stdClass Object ( [id] => 1280735 [title] => Sudbina i ubojstvo Johna Lennona dugo su intrigirali bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, a onda se odlučio na ovo... [alias] => sudbina-i-ubojstvo-johna-lennona-dugo-su-intrigirali-bivseg-predsjednika-ivu-josipovica-a-onda-se-odlucio-na-ovo [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Međunarodni festival suvremene glazbe Muzički biennale Zagreb završit će 22. travnja praizvedbom novog djela suvremenog skladatelja i bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, operom ‘Lennon‘.

John Lennon, glazbenik, pjesnik, aktivist, ponajprije umjetnik, obilježio je sredinu 20.tog stoljeća; člana jednog od najpopularnijih bendova svih vremena, ‘The Beatles‘, prije 42 godine ubio je Mark David Chapman. Ispalivši mu četiri metka iz pištolja u leđa ubio ga je pred vratima stana u New Yorku, Lennon je tada imao 40 godina. Nakon atentata ubojica je ostao na mjestu zločina i čitao roman "Lovac u žitu" J. D. Salingera, sve dok ga policija nije uhitila. Bilo je to ubojstvo koje je uzdrmalo suvremeni svijet.

---

image

John Lennon i Yoko Ono

Fotograaf Onbekend/Anp Via Afp
---

Sudbina Johna Lennona dugo je vremena intrigirala skladatelja Ivu Josipovića, još i prije nego je postao hrvatski predsjednik, od 2010. do 2015. godine. No, nakon završenog mandata u jednom je intervjuu kazao da za to vrijeme nije stigao napisati "niti jednu notu":

---

image

Ivo Josipovic  u svom uredu na Pantovčaku

Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

- Dugo sam, više od desetljeća, razmišljao o operi koja bi za temu imala ubojstvo Lennona. Ali, pravi je rad počeo pred oko šest mjeseci. Uz to, negdje oko mjesec dana učio sam za mene novi kompjutorski program za pisanje nota, "Sibelius". Do opere, sve sam uvijek pisao rukom.

U vrijeme predsjedničkog mandata zbog cjelodnevne angažiranosti nije bilo moguće komponirati, radio sam od ranog jutra, često do dva ili tri u noći. A i nisam imao libreto. Imao sam tek maglovitu predodžbu kakvu bih operu htio napisati. Svih tih godina razgovarao sam s više pisaca o libretu. Svi su s velikim entuzijazmom govorili da bi rado radili libreto za mene, ali, svi su bili nevoljki upustiti se u pisanje libreta o Lennonovom ubojstvu. Nudili su neke svoje, zaista vrlo dobre postojeće tekstove ili druge teme. Ali, ja sam htio samo Lennona – objašnjava skladatelj.

Što je u Lennonovu životu za njega bilo inspirativno, što ga je potaklo na skladanje? - pitam ga.

- Lennonovu glazbu volim i poštujem. Ali, ona nije bila odlučna za neposredni izbor teme, iako, bez te prelijepe glazbe vjerojatno nikada ne bih za temu opere izabrao njegov život i njegovu smrt.

Prvo, bilo mi je intrigantno to što je njegov ubojica, Chapman, bio Lennonov obožavatelj, da bi kasnije postao njegov ubojica. Možda me taj obrat privukao i kao profesora kaznenog prava.

---

image
/Afp
---

Drugo, Lennon je imao buran i kontroverzan osobni život sa složenim odnosima unutar kruga bliskih osoba. Ponajprije, to se odnosi na Yoko Ono, na May, koja mu je bila "zamjenska" ljubav u vrijeme krize sa Yoko, te na njegovu majku i članove benda.

---

image

Yoko Ono

Pedro Mera/Nurphoto Via Afp
---

Treće, iako je, nesumnjivo bio dio društvenog establišmenta, bio je istovremeno i njegov kritičar, aktivist za pravdu i mir. Zato je bio na meti američkih tajnih službi kao opasna i subverzivna osoba. Nasuprot, neki su mu obožavatelji zamjerali mondeni život, čak se i udaljavali od njega u znak protesta. Ipak, Lennon je za mlade generacije sredine 20. stoljeća bio ikona njihova društvenog bunta – veli Josipović.

Libreto je ipak s vremenom napisan, a potpisuje ga riječka profesorica Filozofskog fakulteta, kroatistica Marina Biti:

- Rekoh, dugo nisam imao libreto. Onda je jednog dana zazvonio telefon i ugodni ženski glas reče: "Ja sam Marina Biti, profesorica iz Rijeke. Tražite li još libreto o Lennonu? Imam nacrt, ako Vas zaima…." Kad sam pogledao libreto, oduševio sam se. Izvrstan je tekst! Radnja koja traje u samoj operi oko 75 minuta, u priči je zapravo tek nekoliko minuta od trenutka kad Chapman puca u Lennona do trenutka njegove smrti.

U tom kratkom vremenu Lennon rekapitulira svoj život kroz odnose s osobama koje su mu obilježile život. Opera završava njegovom smrću, ali i slavljem njegovog djela i borbe za mir i pravdu. U procesu skladanja, u dogovoru s libretisticom, ali i redateljicom, radili smo neke zahvate u libreto, naravno, bez zadiranja u suštinu tog prelijepog teksta – sjeća se skladatelj.

