stdClass Object ( [id] => 1302088 [title] => Ljetovanje bez knjige je prazno. A s ovim knjigama neće biti dosadno na godišnjem, izabrali smo za svakoga ponešto [alias] => ljetovanje-bez-knjige-je-prazno-a-s-ovim-knjigama-nece-biti-dosadno-na-godisnjem-izabrali-smo-za-svakoga-ponesto [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zna se reći kako je kuća bez knjiga prazna, a to isto moglo bi se kazati i za ljetovanje.

Ma koje egzotične destinacije posjetili i mijenjali ih kao na traci ili bančili do zore, bez knjige za ljeto to nije potpuni doživljaj. Jest da su danas druga vremena i drugi običaji, međutim dimenzije i težina prtljage ne bi vas smjeli omesti, čitati se može i na mobitelu.

Da vas nakon pitanja gdje ste ljetovali ne zatekne ono što ste čitali, donosimo izbor naslova koje vrijedi pročitati i za koje se nekoliko dana prije polaska vrijedi potruditi i prošetati do knjižare ili knjižnice. Oni su žanrovski grupirani u sedam skupina i nadamo se da biste u njima mogli pronaći nešto za sebe.

Ako ne uspijete, neka vam to bude poticaj da na ljetovanje ponesete nešto po svome izboru, nešto što vam se slaže s raspoloženjem, ukusom i odredištem, pa bili to poezija ili knjige stripova, koje nismo pokrili. Pričat ćete kada se vratite.

---

image

Roman norveškoga pisca, točnije romančina od 920 stranica, djelo je o kojemu se na hrvatskoj književnoj sceni posljednjih mjeseci najviše razgovara

OceanMore
---

1. JOHAN HARSTAD

‘MAX, MISCHA I OFENZIVA TET‘

Roman norveškoga pisca, točnije romančina od 920 stranica, djelo je o kojemu se na hrvatskoj književnoj sceni posljednjih mjeseci najviše razgovara. Johan Harstad ukrstio je puteve Norvežanina Maxa koji se s 13 godina s roditeljima odselio u SAD, gdje upoznaje prijatelja Mordecaija, koji ga upoznaje s Mischom, sedam godina starijom kanadskom umjetnicom. Velika je to priča o ljubavi i prijateljstvu utroje u stilu "Julesa i Jima", storija o traženju američkoga sna, ali i doma i zavičaja.

Max je opsjednut glumicom Shelley Duvall, koja je na naslovnici hrvatskoga izdanja, ali i radnom verzijom Coppolina filma "Apokalipsa danas".

Veza s Vijetnamom je i stric Ove, koji je 60-ih došao u SAD svirati jazz, ali je otišao u Vijetnam, sudjelovao u ofenzivi Tet te postao Owen i ratni veteran. Najkraći je to sadržaj romana koji je prevela Anja Majnarić i koji bi i najbržim čitačima trebao trajati cijeli trotjedni godišnji odmor.

---

image

"Nasljedstvo" je priča o traumi, prešućivanju i konfliktu u obitelji

Naklada Ljevak
---

2. VIGDIS HJORTH

‘NASLJEDSTVO‘

Norveški pisci prisutni su na hrvatskom književnom tržištu zato što njihovo ministarstvo kulture obilno sufinancira prijevode njihovih knjiga, što bi mogla biti ljetna lektira zaposlenih u hrvatskome ministarstvu kulture.

Kao rezultat takve politike, knjige Karla Ovea Knausgaarda godinama se čitaju i hvale u Hrvatskoj, a sada smo dobili i hvaljeno "Jutro i večer" kapitalca Jona Fossea.

Međutim ne smije se zaobići ni nedavna zagrebačka gošća Vigdis Hjorth, posebno njezino odlično "Nasljedstvo" u prijevodu Anje Majnarić.

Priča o traumi, prešućivanju i konfliktu u obitelji lijepi za šugaman, a budući da su nasljedstva i u Hrvatskoj vječna i atraktivna tema, interesa ne bi smjelo manjkati. Baš kao i za autoričin drugi roman "Je li majka umrla?".

Onima koji se ne vole ljeti spuštati toliko duboko mogu se preporučiti "Odrasli ljudi" Marie Aubert, o suparništvu među sestrama, naravno norveškim. Možda Norvežani uskoro počnu masovnije dolaziti na ljetovanja u nas, samo da vide kako plaže vrve knjigama njihovih pisaca.

---

image

"Patria" je velika priča o Španjolskoj, Baskiji, ETA-i, terorizmu na razini ljudskih sudbina u malome mjestu

Fraktura
---

3. FERNANDO ARAMBURU

‘PATRIA‘

Za mnoge od nas pojam ljetnoga čitanja odnosi se na duže štivo, odnosno na velike romane. Jedan od njih neupitno je "Patria", velika priča o Španjolskoj, Baskiji, ETA-i, terorizmu na razini ljudskih sudbina u malome mjestu u protoku vremena.

