stdClass Object ( [id] => 1141058 [title] => Kritika nije u modi, smatra je se nevrijednom, dosadnom i ‘upalom mozga‘, ali da nije kritičara, diletanti, narcisi i egomani svijet bi premrežili [alias] => kritika-nije-u-modi-smatra-je-se-nevrijednom-dosadnom-i-upalom-mozga-ali-da-nije-kriticara-diletanti-narcisi-i-egomani-svijet-bi-premrezili [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prošli je tjedan u splitskoj Kinoteci promovirana knjiga najavnih tekstova koje su uoči projekcija u kultnoj ustanovi pisali Vedran Gligo, Ivan Martinac i Svemir Pavić.

"Tada nije bilo interneta, nema Filmske enciklopedije, nema baš ni puno dostupnih knjiga o filmu, tek pokoji časopis. No ono što su pisali Martinac, Pavić i Gligo naprosto je fascinantna količina podataka i opservacija", rekao je urednik i predstavljač Vlado Ercegović, i sam dugogodišnji filmski kritičar.

Odavanje počasti odličnicima filmske kritike u njihovo vrijeme značilo bi punu dvoranu i opširne izvještaje. Danas je sve puno skromnije. U prevrednovanju mnogih vrijednosti, u koje je uključen i sam pojam kina, zahvaćena je i kritika. U vrijeme kada svi znaju sve – o nogometu, cijepljenju, globalnoj i lokalnoj politici, a najviše o samima sebi i svojoj neupitnoj izuzetnosti – trošiti vrijeme i novac na nečije tuđe mišljenje čini se posve nesuvremenim i uzaludnim.

---

image
Još uvijek aktivni i provokativni doajen kritike opće prakse, Njegova malenkost Igor Mandić, na primanju počasnoga doktorata u Rijeci 2019. godine  
Matija Djanješić/Cropix
---

Nema veze što je to mišljenje potkrijepljeno znanjem, ukusom, talentom i integritetom. Pojedinac je danas mjera gotovo svih stvari. Tako se često može čuti i pročitati: Što će meni kritike, kao da sama ili sam ne znam što vrijedi. Na isti način bivaju pometeni knjige i čitanje, institucije, škola. Ne samo da je ugrožen kritički autoritet, nego i svaki autoritet.

Neki u svrhu kritičkoga informiranja posegnu za guglanjem po stranicama gdje korisnici ostavljaju svoje ocjene, čijim se zbrajanjem i dijeljenjem dobije prosječna ocjena. Glas naroda svakako treba respektirati, možda i držati iznad svega. Jer kritičar je ipak pojedinac i kao takav može pogriješiti. Događalo se, i to ne baš rijetko, da i najveći kritičari pogriješe. I to se često više pamti od pozitivnih kritika, kao u onome poznatome stihu Branka Miljkovića da najljepše pjevaju zablude.

'Ko istinu gudi...'

Ali mimo zbirnih ocjena, kritičar je onaj koji uspostavlja i povezuje značenja te stavlja djelo u širi kontekst. Kritičari u umjetničkom i društvenom lancu imaju važnu ulogu. Tu su najprije da raščiste šikaru, na kakvom-takvom tržištu poput našega ipak je toliko toga da je teško steći pregled. Zato su kritičari tu da od stabala vide šumu i od šume stablo. Da u tom obilju kažu tko je odličan, tko vrlo dobar i dobar, tko tek dovoljan, a tko ni to.

Nije lako biti kritičar. Povrijeđena taština opasan je neprijatelj u sadašnjosti i budućnosti. Antun Gustav Matoš, koji je i sam bio važan, pametan i peckav kritičar, ostavio je misao: Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju. Iako, srećom, više nema fizičkih napada, kritičari su izloženi ogovaranjima, podmetanjima i ignoranciji, a ako su još i pisci, mogli bi zapinjati u projektima kao da su stali na pogrešne pokretne stepenice.

---

image
Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju, zapisao je veliki kritičar i pisac Antun Gustav Matoš
AFP
---

Povijest književne kritike pamti doajene Sainte-Beuvea, Antuna Barca, Jovana Skerlića, V. G. Bjelinskog, Marcela Reicha-Ranickog u Njemačkoj su poštovali i političari. U filmu su svjetski ugledni redatelji francuskoga novoga vala (Godard, Truffaut, Chabrol) počeli kao kritičari. Uspon rock'n'rolla nezamisliv je bez rock-kritike, Rolling Stonea i drugih časopisa i kritičara.

U hrvatskoj filmskoj kritici doajeni su bili Vladimir Vuković, Ante Peterlić i drugi, a iz toga vremena opstao je i Nenad Polimac. U domaćem rocku arbitrirali su Darko Glavan, Dražen Vrdoljak, Zlatko Gall i brojni drugi.