---

image

Mark David Chapman

Nyc Pd/Afp
---

Autorica libreta koja slovi za dobru poznavateljicu Lennonovog života, inače autorica jedanaest znanstvenih knjiga, trenutno na sveučilišnoj razmjeni u Južnoj Koreji, Marina Biti, u intervjuu za Novi list je detaljnije ispričala da se u njenoj priči "pojavljuju stvarna lica iz Lennonova života: njegove dvije supruge, Cynthia i Yoko Ono, njegova majka Julia, tetka Mimi, sin Julian, članovi sastava Beatles, Brian Epstein – njihov menadžer, prijatelj iz mladosti Stu, ali i May Pang s kojom je bio u osamnaestomjesečnoj vezi za vrijeme prekida s Yoko te na koncu i njegov ubojica Mark Chapman. Koncepcija libreta je međutim nadbiografska, moglo bi se reći, i pomalo nadrealistička. Umirući Lennon na sceni sanja vlastiti život. Kao u svakome snu, taj se život preuobličuje u slike koje mogu podsjetiti na stvarnost, ali iz nje isklizavaju."

Operu ‘Lenon‘ postavlja na scenu ansambl HNK Zagreb: prvaci opere Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša postat će mitski par 20. stoljeća, John Lennon i Yoko Ono.

Ozren Bilušić pjeva Marka Chapmana, May Pang je Dubravka Šeparović Mušović, Helena Lucić Šego je Cynthia Lennon, Sofia Amelie Gojić je Julia Stanley Lennon. Siniša Galović je Paul McCartney, Alen Ruško je Julian Lennon, Siniša Štork je Brian Epstein, Siniša Hapač je George Harrison, a Davor Radić Ringo Starr.

---

image

Detalj s probe za operu ‘Lennon‘

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija
---

- Praizvedba opere veliki je događaj za svakog skladatelja. Zato, s velikim uzbuđenjem očekujem praizvedbu opere ‘Lennon‘. Ona je rezultat moga napornog rada, ali i rada cijelog autorskog tima i svih umjetnika. Moram reći da sam zahvalan cijelom ansamblu i solistima HNK i njegovoj upravi, libretistici, dirigentu Ivanu Skenderu, režiserki Marini Pejnović i zaista velikom broju umjetnika i svih ostalih koji sudjeluju u projektu. Inače, u Operi sudjeluje deset solista, zbor, balet, i veliki orkestar simfonijskog sastava – priča Ivo Josipović o kojemu se, unatoč tome što je jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih skladatelja, i dalje u javnosti najviše govori kao o političaru.

---

image

Ozren Bilušić je ubojica Mark Chapman u operi

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija
---

Pored zavidne pravne i političke karijere, jednog pravog i dva počasna doktorata te titule ‘professor emeritus‘, cijenjeni je skladatelj, autor bogatog muzičkog opusa, član više umjetničkih, stručnih i znanstvenih udruga i tijela u zemlji i inozemstvu, izabrani je član World Academy of Art and Science te dobitnik mnogobrojnih značajnih nagrada iz područja glazbe.

Vlasnik je tri Porina, neke od njegovih skladbi postale su repertoarna djela, poput ‘Igra staklenih perli‘ i ‘Jubilus za klavir‘, ‘Epikurov vrt za simfonijski orkestar‘, ‘Dernek za dva klavira, udaraljke i gudače‘, posebno ‘Samba da Camera‘ koju su svirali i snimili brojni orkestri.

Što voli slušati?

- Slušam gotovo sve vrste glazbe, pa i onu za koju pretpostavljam da mi se u konačnici neće svidjeti. Glazba je prelijepi vrt s mnoštvom različitog cvijeća, pa i kaktusima koji znaju ubosti. Glazba ‘Beatlesa‘ spada u one ponajljepše cvjetove popularne glazbe. Slušanje je za mene proces učenja glazbe i želim sve čuti. Ipak, ponajviše slušam klasičnu glazbu, posebno muziku 20. i 21. stoljeća.

---

image

Dirigent opere sa deset solista, zborom, baletom i simfonijskim orkestrom je Ivan Josip Skender

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija
---

Ali, rado slušam i dobar jazz te pop i rock glazbu te izvorni folklor. Mnoge naše glazbenike, imamo ih zaista izvrsnih. Puno ih osobno poznajem i teško mi je nekoga izdvajati. Posebno, drago mi je što danas imamo generaciju mladih skladatelja i skladateljica te izvrsnih pjevača i instrumentalista od kojih su neki već sada glazbenici s međunarodnom karijerom – veli Ivo Josipović.

Inače, dvije prve izvedbe opere ‘Lennon‘ su potpuno rasprodane, s tim da je HNK Zagreb odlučio generalnu probu zamijeniti pretpremijerom otvorenom za javnost. Opera je planirana kao repertoarna za sljedeću sezonu, a uvrštena je i u program digitalne razmjene udruge europskih kazališta.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Operu snima audio i zvučno HRT, a Croatia Records namjerava izdati CD i DVD sa snimkom opere. Ivo Josipović se nada da će ‘Lennon‘ biti prikazan i u drugim našim operama, te da bi "bilo lijepo čuti je i u Splitu".

---

Chapmanu 12 puta odbijen zahtjev za slobodu

Mark David Chapmanu je 2020. godine po dvanaesti put odbijen zahtjev za puštanje na uvjetnu slobodu, kada je imao 67 godina.
Rođen u Teksasu, u godinama koje su prethodile ubojstvu pokazivao je sklonost prema opsesivnom ponašanju. S Chapmanovog gledišta slavan je mogao postati samo ako bi izvršio atentat na poznatu osobu iz svog vremena, stoga je razmišljao i o atentatu na druge javne osobe, kao što su TV voditelj i komičar Johnny Carson, glumica Elizabeth Taylor, glumac i kasniji predsjednik Ronald Reagan ili drugi "Beatle" Paul McCartney.

Iako je volio Lennonov rad i nekoliko sati prije atentata stajao u redu kako bi dobio autogram, Chapmana su ražestili Lennonov životni stil i javne izjave. Nije odobravao pjevačeve izjave o tome da je njegov bend "popularniji od Isusa", kao ni stihove Lennonovih pjesama "God" i "Imagine".