Aramburu prati smrt, bol i mržnju u više generacija dviju obitelji i pokazuje koliko duboko i daleko trauma može ići i kako se dolazi do oprosta. Vrijedna i duboka je to knjiga, u prijevodu Željke Somun, koja se lako čita i teško ispušta iz ruku.

Kome je do velikih romana može posegnuti i za "Čiopama" istoga pisca, ili za dva romana o Mussoliniju Antonija Scuratija "M. Dijete svojega vremena" i "M. Čovjek providnosti". Tu je i novi, naravno veliki roman Jonathana Franzena "Raskrižja".

---

image

Ova knjiga o intenzivnom sramu, starom pola stoljeća, mogla bi pokazati kako nas sram potiče da budemo bolji, jači i da krenemo dalje

OceanMore
---

4. ANNIE ERNAUX

‘SRAM‘

Hrvatski nakladnik friške nobelovke, koji je objavio gotovo dvoznamenkast broj njezinih knjiga, u ovo ljeto ulazi sa dva friška prijevoda, "Sram" i "Nisam izašla iz svoje noći".

Budući da je i ljeto često vrijeme srama, što zbog linije, tena, kupaćih kostima, društva ili platežne moći, ova knjiga o intenzivnom sramu, starom pola stoljeća, mogla bi pokazati kako nas sram potiče da budemo bolji, jači i da krenemo dalje.

Francuska spisateljica u malo pomno odabranih riječi iz vlastita iskustva, dolazi do dubokih, mnogima bliskih uvida. Ljeto je dobro vrijeme s Annie Ernaux jer potiče puno prisjećanja, snatrenja i razmišljanja. Osim Ernaux, mogu se preporučiti i romani Daphne de Vigan, a od pisaca dobre umjetničke proze tu su svakako bugarski bukerovac Georgi Gospodinov.

---

image

Glavni lik romana je plaćeni ubojica, jedan od rijetkih koji voli književnost i koji ubija ljude za koje pouzdano zna da su zli

Znanje
---

5. STEPHEN KING

‘BILLY SUMMERS‘

Klasik horora i trilera, s 400 milijuna prodanih primjeraka iza sebe, objavio je roman za koji kažu da je jedan od najboljih u njegovih zadnjih deset godina.

Glavni lik romana, koji je preveo Damir Biličić, plaćeni je ubojica, jedan od rijetkih koji voli književnost i koji ubija ljude za koje pouzdano zna da su zli. On je pred umirovljenje dobio zadnji, milijunski plaćeni mafijaški zadatak da ubije drugog plaćenog ubojicu. Ali stvari se usložnjavaju.

I ovaj roman pokazuje Kinga kao majstora napetosti, gradnje likova, atmosfere, fabule i duha vremena, koji bi hrvatskim fanovima trebao uljepšati ljetovanje, ovaj put bez pripadajućih noćnih mora.

Produktivni King na tržištu ima i drugi roman "Tajne Salema" i druge knjige pa kingovci rijetko ostaju nasukani bez tekstualnoga goriva. Ljubiteljima trilera na raspolaganju su brojni naslovi iz više nakladničkih kuća koji se često mogu kupiti i u svakom kiosku, pod uvjetom da ga još ima.

---

image

"Mater Dolorosa" je krimić koji se zbiva na splitskom području u 2022. godini

Stilus
---

6. JURICA PAVIČIĆ

‘MATER DOLOROSA‘

Splitski novinar i pisac, čiji su romani nagrađivani i u Hrvatskoj, ali još i više u Francuskoj, napisao je novi krimić koji se zbiva na splitskom području i u 2022. godini. Uz aktualnost vremena i mjesta, Pavičić zadire duboko u obiteljske odnose i tradiciju, ali i u društveno okruženje i institucije, jer ipak je riječ o ubojstvu.

Premda se roman lako čita, on daje misliti. Tko voli hrvatsku književnost, a ima nas, na raspolaganju ima i nove knjige Damira Karakaša, Jadranke Pintarić, Mirjane Dugandžije ili prerano otišle Dubravke Ugrešić... Iako je pisan na njemačkome, u kategoriju domaćeg romana spremni smo ubrojiti i "Snove i kulise" splitske spisateljice Alide Bremer jer se bavi starim Splitom.ž

---

image

"Vlast i pobuna" odličan je uvid u nedemokratsku narav komunističkog režima iz pera autora koji je bio njegov kreator - Milovan Đilas

Sandorf
---

7. MILOVAN ĐILAS

‘RASPAD I RAT‘

Radikalni revolucionar iz prvih redova KPJ i član najužeg Titova kruga, poslije otpadnik koji je zbog svojih stavova i tekstova završio u zatvoru, ujedno je i jedan od najpoznatijih i najčitanijih pisaca u inozemstvu.

Njegova "Nova klasa", kritika bogaćenja komunističkih vlastodržaca, bila je međunarodni bestseler, ali i dodatni razlog njegova robijanja. "Vlast i pobuna" odličan je uvid u nedemokratsku narav tadašnjega režima.

