stdClass Object ( [id] => 1173788 [title] => U odnosu na pčele možemo se samo sramiti, toliko smo manje svrhoviti u usporedbi s njima, kaže glumac Siniša Popović [alias] => u-odnosu-na-pcele-mozemo-se-samo-sramiti-toliko-smo-manje-svrhoviti-u-usporedbi-s-njima-kaze-glumac-sinisa-popovic [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Roman, bestseler prominentne norveške autorice Maje Lunde "Povijest pčela" čita se u jednom dahu, a potom se o njemu dugo razmišlja – o životu, svijetu i budućnosti. Epska priča u kojoj se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost te ispituje čovjekov odnos prema prirodi, suočava nas sa kataklizmom koja počinje kolapsom pčelinjih zajednica, ali i s činjenicom da, bez obzira koliko voljeli svoju djecu, možda ipak ne znamo uvijek što je najbolje za njih.

Tri narativne linije romana predložak su za dramski tekst po kojem glumci HNK Zagreb pripremaju svjetsku praizvedbu 11. ožujka. Predstava se priprema u suradnji s Det Norske Teatret iz Osla, a uz Almu Prica, Zrinku Cvitešić, Kseniju Marinković, Luku Dragića, Igora Kovača u njoj jednu od glavnih uloga ima Siniša Popović, nacionalni prvak i dobitnik niza glumačkih priznanja. Posljednja u nizu je Nagrada hrvatskog glumišta za prošlu godinu, za ulogu Henrika u predstavi "Kad svijeće dogore" u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato i HNK Zagreb.

Iako je trenutno zauzet od "jutra do sutra", jer nakon ove premijere započinje sa snimanjem nove serije, sa Sinišom Popovićem, uvijek slabim prema rodnom gradu i Slobodnoj Dalmaciji, porazgovarali smo o tome kako teku pripreme, ali i o nekim temama koje proizlaze iz ovog romana:

- U završnoj smo fazi s radom na predstavi "Povijest pčela", nekoliko je dana do premijere, sada sažimamo i čistimo sve ono što se razvijalo kroz proces, a bilo je svega. Svi koji smo prije nekoliko godina radili "Peer Gynta" veselili smo se ponovnoj suradnji s Erikom Ulfsbyjem, redateljem i direktorom Der Norske Teatret iz Osla, kao i čitavoj njegovoj norveškoj suradničkoj ekipi koju tvore redom vrhunski profesionalci.

Svjetska premijera

Ipak, od početka rada imali smo podosta problema s covidom pa smo dva tjedna održavali probe putem zooma, a u njima je sudjelovala i sama autorica romana Maja Lunde. Po njenom su romanu u Oslu radili scensko uprizorenje, radilo se o baletnoj i pjevanoj izvedbi, a kao dramsko djelo u Zagrebu ima svjetsku premijeru – priča Popović kojeg pitamo kako ga se dojmila ekološka, kataklizmička tema teksta:

- Obzirom da smo svi pomalo svjesni kroz količinu dnevnih vijesti koja nas zatiče proteklih godina da se nalazimo na samom rubu opstanka civilizacije, ne samo u ekološkom nego i u geopolitičkom smislu, tema ovog triptiha svima nam je vrlo bliska i zabrinjavajuća. Kako radnja romana i predstave prati tri vremena koja se isprepliću: jedno koje se događa u prošlom stoljeću kada se pokušava unaprijediti pčelarstvo izumima novih i svrhovitijih košnica, preko "današnjeg" vremena, odnosno 2007. godine u kojoj u Americi pčele već počinju izumirati, do distopijske priče koja se odvija u Kini u budućnosti kad su pčele već izumrle i ljudska zajednica se pretvara u jedno totalitarno društvo, odlučili smo se kroz dramatizaciju i samu postavu predstave ispreplitati neprekidno sve tri radnje.

Što je izuzetno težak i zahtjevan posao koji iziskuje veliku koncentraciju i preciznost svih glumaca u onome što rade na sceni, ali sama ta ideja temelji se na činjenici kako je tijekom dugog niza godina u prirodi sve međusobno povezano i u interakciji jedno s drugim.

