stdClass Object ( [id] => 321084 [title] => Od splitskog kulturnog kolača koji 'piza' 100 milijuna kuna nezavisnima idu tek mrvice [alias] => od-splitskog-kulturnog-kolaca-koji-piza-100-milijuna-kuna-nezavisnima-idu-tek-mrvice [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Split se s pravom diči postotkom koji iz gradskog proračuna izdvaja za kulturu. Riječ je o udjelu većem od deset posto, što u hrvatskim okvirima, u kojima se za kulturne projekte i institucije izvaja niti 0,5 posto, zvuči magično. Ni u usporedbi s ostalim gradovima, primjerice Zagrebom koji ima znatno jači proračun od splitskoga i koji za financiranje goleme kulturne mašinerije izdvaja malo više od pet posto, Split ne stoji loše. Dapače, rekli bismo.

Dakako, u čitavoj Hrvatskoj institucionalna kultura "pojede" najveći dio kulturnoga novca, dok se na "amatere", različite udruge i pojedince izdvaja neusporedivo manje. Tako je u Zagrebu, primjerice, omjer institucionalne i "ostale" kulture 89 naprama 11 posto, a u Splitu je omjer puno nepovoljniji za "amatere". Naime, u Splitu čak 95,7 posto otpada na izravne proračunske korisnike, one kojima je osnivač Grad Split, a udrugama, umjetničkim kolektivima, kreativnim pojedincima i slobodnjacima ostane manje od pet posto novca.

Da ne bi bilo zabune, godišnje Split na kulturu izdvaja ukupno oko stotinu milijuna kuna, o čijoj raspodjeli, kao i u drugim gradovima, odlučuju vijeća u kulturi koja bi, barem tako zahtijevaju propisi i zdrav razum, trebala biti sastavljena od po pet uglednih i nepristranih kulturnih radnika.

Velika četvorka

Za razliku od Zagreba koji ima, među ostalim, i Vijeće za kulturno-umjetnički amaterizam, splitska vijeća, njih četiri, pokrivaju vrlo raznorodne kulturne grane. Vijeće za glazbeno-scensku djelatnost u protekle tri godine, koliko im traje mandat, prosječno odlučuje o raspodjeli oko 900 tisuća kuna godišnje, Vijeće za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost ima oko 650 tisuća kuna godišnje, Vijeće za knjigu, nakladništvo i knjižničarsku djelatnost "teži" oko 1,4 milijuna kuna, a Vijeće za film i medijsku djelatnost godišnje raspolaže s oko 550 tisuća kuna.

I sve izgleda super i sve za pet dok se netko ne pomuči zbrajati, oduzimati i računati postotke, nakon čega će vrlo lako doći do zaključka kako princip proporcionalnosti u raspoređivanju sredstava, a koji propisi zahtijevaju, u Splitu uopće ne igra. Naime, nakon mukotrpnog bavljenja brojkama zaključujemo kako u Splitu u zadnje tri godine – ali i prije, premda ne u tolikoj mjeri! – nekoliko udruga crpi neproporcionalno veći novac od svih ostalih. I dok u Zagrebu, primjerice, u budžetu njihova Vijeća za kulturno-umjetnički amaterizam, 35 korisnika dijeli 55,5 posto sredstava, kod nas samo četiri udruge dobivaju isto toliki kolač.

Konkretno, Glazbena mladež, "Play Drama", zbor "Brodosplit" i IKS Festival u protekle su tri godine dobili više od 55 posto svih sredstava namijenjenih izvanproračunskim korisnicima u glazbeno-scenskoj djelatnosti, dok je na sve ostale udruge koje su se natjecale, a riječ je o više od dvadeset udruga, dobilo ostatak, oko 45 posto novca. Još konkretnije, četiri su splitske udruge podijelile 1,5 milijuna kuna, a sve ostale samo 1,2 milijuna.