Prvih godina služenja zatvorske kazne odbijao je intervjue za tisak. Naposljetku je pristao pa je Jack Jones odgovore iskoristio u knjizi "Let Me Take You Down: Inside the Mind of Mark David Chapman". Život Chapmana ekraniziran je u filmovima "The Killing of John Lennon" iz 2006. godine te "Chapter 27" iz 2007. godine.

Iduće saslušanje za njegovo uvjetno puštanje je u veljači 2024. godine.

---

---

Lennonov prah prosut u NY parku

Tijelo Johna Lennona kremirano je na njujorškom groblju Ferncliff u Hartsdaleu. Yoko Ono je Lennonov pepeo prosula u Central Parku u New Yorku, gdje je spomenik ‘Strawberry Fields‘, nazvan po pjesmi The Beatlesa.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIBRETO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => LIBRETO 2 0 8210 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-07 13:46:50 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-12 14:17:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-12 14:17:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 285 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sudbina i ubojstvo Johna Lennona dugo su intrigirali bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, a onda se odlučio na ovo... [metakey] => John Lennon, Yoko Ono, john lenon, Ivo Josipović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665224.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665234.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665227.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665225.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/21390898.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665222.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665236.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665220.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665246.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665279.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665290.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665291.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/07\/24665299.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","\/Afp","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Fotograaf Onbekend\/Anp Via Afp","Pedro Mera\/Nurphoto Via Afp","\/Photo12 Via Afp","Nyc Pd\/Afp","\/Slobodna Dalmacija","\/Slobodna Dalmacija","\/Slobodna Dalmacija","\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivo Josipovic\u00a0 u svom uredu na Pantov\u010daku<\/p>","","

Zagreb, 291014. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic snimljen u<\/p>","","","

John Lennon i Yoko Ono<\/p>","

Yoko Ono<\/p>","

A hard day\u2018s night
\nYear: 1964 - USA
\nDirector: Richard Lester
\nGeorge Harrison, John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr (Photo by Wolf Tracer Archive\/Photo12 via AFP)<\/p>","

Mark David Chapman<\/p>","

Domagoj Doroti\u0107 i Marija Kuhar \u0160o\u0161a kao John Lennon i Yoko Ono na probama opere<\/p>\n\n

foto HNK Zagreb<\/p>","

Detalj s probe za operu \u2018Lennon\u2018<\/p>\n\n

HNK Zagreb<\/p>","

Ozren Bilu\u0161i\u0107 je ubojica Mark Chapman u operi<\/p>\n\n

HNK Zagreb<\/p>","

Dirigent opere sa deset solista, zborom, baletom i simfonijskim orkestrom je Ivan Josip Skender<\/p>\n\n

