stdClass Object ( [id] => 1316571 [title] => Splitske susjede svaki dan zajedno komentiraju turske sapunice: ‘Čudilo ih je zašto bi itko gledao film o njima‘ [alias] => splitske-susjede-svaki-dan-zajedno-komentiraju-turske-sapunice-cudilo-ih-je-zasto-bi-itko-gledao-film-o-njima [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dvije gospođe u zreloj životnoj dobi sjede u dnevnom boravku namještenom tipično za prvu polovinu prošlog stoljeća i razgovaraju gledajući tursku seriju. Jedna stalno zapitkuje, a druga zna sve odgovore: "Ovo ti je sestra njezina oca"; "Ovaj je zaljubljen u nju, ali ne, nije to njegovo dijete, udala se za njega, a nisu ni spavali"; "Ovo je sestra sluškinje, ona je malo, ka, ljubomorna" – objašnjava ona drugoj ženi, a po opuštenom tonu njezina glasa jasno je da su dvije žene bliske. O likovima na ekranu govore kao da su živi, "pravi" ljudi, s ljudskim vrlinama i manama, ne osuđujući niti komentirajući njihove postupke. "Ovo je oni sin šta se ubije?"

Razgovor tek povremeno "iskoči" u pravcu dogovora oko kupnje ribe za ručak ili sporosti popisa stanovništva, ali brzo se vraćaju na osnovnu temu, na događaje na ekranu. U elegantnoj splitskoj četvrti njihovu svakodnevicu narušava tek kreštanje paunova koji se slobodno šepure po susjedstvu...

Prizori su ovo iz dokumentarnog filma "1001 noć", koji će hrvatska pa tako i splitska publika tek vidjeti, a svjetsku premijeru imat će, ni manje, ni više nego na filmskom festivalu u – Torontu. Dvije glavne glumice su Ema Barić (89) i Maja Gorjan (85), čija je živost i životna energija inspirirala Splićanku Reu Rajčić da snimi ovaj dokumentarac.

Mlada producentica i redateljica u nepunih trinaest minuta ispričala je slojevitu priču o radosti života, razgovoru, povezanosti dviju žena, koja je toliko univerzalna da su je, eto, prepoznali i na tom relevantnom svjetskom filmskom festivalu.

---

image

Redateljica Rea Rajčić u svojoj zagrebačkoj tvrtki za filmsku produkciju Eclectica
 

Vanesa Pandžić/Cropix
---

– Velika je rijetkost imati mogućnost da baš uz članove obitelji u trećoj životnoj dobi punite i svoje baterije, jer vam svojim primjerom pokazuju kako se život može živjeti: energično, optimistično, zafrkantski, dinamično, sa svakodnevnim izlaskom, neizostavnim kavama, druženjima, prijateljstvom u centru zbivanja – govori nam Rea Rajčić kako je nastala ideja za film.

– Imala sam veliku sreću da sam djetinjstvo provela na splitskim Gripama uz svoju tetu Emu i barba Mira i da sam tako upoznala i njihovu susjedu Maju. Nakon što sam zbog studija prije petnaestak godina otišla iz Splita, Reljkovićeva ulica je moja nezaobilazna postaja svaki put kada se vraćam. Za mene je upravo to Split: Gripe, paunovi, ručak s tetom na balkonu, zvuk čiopa u zalazak sunca, Radio Split... I Majino zvono na vratima u pet popodne.

Nakon što je moj barba i Emin suprug Miro preminuo, Maja je svakog popodneva dolazila kod Eme kako bi joj pravila društvo u tim posebno teškim danima. Rane su zacijeljele, ali njihova dinamika se održala godinama, sve do danas. Promatrala sam dugo njihovu rutinu – obje same, ali zajedno, na pragu devedesetih, uz ćakulu i društvo televizijskog programa, stvarale su svijet vrijedan divljenja. Bio mi je cilj u filmu zabilježiti njihovu energiju koja osvaja.

Direktor fotografije Marinko Marinkić i ja smo snimali veliki dio njihove svakodnevice, ali shvatili smo da se u zadnjem dijelu dana, uz gledanje i komentiranje turske televizijske serije, događa prava mala predstava i sukus njihovih karaktera i odnosa. Još kad tome pridodate sulude prizore kolonije paunova koji ih okružuju sa svojim orijentalnim dezenom perja i prodornim urlicima, prizor postaje potpuno nadrealan – veli redateljica i scenaristica dokumentarca.