Kada se autor takvog formata i znanja uhvati vođenja dnevnika, i to u vrijeme kada su pripreme za rat ulazile u završnu fazu, rezultat je izuzetno zanimljivo štivo, puno upućenih i intrigantnih ocjena, ne samo za prošlo vrijeme i ne samo za stariju publiku.

U duhu aktualnog ekonomskog trenutka i svakodnevnih poskupljenja, dobro bi se se bilo podsjetiti "Mitologije inflacije" Ive Žanića.

Za one koji imaju hlada za šire čitanje tu su dvije knjige Tonyja Judta "Poslije rata – Povijest Europe od 1945.". Onima koji imaju manje hlada i strpljenja mogu se preporučiti "Voli me više od svega na svijetu" i "Totalna rasprodaja" Mire Furlan, autobiografija kineskoga umjetnika Aija Weiweija "1000 godina radosti i tuge" ili češkoga redatelja Jirija Menzela "Hirovita ljeta".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAŠIH TOP 7 PLUS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NAŠIH TOP 7 PLUS 2 0 7663 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-14 14:30:21 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-28 15:31:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-28 15:31:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 95 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ljetovanje bez knjige je prazno. A s ovim knjigama neće biti dosadno na godišnjem, izabrali smo za svakoga ponešto [metakey] => Knjige za plažu , digitalne knjige, Milovan Đilas, stephen king, JURICA PAVIČIĆ [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/14\/22478622.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25170832.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25170833.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25170834.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25170835.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25170836.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25170837.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/25170838.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/14\/23232368.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Du\u0161ko Maru\u0161i\u0107\/Cropix","Sandorf"," Stilus","Znanje","OceanMore","Fraktura","Naklada Ljevak","OceanMore","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u201dVlast i pobuna\u201d odli\u010dan je uvid u nedemokratsku narav komunisti\u010dkog re\u017eima iz pera autora koji je bio njegov kreator - Milovan \u0110ilas<\/p>","

\u201dMater Dolorosa\u201d je krimi\u0107 koji se zbiva na splitskom podru\u010dju u 2022. godini<\/p>","

Glavni lik romana je pla\u0107eni ubojica, jedan od rijetkih koji voli knji\u017eevnost i koji ubija ljude za koje pouzdano zna da su zli<\/p>","

Ova knjiga o intenzivnom sramu, starom pola stolje\u0107a, mogla bi pokazati kako nas sram poti\u010de da budemo bolji, ja\u010di i da krenemo dalje<\/p>","

\u201dPatria\u201d je velika pri\u010da o \u0160panjolskoj, Baskiji, ETA-i, terorizmu na razini ljudskih sudbina u malome mjestu<\/p>","

\u201dNasljedstvo\u201d je pri\u010da o traumi, pre\u0161u\u0107ivanju i konfliktu u obitelji<\/p>","