---

image
Zlatko Gall desetljećima djeluje kao glazbeni kritičar
 
Tom Dubravec/ Cropix
---

Sedamdesetih su doajeni književne kritike u Vjesniku bili Veselko Tenžera i Igor Mandić. Negativna kritika mogla te pokopati. Kad bi te "pokopao" Tenžera, barem je to radio vrhunskim stilom, pa je stradali umjetnik barem umirao u ljepoti. Polemični Mandić nokautirao bi pisca, a to dijelom radi i danas, ne vodeći brigu o tome hoće li se on ili ona imati snage vratiti u ring. Poslije je glavni književni arbitar ukusa bio metodični Velimir Visković.

 Autori znaju čemu služi kritika

Na skliskome splitskom terenu, kazališne kritike Anatolija Kudrjavceva čitao je ansambl da vidi je li bio na pravome putu, čitala ih je premijerna publika da usporedi dojmove, kao i reprizna da vidi hoće li uopće ići na predstavu. Ali čitali su ih i oni koji nisu mislili ići u teatar jer je bila riječ o odličnim, pametnim i duhovito ironičnim tekstovima. Toljinim tragom poslije su nastavili Jasen Boko i Jasmina Parić.

---

image
Anatolij Kudrjavcev, doktor znanosti kao Pavičić i Mandić, ostavio je važan trag u pisanju o kazalištu
Mario Todorić/Cropix
---

Slobodna Dalmacija u 80-ima za filmske kritike imala je Joška Čelana, Antu Kuštru, Sandra Pogutza i Predraga Kovačevića, poslije Dianu Nenadić, Vinka Vukovića i Jakova Kosanovića. Književne kritike pisali su Bože V. Žigo, Ivan Bošković i Tonko Maroević.

Sjetimo se kako su se donedavno čitale kritike filmova iz Cannesa Jurice Pavičića. Čitalo se i o naslovima koje nećemo gledati, pa se o njima pričalo i pamtio naslov i sadržaj da se film, kada za nekoliko mjeseci dođe u kina ili na video, slučajno ne preskoči.

Pavičić je nastavio i danas, baš kao i Polimac. Utjecajne književne kritike pisao je Robert Perišić u Globusu, film i knjige pratio je i prati Dragan Jurak, rock i pop glazbu uspješno prate Ilko Čulić i Aleksandar Dragaš... I danas informativne i utjecajne prikaze knjiga pišu Pavičić i Miljenko Jergović, koji samo najtvrdoglavije ignorante neće povući da posegnu za knjigom. U "Slobodnoj" kritički palac gore ili dolje drže Ivica Ivanišević za knjige i Marko Njegić za filmove... Likovnu kritiku uspješno piše Patricia Kiš, kazališnu Tomislav Čadež... Principijelni kritički stavovi stižu i iz Dubrovnika, Bruna Lucića za kazalište i Sanje Dražić za glazbu.

---

image
Jurica Pavičić već 30 godina kritički piše o filmu, književnosti i društvu, a ujedno jei književni autor  
Duje Klarić/Cropix
---

Da se vidi koliko je i u ovim nekritičkim vremenima važna kritika, nije bitna publika, nego profesionalci. Filmski, kazališni, književni, likovni, glazbeni i drugi autori žudno čekaju prve kritike. Da vide jesu li bili dobri, da dobiju odjek onoga što su radili. Kreacija ne voli tišinu, a ona prava ni zvuk kurtoaznoga pljeska i komplimenata, o "kupljenome" da ne govorimo.

Na kritike čekaju knjižari, knjižničari, distributeri, organizatori kulturnih događanja, i drugi, da znaju koga će pozvati u goste.

Diktatura PR 'kritike'

Još uvijek se pod kritikama pokušavaju prodati PR materijali koji prate projekte, a u njima je svatko intrigantan, kvalitetan i umjetnički vjerodostojan. Da nema kritike, sve bi tako i bilo. Uspon PR-a posljednjih desetljeća nagrizao je kritiku, pisalo se o stvarima kakve bi mogle biti, a ne o onakvima kakve jesu. Jer ako se "proizvod" u koji se toliko uložilo suoči s "kritičkom diverzijom", cijela PR računica pada u vodu kao poljoprivreda pred tučom. Zato je u doba diktature PR-a, zakletoga neprijatelja kritike, spojenoga s medijskom mijenom, domaća kritika proživljavala možda najteže dane. Smatralo je se nevrijednom, dosadnom, "upalom mozga", da se ne spuštamo u ispodpojasnu terminologiju.

---

image
 Francois Truffaut, kao i drugi velikani filmskoga Novog vala, bio je filmski kritičar
AFP
---

Ali preživjela je kritika i to teško vrijeme, jer bez nje se naprosto ne može budući da je ona naličje kreacije. Kritika je jedan od stupova umjetničkog ustroja, onaj sudbeni. I zato mora biti slobodna i nezavisna. Da nema kritičara, diletanti, narcisi i egomani umjetnost bi premrežili.

