stdClass Object ( [id] => 137980 [title] => Maestro Rachlin: Moja je ideja da sviram na Poljudu [alias] => maestro-rachlin-moja-je-ideja-da-sviram-na-poljudu [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svima je poznato da je Julian Rachlin u svjetskim razmjerima glasovit glazbenik, violinski virtuoz koji je prije jedanaest godina Dubrovnik izabrao za mjesto održavanja svog Festivala komorne glazbe Julian Rachlin & Friends. No malo je znano da je maestru Rachlinu nogomet gotovo jednako važan kao i glazba; ljubav prema balunu rodila se u ranom djetinjstvu, a za većinu poznavatalja glazbene karijere maestralnog umjetnika potpuno je nepoznato da je mali Rachlin zapravo želio biti – nogometaš.

Aktualna sretna posljedica takve ljubavi je što će maestro Rachlin svirati na poljudskom stadionu na susretu Hajduk–Barcelona. Na repertoaru su dvije pjesme: himne dvaju slavnih klubova! Uza sve, ideja o mogućnosti da zasvira na splitskom nogometnom susretu upravo je maestrova.A dosjetio se toga dok se s nogometašima svog omiljenog kluba, FC Barcelona, dogovorao o drugoj jednoj utakmici – u Dubrovniku, i od njih čuo za susret s Hajdukom. Julian Rachlin, naime, uz glazbeni dio svoga dubrovačkog festivala, organizira i onaj sportski, točnije nogometni, u kojemu sudjeluju glazbene i sportske zvijezde.

– Strast prema nogometu naslijedio sam od svog oca koji obožava nogomet. Odmalena ga s njim igram. S njim sam uostalom gledao sve važne nogometne utakmice i natjecanja, od europskih kupova do svjetskog prvenstva. Uvijek sam s njim išao gledati svoje favorite u Beču, nogometni klub Rapid. Kao dječak vrlo aktivno sam igrao nogomet, što je kasnije preraslo u fascinaciju nogometom.
S roditeljima ste razgovarali o tome kako želite ozbiljno nastaviti i s glazbom i s nogometom.

– Kad si dijete, nemaš potpunu sliku o svemu. Nemoguće je biti vrhunski glazbenik i vrhunski sportaš, a ja sam želio oboje. No roditelji su me savjetovali da, ako želim biti među najboljima, izabrem ili loptu ili violinu. Ja sam se, eto, odlučio za glazbu.

No pratim, naravno, sva nogometna zbivanja. Nisam ekspert, ima dakako puno više ljudi koji se u nogomet razumiju bolje od mene. Međutim, obožavam ići na utakmice, pogotovo kad putujem u Argentinu, Brazil, Italiju, Francusku... gdje se igra vrhunski nogomet. Uvijek pratim ima li u gradu kakav zanimljiv susret. Puno je svjetski poznatih glazbenika koji su ludi za nogometom. Među njima su i Placido Domingo, Danielle Gatti, Carreras...

A kako vaši prijatelji glazbenici koji godinama dolaze u Dubrovnik gledaju na nogomet?

– Obožavaju ga! Prošle ih je godine dosta u Dubrovniku igralo nogomet. Moja nakana je organizirati ne samo glazbeni dio festivala, već napraviti kombinaciju raznih off događanja i koncerata komorne glazbe najviše razine. Glazbenici na dubrovački festival Julian Rachlin & Friends dolaze nastupati za zaista male honorare i stoga im želim dati izvrstan tretman. Istodobno nastojim ugoditi javnosti, da vide kako je Festival više od jednog koncerta dnevno i da osjete sav spektar događanja oko jednog festivala.

Razmišljajući o organizaciji Festivala osim onoga glazbenog dijela, pitao sam se što specijalno ponuditi Dubrovčanima, što napraviti zanimljivo za javnost i usput pomoći kome. Moje djelovanje kao UNICEF-ova ambasadora u Litvi i Austriji te putovanja svijetom radi promicanja dječjih prava izvrsno je spojilo sve moje tri životne strasti: za nogometom, glazbom i humanitarnom nakanom.