HNK Zagreb<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["51:37","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2877","hd_24665224_1920.jpg":"1920x1080","k_24665224_1280.jpg":"1280x1280","k_24665224_1024.jpg":"1024x1024","k_24665224_640.jpg":"640x640","k_24665224_480.jpg":"480x480","k_24665224_340.jpg":"340x340","k_24665224_220.jpg":"220x220","o_24665224_1280.jpg":"1280x1918","o_24665224_1024.jpg":"1024x1534","o_24665224_640.jpg":"640x959","o_24665224_480.jpg":"480x719","o_24665224_340.jpg":"340x509","o_24665224_220.jpg":"220x329","h_24665224_1280.jpg":"1280x854","h_24665224_1024.jpg":"1024x683","h_24665224_640.jpg":"640x427","h_24665224_480.jpg":"480x320","h_24665224_340.jpg":"340x227","h_24665224_220.jpg":"220x147","pp_24665224_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665224_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665224_640.jpg":"640x814","pp_24665224_480.jpg":"480x611","pp_24665224_340.jpg":"340x432","pp_24665224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2900","hd_24665234_1920.jpg":"1920x1080","k_24665234_1280.jpg":"1280x1280","k_24665234_1024.jpg":"1024x1024","k_24665234_640.jpg":"640x640","k_24665234_480.jpg":"480x480","k_24665234_340.jpg":"340x340","k_24665234_220.jpg":"220x220","o_24665234_1280.jpg":"1280x1933","o_24665234_1024.jpg":"1024x1546","o_24665234_640.jpg":"640x966","o_24665234_480.jpg":"480x725","o_24665234_340.jpg":"340x513","o_24665234_220.jpg":"220x332","h_24665234_1280.jpg":"1280x854","h_24665234_1024.jpg":"1024x683","h_24665234_640.jpg":"640x427","h_24665234_480.jpg":"480x320","h_24665234_340.jpg":"340x227","h_24665234_220.jpg":"220x147","pp_24665234_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665234_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665234_640.jpg":"640x814","pp_24665234_480.jpg":"480x611","pp_24665234_340.jpg":"340x432","pp_24665234_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2938","hd_24665227_1920.jpg":"1920x1080","k_24665227_1280.jpg":"1280x1280","k_24665227_1024.jpg":"1024x1024","k_24665227_640.jpg":"640x640","k_24665227_480.jpg":"480x480","k_24665227_340.jpg":"340x340","k_24665227_220.jpg":"220x220","o_24665227_1280.jpg":"1280x1958","o_24665227_1024.jpg":"1024x1566","o_24665227_640.jpg":"640x979","o_24665227_480.jpg":"480x734","o_24665227_340.jpg":"340x520","o_24665227_220.jpg":"220x336","h_24665227_1280.jpg":"1280x854","h_24665227_1024.jpg":"1024x683","h_24665227_640.jpg":"640x427","h_24665227_480.jpg":"480x320","h_24665227_340.jpg":"340x227","h_24665227_220.jpg":"220x147","pp_24665227_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665227_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665227_640.jpg":"640x814","pp_24665227_480.jpg":"480x611","pp_24665227_340.jpg":"340x432","pp_24665227_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2929","hd_24665225_1920.jpg":"1920x1080","k_24665225_1280.jpg":"1280x1280","k_24665225_1024.jpg":"1024x1024","k_24665225_640.jpg":"640x640","k_24665225_480.jpg":"480x480","k_24665225_340.jpg":"340x340","k_24665225_220.jpg":"220x220","o_24665225_1280.jpg":"1280x1952","o_24665225_1024.jpg":"1024x1562","o_24665225_640.jpg":"640x976","o_24665225_480.jpg":"480x732","o_24665225_340.jpg":"340x518","o_24665225_220.jpg":"220x335","h_24665225_1280.jpg":"1280x854","h_24665225_1024.jpg":"1024x683","h_24665225_640.jpg":"640x427","h_24665225_480.jpg":"480x320","h_24665225_340.jpg":"340x227","h_24665225_220.jpg":"220x147","pp_24665225_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665225_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665225_640.jpg":"640x814","pp_24665225_480.jpg":"480x611","pp_24665225_340.jpg":"340x432","pp_24665225_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1334","hd_21390898_1920.jpg":"1920x1080","k_21390898_1280.jpg":"1280x1280","k_21390898_1024.jpg":"1024x1024","k_21390898_640.jpg":"640x640","k_21390898_480.jpg":"480x480","k_21390898_340.jpg":"340x340","k_21390898_220.jpg":"220x220","o_21390898_1280.jpg":"1280x889","o_21390898_1024.jpg":"1024x711","o_21390898_640.jpg":"640x444","o_21390898_480.jpg":"480x333","o_21390898_340.jpg":"340x236","o_21390898_220.jpg":"220x152","h_21390898_1280.jpg":"1280x854","h_21390898_1024.jpg":"1024x683","h_21390898_640.jpg":"640x427","h_21390898_480.jpg":"480x320","h_21390898_340.jpg":"340x227","h_21390898_220.jpg":"220x147","pp_21390898_1280.jpg":"1280x1628","pp_21390898_1024.jpg":"1024x1303","pp_21390898_640.jpg":"640x814","pp_21390898_480.jpg":"480x611","pp_21390898_340.jpg":"340x432","pp_21390898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2397","hd_24665222_1920.jpg":"1920x1080","k_24665222_1280.jpg":"1280x1280","k_24665222_1024.jpg":"1024x1024","k_24665222_640.jpg":"640x640","k_24665222_480.jpg":"480x480","k_24665222_340.jpg":"340x340","k_24665222_220.jpg":"220x220","o_24665222_1280.jpg":"1280x1598","o_24665222_1024.jpg":"1024x1278","o_24665222_640.jpg":"640x799","o_24665222_480.jpg":"480x599","o_24665222_340.jpg":"340x424","o_24665222_220.jpg":"220x274","h_24665222_1280.jpg":"1280x854","h_24665222_1024.jpg":"1024x683","h_24665222_640.jpg":"640x427","h_24665222_480.jpg":"480x320","h_24665222_340.jpg":"340x227","h_24665222_220.jpg":"220x147","pp_24665222_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665222_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665222_640.jpg":"640x814","pp_24665222_480.jpg":"480x611","pp_24665222_340.jpg":"340x432","pp_24665222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24665236_1920.jpg":"1920x1080","k_24665236_1280.jpg":"1280x1280","k_24665236_1024.jpg":"1024x1024","k_24665236_640.jpg":"640x640","k_24665236_480.jpg":"480x480","k_24665236_340.jpg":"340x340","k_24665236_220.jpg":"220x220","o_24665236_1280.jpg":"1280x853","o_24665236_1024.jpg":"1024x682","o_24665236_640.jpg":"640x426","o_24665236_480.jpg":"480x320","o_24665236_340.jpg":"340x226","o_24665236_220.jpg":"220x146","h_24665236_1280.jpg":"1280x854","h_24665236_1024.jpg":"1024x683","h_24665236_640.jpg":"640x427","h_24665236_480.jpg":"480x320","h_24665236_340.jpg":"340x227","h_24665236_220.jpg":"220x147","pp_24665236_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665236_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665236_640.jpg":"640x814","pp_24665236_480.jpg":"480x611","pp_24665236_340.jpg":"340x432","pp_24665236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2400","hd_24665220_1920.jpg":"1920x1080","k_24665220_1280.jpg":"1280x1280","k_24665220_1024.jpg":"1024x1024","k_24665220_640.jpg":"640x640","k_24665220_480.jpg":"480x480","k_24665220_340.jpg":"340x340","k_24665