stdClass Object ( [id] => 514935 [title] => Gertruda Munitić je s hodočašća u Fatimi našoj novinarki otkrila da snažno voli i u ovoj dobi, ali i kakav je Tito bio za klavirom, a Splićani će uskoro još puno toga saznati [alias] => gertruda-munitic-je-s-hodocasca-u-fatimi-nasoj-novinarki-otkrila-da-snazno-voli-i-u-ovoj-dobi-ali-i-kakav-je-tito-bio-za-klavirom-a-splicani-ce-uskoro-jos-puno-toga-saznati [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Primadona Gertruda Munitić predstavit će u Splitu, 11. studenoga u Gradskom kazalištu mladih, svoju monografiju jednostavno nazvanu "Primadonna". Knjigu je ove godine objavio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a autor je mr. Jasmin Bašić, tenor sarajevske opere u kojoj je Gertruda Munitić provela najveći dio karijere, punih trideset godina, iako i dalje za sebe veli da je "splitsko dite".

Primadona u mirovini danas ima 78 godina, već čitavo desetljeće živi u Zagrebu kako bi bila bliže kćeri i unuci, a za Split je ostala svojevrsna urbana legenda – svaki put kada se postavi Tijardovićeva "Mala Floramye" iskrsne njezino ime, starija generacija pita se hoće li nova sopranistica biti na razini "Bebi Munitić", a što je još interesantnije, pitaju se to i mlađi, koji je uživo nikada nisu ni čuli.

Kada je, kako to danas vole kazati, "zapalila splitsku scenu" bilo joj je samo 18 godina. Razgovor smo obavile u, najblaže rečeno nepovoljnim uvjetima. U pozadini se čuo žamor, upute vodiča kroz razglas autobusa i škripa guma.

Gdje ste?

– U Fatimi, na hodočašću. Divno mjesto, puno duhovnosti i ljepote. Često idemo na ovakva putovanja s našim don Zdenkom. Umorna sam kao pas, ali zadovoljna.


'Stani, nemam više tipki!'


Glas vam kroz ovu buku baš čisto, kristalno zvoni, svugdje bih ga prepoznala. Nije se promijenio.

– Ne, ostao je isti, jedino se možda malo smanjio raspon. Ali, ipak već dugo ne nastupam.

Dočekali ste i svoju monografiju. Što ćemo naći u njoj?

– Toliko toga sam doživjela da je bilo nemoguće nešto ne preskočiti, ali to je s ljubavlju i uz puno posla pregled mog života i karijere, tu su osobna pisma, nagrade, kritike i moja sjećanja.

U Split ste stigli iz Omiša?

– U Omišu sam rođena, u Split smo došli živjeti kada mi je bilo tri godine, a pjevam otkako znam za sebe. Prvi javni nastup imala sam s 11 godina i tada su me u Slobodnoj Dalmaciji nazvali čudom od djeteta i najmlađom opernom pjevačicom na svijetu. Profesorica glazbe, kada mi je testirala glas uz klavir rekla je "stani, stani, nema više tipki".

Raspon mi je bio gotovo četiri oktave. I zato me mama poslala u zbor crkve sv. Duje, da ne pjevam samo po kući. Poslala je zapravo i brata i sestru, kako bismo bili "u boljem društvu", jer smo tada stanovali na Peristilu i društvo u susjedstvu nije baš bilo po njezinu ukusu. Ali mi djeca družili smo se sa svima bez razlike. Kasnije sam krenula u "Titove Mornare", današnje Kazalište mladih, pa u HNK.

I odmah Floramye!

– Ne, prvu ulogu sam dobila u "Eri s onoga svijeta", bila sam Čobanče. A kada sam nastupila kao Floramye, Tijardović mi je rekao "kada sam pisao ovu ulogu, zamišljao sam vaš lik, glas i interpretaciju". Kada pjevate "Daleko me biser mora", točno se vidi što pritom osjećate.

Govorio je kako druge mogu tu ariju otpjevati savršeno točno, ali, uvijek im fali "ono nešto". Moj tata je plakao i izlazio iz lože nekoliko puta dok je trajala izvedba. Bio je odličan tenor, pjevao je u kazališnom zboru, a kada je bio mlad, idol mu je bila Zlatka Radica, prva Floramye. Govorio je kako bi želio kći koja bi tako pjevala i kada je to doživio, nije mogao zadržati plač. On mi je i dao nadimak Bebi. Moji nećaci u Americi, zovu me iz zafrkancije Anti-baby.

