioniranju festivala.


Koliko Avantura dodatno obogaćuje Zadar u kulturnom i turističkom smislu?
- Avvantura obogaćuje Zadar u svakom pogledu. Zadar je dobio jednu manifestaciju koja obogaćuje Grad Zadar kulturno pa na razini lokalne institucionalne suradnje (Festival, Grad, TZ, Županija, Narodni Muzej itd.), nacionalne institucionalne suradnje (HAVC, HGK itd.) i međunarodne institucionalne suradnje (Europski Parlament, MEDIA/Creative Europe, razni partneri, EU Komisija itd.). Dolaskom gostiju širi se priča o festivalu, o gradu, o kulturi i destinaciji. Grad ima kulturno-zabavno-turistički program koji ga čini zanimljivijim za boravak. Počeli smo širiti ponudu festivala kroz godinu i kroz druge kanale (internet). Ujedno, kroz snažnu međunarodnu suradnju festivala, Grad Zadar i Zadarska županija imaju jedan projekt u sektoru kulture kojim jačaju poziciju uvrštavanja u razne fondove i EU projekte, te strateški razvoj kreativne kulture i industrije. Mi težimo k tome da festival razvijamo u pravcu jednog doživljaja u kojem se spaja filmska kultura sa svim ostalim društvenim i gospodarskim sektorima, jer je to ono posebno što Zadar može pružiti. Neki naši gosti ove su godine smješteni na otoku Ugljanu, neki na brodovima, veliki broj u privatnim apartmanima na poluotoku. Ti posjetioci će doživjeti festival (filmove, festivalska druženja, matchmaking i sve što ide uz to) a ujedno će doživjeti život, more, hranu, grad, kulturu Dalmacije. To je jedna win-win-win situacija. Da ne spominjem da se Zadru za svaku uloženu kunu vraćaju tri. Samo naši gosti će ove godine u Zadru ostaviti između najmanje 600.000 i 800.000 kuna, što u smještajevima, obrocima, korištenju raznih uslužnih djelatnosti, a da ne govorim o marketinškom efektu koji će svojim prepričavanjem doprinjeti destinaciji.

Kakva je publika Avanture? Jesu li turisti brojniji od domaćeg svijeta ili obratno?
- Nismo do sada nikada na taj način evaluirali publiku, ali ćemo to od ove godine početi. Publika je miješana, veliki je broj domaće publike, no dosta je turista, tu su i gosti festivala. Idućih godina imamo planove poraditi na tome, da dolazi još više publike izvana.

MARKO NJEGIĆ
LUKA GERLANC/CROPIX

Fan horora i akcije

Jedan ste od rijetkih festivalskih selektora koji ne krije da voli akcijske filmove i horore?
- (smijeh) Da, točno. Volim film kao film, kao umjetnost i kao zabavu, cijenim naš europski film i kulturu, i da su za razliku od anglosaksonskog pristupa za nas film kultura i umjetnost, a ne zabava. Ali, obožavam gledati velikog heroja James Bonda svaki puta iznova, uživam kada gledam s 3000 ostalih gledatelja novi horor Sama Ramija u Cannesu i kada je to jedan sjajan ringešpil, zanatski nenadmašiv. Užitak mi je pogledat dobar “Final Destination”, zadnjeg “Batmana“, “Umri muški“ i mnoge druge. Obožavam sa svojim sinom gledati Pixarova remek-djela. Volim gledati filmove koji su zanatski sjajno napravljeni. Akcijski filmovi u sebi imaju nešto pra-filmičnog što niti jedan drugi žanr nema - pokret. To je jedan od razloga uspjeha kaubojaca jer je užitak gledati brzo jahanje i potjere na konjima, pa se to s vremenom prenijelo na još brže i žestokije momke. Imam tu slobodu da uživam u takvim filmovima što me ne uskraćuje da jednako volim gledati Antonionija, Palfija, Naomi Kawase ili drugih autora.