Nadamo se da ćemo uspjeti prikazati tu ideju kako svi zajedno tvorimo jedan superorganizam.

Kroz rad na predstavi slušali smo predavanja i bili obučavani od strane pčelara o tome kako zajednica pčela uopće funkcionira i do kojeg je savršenstva organizirana. Kad to spoznaš shvatiš koliko je ljudska zajednica manje i nesvrsishodnije organizirana, pa budeš posramljen u odnosu na pčele – drži Popović.

U predstavi igra lik Georgea, farmera u "sadašnjem" vremenu:

- George je pčelar u Ohiu čiji preci su se također bavili pčelarstvom. On na svu silu pokušava održati na životu svoju farmu i spasiti pčele od izumiranja jer je, za razliku od drugih pčelara koji teže isključivo profitu, ekološki osviješten i ne želi pčelama stvarati stres. Da uspije u svojoj nakani ometa ga odluka njegovog sina koji napušta farmu i odlazi na studij književnosti. Njegova opsjednutost pčelama i pčelarstvom u jednom momentu uzrokuje bunt prema sinovljevoj odluci, što ga naizgled pretvara u krutog i ljutitog čovjeka koji nema razumijevnja za slobodu izbora vlastitog sina, ali kada dođe do kolapsa i pčele izumru shvaćamo koliko je njegova fiksacija da spasi pčele bila realna – veli ovaj zagrebački glumac.

Kolektivna igra

Roman, osim o kolapsu pčelinjih zajednica, govori i o kolapsu obiteljskih veza, većinom na polju roditeljstva. Zašto nam je tako bitno da djeci osiguramo "bolju budućnost" pod svaku cijenu?

- Zato što na njima svijet ostaje, dakako ako im ga ostavimo. Pa eto, i sam George je u našoj predstavi bio uvjeren da će sinu osigurati bolju budućnost ako ga uspije zadržati na farmi, ali naravno time je ušao u sukob sa sinom. Prirodno je da svi djeci želimo osigurati bolju budućnost, ali je i prirodno da djeca sama odlučuju o svojoj.

Privatno sam bitno drugačiji od Georgea, sinu sam dao potpunu slobodu odlučivanja, a nikad nije ni pokazivao interes da bi krenuo mojim stopama. Ne znam zašto pojedini roditelji misle da djeca nisu kadra sama odlučivati. Teško je tu generalizirati, ovisi to uvelike i o ponekim roditeljima i o ponekoj djeci – razmišlja Popović.

Nadaju se, naravno, da će publika pokazati interes za predstavu "Povijest pčela":

- Osim same centralne teme koja nas zaista ozbiljno upozorava na mogući skori kolaps civilizacije kakvu smo do sada poznavali, mislim i nadam se da bi publici moglo biti zanimljivo, premda možda i pomalo pomalo zahtjevno, pratiti predstavu koja se bazira na kolektivnoj igri koja se isprepliće istovremeno kroz tri različita vremenska razdoblja.

Ni jedna obiteljska priča u ovoj predstavi ne prikazuje se linearno i zasebno, svaka je u neprekidnoj interakciji s onom prošlom i onom budućom. Takvim dramaturškim i redateljskim postupkom htjeli smo ukazati na međusobnu povezanost svih i svega, dokle god se zajedno vrtimo na ovoj čudesnoj kugli kroz prostor i vrijeme.

---

Predstava ide dalje...

Radite "u petoj brzini", puni ste planova?
- Samo nekoliko dana nakon premijere započinjem sa snimanjem serije "Metropolitanci" koje bi trebalo biti dovršeno sredinom lipnja, a paralelno s tim pripremam u produkciji Teatra Erato dvije predstave od kojih bi jedna trebala biti koprodukcija sa HNK-om u Šibeniku, a čije se premijere očekuju početkom iduće sezone.