A jeste li imali tremu? Nastupiti u opereti koja je simbol Splita u tako mladoj dobi nije bezazleno.

– Nikada nisam imala tremu, pozornica je bila moje prirodno okruženje. Zato sam igrala i nekoliko puta u dramskim predstavama. Profesor Tomislav Tanhofer, direktor drame, rekao mi je u to vrijeme "mala, ti nikad nećeš biti gladna kruha. Znaš pjevati i glumiti, možeš što hoćeš".

Nakon Splita otišli ste u osječku pa u sarajevsku operu. Nikada niste upisali studij glazbe?

– Nije mi trebao. Bog me obdario glasom, koloraturnim sopranom kojega su hvalili svugdje u svijetu, a završila sam srednju muzičku školu, naučila svirati klavir i violončelo i to mi je bilo dovoljno.

Ipak, unatoč predviđanjima Tomislava Tanhofera, u Sarajevu ste u ratnim godinama doživjeli i glad.

– Jesam, i bila sam smršavila dvadeset kila, ali vratila sam ih kasnije brzo, nažalost. Bilo je teško u to vrijeme, ali nisam željela otići, brinula sam se za djecu, održala barem stotinu koncerata i ostala u gradu koji me primio otvorenog srca i kojemu sam uvijek uzvraćala ljubav. Međutim, rado sam i dalje gostovala u Splitu, ali i pjevala po čitavoj obali, obično u duetu s pokojnim Joškom Markotićem. Zapravo smo radili i turističku promociju čiji je opseg i kvalitetu danas teško i zamisliti.


Umalo kobni senf


Jeste li ikada imali problema s glasom, kada već niste imali problema s tremom?

– Samo dvaput, ali ne pred publikom. U Mexico Cityju, u najvećoj operi na svijetu gdje sam doživjela i najveće ovacije u životu, nastupala sam kao Gilda u "Rigolettu". Od klimatizacijskog uređaja u sobi dobila sam strašnu prehladu – ni prije ni poslije takvu – i uz to sam se čitavo vrijeme svađala s redateljicom koja se također zvala Gilda. Šef tamošnje klinike brzinski me izliječio, a redateljica je zaključila da je najbolje pustiti me da se na sceni ponašam kako mislim da je najbolje.

Drugi put, u Rusiji, čekajući avion, pojeli smo na aerodromu nekakve kobasice s nevjerojatno žestokim senfom. Ispekao mi je grlo, i glasa više nije bilo. Jako sam se prestrašila, u toaletu sam ispirala grlo i kada se nakon nekoliko minuta iz njega izvio zvuk, osjetila sam olakšanje koje ne mogu opisati. Nikada više nisam taknula senf.

Možete li neku ulogu označiti kao vrhunac u karijeri?

– Pjevala sam velik repertoar, posebno sam voljela nastupati u "Traviati", "Rigolettu" i Mozartovim operama – kao i u brojnim operetama i mjuziklima – ali za koloraturnu sopranisticu uvijek je vrhunac Donizettijeva "Lucia di Lammermoor". Na desetoj izvedbi, u sceni ludila, kod najvišeg tona osjetila sam nekakav čudan udar, prasak u glavi. Savjetovala sam se s liječnikom koji mi je preporučio da tu ulogu više ne pjevam. I poslušala sam ga – deset "Lucija" je sasvim dovoljno za potvrdu onoga što mogu.



Živjeli ste više godina u Splitu, pa u Osijeku, Sarajevu i sada u Zagrebu. U Sarajevu najduže. Koji grad najviše doživljavate svojim?

– Kao umjetnici, svi gradovi na svijetu su moji. Ali moj Split i moj Omiš su prvi i jedinstveni.


Niste me zaboravili?


Sami ste izabrali angažman u Sarajevu?