U prethodnome mandatu, onom Kerumovom, raspored je bio nešto drukčiji, pa je devet udruga dobivalo 56 posto novca, a ostatak su dijelili ostali. I prethodno vijeće, baš kao i ono koje sada raspoređuje gradski novac za glazbeno-scensku kulturu, u tri godine svog rada najviše novca dalo Glazbenoj mladeži – 615, odnosno 632 tisuće kuna, ali je rang-lista ostalih korisnika značajno drukčija.

Vijeće bez kvoruma

Tako je prethodno vijeće na drugom mjestu prioritetne novčane liste, odmah iza Glazbene mladeži, imalo gradski zbor "Brodosplit", a potom kazalište "Licem u lice", KUD "Jedinstvo" i KUD "Filip Dević", dok je "Play Drama" bila na petom mjestu, a "Sanctus Domnio" na šestom. No u zadnje tri godine Glazbenu mladež slijedi upravo "Play Drama" s ukupno 455 tisuća odobrenih kuna, zatim zbor "Brodosplit" s 275 tisuća, IKS Festival s 135 tisuća, udruga "Artemis" s 98 tisuća, a "devićevce" i "Jedinstvo" pretekli su mnogi znatno mlađi korisnici – "Pozitivna sila", primjerice, pa čak i privatna tvrtka registrirana prije tri godine na Trgovačkom sudu za djelatnosti snimanja i izdavanja glazbenih zapisa, "Wolfman j. d.o.o.".

"Wolfman" će, kad se sve zbroji i oduzme, samo ove godine iz gradskog proračuna za provedbu tri projekta dobiti čak 216 tisuća kuna. Ta tvrtka organizira splitski Blues Festival za koji je ove godine dobila 113 tisuća, za festival "Evo ruke" u Đardinu 88 tisuća, a za program "Turneja tri Grgura" 15 tisuća kuna, što je, barem ove godine, čini apsolutnim miljenikom gradskih vlasti. Čak je i "Play Drama" za ovu godinu, u pet kategorija natječaja, dobila "samo" 160 tisuća kuna.

Osim zbog neproporcionalne raspodjele gradskog novca, brojne udruge spram kojih Grad nije široke ruke, na Vijeće za glazbeno-scensku djelatnost "ronjaju" i zbog toga što to tijelo već dugo radi u nepotpunom sastavu od samo tri člana, što baca sjenu bojazni na legitimnost njihova rada. Naime, u trenutku imenovanja, Vijeće su činili predsjednik Vijeća Tonći Šitin, potpredsjednica Maja Vrančić, te članovi Nenni Delmestre, Snježana Dobrota i Mihovil Karuza. Šitin je ostavku dao vrlo brzo nakon imenovanja, a Vijeće je prošle godine napustila i Nenni Delmestre.

Mogući sukob interesa

Tako je Vijeće palo na samo tri imena, od kojih je jedno i violončelist Karuza, inače istaknuti član udruge "Splitski virtuozi" koju je pak osnovala udruga "Artemis", obje potpomognute gradskim novcem. Mogući sukob interesa, doznajemo, rješavaju tako da o potpori udrugama s kojima je Mihovil Karuza blizak, on sam ne glasuje. Glasuju preostale dvije članice Vijeća, što možda jest dvotrećinska većina u odnosu na sastav "krnjeg" tročlanog Vijeća, ali nije ni blizu većine u propisanom sastavu Vijeća koje mora brojiti pet ljudi.

Dobitnici i gubitnici

Prema postotnom povećanju sredstava koja su dobili, uspoređujući ih s dodijeljenim sredstvima u prethodnom, Kerumovom mandatu, najviše su "odskočili": "Pozitivna sila", "Play Drama", "Artemis", IKS Festival.
Najveći proporcionalni pad potpore u zadnje tri godine zabilježili su pak: "Licem u lice", "Sanctus Domnio", "Filip Dević", "Jedinstvo".

