stdClass Object ( [id] => 1367962 [title] => Maestro Ivo Lipanović: ‘Lovro pl. Matačić naučio me je dvije važne stvari u dirigiranju. A Mahler je davno rekao...‘ [alias] => maestro-ivo-lipanovic-lovro-pl-matacic-naucio-me-je-dvije-vazne-stvari-u-dirigiranju-a-mahler-je-davno-rekao [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još od sredine osamdesetih, maestro Ivo Lipanović vezan je uz Split i splitsku operu. Proteklih desetljeća ravnao je impresivnim brojem od pedesetak premijernih naslova, a u dva navrata bio je ravnatelj glazbenog programa HNK Split i Splitskog ljeta.

Najnovija nagrada koju je dobio je Nagrada za životno djelo “Lovro pl. Matačić” Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a najnovija opera kojom je ravnao je Bellinijevo djelo “Capuleti i Montecchi”, u koje se splitska publika, koja voli belcanto, odmah zaljubila. Ovu operu postavio je već u statusu umirovljenika.

Znamo da umirovljenje za umjetnika nipošto ne znači mirovanje. Ipak, bitan je međaš u životu. Kako ste se osjećali kada ste formalizirali taj status i što planirate - odnosno, imate dogovoreno - u ovoj godini nakon Bellinija?

- Vjerojatno i zbog toga što umjetnici praktički nikad ne miruju, pa ni u mirovini, sam trenutak mog umirovljenja me blago šokirao i trebalo mi je neko vrijeme, ne predugo, da to procesuiram u glavi.

Evo, već dva mjeseca sam u penziji (ne volim riječ mirovina) i odradio sam izuzetno zahtjevan program sa Zagrebačkom filharmonijom i premijeru Bellinija u HNK-u Split. Sljedećih mjeseci me očekuju “Tosca” i “Carmina Burana” u Sarajevu, “La Boheme” u Bugarskoj, te “Suzanina tajna” Wolf-Ferrarija i Gotovčev “Stanac” u HNK-u Zagreb.

Najveći dio karijere ostvarili ste u Splitu. Mislim da svačiji život, pa tako i karijera ima jedan - ili možda dva, tri vrhunska perioda kada se sve posloži kako treba, kada se nižu uspjesi... Možete li izdvojiti neke od tih faza?

- Teško mi je govoriti o periodima, više je to jedan kontinuirani stvaralački proces. Od debija s “Traviatom” u splitskom Teatru i “Carminom Buranom” na Splitskom ljetu 1987., preko “Salome” i “Aide” 1996., “Evgenija Onjegina” u Nici 2000. i “Falstaffa” u Berlinu 2001. do 2008. godine, u kojoj sam ostvario premijere u sva četiri hrvatska nacionalna kazališta (Puccinijev “Triptih” u HNK-u Zagreb, “Ero s onoga svijeta” u HNK-u Rijeka, Rahmanjinovljev “Aleko” i “Cavalleria Rusticana” u HNK-u Osijek te Puccinijeva “Manon Lescaut” u HNK-u Split). Uslijedio je niz velikih produkcija zadnjih devet godina na Splitskom ljetu (Samson i Dalila, Turandot u Galeriji Meštrović, Seviljski brijač, Nabucco, Rigoletto, Lombardijci, Cavalleria rusticana, Simon Boccanegra i Tosca)...

---

image

S probe opere ‘Capuleti i Montecchi’ u HNK-u Split
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Turski period

Kažite nam nešto i o svom inozemnom djelovanju. Radili ste u mnogim zemljama, ali, izdvojite malo Tursku u kojoj ste se dulje zadržali. Jeste li možda naučili i jezik?

- Turska ima osam nacionalnih opernih kuća, u svakoj je samo opera i balet, bez dramskog ansambla kao što je to i u većini europskih zemalja, ali je posebnost da je intendant u Ankari istovremeno i intendant svih opera. Također, generalni glazbeni ravnatelj opere u Ankari - što sam ja bio dvije godine - je ujedno i glazbeni šef svih opernih kuća u Turskoj.

Naravno da to u praksi ne funkcionira jer svaka od tih kuća ima svoje intendante i glazbene ravnatelje pa se teško nekome petljati u repertoar i posao. Međutim, to je napravljeno prije svega radi koordinacije repertoara i mogućnosti raznih koprodukcija, čime država ne mora izdvajati sredstva za, recimo, dvije ili više produkcija istog naslova. U odnosu na naše kazališne kuće, tamo država puno izdašnije financira opernu i baletnu umjetnost.

