stdClass Object ( [id] => 1350145 [title] => Ivica Ivanišević predstavlja svoj izbor deset najboljih knjiga ove godine. Provjerite, sve su vrijedne čitanja [alias] => ivica-ivanisevic-predstavlja-svoj-izbor-deset-najboljih-knjiga-ove-godine-provjerite-sve-su-vrijedne-citanja [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svaki izbor deset najboljih ili samo najzanimljivijih knjiga u nekoj godini uvijek je sumnjiv, arbitraran, relativan, odokativan... Takav je i ovaj.

Ograničen je mojim ukusom (takav je kakav je, ne mogu ga u ovoj dobi mijenjati) i čitalačkim iskustvom u godini na izmaku, a ono je uvijek djelomično, jer nitko nije kadar upoznati se s čitavom produkcijom, s doslovno paletama knjiga koje se objave od siječnja do prosinca. Zanimljivo, pretežu autorice i autori iz (relativno) malih jezika, a samo dvoje izabranih stiže nam iz velikih, kakvi su, recimo, francuski (Ernaux) i portugalski (Cruz).

Dobra literatura piše se svuda, i u vibrantnim središtima i na skrajnutim rubovima našega svijeta. U ovaj izbor uvrstio sam i jedno publicističko djelo koje se, međutim, čita kao roman, te jedan strip album, a našlo se mjesta i za naslov iz niše krimića. Redoslijed preporučenih knjiga ništa ne govori o njihovoj kvaliteti, potpuno je slučajan i ne treba ga shvaćati kao vrijednosnu rang-listu. Svaki libar mogao je biti prvi, jer, hvala bogu, literatura nije isto što i atletika, još uvijek nisu izumljeni estetska štoperica ili metar. Pa da krenemo...

embed_photo}6315873{/embed_photo}

ANDRZEJ STASIUK: "LAĐAR" (FRAKTURA, ZAPREŠIĆ)

---

image
---

Vrijeme radnje: vrući lipanj 1941. Mjesto radnje: nominalno Poljska, ali na jednoj obali rijeke su Rusi, a na drugoj Nijemci. Između dva svijeta povremeno taksira lađar prevozeći sve koji mu plate, a svi dotični redom dolaze iz sive zone ilegalnosti, uglavnom se radi o švercerima i Židovima koji pokušavaju spasiti glavu. U potonju kategoriju spadaju brat i sestra na putu u obećanu zemlju. Preživjeti pokušavaju i nekadašnji pripadnici poražene pa raspršene poljske vojske.

"Lađar" je roman o prokletstvu granice, ne jedne, nego zamalo svih, jer umjesto da povezuju svjetove i prožimaju ih, one ih sudaraju. A ti bolni, traumatični srazovi nikad nisu samo teritorijalni, nego i kulturni, povijesni, etički...

ALFONSO CRUZ: "KNJIGE KOJE SU PROGUTALE MOG OCA" (EDICIJE BOŽIČEVIĆ, ZAGREB)

---

image
---

Priča je to o čovjeku, zagriženom čitatelju, koji se bukvalno izgubio u knjigama, pa ga je njegov sin, neutješno zaljubljen u neodoljivu vršnjakinju, pošao tražiti. Polovinu budnih sati svakoga dana on će maštati o vezi s njom, a drugu polovinu trošiti u svijetu maštarija druge vrste: hodat će rame uz rame s (anti)junacima kakvi su, recimo, gospodin Hyde (zločesti alter ego doktora Jekylla), Rodion Romanovič Raskoljnikov ili obraćeni vatrogasac Guy Montag.

Kako će se ovaj paralel-slalom između dviju fantazija razriješiti, nije red da vam otkrivam.

Iako bih komotno i mogao, jer Cruz vrlo dosljedno zagovara uvjerenje kako je pisac samo djelomični autor neke priče koju dovršava (svaki) čitatelj sukladno mjeri vlastitog ukusa i pameti. Ukratko, posrijedi je koliko šarmantan, toliko i slojevit libar kojemu će se mnogi zajamčeno vraćati.

JON FOSSE: "JUTRO I VEČER" (LJEVAK, ZAGREB)

---

image
---

Storija je to o ribaru Johannesu, o dva dana u njegovom životu, barem će nam se tako isprva činiti. Ona započinje prije puno desetljeća, u skromnoj kući na otočiću gdje se upravo rodio. Kad ga opet sretnemo, on će biti umorni starac. Ima sedmero djece, nema više suprugu, nema ni najboljeg prijatelja, malo je živih preostalo iz njegove generacije. Ipak, ne može se požaliti. Vodio je skroman, ali sretan i ispunjen život, bio je poštovan i voljen.

"Jutro i večer" priča je o početku i kraju, ono između postoji tek u (nepouzdanim) uspomenama. Samo prvo i zadnje poglavlje svačijeg trajanja ima svoje precizno, fiksirano mjesto i značenje oko kojega ne može biti pogađanja. Sve ostalo podložno je različitim tumačenjima. Jon Fosse veliki je meštar, pisac koji ostavlja dojam da se ni oko čega nije potrudio, ništa nije poželio niti pokušao, a svejedno je napisao čarobni libar o životu i smrti.

DANIJEL ŽEŽELJ: "KAO PAS" (BODONI, ZAGREB)

---

image
---

Teško je i zamisliti crtača koji bi bio primjereniji izbor od Žeželja za pretvaranje neke Kafkine proze u grafički roman. Izbor je pao na priču "Umjetnik u gladovanju" (u Žeželjevoj verziji ona nosi naslov "Kao pas"), koja je toliko otvorena različitim čitanjima i tumačenjima da se ustvari i ne može mehanički prebaciti u (bilo koji) drugi medij.

Onaj tko se u ovu pustolovinu upusti sa željom da, ostajući vjeran predlošku, napravi skrupuloznu adaptaciju, vrlo brzo će shvatiti kako je to de facto nemoguća misija. Kafki ovdje ne treba likovni egzekutor, nego partner s kojim će podijeliti (i dograditi) svoju sumračnu viziju svijeta. Žeželj se s udaljenosti od 99 godina i s popudbinom u kojoj su djela Fritza Langa, Ridleyja Scotta, Vladimira Jevgrafoviča Tatljina i koga sve ne, spustio u prošli svršeni Beč, uzeo Kafku šotobraco i njegovoj debeloj feti mraka dodao ne tanju vlastitu.

