stdClass Object ( [id] => 181868 [title] => Kratki film homoseksualne tematike splitskom maturantu dao krila za dugometražni debi [alias] => kratki-film-homoseksualne-tematike-splitskom-maturantu-dao-krila-za-dugometrazni-debi [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Maturant iz splitske Prve gimnazije, 17-godišnji Bruno Mustić, nema nekog posebnog filma nakon kojeg je sebi rekao da se želi baviti sedmom umjetnošću. Filmom se htio baviti već od malih nogu, kad se u njega i zaljubio. Neke filmove koji su mu se dopali gledao je skoro svaki tjedan, a Cameronova “Terminatora 2“ (1991.) pogledao je 23 puta. Međutim, uvijek su ga zanimale one dodatne stvari koje obično dođu nakon filma, izjave redatelja, izbačene scene, pogreške na snimanju itd. − Kada god vidim da neki DVD sadrži to, obvezno nakon filma pogledam – veli nam Mustić.

Kad si shvatio da želiš i snimati filmove, a ne samo gledati ih?

− U tome mi je pomogla prof. Branka Radetić, koja je vodila medijsku grupu u mojoj osnovnoj školi (OŠ “Spinut”). Tada sam prvi put uzeo kameru u ruke i počeo snimati. To je bilo 2007., a potom je uslijedila pauza do trećeg razreda srednje, kad je to ponovno potaknuo prof. Mate Šimundić, s kojim sam osnovao filmsku grupu u našoj školi.

“Prži“ li tvoja generacija filmove ili ih gleda u kinu?
− Ja ne volim “pržiti“ filmove i onda ih gledati na laptopu jer to mi onda nije to. Tu više nema filmskog doživljaja kakvog ima u kinu. Iako nisam čest gost kina, kad vidim da se prikazuje neki dobar film ili mi ga prijatelji preporuče, vrlo ga rado odem pogledati.

Razgovara li se i danas o filmovima na velikom odmoru ispred škole? Koliko je film zastupljen u životu suvremenog hrvatskog srednjoškolca?
− Da. U mojem razredu postoji nekoliko cura koje su velike zaljubljenice u filmove, tako da često raspravljamo o novim naslovima koji su došli u kina. Posebno je zanimljivo kad je dodjela Oscara; onda uopće ne pratimo nastavu, nego samo to komentiramo (sorry, profesori).

Kako je počeo filmski put Bruna Mustića redatelja? Što je sve trebalo snimiti da se realizira film kakav je “Red Handed“, koji se ljetos zavrtio i na Puli?
− Za film je uvijek bitna dobra priča. Što je priča zanimljivija, to je veća šansa da će film biti zanimljiv. Filmovi koje sam snimio prije “Red Handeda“ pomogli su mi da steknem praksu, da malo bolje poradim na priči, da skužim kako postaviti određene kadrove itd. S obzirom na to da sam član Kino kluba Split od 2008., imam na raspolaganju profesionalnu opremu, što mi je uvelike podiglo film na višu razinu.

Kako usklađuješ školu sa snimanjem? Koliko su učitelji popustljivi?
− Tijekom prošle školske godine snimio sam četiri kratkometražna filma, od kojih je jedan zapravo bio školski projekt. To je film “Broj 12“, koji je također ušao u konkurenciju Four River Film Festivala u Karlovcu. Kako smo dosta izostajali iz škole zbog tog filma, profesori su bili upoznati s tim što radim, tako da poslije nije bilo problema što se tiče izostajanja i pravdanja, a i film “Red Handed“ snimao sam samo vikendom kako ne bih izostajao iz škole. Malo je bilo napetije kad se bližio rok za prijavu na Pulu, da ponovno snimimo scene za koje sam mislio da su loše snimljene, ali profesori su nam izišli ususret i opravdali nas (pogotovo bih zahvalio prof. Begonji, znat će ona zašto).

Jesu li curama “napeti“ momci s kamerom kao i oni s gitarom?
− To ne bih mogao znati. Jer, osim što snimam filmove, iz hobija sviram gitaru (smijeh).