Osnove jezika, izgovor i akcentuaciju imena, brojeve i osnovne glazbene izraze sam naučio, ali za ozbiljno govorenje toga preteškog jezika jednostavno nisam imao dovoljno vremena.

Poznato je da vam uglavnom ne treba partitura pri ravnanju nekim djelom. Kako je moguće naučiti čitavu operu napamet - osobito novu, koju postavljate prvi put?

- Gustav Mahler je davno rekao da treba imati partituru u glavi, a ne glavu u partituri. Vođen tom idejom, a i inzistiranjem mog profesora Igora Gjadrova da simfonije - pogotovo Beethovenove, koje su za svakog dirigenta “Sveto pismo” - i oratorijska djela treba dirigirati napamet, malo-pomalo sam vidio da mi je koncentracijski i umjetnički puno lakše kreirati izvedbu ako dirigiram napamet.

Naravno da to onda podrazumijeva i puno veći angažman prilikom studija partiture i svega onoga što okružuje tu partituru u povijesnom, sociološkom, psihološkom i svakom drugom pogledu.

---

image

‘Ivijek sam inzistirao na autentičnoj izvedbi sa svim onim što je zapisano u partituri, pa makar to bilo i nešto skuplje‘

Joško Šupić/Cropix
---

Odvjetnici skladatelja

U nekoliko navrata bili ste i ravnatelj. Kako ste se snalazili u tom poslu koji zahtijeva i administraciju, račune, rasporede?

- Dirigent je po svom habitusu ujedno i ravnatelj. Dakle, administracija, računi, rasporedi su jedna drukčija partitura koja se studira na drukčiji način, ali upravljanje je vrlo slično kao i u glazbi. To mi je pomoglo u prvom mandatu u HNK-u Split kao mladom umjetniku od 34 godine, ali već u drugom mandatu od 2014. godine nisam imao nikakvih dilema u organizaciji solista, zbora i orkestra. Zato nije slučajno da su u povijesti opere u 95 posto slučajeva ravnatelji opera bili dirigenti.

Često pitamo glumce i pjevače imaju li tremu pred nastup. Ima li i dirigent tremu, barem u mladosti?

- Ne znam za druge, ali ja nikad nisam imao tremu u smislu straha ili nesigurnosti pred nastup ali jesam iščekivanje, porast adrenalina, rekao bih pozitivnu “tremu” sve do stupanja na dirigentski podij. Onda se to sve skupa pretvori u duboku koncentraciju gdje me ništa sa strane ne može omesti.

Više puta tražili ste da se poštuju originalne partiture jer su se neka djela s vremenom već svirala “po uhu”. Kažite nam zašto je to važno.

- Lovro pl. Matačić je govorio da smo mi dirigenti odvjetnici skladatelja i tu smo da poštujemo zakon, a to je partitura. Bilo je jako puno situacija u prošlosti gdje se recimo “Ero s onoga svijeta” svirao s dva roga umjesto četiri, “Turandot” se izvodila bez kineskih gongova kojih ima 11 ili se “Aida” izvodila tako da je jedan zbor pjevao i narod i svećenike i roblje. Ja sam uvijek inzistirao na autentičnoj izvedbi sa svim onim što je zapisano u partituri, pa makar to bilo i nešto skuplje.

---

image

Godine 2006. u dvorani ‘Lisinski’
 

Marko Miščević/Cropix
---

Postoji čitav sustav znakova pomoću kojih komunicirate s orkestrom. Kažu da svaki dirigent ipak ima svoj stil i način. Koji je vaš?

- Taj sustav znakova zove se dirigentska tehnika, zanat koji se mora usvojiti, a sve ostalo dolazi iz osobnosti pojedinog dirigenta. Neki dirigenti imaju velike i široke geste, neki pak minimalne. Konačan rezultat pri izvedbi je ipak najvažniji, a on ovisi najviše o karizmi dirigenta, njegovoj spremnosti, posvećenosti i jasnim porukama.

Pitanje ruku

Nakon dugogodišnjeg kontakta sa splitskom publikom - kažite nam što joj je najdraže.

- Splitska publika je izuzetno zahtjevna i stroga, ali i pravedna. Prepoznaje i nagrađuje kad je nešto dobro, a šutnjom daje do znanja kad im se nešto ne sviđa. Vratila se u teatar poslije pandemije, a ono što me jako veseli, dolazi nam i puno nove mlade publike tako da se za budućnost splitske opere ne brinem. Jasno da najviše vole Verdija i Puccinija, ali i belcanto opere, što je pokazala i naša zadnja premijera Bellinijeve “Capuleti i Montecchi”.

A vama? Možete li izdvojiti nekoliko baš omiljenih naslova?