Roman norve\u0161koga pisca, to\u010dnije roman\u010dina od 920 stranica, djelo je o kojemu se na hrvatskoj knji\u017eevnoj sceni posljednjih mjeseci najvi\u0161e razgovara<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22478622_1920.jpg":"1920x1080","k_22478622_1280.jpg":"1280x1280","k_22478622_1024.jpg":"1024x1024","k_22478622_640.jpg":"640x640","k_22478622_480.jpg":"480x480","k_22478622_340.jpg":"340x340","k_22478622_220.jpg":"220x220","o_22478622_1280.jpg":"1280x853","o_22478622_1024.jpg":"1024x682","o_22478622_640.jpg":"640x426","o_22478622_480.jpg":"480x320","o_22478622_340.jpg":"340x226","o_22478622_220.jpg":"220x146","h_22478622_1280.jpg":"1280x854","h_22478622_1024.jpg":"1024x683","h_22478622_640.jpg":"640x427","h_22478622_480.jpg":"480x320","h_22478622_340.jpg":"340x227","h_22478622_220.jpg":"220x147","pp_22478622_1280.jpg":"1280x1628","pp_22478622_1024.jpg":"1024x1303","pp_22478622_640.jpg":"640x814","pp_22478622_480.jpg":"480x611","pp_22478622_340.jpg":"340x432","pp_22478622_220.jpg":"220x280"},{"size0":"400x600","hd_25170832_1920.jpg":"1920x1080","k_25170832_1280.jpg":"1280x1280","k_25170832_1024.jpg":"1024x1024","k_25170832_640.jpg":"640x640","k_25170832_480.jpg":"480x480","k_25170832_340.jpg":"340x340","k_25170832_220.jpg":"220x220","o_25170832_1280.jpg":"1280x1920","o_25170832_1024.jpg":"1024x1536","o_25170832_640.jpg":"640x960","o_25170832_480.jpg":"480x720","o_25170832_340.jpg":"340x510","o_25170832_220.jpg":"220x330","h_25170832_1280.jpg":"1280x854","h_25170832_1024.jpg":"1024x683","h_25170832_640.jpg":"640x427","h_25170832_480.jpg":"480x320","h_25170832_340.jpg":"340x227","h_25170832_220.jpg":"220x147","pp_25170832_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170832_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170832_640.jpg":"640x814","pp_25170832_480.jpg":"480x611","pp_25170832_340.jpg":"340x432","pp_25170832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"346x553","hd_25170833_1920.jpg":"1920x1080","k_25170833_1280.jpg":"1280x1280","k_25170833_1024.jpg":"1024x1024","k_25170833_640.jpg":"640x640","k_25170833_480.jpg":"480x480","k_25170833_340.jpg":"340x340","k_25170833_220.jpg":"220x220","o_25170833_1280.jpg":"1280x2045","o_25170833_1024.jpg":"1024x1636","o_25170833_640.jpg":"640x1022","o_25170833_480.jpg":"480x767","o_25170833_340.jpg":"340x543","o_25170833_220.jpg":"220x351","h_25170833_1280.jpg":"1280x854","h_25170833_1024.jpg":"1024x683","h_25170833_640.jpg":"640x427","h_25170833_480.jpg":"480x320","h_25170833_340.jpg":"340x227","h_25170833_220.jpg":"220x147","pp_25170833_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170833_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170833_640.jpg":"640x814","pp_25170833_480.jpg":"480x611","pp_25170833_340.jpg":"340x432","pp_25170833_220.jpg":"220x280"},{"size0":"360x548","hd_25170834_1920.jpg":"1920x1080","k_25170834_1280.jpg":"1280x1280","k_25170834_1024.jpg":"1024x1024","k_25170834_640.jpg":"640x640","k_25170834_480.jpg":"480x480","k_25170834_340.jpg":"340x340","k_25170834_220.jpg":"220x220","o_25170834_1280.jpg":"1280x1948","o_25170834_1024.jpg":"1024x1558","o_25170834_640.jpg":"640x974","o_25170834_480.jpg":"480x730","o_25170834_340.jpg":"340x517","o_25170834_220.jpg":"220x334","h_25170834_1280.jpg":"1280x854","h_25170834_1024.jpg":"1024x683","h_25170834_640.jpg":"640x427","h_25170834_480.jpg":"480x320","h_25170834_340.jpg":"340x227","h_25170834_220.jpg":"220x147","pp_25170834_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170834_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170834_640.jpg":"640x814","pp_25170834_480.jpg":"480x611","pp_25170834_340.jpg":"340x432","pp_25170834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"500x791","hd_25170835_1920.jpg":"1920x1080","k_25170835_1280.jpg":"1280x1280","k_25170835_1024.jpg":"1024x1024","k_25170835_640.jpg":"640x640","k_25170835_480.jpg":"480x480","k_25170835_340.jpg":"340x340","k_25170835_220.jpg":"220x220","o_25170835_1280.jpg":"1280x2024","o_25170835_1024.jpg":"1024x1619","o_25170835_640.jpg":"640x1012","o_25170835_480.jpg":"480x759","o_25170835_340.jpg":"340x537","o_25170835_220.jpg":"220x348","h_25170835_1280.jpg":"1280x854","h_25170835_1024.jpg":"1024x683","h_25170835_640.jpg":"640x427","h_25170835_480.jpg":"480x320","h_25170835_340.jpg":"340x227","h_25170835_220.jpg":"220x147","pp_25170835_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170835_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170835_640.jpg":"640x814","pp_25170835_480.jpg":"480x611","pp_25170835_340.jpg":"340x432","pp_25170835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"409x610","hd_25170836_1920.jpg":"1920x1080","k_25170836_1280.jpg":"1280x1280","k_25170836_1024.jpg":"1024x1024","k_25170836_640.jpg":"640x640","k_25170836_480.jpg":"480x480","k_25170836_340.jpg":"340x340","k_25170836_220.jpg":"220x220","o_25170836_1280.jpg":"1280x1909","o_25170836_1024.jpg":"1024x1527","o_25170836_640.jpg":"640x954","o_25170836_480.jpg":"480x715","o_25170836_340.jpg":"340x507","o_25170836_220.jpg":"220x328","