Kako bi opisao “Red Handed“ mogućem gledatelju?
− “Red Handed“ je zapravo fraza koja se koristi u engleskom jeziku, a označava nekoga tko je učinio nekakav “prekršaj“. Film prikazuje adolescenta koji se, gledajući fotografije, prisjeća trenutaka koje je proveo sa svojim prijateljima.

Odakle ideja za film? Poznaješ li osobno nekog adolescenta koji je bio u sličnoj situaciji?
− Pa ne, ideja je nastala onako kako obično nastaju, sasvim slučajno. Postojala je neka osnovna radnja koju sam zamišljao i koju sam poslije nadograđivao. No, postojalo je također više verzija filma, dok se na kraju nisam odlučio za onu koju sam smatrao boljom.

Navodno je postojala opcija da “ljubavni trokut“ uključuje dvije djevojke i dečka umjesto dva momka i jednu curu?
− Postojala je i takva verzija u samim počecima, ali vjerujem da ona ne bi ostavila tako velik dojam na gledatelje kao ova (smijeh).

Misliš li da je “Red Handed“ izazvao pažnju upravo zbog homoseksualne tematike i muške golotinje kao “zicera“ za “kontroverziju“ u Lijepoj našoj?
− Nadam se da nije. Mislim da je ova pobjeda na Reviji mladeži dokazala da u filmu nema ničeg nemoralnog i kontroverznog. Da tematika nije svakidašnja na filmu, to stoji − ali to mi je ujedno bio poticaj da napravim nešto čega do sada nije bilo.

Kako si našao glumce? Jesu li oklijevali s obzirom na − doduše, ne odveć eksplicitnu − scenu seksa dvojice srednjoškolaca, odnosno defiliranja pred kamerom nagog torza i stražnjice?
− Malo su se nećkali, ali na kraju su isto prihvatili, a snimanje je prošlo bez ikakvih problema. Glumci su zapravo moji kolege iz razreda i oni su bili prvi izbor. Ta dva momka inače su najbolji prijatelji, tako da im to nije bio problem.

Zašto su likovi bezimeni i kako to da se u filmu ne izgovori nijedna riječ, nego slike i glazba pričaju priču?

− Manjak dijaloga u neku ruku olakšava posao na snimanju, ali zato ga i otežava. Kad nemam dijaloga, onda moram svim drugim elementima pokušati predočiti ono što bih možda prikazao dijalogom. Tako da u ovom filmu radnju pričaju pokreti, izrazi lica, geste i muzika. Budući da u filmu nema govora, likovima ne trebaju imena. Ali zato sam ih ja u sinopsisu i scenariju obilježavao bojama kako bih ih lakše raspoznavao. To su bili Black, Blue i Red.

Misliš li da je priča imala štofa i za dugi metar?
− Mislim da ovakva tematika nedvojbeno ima potencijala za dugometražni film, samo, naravno, tada film ne bi bio koncipiran na način na koji sada jest.

Ipak, dugometražni film svejedno pripremaš?
- U planu za ovu godinu, među ostalim, imam i dugometražni igrani film “Glazbena kutija“. Možda zvuči ambiciozno od jednog maturanta da takvo što pokušava, ali treba pokušati i ne odustati. Do sada su mi podršku na tom projektu pružile mnoge osobe iz Hrvatske, ali i svijeta, tako da vjerujem da će plod ovog projekta biti lijep cjelovečernji film. Jedini je problem prikupiti određene financije, tako da pozivam sve zainteresirane za suradnju da me kontaktiraju.

Planiraš li nakon srednje škole upisati akademiju?

- Planiram. Još uvijek dvojim između Zagreba ili nekog drugog grada izvan Hrvatske, ali svakako se u budućnosti želim baviti filmom.

MARKO NJEGIĆ

Pomaže osobama s disleksijom

Paralelno s školskim obvezama i snimanjem, Mustić volontira u Splitskoj udruzi za osobe s disleksijom, a od 2011. I na Festivalu mediteranskog filma, Supetar Super Film Festivalu te Supertoon Festivalu u Bolu.
- U Splitskoj udruzi za osobe s disleksijom volontiram od 2007. godine, dakle od moje 12. godine. Obzirom da sam često posjećivao knjižnicu Marka Marulića, u kojoj je radila gđa. Meri Butirić, kada je ona osnovala Udrugu, pozvala me hoću li volontirati na što sam pristao i što radim do danas. Vodim informatičke i dramske radionice, izradio sam i njihovu web stranicu, dizajniram letke, plakate itd., a filmski festivali su spoj moje ljubavi prema filmu i prema volontiranju.