- To je kao da roditelja pitate koje mu je dijete najdraže. Jasno da je to Verdi, s njegovom glazbom sam srastao i u mnogim sredinama me s njim identificiraju, pa onda Puccini i općenito talijanski operni repertoar, dok je u simfonijskim djelima ipak takozvani željezni repertoar: Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler, Čajkovski.

Međutim, budući da dirigent mora biti sposoban dirigirati sve što mu dođe pod ruku, nedavno sam se susreo i s djelima latinoameričkih skladatelja, Ginastere, Marqueza, Lecuone i opće poznatog Piazzolle, i oduševio se značajem i vrijednošću njihovih partitura. Dolazi i vrijeme za Brucknera sa Zagrebačkom filharmonijom, čemu se izuzetno radujem.

---

image

Prigodom obilježavanja 35 godina umjetničkog djelovanja u kazalištu, 2021. godine
 

Ante Čizmić/Cropix
---

Osvojili ste niz najviših nagrada i priznanja, nedavno i nagradu Lovro pl. Matačić. Što vam ona znači s obzirom na to da ste od njega učili?

- Najprije, znači mi puno jer dolazi od struke, kolega glazbenika koji su prepoznali moj dugogodišnji rad i kvalitetu ostvarenu za dirigentskim podijem, a onda i zbog toga što nosi ime jednog od mojih prvih mentora, našeg velikog dirigenta Lovre pl. Matačića.

Dvije važne stvari u vezi dirigiranja me naučio: ići na sve pokuse i izvedbe svih dirigenata, pogotovo onih loših, i učiti ono što se ne smije raditi i govoriti ansamblu te ako ne znaš što raditi lijevom rukom, stavi je u džep.

Ovo zadnje je na tragu vašeg pitanja o načinu komunikacije s orkestrom gdje je lijeva ruka (kod dešnjaka) zadužena za kreaciju glazbene atmosfere dok desna održava mjeru koju je skladatelj propisao.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => A to su: ići na sve pokuse i izvedbe svih dirigenata, pogotovo onih loših, i učiti ono što se ne smije raditi i govoriti ansamblu, te ako ne znaš što raditi lijevom rukom - stavi je u džep! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne miruje u penziji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => A to su: ići na sve pokuse i izvedbe svih dirigenata, pogotovo onih loših, i učiti ono što se ne smije raditi i govoriti ansamblu, te ako ne znaš što raditi lijevom rukom - stavi je u džep! ne miruje u penziji 2 0 8593 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-27 15:22:46 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => Jasmina Parić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-28 18:31:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-28 18:31:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => A to su: ići na sve pokuse i izvedbe svih dirigenata, pogotovo onih loših, i učiti ono što se ne smije raditi i govoriti ansamblu, te ako ne znaš što raditi lijevom rukom - stavi je u džep! [metadata] => robots= author= title=Maestro Ivo Lipanović: 'Lovro pl. Matačić naučio me je dvije važne stvari u dirigiranju. A Mahler je davno rekao...' page_title=Maestro Ivo Lipanović: 'Lovro pl. Matačić naučio me je dvije važne stvari u dirigiranju. A Mahler je davno rekao...' [metakey] => ivo lipanović, dirigent, HNK Split, Capuleti i Montecchi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26618237.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26612972.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26618234.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665452.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/19568336.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/1268198.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Marko Mi\u0161\u010devi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Maestro Ivo Lipanovi\u0107:\u2018 Gustav Mahler je davno rekao da treba imati partituru u glavi, a ne glavu u partituri\u2018
\n\u00a0<\/p>","

S probe opere \u2018Capuleti i Montecchi\u2019 u HNK-u Split
\n\u00a0<\/p>","

\u2018Ivijek sam inzistirao na autenti\u010dnoj izvedbi sa svim onim \u0161to je zapisano u partituri, pa makar to bilo i ne\u0161to skuplje\u2018<\/p>","

Godine 2006. u dvorani \u2018Lisinski\u2019
\n\u00a0<\/p>","

Prigodom obilje\u017eavanja 35 godina umjetni\u010dkog djelovanja u kazali\u0161tu, 2021. godine
\n\u00a0<\/p>","

