stdClass Object ( [id] => 508354 [title] => Nastavak napetog krimića donosi šokantne prevrate: je li nasljednik kontroverznog autora uspio nadmašiti prethodnika? [alias] => nastavak-napetog-krimica-donosi-sokantne-prevrate-je-li-nasljednik-kontroverznog-autora-uspio-nadmasiti-prethodnika [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kakva su ovo vremena došla? Ne samo da se vraća "ćaća" Sanader nego se vratila i Lisbeth Salander.

Jer odnedavno smo zajedno s 25 država dobili "Čovjeka koji je lovio vlastitu sjenu", peti nastavak serijala "Millennium". I ovaj put iz tipkovnice Davida Lagercrantza, a ne s potpisom pokojnoga začetnika Stiega Larssona, autora prva tri klasična, nosiva stupa serijala: "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku".

Ta trilogija proslavila je autora i skandinavski krimić uopće, od Mikaela Blomkvista napravila idealnog istraživačkog novinara, a od hakerice Salander "najsnažniju heroinu 21. stoljeća", ma što Sandra Perković mislila o tome. Larssonova smrt je, kao i u mnogim medijskim slučajevima, donijela posmrtnu slavu i zaradu.



Larsson, istaknuti novinar i borac protiv ekstremne desnice, bio je majstor pripovjedne strukture, širokoga i dubokoga uvida u internetske i društvene mračnjake, crvotočine u stupovima društva, koji je stvorio toliko originalan i bogat pripovjedni svijet da je impresionirao globalnu književnu scenu.

Nažalost, trilogija mu je objavljena posthumno, a tri kvarta četvrtog romana, sinopsisi petog i šestog, te plan cijeloga dekaloga, ostali su izvan trenutnog korištenja. Oni su u vlasništvu nevjenčane supruge, dok su prava na trilogiju i tantijeme ostali ocu i bratu s kojima se nije slagao. Oni su s izdavačkom kućom "Norstedts" nastavili razvijati franšizu pa su najprije potražili pisca koji bi bio spreman preuzeti Larssonov stijeg. A to je otprilike kao naslijediti dres Lea Messija na prepunom skeptičnom Camp Nou ili uskočiti u uloge Josipa Gende. Posao za iznimno hrabre, darovite, drske ili glupe ljude.


Ne može Bagerkranjc što može Lagercrantz

Nasljednici i izdavačka kuća takvog su autora našli u Lagercrantzu, Šveđaninu osam godina mlađem od Larssona koji dobro poznaje milje "Millenniuma". Jer, neki hrvatski ili bosanski pisac, neki Bagerkranjc, unatoč bujnoj rječitosti, mašti ili drskosti i bogatoj prepisivačkoj tradiciji, teško bi mogao imaginirati švedski standard u financijama, medijima, upravi, svakodnevnim, međuljudskim odnosima... Sam Lagercrantz uvijek je rado pisao o drugima.

Počeo je s usponom Gorana Kroppa na Mount Everest, potom je pisao o briljantnome matematičaru Alanu Turingu, da bi hat-trick zabio knjigom o Zlatanu Ibrahimoviću. Lagercrantz je prije dvije godine romanom "Što nas ne ubije", četvrtim iz serijala "Millennium", toj borbi Davida s Golijatom, pokazao da ako nije veći Stieg od Larssona, da mu je barem odličan učenik.

Tko zna što bi sve Lagercrantz mogao napisati da mu se naruči? Drugi, izgubljeni dio Aristotelove "Poetike", spaljeni dio Gogoljevih "Mrtvih duša"...? Šalu na stranu, ali kritika je isticala da je ovladao duhom izvornika, odlično komponirao bazičnu radnju i bočne rukavce te stvorio nadgradnju.

Prije malo više o dvije godine, pišući o prvom Lagercrantzovu romanu, kolega Ivica Ivanišević pohvalio je njegovu pripovjednu vještinu i brzinu, ali mu je s razlogom zamjerio da ni jednom rečenicom nije zahvalio Larssonu.

– Mislim da je Lagercrantz malo drukčiji autor, ni bolji ni lošiji. Odveo je likove dalje. Ostali su svoji, ali su odrasli, postali drukčiji, zreliji. Ljubitelji trilera s njim su dobili dobrog pisca. On je pomaknuo švedski krimić od krvavih obračuna k suvremenim političkim temama, pravom političkom trileru – kaže urednik "Frakture" Seid Serdarević o tiražnom piscu iz svog inozemnog porfelja.