Život bez kritike je kao život bez ogledala. Nekima ogledalo treba, nekima smeta, ali većina se voli ogledati, pa i onda kada slika koju vide nije ona koju su priželjkivali. Najuporniji će se potruditi doći do iskrivljenog zrcala koje pokazuje da su najbolji na svijetu. Ali još uvijek će se pojaviti neki pravi, rasni kritičar ili kritičarka i glasno reći: Car je gol!

---

image
Marcel Reich-Ranicky, desno, bio je društveno priznati njemački književni kritičar 
AFP
---

Zato, čuvajmo kritičare. Film, književnost, glazba, kuhari, proizvodi, mediji, politika, što god, stvarnost uopće, poželjet će kritičara. A kritičara, nakon svega, možda biti neće. Pa ih vi, pametnjakovići, pošaljite među preživjele pojave.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => društvo samodostatnih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => društvo samodostatnih 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-27 15:52:36 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-07 17:06:06 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2021-11-07 15:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 203 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/27\/19890818.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/27\/19931192.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/27\/19931438.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/27\/19931440.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/27\/19931178.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/27\/19931180.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/27\/19931186.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/27\/19931194.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Matija Djanje\u0161i\u0107\/Cropix"," AFP","AFP","Tom Dubravec\/ Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Po kriti\u010dko mi\u0161ljenje neki idu na digitalne platforme, neki misle da su oni mjera svih stvari, ali neki \u010ditaju i kritike","Jo\u0161 uvijek aktivni i provokativni doajen kritike op\u0107e prakse, Njegova malenkost Igor Mandi\u0107, na primanju po\u010dasnoga doktorata u Rijeci 2019. godine \u00a0","\u00a0Francois Truffaut, kao i drugi velikani filmskoga Novog vala, bio je filmski kriti\u010dar","Marcel Reich-Ranicky, desno, bio je dru\u0161tveno priznati njema\u010dki knji\u017eevni kriti\u010dar\u00a0","Zlatko Gall desetlje\u0107ima djeluje kao glazbeni kriti\u010dar
\n\u00a0","Jurica Pavi\u010di\u0107 ve\u0107 30 godina kriti\u010dki pi\u0161e o filmu, knji\u017eevnosti i dru\u0161tvu, a ujedno jei knji\u017eevni autor\u00a0\u00a0","Anatolij Kudrjavcev, doktor znanosti kao Pavi\u010di\u0107 i Mandi\u0107, ostavio je va\u017ean trag u pisanju o kazali\u0161tu","Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju, zapisao je veliki kriti\u010dar i pisac Antun Gustav Mato\u0161"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1167","hd_19890818_1920.jpg":"1920x1080","k_19890818_1280.jpg":"1280x1280","k_19890818_1024.jpg":"1024x1024","k_19890818_640.jpg":"640x640","k_19890818_480.jpg":"480x480","k_19890818_340.jpg":"340x340","k_19890818_220.jpg":"220x220","o_19890818_1280.jpg":"1280x778","o_19890818_1024.jpg":"1024x622","o_19890818_640.jpg":"640x389","o_19890818_480.jpg":"480x291","o_19890818_340.jpg":"340x206","o_19890818_220.jpg":"220x133","h_19890818_1280.jpg":"1280x854","h_19890818_1024.jpg":"1024x683","h_19890818_640.jpg":"640x427","h_19890818_480.jpg":"480x320","h_19890818_340.jpg":"340x227","h_19890818_220.jpg":"220x147","pp_19890818_1280.jpg":"1006x1280","pp_19890818_1024.jpg":"805x1024","pp_19890818_640.jpg":"503x640","pp_19890818_480.jpg":"377x480","pp_19890818_340.jpg":"267x340","pp_19890818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19931192_1920.jpg":"1920x1080","k_19931192_1280.jpg":"1280x1280","k_19931192_1024.jpg":"1024x1024","k_19931192_640.jpg":"640x640","k_19931192_480.jpg":"480x480","k_19931192_340.jpg":"340x340","k_19931192_220.jpg":"220x220","o_19931192_1280.jpg":"1280x853","o_19931192_1024.jpg":"1024x682","o_19931192_640.jpg":"640x426","o_19931192_480.jpg":"480x320","o_19931192_340.jpg":"340x226","o_19931192_220.jpg":"220x146","h_19931192_1280.jpg":"1280x854","h_19931192_1024.jpg":"1024x683","h_19931192_640.jpg":"640x427","h_19931192_480.jpg":"480x320","h_19931192_340.jpg":"340x227","h_19931192_220.jpg":"220x147","pp_19931192_1280.jpg":"1006x1280","pp_19931192_1024.jpg":