stdClass Object ( [id] => 1325033 [title] => Ona je prva dama koja će u 255 godina dugoj povijesti samostalno izlagati u Kraljevskoj akademiji u Londonu. Ona je čudo [alias] => ona-je-prva-dama-koja-ce-u-255-godina-dugoj-povijesti-samostalno-izlagati-u-kraljevskoj-akademiji-u-londonu-ona-je-cudo [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad neka tradicija traje 255 godina, od davne 1768., čovjek bi pomislio da je riječ o nečemu vrijednom očuvanja. Ali nije! Kraljevska akademija umjetnosti u Londonu, naime, prvi put u svojoj povijesti 23. rujna u svome glavnom izložbenom prostoru postavlja samostalnu izložbu neke žene.

Ta žena je Marina Abramović, srpsko-crnogorsko-američka umjetnica koja sebe voli nazivati "baka performansa" i koja će uskoro, krajem studenoga, napuniti 77 godina. Retrospektiva koju postavlja u Londonu, kamo će doploviti brodom jer nakon nedavne opasne embolije ne smije putovati zrakoplovom, predstavit će njezinih 50 godina umjetničke karijere, od beogradskih početaka do zvjezdane slave svjetskih razmjera koju trenutačno uživa.

– Činjenica da u 255 godina nijedna žena nije nastupila solo na ovom velikom prostoru čini veliku odgovornost – rekla je nedavno Marina Abramović za RA Magazin.

– To je jedan od razloga zašto jako želim održati žensku čajanku u Kraljevskoj akademiji, privatni događaj samo za djevojke i žene. Želim pozvati mlade umjetnice, spisateljice, znanstvenice, političarke, žene iz svih područja, glumice. Želim uložiti vlastitu energiju, dati im svoj rad i svoj život kroz izložbeni nastup, a onda s njima popiti čaj. To će biti najbrže organizirani party koji sam ikad organizirala. Odmah smo našli i sponzora – izgleda da Englezi jako vole čaj – rekla je Marina Abramović.

---

image
Afp
---

– Kad sam se počela baviti performansom, na to se nije gledalo kao na oblik umjetnosti, pa je bilo svejedno radi li ga muškarac ili žena. Samo sam davala sve od sebe da uđem u mainstream – pojasnila je Marina Abramović.

– Sada se to ostvarilo, ali sve se više suočavam s činjenicom s koliko su se ograničenja žene suočavale tijekom stoljeća. Nezamislivo je da na Kraljevskoj akademiji toliko nevjerojatnih umjetnica nikada nije dobilo glavni, veliki prostor za predstavljanje njihova rada. Stoga osjećam veliki pritisak da postavim najbolju izložbu u svojem životu – kazala je Marina Abramović.

Zanimljivo je kako je 255 godina duga tradicija njegovanja isključivo muškog izlaganja u najreprezentativnijem prostoru Kraljevske akademije zapravo protivna samom početnom duhu te institucije. Naime, među 36 članova osnivača bile su i dvije žene, Mary Moser i Angelica Kauffmann, obje umjetnice vrlo cijenjene u to doba. Bi li izložbe Marine Abramović bilo da se u Kraljevskoj akademiji nije desila još jedna povijesna promjena? Teško je reći. No prije četiri godine na mjesto predsjednice Akademije izabrana je prva žena, Rebecca Salter, britanska keramičarka, poznatija kao slikarica i grafičarka. Izložba Marine Abramović bila je zakazana nedugo potom, 2020., ali je pandemija korone tu izložbu učinila nemogućom.

– To što je COVID odgodio moj nastup na tri godine držim Božjim blagoslovom – rekla je za RA Magazin Marina Abramović.

– Tako sam sretna što se to dogodilo jer bi 2020. izložba bila nešto potpuno drugačije od onoga što će biti ove godine. Te tri godine dale su mi vremena da razmislim i zapravo promijenim sve – ovo doslovno nije isti nastup. Rad s kustosicom Andreom Tarsiom bio je prekrasan, jer smo rekle: "U redu, potpuno zaboravimo sve, svaku ideju koju smo imale do sada, i počnimo s praznim listom papira" – rekla je Abramović, rođena odmah nakon Drugog svjetskog rata, u studenome 1946. u Beogradu.

---

image

Majka i kći - Danica i Marina Abramović snimljene u Beogradu krajem ljeta 1988.

Goranka Matić/MKC BEOGRAD
---

Kći Danice i Vojina Abramovića, odanih komunista i partizanskih zaslužnika, ljudi koji su spartansku disciplinu režima unosili u vlastiti dom, spavajući navodno s napunjenim pištoljima pored uzglavlja, od najranijih je dana živjela razapeta između hladnoće zidova koje je gradila njezina obitelj i učenja "prolaženja" kroz njih. Zato se u svojoj autobiografiji "Prolazim kroz zidove" brutalno obrušila na svoje roditelje, posebno na majku, priznajući da je drugu krajnost njezina odgoja predstavljala duboko religiozna baka, majčina majka, pa je najranije godine provela u crkvi, slijedeći bakine rituale.

Uostalom, bakin brat, Petar Rosić Varnava, bio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve koji je umro 1937. godine pod sumnjivim okolnostima. S bakom i djedom je živjela do svoje šeste godine, kad joj se rodio brat i zapravo je tek tada počela živjeti s roditeljima, te je pohađala satove klavira, francuskog i engleskog jezika. Teško je reći koliko je Marina Abramović romansirala svoju autobiografiju, objavljenu 2016. u izdanju nakladnika "Crown Archetype" iz New Yorka. Naime, postoje i danas živi svjedoci odrastanja Marine Abramović koji, čini se, imaju sasvim drugačija sjećanja ne samo na poslijeratni Beograd nego i na bračni par Abramović. Među tim ljudima je i njezin mlađi brat.

---

image

"Zeleni zmaj"  Marine Abramović

 

 

Afp
---

"Dolazim iz mračnog mjesta. Poslijeratna Jugoslavija, sredina četrdesetih pa sve do sredine sedamdesetih. Komunistička diktatura pod maršalom Titom, trajna nestašica svega, sivilo posvuda. Postoji u socijalizmu i u komunizmu neka vrsta estetike koja se temelji na ružnoći", piše Marina o Beogradu.