---

image

Obitelj paunova dodaje atmosferu filmu


 

Eclectica
---

Protagonistice dokumentarca Ema i Maja nisu željele razgovarati za novine, to bi im bilo ipak previše, ali Rea će nam ispričati kako je teklo snimanje:

– Najviše od svega ih je čudilo tko bi gledao film o dvije gospođe u poznim godinama kako gledaju televiziju i kakav bi to film zapravo bio? Međutim, vjerovale su mi na riječ i pristale. Čini mi se da je naše međusobno druženje tijekom snimanja bio faktor koji je prevagnuo, to je svima bilo najvažnije.

Njih dvije su potpuno različite, u tome i leži posebna draž. Ema je emotivnija, raspršenija, nježnija, impulzivnija. Maja je bivša profesorica, puno racionalnija, pragmatičnija. Ema je spavalica, Maja ranoranilac. Ponekad se zbog razlike u njihovim dnevnim navikama i promjenama u TV rasporedu prikazivanja dogodi da se epizoda serije emitira u terminu kad je Maji već kraj dana, pa povremeno i zakunja dok joj Ema neumorno nastoji što bolje približiti radnju. Unatoč razlikama, ljubav prema dobrim dramskim zapletima im je zajednička. Samo su televizijski programeri ponekad malo "nemilosrdni" prema gledateljskim navikama svoje najvjernije publike – komentira redateljica.

A kako je televizija, njezini sadržaji, a u ovom slučaju turske sapunice koje su jako popularne i gledane u umirovljeničkoj popuaciji, također tema dokumentarca, Rea Rajčić govori i o tome na koji način u njima guštaju gospođe Ema i Maja:

– Domaći televizijski program im ne pruža puno, često su jako ljute zbog manjka zanimljivog sadržaja. Kako još nisu svladale "sadržaj na zahtjev" i "streaming" platforme, prepuštene su klasičnom repertoaru: kviz, dnevnik, serija.

Možda turske sapunice ne bi bile njihov prvi izbor, ali su se vrlo suvereno ušuljale u njihovu večernju dinamiku. Ima nešto zanimljivo u tom formatu koji kao da je stvoren za diskutiranje. Radnja je razvučena, jednostavno uhvatljiva, ima jako puno melodramatičnih zapleta, tu je cijela paleta karaktera i dugih, pretjerano razvučenih sentimentalnih usporenih prizora s kičastom orijentalnom glazbom u pozadini, u kojima se otvara prostor za komentiranje viđenog, analizu, prisjećanje, ponekad i duhovito moraliziranje.

Slušajući ih moglo bi se dogoditi da pomislite da ostrašćeno pričaju o svojim poznanicima, prijateljima ili članovima obitelji, sve dok im se ne omakne savršeno izgovoreno tursko ime nekog lika! – vedro će ona.

---

image

Dvije prijateljice iz dokumentarca ‘1001 noć‘


 

Eclectica
---

Inače, Rea Rajčić (34) magistrirala je filmsku produkciju na ADU-u u Zagrebu, a od 2013. godine radila je u distribucijskoj kući 2i Film kao voditeljica marketinga za regionalna izdanja naslova studija Walt Disney. Od 2015. godine radi kao suradnica Hrvatskog audiovizualnog centra, četiri godine bila je predsjednica umjetničkog vijeća Hrvatske mreže neovisnih kinematografija, a sada je njihova počasna članica.

Trenutno radi na novim multimedijskim, filmskim i TV projektima u svojoj produkcijskoj i postprodukcijskoj kući Eclectica, uglavnom s prvim redateljima, te kao profesorica na Odsjeku produkcije na ADU-u u Zagrebu.

Saznanje da će njezin film biti uvršten u glavni natjecateljski program Kratki rezovi (Short Cuts) 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), koji se održava od 7. do 17. rujna u Kanadi, jako ju je obradovalo.

– Ta vijest nam je bila potpuno nevjerojatna jer smo smatrali da radimo film koji će prvenstveno biti blizak nama Splićanima. Ipak čini se da su Emina i Majina karizma, njihova interpretacija nebuloznih zapleta turskih serija i čarobno okruženje splitskih Gripa i raskošnih paunova osvojili i neki daleki filmski svijet. Ono što se meni činilo sasvim univerzalnim upravo je taj neprekinuti razgovor koji njih dvije održavaju, a koji ih čini živima i prisutnima. Čak i kad je većina tvojih najbližih već napustila ovaj svijet i kad ne postoji toliko puno uzbudljivih dnevnih događanja, televizijski program postaje savršena podloga za razgovor. A dok je razgovora, dotle je i života. Barem za nas Splićane! – smatra Rea, kojoj je rodni grad u srcu.