"805x1024","pp_19931192_640.jpg":"503x640","pp_19931192_480.jpg":"377x480","pp_19931192_340.jpg":"267x340","pp_19931192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x815","hd_19931438_1920.jpg":"1920x1080","k_19931438_1280.jpg":"1280x1280","k_19931438_1024.jpg":"1024x1024","k_19931438_640.jpg":"640x640","k_19931438_480.jpg":"480x480","k_19931438_340.jpg":"340x340","k_19931438_220.jpg":"220x220","o_19931438_1280.jpg":"1280x1018","o_19931438_1024.jpg":"1024x815","o_19931438_640.jpg":"640x509","o_19931438_480.jpg":"480x382","o_19931438_340.jpg":"340x270","o_19931438_220.jpg":"220x175","h_19931438_1280.jpg":"1280x854","h_19931438_1024.jpg":"1024x683","h_19931438_640.jpg":"640x427","h_19931438_480.jpg":"480x320","h_19931438_340.jpg":"340x227","h_19931438_220.jpg":"220x147","pp_19931438_1280.jpg":"1006x1280","pp_19931438_1024.jpg":"805x1024","pp_19931438_640.jpg":"503x640","pp_19931438_480.jpg":"377x480","pp_19931438_340.jpg":"267x340","pp_19931438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x738","hd_19931440_1920.jpg":"1920x1080","k_19931440_1280.jpg":"1280x1280","k_19931440_1024.jpg":"1024x1024","k_19931440_640.jpg":"640x640","k_19931440_480.jpg":"480x480","k_19931440_340.jpg":"340x340","k_19931440_220.jpg":"220x220","o_19931440_1280.jpg":"1280x922","o_19931440_1024.jpg":"1024x738","o_19931440_640.jpg":"640x461","o_19931440_480.jpg":"480x345","o_19931440_340.jpg":"340x245","o_19931440_220.jpg":"220x158","h_19931440_1280.jpg":"1280x854","h_19931440_1024.jpg":"1024x683","h_19931440_640.jpg":"640x427","h_19931440_480.jpg":"480x320","h_19931440_340.jpg":"340x227","h_19931440_220.jpg":"220x147","pp_19931440_1280.jpg":"1006x1280","pp_19931440_1024.jpg":"805x1024","pp_19931440_640.jpg":"503x640","pp_19931440_480.jpg":"377x480","pp_19931440_340.jpg":"267x340","pp_19931440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19931178_1920.jpg":"1920x1080","k_19931178_1280.jpg":"1280x1280","k_19931178_1024.jpg":"1024x1024","k_19931178_640.jpg":"640x640","k_19931178_480.jpg":"480x480","k_19931178_340.jpg":"340x340","k_19931178_220.jpg":"220x220","o_19931178_1280.jpg":"1280x853","o_19931178_1024.jpg":"1024x682","o_19931178_640.jpg":"640x426","o_19931178_480.jpg":"480x320","o_19931178_340.jpg":"340x226","o_19931178_220.jpg":"220x146","h_19931178_1280.jpg":"1280x854","h_19931178_1024.jpg":"1024x683","h_19931178_640.jpg":"640x427","h_19931178_480.jpg":"480x320","h_19931178_340.jpg":"340x227","h_19931178_220.jpg":"220x147","pp_19931178_1280.jpg":"1006x1280","pp_19931178_1024.jpg":"805x1024","pp_19931178_640.jpg":"503x640","pp_19931178_480.jpg":"377x480","pp_19931178_340.jpg":"267x340","pp_19931178_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1251","hd_19931180_1920.jpg":"1920x1080","k_19931180_1280.jpg":"1280x1280","k_19931180_1024.jpg":"1024x1024","k_19931180_640.jpg":"640x640","k_19931180_480.jpg":"480x480","k_19931180_340.jpg":"340x340","k_19931180_220.jpg":"220x220","o_19931180_1280.jpg":"1280x834","o_19931180_1024.jpg":"1024x667","o_19931180_640.jpg":"640x417","o_19931180_480.jpg":"480x312","o_19931180_340.jpg":"340x221","o_19931180_220.jpg":"220x143","h_19931180_1280.jpg":"1280x854","h_19931180_1024.jpg":"1024x683","h_19931180_640.jpg":"640x427","h_19931180_480.jpg":"480x320","h_19931180_340.jpg":"340x227","h_19931180_220.jpg":"220x147","pp_19931180_1280.jpg":"1006x1280","pp_19931180_1024.jpg":"805x1024","pp_19931180_640.jpg":"503x640","pp_19931180_480.jpg":"377x480","pp_19931180_340.jpg":"267x340","pp_19931180_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1141x1571","hd_19931186_1920.jpg":"1920x1080","k_19931186_1280.jpg":"1280x1280","k_19931186_1024.jpg":"1024x1024","k_19931186_640.jpg":"640x640","k_19931186_480.jpg":"480x480","k_19931186_340.jpg":"340x340","k_19931186_220.jpg":"220x220","o_19931186_1280.jpg":"1280x1762","o_19931186_1024.jpg":"1024x1409","o_19931186_640.jpg":"640x881","o_19931186_480.jpg":"480x660","o_19931186_340.jpg":"340x468","o_19931186_220.jpg":"220x302","h_19931186_1280.jpg":"1280x854","h_19931186_1024.jpg":"1024x683","h_19931186_640.jpg":"640x427","h_19931186_480.jpg":"480x320","h_19931186_340.jpg":"340x227","h_19931186_220.jpg":"220x147","pp_19931186_1280.jpg":"1006x1280","pp_19931186_1024.jpg":"805x1024","pp_19931186_640.jpg":"503x640","pp_19931186_480.jpg":"377x480","pp_19931186_340.jpg":"267x340","pp_19931186_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x672","hd_19931