Ne napuštajući svijet velikoga pisca, Žeželj dodatno podcrtava činjenicu kako on – svijet, ali bogami i Kafka – nikada nije bio crno-bijeli. Bio je crno-crni, što je Danijel davno shvatio, a sad se potrudio pomoći i nama da dopremo do suštine.

ALMIN KAPLAN: "ŠUŠANJ" (V.B.Z., ZAGREB)

---

image
---

Evo nas opet u hercegovačkome zavičaju Almina Kaplana, na Dubravskoj visoravni, u jednome od tamošnjih ljupkih sela. Vrijeme prošlo, dakle, strašno. Zadnji su dani rata i dio mještana nedavno se vratio iz izbjeglištva. U starome kraju zatekli su spaljene i/ili srušene kuće, pokušavaju raskrčiti zarasle njive da bi imali što jesti. Životare u kolektivnom smještaju, jedinoj seoskoj kući sačuvana krova, gdje zbijeni kao sardine spavaju na madracima.

U "Šušnju" nema ni jednog jedincatog retka o politici, čak ni religije nema do pred sam kraj knjige, pojavit će se tek kao podsjećanje na sprovodne običaje. Likovi općenito malo komuniciraju, samo da bi razmijenili poneku praktičnu informaciju ili da bi riječima ovjerili očigledno. Sve je kod Kaplana tiho, suspregnuto, suzdržano.

Svijet njegovih likova oskudijeva svime, a najviše riječima, jer ti se mora činiti kako se oni ustvari sporazumijevaju šutnjama dok čekaju što će im život donijeti.

Ili još jednom oduzeti. "Šušanj" je i knjiga o samoći koja biva to većom što je čovjek izloženiji drugim ljudima. Zvuči paradoksalno, ali je tako: nema usamljenijeg čovjeka od onoga koji čeka svoj red za odlazak u zahod, pa tako svakog svakcijatog dana.

ANNIE ERNAUX: "SAMO STRAST" (VUKOVIĆ & RUNJIĆ, ZAGREB)

---

image
---

Knjigu "Samo strast" Ernaux je izvorno objavila 1991. godine i ona je svjedočanstvo njezina odnosa odnosno veze s oženjenim muškarcem čiji identitet skrupulozno zaklanja. Fatalni muškarac ima tek polovicu inicijala, samo je A., i autorica se nimalo ne trudi idealizirati ga. Dapače, za moj ukus gospodin se čini pomalo sirov i plitak.

On, međutim, autorici nije bio zanimljiv zato što je rafinirani intelektualac, konačno, njih dvoje nisu razmjenjivali knjige, nego tjelesne tekućine. I to dinamikom koja je svojstvena preljubništvu, dakle, surovo prerijetka za ukus i potrebe autorice kojoj se sav život sveo na očekivanje njihovih burnih rendesa.

Održavanje veze koja se svodi na prekratke susrete i preduga čekanja neka je vrsta treninga za konačni i neizbježni ishod, dan kada će je ljubavnik ostaviti i otići iz njezina života. Agonija tada, naravno, ne prestaje, samo se pojačava. Annie Ernaux uvijek piše vrlo osobne priče, rastavlja vlastiti život na najsitnije djeliće, da bi ga onda pred čitateljem sklopila. Paradoksalno, što je ona dublje zaokupljena privatnim i intimnim, to se dalje dobacuje, dopirući do srca i pameti masovne publike.

JEROEN BROUWERS: "KLIJENT E. BUSKEN" (LJEVAK, ZAGREB)

---

image
---

O klijentu Buskenu malo toga s pouzdanjem možemo reći, a ni on sam nam u tom smislu ne može biti od osobite koristi. Autorov je vršnjak, dakle starac, prikovan je za invalidska kolica i smješten u dom za skrb o sebi sličnima, kamo je dospio protiv svoje volje.

Očekivano je bijesan, malo zbog svoje nemoći, a puno zbog pokroviteljskog ponašanja osoblja.

"Klijent E. Busken" je libar o čekanju smrti koja je, naravno, užasna i tužna, ali ni izbliza kao umiranje. Smrt, naime, ima barem jednu dobru stranu, čovjeku vraća dostojanstvo koje mu dugotrajno umiranje od teške bolesti oduzima.

U isti mah ovaj je roman i bolno potresan i opako duhovit, jer ga je pisao čovjek zaokupljen pitanjem otpora neizbježnom, dakle, konačnom odlasku. A jedini otpor koji je bolesnom starcu na raspolaganju – ako uopće jest! – je onaj tihi, osobni, intimni, koji se događa u glavi. Najtragičnija od svega jest činjenica da je Browers knjigu ispisao s posramljujućim vitalizmom, ispaljujući rečenice kao iz Gatlingove strojnice, kao da je do jučer bio adolescent, a ne kao da ga sutra neće biti.

TEA TULIĆ: "STRVINARI STAROG SVIJETA" (OCEANMORE, ZAGREB)

---

image
---

Novi roman Tee Tulić očekivano je obiteljski, samo što je obitelj mala da manja ne može biti: čine je samo kći i otac. Majka je prerano umrla od teške bolesti, iako je svakodnevno prisutna u njihovom životu, i nije jedina pokojnica koja ih uredno pohodi. Otac je slika i prilika tranzicijskog gubitnika.

"Strvinari starog svijeta" među ostalim su, ako ne i prije svega, libar o izdvojenosti odnosno usamljenosti, i to ne onoj koju čovjek izabere ili mu je splet okolnosti u jednom trenutku odredi, nego skoro pa hereditarnoj, jer je čovjek može naslijediti od svojih roditelja u istome paketu s bojom očiju ili oblikom nosa.

Dok naratorica odrasta i sprema se za odjavljivanje iz mladosti, njezin otac, ribar iz nužde, koji gajetom Kaljinka prehranjuje njih dvoje, ni ne sluti da i njemu slijedi odjava, ali ona fatalna, konačna, da će vrlo brzo ove dvije apartne i osamljene osobe postati još napuštenije. "Strvinari starog svijeta" melankoličan su libar u kojemu je jedan od važnih likova i sam grad Rijeka.

HENNING MANKELL: "VATROZID" (MOZAIK KNJIGA, ZAGREB)

---

image
---

Osim što je priča o nekoliko zločina, ovaj je libar i nijansirana psihološka studija glavnoga junaka, policijskog inspektora Kurta Wallandera. Do ovoga, devetog naslova u serijalu, o njemu smo već naučili koješta.