Je li vas do suradnje s FC Barcelona onda dovela strast prema nogometu ili humanitarna suradnja?

Filozofija FC Barcelona

– Barcelona je moj omiljeni klub. Sviđa mi se njihova filozofija: ne troše stotine milijuna eura na kupnju najpoznatijih i najskupljih igrača. Imaju svoju akademiju, svoju fondaciju, podupiru najtalentiraniju djecu, brinu se za njihovo obrazovanje, ulažu u njih kako bi s godinama stasali u vrhunske nogometaše, poput Lionela Messija. On je idealan primjer svjetski poznatog igrača koji je u Barcelonu stigao kao anonimni dječak koji se kasnije suočio sa zdravstvenim problemima. Klub se pobrinuo za njega, financirao skupe tretmane jer je vjerovao u njega.

Gdje je tu glazba?

– U poluvremenu će se u Dubrovniku dogoditi svjetska premijera Vangelisova djela koje ću uživo izvesti. To će biti nešto senzacionalno. Ovaj tren sam upravo u Ateni gdje snimam s Vangelisom. Ja ću svirati uživo, a Vangelisa ćemo čuti preko playbacka.

A muziciranje na stadionu u Poljudu? Najavili su da ćete zasvirati dvije pjesme, himne oba kluba?

– Mislim da su malo ishitreno najavili moje sudjelovanje na toj utakmici, ali sva sreća – dolazim u Split! Sve sam napravio kako bih to stigao realizirati. Potrebno je bilo napraviti dva aranžmana te dvije pjesme za Hajduk i Barcelonu. To je sad sve u zadnji trenutak, a utakmica je za koji dan. Za mene, doći pred 35 tisuća ljudi, glazba mora biti na najvišoj razini i sve mora biti savršeno posloženo.

Mogu reći da mi je to velika čast i ostvarenje mog sna! To više jer Hrvatsku obožavam, Dalmaciju posebno, to je za mene najljepši komad zemlje na kugli zemaljskoj. Splitski susret za mene je i izvrsna prilika da se ljudima obratim kao UNICEF-ov ambasador i da ih pozovem da dođu na dubrovački festival odnosno UNICEF-ov nogometni susret. Moramo skupiti što više novca.

Koliko znate o hrvatskome nogometu?

– Hrvatska u svjetskome nogometu kotira vrlo visoko, pogotovo otkako je bila treća na svjetskome prvenstvu. Ne znam toliko o hrvatskim nogometnim klubovima koliko o igračima. Uvijek su to neki fantastični igrači koji igraju u velikim nogometnim klubovima Italije, Španjolske, Engleske. Dakako, svi znaju za Dinamo Zagreb i Hajduk Split koji imaju dugu nogometnu tradiciju. Nikad nisam imao prilike uživo gledati ni jedan hrvatski tim kako igra.

Josipovićeva podrška

Kako ide organizacija vašeg Festivala koji u Dubrovniku počinje za mjesec i pol? Niste do sada bili zadovoljni potporom, ponajprije financijskom ...

– Dosta se stvari promijenilo u ovih deset godina postojanja Festivala. Ono što sad nastojim jest biti apsolutno neovisan. Predsjednik Josipović dao je veliku podršku Festivalu, ali i kazao da je država u financijski vrlo nezavidnom položaju te sam shvatio da je vrlo teško tražiti financijsku pomoć od državnih institucija u ovome trenutku. No, ne odustajem od svog stava da umjetnost i kultura koštaju, ali su i jako važni, puno važniji nego neki drugi luksuz. Gdje je umjetnost, nema agresije.

Koga možete najaviti za idući Festival Julian Rachlin & prijatelji u Dubrovniku?

– Velika mi je čast najaviti velikog Zubina Mehtu. Dirigirat će Beogradskom filharmonijom s kojom je zadnji put u Dubrovniku svirao 1968. godine. Drugi veliki događaj je koncert ispred Kneževa dvora za tisuću ljudi. Nikad nismo u Dubrovniku svirali pred tako mnogo ljudi. Dolazi i sir Roger Moore, a duo Igudesman i Joo će krajem kolovoza izvesti svoj senzacionalni koncert nazvan Pirati s Jadrana.