194_1920.jpg":"1920x1080","k_19931194_1280.jpg":"1280x1280","k_19931194_1024.jpg":"1024x1024","k_19931194_640.jpg":"640x640","k_19931194_480.jpg":"480x480","k_19931194_340.jpg":"340x340","k_19931194_220.jpg":"220x220","o_19931194_1280.jpg":"1280x840","o_19931194_1024.jpg":"1024x672","o_19931194_640.jpg":"640x420","o_19931194_480.jpg":"480x315","o_19931194_340.jpg":"340x223","o_19931194_220.jpg":"220x144","h_19931194_1280.jpg":"1280x854","h_19931194_1024.jpg":"1024x683","h_19931194_640.jpg":"640x427","h_19931194_480.jpg":"480x320","h_19931194_340.jpg":"340x227","h_19931194_220.jpg":"220x147","pp_19931194_1280.jpg":"1006x1280","pp_19931194_1024.jpg":"805x1024","pp_19931194_640.jpg":"503x640","pp_19931194_480.jpg":"377x480","pp_19931194_340.jpg":"267x340","pp_19931194_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15247277 Threads: 3 Questions: 3175054291 Slow queries: 7117227 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235463369 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/kritika-nije-u-modi-smatra-je-se-nevrijednom-dosadnom-i-upalom-mozga-ali-da-nije-kriticara-diletanti-narcisi-i-egomani-svijet-bi-premrezili-1141058 [printLink] => /kultura/ostalo/kritika-nije-u-modi-smatra-je-se-nevrijednom-dosadnom-i-upalom-mozga-ali-da-nije-kriticara-diletanti-narcisi-i-egomani-svijet-bi-premrezili-1141058?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 413253 [name] => kritika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kritika [link] => /tag/kritika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 655525 [name] => kritičari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-07 16:59:06 [main_article_id] => 0 [alias] => kriticari [link] => /tag/kriticari ) [2] => stdClass Object ( [id] => 505452 [name] => filmska kritika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => filmska-kritika [link] => /tag/filmska-kritika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 606386 [name] => književna kritika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-17 17:37:58 [main_article_id] => 0 [alias] => knjizevna-kritika [link] => /tag/knjizevna-kritika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 655526 [name] => narcistička kultura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-07 16:59:06 [main_article_id] => 0 [alias] => narcisticka-kultura [link] => /tag/narcisticka-kultura ) [5] => stdClass Object ( [id] => 655527 [name] => kriza kritike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-07 16:59:06 [main_article_id] => 0 [alias] => kriza-kritike [link] => /tag/kriza-kritike ) [6] => stdClass Object ( [id] => 679226 [name] => Igor mandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-mandic [link] => /tag/igor-mandic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 655528 [name] => veselko tenžera [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-07 16:59:06 [main_article_id] => 0 [alias] => veselko-tenzera [link] => /tag/veselko-tenzera ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => društvo samodostatnih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kritika nije u modi, smatra je se nevrijednom, dosadnom i ‘upalom mozga‘, ali da nije kritičara, diletanti, narcisi i egomani svijet bi premrežili [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/27/19890818.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => Po kritičko mišljenje neki idu na digitalne platforme, neki misle da su oni mjera svih stvari, ali neki čitaju i kritike [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/27/19890818.jpg [title] => Po kritičko mišljenje neki idu na digitalne platforme, neki misle da su oni mjera svih stvari, ali neki čitaju i kritike Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/27/19931192.jpg [title] => Još uvijek aktivni i provokativni doajen kritike opće prakse, Njegova malenkost Igor Mandić, na primanju počasnoga doktorata u Rijeci 2019. godine   Matija Djanješić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/27/19931438.jpg [title] =>  Francois Truffaut, kao i drugi velikani filmskoga Novog vala, bio je filmski kritičar AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/27/19931440.jpg [title] => Marcel Reich-Ranicky, desno, bio je društveno priznati njemački književni kritičar  AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/27/19931178.jpg [title] => Zlatko Gall desetljećima djeluje kao glazbeni kritičar
 
Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/27/19931180.jpg [title] => Jurica Pavičić već 30 godina kritički piše o filmu, književnosti i društvu, a ujedno jei književni autor   Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/27/19931186.jpg [title] => Anatolij Kudrjavcev, doktor znanosti kao Pavičić i Mandić, ostavio je važan trag u pisanju o kazalištu Mario Todorić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/27/19931194.jpg [title] => Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju, zapisao je veliki kritičar i pisac Antun Gustav Matoš AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prošli je tjedan u splitskoj Kinoteci promovirana knjiga najavnih tekstova koje su uoči projekcija u kultnoj ustanovi pisali Vedran Gligo, Ivan Martinac i Svemir Pavić.

"Tada nije bilo interneta, nema Filmske enciklopedije, nema baš ni puno dostupnih knjiga o filmu, tek pokoji časopis. No ono što su pisali Martinac, Pavić i Gligo naprosto je fascinantna količina podataka i opservacija", rekao je urednik i predstavljač Vlado Ercegović, i sam dugogodišnji filmski kritičar.

Odavanje počasti odličnicima filmske kritike u njihovo vrijeme značilo bi punu dvoranu i opširne izvještaje. Danas je sve puno skromnije. U prevrednovanju mnogih vrijednosti, u koje je uključen i sam pojam kina, zahvaćena je i kritika. U vrijeme kada svi znaju sve – o nogometu, cijepljenju, globalnoj i lokalnoj politici, a najviše o samima sebi i svojoj neupitnoj izuzetnosti – trošiti vrijeme i novac na nečije tuđe mišljenje čini se posve nesuvremenim i uzaludnim.

---

image
Još uvijek aktivni i provokativni doajen kritike opće prakse, Njegova malenkost Igor Mandić, na primanju počasnoga doktorata u Rijeci 2019. godine  
Matija Djanješić/Cropix
---

Nema veze što je to mišljenje potkrijepljeno znanjem, ukusom, talentom i integritetom. Pojedinac je danas mjera gotovo svih stvari. Tako se često može čuti i pročitati: Što će meni kritike, kao da sama ili sam ne znam što vrijedi. Na isti način bivaju pometeni knjige i čitanje, institucije, škola. Ne samo da je ugrožen kritički autoritet, nego i svaki autoritet.

Neki u svrhu kritičkoga informiranja posegnu za guglanjem po stranicama gdje korisnici ostavljaju svoje ocjene, čijim se zbrajanjem i dijeljenjem dobije prosječna ocjena. Glas naroda svakako treba respektirati, možda i držati iznad svega. Jer kritičar je ipak pojedinac i kao takav može pogriješiti. Događalo se, i to ne baš rijetko, da i najveći kritičari pogriješe. I to se često više pamti od pozitivnih kritika, kao u onome poznatome stihu Branka Miljkovića da najljepše pjevaju zablude.

'Ko istinu gudi...'

Ali mimo zbirnih ocjena, kritičar je onaj koji uspostavlja i povezuje značenja te stavlja djelo u širi kontekst. Kritičari u umjetničkom i društvenom lancu imaju važnu ulogu. Tu su najprije da raščiste šikaru, na kakvom-takvom tržištu poput našega ipak je toliko toga da je teško steći pregled. Zato su kritičari tu da od stabala vide šumu i od šume stablo. Da u tom obilju kažu tko je odličan, tko vrlo dobar i dobar, tko tek dovoljan, a tko ni to.

Nije lako biti kritičar. Povrijeđena taština opasan je neprijatelj u sadašnjosti i budućnosti. Antun Gustav Matoš, koji je i sam bio važan, pametan i peckav kritičar, ostavio je misao: Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju. Iako, srećom, više nema fizičkih napada, kritičari su izloženi ogovaranjima, podmetanjima i ignoranciji, a ako su još i pisci, mogli bi zapinjati u projektima kao da su stali na pogrešne pokretne stepenice.

---

image
Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju, zapisao je veliki kritičar i pisac Antun Gustav Matoš
AFP
---

Povijest književne kritike pamti doajene Sainte-Beuvea, Antuna Barca, Jovana Skerlića, V. G. Bjelinskog, Marcela Reicha-Ranickog u Njemačkoj su poštovali i političari. U filmu su svjetski ugledni redatelji francuskoga novoga vala (Godard, Truffaut, Chabrol) počeli kao kritičari. Uspon rock'n'rolla nezamisliv je bez rock-kritike, Rolling Stonea i drugih časopisa i kritičara.

U hrvatskoj filmskoj kritici doajeni su bili Vladimir Vuković, Ante Peterlić i drugi, a iz toga vremena opstao je i Nenad Polimac. U domaćem rocku arbitrirali su Darko Glavan, Dražen Vrdoljak, Zlatko Gall i brojni drugi.