Razveden je, ima kćer koja se kao tinejdžerica pokušala ubiti. Bio je u vezi s udanom tužiteljicom, koja se zbog njega nije htjela razvesti, i s Latvijkom, udovicom njegova kolege, koja se zbog njega nije htjela preseliti iz Rige u Ystad. Mimo svoga posla jedva da i živi, usamljen je, melankoličan i, za jednog Šveđanina, neuobičajeno kratkog fitilja.

Zamašnjak "Vatrozida" pokrenut će bizarna smrt muškarca koji se srušio pred bankomatom. Kao i obično, Wallander će kroz roman bordižati kronično neispavan.

Premda bez zadrške predan istrazi, naći će vremena za samosažaljenje kad ustanovi kako ima samo jednog pravog prijatelja kojega zapravo više i nema, jer su se s vremenom udaljili. Njegova poslovična usamljenost ovom će prilikom eskalirati do razine očaja, pa će se konačno odvažiti učiniti ono što je mislio da nikada neće: ispuniti upitnik agencije koja se bavi romantičnim posredovanjima. Zamalo 600 stranica agonijski će, od početka do samoga kraja, tražiti i zločince i ženu koju bi mogao voljeti, što je prilično bizaran i rijedak paralel-slalom u žanru krimića.

GEERT MAK:"VELIKA OČEKIVANJA – U EVROPI 1999.-2021." (BUYBOOK, SARAJEVO/ZAGREB)

---

image
---

Makova nagrađivana knjiga "U Europi" (izvorno objavljena 2004., a kod nas 2010.) dobila je 2007. godine svoju ekstenziju u formi serije od 35 nastavaka, koja je emitirana i na Hrvatskoj televiziji. Taj libar obujma blokete, osebujni križanac putopisa, reportaže, historiografskog djela i romana, pokušao je – i apsolutno uspio! – čitateljima ponuditi temeljitu, skrupuloznu, briljantno napisanu povijest dvadesetog stoljeća na europskome tlu.

Da bi odradio zadatak što ga je samom sebi zadao, Mak je morao zaroniti u nepregledni ocean literature i proputovati Stari kontinent uzduž i poprijeko.

Otada do danas napisao je Geert Mak još koješta, ali je na izmaku druge dekade trećega milenija poželio podvući crtu i provjeriti kroz što je sve u tome razdoblju Europa prošla, i mi, dakako, s njom.

Nama koji smo dvadeseti vijek ispratili svečano i ratno, uz detonacije raketa i bombi, moglo bi se činiti kako su prva dva desetljeća novoga tisućljeća bila relativno pristojna, ako već ne i vrlo dobra. Dojam, međutim, vara, jer je naša neposredna europska prošlost kontaminirana koječim.

Priču o minule dvije dekade Geert Mak ne pripovijeda sam, jer se njegova naracija prepliće s ispovijestima mnogih svjedoka ključnih događaja iz različitih zemalja. Okupljeni na jednom mjestu, ti glasovi tvore uvjerljiv, upečatljiv, a mjestimice i potresan puzzle našega svijeta i vremena.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrpa lipe literature [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => hrpa lipe literature 2 0 12711 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-22 10:42:57 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Ivica Ivanišević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-25 07:29:40 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2023-12-24 19:07:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ivica Ivanišević predstavlja svoj izbor deset najboljih knjiga ove godine. Provjerite, sve su vrijedne čitanja page_title=Ivica Ivanišević predstavlja svoj izbor deset najboljih knjiga ove godine. Provjerite, sve su vrijedne čitanja [metakey] => književnost, jon fosse , Izbor godine, Ivica Ivanišević [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26040897.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/23417342.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230695.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230701.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230710.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230731.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230732.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230745.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230754.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230762.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230763.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26230711.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26128375.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/22\/26040893.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Kri\u0160to\/Cropix","Damir \u0161komrlj\/Cropix","","","","","","","","","","","Goran Sebelic\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ivica Ivani\u0161evi\u0107<\/p>","","","","","","","","","","","

Pula, 281123.
\n29. Sa(n)jam knjige u Istri. Peti dan Sajma knjige.
\nNa fotografiji: posjetitelji sajma.
","