Folkloru nagrade, ali ne i novac

O promjeni politike raspodjele novca, svjedoče i "odbijenice" koje su ove godine dobili KUD "Filip Dević" i KUD "Jedinstvo". I jedni i drugi tražili su, među ostalim, i pomoć Grada u obnovi narodnih nošnji, no nije im udijeljena ni jedna jedina kuna. "Jedinstvu" hitno treba 120 tisuća kuna za šivanje replika vrličke nošnje jer, vjerovali ili ne, plesači nastupaju u neprocjenjivim originalima koji su, da zlo bude veće, nastradali i u poplavi koju je Društvo pretrpjelo krajem veljače prošle godine. Tad je, sjećamo se, na katu iznad "Jedinstva", u prostoru koji koristi privatnik, pukla vodovodna cijev.

Vijeće za glazbeno-scensku djelatnost "Jedinstvu" je ove godine za nošnje preporučilo "financiranje iz drugih sredstava". Nije im pomoglo ni to što je samo lani njihov 121 nastup vidjelo 70 tisuća ljudi i što je od toga 81 nastup bio upravo u Splitu, a nije im pomoglo ni to što su, među brojnim priznanjima, čak osam puta u svojoj dugoj povijesti dobili – Nagradu Grada Splita. U Zagrebu folklorni ansambli godišnje dobiju gotovo tri milijuna javnog novca godišnje, a u Splitu – ukupno tek 50 tisuća. Purgeri su, baš kao i "gospari", čiji "Linđo" ima proračun od gotovo tri milijuna kuna godišnje, valjda seljačine u narodnim nošnjama, a mi smo... Drukčiji.

Nedostižna Glazbena mladež

Prema "zaključku o planu raspodjele financijskih sredstava za predlagatelje programa koji nisu proračunski korisnici u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Grada Splita za 2016. godinu", ove godine apsolutni pobjednik u pribavljanju proračunskih sredstava je "Wolfman", na kojeg otpada fantastičnih 17,7 posto svih proračunskih sredstava iz glazbeno-scenske izvaninstitucionalne djelatnosti. Jača od "Wolfmana" je samo Glazbena mladež, na koju otpada 19,3 posto, dok je na trećem mjestu "Play Drama" koja je dobila 13,7 svih sredstava namijenjenih izvaninstitucionalnoj glazbi, odnosno sceni u Splitu.

"Wolfman" je dobio ne samo 216 tisuća kuna iz "kulturnih izvora", nego i još 25 tisuća kuna na Natječaju za projekte od interesa za Grad Split u okviru raspoloživih sredstava iz proračuna Grada Splita za 2016. godinu. Nije ih dobio ni za kakav "svemirski program", nego također za već potpomognute "Evo ruke" i Split Blues Festival.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kitovi i girice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-07-26 23:18:42 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-07-27 10:10:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-07-26 23:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2634 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/07/26/Kultura/split_zabavljaci13-210814.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "960x590" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7576528 Threads: 4 Questions: 1546646815 Slow queries: 4710700 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111092742 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/od-splitskog-kulturnog-kolaca-koji-piza-100-milijuna-kuna-nezavisnima-idu-tek-mrvice-321084 [printLink] => /kultura/od-splitskog-kulturnog-kolaca-koji-piza-100-milijuna-kuna-nezavisnima-idu-tek-mrvice-321084?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250044 [name] => nezavisna scena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nezavisna-scena [link] => /tag/nezavisna-scena ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250045 [name] => postotak za kulturu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => postotak-za-kulturu [link] => /tag/postotak-za-kulturu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 250046 [name] => sredstva grada splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sredstva-grada-splita [link] => /tag/sredstva-grada-splita ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kitovi i girice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od splitskog kulturnog kolača koji 'piza' 100 milijuna kuna nezavisnima idu tek mrvice [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/26/Kultura/split_zabavljaci13-210814.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/26/Kultura/split_zabavljaci13-210814.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Split se s pravom diči postotkom koji iz gradskog proračuna izdvaja za kulturu. Riječ je o udjelu većem od deset posto, što u hrvatskim okvirima, u kojima se za kulturne projekte i institucije izvaja niti 0,5 posto, zvuči magično. Ni u usporedbi s ostalim gradovima, primjerice Zagrebom koji ima znatno jači proračun od splitskoga i koji za financiranje goleme kulturne mašinerije izdvaja malo više od pet posto, Split ne stoji loše. Dapače, rekli bismo.