Nastupit će i svjetska senzacija, udaraljkaš Martin Grubinger koji svira na 13 instrumenata. Na također svjetskoj premijeri u Dubrovniku na koncertu ću naizmjenično svirati na violini i violi. Iako jedva čekam da Festival počne, već završavam program Festivala za 2012. godinu. .

Paulina peko

Barca u Dubrovniku

Barcelona je klub koji ima srce i dušu, nije arogantan, a uz to su najbolji na svijetu. UNICEF-ovi su ambasadori i svaki igrač donira dio svog profita UNICEF-u te fondaciji koja sljedećoj generaciji osigurava dovoljno sredstava za nastavak rada kluba. Barcelona dosta doprinosi UNICEF-u i to je zapravo bio moj motiv za organiziranje jednog eventa.

Kada sam vidio da je prošlogodišnja UNICEF-ova nogometna utakmica u Dubrovniku imala velik uspjeh, pitao sam se što moj Festival može napraviti još zanimljivije. Pao mi je na pamet klub Barcelona. Kontaktirao sam predsjednika kluba Sandra Rosela i pitao ga može li moj Festival biti zanimljiv nogometašima Barcelone. Još lani sam tu ideju prezentirao predstavnicima Barcelone koji su bili u Dubrovniku.

Ideja je organizirati nogometnu utakmicu za neku humanitarnu nakanu i kombinirati tim novinara, glazbenika i celebrityja, uglavnom bivših nogometnih zvijezda, koji će simbolično odigrati utakmicu i skupiti što je moguće više novca za hrvatski UNICEF. Sljedeći nogometni događaj vezan uz Festival Julian Rachlin bit će UNICEF-ov nogometni susret u suradnji s igračima Barcelone.

Jako sam uzbuđen zbog toga iako još nemam potvrđena imena svih onih koji će doći u Dubrovnik. Nije tako lako dovesti svjetske top nogometne igrače. Nogometni klub Barcelona i moj festival sastavili su jedinstvenu listu novinara, glazbenika i bivših nogometaša. Bit će to izvrsno!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mislim da je malo  ishitreno najavljeno moje sudjelovanje na toj utakmici, ali sva sreća – dolazim u Split! Sve sam napravio kako bih to stigao realizirati. Glazba mora biti na najvišoj razini i sve mora biti savršeno posloženo. Svakako, mogu reć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Svjetski poznati violinist istoDOBno se priprema za glazbeni festival i nogometnu utakmicu u dubrovniku te glazbeni nastup na susretu Hajduk-barcelona u Splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-07-17 16:42:21 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-07-17 20:37:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-07-17 21:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3067 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/07/17/Novosti/RACHLIN2-150908.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x543" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7814082 Threads: 4 Questions: 1639025166 Slow queries: 4871334 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111476181 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/maestro-rachlin-moja-je-ideja-da-sviram-na-poljudu-137980 [printLink] => /kultura/maestro-rachlin-moja-je-ideja-da-sviram-na-poljudu-137980?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 200969 [name] => JulianRachlin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => julianrachlin [link] => /tag/julianrachlin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mislim da je malo  ishitreno najavljeno moje sudjelovanje na toj utakmici, ali sva sreća – dolazim u Split! Sve sam napravio kako bih to stigao realizirati. Glazba mora biti na najvišoj razini i sve mora biti savršeno posloženo. Svakako, mogu reć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Svjetski poznati violinist istoDOBno se priprema za glazbeni festival i nogometnu utakmicu u dubrovniku te glazbeni nastup na susretu Hajduk-barcelona u Splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Maestro Rachlin: Moja je ideja da sviram na Poljudu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-18-25-20-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/17/Novosti/RACHLIN2-150908.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/17/Novosti/RACHLIN2-150908.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svima je poznato da je Julian Rachlin u svjetskim razmjerima glasovit glazbenik, violinski virtuoz koji je prije jedanaest godina Dubrovnik izabrao za mjesto održavanja svog Festivala komorne glazbe Julian Rachlin & Friends. No malo je znano da je maestru Rachlinu nogomet gotovo jednako važan kao i glazba; ljubav prema balunu rodila se u ranom djetinjstvu, a za većinu poznavatalja glazbene karijere maestralnog umjetnika potpuno je nepoznato da je mali Rachlin zapravo želio biti – nogometaš.