Zagreb, 121123.
\nZagrebacki velesajam.
\nSajam knjiga Interliber.
\nNa fotografiji: guzve na sajmu knjiga Interliber.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26040897_1920.jpg":"1920x1080","k_26040897_1280.jpg":"1280x1280","k_26040897_1024.jpg":"1024x1024","k_26040897_640.jpg":"640x640","k_26040897_480.jpg":"480x480","k_26040897_340.jpg":"340x340","k_26040897_220.jpg":"220x220","o_26040897_1280.jpg":"1280x853","o_26040897_1024.jpg":"1024x682","o_26040897_640.jpg":"640x426","o_26040897_480.jpg":"480x320","o_26040897_340.jpg":"340x226","o_26040897_220.jpg":"220x146","h_26040897_1280.jpg":"1280x854","h_26040897_1024.jpg":"1024x683","h_26040897_640.jpg":"640x427","h_26040897_480.jpg":"480x320","h_26040897_340.jpg":"340x227","h_26040897_220.jpg":"220x147","pp_26040897_1280.jpg":"1280x1628","pp_26040897_1024.jpg":"1024x1303","pp_26040897_640.jpg":"640x814","pp_26040897_480.jpg":"480x611","pp_26040897_340.jpg":"340x432","pp_26040897_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1513","hd_23417342_1920.jpg":"1920x1080","k_23417342_1280.jpg":"1280x1280","k_23417342_1024.jpg":"1024x1024","k_23417342_640.jpg":"640x640","k_23417342_480.jpg":"480x480","k_23417342_340.jpg":"340x340","k_23417342_220.jpg":"220x220","o_23417342_1280.jpg":"1280x1008","o_23417342_1024.jpg":"1024x806","o_23417342_640.jpg":"640x504","o_23417342_480.jpg":"480x378","o_23417342_340.jpg":"340x267","o_23417342_220.jpg":"220x173","h_23417342_1280.jpg":"1280x854","h_23417342_1024.jpg":"1024x683","h_23417342_640.jpg":"640x427","h_23417342_480.jpg":"480x320","h_23417342_340.jpg":"340x227","h_23417342_220.jpg":"220x147","pp_23417342_1280.jpg":"1280x1628","pp_23417342_1024.jpg":"1024x1303","pp_23417342_640.jpg":"640x814","pp_23417342_480.jpg":"480x611","pp_23417342_340.jpg":"340x432","pp_23417342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1664x2480","hd_26230695_1920.jpg":"1920x1080","k_26230695_1280.jpg":"1280x1280","k_26230695_1024.jpg":"1024x1024","k_26230695_640.jpg":"640x640","k_26230695_480.jpg":"480x480","k_26230695_340.jpg":"340x340","k_26230695_220.jpg":"220x220","o_26230695_1280.jpg":"1280x1907","o_26230695_1024.jpg":"1024x1526","o_26230695_640.jpg":"640x953","o_26230695_480.jpg":"480x715","o_26230695_340.jpg":"340x506","o_26230695_220.jpg":"220x327","h_26230695_1280.jpg":"1280x854","h_26230695_1024.jpg":"1024x683","h_26230695_640.jpg":"640x427","h_26230695_480.jpg":"480x320","h_26230695_340.jpg":"340x227","h_26230695_220.jpg":"220x147","pp_26230695_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230695_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230695_640.jpg":"640x814","pp_26230695_480.jpg":"480x611","pp_26230695_340.jpg":"340x432","pp_26230695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"570x678","hd_26230701_1920.jpg":"1920x1080","k_26230701_1280.jpg":"1280x1280","k_26230701_1024.jpg":"1024x1024","k_26230701_640.jpg":"640x640","k_26230701_480.jpg":"480x480","k_26230701_340.jpg":"340x340","k_26230701_220.jpg":"220x220","o_26230701_1280.jpg":"1280x1522","o_26230701_1024.jpg":"1024x1218","o_26230701_640.jpg":"640x761","o_26230701_480.jpg":"480x570","o_26230701_340.jpg":"340x404","o_26230701_220.jpg":"220x261","h_26230701_1280.jpg":"1280x854","h_26230701_1024.jpg":"1024x683","h_26230701_640.jpg":"640x427","h_26230701_480.jpg":"480x320","h_26230701_340.jpg":"340x227","h_26230701_220.jpg":"220x147","pp_26230701_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230701_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230701_640.jpg":"640x814","pp_26230701_480.jpg":"480x611","pp_26230701_340.jpg":"340x432","pp_26230701_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1954","hd_26230710_1920.jpg":"1920x1080","k_26230710_1280.jpg":"1280x1280","k_26230710_1024.jpg":"1024x1024","k_26230710_640.jpg":"640x640","k_26230710_480.jpg":"480x480","k_26230710_340.jpg":"340x340","k_26230710_220.jpg":"220x220","o_26230710_1280.jpg":"1280x1954","o_26230710_1024.jpg":"1024x1563","o_26230710_640.jpg":"640x977","o_26230710_480.jpg":"480x732","o_26230710_340.jpg":"340x519","o_26230710_220.jpg":"220x335","h_26230710_1280.jpg":"1280x854","h_26230710_1024.jpg":"1024x683","h_26230710_640.jpg":"640x427","h_26230710_480.jpg":"480x320","h_26230710_340.jpg":"340x227","h_26230710_220.jpg":"220x147","pp_26230710_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230710_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230710_640.jpg":"640x814","pp_26230710_480.jpg":"480x611","pp_26230710_340.jpg":"340x432","pp_26230710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"570x678","hd_26230731_1920.jpg":"1920x1080","k_26230731_1280.jpg":"1280x1280","k_26230731_1024.jpg":"1024x1024","k_26230731_640.jpg":"640x640","k_26230731_480.jpg":"480x480","k_26230731_340.jpg":"340x340","k_26230731_220.jpg":"220x220","o_26230731_1280.jpg":"1280x1522","o_26230731_1024.jpg":"1024x1218","o_26230731_640.jpg":"640x761","o_26230731_480.jpg":"480x570","o_26230731_340.jpg":"340x404","o_26230731_220.jpg":"220x261","h_26230731_1280.jpg":"1280x854","h_26230731_1024.jpg":"1024x683","h_26230731_640.jpg":"640x427","h_26230731_480.jpg":"480x320","h_26230731_340.jpg":"340x227","h_26230731_220.jpg":"220x147","pp_26230731_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230731_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230731_640.jpg":"640x814","pp_26230731_480.jpg":"480x611","pp_26230731_340.jpg":"340x432","pp_26230731_220.jpg":"220x280"},{"size0":"570x678","hd_26230732_1920.jpg":"1920x1080","k_26230732_1280.jpg":"1280x1280","k_26230732_1024.jpg":"1024x1024","k_26230732_640.jpg":"640x640","k_26230732_480.jpg":"480x480","k_26230732_340.jpg":"340x340","k_26230732_220.jpg":"220x220","o_26230732_1280.jpg":"1280x1522","o_26230732_1024.jpg":"1024x1218","o_26230732_640.jpg":"640x761","o_26230732_480.jpg":"480x570","o_26230732_340.jpg":"340x404","o_26230732_220.jpg":"220x261","h_26230732_1280.jpg":"1280x854","h_26230732_1024.jpg":"1024x683","h_26230732_640.jpg":"640x427","h_26230732_480.jpg":"480x320","h_26230732_340.jpg":"340x227","h_26230732_220.jpg":"220x147","pp_26230732_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230732_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230732_640.jpg":"640x814","pp_26230732_480.jpg":"480x611","pp_26230732_340.jpg":"340x432","pp_26230732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"300x456","hd_26230745_1920.jpg":"1920x1080","k_26230745_1280.jpg":"1280x1280","k_26230745_1024.jpg":"1024x1024","k_26230745_640.jpg":"640x640","k_26230745_480.jpg":"480x480","k_26230745_340.jpg":"340x340","k_26230745_220.jpg":"220x220","o_26230745_1280.jpg":"1280x1945","o_26230745_1024.jpg":"1024x1556","o_26230745_640.jpg":"640x972","o_26230745_480.jpg":"480x729","o_26230745_340.jpg":"340x516","o_26230745_220.jpg":"220x334","h_26230745_1280.jpg":"1280x854","h_26230745_1024.jpg":"1024x683","h_26230745_640.jpg":"640x427","h_26230745_480.jpg":"480x320","h_26230745_340.jpg":"340x227","h_26230745_220.jpg":"220x147","pp_26230745_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230745_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