stdClass Object ( [id] => 1152411 [title] => ‘Operacija svemir‘: Bond u orbiti [alias] => operacija-svemir-bond-u-orbiti [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Preletio je agent 007 Zemlju uzduž i poprijeko. Letio je James Bond raznim helikopterima, zrakoplovima, čak i "jetpackovima". Bilo je samo pitanje dana kad će poletjeti i u svemir koji je bio "posljednja granica" za agenta 007 u sedamdesetima i logična lokacijska progresija njegova serijala, naviještena (u) filmovima "You Only Live Twice" i "Diamonds Are Forever".

Taj dan je svanuo kad su "Ratovi zvijezda" do kraja popularizirali SF nakon "Odiseje u svemiru". Zbilo se to u godini izlaska "Špijuna koji me je volio" pa je i Bond morao dati svoj obol žanru sa svemirskim stanicama i laserskim bitkama da bude (kon)kurentan.

---

FILM: Moonraker; akcija; SAD, 1979. REŽIJA: Lewis Gilbert ULOGE: Roger Moore, Lois Chiles OCJENA: *** ½

---

Na odjavnoj špici hita "The Spy Who Loved Me" stajalo je da će se Bond vratiti u "For Your Eyes Only", ali prednost prolaza za četvrti uzastopni film Rogera Moorea dobio je "Moonraker" zbog SF-ovskog, a opet "bondovskog" naslova što zvoni na "Goldfinger" i po zvučnosti se može natjecati sa "Star Wars". I tako je agent 007 lansiran u orbitu u pretjerano podcijenjenoj i kritiziranoj "Operaciji svemir" (1979.) Lewisa Gilberta.

Prigodan je to domaći naslov najgledanijeg kinohita o agentu 007 dotad, i otad do "Zlatnog oka", koji je stigao u kina iste godine kao i "Zvjezdane staze" i "Alien", preduhitrivši nastavak "Ratova zvijezda", slavni "Imperij uzvraća udarac". Naslov seli "Operaciju Grom" u svemir, što u neku ruku radi i sam film, nabildavajući "bondovsku" formulu do ekstrema. Za usporedbu između "Thunderball" i "Moonraker" idealna je scena kad zgodna dama nehotično ostavi Bonda na milost i nemilost uređaja koji postaje smrtonosan u rukama njegova protivnika.

Sjetimo se, u starijem filmu Seana Conneryja to je bila naprava za rastezanje leđa koju će zamalo fatalno zlorabiti negativac, a u "Operaciji svemir" Bond se nalazi "centrigufalnom" simulatoru za astronaute s pojačanom gravitacijom, odvrnutom do maksimuma kad kontrolu preuzme zlikovac. Razlika je drastična u veličini uređaja i vrtoglavom stupnju ugroze koji se seli na ovu stranu ekrana, izazivajući mučninu kod gledatelja dok Bond ne izvuče Q-ova "gadgetskog" asa iz rukava i prekine vrtnju.

Težak 34 milijuna dolara, "Mooraker" je bio veći od "Operacije Grom" i "Samo dvaput se živi", najveći "Bond" u dotadašnjoj povijesti serijala, a ako se uračuna inflacija budžetski se može usporediti sa "Sutra nikad ne umire" i "Svijet nije dovoljan" Piercea Brosnana.

Film se smatra najvećim i u pokeru "bondovskih" predstavnika "bigger is better" filozofije koji čine Conneryjev "You Only Live Twice", Brosnanov "Die Another Day" i "Spectre" Daniela Craiga. Uvodna špica koštala je kao cijeli "Dr. No", a "Operacija svemir" je u konačnici stajala gotovo koliko prvih osam dijelova serijala zajedno.

---

---

Sve je bilo veće nego prije, od spektakularnih scena akcije (uspinjača, svemirski balet u "slow motionu") i interstelarne "kubrickovske" scenografije (grad u svemiru), preko "one-linerske" zezancije ("Jesi li što slomio? Samo krojačevo srce") do zlikovačke megalomanije (ljudska "Noina arka" s ciljem stvaranja novog svijeta izvan Zemlje).