– Ona ima tu komunističku maniru da vjeruje da se u povijesti dogodilo samo ono što je ona rekla ili napisala. Sve ostalo ne postoji – kazao je odmah nakon izlaska knjige u srpskome izdanju "Newsweeka" dr. sc. Velimir Abramović.

– Zove me neradnikom, za nju napor mišljenja nije nikakav rad. Marina voli falsificirati. Ona vam je kao Picasso, malo govori istinu, a malo izmišlja. Posebno kad govori o djetinjstvu, koje iz njenih opisa izgleda kao teške, olovne godine.

Velimir Abramović, odrastao na istom "mračnom mjestu" i u istom beogradskom stanu s osam soba, kakav je mogla imati samo "crvena buržoazija", poriče da su njegovi i Marinini roditelji uopće bili, kako tvrdi njegova sestra, narodni heroji. On kaže da je njihov otac bio samo jedan stari komunist i ništa više.

– I otac Vojo i majka Danica jesu bili u partizanima za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali to je sve – tvrdi Marinin brat. – Majka je došla do čina potpukovnika u rezervi. Jest bila rigidna, ali uopće nije točno da ju je majka uništila. Naprotiv, svu snagu koju ima može zahvaliti upravo majci. Točno je i da nas nije mazila ni ljubila, bila je vrlo hladna. Mogao sam to razumjeti. Kao bolničarka je prošla Sutjesku i nosila je teške ožiljke – kazao je Velimir Abramović.

---

image
Afp
---

O svome prvom mužu Neši Paripoviću, jednom od najistaknutijih srpskih konceptualnih umjetnika, Marina je izgovorila puno lijepih stvari, ali i ponešto (pre)više.

– Postojala je snažna privlačnost između nas – rekla je. – Ja sam stalno željela voditi ljubav s njim, ali on nije bio u stanju taj čin dovesti do kraja. To nas je oboje frustriralo, ali sam nekako uspjela zatrudnjeti tijekom tog neodgovarajućeg seksa. Abortirala sam. Nikad nisam željela imati djecu. No čim je čuo za moju trudnoću, sve se promijenilo i Neša je postao potentan. Nevjerojatno! – otkrila je Marina o danas 81-godišnjem muškarcu s kojim je bila pet godina u braku.

Svjedok ranih godina umjetnice Marine Abramović bio je i Ješa Denegri, Splićanin i ugledni povjesničar umjetnosti sa stalnom adresom u Beogradu. Dio njezinih ranih radova, o kojima je i Denegri pisao, vidjet će i publika Kraljevske akademije u Londonu.

– Ona je pripadala krugu autora koji su na početku 70-ih pokrenuli atmosferu "nove umjetničke prakse", "umjetnosti ponašanja", drugim riječima, primjenjivali su načine izražavanja tijelom umjetnika, akcijama u realnom vremenu i prostoru – kaže Ješa Denegri.

– U tom duhu Marina Abramović obavila je ciklus performansa pod skupnim nazivom "Ritam", započevši taj niz nastupom u Edinburgu 1973., a nastavivši ga 1974. i 1975. u Rimu, Beogradu, Zagrebu, Milanu i Napulju. Uvijek drukčijeg scenarija, ti nastupi imaju jednu zajedničku nit vodilju: izravno sudjelovanje umjetnice u središtu zbivanja, bavljenje vlastitim tijelom, s tim što u tim zbivanjima i u tome bavljenju ima zahvata otvorene, povremeno čak i vrlo opasne samoagresije – kaže Denegri.

No 1975. godine u Amsterdamu Marina susreće njemačkog umjetnika Ulaya, pravim imenom Uwe Laysiepen (1943. – 2020.), i nakon tog susreta, "zapisanog u zvijezdama" – uslijed zapanjujućih podudarnosti njihovih horoskopskih znakova – oni odlučuju umjetnički rad nastaviti zajedno, djelovanjem u paru, u potpunom i što je moguće skladnijem usuglašavanju uloga i udjela.

Od trenutka te odluke više neće postojati Marina Abramović i Ulay kao zasebne umjetničke osobe, nego kao jedno umjetničko tijelo. Tako počinje djelovati jedna od najneobičnijih autorskih pojava na međunarodnoj umjetničkoj sceni druge polovine 70-ih godina: poslije njihova prvog nastupa na Venecijanskom bijenalu 1976. s performansom "Relation in Space", uslijedit će niz njihovih sudjelovanja na priredbama poput Documente u Kaselu, Bijenala mladih u Parizu, u galerijama i muzejima Bologne, Liègea, Beča, Geneve, Amsterdama, New Yorka, Sydneyja...

– Željeli smo iskušati sve moguće aspekte odnosa muškog i ženskog principa, podjednako u radovima koji izazivaju veliki fizički napor, kao i onima koji oslobađaju statičnu energiju... Ulay u naš rad unosi muški, a ja ženski princip. A kako se razvija jedna ideja, tu već ne postoji granica; gdje je jedna ideja njegova ili moja, to više ne znamo, to više nije bitno. Sve je to stopljeno u jedinstvo uvjetovano samim životom – kazala je jednom Marina Abramović.

---

image

Marina Abramović sa svojim djelom nazvanom ‘Portal‘

Afp
---

No 1988., nakon golemog projekta "Veliki hod" na Kineskome zidu – Marina i Ulay zatvorili su krug svoje životne i umjetničke simbioze. Veza je okončana ne samo zbog Ulayeve avanture s kineskom prevoditeljicom, nego i iz razloga značajnih umjetničkih razmimoilaženja. Ulay je ostao doživotno i cijenjen i poznat, ali Marina...

Ona je godinama financijski, ali i autorski, profitirala iz zajedničkih radova pa ju je Ulay tužio i dobio tužbu 2016., te mu je Abramović morala platiti više od 250 tisuća eura za postotak od zajedničkih radova koji je dotad izbjegavala platiti. Ona se nakon Ulaya vinula u zvijezde, po mjeri art-glamura kojem i sada pripada. Još se jednom, 2014., udala, i to za Paola Canevarija, talijanskog umjetnika, koji je 17 godina mlađi od nje, koji potječe iz imućne obitelji, a otac mu je bio dobar prijatelj s Mussolinijem. Brak je potrajao dvije godine.

– Previše sam ja za svakoga – rekla je Marina jednom za Guardian.

– Žena uvijek mora igrati ulogu krhke i ovisne. A ako niste takve, muškarci su fascinirani vama, ali samo nakratko. A onda vas hoće promijeniti i zgnječiti... I onda odlaze.