Diskrecija dostojna SOA-e

Drukčiji dojam o pripovjednoj vještini Larssonova nastavljača ima Željka Černok, hrvatska prevoditeljica "Millennium trilogije" i prvog Lagercrantzova nastavka. "Nisam se prihvatila prijevoda pete knjige jer mi je raspored bio poprilično natrpan, a s obzirom na to da ne smatram da su Lagercrantzove knjige na razini Larssonovih, nije mi bilo nešto naročito stalo da pronađem vremena za rad na knjizi", rekla je kratko prevoditeljica, uronjena u neke druge skandinavske tekstove.

Kao i četvrti, i peti nastavak Lagercrantz je, da ne bi što procurilo, pisao na kompjutoru koji nije bio spojen na internet, a bez interneta, tekla je i razmjena između urednika, prevoditelja i grafičara u diskreciji dostojnoj SOA-e. Što i ne čudi, jer svi su baš u serijalu "Millennium" mogli pročitati što hakerica može napraviti od sustava, uzme Larssona, a ostavi na primjer Thompsona.

"Bio je u Švedskoj hakerski pokušaj da dođu do fajla, ali nisu uspjeli", kaže Serdarević, dokazujući da je oprez bio nužan jer je, kaže, Lagercrantzova knjiga prodana u primamljivih šest milijuna primjeraka, dok je trilogija zasad otišla u 83 milijuna.

Lagercrantz je, kako čitamo, u "Čovjeku koji je lovio vlastitu sjenu", u prijevodu Danila Brozovića, ponovno ocrtao Larssonov svijet: redakciju, zatvor, internetsku kontrolu SAD-a, hakerske napade, impulzivnu Lisbethinu borbu protiv nepravde, Blomkvistov zaštitnički i pravdoljubivi impuls. Lisbeth traga za slikom iz djetinjstva – žene s plamenim znakom na vratu koji izgleda kao da ga je ostavio zmaj. Naravno, otvorena su vrata da se nastavi i sa šestim dijelom, za koji Lagercrantz ima ugovor. Marljivi pisac već piše jer roman mora dovršiti do 2019. godine.


Skandinavska triler-ekspedicija

Unatoč prigovorima da je spektakulizirao serijal i izmakao Lisbeth i Mikaela iz središta romana na njegovu periferiju, Lagercrantz je uspio komercijalno nastaviti slavnu Larssonovu trilogiju. A Larsson je bio prethodnik ekspedicije koja već 15 godina drma književnom scenom.



Njegova desna ruka tu je svakako Jo Nesbo s desecima svojih milijunskih aduta. Tu je i Danac Jussi Adler-Olsen ("Ubojica fazana", "Žena u kavezu"...). Posebno je zanimljiv autor trilogije "Priča Viktorije Bergman" Erika Axla Sunda, pseudonim iza kojeg stoje pankeri Jerker Eriksson i Håkan Axlander Sundquist. "Zvijer" i "Pretinac 21" napisali su Anders Roslund i Börge Hellström, s tim da je prvi nagrađivani novinar, a drugi penalizirani kriminalac...

Sve se proširilo u nizu TV serija i filmova. TV serija "Most" bila je toliko popularna da ne bi čudilo da je izazvala utjecaj i u Metkoviću. Sva tri romana trilogije 2009. godine ekranizirali su Niels Arden Oplev i Daniel Alfredson. Glumac Michael Nyqvist koji je uvjerljivo odigrao Mikaela Blomkvista preminuo je u lipnju ove godine. David Fincher 2011. godine režirao je američku verziju "Muškaraca koji mrze žene".

Skandinavski triler, koji je Larsson proslavio kao temeljni kreator, još je prisutan i snažan na književnoj, filmskoj i TV sceni. Mnogi su pokušali razriješiti tu enigmu, pa i mi prije četiri godine. Stoji i tada izrečena Serdarevićeva ocjena: "Tajna uspjeha je u vještini stvaranja likova i izmišljanja napete priče, koja uvijek u pozadini ima socijalni karakter. Sve autore odlikuje mračna i hladna atmosfera te jako izražen osjećaj za pravdu inspektora i pomagača.