Dakako, u čitavoj Hrvatskoj institucionalna kultura "pojede" najveći dio kulturnoga novca, dok se na "amatere", različite udruge i pojedince izdvaja neusporedivo manje. Tako je u Zagrebu, primjerice, omjer institucionalne i "ostale" kulture 89 naprama 11 posto, a u Splitu je omjer puno nepovoljniji za "amatere". Naime, u Splitu čak 95,7 posto otpada na izravne proračunske korisnike, one kojima je osnivač Grad Split, a udrugama, umjetničkim kolektivima, kreativnim pojedincima i slobodnjacima ostane manje od pet posto novca.

Da ne bi bilo zabune, godišnje Split na kulturu izdvaja ukupno oko stotinu milijuna kuna, o čijoj raspodjeli, kao i u drugim gradovima, odlučuju vijeća u kulturi koja bi, barem tako zahtijevaju propisi i zdrav razum, trebala biti sastavljena od po pet uglednih i nepristranih kulturnih radnika.

Velika četvorka

Za razliku od Zagreba koji ima, među ostalim, i Vijeće za kulturno-umjetnički amaterizam, splitska vijeća, njih četiri, pokrivaju vrlo raznorodne kulturne grane. Vijeće za glazbeno-scensku djelatnost u protekle tri godine, koliko im traje mandat, prosječno odlučuje o raspodjeli oko 900 tisuća kuna godišnje, Vijeće za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost ima oko 650 tisuća kuna godišnje, Vijeće za knjigu, nakladništvo i knjižničarsku djelatnost "teži" oko 1,4 milijuna kuna, a Vijeće za film i medijsku djelatnost godišnje raspolaže s oko 550 tisuća kuna.

I sve izgleda super i sve za pet dok se netko ne pomuči zbrajati, oduzimati i računati postotke, nakon čega će vrlo lako doći do zaključka kako princip proporcionalnosti u raspoređivanju sredstava, a koji propisi zahtijevaju, u Splitu uopće ne igra. Naime, nakon mukotrpnog bavljenja brojkama zaključujemo kako u Splitu u zadnje tri godine – ali i prije, premda ne u tolikoj mjeri! – nekoliko udruga crpi neproporcionalno veći novac od svih ostalih. I dok u Zagrebu, primjerice, u budžetu njihova Vijeća za kulturno-umjetnički amaterizam, 35 korisnika dijeli 55,5 posto sredstava, kod nas samo četiri udruge dobivaju isto toliki kolač.

Konkretno, Glazbena mladež, "Play Drama", zbor "Brodosplit" i IKS Festival u protekle su tri godine dobili više od 55 posto svih sredstava namijenjenih izvanproračunskim korisnicima u glazbeno-scenskoj djelatnosti, dok je na sve ostale udruge koje su se natjecale, a riječ je o više od dvadeset udruga, dobilo ostatak, oko 45 posto novca. Još konkretnije, četiri su splitske udruge podijelile 1,5 milijuna kuna, a sve ostale samo 1,2 milijuna.

U prethodnome mandatu, onom Kerumovom, raspored je bio nešto drukčiji, pa je devet udruga dobivalo 56 posto novca, a ostatak su dijelili ostali. I prethodno vijeće, baš kao i ono koje sada raspoređuje gradski novac za glazbeno-scensku kulturu, u tri godine svog rada najviše novca dalo Glazbenoj mladeži – 615, odnosno 632 tisuće kuna, ali je rang-lista ostalih korisnika značajno drukčija.