Ali o tome mi je, obzirom na trenutnu angažiranost, još
prerano govoriti. U svakom slučaju - show must go on! - kaže ovaj glumac koji je u punoj glumačkoj zrelosti, što prate i priznanja poput Nagrade hrvatskog glumišta:

- Očigledno je da se predstava jako dopala i publici i velikom dijelu kritike a i komisiji koja je o nagradi odlučivala. Za mene je nagrada bila već činjenica što sam ulogu Henrika pripisao onima kojoj su joj prethodile, jer radi se zaista o koliko zahtjevnoj toliko i rasnoj dramskoj ulozi.

---

---

U Split bar za Sudamju

Split – kada planirate na jug?
- Ajme, ne kidaj mi srcu grane... Čim prije, ako mi obaveze oko snimanja serije dopuste nastojat ću biti u Splitu makar na par dana, najranije u vrijeme Sudamje. Ljeto je, naravno, rezervirano za plovidbu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povijest pčela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Povijest pčela 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-04 21:10:51 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-08 12:57:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-03-08 12:57:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 143 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/04\/21146894.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/04\/21146902.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/04\/21146910.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/04\/21146920.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/04\/21146924.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Sini\u0161a Popovi\u0107
\n\u017deljko Koprol\u010dec","Sini\u0161a Popovi\u0107 kao p\u010delar George, a njegovu suprugu Emmu igra Ksenija Marinkovi\u0107
\nfoto hnk zagreb","Detalj sa proba za predstavu 'Povijest p\u010dela'
\nfoto hnk zagreb","Detalj sa proba za predstavu 'Povijest p\u010dela'
\nfoto hnk zagreb","Zrinka Cvite\u0161i\u0107 igra Kineskinju Tao a Igor Kova\u010d njenog supruga
\nfoto hnk zagreb"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["44:49","50:50","50:50","42:45","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1267x1900","hd_21146894_1920.jpg":"1920x1080","k_21146894_1280.jpg":"1280x1280","k_21146894_1024.jpg":"1024x1024","k_21146894_640.jpg":"640x640","k_21146894_480.jpg":"480x480","k_21146894_340.jpg":"340x340","k_21146894_220.jpg":"220x220","o_21146894_1280.jpg":"1280x1919","o_21146894_1024.jpg":"1024x1535","o_21146894_640.jpg":"640x959","o_21146894_480.jpg":"480x719","o_21146894_340.jpg":"340x509","o_21146894_220.jpg":"220x329","h_21146894_1280.jpg":"1280x854","h_21146894_1024.jpg":"1024x683","h_21146894_640.jpg":"640x427","h_21146894_480.jpg":"480x320","h_21146894_340.jpg":"340x227","h_21146894_220.jpg":"220x147","pp_21146894_1280.jpg":"1006x1280","pp_21146894_1024.jpg":"805x1024","pp_21146894_640.jpg":"503x640","pp_21146894_480.jpg":"377x480","pp_21146894_340.jpg":"267x340","pp_21146894_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21146902_1920.jpg":"1920x1080","k_21146902_1280.jpg":"1280x1280","k_21146902_1024.jpg":"1024x1024","k_21146902_640.jpg":"640x640","k_21146902_480.jpg":"480x480","k_21146902_340.jpg":"340x340","k_21146902_220.jpg":"220x220","o_21146902_1280.jpg":"1280x853","o_21146902_1024.jpg":"1024x682","o_21146902_640.jpg":"640x426","o_21146902_480.jpg":"480x320","o_21146902_340.jpg":"340x226","o_21146902_220.jpg":"220x146","h_21146902_1280.jpg":"1280x854","h_21146902_1024.jpg":"1024x683","h_21146902_640.jpg":"640x427","h_21146902_480.jpg":"480x320","h_21146902_340.jpg":"340x227","h_21146902_220.jpg":"220x147","pp_21146902_1280.jpg":"1006x1280","pp_21146902_1024.jpg":"805x1024","pp_21146902_640.jpg":"503x640","pp_21146902_480.jpg":"377x480","pp_21146902_340.jpg":"267x340","pp_21146902_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21146910_1920.jpg":"1920x1080","k_21146910_1280.jpg":"1280x1280","k_21146910_1024.jpg":"1024x1024","k_21146910_640.jpg":"640x640","k_21146910_480.jpg":"480x480","k_21146910_340.jpg":"340x340","k_21146910_220.jpg":"220x220","o_21146910_1280.jpg":"1280x853","o_21146910_1024.jpg":"1024x682","o_21146910_640.jpg":"640x426","o_21146910_480.jpg":"480x320","o_21146910_340.jpg":"340x226","o_21146910_220.jpg":"220x146","h_21146910_1280.jpg":"1280x854","h_21146910_1024.jpg":"1024x683","h_21146910_640