Oni su ljudi od krvi i mesa, mogu pogriješiti u istrazi, imaju ljubavnice i ljubavnike, skloni su opijanju, cigaretama i drugim porocima. Za razliku od pravih macho-tipova američkih klasičnih hard-boiled krimića, Skandinavci su muškarci i žene 21. stoljeća, slabići koji u sebi pronalaze hrabrost da se suoče sa zločinima. Zato stvaraju dojam junaka iz susjedstva, jednih od nas", objasnio je Serdarević.

A dodali bismo, da je nama nepobjediva Lisbeth i beskompromisni novinar Mikael, bili bismo ako ne mala Švicarska, a ono mala Švedska.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Salander se vraća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-09-23 16:56:58 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-09-24 09:10:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-09-24 09:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/09\/12\/Kultura\/6428449.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/12\/Kultura\/9075039.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/12\/Kultura\/9097111.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/12\/Kultura\/9123408.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/12\/Kultura\/9123408.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/12\/Kultura\/9123409.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x900"},{"size0":"799x1200"},{"size0":"1070x1184"},{"size0":"1070x1184"},{"size0":"1000x1094"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7629036 Threads: 6 Questions: 1551745215 Slow queries: 4727843 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111230761 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/nastavak-napetog-krimica-donosi-sokantne-prevrate-je-li-nasljednik-kontroverznog-autora-uspio-nadmasiti-prethodnika-508354 [printLink] => /kultura/nastavak-napetog-krimica-donosi-sokantne-prevrate-je-li-nasljednik-kontroverznog-autora-uspio-nadmasiti-prethodnika-508354?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 343517 [name] => stieg larsson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stieg-larsson [link] => /tag/stieg-larsson ) [1] => stdClass Object ( [id] => 343518 [name] => david lagercrantz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => david-lagercrantz [link] => /tag/david-lagercrantz ) [2] => stdClass Object ( [id] => 343519 [name] => lisbeth salander [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lisbeth-salander [link] => /tag/lisbeth-salander ) [3] => stdClass Object ( [id] => 343520 [name] => millennium [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => millennium [link] => /tag/millennium ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Salander se vraća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nastavak napetog krimića donosi šokantne prevrate: je li nasljednik kontroverznog autora uspio nadmašiti prethodnika? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/12/Kultura/6428449.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/12/Kultura/6428449.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/12/Kultura/9075039.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/12/Kultura/9097111.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/12/Kultura/9123408.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/12/Kultura/9123408.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/12/Kultura/9123409.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kakva su ovo vremena došla? Ne samo da se vraća "ćaća" Sanader nego se vratila i Lisbeth Salander.

Jer odnedavno smo zajedno s 25 država dobili "Čovjeka koji je lovio vlastitu sjenu", peti nastavak serijala "Millennium". I ovaj put iz tipkovnice Davida Lagercrantza, a ne s potpisom pokojnoga začetnika Stiega Larssona, autora prva tri klasična, nosiva stupa serijala: "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku".

Ta trilogija proslavila je autora i skandinavski krimić uopće, od Mikaela Blomkvista napravila idealnog istraživačkog novinara, a od hakerice Salander "najsnažniju heroinu 21. stoljeća", ma što Sandra Perković mislila o tome. Larssonova smrt je, kao i u mnogim medijskim slučajevima, donijela posmrtnu slavu i zaradu.



Larsson, istaknuti novinar i borac protiv ekstremne desnice, bio je majstor pripovjedne strukture, širokoga i dubokoga uvida u internetske i društvene mračnjake, crvotočine u stupovima društva, koji je stvorio toliko originalan i bogat pripovjedni svijet da je impresionirao globalnu književnu scenu.

Nažalost, trilogija mu je objavljena posthumno, a tri kvarta četvrtog romana, sinopsisi petog i šestog, te plan cijeloga dekaloga, ostali su izvan trenutnog korištenja. Oni su u vlasništvu nevjenčane supruge, dok su prava na trilogiju i tantijeme ostali ocu i bratu s kojima se nije slagao. Oni su s izdavačkom kućom "Norstedts" nastavili razvijati franšizu pa su najprije potražili pisca koji bi bio spreman preuzeti Larssonov stijeg. A to je otprilike kao naslijediti dres Lea Messija na prepunom skeptičnom Camp Nou ili uskočiti u uloge Josipa Gende. Posao za iznimno hrabre, darovite, drske ili glupe ljude.