h_25170836_1280.jpg":"1280x854","h_25170836_1024.jpg":"1024x683","h_25170836_640.jpg":"640x427","h_25170836_480.jpg":"480x320","h_25170836_340.jpg":"340x227","h_25170836_220.jpg":"220x147","pp_25170836_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170836_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170836_640.jpg":"640x814","pp_25170836_480.jpg":"480x611","pp_25170836_340.jpg":"340x432","pp_25170836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"570x678","hd_25170837_1920.jpg":"1920x1080","k_25170837_1280.jpg":"1280x1280","k_25170837_1024.jpg":"1024x1024","k_25170837_640.jpg":"640x640","k_25170837_480.jpg":"480x480","k_25170837_340.jpg":"340x340","k_25170837_220.jpg":"220x220","o_25170837_1280.jpg":"1280x1522","o_25170837_1024.jpg":"1024x1218","o_25170837_640.jpg":"640x761","o_25170837_480.jpg":"480x570","o_25170837_340.jpg":"340x404","o_25170837_220.jpg":"220x261","h_25170837_1280.jpg":"1280x854","h_25170837_1024.jpg":"1024x683","h_25170837_640.jpg":"640x427","h_25170837_480.jpg":"480x320","h_25170837_340.jpg":"340x227","h_25170837_220.jpg":"220x147","pp_25170837_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170837_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170837_640.jpg":"640x814","pp_25170837_480.jpg":"480x611","pp_25170837_340.jpg":"340x432","pp_25170837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"500x791","hd_25170838_1920.jpg":"1920x1080","k_25170838_1280.jpg":"1280x1280","k_25170838_1024.jpg":"1024x1024","k_25170838_640.jpg":"640x640","k_25170838_480.jpg":"480x480","k_25170838_340.jpg":"340x340","k_25170838_220.jpg":"220x220","o_25170838_1280.jpg":"1280x2024","o_25170838_1024.jpg":"1024x1619","o_25170838_640.jpg":"640x1012","o_25170838_480.jpg":"480x759","o_25170838_340.jpg":"340x537","o_25170838_220.jpg":"220x348","h_25170838_1280.jpg":"1280x854","h_25170838_1024.jpg":"1024x683","h_25170838_640.jpg":"640x427","h_25170838_480.jpg":"480x320","h_25170838_340.jpg":"340x227","h_25170838_220.jpg":"220x147","pp_25170838_1280.jpg":"1280x1628","pp_25170838_1024.jpg":"1024x1303","pp_25170838_640.jpg":"640x814","pp_25170838_480.jpg":"480x611","pp_25170838_340.jpg":"340x432","pp_25170838_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_23232368_1920.jpg":"1920x1080","k_23232368_1280.jpg":"1280x1280","k_23232368_1024.jpg":"1024x1024","k_23232368_640.jpg":"640x640","k_23232368_480.jpg":"480x480","k_23232368_340.jpg":"340x340","k_23232368_220.jpg":"220x220","o_23232368_1280.jpg":"1280x792","o_23232368_1024.jpg":"1024x633","o_23232368_640.jpg":"640x396","o_23232368_480.jpg":"480x297","o_23232368_340.jpg":"340x210","o_23232368_220.jpg":"220x136","h_23232368_1280.jpg":"1280x854","h_23232368_1024.jpg":"1024x683","h_23232368_640.jpg":"640x427","h_23232368_480.jpg":"480x320","h_23232368_340.jpg":"340x227","h_23232368_220.jpg":"220x147","pp_23232368_1280.jpg":"1280x1628","pp_23232368_1024.jpg":"1024x1303","pp_23232368_640.jpg":"640x814","pp_23232368_480.jpg":"480x611","pp_23232368_340.jpg":"340x432","pp_23232368_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7825448 Threads: 2 Questions: 1640537791 Slow queries: 4876835 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111512984 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/ljetovanje-bez-knjige-je-prazno-a-s-ovim-knjigama-nece-biti-dosadno-na-godisnjem-izabrali-smo-za-svakoga-ponesto-1302088 [printLink] => /kultura/knjizevnost/ljetovanje-bez-knjige-je-prazno-a-s-ovim-knjigama-nece-biti-dosadno-na-godisnjem-izabrali-smo-za-svakoga-ponesto-1302088?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 721335 [name] => Knjige za plažu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-28 17:31:41 [main_article_id] => 0 [alias] => knjige-za-plazu [link] => /tag/knjige-za-plazu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 721336 [name] => digitalne knjige [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-28 17:31:41 [main_article_id] => 0 [alias] => digitalne-knjige [link] => /tag/digitalne-knjige ) [2] => stdClass Object ( [id] => 631096 [name] => Milovan Đilas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-16 17:25:12 [main_article_id] => 0 [alias] => milovan-dilas [link] => /tag/milovan-dilas ) [3] => stdClass Object ( [id] => 264913 [name] => stephen king [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stephen-king [link] => /tag/stephen-king ) [4] => stdClass Object ( [id] => 679250 [name] => JURICA PAVIČIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jurica-pavicic [link] => /tag/jurica-pavicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAŠIH TOP 7 PLUS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ljetovanje bez knjige je prazno. A s ovim knjigama neće biti dosadno na godišnjem, izabrali smo za svakoga ponešto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/22478622.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duško Marušić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/22478622.jpg [title] => Duško Marušić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25170832.jpg [title] =>