Proba opere \u2018Manon Lescaut\u2019 Giacoma Puccinija iz 2007.
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_26618237_1920.jpg":"1920x1080","k_26618237_1280.jpg":"1280x1280","k_26618237_1024.jpg":"1024x1024","k_26618237_640.jpg":"640x640","k_26618237_480.jpg":"480x480","k_26618237_340.jpg":"340x340","k_26618237_220.jpg":"220x220","o_26618237_1280.jpg":"1280x854","o_26618237_1024.jpg":"1024x683","o_26618237_640.jpg":"640x427","o_26618237_480.jpg":"480x320","o_26618237_340.jpg":"340x227","o_26618237_220.jpg":"220x146","h_26618237_1280.jpg":"1280x854","h_26618237_1024.jpg":"1024x683","h_26618237_640.jpg":"640x427","h_26618237_480.jpg":"480x320","h_26618237_340.jpg":"340x227","h_26618237_220.jpg":"220x147","pp_26618237_1280.jpg":"1280x1628","pp_26618237_1024.jpg":"1024x1303","pp_26618237_640.jpg":"640x814","pp_26618237_480.jpg":"480x611","pp_26618237_340.jpg":"340x432","pp_26618237_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x989","hd_26612972_1920.jpg":"1920x1080","k_26612972_1280.jpg":"1280x1280","k_26612972_1024.jpg":"1024x1024","k_26612972_640.jpg":"640x640","k_26612972_480.jpg":"480x480","k_26612972_340.jpg":"340x340","k_26612972_220.jpg":"220x220","o_26612972_1280.jpg":"1280x659","o_26612972_1024.jpg":"1024x527","o_26612972_640.jpg":"640x329","o_26612972_480.jpg":"480x247","o_26612972_340.jpg":"340x175","o_26612972_220.jpg":"220x113","h_26612972_1280.jpg":"1280x854","h_26612972_1024.jpg":"1024x683","h_26612972_640.jpg":"640x427","h_26612972_480.jpg":"480x320","h_26612972_340.jpg":"340x227","h_26612972_220.jpg":"220x147","pp_26612972_1280.jpg":"1280x1628","pp_26612972_1024.jpg":"1024x1303","pp_26612972_640.jpg":"640x814","pp_26612972_480.jpg":"480x611","pp_26612972_340.jpg":"340x432","pp_26612972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1287","hd_26618234_1920.jpg":"1920x1080","k_26618234_1280.jpg":"1280x1280","k_26618234_1024.jpg":"1024x1024","k_26618234_640.jpg":"640x640","k_26618234_480.jpg":"480x480","k_26618234_340.jpg":"340x340","k_26618234_220.jpg":"220x220","o_26618234_1280.jpg":"1280x858","o_26618234_1024.jpg":"1024x686","o_26618234_640.jpg":"640x429","o_26618234_480.jpg":"480x321","o_26618234_340.jpg":"340x227","o_26618234_220.jpg":"220x147","h_26618234_1280.jpg":"1280x854","h_26618234_1024.jpg":"1024x683","h_26618234_640.jpg":"640x427","h_26618234_480.jpg":"480x320","h_26618234_340.jpg":"340x227","h_26618234_220.jpg":"220x147","pp_26618234_1280.jpg":"1280x1628","pp_26618234_1024.jpg":"1024x1303","pp_26618234_640.jpg":"640x814","pp_26618234_480.jpg":"480x611","pp_26618234_340.jpg":"340x432","pp_26618234_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_26665452_1920.jpg":"1920x1080","k_26665452_1280.jpg":"1280x1280","k_26665452_1024.jpg":"1024x1024","k_26665452_640.jpg":"640x640","k_26665452_480.jpg":"480x480","k_26665452_340.jpg":"340x340","k_26665452_220.jpg":"220x220","o_26665452_1280.jpg":"1280x850","o_26665452_1024.jpg":"1024x680","o_26665452_640.jpg":"640x425","o_26665452_480.jpg":"480x319","o_26665452_340.jpg":"340x225","o_26665452_220.jpg":"220x146","h_26665452_1280.jpg":"1280x854","h_26665452_1024.jpg":"1024x683","h_26665452_640.jpg":"640x427","h_26665452_480.jpg":"480x320","h_26665452_340.jpg":"340x227","h_26665452_220.jpg":"220x147","pp_26665452_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665452_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665452_640.jpg":"640x814","pp_26665452_480.jpg":"480x611","pp_26665452_340.jpg":"340x432","pp_26665452_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1116","hd_19568336_1920.jpg":"1920x1080","k_19568336_1280.jpg":"