Serije na vrhuncu

Volim dobre TV serije, a u ovom trenutku su najzanimljivije iz SAD-a. Razvijene su konceptualno do vrhunca, od ideje, scenarija, produkcijske vrijednosti, glume itd. Zato mi ove godine u industrijskom dijelu organiziramo okrugli stol na tu temu: Pisati za Film vs TV Seriju.

Balun za Baumgartnera

U ime nedavno preminulog velikog europskog producenta Karla “Baumija” Baumgartnera organiziramo međunarodni nogometni turnir. Svako tko je poznavao Baumija zna da je njegova velika strast i ljubav pored filma bio nogomet. Baumi je bio veliki prijatelj Avvantura Film Festivala Zadar, dobitnik je prve “Nagrade Tomislav Pinter” u Zadru i tijekom svojih boravaka u Zadru uvijek je igrao nogomet sa Zadranima. Ove godine pokrećemo taj međunarodni nogometni turnir - “International football match remembering beloved Baumi“.

Film i gastronomija

U jednom zanimljivom eventu spajamo hrvatski film i TV s gastronomijom i destinacijom. Na prekrasnim “Kraljevskim vinogradima” iznad Petrčana, gdje puca pogled na otoke zadarskog arhipelaga, organiziramo gledanje jedne epizode “Hrvatskih kraljeva” (HTV) i time predstavljamo svim našim gostima sjajan spoj kulture, lokacije i autohtone gastronomije. Također, organizirat ćemo i jednu specijalnu humanitarnu projekciju, a dovesti ćemo i stanare doma za umirovljenika na besplatne projekcije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šanse postoje uvjetovane mnogim faktorima. Vidim tu veliki izazov i šansu za lokalnu i županijsku turističku zajednicu određeni budžet staviti na raspolaganje za dovođenje VIP gostiju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Avvantura festival filmforum [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-08-09 13:04:53 [created_by] => 25831 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-08-09 22:55:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-08-09 22:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4234 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/08/09/Spektar/stanojkovski3-050814.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x532" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7732702 Threads: 1 Questions: 1630418916 Slow queries: 4844426 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111253193 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/sergej-stanojkovski-mogli-bismo-jednoga-dana-u-zadar-dovesti-i-pattinsona-243031 [printLink] => /kultura/sergej-stanojkovski-mogli-bismo-jednoga-dana-u-zadar-dovesti-i-pattinsona-243031?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 203294 [name] => avvantura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => avvantura [link] => /tag/avvantura ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šanse postoje uvjetovane mnogim faktorima. Vidim tu veliki izazov i šansu za lokalnu i županijsku turističku zajednicu određeni budžet staviti na raspolaganje za dovođenje VIP gostiju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Avvantura festival filmforum [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sergej Stanojkovski: Mogli bismo jednoga dana u Zadar dovesti i Pattinsona [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-19-48-59-25831 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/09/Spektar/stanojkovski3-050814.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/09/Spektar/stanojkovski3-050814.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Direktor Avvantura Festival FilmForum Zadar Sergej Stanojkovski u srednjoj školi se bavio fotografijom, nedjeljom je visio u kinu, pa je studirao kameru na zagrebačkoj ADU s koje se prebacio na dokumentarni film i režiju na FAMU. Nakon toga u CV ubacuje rad u kazalištu (Theater an der Ruhr, intendant Roberto Ciulli) i razne kratke filmove i asistiranja, zatim igrani film...

Gomila poznanstava kroz festivale po cijelom svijetu dovela ga je do ideje da se u Zadru može pokrenuti jedan filmski festival kao okupljalište filmskih stvaratelja i kreativne kulture i industrije. Prošao je, kaže, prirodan put do filmskofestivalskih voda i evo ga sad na čelu Avvanture, za peti rođendan manifestacije najavljuje preko stotinjak službenih gostiju iz cijeloga svijeta - redatelja, scenarista, predavača, distributera, sales agenata, direktora festivala, producenata, glumaca...

Stanojkovski je ponosan što kao i prethodnih godina Avvantura surađuje s Europskom filmskom akademijom na programu Short Matters, te što ponovno ima službeno pokroviteljstvo EURIMAGES-a, fonda za podršku koprodukcija, distribucije i promocije europskih filmova koji je osnovalo Vijeće Europe 1988. No, tu su i brojni noviteti za mali jubilej Avvanture.