220_220.jpg":"220x220","o_24665220_1280.jpg":"1280x1600","o_24665220_1024.jpg":"1024x1280","o_24665220_640.jpg":"640x800","o_24665220_480.jpg":"480x600","o_24665220_340.jpg":"340x425","o_24665220_220.jpg":"220x275","h_24665220_1280.jpg":"1280x854","h_24665220_1024.jpg":"1024x683","h_24665220_640.jpg":"640x427","h_24665220_480.jpg":"480x320","h_24665220_340.jpg":"340x227","h_24665220_220.jpg":"220x147","pp_24665220_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665220_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665220_640.jpg":"640x814","pp_24665220_480.jpg":"480x611","pp_24665220_340.jpg":"340x432","pp_24665220_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1613x2200","hd_24665246_1920.jpg":"1920x1080","k_24665246_1280.jpg":"1280x1280","k_24665246_1024.jpg":"1024x1024","k_24665246_640.jpg":"640x640","k_24665246_480.jpg":"480x480","k_24665246_340.jpg":"340x340","k_24665246_220.jpg":"220x220","o_24665246_1280.jpg":"1280x1745","o_24665246_1024.jpg":"1024x1396","o_24665246_640.jpg":"640x872","o_24665246_480.jpg":"480x654","o_24665246_340.jpg":"340x463","o_24665246_220.jpg":"220x300","h_24665246_1280.jpg":"1280x854","h_24665246_1024.jpg":"1024x683","h_24665246_640.jpg":"640x427","h_24665246_480.jpg":"480x320","h_24665246_340.jpg":"340x227","h_24665246_220.jpg":"220x147","pp_24665246_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665246_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665246_640.jpg":"640x814","pp_24665246_480.jpg":"480x611","pp_24665246_340.jpg":"340x432","pp_24665246_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24665279_1920.jpg":"1920x1080","k_24665279_1280.jpg":"1280x1280","k_24665279_1024.jpg":"1024x1024","k_24665279_640.jpg":"640x640","k_24665279_480.jpg":"480x480","k_24665279_340.jpg":"340x340","k_24665279_220.jpg":"220x220","o_24665279_1280.jpg":"1280x853","o_24665279_1024.jpg":"1024x682","o_24665279_640.jpg":"640x426","o_24665279_480.jpg":"480x320","o_24665279_340.jpg":"340x226","o_24665279_220.jpg":"220x146","h_24665279_1280.jpg":"1280x854","h_24665279_1024.jpg":"1024x683","h_24665279_640.jpg":"640x427","h_24665279_480.jpg":"480x320","h_24665279_340.jpg":"340x227","h_24665279_220.jpg":"220x147","pp_24665279_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665279_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665279_640.jpg":"640x814","pp_24665279_480.jpg":"480x611","pp_24665279_340.jpg":"340x432","pp_24665279_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24665290_1920.jpg":"1920x1080","k_24665290_1280.jpg":"1280x1280","k_24665290_1024.jpg":"1024x1024","k_24665290_640.jpg":"640x640","k_24665290_480.jpg":"480x480","k_24665290_340.jpg":"340x340","k_24665290_220.jpg":"220x220","o_24665290_1280.jpg":"1280x853","o_24665290_1024.jpg":"1024x682","o_24665290_640.jpg":"640x426","o_24665290_480.jpg":"480x320","o_24665290_340.jpg":"340x226","o_24665290_220.jpg":"220x146","h_24665290_1280.jpg":"1280x854","h_24665290_1024.jpg":"1024x683","h_24665290_640.jpg":"640x427","h_24665290_480.jpg":"480x320","h_24665290_340.jpg":"340x227","h_24665290_220.jpg":"220x147","pp_24665290_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665290_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665290_640.jpg":"640x814","pp_24665290_480.jpg":"480x611","pp_24665290_340.jpg":"340x432","pp_24665290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24665291_1920.jpg":"1920x1080","k_24665291_1280.jpg":"1280x1280","k_24665291_1024.jpg":"1024x1024","k_24665291_640.jpg":"640x640","k_24665291_480.jpg":"480x480","k_24665291_340.jpg":"340x340","k_24665291_220.jpg":"220x220","o_24665291_1280.jpg":"1280x853","o_24665291_1024.jpg":"1024x682","o_24665291_640.jpg":"640x426","o_24665291_480.jpg":"480x320","o_24665291_340.jpg":"340x226","o_24665291_220.jpg":"220x146","h_24665291_1280.jpg":"1280x854","h_24665291_1024.jpg":"1024x683","h_24665291_640.jpg":"640x427","h_24665291_480.jpg":"480x320","h_24665291_340.jpg":"340x227","h_24665291_220.jpg":"220x147","pp_24665291_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665291_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665291_640.jpg":"640x814","pp_24665291_480.jpg":"480x611","pp_24665291_340.jpg":"340x432","pp_24665291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24665299_1920.jpg":"1920x1080","k_24665299_1280.jpg":"1280x1280","k_24665299_1024.jpg":"1024x1024","k_24665299_640.jpg":"640x640","k_24665299_480.jpg":"480x480","k_24665299_340.jpg":"340x340","k_24665299_220.jpg":"220x220","o_24665299_1280.jpg":"1280x853","o_24665299_1024.jpg":"1024x682","o_24665299_640.jpg":"640x426","o_24665299_480.jpg":"480x320","o_24665299_340.jpg":"340x226","o_24665299_220.jpg":"220x146","h_24665299_1280.jpg":"1280x854","h_24665299_1024.jpg":"1024x683","h_24665299_640.jpg":"640x427","h_24665299_480.jpg":"480x320","h_24665299_340.jpg":"340x227","h_24665299_220.jpg":"220x147","pp_24665299_1280.jpg":"1280x1628","pp_24665299_1024.jpg":"1024x1303","pp_24665299_640.jpg":"640x814","pp_24665299_480.jpg":"480x611","pp_24665299_340.jpg":"340x432","pp_24665299_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15212984 Threads: 4 Questions: 3170990758 Slow queries: 7102421 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235374587 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/sudbina-i-ubojstvo-johna-lennona-dugo-su-intrigirali-bivseg-predsjednika-ivu-josipovica-a-onda-se-odlucio-na-ovo-1280735 [printLink] => /kultura/kazaliste/sudbina-i-ubojstvo-johna-lennona-dugo-su-intrigirali-bivseg-predsjednika-ivu-josipovica-a-onda-se-odlucio-na-ovo-1280735?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 651148 [name] => John Lennon, Yoko Ono [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-29 12:01:02 [main_article_id] => 0 [alias] => john-lennon-yoko-ono [link] => /tag/john-lennon-yoko-ono ) [1] => stdClass Object ( [id] => 696782 [name] => john lenon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-11 12:46:28 [main_article_id] => 0 [alias] => john-lenon [link] => /tag/john-lenon ) [2] => stdClass Object ( [id] => 334525 [name] => ivo josipović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-josipovic [link] => /tag/ivo-josipovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIBRETO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sudbina i ubojstvo Johna Lennona dugo su intrigirali bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, a onda se odlučio na ovo... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665224.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivo Josipovic  u svom uredu na Pantovčaku