---

image
Afp
---

Ona ne odlazi. Dapače, izložbom u Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Londonu ona se vraća i otvara još jedan, povijesni krug.

– Tako sam puna ideja, volim život i volim raditi – kazala je za RA Magazin odgovarajući na pitanje o planovima za starost.

– To je stvarno moja velika strast. Nemam nikakav plan za mirovinu, mislim da umjetnik to i ne može, ne može otići u mirovinu. Ali cijela ova nedavna užasna stvar, kad sam morala na operaciju začepljene arterije, bila je stvarno opasna za život. No osjećam se kao da mi je, iz nekog čudnog razloga, to dalo priliku za potpuno novi početak – kaže Marina Abramović.

Tko joj ne bi vjerovao?

---

image

Bijeli zmaj, naziv je performansa Marine Abramović 

Afp
------
image

Marina Abramović predstavlja "7 smrti Marije Callas"

Afp
------
image

Marina za performansa nazvanog "7 smrti Marije Callas" izvedenog u Ateni, u Grčkoj nacionalnoj operi

 

 

Afp
------
image

Marina Abramović tijekom poziranja u Parizu

Afp
---

---

Zamalo u Splitu, spriječila je bolest...

Malo je poznato da je Marina Abramović jednom – zamalo! – gostovala u Splitu. Na Art ljetu 1988., naime, bila je uredno najavljena, ali se, umjesto u Splitu, našla u bolnici.

Bilo je to one iste godine kad je okončala vezu s Ulayem, ali i kad je gostovala u Beogradu, u Studentskom kulturnom centru, gdje je održala prezentaciju projekta "Veliki hod". Tada se, usprkos svemu što je pričala i još i danas priča o svojoj majci, tada 42-godišnja Marina našla s njom, pa su se čak i fotografirale, u naizgled vrlo skladnom odnosu. Ta fotografija koju je snimila Goranka Matić za MKC i danas je dio arhiva te institucije.

Splitskog nesuđenog gostovanja malo se tko sjeća, ali se sjećaju Dragica i Ilija Šoškić. Oni su bili u užem krugu organizatora, odnosno izlagača budući da je Dragica, tada Čakić, sudjelovala u organizaciji okruglog stola, a Ilija je bio jedan od izlagača. Tad je, kažu oni, a kad je Ilija Šoškić u pitanju, riječ je o jednom od najdojmljivijih konceptualnih umjetnika s ovih prostora, Art ljeto bilo ambiciozno izvedeno, kao niz umjetničkih, ali i filozofsko-socioloških rasprava.

– Nažalost – kaže Dragica Šoškić – zapisi o tome su izgubljeni. Audiosnimke su prebrisane, neki su radovi "izgubljeni", među njima i Ilijin rad "Posljednja vrata". No replika se sačuvala u Grazu... Ostalo je sjećanje nas rijetkih koji se još sjećamo. Marina je potvrdila dolazak, ali je u zadnji čas otkazala zbog bolesti. Najava Art ljeta bila je objavljena i u Slobodnoj Dalmaciji, pisala ju je vaša kolegica Gordana Benić, ali kasnije je nekako zaboravljeno da Marina Abramović nije došla. Zato neki misle da je to gostovanje i održano. A nije!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVIŠE ZA SVAKOGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PREVIŠE ZA SVAKOGA 2 0 11278 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-22 11:49:50 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-23 16:32:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-23 16:32:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ona je prva dama koja će u 255 godina dugoj povijesti samostalno izlagati u Kraljevskoj akademiji u Londonu. Ona je čudo [metakey] => performans, Kraljevska akademija u Londonu, umjetnica, Veliki hod, marina abramović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25666124.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25666192.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25666126.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25666125.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25666122.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25666117.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25666098.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/19440092.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/19440088.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/19170262.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/22\/25680721.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Afp","Goranka Mati\u0107\/MKC BEOGRAD"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u201d\u010cetiri kri\u017ea\u201d Marine Abramovi\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

\u201dZeleni zmaj\u201d\u00a0 Marine Abramovi\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Marina Abramovi\u0107 sa svojim djelom nazvanom \u2018Portal\u2018<\/p>","","

Bijeli zmaj, naziv je performansa Marine Abramovi\u0107\u00a0<\/p>","

Marina Abramovi\u0107 predstavlja \u201d7 smrti Marije Callas\u201d<\/p>","

Marina za performansa nazvanog \u201d7 smrti Marije Callas\u201d izvedenog u Ateni, u Gr\u010dkoj nacionalnoj operi<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Marina Abramovi\u0107 tijekom poziranja u Parizu<\/p>","