- Pojačavamo industrijski i matchmaking dio programa, te nadmašujemo 102 prošlogodišnje projekcije. Ove godine počinjemo suradnju s Palm Springs Film Festivalom, što nam je izuzetno drago. To je sjajna predoskarovska festivalska destinacija i na taj način spajamo Zadar s Palm Springsom i umrežavamo naš festival u širi kontekst. Kroz godinu smo pokrenuli, u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zadru, projekt AMKA - Avvantura Mediteranska Kreativna Akademija koja je sastavni dio festivala i nastavlja se nakon njega kroz cijelu godinu s ciljem poticanja kinotečne djelatnosti u Zadru. Tu se ne završava turneja zadarske Avvanture nego se nastavlja u Podgorici (Crna Gora) gdje ćemo predstaviti zanimljiv program našeg festivala.

Koliko je za Avvanturu bitan “Filmforumzadar Matchmaking” i TorinoFilmLab ?
- “Filmforumzadar Matchmaking” sastoji se od dnevnih “matchmaking bruncheva”, neformalnih skupova koji su tematski posvećeni gostima, temama, umrežavanjima. U kooperaciji organiziramo razne matchmakinge u kojima se filmska industrija može umrežavati s ostalim kreativnim industrijama. Međunarodni kreativni laboratorij TorinoFilmLab tijekom cijele godine podržava talente iz cijeloga svijeta koji rade na svojim prvim i drugim filmovima. Rade to kroz stručne treninge, razvijanje i financiranje različitih aktivnosti. To je važno priznanje našega rada i truda i stavlja nas u izravnu kooperaciju s Museo Nazionale del Cinema i Film Comission Torino Piemonte, što je od vitalnog značenja za budući razvoj našega festivala i svih, uz film i audiovizualnu kulturu, vezanih razvoja u Zadru i Zadarskoj županiji, ali i Hrvatskoj, jer nas pozicionira iz godine u godinu sve intenzivnije na međunarodnu mapu promocije filmova, talenata, filmske destinacije i okupljališta filmske kulture i industrije.

U sklopu “Matchmaking” programa pripremate “KIN KONG” kongres?
- Nakon što je sada 28 kina digitalizirano, potrebno je sistematiziranje sustava, obrazovanje, informiranje i umrežavanje i u tu svrhu HAVC poziva u Zadar na stručni kongres. U okviru “KIN KONG“ kongresa razni domaći i međunarodni predavači podijelit će svoje znanje s kinoprikazivačima u korist razvoja efektivnijeg prikazivanja domaćeg i nezavisnog filma u kinima.

Dakle, cilj vam je dugoročno izgraditi platformu spajanja s ostalom filmskom industrijom, ne samo vrtjeti filmove?
- Na izvjestan način smo počeli kao “Festival festivala” - prikazivanjemfilmova s raznih međunarodnih festivala poput Toronta, Cannesa,Sundancea, Berlina itd. u nenatjecateljskom dijelu, dok smo unatjecateljskom dijelu isticali koprodukcije, debitantske i arthousefilmove i sada sve to nadopunjavamo matchmakingom. Organizirali smo prvi“Transmedia Program” u Hrvatskoj, konferenciju SCREAM na temupokretanja žanrovskog marketa, imali Documentary Campus Masterschool idruge programe. Opsežniji je festival time što smo uspijeli pojačatiindustrijski dio (Torino Film Lab, Kin Kong kongres, Industry bruncheviitd.), što smo proširili festival na internet (kao prvi u Hrvatskoj iIstočnoj Europi), što ove godine imamo dvije službene partner države:Island i Slovačku. U suradnji s Island Film Centrom organiziramo “IslandFocus”, sa “Slovačkim Filmskim Centrom” predstavljamo “Fokus naSlovački film” i autore koji će nas također posjetiti. Obogatili smo FCZ- Film Corner Zadar i imamo specijalni brazilski program.

Pa ipak, ljudi dolaze na Avvanturu i radi filmova. Koje osobno preporučujete?