Aktualna sretna posljedica takve ljubavi je što će maestro Rachlin svirati na poljudskom stadionu na susretu Hajduk–Barcelona. Na repertoaru su dvije pjesme: himne dvaju slavnih klubova! Uza sve, ideja o mogućnosti da zasvira na splitskom nogometnom susretu upravo je maestrova.A dosjetio se toga dok se s nogometašima svog omiljenog kluba, FC Barcelona, dogovorao o drugoj jednoj utakmici – u Dubrovniku, i od njih čuo za susret s Hajdukom. Julian Rachlin, naime, uz glazbeni dio svoga dubrovačkog festivala, organizira i onaj sportski, točnije nogometni, u kojemu sudjeluju glazbene i sportske zvijezde.

– Strast prema nogometu naslijedio sam od svog oca koji obožava nogomet. Odmalena ga s njim igram. S njim sam uostalom gledao sve važne nogometne utakmice i natjecanja, od europskih kupova do svjetskog prvenstva. Uvijek sam s njim išao gledati svoje favorite u Beču, nogometni klub Rapid. Kao dječak vrlo aktivno sam igrao nogomet, što je kasnije preraslo u fascinaciju nogometom.
S roditeljima ste razgovarali o tome kako želite ozbiljno nastaviti i s glazbom i s nogometom.

– Kad si dijete, nemaš potpunu sliku o svemu. Nemoguće je biti vrhunski glazbenik i vrhunski sportaš, a ja sam želio oboje. No roditelji su me savjetovali da, ako želim biti među najboljima, izabrem ili loptu ili violinu. Ja sam se, eto, odlučio za glazbu.

No pratim, naravno, sva nogometna zbivanja. Nisam ekspert, ima dakako puno više ljudi koji se u nogomet razumiju bolje od mene. Međutim, obožavam ići na utakmice, pogotovo kad putujem u Argentinu, Brazil, Italiju, Francusku... gdje se igra vrhunski nogomet. Uvijek pratim ima li u gradu kakav zanimljiv susret. Puno je svjetski poznatih glazbenika koji su ludi za nogometom. Među njima su i Placido Domingo, Danielle Gatti, Carreras...

A kako vaši prijatelji glazbenici koji godinama dolaze u Dubrovnik gledaju na nogomet?

– Obožavaju ga! Prošle ih je godine dosta u Dubrovniku igralo nogomet. Moja nakana je organizirati ne samo glazbeni dio festivala, već napraviti kombinaciju raznih off događanja i koncerata komorne glazbe najviše razine. Glazbenici na dubrovački festival Julian Rachlin & Friends dolaze nastupati za zaista male honorare i stoga im želim dati izvrstan tretman. Istodobno nastojim ugoditi javnosti, da vide kako je Festival više od jednog koncerta dnevno i da osjete sav spektar događanja oko jednog festivala.

Razmišljajući o organizaciji Festivala osim onoga glazbenog dijela, pitao sam se što specijalno ponuditi Dubrovčanima, što napraviti zanimljivo za javnost i usput pomoći kome. Moje djelovanje kao UNICEF-ova ambasadora u Litvi i Austriji te putovanja svijetom radi promicanja dječjih prava izvrsno je spojilo sve moje tri životne strasti: za nogometom, glazbom i humanitarnom nakanom.

Je li vas do suradnje s FC Barcelona onda dovela strast prema nogometu ili humanitarna suradnja?