230745_640.jpg":"640x814","pp_26230745_480.jpg":"480x611","pp_26230745_340.jpg":"340x432","pp_26230745_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1556x2421","hd_26230754_1920.jpg":"1920x1080","k_26230754_1280.jpg":"1280x1280","k_26230754_1024.jpg":"1024x1024","k_26230754_640.jpg":"640x640","k_26230754_480.jpg":"480x480","k_26230754_340.jpg":"340x340","k_26230754_220.jpg":"220x220","o_26230754_1280.jpg":"1280x1991","o_26230754_1024.jpg":"1024x1593","o_26230754_640.jpg":"640x995","o_26230754_480.jpg":"480x746","o_26230754_340.jpg":"340x529","o_26230754_220.jpg":"220x342","h_26230754_1280.jpg":"1280x854","h_26230754_1024.jpg":"1024x683","h_26230754_640.jpg":"640x427","h_26230754_480.jpg":"480x320","h_26230754_340.jpg":"340x227","h_26230754_220.jpg":"220x147","pp_26230754_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230754_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230754_640.jpg":"640x814","pp_26230754_480.jpg":"480x611","pp_26230754_340.jpg":"340x432","pp_26230754_220.jpg":"220x280"},{"size0":"500x705","hd_26230762_1920.jpg":"1920x1080","k_26230762_1280.jpg":"1280x1280","k_26230762_1024.jpg":"1024x1024","k_26230762_640.jpg":"640x640","k_26230762_480.jpg":"480x480","k_26230762_340.jpg":"340x340","k_26230762_220.jpg":"220x220","o_26230762_1280.jpg":"1280x1804","o_26230762_1024.jpg":"1024x1443","o_26230762_640.jpg":"640x902","o_26230762_480.jpg":"480x676","o_26230762_340.jpg":"340x479","o_26230762_220.jpg":"220x310","h_26230762_1280.jpg":"1280x854","h_26230762_1024.jpg":"1024x683","h_26230762_640.jpg":"640x427","h_26230762_480.jpg":"480x320","h_26230762_340.jpg":"340x227","h_26230762_220.jpg":"220x147","pp_26230762_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230762_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230762_640.jpg":"640x814","pp_26230762_480.jpg":"480x611","pp_26230762_340.jpg":"340x432","pp_26230762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"945x1425","hd_26230763_1920.jpg":"1920x1080","k_26230763_1280.jpg":"1280x1280","k_26230763_1024.jpg":"1024x1024","k_26230763_640.jpg":"640x640","k_26230763_480.jpg":"480x480","k_26230763_340.jpg":"340x340","k_26230763_220.jpg":"220x220","o_26230763_1280.jpg":"1280x1930","o_26230763_1024.jpg":"1024x1544","o_26230763_640.jpg":"640x965","o_26230763_480.jpg":"480x723","o_26230763_340.jpg":"340x512","o_26230763_220.jpg":"220x331","h_26230763_1280.jpg":"1280x854","h_26230763_1024.jpg":"1024x683","h_26230763_640.jpg":"640x427","h_26230763_480.jpg":"480x320","h_26230763_340.jpg":"340x227","h_26230763_220.jpg":"220x147","pp_26230763_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230763_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230763_640.jpg":"640x814","pp_26230763_480.jpg":"480x611","pp_26230763_340.jpg":"340x432","pp_26230763_220.jpg":"220x280"},{"size0":"429x610","hd_26230711_1920.jpg":"1920x1080","k_26230711_1280.jpg":"1280x1280","k_26230711_1024.jpg":"1024x1024","k_26230711_640.jpg":"640x640","k_26230711_480.jpg":"480x480","k_26230711_340.jpg":"340x340","k_26230711_220.jpg":"220x220","o_26230711_1280.jpg":"1280x1820","o_26230711_1024.jpg":"1024x1456","o_26230711_640.jpg":"640x910","o_26230711_480.jpg":"480x682","o_26230711_340.jpg":"340x483","o_26230711_220.jpg":"220x312","h_26230711_1280.jpg":"1280x854","h_26230711_1024.jpg":"1024x683","h_26230711_640.jpg":"640x427","h_26230711_480.jpg":"480x320","h_26230711_340.jpg":"340x227","h_26230711_220.jpg":"220x147","pp_26230711_1280.jpg":"1280x1628","pp_26230711_1024.jpg":"1024x1303","pp_26230711_640.jpg":"640x814","pp_26230711_480.jpg":"480x611","pp_26230711_340.jpg":"340x432","pp_26230711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26128375_1920.jpg":"1920x1080","k_26128375_1280.jpg":"1280x1280","k_26128375_1024.jpg":"1024x1024","k_26128375_640.jpg":"640x640","k_26128375_480.jpg":"480x480","k_26128375_340.jpg":"340x340","k_26128375_220.jpg":"220x220","o_26128375_1280.jpg":"1280x853","o_26128375_1024.jpg":"1024x682","o_26128375_640.jpg":"640x426","o_26128375_480.jpg":"480x320","o_26128375_340.jpg":"340x226","o_26128375_220.jpg":"220x146","h_26128375_1280.jpg":"1280x854","h_26128375_1024.jpg":"1024x683","h_26128375_640.jpg":"640x427","h_26128375_480.jpg":"480x320","h_26128375_340.jpg":"340x227","h_26128375_220.jpg":"220x147","pp_26128375_1280.jpg":"1280x1628","pp_26128375_1024.jpg":"1024x1303","pp_26128375_640.jpg":"640x814","pp_26128375_480.jpg":"480x611","pp_26128375_340.jpg":"340x432","pp_26128375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26040893_1920.jpg":"1920x1080","k_26040893_1280.jpg":"1280x1280","k_26040893_1024.jpg":"1024x1024","k_26040893_640.jpg":"640x640","k_26040893_480.jpg":"480x480","k_26040893_340.jpg":"340x340","k_26040893_220.jpg":"220x220","o_26040893_1280.jpg":"1280x853","o_26040893_1024.jpg":"1024x682","o_26040893_640.jpg":"640x426","o_26040893_480.jpg":"480x320","o_26040893_340.jpg":"340x226","o_26040893_220.jpg":"220x146","h_26040893_1280.jpg":"1280x854","h_26040893_1024.jpg":"1024x683","h_26040893_640.jpg":"640x427","h_26040893_480.jpg":"480x320","h_26040893_340.jpg":"340x227","h_26040893_220.jpg":"220x147","pp_26040893_1280.jpg":"1280x1628","pp_26040893_1024.jpg":"1024x1303","pp_26040893_640.jpg":"640x814","pp_26040893_480.jpg":"480x611","pp_26040893_340.jpg":"340x432","pp_26040893_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7483947 Threads: 3 Questions: 1537399233 Slow queries: 4676730 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110843798 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/ivica-ivanisevic-predstavlja-svoj-izbor-deset-najboljih-knjiga-ove-godine-provjerite-sve-su-vrijedne-citanja-1350145 [printLink] => /kultura/knjizevnost/ivica-ivanisevic-predstavlja-svoj-izbor-deset-najboljih-knjiga-ove-godine-provjerite-sve-su-vrijedne-citanja-1350145?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 290646 [name] => književnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knjizevnost [link] => /tag/knjizevnost ) [1] => stdClass Object ( [id] => 732328 [name] => jon fosse [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-06 12:48:41 [main_article_id] => 0 [alias] => jon-fosse [link] => /tag/jon-fosse ) [2] => stdClass Object ( [id] => 741697 [name] => Izbor godine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-24 20:07:54 [main_article_id] => 0 [alias] => izbor-godine [link] => /tag/izbor-godine ) [3] => stdClass Object ( [id] => 241224 [name] => Ivica Ivanišević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-ivanisevic [link] => /tag/ivica-ivanisevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrpa lipe literature [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivica Ivanišević predstavlja svoj izbor deset najboljih knjiga ove godine. Provjerite, sve su vrijedne čitanja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26040897.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav KriŠto/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26040897.jpg [title] => Tomislav KriŠto/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/23417342.jpg [title] =>