Majka i k\u0107i - Danica i Marina Abramovi\u0107 snimljene u Beogradu krajem ljeta 1988.<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25666124_1920.jpg":"1920x1080","k_25666124_1280.jpg":"1280x1280","k_25666124_1024.jpg":"1024x1024","k_25666124_640.jpg":"640x640","k_25666124_480.jpg":"480x480","k_25666124_340.jpg":"340x340","k_25666124_220.jpg":"220x220","o_25666124_1280.jpg":"1280x853","o_25666124_1024.jpg":"1024x682","o_25666124_640.jpg":"640x426","o_25666124_480.jpg":"480x320","o_25666124_340.jpg":"340x226","o_25666124_220.jpg":"220x146","h_25666124_1280.jpg":"1280x854","h_25666124_1024.jpg":"1024x683","h_25666124_640.jpg":"640x427","h_25666124_480.jpg":"480x320","h_25666124_340.jpg":"340x227","h_25666124_220.jpg":"220x147","pp_25666124_1280.jpg":"1280x1628","pp_25666124_1024.jpg":"1024x1303","pp_25666124_640.jpg":"640x814","pp_25666124_480.jpg":"480x611","pp_25666124_340.jpg":"340x432","pp_25666124_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2839","hd_25666192_1920.jpg":"1920x1080","k_25666192_1280.jpg":"1280x1280","k_25666192_1024.jpg":"1024x1024","k_25666192_640.jpg":"640x640","k_25666192_480.jpg":"480x480","k_25666192_340.jpg":"340x340","k_25666192_220.jpg":"220x220","o_25666192_1280.jpg":"1280x1892","o_25666192_1024.jpg":"1024x1514","o_25666192_640.jpg":"640x946","o_25666192_480.jpg":"480x709","o_25666192_340.jpg":"340x502","o_25666192_220.jpg":"220x325","h_25666192_1280.jpg":"1280x854","h_25666192_1024.jpg":"1024x683","h_25666192_640.jpg":"640x427","h_25666192_480.jpg":"480x320","h_25666192_340.jpg":"340x227","h_25666192_220.jpg":"220x147","pp_25666192_1280.jpg":"1280x1628","pp_25666192_1024.jpg":"1024x1303","pp_25666192_640.jpg":"640x814","pp_25666192_480.jpg":"480x611","pp_25666192_340.jpg":"340x432","pp_25666192_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1288","hd_25666126_1920.jpg":"1920x1080","k_25666126_1280.jpg":"1280x1280","k_25666126_1024.jpg":"1024x1024","k_25666126_640.jpg":"640x640","k_25666126_480.jpg":"480x480","k_25666126_340.jpg":"340x340","k_25666126_220.jpg":"220x220","o_25666126_1280.jpg":"1280x858","o_25666126_1024.jpg":"1024x686","o_25666126_640.jpg":"640x429","o_25666126_480.jpg":"480x322","o_25666126_340.jpg":"340x228","o_25666126_220.jpg":"220x147","h_25666126_1280.jpg":"1280x854","h_25666126_1024.jpg":"1024x683","h_25666126_640.jpg":"640x427","h_25666126_480.jpg":"480x320","h_25666126_340.jpg":"340x227","h_25666126_220.jpg":"220x147","pp_25666126_1280.jpg":"1280x1628","pp_25666126_1024.jpg":"1024x1303","pp_25666126_640.jpg":"640x814","pp_25666126_480.jpg":"480x611","pp_25666126_340.jpg":"340x432","pp_25666126_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25666125_1920.jpg":"1920x1080","k_25666125_1280.jpg":"1280x1280","k_25666125_1024.jpg":"1024x1024","k_25666125_640.jpg":"640x640","k_25666125_480.jpg":"480x480","k_25666125_340.jpg":"340x340","k_25666125_220.jpg":"220x220","o_25666125_1280.jpg":"1280x853","o_25666125_1024.jpg":"1024x682","o_25666125_640.jpg":"640x426","o_25666125_480.jpg":"480x320","o_25666125_340.jpg":"340x226","o_25666125_220.jpg":"220x146","h_25666125_1280.jpg":"1280x854","h_25666125_1024.jpg":"1024x683","h_25666125_640.jpg":"640x427","h_25666125_480.jpg":"480x320","h_25666125_340.jpg":"340x227","h_25666125_220.jpg":"220x147","pp_25666125_1280.jpg":"1280x1628","pp_25666125_1024.jpg":"1024x1303","pp_25666125_640.jpg":"640x814","pp_25666125_480.jpg":"480x611","pp_25666125_340.jpg":"340x432","pp_25666125_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25666122_1920.jpg":"1920x1080","k_25666122_1280.jpg":"1280x1280","k_25666122_1024.jpg":"1024x1024","k_25666122_640.jpg":"640x640","k_25666122_480.jpg":"480x480","k_25666122_340.jpg":"340x340","k_25666122_220.jpg":"220x220","o_25666122_1280.jpg":"1280x853","o_25666122_1024.jpg":"1024x682","o_25666122_640.jpg":"640x426","o_25666122_480.jpg":"480x320","o_25666122_340.jpg":"340x226","o_25666122_220.jpg":"220x146","h_25666122_1280.jpg":"1280x854","h_25666122_1024.jpg":"1024x683","h_25666122_640.jpg":"640x427","h_25666122_480.jpg":"480x320","h_25666122_340.jpg":"340x227","h_25666122_220.jpg":"220x147","pp_25666122_1280.jpg":"1280x1628","pp_25666122_1024.jpg":"1024x1303","pp_25666122_640.jpg":"640x814","pp_25666122_480.jpg":"480x611","pp_25666122_340.jpg":"340x432","pp_25666122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25666117_1920.jpg":"1920x1080","k_25666117_1280.jpg":"1280x1280","k_25666117_1024.jpg":"1024x1024","k_25666117_640.jpg":"640x640","k_25666117_480.jpg":"480x480","k_25666117_340.jpg":"340x340","k_25666117_220.jpg":"220x220","o_25666117_1280.jpg":"1280x853","o_25666117_1024.jpg":"1024x682","o_25666117_640.jpg":"640x426","o_25666117_480.jpg":"480x320","o_25666117_340.jpg":"340x226","o_25666117_220.jpg":"220x146","h_25666117_1280.jpg":"1280x854","h_25666117_1024.jpg":"1024x683","h_25666117_640.jpg":"640x427","h_25666117_480.jpg":"480x320","h_25666117_340.jpg":"340x227","h_25666117_220.jpg":"220x147","pp_25666117_1280.jpg":"1280x1628","pp_25666117_1024.jpg":"1024x1303","pp_25666117_640.jpg":"640x814","pp_25666117_480.jpg":"480x611","pp_25666117_340.jpg":"340x432","pp_25666117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25666098_1920.jpg":"1920x1080","k_25666098_1280.jpg":"1280x1280","k_25666098_1024.jpg":"1024x1024","k_25666098_640.jpg":"640x640","k_25666098_480.jpg":"480x480","k_25666098_340.jpg":"340x340","k_25666098_220.jpg":"220x220","o_25666098_1280.jpg":"1280x853","o_25666098_1024.jpg":"1024x682","o_25666098_640.jpg":"640x426","o_25666098_480.jpg":"480x320","o_25666098_340.jpg":"340x226","o_25666098_220.jpg":"220x146","h_25666098_1