– Split je moj grad. Tu sam rođena i tu sam provela polovicu svog života. Dolazim koliko mi obaveze dopuštaju, rjeđe nego bih željela. U njemu i dalje živi moja obitelj i moji najbliži prijatelji. U posljednje vrijeme nam ga turizam krade do distopijskih razina, nadam se da ovaj moj film neće biti trag o gradu koji je nekad bio tu – optimistično će ona.

---

image

‘Nisam očekivala premijeru filma u Torontu, mislila sam da radimo film koji će interesirati samo Splićane‘
 

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Nakon što je na HTV-u prikazan dokumentarni serijal "Kolaži o laži", koji je radila u suradnji s redateljima Nebojšom Slijepčevićem i Juditom Gamulin, njezina produkcijska kuća Eclectica ima niz novih projekata:

– Reakcije na "Kolaže" zaista su bile izvrsne. S tom serijom nastojali smo napraviti nešto novo i svježe u domaćem televizijskom svemiru. Seriju koja je ujedno i edukativna i zabavna, poput neke vrste intelektualnog realityja. Bavili smo se aktualnim temama, poput lažnih vijesti, teorija zavjere, lažnih snimki, socijalnih mreža. Pokušali smo na zabavan način educirati korisnike i publiku kako u sve progresivnijoj eri vladavine digitalnih medija ne nasjesti na laž i kako uzeti najbolje od modernih tehnologija koje mogu biti izvrsno oruđe za opstanak, ali i smrtni neprijatelj zdravog razuma.

U sklopu svoje produkcijske kuće Eclectica razvijamo i snimamo razne filmove i serije, nedavno smo u kinima gledali "Strica", dugometražni igrani film također Splićanina Andrije Mardešića i Davida Kapca, u postprodukciji je dugometražni film, također Splićanina, Bruna Ankovića po romanu "Proslava" Damira Karakaša. Razvijamo seriju o problematici suvremenog turizma u Hrvatskoj s Ivanom Grgurom i Nebojšom Slijepčevićem, dugometražni prvijenac Judite Gamulin o obiteljskim odnosima čija radnja je u potpunosti smještena u međunarodni trgovački lanac namještaja.

Osim toga sam profesorica na Odsjeku produkcije pri ADU-u u Zagrebu, gdje nastojimo mladim kulturnim vizionarima pomoći da neke svoje nove dramske zaplete uspješno dovedu do malih ili velikih ekrana i da nekim drugim Emama i Majama omoguće ispunjene i zabavne penzionerske dane! – za kraj će mlada splitska producentica i redateljica.

{infobox–gray_full}440925{/infobox–gray_full}

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘1001 noć‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ‘1001 noć‘ 2 0 9435 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-21 09:20:06 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-21 13:06:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-21 13:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitske susjede svaki dan zajedno komentiraju turske sapunice: 'Čudilo ih je zašto bi itko gledao film o njima' [metakey] => ema barić, maja gorjan, dokumentarac 1001 noć, rea rajčić, dokumentarni film, sapunice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25479663.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25479661.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25479664.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25455587.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/21\/25455590.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Eclectica","Eclectica","Eclectica","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix","Vanesa Pand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ema i Maja gledaju turske sapunice i komentiraju
\n\u00a0<\/p>","

Dvije prijateljice iz dokumentarca \u20181001 no\u0107\u2018
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Obitelj paunova dodaje atmosferu filmu
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Redateljica Rea Raj\u010di\u0107 u svojoj zagreba\u010dkoj tvrtki za filmsku produkciju Eclectica
\n\u00a0<\/p>","