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665224.jpg [title] =>

Ivo Josipovic  u svom uredu na Pantovčaku

Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665234.jpg [title] => /Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665227.jpg [title] =>

Zagreb, 291014. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic snimljen u

Neja Markičević/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665225.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/21390898.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665222.jpg [title] =>

John Lennon i Yoko Ono

Fotograaf Onbekend/Anp Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665236.jpg [title] =>

Yoko Ono

Pedro Mera/Nurphoto Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665220.jpg [title] =>

A hard day‘s night
Year: 1964 - USA
Director: Richard Lester
George Harrison, John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr (Photo by Wolf Tracer Archive/Photo12 via AFP)

/Photo12 Via Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665246.jpg [title] =>

Mark David Chapman

Nyc Pd/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665279.jpg [title] =>

Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša kao John Lennon i Yoko Ono na probama opere

foto HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665290.jpg [title] =>

Detalj s probe za operu ‘Lennon‘

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665291.jpg [title] =>

Ozren Bilušić je ubojica Mark Chapman u operi

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/07/24665299.jpg [title] =>

Dirigent opere sa deset solista, zborom, baletom i simfonijskim orkestrom je Ivan Josip Skender

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Međunarodni festival suvremene glazbe Muzički biennale Zagreb završit će 22. travnja praizvedbom novog djela suvremenog skladatelja i bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, operom ‘Lennon‘.

John Lennon, glazbenik, pjesnik, aktivist, ponajprije umjetnik, obilježio je sredinu 20.tog stoljeća; člana jednog od najpopularnijih bendova svih vremena, ‘The Beatles‘, prije 42 godine ubio je Mark David Chapman. Ispalivši mu četiri metka iz pištolja u leđa ubio ga je pred vratima stana u New Yorku, Lennon je tada imao 40 godina. Nakon atentata ubojica je ostao na mjestu zločina i čitao roman "Lovac u žitu" J. D. Salingera, sve dok ga policija nije uhitila. Bilo je to ubojstvo koje je uzdrmalo suvremeni svijet.

---

image

John Lennon i Yoko Ono

Fotograaf Onbekend/Anp Via Afp
---

Sudbina Johna Lennona dugo je vremena intrigirala skladatelja Ivu Josipovića, još i prije nego je postao hrvatski predsjednik, od 2010. do 2015. godine. No, nakon završenog mandata u jednom je intervjuu kazao da za to vrijeme nije stigao napisati "niti jednu notu":

---

image

Ivo Josipovic  u svom uredu na Pantovčaku

Neja Markicevic/Cropix/Cropix
---

- Dugo sam, više od desetljeća, razmišljao o operi koja bi za temu imala ubojstvo Lennona. Ali, pravi je rad počeo pred oko šest mjeseci. Uz to, negdje oko mjesec dana učio sam za mene novi kompjutorski program za pisanje nota, "Sibelius". Do opere, sve sam uvijek pisao rukom.

U vrijeme predsjedničkog mandata zbog cjelodnevne angažiranosti nije bilo moguće komponirati, radio sam od ranog jutra, često do dva ili tri u noći. A i nisam imao libreto. Imao sam tek maglovitu predodžbu kakvu bih operu htio napisati. Svih tih godina razgovarao sam s više pisaca o libretu. Svi su s velikim entuzijazmom govorili da bi rado radili libreto za mene, ali, svi su bili nevoljki upustiti se u pisanje libreta o Lennonovom ubojstvu. Nudili su neke svoje, zaista vrlo dobre postojeće tekstove ili druge teme. Ali, ja sam htio samo Lennona – objašnjava skladatelj.

Što je u Lennonovu životu za njega bilo inspirativno, što ga je potaklo na skladanje? - pitam ga.

- Lennonovu glazbu volim i poštujem. Ali, ona nije bila odlučna za neposredni izbor teme, iako, bez te prelijepe glazbe vjerojatno nikada ne bih za temu opere izabrao njegov život i njegovu smrt.

Prvo, bilo mi je intrigantno to što je njegov ubojica, Chapman, bio Lennonov obožavatelj, da bi kasnije postao njegov ubojica. Možda me taj obrat privukao i kao profesora kaznenog prava.

---

image
/Afp
---

Drugo, Lennon je imao buran i kontroverzan osobni život sa složenim odnosima unutar kruga bliskih osoba. Ponajprije, to se odnosi na Yoko Ono, na May, koja mu je bila "zamjenska" ljubav u vrijeme krize sa Yoko, te na njegovu majku i članove benda.

---

image

Yoko Ono

Pedro Mera/Nurphoto Via Afp
---

Treće, iako je, nesumnjivo bio dio društvenog establišmenta, bio je istovremeno i njegov kritičar, aktivist za pravdu i mir. Zato je bio na meti američkih tajnih službi kao opasna i subverzivna osoba. Nasuprot, neki su mu obožavatelji zamjerali mondeni život, čak se i udaljavali od njega u znak protesta. Ipak, Lennon je za mlade generacije sredine 20. stoljeća bio ikona njihova društvenog bunta – veli Josipović.