Ne može Bagerkranjc što može Lagercrantz

Nasljednici i izdavačka kuća takvog su autora našli u Lagercrantzu, Šveđaninu osam godina mlađem od Larssona koji dobro poznaje milje "Millenniuma". Jer, neki hrvatski ili bosanski pisac, neki Bagerkranjc, unatoč bujnoj rječitosti, mašti ili drskosti i bogatoj prepisivačkoj tradiciji, teško bi mogao imaginirati švedski standard u financijama, medijima, upravi, svakodnevnim, međuljudskim odnosima... Sam Lagercrantz uvijek je rado pisao o drugima.

Počeo je s usponom Gorana Kroppa na Mount Everest, potom je pisao o briljantnome matematičaru Alanu Turingu, da bi hat-trick zabio knjigom o Zlatanu Ibrahimoviću. Lagercrantz je prije dvije godine romanom "Što nas ne ubije", četvrtim iz serijala "Millennium", toj borbi Davida s Golijatom, pokazao da ako nije veći Stieg od Larssona, da mu je barem odličan učenik.

Tko zna što bi sve Lagercrantz mogao napisati da mu se naruči? Drugi, izgubljeni dio Aristotelove "Poetike", spaljeni dio Gogoljevih "Mrtvih duša"...? Šalu na stranu, ali kritika je isticala da je ovladao duhom izvornika, odlično komponirao bazičnu radnju i bočne rukavce te stvorio nadgradnju.

Prije malo više o dvije godine, pišući o prvom Lagercrantzovu romanu, kolega Ivica Ivanišević pohvalio je njegovu pripovjednu vještinu i brzinu, ali mu je s razlogom zamjerio da ni jednom rečenicom nije zahvalio Larssonu.

– Mislim da je Lagercrantz malo drukčiji autor, ni bolji ni lošiji. Odveo je likove dalje. Ostali su svoji, ali su odrasli, postali drukčiji, zreliji. Ljubitelji trilera s njim su dobili dobrog pisca. On je pomaknuo švedski krimić od krvavih obračuna k suvremenim političkim temama, pravom političkom trileru – kaže urednik "Frakture" Seid Serdarević o tiražnom piscu iz svog inozemnog porfelja.


Diskrecija dostojna SOA-e

Drukčiji dojam o pripovjednoj vještini Larssonova nastavljača ima Željka Černok, hrvatska prevoditeljica "Millennium trilogije" i prvog Lagercrantzova nastavka. "Nisam se prihvatila prijevoda pete knjige jer mi je raspored bio poprilično natrpan, a s obzirom na to da ne smatram da su Lagercrantzove knjige na razini Larssonovih, nije mi bilo nešto naročito stalo da pronađem vremena za rad na knjizi", rekla je kratko prevoditeljica, uronjena u neke druge skandinavske tekstove.

Kao i četvrti, i peti nastavak Lagercrantz je, da ne bi što procurilo, pisao na kompjutoru koji nije bio spojen na internet, a bez interneta, tekla je i razmjena između urednika, prevoditelja i grafičara u diskreciji dostojnoj SOA-e. Što i ne čudi, jer svi su baš u serijalu "Millennium" mogli pročitati što hakerica može napraviti od sustava, uzme Larssona, a ostavi na primjer Thompsona.

"Bio je u Švedskoj hakerski pokušaj da dođu do fajla, ali nisu uspjeli", kaže Serdarević, dokazujući da je oprez bio nužan jer je, kaže, Lagercrantzova knjiga prodana u primamljivih šest milijuna primjeraka, dok je trilogija zasad otišla u 83 milijuna.

Lagercrantz je, kako čitamo, u "Čovjeku koji je lovio vlastitu sjenu", u prijevodu Danila Brozovića, ponovno ocrtao Larssonov svijet: redakciju, zatvor, internetsku kontrolu SAD-a, hakerske napade, impulzivnu Lisbethinu borbu protiv nepravde, Blomkvistov zaštitnički i pravdoljubivi impuls. Lisbeth traga za slikom iz djetinjstva – žene s plamenim znakom na vratu koji izgleda kao da ga je ostavio zmaj. Naravno, otvorena su vrata da se nastavi i sa šestim dijelom, za koji Lagercrantz ima ugovor. Marljivi pisac već piše jer roman mora dovršiti do 2019. godine.


Skandinavska triler-ekspedicija

Unatoč prigovorima da je spektakulizirao serijal i izmakao Lisbeth i Mikaela iz središta romana na njegovu periferiju, Lagercrantz je uspio komercijalno nastaviti slavnu Larssonovu trilogiju. A Larsson je bio prethodnik ekspedicije koja već 15 godina drma književnom scenom.