.jpg":"640x427","h_21146910_480.jpg":"480x320","h_21146910_340.jpg":"340x227","h_21146910_220.jpg":"220x147","pp_21146910_1280.jpg":"1006x1280","pp_21146910_1024.jpg":"805x1024","pp_21146910_640.jpg":"503x640","pp_21146910_480.jpg":"377x480","pp_21146910_340.jpg":"267x340","pp_21146910_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21146920_1920.jpg":"1920x1080","k_21146920_1280.jpg":"1280x1280","k_21146920_1024.jpg":"1024x1024","k_21146920_640.jpg":"640x640","k_21146920_480.jpg":"480x480","k_21146920_340.jpg":"340x340","k_21146920_220.jpg":"220x220","o_21146920_1280.jpg":"1280x853","o_21146920_1024.jpg":"1024x682","o_21146920_640.jpg":"640x426","o_21146920_480.jpg":"480x320","o_21146920_340.jpg":"340x226","o_21146920_220.jpg":"220x146","h_21146920_1280.jpg":"1280x854","h_21146920_1024.jpg":"1024x683","h_21146920_640.jpg":"640x427","h_21146920_480.jpg":"480x320","h_21146920_340.jpg":"340x227","h_21146920_220.jpg":"220x147","pp_21146920_1280.jpg":"1006x1280","pp_21146920_1024.jpg":"805x1024","pp_21146920_640.jpg":"503x640","pp_21146920_480.jpg":"377x480","pp_21146920_340.jpg":"267x340","pp_21146920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21146924_1920.jpg":"1920x1080","k_21146924_1280.jpg":"1280x1280","k_21146924_1024.jpg":"1024x1024","k_21146924_640.jpg":"640x640","k_21146924_480.jpg":"480x480","k_21146924_340.jpg":"340x340","k_21146924_220.jpg":"220x220","o_21146924_1280.jpg":"1280x853","o_21146924_1024.jpg":"1024x682","o_21146924_640.jpg":"640x426","o_21146924_480.jpg":"480x320","o_21146924_340.jpg":"340x226","o_21146924_220.jpg":"220x146","h_21146924_1280.jpg":"1280x854","h_21146924_1024.jpg":"1024x683","h_21146924_640.jpg":"640x427","h_21146924_480.jpg":"480x320","h_21146924_340.jpg":"340x227","h_21146924_220.jpg":"220x147","pp_21146924_1280.jpg":"1006x1280","pp_21146924_1024.jpg":"805x1024","pp_21146924_640.jpg":"503x640","pp_21146924_480.jpg":"377x480","pp_21146924_340.jpg":"267x340","pp_21146924_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4141740 Threads: 4 Questions: 125117799 Slow queries: 54438 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3796285 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/u-odnosu-na-pcele-mozemo-se-samo-sramiti-toliko-smo-manje-svrhoviti-u-usporedbi-s-njima-kaze-glumac-sinisa-popovic-1173788 [printLink] => /kultura/kazaliste/u-odnosu-na-pcele-mozemo-se-samo-sramiti-toliko-smo-manje-svrhoviti-u-usporedbi-s-njima-kaze-glumac-sinisa-popovic-1173788?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252718 [name] => Siniša Popović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sinisa-popovic [link] => /tag/sinisa-popovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povijest pčela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U odnosu na pčele možemo se samo sramiti, toliko smo manje svrhoviti u usporedbi s njima, kaže glumac Siniša Popović [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/04/21146894.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Siniša Popović
Željko Koprolčec [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/04/21146894.jpg [title] => Siniša Popović
Željko Koprolčec
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/04/21146902.jpg [title] => Siniša Popović kao pčelar George, a njegovu suprugu Emmu igra Ksenija Marinković
foto hnk zagreb
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/04/21146910.jpg [title] => Detalj sa proba za predstavu 'Povijest pčela'
foto hnk zagreb
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/04/21146920.jpg [title] => Detalj sa proba za predstavu 'Povijest pčela'
foto hnk zagreb
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/04/21146924.jpg [title] => Zrinka Cvitešić igra Kineskinju Tao a Igor Kovač njenog supruga
foto hnk zagreb
) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Roman, bestseler prominentne norveške autorice Maje Lunde "Povijest pčela" čita se u jednom dahu, a potom se o njemu dugo razmišlja – o životu, svijetu i budućnosti. Epska priča u kojoj se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost te ispituje čovjekov odnos prema prirodi, suočava nas sa kataklizmom koja počinje kolapsom pčelinjih zajednica, ali i s činjenicom da, bez obzira koliko voljeli svoju djecu, možda ipak ne znamo uvijek što je najbolje za njih.