1280x1280","k_19568336_1024.jpg":"1024x1024","k_19568336_640.jpg":"640x640","k_19568336_480.jpg":"480x480","k_19568336_340.jpg":"340x340","k_19568336_220.jpg":"220x220","o_19568336_1280.jpg":"1280x744","o_19568336_1024.jpg":"1024x595","o_19568336_640.jpg":"640x372","o_19568336_480.jpg":"480x279","o_19568336_340.jpg":"340x197","o_19568336_220.jpg":"220x127","h_19568336_1280.jpg":"1280x854","h_19568336_1024.jpg":"1024x683","h_19568336_640.jpg":"640x427","h_19568336_480.jpg":"480x320","h_19568336_340.jpg":"340x227","h_19568336_220.jpg":"220x147","pp_19568336_1280.jpg":"1280x1628","pp_19568336_1024.jpg":"1024x1303","pp_19568336_640.jpg":"640x814","pp_19568336_480.jpg":"480x611","pp_19568336_340.jpg":"340x432","pp_19568336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_1268198_1920.jpg":"1920x1080","k_1268198_1280.jpg":"1280x1280","k_1268198_1024.jpg":"1024x1024","k_1268198_640.jpg":"640x640","k_1268198_480.jpg":"480x480","k_1268198_340.jpg":"340x340","k_1268198_220.jpg":"220x220","o_1268198_1280.jpg":"1280x850","o_1268198_1024.jpg":"1024x680","o_1268198_640.jpg":"640x425","o_1268198_480.jpg":"480x319","o_1268198_340.jpg":"340x225","o_1268198_220.jpg":"220x146","h_1268198_1280.jpg":"1280x854","h_1268198_1024.jpg":"1024x683","h_1268198_640.jpg":"640x427","h_1268198_480.jpg":"480x320","h_1268198_340.jpg":"340x227","h_1268198_220.jpg":"220x147","pp_1268198_1280.jpg":"1280x1628","pp_1268198_1024.jpg":"1024x1303","pp_1268198_640.jpg":"640x814","pp_1268198_480.jpg":"480x611","pp_1268198_340.jpg":"340x432","pp_1268198_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4067673 Threads: 3 Questions: 120967231 Slow queries: 53028 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3690297 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/maestro-ivo-lipanovic-lovro-pl-matacic-naucio-me-je-dvije-vazne-stvari-u-dirigiranju-a-mahler-je-davno-rekao-1367962 [printLink] => /kultura/kazaliste/maestro-ivo-lipanovic-lovro-pl-matacic-naucio-me-je-dvije-vazne-stvari-u-dirigiranju-a-mahler-je-davno-rekao-1367962?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 520032 [name] => Ivo Lipanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivo-lipanovic [link] => /tag/ivo-lipanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 640911 [name] => dirigent [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-11 09:11:57 [main_article_id] => 0 [alias] => dirigent [link] => /tag/dirigent ) [2] => stdClass Object ( [id] => 347784 [name] => HNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-split [link] => /tag/hnk-split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 749790 [name] => Capuleti i Montecchi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-28 19:31:50 [main_article_id] => 0 [alias] => capuleti-i-montecchi [link] => /tag/capuleti-i-montecchi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => A to su: ići na sve pokuse i izvedbe svih dirigenata, pogotovo onih loših, i učiti ono što se ne smije raditi i govoriti ansamblu, te ako ne znaš što raditi lijevom rukom - stavi je u džep! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne miruje u penziji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Maestro Ivo Lipanović: ‘Lovro pl. Matačić naučio me je dvije važne stvari u dirigiranju. A Mahler je davno rekao...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26618237.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Maestro Ivo Lipanović:‘ Gustav Mahler je davno rekao da treba imati partituru u glavi, a ne glavu u partituri‘
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26618237.jpg [title] =>