- Od popularnijih koji svoju hrvatsku premijeru imaju u Zadru svakako treba pogledati ovogodišnjeg pobjednika Sundancea “Kako ubiti čovjeka“, “Lucy“ Luca Bessona, “Najtraženijeg čovjeka“ s pokojnim Phillipom Seymourom Hofmanom, sjajne canneske filmove “Rover“ s Robertom Pattinsonom i Guyom Pearceom te “The Homesman“ Tommyja Leeja Jonesa s predivnim krupnim planovima i fantastičnom glumom, zatim “Clouds of Sils Maria“, “Joe“… U natjecateljskom dijelu “Ida“, “In Order Of Dissappearance“ sa Sergejom Trifunovićem… ali i mnoge druge.

Dovodite li opet neko bjelosvjetsko ime na festival?
- Od Meksika nadalje bit će zanimljivih ličnosti. Već smo vam za festivalski vodič naveli Luisa Minarra i Lodgea Kerrigana, tradicionalno dolazi Jim Stark, producent filmova Jima Jarmuscha i mnogih drugih nezavisnih filmova. Iz Slovačke dolaze, među ostalima, Martin Šulik i Ivan Ostrochovsky, iz mađarske Szabolcs Hajdu i Orsolya Torok-Ilyes. Oskarovac i jedan od vodećih svjetskih scenografa, Allan Starski, posjetit će nas u Zadru odakle ide direktno u Veneciju predstaviti film “The Cut“ Fatiha Akina. Jedan od najzanimljivijih europskih autora, Mađar György Palfi, član je žirija, kao i Čedomir Kolar. Dolaze nam sjajna braća Buharov koji su svake godine u Zadru i postali veliki prijatelji festivala. Dolaze nam sjajna rumunjska glumica Anamaria Marinca i mladi poljski redatelj Tomasz Wasilevski, koji će također biti član žirija. Daniel Hoesl, autor nagrađivanog “Soldate Jeannette”, nekidan je bio u Zadru na razgledavanju lokacija i treba se vratiti na festival.

Kakva je šansa da jednoga dana festival posjeti velika filmska zvijezda poput Roberta Pattinsona (“Rover“)?
- Šanse postoje uvjetovane mnogim faktorima. Jedan faktor je budžet, sredstva koja će omogućiti da tako neko dođe. Drugi važan faktor je da li dolazi kao prijatelj ili se dogovara dolazak preko agenta. Treći je faktor da li gost u to doba snima jer onda su šanse (skoro) nemoguće da dođe. Ako uzmete da jedan let Los Angeles-Zagreb prvom klasom može po osobi koštati i do 15.000 eura, a gost eventualno želi povesti i bolju polovicu, onda samo aviokarte mogu koštati do 30.000 eura. Tu festivali, pa čak i oni veći, imaju veliki problem. Vidim tu veliki izazov i šansu za lokalnu i županijsku turističku zajednicu. Određeni budžet staviti na raspolaganje za dovođenje VIP gostiju, sam šušur u socijalnim mrežama i širenje fotografija i tekstova po webu će stvoriti jako veliku PR i marketinšku protuvrijednost koju turističke zajednice nebi mogle platiti putem agencija jer bi bile preskupe.

Kako biste pozicionirali Avvanturu u odnosu na ostale (po broju godina) starije filmske festivale u Hrvatskoj?
- Službeni partneri su nam Grad Zadar i Županija, Sveučilište u Zadru, Europski Parlament, MEDIA odn. Creative Europe, Eurimages, HAVC, HRT, neke druge institucije iz javnog sektora i partneri iz privatnog sektora - mislim da smo tu u pet godina stvorili zavidnu poziciju. Uzmite u obzir i sve poteškoće prilično malih sredstava koja dobijamo i velikih infrastrukturnih problema u Zadru koji nema kino pa mi sve moramo dovoditi u Zadar. Filmski festival se mora etabilirati sam od sebe izunutra prema vani. Za razliku od svih ostalih festivala, Avvantura je od samog početka imala fokus na tome da dovodi filmsku industriju, da postane okupljalište filmaša i da na izvjestan način tako stvara dodatnu vrijednost gostima festivala, festivalu i društvu. Ako jedan festival samo prikazuje filmove koji su bili na drugim svjetskim festivalima, onda to i nije toliko festival koliko jedna revija filmova - data je platforma filmovima koji su tu platformu i onako već dobili u Cannesu, Torontu, Berlinu... Zadatak filmskog festivala mora biti da sa jedne strane prikazuje i nepoznate filmove, a s druge okuplja filmaše koji će na festivalu sklapati nova poslovna poznanstva. Od samog početka nam je koprodukcija bila važna i jedan europski festival ima među ostalog zadatak da služi kao platforma za promociju novih autora. U tom pogledu smo izuzetno puno napravili u pozicioniranju festivala.