”Vlast i pobuna” odličan je uvid u nedemokratsku narav komunističkog režima iz pera autora koji je bio njegov kreator - Milovan Đilas

Sandorf ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25170833.jpg [title] =>

”Mater Dolorosa” je krimić koji se zbiva na splitskom području u 2022. godini

Stilus ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25170834.jpg [title] =>

Glavni lik romana je plaćeni ubojica, jedan od rijetkih koji voli književnost i koji ubija ljude za koje pouzdano zna da su zli

Znanje ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25170835.jpg [title] =>

Ova knjiga o intenzivnom sramu, starom pola stoljeća, mogla bi pokazati kako nas sram potiče da budemo bolji, jači i da krenemo dalje

OceanMore ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25170836.jpg [title] =>

”Patria” je velika priča o Španjolskoj, Baskiji, ETA-i, terorizmu na razini ljudskih sudbina u malome mjestu

Fraktura ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25170837.jpg [title] =>

”Nasljedstvo” je priča o traumi, prešućivanju i konfliktu u obitelji

Naklada Ljevak ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/25170838.jpg [title] =>

Roman norveškoga pisca, točnije romančina od 920 stranica, djelo je o kojemu se na hrvatskoj književnoj sceni posljednjih mjeseci najviše razgovara

OceanMore ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/14/23232368.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zna se reći kako je kuća bez knjiga prazna, a to isto moglo bi se kazati i za ljetovanje.

Ma koje egzotične destinacije posjetili i mijenjali ih kao na traci ili bančili do zore, bez knjige za ljeto to nije potpuni doživljaj. Jest da su danas druga vremena i drugi običaji, međutim dimenzije i težina prtljage ne bi vas smjeli omesti, čitati se može i na mobitelu.

Da vas nakon pitanja gdje ste ljetovali ne zatekne ono što ste čitali, donosimo izbor naslova koje vrijedi pročitati i za koje se nekoliko dana prije polaska vrijedi potruditi i prošetati do knjižare ili knjižnice. Oni su žanrovski grupirani u sedam skupina i nadamo se da biste u njima mogli pronaći nešto za sebe.

Ako ne uspijete, neka vam to bude poticaj da na ljetovanje ponesete nešto po svome izboru, nešto što vam se slaže s raspoloženjem, ukusom i odredištem, pa bili to poezija ili knjige stripova, koje nismo pokrili. Pričat ćete kada se vratite.

---

image

Roman norveškoga pisca, točnije romančina od 920 stranica, djelo je o kojemu se na hrvatskoj književnoj sceni posljednjih mjeseci najviše razgovara

OceanMore
---

1. JOHAN HARSTAD

‘MAX, MISCHA I OFENZIVA TET‘

Roman norveškoga pisca, točnije romančina od 920 stranica, djelo je o kojemu se na hrvatskoj književnoj sceni posljednjih mjeseci najviše razgovara. Johan Harstad ukrstio je puteve Norvežanina Maxa koji se s 13 godina s roditeljima odselio u SAD, gdje upoznaje prijatelja Mordecaija, koji ga upoznaje s Mischom, sedam godina starijom kanadskom umjetnicom. Velika je to priča o ljubavi i prijateljstvu utroje u stilu "Julesa i Jima", storija o traženju američkoga sna, ali i doma i zavičaja.

Max je opsjednut glumicom Shelley Duvall, koja je na naslovnici hrvatskoga izdanja, ali i radnom verzijom Coppolina filma "Apokalipsa danas".

Veza s Vijetnamom je i stric Ove, koji je 60-ih došao u SAD svirati jazz, ali je otišao u Vijetnam, sudjelovao u ofenzivi Tet te postao Owen i ratni veteran. Najkraći je to sadržaj romana koji je prevela Anja Majnarić i koji bi i najbržim čitačima trebao trajati cijeli trotjedni godišnji odmor.

---

image

"Nasljedstvo" je priča o traumi, prešućivanju i konfliktu u obitelji

Naklada Ljevak
---

2. VIGDIS HJORTH

‘NASLJEDSTVO‘

Norveški pisci prisutni su na hrvatskom književnom tržištu zato što njihovo ministarstvo kulture obilno sufinancira prijevode njihovih knjiga, što bi mogla biti ljetna lektira zaposlenih u hrvatskome ministarstvu kulture.

Kao rezultat takve politike, knjige Karla Ovea Knausgaarda godinama se čitaju i hvale u Hrvatskoj, a sada smo dobili i hvaljeno "Jutro i večer" kapitalca Jona Fossea.

Međutim ne smije se zaobići ni nedavna zagrebačka gošća Vigdis Hjorth, posebno njezino odlično "Nasljedstvo" u prijevodu Anje Majnarić.

Priča o traumi, prešućivanju i konfliktu u obitelji lijepi za šugaman, a budući da su nasljedstva i u Hrvatskoj vječna i atraktivna tema, interesa ne bi smjelo manjkati. Baš kao i za autoričin drugi roman "Je li majka umrla?".

Onima koji se ne vole ljeti spuštati toliko duboko mogu se preporučiti "Odrasli ljudi" Marie Aubert, o suparništvu među sestrama, naravno norveškim. Možda Norvežani uskoro počnu masovnije dolaziti na ljetovanja u nas, samo da vide kako plaže vrve knjigama njihovih pisaca.