Maestro Ivo Lipanović:‘ Gustav Mahler je davno rekao da treba imati partituru u glavi, a ne glavu u partituri‘
 

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26612972.jpg [title] =>

S probe opere ‘Capuleti i Montecchi’ u HNK-u Split
 

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26618234.jpg [title] =>

‘Ivijek sam inzistirao na autentičnoj izvedbi sa svim onim što je zapisano u partituri, pa makar to bilo i nešto skuplje‘

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665452.jpg [title] =>

Godine 2006. u dvorani ‘Lisinski’
 

Marko Miščević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/19568336.jpg [title] =>

Prigodom obilježavanja 35 godina umjetničkog djelovanja u kazalištu, 2021. godine
 

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/1268198.jpg [title] =>

Proba opere ‘Manon Lescaut’ Giacoma Puccinija iz 2007.
 

Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još od sredine osamdesetih, maestro Ivo Lipanović vezan je uz Split i splitsku operu. Proteklih desetljeća ravnao je impresivnim brojem od pedesetak premijernih naslova, a u dva navrata bio je ravnatelj glazbenog programa HNK Split i Splitskog ljeta.

Najnovija nagrada koju je dobio je Nagrada za životno djelo “Lovro pl. Matačić” Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a najnovija opera kojom je ravnao je Bellinijevo djelo “Capuleti i Montecchi”, u koje se splitska publika, koja voli belcanto, odmah zaljubila. Ovu operu postavio je već u statusu umirovljenika.

Znamo da umirovljenje za umjetnika nipošto ne znači mirovanje. Ipak, bitan je međaš u životu. Kako ste se osjećali kada ste formalizirali taj status i što planirate - odnosno, imate dogovoreno - u ovoj godini nakon Bellinija?

- Vjerojatno i zbog toga što umjetnici praktički nikad ne miruju, pa ni u mirovini, sam trenutak mog umirovljenja me blago šokirao i trebalo mi je neko vrijeme, ne predugo, da to procesuiram u glavi.

Evo, već dva mjeseca sam u penziji (ne volim riječ mirovina) i odradio sam izuzetno zahtjevan program sa Zagrebačkom filharmonijom i premijeru Bellinija u HNK-u Split. Sljedećih mjeseci me očekuju “Tosca” i “Carmina Burana” u Sarajevu, “La Boheme” u Bugarskoj, te “Suzanina tajna” Wolf-Ferrarija i Gotovčev “Stanac” u HNK-u Zagreb.

Najveći dio karijere ostvarili ste u Splitu. Mislim da svačiji život, pa tako i karijera ima jedan - ili možda dva, tri vrhunska perioda kada se sve posloži kako treba, kada se nižu uspjesi... Možete li izdvojiti neke od tih faza?

- Teško mi je govoriti o periodima, više je to jedan kontinuirani stvaralački proces. Od debija s “Traviatom” u splitskom Teatru i “Carminom Buranom” na Splitskom ljetu 1987., preko “Salome” i “Aide” 1996., “Evgenija Onjegina” u Nici 2000. i “Falstaffa” u Berlinu 2001. do 2008. godine, u kojoj sam ostvario premijere u sva četiri hrvatska nacionalna kazališta (Puccinijev “Triptih” u HNK-u Zagreb, “Ero s onoga svijeta” u HNK-u Rijeka, Rahmanjinovljev “Aleko” i “Cavalleria Rusticana” u HNK-u Osijek te Puccinijeva “Manon Lescaut” u HNK-u Split). Uslijedio je niz velikih produkcija zadnjih devet godina na Splitskom ljetu (Samson i Dalila, Turandot u Galeriji Meštrović, Seviljski brijač, Nabucco, Rigoletto, Lombardijci, Cavalleria rusticana, Simon Boccanegra i Tosca)...

---

image

S probe opere ‘Capuleti i Montecchi’ u HNK-u Split
 

Božidar Vukičević/Cropix
---

Turski period

Kažite nam nešto i o svom inozemnom djelovanju. Radili ste u mnogim zemljama, ali, izdvojite malo Tursku u kojoj ste se dulje zadržali. Jeste li možda naučili i jezik?

- Turska ima osam nacionalnih opernih kuća, u svakoj je samo opera i balet, bez dramskog ansambla kao što je to i u većini europskih zemalja, ali je posebnost da je intendant u Ankari istovremeno i intendant svih opera. Također, generalni glazbeni ravnatelj opere u Ankari - što sam ja bio dvije godine - je ujedno i glazbeni šef svih opernih kuća u Turskoj.

Naravno da to u praksi ne funkcionira jer svaka od tih kuća ima svoje intendante i glazbene ravnatelje pa se teško nekome petljati u repertoar i posao. Međutim, to je napravljeno prije svega radi koordinacije repertoara i mogućnosti raznih koprodukcija, čime država ne mora izdvajati sredstva za, recimo, dvije ili više produkcija istog naslova. U odnosu na naše kazališne kuće, tamo država puno izdašnije financira opernu i baletnu umjetnost.

Osnove jezika, izgovor i akcentuaciju imena, brojeve i osnovne glazbene izraze sam naučio, ali za ozbiljno govorenje toga preteškog jezika jednostavno nisam imao dovoljno vremena.

Poznato je da vam uglavnom ne treba partitura pri ravnanju nekim djelom. Kako je moguće naučiti čitavu operu napamet - osobito novu, koju postavljate prvi put?

- Gustav Mahler je davno rekao da treba imati partituru u glavi, a ne glavu u partituri. Vođen tom idejom, a i inzistiranjem mog profesora Igora Gjadrova da simfonije - pogotovo Beethovenove, koje su za svakog dirigenta “Sveto pismo” - i oratorijska djela treba dirigirati napamet, malo-pomalo sam vidio da mi je koncentracijski i umjetnički puno lakše kreirati izvedbu ako dirigiram napamet.