Vijeće bez kvoruma

Tako je prethodno vijeće na drugom mjestu prioritetne novčane liste, odmah iza Glazbene mladeži, imalo gradski zbor "Brodosplit", a potom kazalište "Licem u lice", KUD "Jedinstvo" i KUD "Filip Dević", dok je "Play Drama" bila na petom mjestu, a "Sanctus Domnio" na šestom. No u zadnje tri godine Glazbenu mladež slijedi upravo "Play Drama" s ukupno 455 tisuća odobrenih kuna, zatim zbor "Brodosplit" s 275 tisuća, IKS Festival s 135 tisuća, udruga "Artemis" s 98 tisuća, a "devićevce" i "Jedinstvo" pretekli su mnogi znatno mlađi korisnici – "Pozitivna sila", primjerice, pa čak i privatna tvrtka registrirana prije tri godine na Trgovačkom sudu za djelatnosti snimanja i izdavanja glazbenih zapisa, "Wolfman j. d.o.o.".

"Wolfman" će, kad se sve zbroji i oduzme, samo ove godine iz gradskog proračuna za provedbu tri projekta dobiti čak 216 tisuća kuna. Ta tvrtka organizira splitski Blues Festival za koji je ove godine dobila 113 tisuća, za festival "Evo ruke" u Đardinu 88 tisuća, a za program "Turneja tri Grgura" 15 tisuća kuna, što je, barem ove godine, čini apsolutnim miljenikom gradskih vlasti. Čak je i "Play Drama" za ovu godinu, u pet kategorija natječaja, dobila "samo" 160 tisuća kuna.

Osim zbog neproporcionalne raspodjele gradskog novca, brojne udruge spram kojih Grad nije široke ruke, na Vijeće za glazbeno-scensku djelatnost "ronjaju" i zbog toga što to tijelo već dugo radi u nepotpunom sastavu od samo tri člana, što baca sjenu bojazni na legitimnost njihova rada. Naime, u trenutku imenovanja, Vijeće su činili predsjednik Vijeća Tonći Šitin, potpredsjednica Maja Vrančić, te članovi Nenni Delmestre, Snježana Dobrota i Mihovil Karuza. Šitin je ostavku dao vrlo brzo nakon imenovanja, a Vijeće je prošle godine napustila i Nenni Delmestre.

Mogući sukob interesa

Tako je Vijeće palo na samo tri imena, od kojih je jedno i violončelist Karuza, inače istaknuti član udruge "Splitski virtuozi" koju je pak osnovala udruga "Artemis", obje potpomognute gradskim novcem. Mogući sukob interesa, doznajemo, rješavaju tako da o potpori udrugama s kojima je Mihovil Karuza blizak, on sam ne glasuje. Glasuju preostale dvije članice Vijeća, što možda jest dvotrećinska većina u odnosu na sastav "krnjeg" tročlanog Vijeća, ali nije ni blizu većine u propisanom sastavu Vijeća koje mora brojiti pet ljudi.

Dobitnici i gubitnici

Prema postotnom povećanju sredstava koja su dobili, uspoređujući ih s dodijeljenim sredstvima u prethodnom, Kerumovom mandatu, najviše su "odskočili": "Pozitivna sila", "Play Drama", "Artemis", IKS Festival.
Najveći proporcionalni pad potpore u zadnje tri godine zabilježili su pak: "Licem u lice", "Sanctus Domnio", "Filip Dević", "Jedinstvo".

Folkloru nagrade, ali ne i novac

O promjeni politike raspodjele novca, svjedoče i "odbijenice" koje su ove godine dobili KUD "Filip Dević" i KUD "Jedinstvo". I jedni i drugi tražili su, među ostalim, i pomoć Grada u obnovi narodnih nošnji, no nije im udijeljena ni jedna jedina kuna. "Jedinstvu" hitno treba 120 tisuća kuna za šivanje replika vrličke nošnje jer, vjerovali ili ne, plesači nastupaju u neprocjenjivim originalima koji su, da zlo bude veće, nastradali i u poplavi koju je Društvo pretrpjelo krajem veljače prošle godine. Tad je, sjećamo se, na katu iznad "Jedinstva", u prostoru koji koristi privatnik, pukla vodovodna cijev.