280.jpg":"1280x854","h_25666098_1024.jpg":"1024x683","h_25666098_640.jpg":"640x427","h_25666098_480.jpg":"480x320","h_25666098_340.jpg":"340x227","h_25666098_220.jpg":"220x147","pp_25666098_1280.jpg":"1280x1628","pp_25666098_1024.jpg":"1024x1303","pp_25666098_640.jpg":"640x814","pp_25666098_480.jpg":"480x611","pp_25666098_340.jpg":"340x432","pp_25666098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19440092_1920.jpg":"1920x1080","k_19440092_1280.jpg":"1280x1280","k_19440092_1024.jpg":"1024x1024","k_19440092_640.jpg":"640x640","k_19440092_480.jpg":"480x480","k_19440092_340.jpg":"340x340","k_19440092_220.jpg":"220x220","o_19440092_1280.jpg":"1280x853","o_19440092_1024.jpg":"1024x682","o_19440092_640.jpg":"640x426","o_19440092_480.jpg":"480x320","o_19440092_340.jpg":"340x226","o_19440092_220.jpg":"220x146","h_19440092_1280.jpg":"1280x854","h_19440092_1024.jpg":"1024x683","h_19440092_640.jpg":"640x427","h_19440092_480.jpg":"480x320","h_19440092_340.jpg":"340x227","h_19440092_220.jpg":"220x147","pp_19440092_1280.jpg":"1280x1628","pp_19440092_1024.jpg":"1024x1303","pp_19440092_640.jpg":"640x814","pp_19440092_480.jpg":"480x611","pp_19440092_340.jpg":"340x432","pp_19440092_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19440088_1920.jpg":"1920x1080","k_19440088_1280.jpg":"1280x1280","k_19440088_1024.jpg":"1024x1024","k_19440088_640.jpg":"640x640","k_19440088_480.jpg":"480x480","k_19440088_340.jpg":"340x340","k_19440088_220.jpg":"220x220","o_19440088_1280.jpg":"1280x853","o_19440088_1024.jpg":"1024x682","o_19440088_640.jpg":"640x426","o_19440088_480.jpg":"480x320","o_19440088_340.jpg":"340x226","o_19440088_220.jpg":"220x146","h_19440088_1280.jpg":"1280x854","h_19440088_1024.jpg":"1024x683","h_19440088_640.jpg":"640x427","h_19440088_480.jpg":"480x320","h_19440088_340.jpg":"340x227","h_19440088_220.jpg":"220x147","pp_19440088_1280.jpg":"1280x1628","pp_19440088_1024.jpg":"1024x1303","pp_19440088_640.jpg":"640x814","pp_19440088_480.jpg":"480x611","pp_19440088_340.jpg":"340x432","pp_19440088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19170262_1920.jpg":"1920x1080","k_19170262_1280.jpg":"1280x1280","k_19170262_1024.jpg":"1024x1024","k_19170262_640.jpg":"640x640","k_19170262_480.jpg":"480x480","k_19170262_340.jpg":"340x340","k_19170262_220.jpg":"220x220","o_19170262_1280.jpg":"1280x853","o_19170262_1024.jpg":"1024x682","o_19170262_640.jpg":"640x426","o_19170262_480.jpg":"480x320","o_19170262_340.jpg":"340x226","o_19170262_220.jpg":"220x146","h_19170262_1280.jpg":"1280x854","h_19170262_1024.jpg":"1024x683","h_19170262_640.jpg":"640x427","h_19170262_480.jpg":"480x320","h_19170262_340.jpg":"340x227","h_19170262_220.jpg":"220x147","pp_19170262_1280.jpg":"1280x1628","pp_19170262_1024.jpg":"1024x1303","pp_19170262_640.jpg":"640x814","pp_19170262_480.jpg":"480x611","pp_19170262_340.jpg":"340x432","pp_19170262_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1260x826","hd_25680721_1920.jpg":"1920x1080","k_25680721_1280.jpg":"1280x1280","k_25680721_1024.jpg":"1024x1024","k_25680721_640.jpg":"640x640","k_25680721_480.jpg":"480x480","k_25680721_340.jpg":"340x340","k_25680721_220.jpg":"220x220","o_25680721_1280.jpg":"1280x839","o_25680721_1024.jpg":"1024x671","o_25680721_640.jpg":"640x419","o_25680721_480.jpg":"480x314","o_25680721_340.jpg":"340x222","o_25680721_220.jpg":"220x144","h_25680721_1280.jpg":"1280x854","h_25680721_1024.jpg":"1024x683","h_25680721_640.jpg":"640x427","h_25680721_480.jpg":"480x320","h_25680721_340.jpg":"340x227","h_25680721_220.jpg":"220x147","pp_25680721_1280.jpg":"1280x1628","pp_25680721_1024.jpg":"1024x1303","pp_25680721_640.jpg":"640x814","pp_25680721_480.jpg":"480x611","pp_25680721_340.jpg":"340x432","pp_25680721_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7900582 Threads: 4 Questions: 1582997466 Slow queries: 4831842 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112094876 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/ostalo/ona-je-prva-dama-koja-ce-u-255-godina-dugoj-povijesti-samostalno-izlagati-u-kraljevskoj-akademiji-u-londonu-ona-je-cudo-1325033 [printLink] => /kultura/ostalo/ona-je-prva-dama-koja-ce-u-255-godina-dugoj-povijesti-samostalno-izlagati-u-kraljevskoj-akademiji-u-londonu-ona-je-cudo-1325033?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 505301 [name] => performans [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => performans [link] => /tag/performans ) [1] => stdClass Object ( [id] => 730884 [name] => Kraljevska akademija u Londonu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-23 18:33:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljevska-akademija-u-londonu [link] => /tag/kraljevska-akademija-u-londonu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 242888 [name] => umjetnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnica [link] => /tag/umjetnica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 730885 [name] => Veliki hod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-23 18:33:07 [main_article_id] => 0 [alias] => veliki-hod [link] => /tag/veliki-hod ) [4] => stdClass Object ( [id] => 259921 [name] => marina abramović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-abramovic [link] => /tag/marina-abramovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVIŠE ZA SVAKOGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ona je prva dama koja će u 255 godina dugoj povijesti samostalno izlagati u Kraljevskoj akademiji u Londonu. Ona je čudo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25666124.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Afp [mainImageDesc] =>