"Osvajanje svemira je budućnost čovječanstva", predviđa negativac Hugo Drax (Michael Lonsdale) koji nastoji Bondu prirediti "zabavnu smrt". Drax je svojevrsna poremećena verzija Muska i Bezosa, luđak s planom da istrijebi čovječanstvo i u neokaljanom svemiru stvori "nadrasu", tj. "rasu savršenih primjeraka" čiji će se potomci vratiti na Zemlju i oblikovati je na svoju sliku, služeći njegovoj dinastiji.

"Moonraker" je u tom smislu, a i općenito, svodljiv unutar prvih desetak minuta. Negativčevi pomoćnici otimaju "space shuttle" s krova nekog zrakoplova u letu: kad upale šatl vatra rakete spalit će avion iza sebe koji će posljedično eksplodirati gotovo kao da je doletio iz budućnosti "Umri muški 2", "Cliffhangera" ili "Brzine".

MI6 je dobio obavijest o otmici šatla i M pita Moneypenny za Bonda. "Je li se 007 vratio s onog afričkog zadatka", zanima se M, a Moneypenny mu odgovori možda i najboljim ili najurnebesnijim "one-linerom" serijala koji je uputnije ostaviti u originalu: "He's on his last leg, sir".

Jer, "rez" predstavlja Bonda na zadnjoj etapi putovanja ("last leg"). Bond miluje bedra ("leg" = noga) lijepoj stjuardesi dok je ljubi i nonšalantno podiže kratku suknju sežući rukom prema njezinom donjem rublju, ali erotska idila bit će prekinuta kad ona izvuče pištolj i neki njezin pomoćnik ili možda šef, nebitno, ispali metke u kontrolnu ploču privatnog aviona, onesposobljavajući ga za let.

Tip u novonastalom koškanju ispada iz aviona s padobranom, a Bond bez njega kad se odnekle u avionu stvori legendarni gorostas Jaws/Zubo (Richard Kiel) i gurne ga van. Dakle, idealan povod da na Moneypennyno pitanje "zašto kasniš" odgovori s "pao sam iz aviona bez padobrana". U međuvremenu, 007 je prisiljen ponirati kroz zrak i preoteti padobran od negativca, što će i napraviti nakon zračne borbe, ali za njim je poletio i Jaws s prijetećim zubima. Aktiviravši padobran Bond izmiče njegovom ugrizu.

---

---

Zubo je, pak, ostavljen s neispravnim padobranom i klepeta rukama da se održi u letu, izgledajući kao divovska kokoš dok pada na cirkuski šator i najavljuje Bondove cirkusarije u filmu "Octopussy". Iznimno uzbudljiva akcijska scena "Operacije svemir", koja je inspirirala zračni spektakl "Brisača", završava komično, takoreći (auto)parodijski.

Takav je čitav "Moonraker", razapet između nekih od najimpresivnijih i najblesavijih scena serijala, kao kad Bondova gondola ("bondola"), nakon glisiranja po venecijanskim kanalima, dobije i kotače da može izaći na kopno i provozati se po trgu svetog Marka poput "hovercrafta", što će osupnuti ne samo konobare i turiste, već i jednog psa i goluba (!), čija je reakcija snimljena u krupnom planu.

Nijedan "Bond" nije ovako balansirao između ozbiljnog i neozbiljnog kao "Operacija svemir", ponekad i u istom kadru, da se njegov utjecaj može pronaći od "Interstellara" do "Flasha Gordona" (pomalo apsurdna astronautska bitka s laserima). Blesavoća je oslikana i u seksualno najkonotativnijem prezimenu neke Bond-djevojke Holly Goodhead (Lois Chiles) uz Pussy Galore i najnezaboravnijoj odjavnoj rečenici u povijesti serijala ("I think he’s attempting re-entry, sir").

Opet, ovo je film s najpotresnijom scenom smrti neke Bond-djevojke (Corrine Dufour; glumi je Corinne Clery) i njezin bijeg kroz šumu od krvožednih pasa, koji će je sustići, oboriti na tlo i rastrgati, krajnje je proganjajuć i na novo gledanje, kamoli u dječjoj dobi, jednako kao stradavanje Conanova oca u "Conanu Barbarinu". Također, ovo je i film s košmarnom, zlokobnom scenom maskiranog Zube kako se polako približava Bond-djevojci Manueli (Emily Bolton) u uličici tijekom karnevala u Riju.