\u2018Nisam o\u010dekivala premijeru filma u Torontu, mislila sam da radimo film koji \u0107e interesirati samo Spli\u0107ane\u2018
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1038","hd_25479663_1920.jpg":"1920x1080","k_25479663_1280.jpg":"1280x1280","k_25479663_1024.jpg":"1024x1024","k_25479663_640.jpg":"640x640","k_25479663_480.jpg":"480x480","k_25479663_340.jpg":"340x340","k_25479663_220.jpg":"220x220","o_25479663_1280.jpg":"1280x692","o_25479663_1024.jpg":"1024x553","o_25479663_640.jpg":"640x346","o_25479663_480.jpg":"480x259","o_25479663_340.jpg":"340x183","o_25479663_220.jpg":"220x118","h_25479663_1280.jpg":"1280x854","h_25479663_1024.jpg":"1024x683","h_25479663_640.jpg":"640x427","h_25479663_480.jpg":"480x320","h_25479663_340.jpg":"340x227","h_25479663_220.jpg":"220x147","pp_25479663_1280.jpg":"1280x1628","pp_25479663_1024.jpg":"1024x1303","pp_25479663_640.jpg":"640x814","pp_25479663_480.jpg":"480x611","pp_25479663_340.jpg":"340x432","pp_25479663_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1038","hd_25479661_1920.jpg":"1920x1080","k_25479661_1280.jpg":"1280x1280","k_25479661_1024.jpg":"1024x1024","k_25479661_640.jpg":"640x640","k_25479661_480.jpg":"480x480","k_25479661_340.jpg":"340x340","k_25479661_220.jpg":"220x220","o_25479661_1280.jpg":"1280x692","o_25479661_1024.jpg":"1024x553","o_25479661_640.jpg":"640x346","o_25479661_480.jpg":"480x259","o_25479661_340.jpg":"340x183","o_25479661_220.jpg":"220x118","h_25479661_1280.jpg":"1280x854","h_25479661_1024.jpg":"1024x683","h_25479661_640.jpg":"640x427","h_25479661_480.jpg":"480x320","h_25479661_340.jpg":"340x227","h_25479661_220.jpg":"220x147","pp_25479661_1280.jpg":"1280x1628","pp_25479661_1024.jpg":"1024x1303","pp_25479661_640.jpg":"640x814","pp_25479661_480.jpg":"480x611","pp_25479661_340.jpg":"340x432","pp_25479661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1038","hd_25479664_1920.jpg":"1920x1080","k_25479664_1280.jpg":"1280x1280","k_25479664_1024.jpg":"1024x1024","k_25479664_640.jpg":"640x640","k_25479664_480.jpg":"480x480","k_25479664_340.jpg":"340x340","k_25479664_220.jpg":"220x220","o_25479664_1280.jpg":"1280x692","o_25479664_1024.jpg":"1024x553","o_25479664_640.jpg":"640x346","o_25479664_480.jpg":"480x259","o_25479664_340.jpg":"340x183","o_25479664_220.jpg":"220x118","h_25479664_1280.jpg":"1280x854","h_25479664_1024.jpg":"1024x683","h_25479664_640.jpg":"640x427","h_25479664_480.jpg":"480x320","h_25479664_340.jpg":"340x227","h_25479664_220.jpg":"220x147","pp_25479664_1280.jpg":"1280x1628","pp_25479664_1024.jpg":"1024x1303","pp_25479664_640.jpg":"640x814","pp_25479664_480.jpg":"480x611","pp_25479664_340.jpg":"340x432","pp_25479664_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25455587_1920.jpg":"1920x1080","k_25455587_1280.jpg":"1280x1280","k_25455587_1024.jpg":"1024x1024","k_25455587_640.jpg":"640x640","k_25455587_480.jpg":"480x480","k_25455587_340.jpg":"340x340","k_25455587_220.jpg":"220x220","o_25455587_1280.jpg":"1280x853","o_25455587_1024.jpg":"1024x682","o_25455587_640.jpg":"640x426","o_25455587_480.jpg":"480x320","o_25455587_340.jpg":"340x226","o_25455587_220.jpg":"220x146","h_25455587_1280.jpg":"1280x854","h_25455587_1024.jpg":"1024x683","h_25455587_640.jpg":"640x427","h_25455587_480.jpg":"480x320","h_25455587_340.jpg":"340x227","h_25455587_220.jpg":"220x147","pp_25455587_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455587_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455587_640.jpg":"640x814","pp_25455587_480.jpg":"480x611","pp_25455587_340.jpg":"340x432","pp_25455587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25455590_1920.jpg":"1920x1080","k_25455590_1280.jpg":"1280x1280","k_25455590_1024.jpg":"1024x1024","k_25455590_640.jpg":"640x640","k_25455590_480.jpg":"480x480","k_25455590_340.jpg":"340x340","k_25455590_220.jpg":"220x220","o_25455590_1280.jpg":"1280x853","o_25455590_1024.jpg":"1024x682","o_25455590_640.jpg":"640x426","o_25455590_480.jpg":"480x320","o_25455590_340.jpg":"340x226","o_25455590_220.jpg":"220x146","h_25455590_1280.jpg":"1280x854","h_25455590_1024.jpg":"1024x683","h_25455590_640.jpg":"640x427","h_25455590_480.jpg":"480x320","h_25455590_340.jpg":"340x227","h_25455590_220.jpg":"220x147","pp_25455590_1280.jpg":"1280x1628","pp_25455590_1024.jpg":"1024x1303","pp_25455590_640.jpg":"640x814","pp_25455590_480.jpg":"480x611","pp_25455590_340.jpg":"340x432","pp_25455590_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15005810 Threads: 4 Questions: 3150938681 Slow queries: 7033373 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234978043 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/splitske-susjede-svaki-dan-zajedno-komentiraju-turske-sapunice-cudilo-ih-je-zasto-bi-itko-gledao-film-o-njima-1316571 [printLink] => /kultura/film-tv/splitske-susjede-svaki-dan-zajedno-komentiraju-turske-sapunice-cudilo-ih-je-zasto-bi-itko-gledao-film-o-njima-1316571?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 727185 [name] => ema barić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-21 15:06:31 [main_article_id] => 0 [alias] => ema-baric [link] => /tag/ema-baric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 727186 [name] => maja gorjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-21 15:06:32 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-gorjan [link] => /tag/maja-gorjan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727187 [name] => dokumentarac 1001 noć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-21 15:06:32 [main_article_id] => 0 [alias] => dokumentarac-1001-noc [link] => /tag/dokumentarac-1001-noc ) [3] => stdClass Object ( [id] => 727188 [name] => rea rajčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-21 15:06:32 [main_article_id] => 0 [alias] => rea-rajcic [link] => /tag/rea-rajcic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 316621 [name] => dokumentarni film [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dokumentarni-film [link] => /tag/dokumentarni-film ) [5] => stdClass Object ( [id] => 173879 [name] => sapunice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sapunice [link] => /tag/sapunice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘1001 noć‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitske susjede svaki dan zajedno komentiraju turske sapunice: ‘Čudilo ih je zašto bi itko gledao film o njima‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25479663.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Eclectica [mainImageDesc] =>