Filozofija FC Barcelona

– Barcelona je moj omiljeni klub. Sviđa mi se njihova filozofija: ne troše stotine milijuna eura na kupnju najpoznatijih i najskupljih igrača. Imaju svoju akademiju, svoju fondaciju, podupiru najtalentiraniju djecu, brinu se za njihovo obrazovanje, ulažu u njih kako bi s godinama stasali u vrhunske nogometaše, poput Lionela Messija. On je idealan primjer svjetski poznatog igrača koji je u Barcelonu stigao kao anonimni dječak koji se kasnije suočio sa zdravstvenim problemima. Klub se pobrinuo za njega, financirao skupe tretmane jer je vjerovao u njega.

Gdje je tu glazba?

– U poluvremenu će se u Dubrovniku dogoditi svjetska premijera Vangelisova djela koje ću uživo izvesti. To će biti nešto senzacionalno. Ovaj tren sam upravo u Ateni gdje snimam s Vangelisom. Ja ću svirati uživo, a Vangelisa ćemo čuti preko playbacka.

A muziciranje na stadionu u Poljudu? Najavili su da ćete zasvirati dvije pjesme, himne oba kluba?

– Mislim da su malo ishitreno najavili moje sudjelovanje na toj utakmici, ali sva sreća – dolazim u Split! Sve sam napravio kako bih to stigao realizirati. Potrebno je bilo napraviti dva aranžmana te dvije pjesme za Hajduk i Barcelonu. To je sad sve u zadnji trenutak, a utakmica je za koji dan. Za mene, doći pred 35 tisuća ljudi, glazba mora biti na najvišoj razini i sve mora biti savršeno posloženo.

Mogu reći da mi je to velika čast i ostvarenje mog sna! To više jer Hrvatsku obožavam, Dalmaciju posebno, to je za mene najljepši komad zemlje na kugli zemaljskoj. Splitski susret za mene je i izvrsna prilika da se ljudima obratim kao UNICEF-ov ambasador i da ih pozovem da dođu na dubrovački festival odnosno UNICEF-ov nogometni susret. Moramo skupiti što više novca.

Koliko znate o hrvatskome nogometu?

– Hrvatska u svjetskome nogometu kotira vrlo visoko, pogotovo otkako je bila treća na svjetskome prvenstvu. Ne znam toliko o hrvatskim nogometnim klubovima koliko o igračima. Uvijek su to neki fantastični igrači koji igraju u velikim nogometnim klubovima Italije, Španjolske, Engleske. Dakako, svi znaju za Dinamo Zagreb i Hajduk Split koji imaju dugu nogometnu tradiciju. Nikad nisam imao prilike uživo gledati ni jedan hrvatski tim kako igra.

Josipovićeva podrška

Kako ide organizacija vašeg Festivala koji u Dubrovniku počinje za mjesec i pol? Niste do sada bili zadovoljni potporom, ponajprije financijskom ...

– Dosta se stvari promijenilo u ovih deset godina postojanja Festivala. Ono što sad nastojim jest biti apsolutno neovisan. Predsjednik Josipović dao je veliku podršku Festivalu, ali i kazao da je država u financijski vrlo nezavidnom položaju te sam shvatio da je vrlo teško tražiti financijsku pomoć od državnih institucija u ovome trenutku. No, ne odustajem od svog stava da umjetnost i kultura koštaju, ali su i jako važni, puno važniji nego neki drugi luksuz. Gdje je umjetnost, nema agresije.

Koga možete najaviti za idući Festival Julian Rachlin & prijatelji u Dubrovniku?

– Velika mi je čast najaviti velikog Zubina Mehtu. Dirigirat će Beogradskom filharmonijom s kojom je zadnji put u Dubrovniku svirao 1968. godine. Drugi veliki događaj je koncert ispred Kneževa dvora za tisuću ljudi. Nikad nismo u Dubrovniku svirali pred tako mnogo ljudi. Dolazi i sir Roger Moore, a duo Igudesman i Joo će krajem kolovoza izvesti svoj senzacionalni koncert nazvan Pirati s Jadrana.

Nastupit će i svjetska senzacija, udaraljkaš Martin Grubinger koji svira na 13 instrumenata. Na također svjetskoj premijeri u Dubrovniku na koncertu ću naizmjenično svirati na violini i violi. Iako jedva čekam da Festival počne, već završavam program Festivala za 2012. godinu. .