– Jest, imala sam puno ponuda, od Zagreba do Beča, ali toga ljeta sam prvi put prošla kroz Sarajevo, oduševila se i izabrala. Često sam se kasnije sjećala jedne zgode iz djetinjstva koja kao da je tu ljubav prorekla. Pjevala sam u Sv. Duje i svake je nedjelje dolazila jedna žena slušati me, pa bi mi poslije dala mali džeparac koji bi mi dobro došao jer smo bili jako siromašni.

Mami se to nije svidjelo i zapitala ju je: "Zašto mom djetetu dajete novac? Tko ste vi?" A žena je odgovorila: "Dajem joj jer je slavuj, i uspjet će u životu. Zovem se Fatima i iz Sarajeva sam."

Doimate se zadovoljnom svojim životom, sretnom i ispunjenom.

– I jesam, iako je bilo teških godina. Nastojala sam uvijek činiti dobro, kako su me učili roditelji, osjećala sam da me Bog čuva i bila sam sretna što mi je dao dar koji mogu podijeliti s drugim ljudima.

I dobro izgledate.

– Imam nešto kila viška, ali u ovim godinama je to možda bolje nego bore.

Ima i treća opcija, botox.

– Je, evo sve trčen sa 78 godina stavljat botox. Dobro je ovako, zadovoljna sam, i što je također bitno, nisam sama, imam partnera.

Dakle, ljubav ne pita za godine.

– Ne, on je moje dobi, veoma dobra osoba, a spojila nas je, rekla bih, neka viša sila. Naprosto, mi smo dvije čiste duše kojima je bilo suđeno da se sretnu.

Kad smo kod ljubavi, čitav život vas novinari gnjave s pitanjima o navodnoj vezi s Titom. Ja neću, dovoljno ste je puta demantirali, ali recite mi: je li zbilja dobro svirao klavir ili je ono poziranje pred instrumentom bila samo finta?

– Jest, svirao je veoma dobro. To vam mogu sa sigurnošću potvrditi.

Hoćete li možda zapjevati na predstavljanju vaše monografije?

– Ne, neću, prestala sam nastupati prije punih 14 godina. Umorila sam se, a umjetnik uz to treba i osjetiti trenutak u kojemu je najbolje stati i otići uz aplauz. A Splićani me nisu zaboravili?

Ma kakvi. Lani smo imali premijeru "Male Floramye" pa vas se, kao i obično, spominjalo.

– Vidimo se, jedva čekam!

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIMADONA STIŽE DOMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-11-02 13:20:12 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-11-02 15:02:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-11-02 13:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12875 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/11\/02\/gertruda00.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/02\/Teme\/905121.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/02\/Teme\/935477.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/02\/Teme\/433518.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/02\/Teme\/533795.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/02\/Teme\/9235528.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/02\/Teme\/7869358.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["gertruda00","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"900x600"},{"size0":"1792x1176"},{"size0":"1920x1243"},{"size0":"945x658"},{"size0":"1920x1260"},{"size0":"1417x1109"},{"size0":"287x400"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4340822 Threads: 3 Questions: 136198745 Slow queries: 58173 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4079667 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/gertruda-munitic-je-s-hodocasca-u-fatimi-nasoj-novinarki-otkrila-da-snazno-voli-i-u-ovoj-dobi-ali-i-kakav-je-tito-bio-za-klavirom-a-splicani-ce-uskoro-jos-puno-toga-saznati-514935 [printLink] => /kultura/gertruda-munitic-je-s-hodocasca-u-fatimi-nasoj-novinarki-otkrila-da-snazno-voli-i-u-ovoj-dobi-ali-i-kakav-je-tito-bio-za-klavirom-a-splicani-ce-uskoro-jos-puno-toga-saznati-514935?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351517 [name] => gertruda munitić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gertruda-munitic [link] => /tag/gertruda-munitic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIMADONA STIŽE DOMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gertruda Munitić je s hodočašća u Fatimi našoj novinarki otkrila da snažno voli i u ovoj dobi, ali i kakav je Tito bio za klavirom, a Splićani će uskoro još puno toga saznati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/02/gertruda00.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => gertruda00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/02/gertruda00.jpg [title] => gertruda00 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/02/Teme/905121.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/02/Teme/935477.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/02/Teme/433518.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/02/Teme/533795.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/02/Teme/9235528.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/02/Teme/7869358.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Primadona Gertruda Munitić predstavit će u Splitu, 11. studenoga u Gradskom kazalištu mladih, svoju monografiju jednostavno nazvanu "Primadonna". Knjigu je ove godine objavio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a autor je mr. Jasmin Bašić, tenor sarajevske opere u kojoj je Gertruda Munitić provela najveći dio karijere, punih trideset godina, iako i dalje za sebe veli da je "splitsko dite".