---

image
Zlatko Gall desetljećima djeluje kao glazbeni kritičar
 
Tom Dubravec/ Cropix
---

Sedamdesetih su doajeni književne kritike u Vjesniku bili Veselko Tenžera i Igor Mandić. Negativna kritika mogla te pokopati. Kad bi te "pokopao" Tenžera, barem je to radio vrhunskim stilom, pa je stradali umjetnik barem umirao u ljepoti. Polemični Mandić nokautirao bi pisca, a to dijelom radi i danas, ne vodeći brigu o tome hoće li se on ili ona imati snage vratiti u ring. Poslije je glavni književni arbitar ukusa bio metodični Velimir Visković.

 Autori znaju čemu služi kritika

Na skliskome splitskom terenu, kazališne kritike Anatolija Kudrjavceva čitao je ansambl da vidi je li bio na pravome putu, čitala ih je premijerna publika da usporedi dojmove, kao i reprizna da vidi hoće li uopće ići na predstavu. Ali čitali su ih i oni koji nisu mislili ići u teatar jer je bila riječ o odličnim, pametnim i duhovito ironičnim tekstovima. Toljinim tragom poslije su nastavili Jasen Boko i Jasmina Parić.

---

image
Anatolij Kudrjavcev, doktor znanosti kao Pavičić i Mandić, ostavio je važan trag u pisanju o kazalištu
Mario Todorić/Cropix
---

Slobodna Dalmacija u 80-ima za filmske kritike imala je Joška Čelana, Antu Kuštru, Sandra Pogutza i Predraga Kovačevića, poslije Dianu Nenadić, Vinka Vukovića i Jakova Kosanovića. Književne kritike pisali su Bože V. Žigo, Ivan Bošković i Tonko Maroević.

Sjetimo se kako su se donedavno čitale kritike filmova iz Cannesa Jurice Pavičića. Čitalo se i o naslovima koje nećemo gledati, pa se o njima pričalo i pamtio naslov i sadržaj da se film, kada za nekoliko mjeseci dođe u kina ili na video, slučajno ne preskoči.

Pavičić je nastavio i danas, baš kao i Polimac. Utjecajne književne kritike pisao je Robert Perišić u Globusu, film i knjige pratio je i prati Dragan Jurak, rock i pop glazbu uspješno prate Ilko Čulić i Aleksandar Dragaš... I danas informativne i utjecajne prikaze knjiga pišu Pavičić i Miljenko Jergović, koji samo najtvrdoglavije ignorante neće povući da posegnu za knjigom. U "Slobodnoj" kritički palac gore ili dolje drže Ivica Ivanišević za knjige i Marko Njegić za filmove... Likovnu kritiku uspješno piše Patricia Kiš, kazališnu Tomislav Čadež... Principijelni kritički stavovi stižu i iz Dubrovnika, Bruna Lucića za kazalište i Sanje Dražić za glazbu.

---

image
Jurica Pavičić već 30 godina kritički piše o filmu, književnosti i društvu, a ujedno jei književni autor  
Duje Klarić/Cropix
---

Da se vidi koliko je i u ovim nekritičkim vremenima važna kritika, nije bitna publika, nego profesionalci. Filmski, kazališni, književni, likovni, glazbeni i drugi autori žudno čekaju prve kritike. Da vide jesu li bili dobri, da dobiju odjek onoga što su radili. Kreacija ne voli tišinu, a ona prava ni zvuk kurtoaznoga pljeska i komplimenata, o "kupljenome" da ne govorimo.

Na kritike čekaju knjižari, knjižničari, distributeri, organizatori kulturnih događanja, i drugi, da znaju koga će pozvati u goste.

Diktatura PR 'kritike'

Još uvijek se pod kritikama pokušavaju prodati PR materijali koji prate projekte, a u njima je svatko intrigantan, kvalitetan i umjetnički vjerodostojan. Da nema kritike, sve bi tako i bilo. Uspon PR-a posljednjih desetljeća nagrizao je kritiku, pisalo se o stvarima kakve bi mogle biti, a ne o onakvima kakve jesu. Jer ako se "proizvod" u koji se toliko uložilo suoči s "kritičkom diverzijom", cijela PR računica pada u vodu kao poljoprivreda pred tučom. Zato je u doba diktature PR-a, zakletoga neprijatelja kritike, spojenoga s medijskom mijenom, domaća kritika proživljavala možda najteže dane. Smatralo je se nevrijednom, dosadnom, "upalom mozga", da se ne spuštamo u ispodpojasnu terminologiju.

---

image
 Francois Truffaut, kao i drugi velikani filmskoga Novog vala, bio je filmski kritičar
AFP
---

Ali preživjela je kritika i to teško vrijeme, jer bez nje se naprosto ne može budući da je ona naličje kreacije. Kritika je jedan od stupova umjetničkog ustroja, onaj sudbeni. I zato mora biti slobodna i nezavisna. Da nema kritičara, diletanti, narcisi i egomani umjetnost bi premrežili.