Ema i Maja gledaju turske sapunice i komentiraju
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25479663.jpg [title] =>

Ema i Maja gledaju turske sapunice i komentiraju
 

Eclectica ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25479661.jpg [title] =>

Dvije prijateljice iz dokumentarca ‘1001 noć‘


 

Eclectica ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25479664.jpg [title] =>

Obitelj paunova dodaje atmosferu filmu


 

Eclectica ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25455587.jpg [title] =>

Redateljica Rea Rajčić u svojoj zagrebačkoj tvrtki za filmsku produkciju Eclectica
 

Vanesa Pandžić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/21/25455590.jpg [title] =>

‘Nisam očekivala premijeru filma u Torontu, mislila sam da radimo film koji će interesirati samo Splićane‘
 

Vanesa Pandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dvije gospođe u zreloj životnoj dobi sjede u dnevnom boravku namještenom tipično za prvu polovinu prošlog stoljeća i razgovaraju gledajući tursku seriju. Jedna stalno zapitkuje, a druga zna sve odgovore: "Ovo ti je sestra njezina oca"; "Ovaj je zaljubljen u nju, ali ne, nije to njegovo dijete, udala se za njega, a nisu ni spavali"; "Ovo je sestra sluškinje, ona je malo, ka, ljubomorna" – objašnjava ona drugoj ženi, a po opuštenom tonu njezina glasa jasno je da su dvije žene bliske. O likovima na ekranu govore kao da su živi, "pravi" ljudi, s ljudskim vrlinama i manama, ne osuđujući niti komentirajući njihove postupke. "Ovo je oni sin šta se ubije?"

Razgovor tek povremeno "iskoči" u pravcu dogovora oko kupnje ribe za ručak ili sporosti popisa stanovništva, ali brzo se vraćaju na osnovnu temu, na događaje na ekranu. U elegantnoj splitskoj četvrti njihovu svakodnevicu narušava tek kreštanje paunova koji se slobodno šepure po susjedstvu...