Libreto je ipak s vremenom napisan, a potpisuje ga riječka profesorica Filozofskog fakulteta, kroatistica Marina Biti:

- Rekoh, dugo nisam imao libreto. Onda je jednog dana zazvonio telefon i ugodni ženski glas reče: "Ja sam Marina Biti, profesorica iz Rijeke. Tražite li još libreto o Lennonu? Imam nacrt, ako Vas zaima…." Kad sam pogledao libreto, oduševio sam se. Izvrstan je tekst! Radnja koja traje u samoj operi oko 75 minuta, u priči je zapravo tek nekoliko minuta od trenutka kad Chapman puca u Lennona do trenutka njegove smrti.

U tom kratkom vremenu Lennon rekapitulira svoj život kroz odnose s osobama koje su mu obilježile život. Opera završava njegovom smrću, ali i slavljem njegovog djela i borbe za mir i pravdu. U procesu skladanja, u dogovoru s libretisticom, ali i redateljicom, radili smo neke zahvate u libreto, naravno, bez zadiranja u suštinu tog prelijepog teksta – sjeća se skladatelj.

---

image

Mark David Chapman

Nyc Pd/Afp
---

Autorica libreta koja slovi za dobru poznavateljicu Lennonovog života, inače autorica jedanaest znanstvenih knjiga, trenutno na sveučilišnoj razmjeni u Južnoj Koreji, Marina Biti, u intervjuu za Novi list je detaljnije ispričala da se u njenoj priči "pojavljuju stvarna lica iz Lennonova života: njegove dvije supruge, Cynthia i Yoko Ono, njegova majka Julia, tetka Mimi, sin Julian, članovi sastava Beatles, Brian Epstein – njihov menadžer, prijatelj iz mladosti Stu, ali i May Pang s kojom je bio u osamnaestomjesečnoj vezi za vrijeme prekida s Yoko te na koncu i njegov ubojica Mark Chapman. Koncepcija libreta je međutim nadbiografska, moglo bi se reći, i pomalo nadrealistička. Umirući Lennon na sceni sanja vlastiti život. Kao u svakome snu, taj se život preuobličuje u slike koje mogu podsjetiti na stvarnost, ali iz nje isklizavaju."

Operu ‘Lenon‘ postavlja na scenu ansambl HNK Zagreb: prvaci opere Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša postat će mitski par 20. stoljeća, John Lennon i Yoko Ono.

Ozren Bilušić pjeva Marka Chapmana, May Pang je Dubravka Šeparović Mušović, Helena Lucić Šego je Cynthia Lennon, Sofia Amelie Gojić je Julia Stanley Lennon. Siniša Galović je Paul McCartney, Alen Ruško je Julian Lennon, Siniša Štork je Brian Epstein, Siniša Hapač je George Harrison, a Davor Radić Ringo Starr.

---

image

Detalj s probe za operu ‘Lennon‘

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija
---

- Praizvedba opere veliki je događaj za svakog skladatelja. Zato, s velikim uzbuđenjem očekujem praizvedbu opere ‘Lennon‘. Ona je rezultat moga napornog rada, ali i rada cijelog autorskog tima i svih umjetnika. Moram reći da sam zahvalan cijelom ansamblu i solistima HNK i njegovoj upravi, libretistici, dirigentu Ivanu Skenderu, režiserki Marini Pejnović i zaista velikom broju umjetnika i svih ostalih koji sudjeluju u projektu. Inače, u Operi sudjeluje deset solista, zbor, balet, i veliki orkestar simfonijskog sastava – priča Ivo Josipović o kojemu se, unatoč tome što je jedan od najistaknutijih suvremenih hrvatskih skladatelja, i dalje u javnosti najviše govori kao o političaru.

---

image

Ozren Bilušić je ubojica Mark Chapman u operi

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija
---

Pored zavidne pravne i političke karijere, jednog pravog i dva počasna doktorata te titule ‘professor emeritus‘, cijenjeni je skladatelj, autor bogatog muzičkog opusa, član više umjetničkih, stručnih i znanstvenih udruga i tijela u zemlji i inozemstvu, izabrani je član World Academy of Art and Science te dobitnik mnogobrojnih značajnih nagrada iz područja glazbe.

Vlasnik je tri Porina, neke od njegovih skladbi postale su repertoarna djela, poput ‘Igra staklenih perli‘ i ‘Jubilus za klavir‘, ‘Epikurov vrt za simfonijski orkestar‘, ‘Dernek za dva klavira, udaraljke i gudače‘, posebno ‘Samba da Camera‘ koju su svirali i snimili brojni orkestri.

Što voli slušati?

- Slušam gotovo sve vrste glazbe, pa i onu za koju pretpostavljam da mi se u konačnici neće svidjeti. Glazba je prelijepi vrt s mnoštvom različitog cvijeća, pa i kaktusima koji znaju ubosti. Glazba ‘Beatlesa‘ spada u one ponajljepše cvjetove popularne glazbe. Slušanje je za mene proces učenja glazbe i želim sve čuti. Ipak, ponajviše slušam klasičnu glazbu, posebno muziku 20. i 21. stoljeća.

---

image

Dirigent opere sa deset solista, zborom, baletom i simfonijskim orkestrom je Ivan Josip Skender

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija
---

Ali, rado slušam i dobar jazz te pop i rock glazbu te izvorni folklor. Mnoge naše glazbenike, imamo ih zaista izvrsnih. Puno ih osobno poznajem i teško mi je nekoga izdvajati. Posebno, drago mi je što danas imamo generaciju mladih skladatelja i skladateljica te izvrsnih pjevača i instrumentalista od kojih su neki već sada glazbenici s međunarodnom karijerom – veli Ivo Josipović.

Inače, dvije prve izvedbe opere ‘Lennon‘ su potpuno rasprodane, s tim da je HNK Zagreb odlučio generalnu probu zamijeniti pretpremijerom otvorenom za javnost. Opera je planirana kao repertoarna za sljedeću sezonu, a uvrštena je i u program digitalne razmjene udruge europskih kazališta.