Naravno da to onda podrazumijeva i puno veći angažman prilikom studija partiture i svega onoga što okružuje tu partituru u povijesnom, sociološkom, psihološkom i svakom drugom pogledu.

---

image

‘Ivijek sam inzistirao na autentičnoj izvedbi sa svim onim što je zapisano u partituri, pa makar to bilo i nešto skuplje‘

Joško Šupić/Cropix
---

Odvjetnici skladatelja

U nekoliko navrata bili ste i ravnatelj. Kako ste se snalazili u tom poslu koji zahtijeva i administraciju, račune, rasporede?

- Dirigent je po svom habitusu ujedno i ravnatelj. Dakle, administracija, računi, rasporedi su jedna drukčija partitura koja se studira na drukčiji način, ali upravljanje je vrlo slično kao i u glazbi. To mi je pomoglo u prvom mandatu u HNK-u Split kao mladom umjetniku od 34 godine, ali već u drugom mandatu od 2014. godine nisam imao nikakvih dilema u organizaciji solista, zbora i orkestra. Zato nije slučajno da su u povijesti opere u 95 posto slučajeva ravnatelji opera bili dirigenti.

Često pitamo glumce i pjevače imaju li tremu pred nastup. Ima li i dirigent tremu, barem u mladosti?

- Ne znam za druge, ali ja nikad nisam imao tremu u smislu straha ili nesigurnosti pred nastup ali jesam iščekivanje, porast adrenalina, rekao bih pozitivnu “tremu” sve do stupanja na dirigentski podij. Onda se to sve skupa pretvori u duboku koncentraciju gdje me ništa sa strane ne može omesti.

Više puta tražili ste da se poštuju originalne partiture jer su se neka djela s vremenom već svirala “po uhu”. Kažite nam zašto je to važno.

- Lovro pl. Matačić je govorio da smo mi dirigenti odvjetnici skladatelja i tu smo da poštujemo zakon, a to je partitura. Bilo je jako puno situacija u prošlosti gdje se recimo “Ero s onoga svijeta” svirao s dva roga umjesto četiri, “Turandot” se izvodila bez kineskih gongova kojih ima 11 ili se “Aida” izvodila tako da je jedan zbor pjevao i narod i svećenike i roblje. Ja sam uvijek inzistirao na autentičnoj izvedbi sa svim onim što je zapisano u partituri, pa makar to bilo i nešto skuplje.

---

image

Godine 2006. u dvorani ‘Lisinski’
 

Marko Miščević/Cropix
---

Postoji čitav sustav znakova pomoću kojih komunicirate s orkestrom. Kažu da svaki dirigent ipak ima svoj stil i način. Koji je vaš?

- Taj sustav znakova zove se dirigentska tehnika, zanat koji se mora usvojiti, a sve ostalo dolazi iz osobnosti pojedinog dirigenta. Neki dirigenti imaju velike i široke geste, neki pak minimalne. Konačan rezultat pri izvedbi je ipak najvažniji, a on ovisi najviše o karizmi dirigenta, njegovoj spremnosti, posvećenosti i jasnim porukama.

Pitanje ruku

Nakon dugogodišnjeg kontakta sa splitskom publikom - kažite nam što joj je najdraže.

- Splitska publika je izuzetno zahtjevna i stroga, ali i pravedna. Prepoznaje i nagrađuje kad je nešto dobro, a šutnjom daje do znanja kad im se nešto ne sviđa. Vratila se u teatar poslije pandemije, a ono što me jako veseli, dolazi nam i puno nove mlade publike tako da se za budućnost splitske opere ne brinem. Jasno da najviše vole Verdija i Puccinija, ali i belcanto opere, što je pokazala i naša zadnja premijera Bellinijeve “Capuleti i Montecchi”.

A vama? Možete li izdvojiti nekoliko baš omiljenih naslova?

- To je kao da roditelja pitate koje mu je dijete najdraže. Jasno da je to Verdi, s njegovom glazbom sam srastao i u mnogim sredinama me s njim identificiraju, pa onda Puccini i općenito talijanski operni repertoar, dok je u simfonijskim djelima ipak takozvani željezni repertoar: Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler, Čajkovski.

Međutim, budući da dirigent mora biti sposoban dirigirati sve što mu dođe pod ruku, nedavno sam se susreo i s djelima latinoameričkih skladatelja, Ginastere, Marqueza, Lecuone i opće poznatog Piazzolle, i oduševio se značajem i vrijednošću njihovih partitura. Dolazi i vrijeme za Brucknera sa Zagrebačkom filharmonijom, čemu se izuzetno radujem.