Tri narativne linije romana predložak su za dramski tekst po kojem glumci HNK Zagreb pripremaju svjetsku praizvedbu 11. ožujka. Predstava se priprema u suradnji s Det Norske Teatret iz Osla, a uz Almu Prica, Zrinku Cvitešić, Kseniju Marinković, Luku Dragića, Igora Kovača u njoj jednu od glavnih uloga ima Siniša Popović, nacionalni prvak i dobitnik niza glumačkih priznanja. Posljednja u nizu je Nagrada hrvatskog glumišta za prošlu godinu, za ulogu Henrika u predstavi "Kad svijeće dogore" u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato i HNK Zagreb.

Iako je trenutno zauzet od "jutra do sutra", jer nakon ove premijere započinje sa snimanjem nove serije, sa Sinišom Popovićem, uvijek slabim prema rodnom gradu i Slobodnoj Dalmaciji, porazgovarali smo o tome kako teku pripreme, ali i o nekim temama koje proizlaze iz ovog romana:

- U završnoj smo fazi s radom na predstavi "Povijest pčela", nekoliko je dana do premijere, sada sažimamo i čistimo sve ono što se razvijalo kroz proces, a bilo je svega. Svi koji smo prije nekoliko godina radili "Peer Gynta" veselili smo se ponovnoj suradnji s Erikom Ulfsbyjem, redateljem i direktorom Der Norske Teatret iz Osla, kao i čitavoj njegovoj norveškoj suradničkoj ekipi koju tvore redom vrhunski profesionalci.

Svjetska premijera

Ipak, od početka rada imali smo podosta problema s covidom pa smo dva tjedna održavali probe putem zooma, a u njima je sudjelovala i sama autorica romana Maja Lunde. Po njenom su romanu u Oslu radili scensko uprizorenje, radilo se o baletnoj i pjevanoj izvedbi, a kao dramsko djelo u Zagrebu ima svjetsku premijeru – priča Popović kojeg pitamo kako ga se dojmila ekološka, kataklizmička tema teksta:

- Obzirom da smo svi pomalo svjesni kroz količinu dnevnih vijesti koja nas zatiče proteklih godina da se nalazimo na samom rubu opstanka civilizacije, ne samo u ekološkom nego i u geopolitičkom smislu, tema ovog triptiha svima nam je vrlo bliska i zabrinjavajuća. Kako radnja romana i predstave prati tri vremena koja se isprepliću: jedno koje se događa u prošlom stoljeću kada se pokušava unaprijediti pčelarstvo izumima novih i svrhovitijih košnica, preko "današnjeg" vremena, odnosno 2007. godine u kojoj u Americi pčele već počinju izumirati, do distopijske priče koja se odvija u Kini u budućnosti kad su pčele već izumrle i ljudska zajednica se pretvara u jedno totalitarno društvo, odlučili smo se kroz dramatizaciju i samu postavu predstave ispreplitati neprekidno sve tri radnje.