Koliko Avantura dodatno obogaćuje Zadar u kulturnom i turističkom smislu?
- Avvantura obogaćuje Zadar u svakom pogledu. Zadar je dobio jednu manifestaciju koja obogaćuje Grad Zadar kulturno pa na razini lokalne institucionalne suradnje (Festival, Grad, TZ, Županija, Narodni Muzej itd.), nacionalne institucionalne suradnje (HAVC, HGK itd.) i međunarodne institucionalne suradnje (Europski Parlament, MEDIA/Creative Europe, razni partneri, EU Komisija itd.). Dolaskom gostiju širi se priča o festivalu, o gradu, o kulturi i destinaciji. Grad ima kulturno-zabavno-turistički program koji ga čini zanimljivijim za boravak. Počeli smo širiti ponudu festivala kroz godinu i kroz druge kanale (internet). Ujedno, kroz snažnu međunarodnu suradnju festivala, Grad Zadar i Zadarska županija imaju jedan projekt u sektoru kulture kojim jačaju poziciju uvrštavanja u razne fondove i EU projekte, te strateški razvoj kreativne kulture i industrije. Mi težimo k tome da festival razvijamo u pravcu jednog doživljaja u kojem se spaja filmska kultura sa svim ostalim društvenim i gospodarskim sektorima, jer je to ono posebno što Zadar može pružiti. Neki naši gosti ove su godine smješteni na otoku Ugljanu, neki na brodovima, veliki broj u privatnim apartmanima na poluotoku. Ti posjetioci će doživjeti festival (filmove, festivalska druženja, matchmaking i sve što ide uz to) a ujedno će doživjeti život, more, hranu, grad, kulturu Dalmacije. To je jedna win-win-win situacija. Da ne spominjem da se Zadru za svaku uloženu kunu vraćaju tri. Samo naši gosti će ove godine u Zadru ostaviti između najmanje 600.000 i 800.000 kuna, što u smještajevima, obrocima, korištenju raznih uslužnih djelatnosti, a da ne govorim o marketinškom efektu koji će svojim prepričavanjem doprinjeti destinaciji.

Kakva je publika Avanture? Jesu li turisti brojniji od domaćeg svijeta ili obratno?
- Nismo do sada nikada na taj način evaluirali publiku, ali ćemo to od ove godine početi. Publika je miješana, veliki je broj domaće publike, no dosta je turista, tu su i gosti festivala. Idućih godina imamo planove poraditi na tome, da dolazi još više publike izvana.

MARKO NJEGIĆ
LUKA GERLANC/CROPIX

Fan horora i akcije

Jedan ste od rijetkih festivalskih selektora koji ne krije da voli akcijske filmove i horore?
- (smijeh) Da, točno. Volim film kao film, kao umjetnost i kao zabavu, cijenim naš europski film i kulturu, i da su za razliku od anglosaksonskog pristupa za nas film kultura i umjetnost, a ne zabava. Ali, obožavam gledati velikog heroja James Bonda svaki puta iznova, uživam kada gledam s 3000 ostalih gledatelja novi horor Sama Ramija u Cannesu i kada je to jedan sjajan ringešpil, zanatski nenadmašiv. Užitak mi je pogledat dobar “Final Destination”, zadnjeg “Batmana“, “Umri muški“ i mnoge druge. Obožavam sa svojim sinom gledati Pixarova remek-djela. Volim gledati filmove koji su zanatski sjajno napravljeni. Akcijski filmovi u sebi imaju nešto pra-filmičnog što niti jedan drugi žanr nema - pokret. To je jedan od razloga uspjeha kaubojaca jer je užitak gledati brzo jahanje i potjere na konjima, pa se to s vremenom prenijelo na još brže i žestokije momke. Imam tu slobodu da uživam u takvim filmovima što me ne uskraćuje da jednako volim gledati Antonionija, Palfija, Naomi Kawase ili drugih autora.