Njegova desna ruka tu je svakako Jo Nesbo s desecima svojih milijunskih aduta. Tu je i Danac Jussi Adler-Olsen ("Ubojica fazana", "Žena u kavezu"...). Posebno je zanimljiv autor trilogije "Priča Viktorije Bergman" Erika Axla Sunda, pseudonim iza kojeg stoje pankeri Jerker Eriksson i Håkan Axlander Sundquist. "Zvijer" i "Pretinac 21" napisali su Anders Roslund i Börge Hellström, s tim da je prvi nagrađivani novinar, a drugi penalizirani kriminalac...

Sve se proširilo u nizu TV serija i filmova. TV serija "Most" bila je toliko popularna da ne bi čudilo da je izazvala utjecaj i u Metkoviću. Sva tri romana trilogije 2009. godine ekranizirali su Niels Arden Oplev i Daniel Alfredson. Glumac Michael Nyqvist koji je uvjerljivo odigrao Mikaela Blomkvista preminuo je u lipnju ove godine. David Fincher 2011. godine režirao je američku verziju "Muškaraca koji mrze žene".

Skandinavski triler, koji je Larsson proslavio kao temeljni kreator, još je prisutan i snažan na književnoj, filmskoj i TV sceni. Mnogi su pokušali razriješiti tu enigmu, pa i mi prije četiri godine. Stoji i tada izrečena Serdarevićeva ocjena: "Tajna uspjeha je u vještini stvaranja likova i izmišljanja napete priče, koja uvijek u pozadini ima socijalni karakter. Sve autore odlikuje mračna i hladna atmosfera te jako izražen osjećaj za pravdu inspektora i pomagača.



Oni su ljudi od krvi i mesa, mogu pogriješiti u istrazi, imaju ljubavnice i ljubavnike, skloni su opijanju, cigaretama i drugim porocima. Za razliku od pravih macho-tipova američkih klasičnih hard-boiled krimića, Skandinavci su muškarci i žene 21. stoljeća, slabići koji u sebi pronalaze hrabrost da se suoče sa zločinima. Zato stvaraju dojam junaka iz susjedstva, jednih od nas", objasnio je Serdarević.

A dodali bismo, da je nama nepobjediva Lisbeth i beskompromisni novinar Mikael, bili bismo ako ne mala Švicarska, a ono mala Švedska.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/nastavak-napetog-krimica-donosi-sokantne-prevrate-je-li-nasljednik-kontroverznog-autora-uspio-nadmasiti-prethodnika-508354 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2045341c16eb9704d2604c91e5c5c4b5481cf702 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nastavak+napetog+krimi%C4%87a+donosi+%C5%A1okantne+prevrate%3A+je+li+nasljednik+kontroverznog+autora+uspio+nadma%C5%A1iti+prethodnika%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fnastavak-napetog-krimica-donosi-sokantne-prevrate-je-li-nasljednik-kontroverznog-autora-uspio-nadmasiti-prethodnika-508354 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fnastavak-napetog-krimica-donosi-sokantne-prevrate-je-li-nasljednik-kontroverznog-autora-uspio-nadmasiti-prethodnika-508354 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Salander se vraća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaSalander se vraća

Nastavak napetog krimića donosi šokantne prevrate: je li nasljednik kontroverznog autora uspio nadmašiti prethodnika?

24. rujna 2017. - 11:27

Kakva su ovo vremena došla? Ne samo da se vraća "ćaća" Sanader nego se vratila i Lisbeth Salander.

Jer odnedavno smo zajedno s 25 država dobili "Čovjeka koji je lovio vlastitu sjenu", peti nastavak serijala "Millennium". I ovaj put iz tipkovnice Davida Lagercrantza, a ne s potpisom pokojnoga začetnika Stiega Larssona, autora prva tri klasična, nosiva stupa serijala: "Muškarci koji mrze žene", "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku".

Ta trilogija proslavila je autora i skandinavski krimić uopće, od Mikaela Blomkvista napravila idealnog istraživačkog novinara, a od hakerice Salander "najsnažniju heroinu 21. stoljeća", ma što Sandra Perković mislila o tome. Larssonova smrt je, kao i u mnogim medijskim slučajevima, donijela posmrtnu slavu i zaradu.



Larsson, istakn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:26