”Četiri križa” Marine Abramović

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25666124.jpg [title] =>

”Četiri križa” Marine Abramović

 

Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25666192.jpg [title] => Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25666126.jpg [title] =>

”Zeleni zmaj”  Marine Abramović

 

 

Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25666125.jpg [title] => Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25666122.jpg [title] =>

Marina Abramović sa svojim djelom nazvanom ‘Portal‘

Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25666117.jpg [title] => Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25666098.jpg [title] =>

Bijeli zmaj, naziv je performansa Marine Abramović 

Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/19440092.jpg [title] =>

Marina Abramović predstavlja ”7 smrti Marije Callas”

Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/19440088.jpg [title] =>

Marina za performansa nazvanog ”7 smrti Marije Callas” izvedenog u Ateni, u Grčkoj nacionalnoj operi

 

 

Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/19170262.jpg [title] =>

Marina Abramović tijekom poziranja u Parizu

Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/22/25680721.jpg [title] =>

Majka i kći - Danica i Marina Abramović snimljene u Beogradu krajem ljeta 1988.

Goranka Matić/MKC BEOGRAD ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad neka tradicija traje 255 godina, od davne 1768., čovjek bi pomislio da je riječ o nečemu vrijednom očuvanja. Ali nije! Kraljevska akademija umjetnosti u Londonu, naime, prvi put u svojoj povijesti 23. rujna u svome glavnom izložbenom prostoru postavlja samostalnu izložbu neke žene.

Ta žena je Marina Abramović, srpsko-crnogorsko-američka umjetnica koja sebe voli nazivati "baka performansa" i koja će uskoro, krajem studenoga, napuniti 77 godina. Retrospektiva koju postavlja u Londonu, kamo će doploviti brodom jer nakon nedavne opasne embolije ne smije putovati zrakoplovom, predstavit će njezinih 50 godina umjetničke karijere, od beogradskih početaka do zvjezdane slave svjetskih razmjera koju trenutačno uživa.

– Činjenica da u 255 godina nijedna žena nije nastupila solo na ovom velikom prostoru čini veliku odgovornost – rekla je nedavno Marina Abramović za RA Magazin.

– To je jedan od razloga zašto jako želim održati žensku čajanku u Kraljevskoj akademiji, privatni događaj samo za djevojke i žene. Želim pozvati mlade umjetnice, spisateljice, znanstvenice, političarke, žene iz svih područja, glumice. Želim uložiti vlastitu energiju, dati im svoj rad i svoj život kroz izložbeni nastup, a onda s njima popiti čaj. To će biti najbrže organizirani party koji sam ikad organizirala. Odmah smo našli i sponzora – izgleda da Englezi jako vole čaj – rekla je Marina Abramović.

---

image
Afp
---

– Kad sam se počela baviti performansom, na to se nije gledalo kao na oblik umjetnosti, pa je bilo svejedno radi li ga muškarac ili žena. Samo sam davala sve od sebe da uđem u mainstream – pojasnila je Marina Abramović.

– Sada se to ostvarilo, ali sve se više suočavam s činjenicom s koliko su se ograničenja žene suočavale tijekom stoljeća. Nezamislivo je da na Kraljevskoj akademiji toliko nevjerojatnih umjetnica nikada nije dobilo glavni, veliki prostor za predstavljanje njihova rada. Stoga osjećam veliki pritisak da postavim najbolju izložbu u svojem životu – kazala je Marina Abramović.

Zanimljivo je kako je 255 godina duga tradicija njegovanja isključivo muškog izlaganja u najreprezentativnijem prostoru Kraljevske akademije zapravo protivna samom početnom duhu te institucije. Naime, među 36 članova osnivača bile su i dvije žene, Mary Moser i Angelica Kauffmann, obje umjetnice vrlo cijenjene u to doba. Bi li izložbe Marine Abramović bilo da se u Kraljevskoj akademiji nije desila još jedna povijesna promjena? Teško je reći. No prije četiri godine na mjesto predsjednice Akademije izabrana je prva žena, Rebecca Salter, britanska keramičarka, poznatija kao slikarica i grafičarka. Izložba Marine Abramović bila je zakazana nedugo potom, 2020., ali je pandemija korone tu izložbu učinila nemogućom.

– To što je COVID odgodio moj nastup na tri godine držim Božjim blagoslovom – rekla je za RA Magazin Marina Abramović.

– Tako sam sretna što se to dogodilo jer bi 2020. izložba bila nešto potpuno drugačije od onoga što će biti ove godine. Te tri godine dale su mi vremena da razmislim i zapravo promijenim sve – ovo doslovno nije isti nastup. Rad s kustosicom Andreom Tarsiom bio je prekrasan, jer smo rekle: "U redu, potpuno zaboravimo sve, svaku ideju koju smo imale do sada, i počnimo s praznim listom papira" – rekla je Abramović, rođena odmah nakon Drugog svjetskog rata, u studenome 1946. u Beogradu.

---

image

Majka i kći - Danica i Marina Abramović snimljene u Beogradu krajem ljeta 1988.

Goranka Matić/MKC BEOGRAD
---

Kći Danice i Vojina Abramovića, odanih komunista i partizanskih zaslužnika, ljudi koji su spartansku disciplinu režima unosili u vlastiti dom, spavajući navodno s napunjenim pištoljima pored uzglavlja, od najranijih je dana živjela razapeta između hladnoće zidova koje je gradila njezina obitelj i učenja "prolaženja" kroz njih. Zato se u svojoj autobiografiji "Prolazim kroz zidove" brutalno obrušila na svoje roditelje, posebno na majku, priznajući da je drugu krajnost njezina odgoja predstavljala duboko religiozna baka, majčina majka, pa je najranije godine provela u crkvi, slijedeći bakine rituale.

Uostalom, bakin brat, Petar Rosić Varnava, bio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve koji je umro 1937. godine pod sumnjivim okolnostima. S bakom i djedom je živjela do svoje šeste godine, kad joj se rodio brat i zapravo je tek tada počela živjeti s roditeljima, te je pohađala satove klavira, francuskog i engleskog jezika. Teško je reći koliko je Marina Abramović romansirala svoju autobiografiju, objavljenu 2016. u izdanju nakladnika "Crown Archetype" iz New Yorka. Naime, postoje i danas živi svjedoci odrastanja Marine Abramović koji, čini se, imaju sasvim drugačija sjećanja ne samo na poslijeratni Beograd nego i na bračni par Abramović. Među tim ljudima je i njezin mlađi brat.

---

image

"Zeleni zmaj"  Marine Abramović

 

 

Afp
---

"Dolazim iz mračnog mjesta. Poslijeratna Jugoslavija, sredina četrdesetih pa sve do sredine sedamdesetih. Komunistička diktatura pod maršalom Titom, trajna nestašica svega, sivilo posvuda. Postoji u socijalizmu i u komunizmu neka vrsta estetike koja se temelji na ružnoći", piše Marina o Beogradu.