Obožava 'Iskupljenje u Shawshanku'

Jedan od dražih glumaca mi je definitivno Morgan Freeman, a od filmova koje sam nedavno gledao, a koji su mi se iznimno svidjeli su “Iskupljenje u Shawshanku“ (1994.) i “Imaš petlju?“ (2007.) u kojima upravo on utjelovljuje jedne od glavnih uloga. Što se tiče režije, još uvijek nemam nekih posebnih idola – govori Bruno.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kadar iz filma Red Handed [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRUNo MUSTIĆ pobijedio na filmskoj reviji mladih u sklopu FRF Festivala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-10-09 19:17:59 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-10-16 15:09:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-10-09 22:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8098 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/10/09/Panorama/RED_HANDED2_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "681x385" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8012724 Threads: 2 Questions: 1597177131 Slow queries: 4883130 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112465104 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/kratki-film-homoseksualne-tematike-splitskom-maturantu-dao-krila-za-dugometrazni-debi-181868 [printLink] => /kultura/kratki-film-homoseksualne-tematike-splitskom-maturantu-dao-krila-za-dugometrazni-debi-181868?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 223349 [name] => brunomustić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brunomustic [link] => /tag/brunomustic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 222568 [name] => pulafilmfestival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pulafilmfestival [link] => /tag/pulafilmfestival ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kadar iz filma Red Handed [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRUNo MUSTIĆ pobijedio na filmskoj reviji mladih u sklopu FRF Festivala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kratki film homoseksualne tematike splitskom maturantu dao krila za dugometražni debi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-01-00-58-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/09/Panorama/RED_HANDED2_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/10/09/Panorama/RED_HANDED2_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Maturant iz splitske Prve gimnazije, 17-godišnji Bruno Mustić, nema nekog posebnog filma nakon kojeg je sebi rekao da se želi baviti sedmom umjetnošću. Filmom se htio baviti već od malih nogu, kad se u njega i zaljubio. Neke filmove koji su mu se dopali gledao je skoro svaki tjedan, a Cameronova “Terminatora 2“ (1991.) pogledao je 23 puta. Međutim, uvijek su ga zanimale one dodatne stvari koje obično dođu nakon filma, izjave redatelja, izbačene scene, pogreške na snimanju itd. − Kada god vidim da neki DVD sadrži to, obvezno nakon filma pogledam – veli nam Mustić.

Kad si shvatio da želiš i snimati filmove, a ne samo gledati ih?

− U tome mi je pomogla prof. Branka Radetić, koja je vodila medijsku grupu u mojoj osnovnoj školi (OŠ “Spinut”). Tada sam prvi put uzeo kameru u ruke i počeo snimati. To je bilo 2007., a potom je uslijedila pauza do trećeg razreda srednje, kad je to ponovno potaknuo prof. Mate Šimundić, s kojim sam osnovao filmsku grupu u našoj školi.

“Prži“ li tvoja generacija filmove ili ih gleda u kinu?
− Ja ne volim “pržiti“ filmove i onda ih gledati na laptopu jer to mi onda nije to. Tu više nema filmskog doživljaja kakvog ima u kinu. Iako nisam čest gost kina, kad vidim da se prikazuje neki dobar film ili mi ga prijatelji preporuče, vrlo ga rado odem pogledati.

Razgovara li se i danas o filmovima na velikom odmoru ispred škole? Koliko je film zastupljen u životu suvremenog hrvatskog srednjoškolca?
− Da. U mojem razredu postoji nekoliko cura koje su velike zaljubljenice u filmove, tako da često raspravljamo o novim naslovima koji su došli u kina. Posebno je zanimljivo kad je dodjela Oscara; onda uopće ne pratimo nastavu, nego samo to komentiramo (sorry, profesori).