Ivica Ivanišević

Damir škomrlj/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230695.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230701.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230710.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230731.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230732.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230745.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230754.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230762.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230763.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26230711.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26128375.jpg [title] =>

Pula, 281123.
29. Sa(n)jam knjige u Istri. Peti dan Sajma knjige.
Na fotografiji: posjetitelji sajma.
Goran Sebelic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/22/26040893.jpg [title] =>

Zagreb, 121123.
Zagrebacki velesajam.
Sajam knjiga Interliber.
Na fotografiji: guzve na sajmu knjiga Interliber.
Tomislav Kristo/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svaki izbor deset najboljih ili samo najzanimljivijih knjiga u nekoj godini uvijek je sumnjiv, arbitraran, relativan, odokativan... Takav je i ovaj.

Ograničen je mojim ukusom (takav je kakav je, ne mogu ga u ovoj dobi mijenjati) i čitalačkim iskustvom u godini na izmaku, a ono je uvijek djelomično, jer nitko nije kadar upoznati se s čitavom produkcijom, s doslovno paletama knjiga koje se objave od siječnja do prosinca. Zanimljivo, pretežu autorice i autori iz (relativno) malih jezika, a samo dvoje izabranih stiže nam iz velikih, kakvi su, recimo, francuski (Ernaux) i portugalski (Cruz).

Dobra literatura piše se svuda, i u vibrantnim središtima i na skrajnutim rubovima našega svijeta. U ovaj izbor uvrstio sam i jedno publicističko djelo koje se, međutim, čita kao roman, te jedan strip album, a našlo se mjesta i za naslov iz niše krimića. Redoslijed preporučenih knjiga ništa ne govori o njihovoj kvaliteti, potpuno je slučajan i ne treba ga shvaćati kao vrijednosnu rang-listu. Svaki libar mogao je biti prvi, jer, hvala bogu, literatura nije isto što i atletika, još uvijek nisu izumljeni estetska štoperica ili metar. Pa da krenemo...

embed_photo}6315873{/embed_photo}

ANDRZEJ STASIUK: "LAĐAR" (FRAKTURA, ZAPREŠIĆ)

---

---

Vrijeme radnje: vrući lipanj 1941. Mjesto radnje: nominalno Poljska, ali na jednoj obali rijeke su Rusi, a na drugoj Nijemci. Između dva svijeta povremeno taksira lađar prevozeći sve koji mu plate, a svi dotični redom dolaze iz sive zone ilegalnosti, uglavnom se radi o švercerima i Židovima koji pokušavaju spasiti glavu. U potonju kategoriju spadaju brat i sestra na putu u obećanu zemlju. Preživjeti pokušavaju i nekadašnji pripadnici poražene pa raspršene poljske vojske.

"Lađar" je roman o prokletstvu granice, ne jedne, nego zamalo svih, jer umjesto da povezuju svjetove i prožimaju ih, one ih sudaraju. A ti bolni, traumatični srazovi nikad nisu samo teritorijalni, nego i kulturni, povijesni, etički...

ALFONSO CRUZ: "KNJIGE KOJE SU PROGUTALE MOG OCA" (EDICIJE BOŽIČEVIĆ, ZAGREB)

---

---

Priča je to o čovjeku, zagriženom čitatelju, koji se bukvalno izgubio u knjigama, pa ga je njegov sin, neutješno zaljubljen u neodoljivu vršnjakinju, pošao tražiti. Polovinu budnih sati svakoga dana on će maštati o vezi s njom, a drugu polovinu trošiti u svijetu maštarija druge vrste: hodat će rame uz rame s (anti)junacima kakvi su, recimo, gospodin Hyde (zločesti alter ego doktora Jekylla), Rodion Romanovič Raskoljnikov ili obraćeni vatrogasac Guy Montag.

Kako će se ovaj paralel-slalom između dviju fantazija razriješiti, nije red da vam otkrivam.

Iako bih komotno i mogao, jer Cruz vrlo dosljedno zagovara uvjerenje kako je pisac samo djelomični autor neke priče koju dovršava (svaki) čitatelj sukladno mjeri vlastitog ukusa i pameti. Ukratko, posrijedi je koliko šarmantan, toliko i slojevit libar kojemu će se mnogi zajamčeno vraćati.

JON FOSSE: "JUTRO I VEČER" (LJEVAK, ZAGREB)

---

---

Storija je to o ribaru Johannesu, o dva dana u njegovom životu, barem će nam se tako isprva činiti. Ona započinje prije puno desetljeća, u skromnoj kući na otočiću gdje se upravo rodio. Kad ga opet sretnemo, on će biti umorni starac. Ima sedmero djece, nema više suprugu, nema ni najboljeg prijatelja, malo je živih preostalo iz njegove generacije. Ipak, ne može se požaliti. Vodio je skroman, ali sretan i ispunjen život, bio je poštovan i voljen.

"Jutro i večer" priča je o početku i kraju, ono između postoji tek u (nepouzdanim) uspomenama. Samo prvo i zadnje poglavlje svačijeg trajanja ima svoje precizno, fiksirano mjesto i značenje oko kojega ne može biti pogađanja. Sve ostalo podložno je različitim tumačenjima. Jon Fosse veliki je meštar, pisac koji ostavlja dojam da se ni oko čega nije potrudio, ništa nije poželio niti pokušao, a svejedno je napisao čarobni libar o životu i smrti.