Fotografija Jeana Tourniera spada među najbolje u serijalu i u sceni Bondova okršaja s Changom (Toshiuro Suga) zasigurno je nadahnula onu plavetnu sekvenciju "Skyfalla". Koliko je "Moonraker" drukčiji od "Skyfalla", i uopće Craigovih filmova, počevši s "Casinom Royale" pa zaključno do "Za smrt nema vremena", svjedoči epilog te scene.

Craigov Bond nije ništa rekao nakon što je sredio protivnika, a kad Chang padne s visine na klavir, Mooreov 007 će parafrazirati "Casablancu" i dobaciti "Sviraj to ponovno, Sam". No, upravo je zato "Operaciju svemir" lako "zasvirati ponovno", odnosno gledati je opetovano kao možda i najzabavniji Bond-film. "James, povedi me oko svijeta još jednom...". Sviraj to ponovno, James.

---

Zubo kao pozitivac

Lois Chiles na novo gledanje izgleda kao da bi mogla biti sestra Ornele Mutti i mama Jessice Biel, a Richard Kiel kao divovski Michael Shannon. Zanimljivo, Zubo u ovom filmu postaje pozitivac kad se zaljubi. "Operacija svemir" označava posljednji nastup Bernarda Leeja u ulozi M-a; glumac nije uspio snimiti "Samo za tvoje oči". P.S. "Moonraker" se prikazuje 18. prosinca u večernjem terminu na Doma TV-u, a repriza je 19.12. u poslijepodnevnim satima.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-18 17:10:40 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-20 21:49:04 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-12-18 17:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 85 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20318846.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20318904.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20318858.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20318854.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20318850.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20318856.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20318852.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20318902.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20318848.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/18\/20318860.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x1086","hd_20318846_1920.jpg":"1920x1080","k_20318846_1280.jpg":"1280x1280","k_20318846_1024.jpg":"1024x1024","k_20318846_640.jpg":"640x640","k_20318846_480.jpg":"480x480","k_20318846_340.jpg":"340x340","k_20318846_220.jpg":"220x220","o_20318846_1280.jpg":"1280x868","o_20318846_1024.jpg":"1024x695","o_20318846_640.jpg":"640x434","o_20318846_480.jpg":"480x325","o_20318846_340.jpg":"340x230","o_20318846_220.jpg":"220x149","h_20318846_1280.jpg":"1280x854","h_20318846_1024.jpg":"1024x683","h_20318846_640.jpg":"640x427","h_20318846_480.jpg":"480x320","h_20318846_340.jpg":"340x227","h_20318846_220.jpg":"220x147","pp_20318846_1280.jpg":"1006x1280","pp_20318846_1024.jpg":"805x1024","pp_20318846_640.jpg":"503x640","pp_20318846_480.jpg":"377x480","pp_20318846_340.jpg":"267x340","pp_20318846_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x425","hd_20318904_1920.jpg":"1920x1080","k_20318904_1280.jpg":"1280x1280","k_20318904_1024.jpg":"1024x1024","k_20318904_640.jpg":"640x640","k_20318904_480.jpg":"480x480","k_20318904_340.jpg":"340x340","k_20318904_220.jpg":"220x220","o_20318904_1280.jpg":"1280x544","o_20318904_1024.jpg":"1024x435","o_20318904_640.jpg":"640x272","o_20318904_480.jpg":"480x204","o_20318904_340.jpg":"340x144","o_20318904_220.jpg":"220x93","h_20318904_1280.jpg":"1280x854","h_20318904_1024.jpg":"1024x683