– Ona ima tu komunističku maniru da vjeruje da se u povijesti dogodilo samo ono što je ona rekla ili napisala. Sve ostalo ne postoji – kazao je odmah nakon izlaska knjige u srpskome izdanju "Newsweeka" dr. sc. Velimir Abramović.

– Zove me neradnikom, za nju napor mišljenja nije nikakav rad. Marina voli falsificirati. Ona vam je kao Picasso, malo govori istinu, a malo izmišlja. Posebno kad govori o djetinjstvu, koje iz njenih opisa izgleda kao teške, olovne godine.

Velimir Abramović, odrastao na istom "mračnom mjestu" i u istom beogradskom stanu s osam soba, kakav je mogla imati samo "crvena buržoazija", poriče da su njegovi i Marinini roditelji uopće bili, kako tvrdi njegova sestra, narodni heroji. On kaže da je njihov otac bio samo jedan stari komunist i ništa više.

– I otac Vojo i majka Danica jesu bili u partizanima za vrijeme Drugog svjetskog rata, ali to je sve – tvrdi Marinin brat. – Majka je došla do čina potpukovnika u rezervi. Jest bila rigidna, ali uopće nije točno da ju je majka uništila. Naprotiv, svu snagu koju ima može zahvaliti upravo majci. Točno je i da nas nije mazila ni ljubila, bila je vrlo hladna. Mogao sam to razumjeti. Kao bolničarka je prošla Sutjesku i nosila je teške ožiljke – kazao je Velimir Abramović.

---

image
Afp
---

O svome prvom mužu Neši Paripoviću, jednom od najistaknutijih srpskih konceptualnih umjetnika, Marina je izgovorila puno lijepih stvari, ali i ponešto (pre)više.

– Postojala je snažna privlačnost između nas – rekla je. – Ja sam stalno željela voditi ljubav s njim, ali on nije bio u stanju taj čin dovesti do kraja. To nas je oboje frustriralo, ali sam nekako uspjela zatrudnjeti tijekom tog neodgovarajućeg seksa. Abortirala sam. Nikad nisam željela imati djecu. No čim je čuo za moju trudnoću, sve se promijenilo i Neša je postao potentan. Nevjerojatno! – otkrila je Marina o danas 81-godišnjem muškarcu s kojim je bila pet godina u braku.

Svjedok ranih godina umjetnice Marine Abramović bio je i Ješa Denegri, Splićanin i ugledni povjesničar umjetnosti sa stalnom adresom u Beogradu. Dio njezinih ranih radova, o kojima je i Denegri pisao, vidjet će i publika Kraljevske akademije u Londonu.

– Ona je pripadala krugu autora koji su na početku 70-ih pokrenuli atmosferu "nove umjetničke prakse", "umjetnosti ponašanja", drugim riječima, primjenjivali su načine izražavanja tijelom umjetnika, akcijama u realnom vremenu i prostoru – kaže Ješa Denegri.

– U tom duhu Marina Abramović obavila je ciklus performansa pod skupnim nazivom "Ritam", započevši taj niz nastupom u Edinburgu 1973., a nastavivši ga 1974. i 1975. u Rimu, Beogradu, Zagrebu, Milanu i Napulju. Uvijek drukčijeg scenarija, ti nastupi imaju jednu zajedničku nit vodilju: izravno sudjelovanje umjetnice u središtu zbivanja, bavljenje vlastitim tijelom, s tim što u tim zbivanjima i u tome bavljenju ima zahvata otvorene, povremeno čak i vrlo opasne samoagresije – kaže Denegri.

No 1975. godine u Amsterdamu Marina susreće njemačkog umjetnika Ulaya, pravim imenom Uwe Laysiepen (1943. – 2020.), i nakon tog susreta, "zapisanog u zvijezdama" – uslijed zapanjujućih podudarnosti njihovih horoskopskih znakova – oni odlučuju umjetnički rad nastaviti zajedno, djelovanjem u paru, u potpunom i što je moguće skladnijem usuglašavanju uloga i udjela.

Od trenutka te odluke više neće postojati Marina Abramović i Ulay kao zasebne umjetničke osobe, nego kao jedno umjetničko tijelo. Tako počinje djelovati jedna od najneobičnijih autorskih pojava na međunarodnoj umjetničkoj sceni druge polovine 70-ih godina: poslije njihova prvog nastupa na Venecijanskom bijenalu 1976. s performansom "Relation in Space", uslijedit će niz njihovih sudjelovanja na priredbama poput Documente u Kaselu, Bijenala mladih u Parizu, u galerijama i muzejima Bologne, Liègea, Beča, Geneve, Amsterdama, New Yorka, Sydneyja...

– Željeli smo iskušati sve moguće aspekte odnosa muškog i ženskog principa, podjednako u radovima koji izazivaju veliki fizički napor, kao i onima koji oslobađaju statičnu energiju... Ulay u naš rad unosi muški, a ja ženski princip. A kako se razvija jedna ideja, tu već ne postoji granica; gdje je jedna ideja njegova ili moja, to više ne znamo, to više nije bitno. Sve je to stopljeno u jedinstvo uvjetovano samim životom – kazala je jednom Marina Abramović.

---

image

Marina Abramović sa svojim djelom nazvanom ‘Portal‘

Afp
---

No 1988., nakon golemog projekta "Veliki hod" na Kineskome zidu – Marina i Ulay zatvorili su krug svoje životne i umjetničke simbioze. Veza je okončana ne samo zbog Ulayeve avanture s kineskom prevoditeljicom, nego i iz razloga značajnih umjetničkih razmimoilaženja. Ulay je ostao doživotno i cijenjen i poznat, ali Marina...

Ona je godinama financijski, ali i autorski, profitirala iz zajedničkih radova pa ju je Ulay tužio i dobio tužbu 2016., te mu je Abramović morala platiti više od 250 tisuća eura za postotak od zajedničkih radova koji je dotad izbjegavala platiti. Ona se nakon Ulaya vinula u zvijezde, po mjeri art-glamura kojem i sada pripada. Još se jednom, 2014., udala, i to za Paola Canevarija, talijanskog umjetnika, koji je 17 godina mlađi od nje, koji potječe iz imućne obitelji, a otac mu je bio dobar prijatelj s Mussolinijem. Brak je potrajao dvije godine.

– Previše sam ja za svakoga – rekla je Marina jednom za Guardian.