Prizori su ovo iz dokumentarnog filma "1001 noć", koji će hrvatska pa tako i splitska publika tek vidjeti, a svjetsku premijeru imat će, ni manje, ni više nego na filmskom festivalu u – Torontu. Dvije glavne glumice su Ema Barić (89) i Maja Gorjan (85), čija je živost i životna energija inspirirala Splićanku Reu Rajčić da snimi ovaj dokumentarac.

Mlada producentica i redateljica u nepunih trinaest minuta ispričala je slojevitu priču o radosti života, razgovoru, povezanosti dviju žena, koja je toliko univerzalna da su je, eto, prepoznali i na tom relevantnom svjetskom filmskom festivalu.

---

image

Redateljica Rea Rajčić u svojoj zagrebačkoj tvrtki za filmsku produkciju Eclectica
 

Vanesa Pandžić/Cropix
---

– Velika je rijetkost imati mogućnost da baš uz članove obitelji u trećoj životnoj dobi punite i svoje baterije, jer vam svojim primjerom pokazuju kako se život može živjeti: energično, optimistično, zafrkantski, dinamično, sa svakodnevnim izlaskom, neizostavnim kavama, druženjima, prijateljstvom u centru zbivanja – govori nam Rea Rajčić kako je nastala ideja za film.

– Imala sam veliku sreću da sam djetinjstvo provela na splitskim Gripama uz svoju tetu Emu i barba Mira i da sam tako upoznala i njihovu susjedu Maju. Nakon što sam zbog studija prije petnaestak godina otišla iz Splita, Reljkovićeva ulica je moja nezaobilazna postaja svaki put kada se vraćam. Za mene je upravo to Split: Gripe, paunovi, ručak s tetom na balkonu, zvuk čiopa u zalazak sunca, Radio Split... I Majino zvono na vratima u pet popodne.

Nakon što je moj barba i Emin suprug Miro preminuo, Maja je svakog popodneva dolazila kod Eme kako bi joj pravila društvo u tim posebno teškim danima. Rane su zacijeljele, ali njihova dinamika se održala godinama, sve do danas. Promatrala sam dugo njihovu rutinu – obje same, ali zajedno, na pragu devedesetih, uz ćakulu i društvo televizijskog programa, stvarale su svijet vrijedan divljenja. Bio mi je cilj u filmu zabilježiti njihovu energiju koja osvaja.

Direktor fotografije Marinko Marinkić i ja smo snimali veliki dio njihove svakodnevice, ali shvatili smo da se u zadnjem dijelu dana, uz gledanje i komentiranje turske televizijske serije, događa prava mala predstava i sukus njihovih karaktera i odnosa. Još kad tome pridodate sulude prizore kolonije paunova koji ih okružuju sa svojim orijentalnim dezenom perja i prodornim urlicima, prizor postaje potpuno nadrealan – veli redateljica i scenaristica dokumentarca.

---

image

Obitelj paunova dodaje atmosferu filmu


 

Eclectica
---

Protagonistice dokumentarca Ema i Maja nisu željele razgovarati za novine, to bi im bilo ipak previše, ali Rea će nam ispričati kako je teklo snimanje:

– Najviše od svega ih je čudilo tko bi gledao film o dvije gospođe u poznim godinama kako gledaju televiziju i kakav bi to film zapravo bio? Međutim, vjerovale su mi na riječ i pristale. Čini mi se da je naše međusobno druženje tijekom snimanja bio faktor koji je prevagnuo, to je svima bilo najvažnije.

Njih dvije su potpuno različite, u tome i leži posebna draž. Ema je emotivnija, raspršenija, nježnija, impulzivnija. Maja je bivša profesorica, puno racionalnija, pragmatičnija. Ema je spavalica, Maja ranoranilac. Ponekad se zbog razlike u njihovim dnevnim navikama i promjenama u TV rasporedu prikazivanja dogodi da se epizoda serije emitira u terminu kad je Maji već kraj dana, pa povremeno i zakunja dok joj Ema neumorno nastoji što bolje približiti radnju. Unatoč razlikama, ljubav prema dobrim dramskim zapletima im je zajednička. Samo su televizijski programeri ponekad malo "nemilosrdni" prema gledateljskim navikama svoje najvjernije publike – komentira redateljica.