","h_20318904_640.jpg":"640x427","h_20318904_480.jpg":"480x320","h_20318904_340.jpg":"340x227","h_20318904_220.jpg":"220x147","pp_20318904_1280.jpg":"1006x1280","pp_20318904_1024.jpg":"805x1024","pp_20318904_640.jpg":"503x640","pp_20318904_480.jpg":"377x480","pp_20318904_340.jpg":"267x340","pp_20318904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x680","hd_20318858_1920.jpg":"1920x1080","k_20318858_1280.jpg":"1280x1280","k_20318858_1024.jpg":"1024x1024","k_20318858_640.jpg":"640x640","k_20318858_480.jpg":"480x480","k_20318858_340.jpg":"340x340","k_20318858_220.jpg":"220x220","o_20318858_1280.jpg":"1280x544","o_20318858_1024.jpg":"1024x435","o_20318858_640.jpg":"640x272","o_20318858_480.jpg":"480x204","o_20318858_340.jpg":"340x144","o_20318858_220.jpg":"220x93","h_20318858_1280.jpg":"1280x854","h_20318858_1024.jpg":"1024x683","h_20318858_640.jpg":"640x427","h_20318858_480.jpg":"480x320","h_20318858_340.jpg":"340x227","h_20318858_220.jpg":"220x147","pp_20318858_1280.jpg":"1006x1280","pp_20318858_1024.jpg":"805x1024","pp_20318858_640.jpg":"503x640","pp_20318858_480.jpg":"377x480","pp_20318858_340.jpg":"267x340","pp_20318858_220.jpg":"173x220"},{"size0":"998x550","hd_20318854_1920.jpg":"1920x1080","k_20318854_1280.jpg":"1280x1280","k_20318854_1024.jpg":"1024x1024","k_20318854_640.jpg":"640x640","k_20318854_480.jpg":"480x480","k_20318854_340.jpg":"340x340","k_20318854_220.jpg":"220x220","o_20318854_1280.jpg":"1280x705","o_20318854_1024.jpg":"1024x564","o_20318854_640.jpg":"640x352","o_20318854_480.jpg":"480x264","o_20318854_340.jpg":"340x187","o_20318854_220.jpg":"220x121","h_20318854_1280.jpg":"1280x854","h_20318854_1024.jpg":"1024x683","h_20318854_640.jpg":"640x427","h_20318854_480.jpg":"480x320","h_20318854_340.jpg":"340x227","h_20318854_220.jpg":"220x147","pp_20318854_1280.jpg":"1006x1280","pp_20318854_1024.jpg":"805x1024","pp_20318854_640.jpg":"503x640","pp_20318854_480.jpg":"377x480","pp_20318854_340.jpg":"267x340","pp_20318854_220.jpg":"173x220"},{"size0":"928x646","hd_20318850_1920.jpg":"1920x1080","k_20318850_1280.jpg":"1280x1280","k_20318850_1024.jpg":"1024x1024","k_20318850_640.jpg":"640x640","k_20318850_480.jpg":"480x480","k_20318850_340.jpg":"340x340","k_20318850_220.jpg":"220x220","o_20318850_1280.jpg":"1280x891","o_20318850_1024.jpg":"1024x712","o_20318850_640.jpg":"640x445","o_20318850_480.jpg":"480x334","o_20318850_340.jpg":"340x236","o_20318850_220.jpg":"220x153","h_20318850_1280.jpg":"1280x854","h_20318850_1024.jpg":"1024x683","h_20318850_640.jpg":"640x427","h_20318850_480.jpg":"480x320","h_20318850_340.jpg":"340x227","h_20318850_220.jpg":"220x147","pp_20318850_1280.jpg":"1006x1280","pp_20318850_1024.jpg":"805x1024","pp_20318850_640.jpg":"503x640","pp_20318850_480.jpg":"377x480","pp_20318850_340.jpg":"267x340","pp_20318850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1080x460","hd_20318856_1920.jpg":"1920x1080","k_20318856_1280.jpg":"1280x1280","k_20318856_1024.jpg":"1024x1024","k_20318856_640.jpg":"640x640","k_20318856_480.jpg":"480x480","k_20318856_340.jpg":"340x340","k_20318856_220.jpg":"220x220","o_20318856_1280.jpg":"1280x545","o_20318856_1024.jpg":"1024x436","o_20318856_640.jpg":"640x272","o_20318856_480.jpg":"480x204","o_20318856_340.jpg":"340x144","o_20318856_220.jpg":"220x93","h_20318856_1280.jpg":"1280x854","h_20318856_1024.jpg":"1024x683","h_20318856_640.jpg":"640x427","h_20318856_480.jpg":"480x320","h_20318856_340.jpg":"340x227","h_20318856_220.jpg":"220