DANIJEL ŽEŽELJ: "KAO PAS" (BODONI, ZAGREB)

---

---

Teško je i zamisliti crtača koji bi bio primjereniji izbor od Žeželja za pretvaranje neke Kafkine proze u grafički roman. Izbor je pao na priču "Umjetnik u gladovanju" (u Žeželjevoj verziji ona nosi naslov "Kao pas"), koja je toliko otvorena različitim čitanjima i tumačenjima da se ustvari i ne može mehanički prebaciti u (bilo koji) drugi medij.

Onaj tko se u ovu pustolovinu upusti sa željom da, ostajući vjeran predlošku, napravi skrupuloznu adaptaciju, vrlo brzo će shvatiti kako je to de facto nemoguća misija. Kafki ovdje ne treba likovni egzekutor, nego partner s kojim će podijeliti (i dograditi) svoju sumračnu viziju svijeta. Žeželj se s udaljenosti od 99 godina i s popudbinom u kojoj su djela Fritza Langa, Ridleyja Scotta, Vladimira Jevgrafoviča Tatljina i koga sve ne, spustio u prošli svršeni Beč, uzeo Kafku šotobraco i njegovoj debeloj feti mraka dodao ne tanju vlastitu.

Ne napuštajući svijet velikoga pisca, Žeželj dodatno podcrtava činjenicu kako on – svijet, ali bogami i Kafka – nikada nije bio crno-bijeli. Bio je crno-crni, što je Danijel davno shvatio, a sad se potrudio pomoći i nama da dopremo do suštine.

ALMIN KAPLAN: "ŠUŠANJ" (V.B.Z., ZAGREB)

---

---

Evo nas opet u hercegovačkome zavičaju Almina Kaplana, na Dubravskoj visoravni, u jednome od tamošnjih ljupkih sela. Vrijeme prošlo, dakle, strašno. Zadnji su dani rata i dio mještana nedavno se vratio iz izbjeglištva. U starome kraju zatekli su spaljene i/ili srušene kuće, pokušavaju raskrčiti zarasle njive da bi imali što jesti. Životare u kolektivnom smještaju, jedinoj seoskoj kući sačuvana krova, gdje zbijeni kao sardine spavaju na madracima.

U "Šušnju" nema ni jednog jedincatog retka o politici, čak ni religije nema do pred sam kraj knjige, pojavit će se tek kao podsjećanje na sprovodne običaje. Likovi općenito malo komuniciraju, samo da bi razmijenili poneku praktičnu informaciju ili da bi riječima ovjerili očigledno. Sve je kod Kaplana tiho, suspregnuto, suzdržano.

Svijet njegovih likova oskudijeva svime, a najviše riječima, jer ti se mora činiti kako se oni ustvari sporazumijevaju šutnjama dok čekaju što će im život donijeti.

Ili još jednom oduzeti. "Šušanj" je i knjiga o samoći koja biva to većom što je čovjek izloženiji drugim ljudima. Zvuči paradoksalno, ali je tako: nema usamljenijeg čovjeka od onoga koji čeka svoj red za odlazak u zahod, pa tako svakog svakcijatog dana.

ANNIE ERNAUX: "SAMO STRAST" (VUKOVIĆ & RUNJIĆ, ZAGREB)

---

---

Knjigu "Samo strast" Ernaux je izvorno objavila 1991. godine i ona je svjedočanstvo njezina odnosa odnosno veze s oženjenim muškarcem čiji identitet skrupulozno zaklanja. Fatalni muškarac ima tek polovicu inicijala, samo je A., i autorica se nimalo ne trudi idealizirati ga. Dapače, za moj ukus gospodin se čini pomalo sirov i plitak.

On, međutim, autorici nije bio zanimljiv zato što je rafinirani intelektualac, konačno, njih dvoje nisu razmjenjivali knjige, nego tjelesne tekućine. I to dinamikom koja je svojstvena preljubništvu, dakle, surovo prerijetka za ukus i potrebe autorice kojoj se sav život sveo na očekivanje njihovih burnih rendesa.

Održavanje veze koja se svodi na prekratke susrete i preduga čekanja neka je vrsta treninga za konačni i neizbježni ishod, dan kada će je ljubavnik ostaviti i otići iz njezina života. Agonija tada, naravno, ne prestaje, samo se pojačava. Annie Ernaux uvijek piše vrlo osobne priče, rastavlja vlastiti život na najsitnije djeliće, da bi ga onda pred čitateljem sklopila. Paradoksalno, što je ona dublje zaokupljena privatnim i intimnim, to se dalje dobacuje, dopirući do srca i pameti masovne publike.

JEROEN BROUWERS: "KLIJENT E. BUSKEN" (LJEVAK, ZAGREB)

---

---

O klijentu Buskenu malo toga s pouzdanjem možemo reći, a ni on sam nam u tom smislu ne može biti od osobite koristi. Autorov je vršnjak, dakle starac, prikovan je za invalidska kolica i smješten u dom za skrb o sebi sličnima, kamo je dospio protiv svoje volje.

Očekivano je bijesan, malo zbog svoje nemoći, a puno zbog pokroviteljskog ponašanja osoblja.

"Klijent E. Busken" je libar o čekanju smrti koja je, naravno, užasna i tužna, ali ni izbliza kao umiranje. Smrt, naime, ima barem jednu dobru stranu, čovjeku vraća dostojanstvo koje mu dugotrajno umiranje od teške bolesti oduzima.

U isti mah ovaj je roman i bolno potresan i opako duhovit, jer ga je pisao čovjek zaokupljen pitanjem otpora neizbježnom, dakle, konačnom odlasku. A jedini otpor koji je bolesnom starcu na raspolaganju – ako uopće jest! – je onaj tihi, osobni, intimni, koji se događa u glavi. Najtragičnija od svega jest činjenica da je Browers knjigu ispisao s posramljujućim vitalizmom, ispaljujući rečenice kao iz Gatlingove strojnice, kao da je do jučer bio adolescent, a ne kao da ga sutra neće biti.

TEA TULIĆ: "STRVINARI STAROG SVIJETA" (OCEANMORE, ZAGREB)

---

---

Novi roman Tee Tulić očekivano je obiteljski, samo što je obitelj mala da manja ne može biti: čine je samo kći i otac. Majka je prerano umrla od teške bolesti, iako je svakodnevno prisutna u njihovom životu, i nije jedina pokojnica koja ih uredno pohodi. Otac je slika i prilika tranzicijskog gubitnika.

"Strvinari starog svijeta" među ostalim su, ako ne i prije svega, libar o izdvojenosti odnosno usamljenosti, i to ne onoj koju čovjek izabere ili mu je splet okolnosti u jednom trenutku odredi, nego skoro pa hereditarnoj, jer je čovjek može naslijediti od svojih roditelja u istome paketu s bojom očiju ili oblikom nosa.