A kako je televizija, njezini sadržaji, a u ovom slučaju turske sapunice koje su jako popularne i gledane u umirovljeničkoj popuaciji, također tema dokumentarca, Rea Rajčić govori i o tome na koji način u njima guštaju gospođe Ema i Maja:

– Domaći televizijski program im ne pruža puno, često su jako ljute zbog manjka zanimljivog sadržaja. Kako još nisu svladale "sadržaj na zahtjev" i "streaming" platforme, prepuštene su klasičnom repertoaru: kviz, dnevnik, serija.

Možda turske sapunice ne bi bile njihov prvi izbor, ali su se vrlo suvereno ušuljale u njihovu večernju dinamiku. Ima nešto zanimljivo u tom formatu koji kao da je stvoren za diskutiranje. Radnja je razvučena, jednostavno uhvatljiva, ima jako puno melodramatičnih zapleta, tu je cijela paleta karaktera i dugih, pretjerano razvučenih sentimentalnih usporenih prizora s kičastom orijentalnom glazbom u pozadini, u kojima se otvara prostor za komentiranje viđenog, analizu, prisjećanje, ponekad i duhovito moraliziranje.

Slušajući ih moglo bi se dogoditi da pomislite da ostrašćeno pričaju o svojim poznanicima, prijateljima ili članovima obitelji, sve dok im se ne omakne savršeno izgovoreno tursko ime nekog lika! – vedro će ona.

---

image

Dvije prijateljice iz dokumentarca ‘1001 noć‘


 

Eclectica
---

Inače, Rea Rajčić (34) magistrirala je filmsku produkciju na ADU-u u Zagrebu, a od 2013. godine radila je u distribucijskoj kući 2i Film kao voditeljica marketinga za regionalna izdanja naslova studija Walt Disney. Od 2015. godine radi kao suradnica Hrvatskog audiovizualnog centra, četiri godine bila je predsjednica umjetničkog vijeća Hrvatske mreže neovisnih kinematografija, a sada je njihova počasna članica.

Trenutno radi na novim multimedijskim, filmskim i TV projektima u svojoj produkcijskoj i postprodukcijskoj kući Eclectica, uglavnom s prvim redateljima, te kao profesorica na Odsjeku produkcije na ADU-u u Zagrebu.

Saznanje da će njezin film biti uvršten u glavni natjecateljski program Kratki rezovi (Short Cuts) 48. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), koji se održava od 7. do 17. rujna u Kanadi, jako ju je obradovalo.

– Ta vijest nam je bila potpuno nevjerojatna jer smo smatrali da radimo film koji će prvenstveno biti blizak nama Splićanima. Ipak čini se da su Emina i Majina karizma, njihova interpretacija nebuloznih zapleta turskih serija i čarobno okruženje splitskih Gripa i raskošnih paunova osvojili i neki daleki filmski svijet. Ono što se meni činilo sasvim univerzalnim upravo je taj neprekinuti razgovor koji njih dvije održavaju, a koji ih čini živima i prisutnima. Čak i kad je većina tvojih najbližih već napustila ovaj svijet i kad ne postoji toliko puno uzbudljivih dnevnih događanja, televizijski program postaje savršena podloga za razgovor. A dok je razgovora, dotle je i života. Barem za nas Splićane! – smatra Rea, kojoj je rodni grad u srcu.

– Split je moj grad. Tu sam rođena i tu sam provela polovicu svog života. Dolazim koliko mi obaveze dopuštaju, rjeđe nego bih željela. U njemu i dalje živi moja obitelj i moji najbliži prijatelji. U posljednje vrijeme nam ga turizam krade do distopijskih razina, nadam se da ovaj moj film neće biti trag o gradu koji je nekad bio tu – optimistično će ona.

---

image

‘Nisam očekivala premijeru filma u Torontu, mislila sam da radimo film koji će interesirati samo Splićane‘
 

Vanesa Pandžić/Cropix
---

Nakon što je na HTV-u prikazan dokumentarni serijal "Kolaži o laži", koji je radila u suradnji s redateljima Nebojšom Slijepčevićem i Juditom Gamulin, njezina produkcijska kuća Eclectica ima niz novih projekata:

– Reakcije na "Kolaže" zaista su bile izvrsne. S tom serijom nastojali smo napraviti nešto novo i svježe u domaćem televizijskom svemiru. Seriju koja je ujedno i edukativna i zabavna, poput neke vrste intelektualnog realityja. Bavili smo se aktualnim temama, poput lažnih vijesti, teorija zavjere, lažnih snimki, socijalnih mreža. Pokušali smo na zabavan način educirati korisnike i publiku kako u sve progresivnijoj eri vladavine digitalnih medija ne nasjesti na laž i kako uzeti najbolje od modernih tehnologija koje mogu biti izvrsno oruđe za opstanak, ali i smrtni neprijatelj zdravog razuma.