Život bez kritike je kao život bez ogledala. Nekima ogledalo treba, nekima smeta, ali većina se voli ogledati, pa i onda kada slika koju vide nije ona koju su priželjkivali. Najuporniji će se potruditi doći do iskrivljenog zrcala koje pokazuje da su najbolji na svijetu. Ali još uvijek će se pojaviti neki pravi, rasni kritičar ili kritičarka i glasno reći: Car je gol!

---

image
Marcel Reich-Ranicky, desno, bio je društveno priznati njemački književni kritičar 
AFP
---

Zato, čuvajmo kritičare. Film, književnost, glazba, kuhari, proizvodi, mediji, politika, što god, stvarnost uopće, poželjet će kritičara. A kritičara, nakon svega, možda biti neće. Pa ih vi, pametnjakovići, pošaljite među preživjele pojave.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Matija Djanješić/Cropix  AFP AFP Tom Dubravec/ Cropix Duje Klarić/Cropix Mario Todorić/Cropix AFP
Shutterstock
Po kritičko mišljenje neki idu na digitalne platforme, neki misle da su oni mjera svih stvari, ali neki čitaju i kritike
Matija Djanješić/Cropix
Još uvijek aktivni i provokativni doajen kritike opće prakse, Njegova malenkost Igor Mandić, na primanju počasnoga doktorata u Rijeci 2019. godine  
AFP
 Francois Truffaut, kao i drugi velikani filmskoga Novog vala, bio je filmski kritičar
AFP
Marcel Reich-Ranicky, desno, bio je društveno priznati njemački književni kritičar 
Tom Dubravec/ Cropix
Zlatko Gall desetljećima djeluje kao glazbeni kritičar
 
Duje Klarić/Cropix
Jurica Pavičić već 30 godina kritički piše o filmu, književnosti i društvu, a ujedno jei književni autor  
Mario Todorić/Cropix
Anatolij Kudrjavcev, doktor znanosti kao Pavičić i Mandić, ostavio je važan trag u pisanju o kazalištu
AFP
Ko istinu gudi, gudalom ga po prstima biju, zapisao je veliki kritičar i pisac Antun Gustav Matoš
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/kritika-nije-u-modi-smatra-je-se-nevrijednom-dosadnom-i-upalom-mozga-ali-da-nije-kriticara-diletanti-narcisi-i-egomani-svijet-bi-premrezili-1141058 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0e386f0835e5c03b37e7aeda177edf4f05bdad6e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kritika+nije+u+modi%2C+smatra+je+se+nevrijednom%2C+dosadnom+i+%E2%80%98upalom+mozga%E2%80%98%2C+ali+da+nije+kriti%C4%8Dara%2C+diletanti%2C+narcisi+i+egomani+svijet+bi+premre%C5%BEili&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fkritika-nije-u-modi-smatra-je-se-nevrijednom-dosadnom-i-upalom-mozga-ali-da-nije-kriticara-diletanti-narcisi-i-egomani-svijet-bi-premrezili-1141058 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fkritika-nije-u-modi-smatra-je-se-nevrijednom-dosadnom-i-upalom-mozga-ali-da-nije-kriticara-diletanti-narcisi-i-egomani-svijet-bi-premrezili-1141058 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => društvo samodostatnih [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Ostalodruštvo samodostatnih

Kritika nije u modi, smatra je se nevrijednom, dosadnom i ‘upalom mozga‘, ali da nije kritičara, diletanti, narcisi i egomani svijet bi premrežili

Piše Siniša Kekez
7. studenog 2021. - 16:58
Po kritičko mišljenje neki idu na digitalne platforme, neki misle da su oni mjera svih stvari, ali neki čitaju i kritikeShutterstock

Prošli je tjedan u splitskoj Kinoteci promovirana knjiga najavnih tekstova koje su uoči projekcija u kultnoj ustanovi pisali Vedran Gligo, Ivan Martinac i Svemir Pavić.

"Tada nije bilo interneta, nema Filmske enciklopedije, nema baš ni puno dostupnih knjiga o filmu, tek pokoji časopis. No ono što su pisali Martinac, Pavić i Gligo naprosto je fascinantna količina podataka i opservacija", rekao je urednik i predstavljač Vlado Ercegović, i sam dugogodišnji filmski kritičar.

Odavanje počasti odličnicima filmske kritike u njihovo vrijeme značilo bi punu dvoranu i opširne izvještaje. Danas je sve puno skromnije. U prevrednovanju mnogih vrijednosti, u koje je uključen i sam pojam kina, zahvaćena je i kritika. U vrijeme kada svi znaju sve – o nogometu, cijepljenju, globalnoj i lokalno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:32