Primadona u mirovini danas ima 78 godina, već čitavo desetljeće živi u Zagrebu kako bi bila bliže kćeri i unuci, a za Split je ostala svojevrsna urbana legenda – svaki put kada se postavi Tijardovićeva "Mala Floramye" iskrsne njezino ime, starija generacija pita se hoće li nova sopranistica biti na razini "Bebi Munitić", a što je još interesantnije, pitaju se to i mlađi, koji je uživo nikada nisu ni čuli.

Kada je, kako to danas vole kazati, "zapalila splitsku scenu" bilo joj je samo 18 godina. Razgovor smo obavile u, najblaže rečeno nepovoljnim uvjetima. U pozadini se čuo žamor, upute vodiča kroz razglas autobusa i škripa guma.

Gdje ste?

– U Fatimi, na hodočašću. Divno mjesto, puno duhovnosti i ljepote. Često idemo na ovakva putovanja s našim don Zdenkom. Umorna sam kao pas, ali zadovoljna.


'Stani, nemam više tipki!'


Glas vam kroz ovu buku baš čisto, kristalno zvoni, svugdje bih ga prepoznala. Nije se promijenio.

– Ne, ostao je isti, jedino se možda malo smanjio raspon. Ali, ipak već dugo ne nastupam.

Dočekali ste i svoju monografiju. Što ćemo naći u njoj?

– Toliko toga sam doživjela da je bilo nemoguće nešto ne preskočiti, ali to je s ljubavlju i uz puno posla pregled mog života i karijere, tu su osobna pisma, nagrade, kritike i moja sjećanja.

U Split ste stigli iz Omiša?

– U Omišu sam rođena, u Split smo došli živjeti kada mi je bilo tri godine, a pjevam otkako znam za sebe. Prvi javni nastup imala sam s 11 godina i tada su me u Slobodnoj Dalmaciji nazvali čudom od djeteta i najmlađom opernom pjevačicom na svijetu. Profesorica glazbe, kada mi je testirala glas uz klavir rekla je "stani, stani, nema više tipki".

Raspon mi je bio gotovo četiri oktave. I zato me mama poslala u zbor crkve sv. Duje, da ne pjevam samo po kući. Poslala je zapravo i brata i sestru, kako bismo bili "u boljem društvu", jer smo tada stanovali na Peristilu i društvo u susjedstvu nije baš bilo po njezinu ukusu. Ali mi djeca družili smo se sa svima bez razlike. Kasnije sam krenula u "Titove Mornare", današnje Kazalište mladih, pa u HNK.

I odmah Floramye!

– Ne, prvu ulogu sam dobila u "Eri s onoga svijeta", bila sam Čobanče. A kada sam nastupila kao Floramye, Tijardović mi je rekao "kada sam pisao ovu ulogu, zamišljao sam vaš lik, glas i interpretaciju". Kada pjevate "Daleko me biser mora", točno se vidi što pritom osjećate.

Govorio je kako druge mogu tu ariju otpjevati savršeno točno, ali, uvijek im fali "ono nešto". Moj tata je plakao i izlazio iz lože nekoliko puta dok je trajala izvedba. Bio je odličan tenor, pjevao je u kazališnom zboru, a kada je bio mlad, idol mu je bila Zlatka Radica, prva Floramye. Govorio je kako bi želio kći koja bi tako pjevala i kada je to doživio, nije mogao zadržati plač. On mi je i dao nadimak Bebi. Moji nećaci u Americi, zovu me iz zafrkancije Anti-baby.

A jeste li imali tremu? Nastupiti u opereti koja je simbol Splita u tako mladoj dobi nije bezazleno.

– Nikada nisam imala tremu, pozornica je bila moje prirodno okruženje. Zato sam igrala i nekoliko puta u dramskim predstavama. Profesor Tomislav Tanhofer, direktor drame, rekao mi je u to vrijeme "mala, ti nikad nećeš biti gladna kruha. Znaš pjevati i glumiti, možeš što hoćeš".