Što je izuzetno težak i zahtjevan posao koji iziskuje veliku koncentraciju i preciznost svih glumaca u onome što rade na sceni, ali sama ta ideja temelji se na činjenici kako je tijekom dugog niza godina u prirodi sve međusobno povezano i u interakciji jedno s drugim.

Nadamo se da ćemo uspjeti prikazati tu ideju kako svi zajedno tvorimo jedan superorganizam.

Kroz rad na predstavi slušali smo predavanja i bili obučavani od strane pčelara o tome kako zajednica pčela uopće funkcionira i do kojeg je savršenstva organizirana. Kad to spoznaš shvatiš koliko je ljudska zajednica manje i nesvrsishodnije organizirana, pa budeš posramljen u odnosu na pčele – drži Popović.

U predstavi igra lik Georgea, farmera u "sadašnjem" vremenu:

- George je pčelar u Ohiu čiji preci su se također bavili pčelarstvom. On na svu silu pokušava održati na životu svoju farmu i spasiti pčele od izumiranja jer je, za razliku od drugih pčelara koji teže isključivo profitu, ekološki osviješten i ne želi pčelama stvarati stres. Da uspije u svojoj nakani ometa ga odluka njegovog sina koji napušta farmu i odlazi na studij književnosti. Njegova opsjednutost pčelama i pčelarstvom u jednom momentu uzrokuje bunt prema sinovljevoj odluci, što ga naizgled pretvara u krutog i ljutitog čovjeka koji nema razumijevnja za slobodu izbora vlastitog sina, ali kada dođe do kolapsa i pčele izumru shvaćamo koliko je njegova fiksacija da spasi pčele bila realna – veli ovaj zagrebački glumac.

Kolektivna igra

Roman, osim o kolapsu pčelinjih zajednica, govori i o kolapsu obiteljskih veza, većinom na polju roditeljstva. Zašto nam je tako bitno da djeci osiguramo "bolju budućnost" pod svaku cijenu?

- Zato što na njima svijet ostaje, dakako ako im ga ostavimo. Pa eto, i sam George je u našoj predstavi bio uvjeren da će sinu osigurati bolju budućnost ako ga uspije zadržati na farmi, ali naravno time je ušao u sukob sa sinom. Prirodno je da svi djeci želimo osigurati bolju budućnost, ali je i prirodno da djeca sama odlučuju o svojoj.

Privatno sam bitno drugačiji od Georgea, sinu sam dao potpunu slobodu odlučivanja, a nikad nije ni pokazivao interes da bi krenuo mojim stopama. Ne znam zašto pojedini roditelji misle da djeca nisu kadra sama odlučivati. Teško je tu generalizirati, ovisi to uvelike i o ponekim roditeljima i o ponekoj djeci – razmišlja Popović.

Nadaju se, naravno, da će publika pokazati interes za predstavu "Povijest pčela":

- Osim same centralne teme koja nas zaista ozbiljno upozorava na mogući skori kolaps civilizacije kakvu smo do sada poznavali, mislim i nadam se da bi publici moglo biti zanimljivo, premda možda i pomalo pomalo zahtjevno, pratiti predstavu koja se bazira na kolektivnoj igri koja se isprepliće istovremeno kroz tri različita vremenska razdoblja.

Ni jedna obiteljska priča u ovoj predstavi ne prikazuje se linearno i zasebno, svaka je u neprekidnoj interakciji s onom prošlom i onom budućom. Takvim dramaturškim i redateljskim postupkom htjeli smo ukazati na međusobnu povezanost svih i svega, dokle god se zajedno vrtimo na ovoj čudesnoj kugli kroz prostor i vrijeme.

---

Predstava ide dalje...