---

image

Prigodom obilježavanja 35 godina umjetničkog djelovanja u kazalištu, 2021. godine
 

Ante Čizmić/Cropix
---

Osvojili ste niz najviših nagrada i priznanja, nedavno i nagradu Lovro pl. Matačić. Što vam ona znači s obzirom na to da ste od njega učili?

- Najprije, znači mi puno jer dolazi od struke, kolega glazbenika koji su prepoznali moj dugogodišnji rad i kvalitetu ostvarenu za dirigentskim podijem, a onda i zbog toga što nosi ime jednog od mojih prvih mentora, našeg velikog dirigenta Lovre pl. Matačića.

Dvije važne stvari u vezi dirigiranja me naučio: ići na sve pokuse i izvedbe svih dirigenata, pogotovo onih loših, i učiti ono što se ne smije raditi i govoriti ansamblu te ako ne znaš što raditi lijevom rukom, stavi je u džep.

Ovo zadnje je na tragu vašeg pitanja o načinu komunikacije s orkestrom gdje je lijeva ruka (kod dešnjaka) zadužena za kreaciju glazbene atmosfere dok desna održava mjeru koju je skladatelj propisao.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Joško Šupić/Cropix Marko Miščević/Cropix Ante Čizmić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Maestro Ivo Lipanović:‘ Gustav Mahler je davno rekao da treba imati partituru u glavi, a ne glavu u partituri‘
 

Božidar Vukičević/Cropix

S probe opere ‘Capuleti i Montecchi’ u HNK-u Split
 

Joško Šupić/Cropix

‘Ivijek sam inzistirao na autentičnoj izvedbi sa svim onim što je zapisano u partituri, pa makar to bilo i nešto skuplje‘

Marko Miščević/Cropix

Godine 2006. u dvorani ‘Lisinski’
 

Ante Čizmić/Cropix

Prigodom obilježavanja 35 godina umjetničkog djelovanja u kazalištu, 2021. godine
 

Jakov Prkić/Cropix

Proba opere ‘Manon Lescaut’ Giacoma Puccinija iz 2007.
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/maestro-ivo-lipanovic-lovro-pl-matacic-naucio-me-je-dvije-vazne-stvari-u-dirigiranju-a-mahler-je-davno-rekao-1367962 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2fae40a8a22aa6dc4504d5da7fe799bd1be6981e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Maestro+Ivo+Lipanovi%C4%87%3A+%E2%80%98Lovro+pl.+Mata%C4%8Di%C4%87+nau%C4%8Dio+me+je+dvije+va%C5%BEne+stvari+u+dirigiranju.+A+Mahler+je+davno+rekao...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fmaestro-ivo-lipanovic-lovro-pl-matacic-naucio-me-je-dvije-vazne-stvari-u-dirigiranju-a-mahler-je-davno-rekao-1367962 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fmaestro-ivo-lipanovic-lovro-pl-matacic-naucio-me-je-dvije-vazne-stvari-u-dirigiranju-a-mahler-je-davno-rekao-1367962 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => A to su: ići na sve pokuse i izvedbe svih dirigenata, pogotovo onih loših, i učiti ono što se ne smije raditi i govoriti ansamblu, te ako ne znaš što raditi lijevom rukom - stavi je u džep! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne miruje u penziji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Kazalištene miruje u penziji

Maestro Ivo Lipanović: ‘Lovro pl. Matačić naučio me je dvije važne stvari u dirigiranju. A Mahler je davno rekao...‘

Piše Jasmina Parić
28. veljače 2024. - 19:31
Maestro Ivo Lipanović:‘ Gustav Mahler je davno rekao da treba imati partituru u glavi, a ne glavu u partituri‘  Joško Šupić/Cropix

Još od sredine osamdesetih, maestro Ivo Lipanović vezan je uz Split i splitsku operu. Proteklih desetljeća ravnao je impresivnim brojem od pedesetak premijernih naslova, a u dva navrata bio je ravnatelj glazbenog programa HNK Split i Splitskog ljeta.

Najnovija nagrada koju je dobio je Nagrada za životno djelo “Lovro pl. Matačić” Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a najnovija opera kojom je ravnao je Bellinijevo djelo “Capuleti i Montecchi”, u koje se splitska publika, koja voli belcanto, odmah zaljubila. Ovu operu postavio je već u statusu umirovljenika.

Znamo da umirovljenje za umjetnika nipošto ne znači mirovanje. Ipak, bitan je međaš u životu. Kako ste se osjećali kada ste formalizirali taj status i što planirate - odnosno, imate dogovoreno - u ovoj godini nakon Bel...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:22