---

image

"Patria" je velika priča o Španjolskoj, Baskiji, ETA-i, terorizmu na razini ljudskih sudbina u malome mjestu

Fraktura
---

3. FERNANDO ARAMBURU

‘PATRIA‘

Za mnoge od nas pojam ljetnoga čitanja odnosi se na duže štivo, odnosno na velike romane. Jedan od njih neupitno je "Patria", velika priča o Španjolskoj, Baskiji, ETA-i, terorizmu na razini ljudskih sudbina u malome mjestu u protoku vremena.

Aramburu prati smrt, bol i mržnju u više generacija dviju obitelji i pokazuje koliko duboko i daleko trauma može ići i kako se dolazi do oprosta. Vrijedna i duboka je to knjiga, u prijevodu Željke Somun, koja se lako čita i teško ispušta iz ruku.

Kome je do velikih romana može posegnuti i za "Čiopama" istoga pisca, ili za dva romana o Mussoliniju Antonija Scuratija "M. Dijete svojega vremena" i "M. Čovjek providnosti". Tu je i novi, naravno veliki roman Jonathana Franzena "Raskrižja".

---

image

Ova knjiga o intenzivnom sramu, starom pola stoljeća, mogla bi pokazati kako nas sram potiče da budemo bolji, jači i da krenemo dalje

OceanMore
---

4. ANNIE ERNAUX

‘SRAM‘

Hrvatski nakladnik friške nobelovke, koji je objavio gotovo dvoznamenkast broj njezinih knjiga, u ovo ljeto ulazi sa dva friška prijevoda, "Sram" i "Nisam izašla iz svoje noći".

Budući da je i ljeto često vrijeme srama, što zbog linije, tena, kupaćih kostima, društva ili platežne moći, ova knjiga o intenzivnom sramu, starom pola stoljeća, mogla bi pokazati kako nas sram potiče da budemo bolji, jači i da krenemo dalje.

Francuska spisateljica u malo pomno odabranih riječi iz vlastita iskustva, dolazi do dubokih, mnogima bliskih uvida. Ljeto je dobro vrijeme s Annie Ernaux jer potiče puno prisjećanja, snatrenja i razmišljanja. Osim Ernaux, mogu se preporučiti i romani Daphne de Vigan, a od pisaca dobre umjetničke proze tu su svakako bugarski bukerovac Georgi Gospodinov.

---

image

Glavni lik romana je plaćeni ubojica, jedan od rijetkih koji voli književnost i koji ubija ljude za koje pouzdano zna da su zli

Znanje
---

5. STEPHEN KING

‘BILLY SUMMERS‘

Klasik horora i trilera, s 400 milijuna prodanih primjeraka iza sebe, objavio je roman za koji kažu da je jedan od najboljih u njegovih zadnjih deset godina.

Glavni lik romana, koji je preveo Damir Biličić, plaćeni je ubojica, jedan od rijetkih koji voli književnost i koji ubija ljude za koje pouzdano zna da su zli. On je pred umirovljenje dobio zadnji, milijunski plaćeni mafijaški zadatak da ubije drugog plaćenog ubojicu. Ali stvari se usložnjavaju.

I ovaj roman pokazuje Kinga kao majstora napetosti, gradnje likova, atmosfere, fabule i duha vremena, koji bi hrvatskim fanovima trebao uljepšati ljetovanje, ovaj put bez pripadajućih noćnih mora.

Produktivni King na tržištu ima i drugi roman "Tajne Salema" i druge knjige pa kingovci rijetko ostaju nasukani bez tekstualnoga goriva. Ljubiteljima trilera na raspolaganju su brojni naslovi iz više nakladničkih kuća koji se često mogu kupiti i u svakom kiosku, pod uvjetom da ga još ima.

---

image

"Mater Dolorosa" je krimić koji se zbiva na splitskom području u 2022. godini

Stilus
---

6. JURICA PAVIČIĆ

‘MATER DOLOROSA‘

Splitski novinar i pisac, čiji su romani nagrađivani i u Hrvatskoj, ali još i više u Francuskoj, napisao je novi krimić koji se zbiva na splitskom području i u 2022. godini. Uz aktualnost vremena i mjesta, Pavičić zadire duboko u obiteljske odnose i tradiciju, ali i u društveno okruženje i institucije, jer ipak je riječ o ubojstvu.

Premda se roman lako čita, on daje misliti. Tko voli hrvatsku književnost, a ima nas, na raspolaganju ima i nove knjige Damira Karakaša, Jadranke Pintarić, Mirjane Dugandžije ili prerano otišle Dubravke Ugrešić... Iako je pisan na njemačkome, u kategoriju domaćeg romana spremni smo ubrojiti i "Snove i kulise" splitske spisateljice Alide Bremer jer se bavi starim Splitom.ž

---

image

"Vlast i pobuna" odličan je uvid u nedemokratsku narav komunističkog režima iz pera autora koji je bio njegov kreator - Milovan Đilas

Sandorf
---

7. MILOVAN ĐILAS

‘RASPAD I RAT‘

Radikalni revolucionar iz prvih redova KPJ i član najužeg Titova kruga, poslije otpadnik koji je zbog svojih stavova i tekstova završio u zatvoru, ujedno je i jedan od najpoznatijih i najčitanijih pisaca u inozemstvu.