– Žena uvijek mora igrati ulogu krhke i ovisne. A ako niste takve, muškarci su fascinirani vama, ali samo nakratko. A onda vas hoće promijeniti i zgnječiti... I onda odlaze.

---

image
Afp
---

Ona ne odlazi. Dapače, izložbom u Kraljevskoj akademiji umjetnosti u Londonu ona se vraća i otvara još jedan, povijesni krug.

– Tako sam puna ideja, volim život i volim raditi – kazala je za RA Magazin odgovarajući na pitanje o planovima za starost.

– To je stvarno moja velika strast. Nemam nikakav plan za mirovinu, mislim da umjetnik to i ne može, ne može otići u mirovinu. Ali cijela ova nedavna užasna stvar, kad sam morala na operaciju začepljene arterije, bila je stvarno opasna za život. No osjećam se kao da mi je, iz nekog čudnog razloga, to dalo priliku za potpuno novi početak – kaže Marina Abramović.

Tko joj ne bi vjerovao?

---

image

Bijeli zmaj, naziv je performansa Marine Abramović 

Afp
------
image

Marina Abramović predstavlja "7 smrti Marije Callas"

Afp
------
image

Marina za performansa nazvanog "7 smrti Marije Callas" izvedenog u Ateni, u Grčkoj nacionalnoj operi

 

 

Afp
------
image

Marina Abramović tijekom poziranja u Parizu

Afp
---

---

Zamalo u Splitu, spriječila je bolest...

Malo je poznato da je Marina Abramović jednom – zamalo! – gostovala u Splitu. Na Art ljetu 1988., naime, bila je uredno najavljena, ali se, umjesto u Splitu, našla u bolnici.

Bilo je to one iste godine kad je okončala vezu s Ulayem, ali i kad je gostovala u Beogradu, u Studentskom kulturnom centru, gdje je održala prezentaciju projekta "Veliki hod". Tada se, usprkos svemu što je pričala i još i danas priča o svojoj majci, tada 42-godišnja Marina našla s njom, pa su se čak i fotografirale, u naizgled vrlo skladnom odnosu. Ta fotografija koju je snimila Goranka Matić za MKC i danas je dio arhiva te institucije.

Splitskog nesuđenog gostovanja malo se tko sjeća, ali se sjećaju Dragica i Ilija Šoškić. Oni su bili u užem krugu organizatora, odnosno izlagača budući da je Dragica, tada Čakić, sudjelovala u organizaciji okruglog stola, a Ilija je bio jedan od izlagača. Tad je, kažu oni, a kad je Ilija Šoškić u pitanju, riječ je o jednom od najdojmljivijih konceptualnih umjetnika s ovih prostora, Art ljeto bilo ambiciozno izvedeno, kao niz umjetničkih, ali i filozofsko-socioloških rasprava.

– Nažalost – kaže Dragica Šoškić – zapisi o tome su izgubljeni. Audiosnimke su prebrisane, neki su radovi "izgubljeni", među njima i Ilijin rad "Posljednja vrata". No replika se sačuvala u Grazu... Ostalo je sjećanje nas rijetkih koji se još sjećamo. Marina je potvrdila dolazak, ali je u zadnji čas otkazala zbog bolesti. Najava Art ljeta bila je objavljena i u Slobodnoj Dalmaciji, pisala ju je vaša kolegica Gordana Benić, ali kasnije je nekako zaboravljeno da Marina Abramović nije došla. Zato neki misle da je to gostovanje i održano. A nije!

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Afp Afp Afp Afp Afp Afp Afp Afp Afp Afp Goranka Matić/MKC BEOGRAD
Afp

”Četiri križa” Marine Abramović

 

Afp
Afp

”Zeleni zmaj”  Marine Abramović

 

 

Afp
Afp

Marina Abramović sa svojim djelom nazvanom ‘Portal‘

Afp
Afp

Bijeli zmaj, naziv je performansa Marine Abramović 

Afp

Marina Abramović predstavlja ”7 smrti Marije Callas”

Afp

Marina za performansa nazvanog ”7 smrti Marije Callas” izvedenog u Ateni, u Grčkoj nacionalnoj operi

 

 

Afp

Marina Abramović tijekom poziranja u Parizu

Goranka Matić/MKC BEOGRAD

Majka i kći - Danica i Marina Abramović snimljene u Beogradu krajem ljeta 1988.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/ona-je-prva-dama-koja-ce-u-255-godina-dugoj-povijesti-samostalno-izlagati-u-kraljevskoj-akademiji-u-londonu-ona-je-cudo-1325033 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78e35e669df825107eba164aa04e1b72f674f405 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ona+je+prva+dama+koja+%C4%87e+u+255+godina+dugoj+povijesti+samostalno+izlagati+u+Kraljevskoj+akademiji+u+Londonu.+Ona+je+%C4%8Dudo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fona-je-prva-dama-koja-ce-u-255-godina-dugoj-povijesti-samostalno-izlagati-u-kraljevskoj-akademiji-u-londonu-ona-je-cudo-1325033 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fona-je-prva-dama-koja-ce-u-255-godina-dugoj-povijesti-samostalno-izlagati-u-kraljevskoj-akademiji-u-londonu-ona-je-cudo-1325033 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREVIŠE ZA SVAKOGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
OstaloPREVIŠE ZA SVAKOGA

Ona je prva dama koja će u 255 godina dugoj povijesti samostalno izlagati u Kraljevskoj akademiji u Londonu. Ona je čudo

23. rujna 2023. - 18:32

Kad neka tradicija traje 255 godina, od davne 1768., čovjek bi pomislio da je riječ o nečemu vrijednom očuvanja. Ali nije! Kraljevska akademija umjetnosti u Londonu, naime, prvi put u svojoj povijesti 23. rujna u svome glavnom izložbenom prostoru postavlja samostalnu izložbu neke žene.

Ta žena je Marina Abramović, srpsko-crnogorsko-američka umjetnica koja sebe voli nazivati "baka performansa" i koja će uskoro, krajem studenoga, napuniti 77 godina. Retrospektiva koju postavlja u Londonu, kamo će doploviti brodom jer nakon nedavne opasne embolije ne smije putovati zrakoplovom, predstavit će njezinih 50 godina umjetničke karijere, od beogradskih početaka do zvjezdane slave svjetskih razmjera koju trenutačno uživa.

– Činjenica da u 255 godina nijedna žena nije nastupila solo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 19:51