---

image
Damjan Tadic/Cropix
---

Operu snima audio i zvučno HRT, a Croatia Records namjerava izdati CD i DVD sa snimkom opere. Ivo Josipović se nada da će ‘Lennon‘ biti prikazan i u drugim našim operama, te da bi "bilo lijepo čuti je i u Splitu".

---

Chapmanu 12 puta odbijen zahtjev za slobodu

Mark David Chapmanu je 2020. godine po dvanaesti put odbijen zahtjev za puštanje na uvjetnu slobodu, kada je imao 67 godina.
Rođen u Teksasu, u godinama koje su prethodile ubojstvu pokazivao je sklonost prema opsesivnom ponašanju. S Chapmanovog gledišta slavan je mogao postati samo ako bi izvršio atentat na poznatu osobu iz svog vremena, stoga je razmišljao i o atentatu na druge javne osobe, kao što su TV voditelj i komičar Johnny Carson, glumica Elizabeth Taylor, glumac i kasniji predsjednik Ronald Reagan ili drugi "Beatle" Paul McCartney.

Iako je volio Lennonov rad i nekoliko sati prije atentata stajao u redu kako bi dobio autogram, Chapmana su ražestili Lennonov životni stil i javne izjave. Nije odobravao pjevačeve izjave o tome da je njegov bend "popularniji od Isusa", kao ni stihove Lennonovih pjesama "God" i "Imagine".

Prvih godina služenja zatvorske kazne odbijao je intervjue za tisak. Naposljetku je pristao pa je Jack Jones odgovore iskoristio u knjizi "Let Me Take You Down: Inside the Mind of Mark David Chapman". Život Chapmana ekraniziran je u filmovima "The Killing of John Lennon" iz 2006. godine te "Chapter 27" iz 2007. godine.

Iduće saslušanje za njegovo uvjetno puštanje je u veljači 2024. godine.

---

---

Lennonov prah prosut u NY parku

Tijelo Johna Lennona kremirano je na njujorškom groblju Ferncliff u Hartsdaleu. Yoko Ono je Lennonov pepeo prosula u Central Parku u New Yorku, gdje je spomenik ‘Strawberry Fields‘, nazvan po pjesmi The Beatlesa.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markicevic/Cropix/Cropix /Afp Neja Markičević/Cropix/Cropix Neja Markicevic/Cropix/Cropix Damjan Tadic/Cropix Fotograaf Onbekend/Anp Via Afp Pedro Mera/Nurphoto Via Afp /Photo12 Via Afp Nyc Pd/Afp /Slobodna Dalmacija /Slobodna Dalmacija /Slobodna Dalmacija /Slobodna Dalmacija
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Ivo Josipovic  u svom uredu na Pantovčaku

Neja Markičević/Cropix/Cropix

Zagreb, 291014. Predsjednik Hrvatske Ivo Josipovic snimljen u

Fotograaf Onbekend/Anp Via Afp

John Lennon i Yoko Ono

/Photo12 Via Afp

A hard day‘s night
Year: 1964 - USA
Director: Richard Lester
George Harrison, John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr (Photo by Wolf Tracer Archive/Photo12 via AFP)

Nyc Pd/Afp

Mark David Chapman

/Slobodna Dalmacija

Domagoj Dorotić i Marija Kuhar Šoša kao John Lennon i Yoko Ono na probama opere

foto HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija

Detalj s probe za operu ‘Lennon‘

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija

Ozren Bilušić je ubojica Mark Chapman u operi

HNK Zagreb

/Slobodna Dalmacija

Dirigent opere sa deset solista, zborom, baletom i simfonijskim orkestrom je Ivan Josip Skender

HNK Zagreb

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/sudbina-i-ubojstvo-johna-lennona-dugo-su-intrigirali-bivseg-predsjednika-ivu-josipovica-a-onda-se-odlucio-na-ovo-1280735 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=470fba3b099802202c32bdc8d587830400d0fb6a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sudbina+i+ubojstvo+Johna+Lennona+dugo+su+intrigirali+biv%C5%A1eg+predsjednika+Ivu+Josipovi%C4%87a%2C+a+onda+se+odlu%C4%8Dio+na+ovo...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fsudbina-i-ubojstvo-johna-lennona-dugo-su-intrigirali-bivseg-predsjednika-ivu-josipovica-a-onda-se-odlucio-na-ovo-1280735 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fsudbina-i-ubojstvo-johna-lennona-dugo-su-intrigirali-bivseg-predsjednika-ivu-josipovica-a-onda-se-odlucio-na-ovo-1280735 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LIBRETO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KazališteLIBRETO

Sudbina i ubojstvo Johna Lennona dugo su intrigirali bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, a onda se odlučio na ovo...

12. travnja 2023. - 16:17

Međunarodni festival suvremene glazbe Muzički biennale Zagreb završit će 22. travnja praizvedbom novog djela suvremenog skladatelja i bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, operom ‘Lennon‘.

John Lennon, glazbenik, pjesnik, aktivist, ponajprije umjetnik, obilježio je sredinu 20.tog stoljeća; člana jednog od najpopularnijih bendova svih vremena, ‘The Beatles‘, prije 42 godine ubio je Mark David Chapman. Ispalivši mu četiri metka iz pištolja u leđa ubio ga je pred vratima stana u New Yorku, Lennon je tada imao 40 godina. Nakon atentata ubojica je ostao na mjestu zločina i čitao roman "Lovac u žitu" J. D. Salingera, sve dok ga policija nije uhitila. Bilo je to ubojstvo koje je uzdrmalo suvremeni svijet.

Sudbina Johna Lennona dugo je v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:00