StoryEditorOCM
KazališteDOLENČIĆ REŽIRA

Opereta "Spli‘ski akvarel" Ive Tijardovića, najsplitskija od svih predstava, vraća se na scenu HNK-a

Piše Jasmina Parić
5. svibnja 2024. - 14:58

Opereta "Spli‘ski akvarel" Ive Tijardovića, u režiji Krešimira Dolenčića, najsplitskija od svih predstava, vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split u vrijeme Sudamje u kojem se završni čin ove živopisne, raspjevane kazališne čarolije, zbiva.

Predstava se vodi kao premijerna obnova - jer je izvorni oblik iz 2008. godine osvježen i ima mnogo novih izvođača koji debitiraju - na programu je u ponedjeljak 6.,a reprizne izvedbe 8. i 9., te 17. i 18. svibnja. Gotovo sve ulaznice su već rasprodane!

U izvedbama će kao dirigent ove predstave debitirati maestro Tonči Ćićerić, a protagonisti su Joško Tranfić, Tajana Jovanović Nela Šarić, (6., 7. i 8. svibnja) Sara Žuvela (17. i 18. svibnja), Roko Radovan, Zorana Kačić Čatipović i Pere Eranović.

Uoči obnovljenog izdanja "Spli‘skog akvarela" redatelj Krešimir Dolenić koji je,po vlastitim riječima "osuđen na Akvarel" kaže:

- I evo nas ponovo. Split, HNK, Tijardović, Akvarel i ja. Četrdeset i jedna godina je prošla otkada sam potpisao svoju prvu režiju. Od toga me opereta napisana spli‘skome malome puku prati već trideset i tri godine.

image

H N K

image

H N K

A povodom premijere prije 16 godina zapisao je:

-Veštite starinske i bile gvante, crjenu kapu i sve tremante... vaja nam stavit jer eto ti ‘Spli‘skog akvarela‘! Zaorit će se barba Tomina ‘O kućo mala‘ iz Veloga Varoša, zafrkavat će lavandere Maricu ‘di‘ jon je Tonči‘, zaplesat će Perina Štrambera sa svojim Lešandrom, Johnnyjem i Willyjem, nasmijat ćemo se Zenzu Salonji deraču, Mikuli Bigulinu ribaru, prisjetit se đinđilite i svih bolesti šjore Jovane.

Proputovat će naša pjevačko-glumačko-plesačka ekipa od Veloga Varoša, travara Salka u Ljubuškom i gazda Perinih torti i kobasica, do rive našega djetinjstva, proslavit ćemo Sudamju, igrat tonbulu, zaogrnuti i utješeni lipom, mladenačkom ‘jubavi Tonča i njegove Marice, a sve u počast glavnim licima ovog besmrtnog djela meštra Tijardovića - gradu Splitu i nama samima koji ga živimo i sanjamo upravo onakvog kakvog ga najviše volimo, sa svim njegovim manama i vrlinama.

Kao Toma Sale debitira Joško Tranfić, njegova žena Jovana je Tajana Jovanović, a u ulozi njihove kćeri Marice po prvi put ćemo gledati i slušati sopranistice Nelu Šarić i Saru Žuvelu. Maričin ljubljeni Tonči bit će Roko Radovan, a kao Perina i Lešandro debitirat će glumci HNK Split Zorana Kačić Čatipović i Pere Eranović.

image

H N K

image

H N K

U ostalim su ulogama: Tonči Banov (ujedno konzultant za splitski govor), Ivan Jakus, Luka Čerjan, Davor Pavić, Filip Luka Gospić, Davor Bojanić, Filip Radoš, Joško Ševo, Ratko Glavina, Donat Zeko, Bojan Brajčić, ostali solisti, Zbor, Balet i Orkestar HNK Split.

Izvedbu 8. svibnja HNK Split poklonio je splitskim umirovljenicima.

Pored dirigenta Ćićerića i redatelja Dolenčića autorski tim čine: scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, Deni Šenić oblikovao je svjetlo i projekcije, zborovođa je Veton Marevci, Tonči Banov suradnik je za splitski govor, a suradnik redatelja Bojan Brajčić. Koreografiju su obnovili Snježana Radica i Lev Šapošnjikov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 14:58