Nakon Splita otišli ste u osječku pa u sarajevsku operu. Nikada niste upisali studij glazbe?

– Nije mi trebao. Bog me obdario glasom, koloraturnim sopranom kojega su hvalili svugdje u svijetu, a završila sam srednju muzičku školu, naučila svirati klavir i violončelo i to mi je bilo dovoljno.

Ipak, unatoč predviđanjima Tomislava Tanhofera, u Sarajevu ste u ratnim godinama doživjeli i glad.

– Jesam, i bila sam smršavila dvadeset kila, ali vratila sam ih kasnije brzo, nažalost. Bilo je teško u to vrijeme, ali nisam željela otići, brinula sam se za djecu, održala barem stotinu koncerata i ostala u gradu koji me primio otvorenog srca i kojemu sam uvijek uzvraćala ljubav. Međutim, rado sam i dalje gostovala u Splitu, ali i pjevala po čitavoj obali, obično u duetu s pokojnim Joškom Markotićem. Zapravo smo radili i turističku promociju čiji je opseg i kvalitetu danas teško i zamisliti.


Umalo kobni senf


Jeste li ikada imali problema s glasom, kada već niste imali problema s tremom?

– Samo dvaput, ali ne pred publikom. U Mexico Cityju, u najvećoj operi na svijetu gdje sam doživjela i najveće ovacije u životu, nastupala sam kao Gilda u "Rigolettu". Od klimatizacijskog uređaja u sobi dobila sam strašnu prehladu – ni prije ni poslije takvu – i uz to sam se čitavo vrijeme svađala s redateljicom koja se također zvala Gilda. Šef tamošnje klinike brzinski me izliječio, a redateljica je zaključila da je najbolje pustiti me da se na sceni ponašam kako mislim da je najbolje.

Drugi put, u Rusiji, čekajući avion, pojeli smo na aerodromu nekakve kobasice s nevjerojatno žestokim senfom. Ispekao mi je grlo, i glasa više nije bilo. Jako sam se prestrašila, u toaletu sam ispirala grlo i kada se nakon nekoliko minuta iz njega izvio zvuk, osjetila sam olakšanje koje ne mogu opisati. Nikada više nisam taknula senf.

Možete li neku ulogu označiti kao vrhunac u karijeri?

– Pjevala sam velik repertoar, posebno sam voljela nastupati u "Traviati", "Rigolettu" i Mozartovim operama – kao i u brojnim operetama i mjuziklima – ali za koloraturnu sopranisticu uvijek je vrhunac Donizettijeva "Lucia di Lammermoor". Na desetoj izvedbi, u sceni ludila, kod najvišeg tona osjetila sam nekakav čudan udar, prasak u glavi. Savjetovala sam se s liječnikom koji mi je preporučio da tu ulogu više ne pjevam. I poslušala sam ga – deset "Lucija" je sasvim dovoljno za potvrdu onoga što mogu.



Živjeli ste više godina u Splitu, pa u Osijeku, Sarajevu i sada u Zagrebu. U Sarajevu najduže. Koji grad najviše doživljavate svojim?

– Kao umjetnici, svi gradovi na svijetu su moji. Ali moj Split i moj Omiš su prvi i jedinstveni.


Niste me zaboravili?


Sami ste izabrali angažman u Sarajevu?

– Jest, imala sam puno ponuda, od Zagreba do Beča, ali toga ljeta sam prvi put prošla kroz Sarajevo, oduševila se i izabrala. Često sam se kasnije sjećala jedne zgode iz djetinjstva koja kao da je tu ljubav prorekla. Pjevala sam u Sv. Duje i svake je nedjelje dolazila jedna žena slušati me, pa bi mi poslije dala mali džeparac koji bi mi dobro došao jer smo bili jako siromašni.

Mami se to nije svidjelo i zapitala ju je: "Zašto mom djetetu dajete novac? Tko ste vi?" A žena je odgovorila: "Dajem joj jer je slavuj, i uspjet će u životu. Zovem se Fatima i iz Sarajeva sam."

Doimate se zadovoljnom svojim životom, sretnom i ispunjenom.