Paulina peko

Barca u Dubrovniku

Barcelona je klub koji ima srce i dušu, nije arogantan, a uz to su najbolji na svijetu. UNICEF-ovi su ambasadori i svaki igrač donira dio svog profita UNICEF-u te fondaciji koja sljedećoj generaciji osigurava dovoljno sredstava za nastavak rada kluba. Barcelona dosta doprinosi UNICEF-u i to je zapravo bio moj motiv za organiziranje jednog eventa.

Kada sam vidio da je prošlogodišnja UNICEF-ova nogometna utakmica u Dubrovniku imala velik uspjeh, pitao sam se što moj Festival može napraviti još zanimljivije. Pao mi je na pamet klub Barcelona. Kontaktirao sam predsjednika kluba Sandra Rosela i pitao ga može li moj Festival biti zanimljiv nogometašima Barcelone. Još lani sam tu ideju prezentirao predstavnicima Barcelone koji su bili u Dubrovniku.

Ideja je organizirati nogometnu utakmicu za neku humanitarnu nakanu i kombinirati tim novinara, glazbenika i celebrityja, uglavnom bivših nogometnih zvijezda, koji će simbolično odigrati utakmicu i skupiti što je moguće više novca za hrvatski UNICEF. Sljedeći nogometni događaj vezan uz Festival Julian Rachlin bit će UNICEF-ov nogometni susret u suradnji s igračima Barcelone.

Jako sam uzbuđen zbog toga iako još nemam potvrđena imena svih onih koji će doći u Dubrovnik. Nije tako lako dovesti svjetske top nogometne igrače. Nogometni klub Barcelona i moj festival sastavili su jedinstvenu listu novinara, glazbenika i bivših nogometaša. Bit će to izvrsno!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/maestro-rachlin-moja-je-ideja-da-sviram-na-poljudu-137980 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d71bf3a9fdf427d9cc12c2fbfa2499694ff472a1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Maestro+Rachlin%3A+Moja+je+ideja+da+sviram+na+Poljudu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmaestro-rachlin-moja-je-ideja-da-sviram-na-poljudu-137980 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fmaestro-rachlin-moja-je-ideja-da-sviram-na-poljudu-137980 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mislim da je malo  ishitreno najavljeno moje sudjelovanje na toj utakmici, ali sva sreća – dolazim u Split! Sve sam napravio kako bih to stigao realizirati. Glazba mora biti na najvišoj razini i sve mora biti savršeno posloženo. Svakako, mogu reć [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Svjetski poznati violinist istoDOBno se priprema za glazbeni festival i nogometnu utakmicu u dubrovniku te glazbeni nastup na susretu Hajduk-barcelona u Splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaSvjetski poznati violinist istoDOBno se priprema za glazbeni festival i nogometnu utakmicu u dubrovniku te glazbeni nastup na susretu Hajduk-barcelona u Splitu

Maestro Rachlin: Moja je ideja da sviram na Poljudu

Piše PSD.
17. srpnja 2011. - 23:21

Svima je poznato da je Julian Rachlin u svjetskim razmjerima glasovit glazbenik, violinski virtuoz koji je prije jedanaest godina Dubrovnik izabrao za mjesto održavanja svog Festivala komorne glazbe Julian Rachlin & Friends. No malo je znano da je maestru Rachlinu nogomet gotovo jednako važan kao i glazba; ljubav prema balunu rodila se u ranom djetinjstvu, a za većinu poznavatalja glazbene karijere maestralnog umjetnika potpuno je nepoznato da je mali Rachlin zapravo želio biti – nogometaš.

Aktualna sretna posljedica takve ljubavi je što će maestro Rachlin svirati na poljudskom stadionu na susretu Hajduk–Barcelona. Na repertoaru su dvije pjesme: himne dvaju slavnih klubova! Uza sve, ideja o mogućnosti da zasvira na splitskom nogometnom susretu upravo je maestrova.A dosjetio se toga ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:25