Vijeće za glazbeno-scensku djelatnost "Jedinstvu" je ove godine za nošnje preporučilo "financiranje iz drugih sredstava". Nije im pomoglo ni to što je samo lani njihov 121 nastup vidjelo 70 tisuća ljudi i što je od toga 81 nastup bio upravo u Splitu, a nije im pomoglo ni to što su, među brojnim priznanjima, čak osam puta u svojoj dugoj povijesti dobili – Nagradu Grada Splita. U Zagrebu folklorni ansambli godišnje dobiju gotovo tri milijuna javnog novca godišnje, a u Splitu – ukupno tek 50 tisuća. Purgeri su, baš kao i "gospari", čiji "Linđo" ima proračun od gotovo tri milijuna kuna godišnje, valjda seljačine u narodnim nošnjama, a mi smo... Drukčiji.

Nedostižna Glazbena mladež

Prema "zaključku o planu raspodjele financijskih sredstava za predlagatelje programa koji nisu proračunski korisnici u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Grada Splita za 2016. godinu", ove godine apsolutni pobjednik u pribavljanju proračunskih sredstava je "Wolfman", na kojeg otpada fantastičnih 17,7 posto svih proračunskih sredstava iz glazbeno-scenske izvaninstitucionalne djelatnosti. Jača od "Wolfmana" je samo Glazbena mladež, na koju otpada 19,3 posto, dok je na trećem mjestu "Play Drama" koja je dobila 13,7 svih sredstava namijenjenih izvaninstitucionalnoj glazbi, odnosno sceni u Splitu.

"Wolfman" je dobio ne samo 216 tisuća kuna iz "kulturnih izvora", nego i još 25 tisuća kuna na Natječaju za projekte od interesa za Grad Split u okviru raspoloživih sredstava iz proračuna Grada Splita za 2016. godinu. Nije ih dobio ni za kakav "svemirski program", nego također za već potpomognute "Evo ruke" i Split Blues Festival.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/od-splitskog-kulturnog-kolaca-koji-piza-100-milijuna-kuna-nezavisnima-idu-tek-mrvice-321084 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5d64379085ce3007287d0703f394fda72c8a483b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+splitskog+kulturnog+kola%C4%8Da+koji+%26%23039%3Bpiza%26%23039%3B+100+milijuna+kuna+nezavisnima+idu+tek+mrvice&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fod-splitskog-kulturnog-kolaca-koji-piza-100-milijuna-kuna-nezavisnima-idu-tek-mrvice-321084 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fod-splitskog-kulturnog-kolaca-koji-piza-100-milijuna-kuna-nezavisnima-idu-tek-mrvice-321084 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kitovi i girice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturakitovi i girice

Od splitskog kulturnog kolača koji 'piza' 100 milijuna kuna nezavisnima idu tek mrvice

27. srpnja 2016. - 01:30

Split se s pravom diči postotkom koji iz gradskog proračuna izdvaja za kulturu. Riječ je o udjelu većem od deset posto, što u hrvatskim okvirima, u kojima se za kulturne projekte i institucije izvaja niti 0,5 posto, zvuči magično. Ni u usporedbi s ostalim gradovima, primjerice Zagrebom koji ima znatno jači proračun od splitskoga i koji za financiranje goleme kulturne mašinerije izdvaja malo više od pet posto, Split ne stoji loše. Dapače, rekli bismo.

Dakako, u čitavoj Hrvatskoj institucionalna kultura "pojede" najveći dio kulturnoga novca, dok se na "amatere", različite udruge i pojedince izdvaja neusporedivo manje. Tako je u Zagrebu, primjerice, omjer institucionalne i "ostale" kulture 89 naprama 11 posto, a u Splitu je omjer puno nepovoljniji za "amatere". Naime, u Splitu ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:51