Kako je počeo filmski put Bruna Mustića redatelja? Što je sve trebalo snimiti da se realizira film kakav je “Red Handed“, koji se ljetos zavrtio i na Puli?
− Za film je uvijek bitna dobra priča. Što je priča zanimljivija, to je veća šansa da će film biti zanimljiv. Filmovi koje sam snimio prije “Red Handeda“ pomogli su mi da steknem praksu, da malo bolje poradim na priči, da skužim kako postaviti određene kadrove itd. S obzirom na to da sam član Kino kluba Split od 2008., imam na raspolaganju profesionalnu opremu, što mi je uvelike podiglo film na višu razinu.

Kako usklađuješ školu sa snimanjem? Koliko su učitelji popustljivi?
− Tijekom prošle školske godine snimio sam četiri kratkometražna filma, od kojih je jedan zapravo bio školski projekt. To je film “Broj 12“, koji je također ušao u konkurenciju Four River Film Festivala u Karlovcu. Kako smo dosta izostajali iz škole zbog tog filma, profesori su bili upoznati s tim što radim, tako da poslije nije bilo problema što se tiče izostajanja i pravdanja, a i film “Red Handed“ snimao sam samo vikendom kako ne bih izostajao iz škole. Malo je bilo napetije kad se bližio rok za prijavu na Pulu, da ponovno snimimo scene za koje sam mislio da su loše snimljene, ali profesori su nam izišli ususret i opravdali nas (pogotovo bih zahvalio prof. Begonji, znat će ona zašto).

Jesu li curama “napeti“ momci s kamerom kao i oni s gitarom?
− To ne bih mogao znati. Jer, osim što snimam filmove, iz hobija sviram gitaru (smijeh).

Kako bi opisao “Red Handed“ mogućem gledatelju?
− “Red Handed“ je zapravo fraza koja se koristi u engleskom jeziku, a označava nekoga tko je učinio nekakav “prekršaj“. Film prikazuje adolescenta koji se, gledajući fotografije, prisjeća trenutaka koje je proveo sa svojim prijateljima.

Odakle ideja za film? Poznaješ li osobno nekog adolescenta koji je bio u sličnoj situaciji?
− Pa ne, ideja je nastala onako kako obično nastaju, sasvim slučajno. Postojala je neka osnovna radnja koju sam zamišljao i koju sam poslije nadograđivao. No, postojalo je također više verzija filma, dok se na kraju nisam odlučio za onu koju sam smatrao boljom.

Navodno je postojala opcija da “ljubavni trokut“ uključuje dvije djevojke i dečka umjesto dva momka i jednu curu?
− Postojala je i takva verzija u samim počecima, ali vjerujem da ona ne bi ostavila tako velik dojam na gledatelje kao ova (smijeh).

Misliš li da je “Red Handed“ izazvao pažnju upravo zbog homoseksualne tematike i muške golotinje kao “zicera“ za “kontroverziju“ u Lijepoj našoj?
− Nadam se da nije. Mislim da je ova pobjeda na Reviji mladeži dokazala da u filmu nema ničeg nemoralnog i kontroverznog. Da tematika nije svakidašnja na filmu, to stoji − ali to mi je ujedno bio poticaj da napravim nešto čega do sada nije bilo.

Kako si našao glumce? Jesu li oklijevali s obzirom na − doduše, ne odveć eksplicitnu − scenu seksa dvojice srednjoškolaca, odnosno defiliranja pred kamerom nagog torza i stražnjice?
− Malo su se nećkali, ali na kraju su isto prihvatili, a snimanje je prošlo bez ikakvih problema. Glumci su zapravo moji kolege iz razreda i oni su bili prvi izbor. Ta dva momka inače su najbolji prijatelji, tako da im to nije bio problem.

Zašto su likovi bezimeni i kako to da se u filmu ne izgovori nijedna riječ, nego slike i glazba pričaju priču?

− Manjak dijaloga u neku ruku olakšava posao na snimanju, ali zato ga i otežava. Kad nemam dijaloga, onda moram svim drugim elementima pokušati predočiti ono što bih možda prikazao dijalogom. Tako da u ovom filmu radnju pričaju pokreti, izrazi lica, geste i muzika. Budući da u filmu nema govora, likovima ne trebaju imena. Ali zato sam ih ja u sinopsisu i scenariju obilježavao bojama kako bih ih lakše raspoznavao. To su bili Black, Blue i Red.