– I jesam, iako je bilo teških godina. Nastojala sam uvijek činiti dobro, kako su me učili roditelji, osjećala sam da me Bog čuva i bila sam sretna što mi je dao dar koji mogu podijeliti s drugim ljudima.

I dobro izgledate.

– Imam nešto kila viška, ali u ovim godinama je to možda bolje nego bore.

Ima i treća opcija, botox.

– Je, evo sve trčen sa 78 godina stavljat botox. Dobro je ovako, zadovoljna sam, i što je također bitno, nisam sama, imam partnera.

Dakle, ljubav ne pita za godine.

– Ne, on je moje dobi, veoma dobra osoba, a spojila nas je, rekla bih, neka viša sila. Naprosto, mi smo dvije čiste duše kojima je bilo suđeno da se sretnu.

Kad smo kod ljubavi, čitav život vas novinari gnjave s pitanjima o navodnoj vezi s Titom. Ja neću, dovoljno ste je puta demantirali, ali recite mi: je li zbilja dobro svirao klavir ili je ono poziranje pred instrumentom bila samo finta?

– Jest, svirao je veoma dobro. To vam mogu sa sigurnošću potvrditi.

Hoćete li možda zapjevati na predstavljanju vaše monografije?

– Ne, neću, prestala sam nastupati prije punih 14 godina. Umorila sam se, a umjetnik uz to treba i osjetiti trenutak u kojemu je najbolje stati i otići uz aplauz. A Splićani me nisu zaboravili?

Ma kakvi. Lani smo imali premijeru "Male Floramye" pa vas se, kao i obično, spominjalo.

– Vidimo se, jedva čekam!

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
gertruda00






[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/gertruda-munitic-je-s-hodocasca-u-fatimi-nasoj-novinarki-otkrila-da-snazno-voli-i-u-ovoj-dobi-ali-i-kakav-je-tito-bio-za-klavirom-a-splicani-ce-uskoro-jos-puno-toga-saznati-514935 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=317cd75e1bee5b85eb5719bdfc5cdadfe2c0a3e3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gertruda+Muniti%C4%87+je+s+hodo%C4%8Da%C5%A1%C4%87a+u+Fatimi+na%C5%A1oj+novinarki+otkrila+da+sna%C5%BEno+voli+i+u+ovoj+dobi%2C+ali+i+kakav+je+Tito+bio+za+klavirom%2C+a+Spli%C4%87ani+%C4%87e+uskoro+jo%C5%A1+puno+toga+saznati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fgertruda-munitic-je-s-hodocasca-u-fatimi-nasoj-novinarki-otkrila-da-snazno-voli-i-u-ovoj-dobi-ali-i-kakav-je-tito-bio-za-klavirom-a-splicani-ce-uskoro-jos-puno-toga-saznati-514935 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fgertruda-munitic-je-s-hodocasca-u-fatimi-nasoj-novinarki-otkrila-da-snazno-voli-i-u-ovoj-dobi-ali-i-kakav-je-tito-bio-za-klavirom-a-splicani-ce-uskoro-jos-puno-toga-saznati-514935 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIMADONA STIŽE DOMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaPRIMADONA STIŽE DOMA

Gertruda Munitić je s hodočašća u Fatimi našoj novinarki otkrila da snažno voli i u ovoj dobi, ali i kakav je Tito bio za klavirom, a Splićani će uskoro još puno toga saznati

2. studenog 2017. - 14:45

Primadona Gertruda Munitić predstavit će u Splitu, 11. studenoga u Gradskom kazalištu mladih, svoju monografiju jednostavno nazvanu "Primadonna". Knjigu je ove godine objavio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a autor je mr. Jasmin Bašić, tenor sarajevske opere u kojoj je Gertruda Munitić provela najveći dio karijere, punih trideset godina, iako i dalje za sebe veli da je "splitsko dite".

Primadona u mirovini danas ima 78 godina, već čitavo desetljeće živi u Zagrebu kako bi bila bliže kćeri i unuci, a za Split je ostala svojevrsna urbana legenda – svaki put kada se postavi Tijardovićeva "Mala Floramye" iskrsne njezino ime, starija generacija pita se hoće li nova sopranistica biti na razini "Bebi Munitić", a što je još interesantnije, pitaju se to i mlađi, koji je uži...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 10:15