Njegova "Nova klasa", kritika bogaćenja komunističkih vlastodržaca, bila je međunarodni bestseler, ali i dodatni razlog njegova robijanja. "Vlast i pobuna" odličan je uvid u nedemokratsku narav tadašnjega režima.

Kada se autor takvog formata i znanja uhvati vođenja dnevnika, i to u vrijeme kada su pripreme za rat ulazile u završnu fazu, rezultat je izuzetno zanimljivo štivo, puno upućenih i intrigantnih ocjena, ne samo za prošlo vrijeme i ne samo za stariju publiku.

U duhu aktualnog ekonomskog trenutka i svakodnevnih poskupljenja, dobro bi se se bilo podsjetiti "Mitologije inflacije" Ive Žanića.

Za one koji imaju hlada za šire čitanje tu su dvije knjige Tonyja Judta "Poslije rata – Povijest Europe od 1945.". Onima koji imaju manje hlada i strpljenja mogu se preporučiti "Voli me više od svega na svijetu" i "Totalna rasprodaja" Mire Furlan, autobiografija kineskoga umjetnika Aija Weiweija "1000 godina radosti i tuge" ili češkoga redatelja Jirija Menzela "Hirovita ljeta".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duško Marušić/Cropix Sandorf  Stilus Znanje OceanMore Fraktura Naklada Ljevak OceanMore Duje Klarić/Cropix
Sandorf

”Vlast i pobuna” odličan je uvid u nedemokratsku narav komunističkog režima iz pera autora koji je bio njegov kreator - Milovan Đilas

Stilus

”Mater Dolorosa” je krimić koji se zbiva na splitskom području u 2022. godini

Znanje

Glavni lik romana je plaćeni ubojica, jedan od rijetkih koji voli književnost i koji ubija ljude za koje pouzdano zna da su zli

OceanMore

Ova knjiga o intenzivnom sramu, starom pola stoljeća, mogla bi pokazati kako nas sram potiče da budemo bolji, jači i da krenemo dalje

Fraktura

”Patria” je velika priča o Španjolskoj, Baskiji, ETA-i, terorizmu na razini ljudskih sudbina u malome mjestu

Naklada Ljevak

”Nasljedstvo” je priča o traumi, prešućivanju i konfliktu u obitelji

OceanMore

Roman norveškoga pisca, točnije romančina od 920 stranica, djelo je o kojemu se na hrvatskoj književnoj sceni posljednjih mjeseci najviše razgovara

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/ljetovanje-bez-knjige-je-prazno-a-s-ovim-knjigama-nece-biti-dosadno-na-godisnjem-izabrali-smo-za-svakoga-ponesto-1302088 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b53eb678701d8d14d745566c4fa3d0abf79a5d48 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ljetovanje+bez+knjige+je+prazno.+A+s+ovim+knjigama+ne%C4%87e+biti+dosadno+na+godi%C5%A1njem%2C+izabrali+smo+za+svakoga+pone%C5%A1to&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fljetovanje-bez-knjige-je-prazno-a-s-ovim-knjigama-nece-biti-dosadno-na-godisnjem-izabrali-smo-za-svakoga-ponesto-1302088 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fljetovanje-bez-knjige-je-prazno-a-s-ovim-knjigama-nece-biti-dosadno-na-godisnjem-izabrali-smo-za-svakoga-ponesto-1302088 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAŠIH TOP 7 PLUS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostNAŠIH TOP 7 PLUS

Ljetovanje bez knjige je prazno. A s ovim knjigama neće biti dosadno na godišnjem, izabrali smo za svakoga ponešto

Piše Siniša Kekez
28. lipnja 2023. - 17:31

Zna se reći kako je kuća bez knjiga prazna, a to isto moglo bi se kazati i za ljetovanje.

Ma koje egzotične destinacije posjetili i mijenjali ih kao na traci ili bančili do zore, bez knjige za ljeto to nije potpuni doživljaj. Jest da su danas druga vremena i drugi običaji, međutim dimenzije i težina prtljage ne bi vas smjeli omesti, čitati se može i na mobitelu.

Da vas nakon pitanja gdje ste ljetovali ne zatekne ono što ste čitali, donosimo izbor naslova koje vrijedi pročitati i za koje se nekoliko dana prije polaska vrijedi potruditi i prošetati do knjižare ili knjižnice. Oni su žanrovski grupirani u sedam skupina i nadamo se da biste u njima mogli pronaći nešto za sebe.

Ako ne uspijete, neka vam to bude poticaj da na ljetovanje ponesete nešto po svome izboru, nešto što...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:34