Misliš li da je priča imala štofa i za dugi metar?
− Mislim da ovakva tematika nedvojbeno ima potencijala za dugometražni film, samo, naravno, tada film ne bi bio koncipiran na način na koji sada jest.

Ipak, dugometražni film svejedno pripremaš?
- U planu za ovu godinu, među ostalim, imam i dugometražni igrani film “Glazbena kutija“. Možda zvuči ambiciozno od jednog maturanta da takvo što pokušava, ali treba pokušati i ne odustati. Do sada su mi podršku na tom projektu pružile mnoge osobe iz Hrvatske, ali i svijeta, tako da vjerujem da će plod ovog projekta biti lijep cjelovečernji film. Jedini je problem prikupiti određene financije, tako da pozivam sve zainteresirane za suradnju da me kontaktiraju.

Planiraš li nakon srednje škole upisati akademiju?

- Planiram. Još uvijek dvojim između Zagreba ili nekog drugog grada izvan Hrvatske, ali svakako se u budućnosti želim baviti filmom.

MARKO NJEGIĆ

Pomaže osobama s disleksijom

Paralelno s školskim obvezama i snimanjem, Mustić volontira u Splitskoj udruzi za osobe s disleksijom, a od 2011. I na Festivalu mediteranskog filma, Supetar Super Film Festivalu te Supertoon Festivalu u Bolu.
- U Splitskoj udruzi za osobe s disleksijom volontiram od 2007. godine, dakle od moje 12. godine. Obzirom da sam često posjećivao knjižnicu Marka Marulića, u kojoj je radila gđa. Meri Butirić, kada je ona osnovala Udrugu, pozvala me hoću li volontirati na što sam pristao i što radim do danas. Vodim informatičke i dramske radionice, izradio sam i njihovu web stranicu, dizajniram letke, plakate itd., a filmski festivali su spoj moje ljubavi prema filmu i prema volontiranju.

Obožava 'Iskupljenje u Shawshanku'

Jedan od dražih glumaca mi je definitivno Morgan Freeman, a od filmova koje sam nedavno gledao, a koji su mi se iznimno svidjeli su “Iskupljenje u Shawshanku“ (1994.) i “Imaš petlju?“ (2007.) u kojima upravo on utjelovljuje jedne od glavnih uloga. Što se tiče režije, još uvijek nemam nekih posebnih idola – govori Bruno.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kratki-film-homoseksualne-tematike-splitskom-maturantu-dao-krila-za-dugometrazni-debi-181868 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa23c43b4c3c3e11b319e6e23d16fb6f40f5f121 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kratki+film+homoseksualne+tematike+splitskom+maturantu+dao+krila+za+dugometra%C5%BEni+debi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkratki-film-homoseksualne-tematike-splitskom-maturantu-dao-krila-za-dugometrazni-debi-181868 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkratki-film-homoseksualne-tematike-splitskom-maturantu-dao-krila-za-dugometrazni-debi-181868 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kadar iz filma Red Handed [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRUNo MUSTIĆ pobijedio na filmskoj reviji mladih u sklopu FRF Festivala [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaBRUNo MUSTIĆ pobijedio na filmskoj reviji mladih u sklopu FRF Festivala

Kratki film homoseksualne tematike splitskom maturantu dao krila za dugometražni debi

Piše PSD.
10. listopada 2012. - 00:18
Maturant iz splitske Prve gimnazije, 17-godišnji Bruno Mustić, nema nekog posebnog filma nakon kojeg je sebi rekao da se želi baviti sedmom umjetnošću. Filmom se htio baviti već od malih nogu, kad se u njega i zaljubio. Neke filmove koji su mu se dopali gledao je skoro svaki tjedan, a Cameronova “Terminatora 2“ (1991.) pogledao je 23 puta. Međutim, uvijek su ga zanimale one dodatne stvari koje obično dođu nakon filma, izjave redatelja, izbačene scene, pogreške na snimanju itd. − Kada god vidim da neki DVD sadrži to, obvezno nakon filma pogledam – veli nam Mustić.

Kad si shvatio da želiš i snimati filmove, a ne samo gledati ih?

MARKO NJEGIĆ

Pomaže osobama s disleksijom

Paralelno s školskim obvezama i snimanjem, Musti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 03:00