U sklopu svoje produkcijske kuće Eclectica razvijamo i snimamo razne filmove i serije, nedavno smo u kinima gledali "Strica", dugometražni igrani film također Splićanina Andrije Mardešića i Davida Kapca, u postprodukciji je dugometražni film, također Splićanina, Bruna Ankovića po romanu "Proslava" Damira Karakaša. Razvijamo seriju o problematici suvremenog turizma u Hrvatskoj s Ivanom Grgurom i Nebojšom Slijepčevićem, dugometražni prvijenac Judite Gamulin o obiteljskim odnosima čija radnja je u potpunosti smještena u međunarodni trgovački lanac namještaja.

Osim toga sam profesorica na Odsjeku produkcije pri ADU-u u Zagrebu, gdje nastojimo mladim kulturnim vizionarima pomoći da neke svoje nove dramske zaplete uspješno dovedu do malih ili velikih ekrana i da nekim drugim Emama i Majama omoguće ispunjene i zabavne penzionerske dane! – za kraj će mlada splitska producentica i redateljica.

{infobox–gray_full}440925{/infobox–gray_full}

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Eclectica Eclectica Eclectica Vanesa Pandžić/Cropix Vanesa Pandžić/Cropix
Eclectica

Ema i Maja gledaju turske sapunice i komentiraju
 

Eclectica

Dvije prijateljice iz dokumentarca ‘1001 noć‘


 

Eclectica

Obitelj paunova dodaje atmosferu filmu


 

Vanesa Pandžić/Cropix

Redateljica Rea Rajčić u svojoj zagrebačkoj tvrtki za filmsku produkciju Eclectica
 

Vanesa Pandžić/Cropix

‘Nisam očekivala premijeru filma u Torontu, mislila sam da radimo film koji će interesirati samo Splićane‘
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/splitske-susjede-svaki-dan-zajedno-komentiraju-turske-sapunice-cudilo-ih-je-zasto-bi-itko-gledao-film-o-njima-1316571 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=03e67653aa0cdfa3dcb73afdfd2e207983c8047b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitske+susjede+svaki+dan+zajedno+komentiraju+turske+sapunice%3A+%E2%80%98%C4%8Cudilo+ih+je+za%C5%A1to+bi+itko+gledao+film+o+njima%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fsplitske-susjede-svaki-dan-zajedno-komentiraju-turske-sapunice-cudilo-ih-je-zasto-bi-itko-gledao-film-o-njima-1316571 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fsplitske-susjede-svaki-dan-zajedno-komentiraju-turske-sapunice-cudilo-ih-je-zasto-bi-itko-gledao-film-o-njima-1316571 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘1001 noć‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Film & TV‘1001 noć‘

Splitske susjede svaki dan zajedno komentiraju turske sapunice: ‘Čudilo ih je zašto bi itko gledao film o njima‘

21. kolovoza 2023. - 15:05

Dvije gospođe u zreloj životnoj dobi sjede u dnevnom boravku namještenom tipično za prvu polovinu prošlog stoljeća i razgovaraju gledajući tursku seriju. Jedna stalno zapitkuje, a druga zna sve odgovore: "Ovo ti je sestra njezina oca"; "Ovaj je zaljubljen u nju, ali ne, nije to njegovo dijete, udala se za njega, a nisu ni spavali"; "Ovo je sestra sluškinje, ona je malo, ka, ljubomorna" – objašnjava ona drugoj ženi, a po opuštenom tonu njezina glasa jasno je da su dvije žene bliske. O likovima na ekranu govore kao da su živi, "pravi" ljudi, s ljudskim vrlinama i manama, ne osuđujući niti komentirajući njihove postupke. "Ovo je oni sin šta se ubije?"

Razgovor tek povremeno "iskoči" u pravcu dogovora oko kupnje ribe za ručak ili sporosti popisa stanovništva, ali brzo s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 03:27