Dok naratorica odrasta i sprema se za odjavljivanje iz mladosti, njezin otac, ribar iz nužde, koji gajetom Kaljinka prehranjuje njih dvoje, ni ne sluti da i njemu slijedi odjava, ali ona fatalna, konačna, da će vrlo brzo ove dvije apartne i osamljene osobe postati još napuštenije. "Strvinari starog svijeta" melankoličan su libar u kojemu je jedan od važnih likova i sam grad Rijeka.

HENNING MANKELL: "VATROZID" (MOZAIK KNJIGA, ZAGREB)

---

---

Osim što je priča o nekoliko zločina, ovaj je libar i nijansirana psihološka studija glavnoga junaka, policijskog inspektora Kurta Wallandera. Do ovoga, devetog naslova u serijalu, o njemu smo već naučili koješta.

Razveden je, ima kćer koja se kao tinejdžerica pokušala ubiti. Bio je u vezi s udanom tužiteljicom, koja se zbog njega nije htjela razvesti, i s Latvijkom, udovicom njegova kolege, koja se zbog njega nije htjela preseliti iz Rige u Ystad. Mimo svoga posla jedva da i živi, usamljen je, melankoličan i, za jednog Šveđanina, neuobičajeno kratkog fitilja.

Zamašnjak "Vatrozida" pokrenut će bizarna smrt muškarca koji se srušio pred bankomatom. Kao i obično, Wallander će kroz roman bordižati kronično neispavan.

Premda bez zadrške predan istrazi, naći će vremena za samosažaljenje kad ustanovi kako ima samo jednog pravog prijatelja kojega zapravo više i nema, jer su se s vremenom udaljili. Njegova poslovična usamljenost ovom će prilikom eskalirati do razine očaja, pa će se konačno odvažiti učiniti ono što je mislio da nikada neće: ispuniti upitnik agencije koja se bavi romantičnim posredovanjima. Zamalo 600 stranica agonijski će, od početka do samoga kraja, tražiti i zločince i ženu koju bi mogao voljeti, što je prilično bizaran i rijedak paralel-slalom u žanru krimića.

GEERT MAK:"VELIKA OČEKIVANJA – U EVROPI 1999.-2021." (BUYBOOK, SARAJEVO/ZAGREB)

---

---

Makova nagrađivana knjiga "U Europi" (izvorno objavljena 2004., a kod nas 2010.) dobila je 2007. godine svoju ekstenziju u formi serije od 35 nastavaka, koja je emitirana i na Hrvatskoj televiziji. Taj libar obujma blokete, osebujni križanac putopisa, reportaže, historiografskog djela i romana, pokušao je – i apsolutno uspio! – čitateljima ponuditi temeljitu, skrupuloznu, briljantno napisanu povijest dvadesetog stoljeća na europskome tlu.

Da bi odradio zadatak što ga je samom sebi zadao, Mak je morao zaroniti u nepregledni ocean literature i proputovati Stari kontinent uzduž i poprijeko.

Otada do danas napisao je Geert Mak još koješta, ali je na izmaku druge dekade trećega milenija poželio podvući crtu i provjeriti kroz što je sve u tome razdoblju Europa prošla, i mi, dakako, s njom.

Nama koji smo dvadeseti vijek ispratili svečano i ratno, uz detonacije raketa i bombi, moglo bi se činiti kako su prva dva desetljeća novoga tisućljeća bila relativno pristojna, ako već ne i vrlo dobra. Dojam, međutim, vara, jer je naša neposredna europska prošlost kontaminirana koječim.

Priču o minule dvije dekade Geert Mak ne pripovijeda sam, jer se njegova naracija prepliće s ispovijestima mnogih svjedoka ključnih događaja iz različitih zemalja. Okupljeni na jednom mjestu, ti glasovi tvore uvjerljiv, upečatljiv, a mjestimice i potresan puzzle našega svijeta i vremena.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav KriŠto/Cropix Damir škomrlj/Cropix Goran Sebelic/Cropix Tomislav Kristo/Cropix
Damir škomrlj/Cropix

Ivica Ivanišević











Goran Sebelic/Cropix

Pula, 281123.
29. Sa(n)jam knjige u Istri. Peti dan Sajma knjige.
Na fotografiji: posjetitelji sajma.

Tomislav Kristo/Cropix

Zagreb, 121123.
Zagrebacki velesajam.
Sajam knjiga Interliber.
Na fotografiji: guzve na sajmu knjiga Interliber.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/ivica-ivanisevic-predstavlja-svoj-izbor-deset-najboljih-knjiga-ove-godine-provjerite-sve-su-vrijedne-citanja-1350145 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e3e672540b864af2e68da2e3c55a9dbf7929b308 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivica+Ivani%C5%A1evi%C4%87+predstavlja+svoj+izbor+deset+najboljih+knjiga+ove+godine.+Provjerite%2C+sve+su+vrijedne+%C4%8Ditanja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fivica-ivanisevic-predstavlja-svoj-izbor-deset-najboljih-knjiga-ove-godine-provjerite-sve-su-vrijedne-citanja-1350145 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fivica-ivanisevic-predstavlja-svoj-izbor-deset-najboljih-knjiga-ove-godine-provjerite-sve-su-vrijedne-citanja-1350145 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrpa lipe literature [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Književnosthrpa lipe literature

Ivica Ivanišević predstavlja svoj izbor deset najboljih knjiga ove godine. Provjerite, sve su vrijedne čitanja

Piše Ivica Ivanišević
24. prosinca 2023. - 20:07

Svaki izbor deset najboljih ili samo najzanimljivijih knjiga u nekoj godini uvijek je sumnjiv, arbitraran, relativan, odokativan... Takav je i ovaj.

Ograničen je mojim ukusom (takav je kakav je, ne mogu ga u ovoj dobi mijenjati) i čitalačkim iskustvom u godini na izmaku, a ono je uvijek djelomično, jer nitko nije kadar upoznati se s čitavom produkcijom, s doslovno paletama knjiga koje se objave od siječnja do prosinca. Zanimljivo, pretežu autorice i autori iz (relativno) malih jezika, a samo dvoje izabranih stiže nam iz velikih, kakvi su, recimo, francuski (Ernaux) i portugalski (Cruz).

Dobra literatura piše se svuda, i u vibrantnim središtima i na skrajnutim rubovima našega svijeta. U ovaj izbor uvrstio sam i jedno publicističko djelo koje se, međutim, čita kao roman, te jedan st...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:08