Radite "u petoj brzini", puni ste planova?
- Samo nekoliko dana nakon premijere započinjem sa snimanjem serije "Metropolitanci" koje bi trebalo biti dovršeno sredinom lipnja, a paralelno s tim pripremam u produkciji Teatra Erato dvije predstave od kojih bi jedna trebala biti koprodukcija sa HNK-om u Šibeniku, a čije se premijere očekuju početkom iduće sezone.

Ali o tome mi je, obzirom na trenutnu angažiranost, još
prerano govoriti. U svakom slučaju - show must go on! - kaže ovaj glumac koji je u punoj glumačkoj zrelosti, što prate i priznanja poput Nagrade hrvatskog glumišta:

- Očigledno je da se predstava jako dopala i publici i velikom dijelu kritike a i komisiji koja je o nagradi odlučivala. Za mene je nagrada bila već činjenica što sam ulogu Henrika pripisao onima kojoj su joj prethodile, jer radi se zaista o koliko zahtjevnoj toliko i rasnoj dramskoj ulozi.

---

---

U Split bar za Sudamju

Split – kada planirate na jug?
- Ajme, ne kidaj mi srcu grane... Čim prije, ako mi obaveze oko snimanja serije dopuste nastojat ću biti u Splitu makar na par dana, najranije u vrijeme Sudamje. Ljeto je, naravno, rezervirano za plovidbu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Siniša Popović
Željko Koprolčec

Siniša Popović kao pčelar George, a njegovu suprugu Emmu igra Ksenija Marinković
foto hnk zagreb

Detalj sa proba za predstavu 'Povijest pčela'
foto hnk zagreb

Detalj sa proba za predstavu 'Povijest pčela'
foto hnk zagreb

Zrinka Cvitešić igra Kineskinju Tao a Igor Kovač njenog supruga
foto hnk zagreb
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/u-odnosu-na-pcele-mozemo-se-samo-sramiti-toliko-smo-manje-svrhoviti-u-usporedbi-s-njima-kaze-glumac-sinisa-popovic-1173788 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=58fd0dff326abdc6ac3d87d1c745e815419f4998 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+odnosu+na+p%C4%8Dele+mo%C5%BEemo+se+samo+sramiti%2C+toliko+smo+manje+svrhoviti+u+usporedbi+s+njima%2C+ka%C5%BEe+glumac+Sini%C5%A1a+Popovi%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fu-odnosu-na-pcele-mozemo-se-samo-sramiti-toliko-smo-manje-svrhoviti-u-usporedbi-s-njima-kaze-glumac-sinisa-popovic-1173788 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fu-odnosu-na-pcele-mozemo-se-samo-sramiti-toliko-smo-manje-svrhoviti-u-usporedbi-s-njima-kaze-glumac-sinisa-popovic-1173788 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Povijest pčela [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KazalištePovijest pčela

U odnosu na pčele možemo se samo sramiti, toliko smo manje svrhoviti u usporedbi s njima, kaže glumac Siniša Popović

Piše Jasenka Leskur
8. ožujka 2022. - 13:57

Roman, bestseler prominentne norveške autorice Maje Lunde "Povijest pčela" čita se u jednom dahu, a potom se o njemu dugo razmišlja – o životu, svijetu i budućnosti. Epska priča u kojoj se susreću prošlost, sadašnjost i budućnost te ispituje čovjekov odnos prema prirodi, suočava nas sa kataklizmom koja počinje kolapsom pčelinjih zajednica, ali i s činjenicom da, bez obzira koliko voljeli svoju djecu, možda ipak ne znamo uvijek što je najbolje za njih.

Tri narativne linije romana predložak su za dramski tekst po kojem glumci HNK Zagreb pripremaju svjetsku praizvedbu 11. ožujka. Predstava se priprema u suradnji s Det Norske Teatret iz Osla, a uz Almu Prica, Zrinku Cvitešić, Kseniju Marinković, Luku Dragića, Igora Kovača u njoj jednu od glavnih uloga ima Siniša Po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 02:57