Serije na vrhuncu

Volim dobre TV serije, a u ovom trenutku su najzanimljivije iz SAD-a. Razvijene su konceptualno do vrhunca, od ideje, scenarija, produkcijske vrijednosti, glume itd. Zato mi ove godine u industrijskom dijelu organiziramo okrugli stol na tu temu: Pisati za Film vs TV Seriju.

Balun za Baumgartnera

U ime nedavno preminulog velikog europskog producenta Karla “Baumija” Baumgartnera organiziramo međunarodni nogometni turnir. Svako tko je poznavao Baumija zna da je njegova velika strast i ljubav pored filma bio nogomet. Baumi je bio veliki prijatelj Avvantura Film Festivala Zadar, dobitnik je prve “Nagrade Tomislav Pinter” u Zadru i tijekom svojih boravaka u Zadru uvijek je igrao nogomet sa Zadranima. Ove godine pokrećemo taj međunarodni nogometni turnir - “International football match remembering beloved Baumi“.

Film i gastronomija

U jednom zanimljivom eventu spajamo hrvatski film i TV s gastronomijom i destinacijom. Na prekrasnim “Kraljevskim vinogradima” iznad Petrčana, gdje puca pogled na otoke zadarskog arhipelaga, organiziramo gledanje jedne epizode “Hrvatskih kraljeva” (HTV) i time predstavljamo svim našim gostima sjajan spoj kulture, lokacije i autohtone gastronomije. Također, organizirat ćemo i jednu specijalnu humanitarnu projekciju, a dovesti ćemo i stanare doma za umirovljenika na besplatne projekcije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/sergej-stanojkovski-mogli-bismo-jednoga-dana-u-zadar-dovesti-i-pattinsona-243031 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5d0ad4897c9891ff663155e02945fc64726d29c3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sergej+Stanojkovski%3A+Mogli+bismo+jednoga+dana+u+Zadar+dovesti+i+Pattinsona&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fsergej-stanojkovski-mogli-bismo-jednoga-dana-u-zadar-dovesti-i-pattinsona-243031 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fsergej-stanojkovski-mogli-bismo-jednoga-dana-u-zadar-dovesti-i-pattinsona-243031 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šanse postoje uvjetovane mnogim faktorima. Vidim tu veliki izazov i šansu za lokalnu i županijsku turističku zajednicu određeni budžet staviti na raspolaganje za dovođenje VIP gostiju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Avvantura festival filmforum [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaAvvantura festival filmforum

Sergej Stanojkovski: Mogli bismo jednoga dana u Zadar dovesti i Pattinsona

Piše PSD.
10. kolovoza 2014. - 00:46
Direktor Avvantura Festival FilmForum Zadar Sergej Stanojkovski u srednjoj školi se bavio fotografijom, nedjeljom je visio u kinu, pa je studirao kameru na zagrebačkoj ADU s koje se prebacio na dokumentarni film i režiju na FAMU. Nakon toga u CV ubacuje rad u kazalištu (Theater an der Ruhr, intendant Roberto Ciulli) i razne kratke filmove i asistiranja, zatim igrani film...

Gomila poznanstava kroz festivale po cijelom svijetu dovela ga je do ideje da se u Zadru može pokrenuti jedan filmski festival kao okupljalište filmskih stvaratelja i kreativne kulture i industrije. Prošao je, kaže, prirodan put do filmskofestivalskih voda i evo ga sad na čelu Avvanture, za peti rođendan manifestacije najavljuje preko stotinjak službenih gostiju iz cijeloga svijeta - redatelja, scenarista, predav...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 21:48