x147","pp_20318856_1280.jpg":"1006x1280","pp_20318856_1024.jpg":"805x1024","pp_20318856_640.jpg":"503x640","pp_20318856_480.jpg":"377x480","pp_20318856_340.jpg":"267x340","pp_20318856_220.jpg":"173x220"},{"size0":"786x673","hd_20318852_1920.jpg":"1920x1080","k_20318852_1280.jpg":"1280x1280","k_20318852_1024.jpg":"1024x1024","k_20318852_640.jpg":"640x640","k_20318852_480.jpg":"480x480","k_20318852_340.jpg":"340x340","k_20318852_220.jpg":"220x220","o_20318852_1280.jpg":"1280x1095","o_20318852_1024.jpg":"1024x876","o_20318852_640.jpg":"640x547","o_20318852_480.jpg":"480x410","o_20318852_340.jpg":"340x291","o_20318852_220.jpg":"220x188","h_20318852_1280.jpg":"1280x854","h_20318852_1024.jpg":"1024x683","h_20318852_640.jpg":"640x427","h_20318852_480.jpg":"480x320","h_20318852_340.jpg":"340x227","h_20318852_220.jpg":"220x147","pp_20318852_1280.jpg":"1006x1280","pp_20318852_1024.jpg":"805x1024","pp_20318852_640.jpg":"503x640","pp_20318852_480.jpg":"377x480","pp_20318852_340.jpg":"267x340","pp_20318852_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x808","hd_20318902_1920.jpg":"1920x1080","k_20318902_1280.jpg":"1280x1280","k_20318902_1024.jpg":"1024x1024","k_20318902_640.jpg":"640x640","k_20318902_480.jpg":"480x480","k_20318902_340.jpg":"340x340","k_20318902_220.jpg":"220x220","o_20318902_1280.jpg":"1280x1010","o_20318902_1024.jpg":"1024x808","o_20318902_640.jpg":"640x505","o_20318902_480.jpg":"480x378","o_20318902_340.jpg":"340x268","o_20318902_220.jpg":"220x173","h_20318902_1280.jpg":"1280x854","h_20318902_1024.jpg":"1024x683","h_20318902_640.jpg":"640x427","h_20318902_480.jpg":"480x320","h_20318902_340.jpg":"340x227","h_20318902_220.jpg":"220x147","pp_20318902_1280.jpg":"1006x1280","pp_20318902_1024.jpg":"805x1024","pp_20318902_640.jpg":"503x640","pp_20318902_480.jpg":"377x480","pp_20318902_340.jpg":"267x340","pp_20318902_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1019x531","hd_20318848_1920.jpg":"1920x1080","k_20318848_1280.jpg":"1280x1280","k_20318848_1024.jpg":"1024x1024","k_20318848_640.jpg":"640x640","k_20318848_480.jpg":"480x480","k_20318848_340.jpg":"340x340","k_20318848_220.jpg":"220x220","o_20318848_1280.jpg":"1280x667","o_20318848_1024.jpg":"1024x533","o_20318848_640.jpg":"640x333","o_20318848_480.jpg":"480x250","o_20318848_340.jpg":"340x177","o_20318848_220.jpg":"220x114","h_20318848_1280.jpg":"1280x854","h_20318848_1024.jpg":"1024x683","h_20318848_640.jpg":"640x427","h_20318848_480.jpg":"480x320","h_20318848_340.jpg":"340x227","h_20318848_220.jpg":"220x147","pp_20318848_1280.jpg":"1006x1280","pp_20318848_1024.jpg":"805x1024","pp_20318848_640.jpg":"503x640","pp_20318848_480.jpg":"377x480","pp_20318848_340.jpg":"267x340","pp_20318848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x806","hd_20318860_1920.jpg":"1920x1080","k_20318860_1280.jpg":"1280x1280","k_20318860_1024.jpg":"1024x1024","k_20318860_640.jpg":"640x640","k_20318860_480.jpg":"480x480","k_20318860_340.jpg":"340x340","k_20318860_220.jpg":"220x220","o_20318860_1280.jpg":"1280x537","o_20318860_1024.jpg":"1024x429","o_20318860_640.jpg":"640x268","o_20318860_480.jpg":"480x201","o_20318860_340.jpg":"340x142","o_20318860_220.jpg":"220x92","h_20318860_1280.jpg":"1280x854","h_20318860_1024.jpg":"1024x683","h_20318860_640.jpg":"640x427","h_20318860_480.jpg":"480x320","h_20318860_340.jpg":"340x227","h_20318860_220.jpg":"220x147","pp_20318860_1280.jpg":"1006x1280","pp_20318860_1024.jpg":"805x1024","pp_20318860_640.jpg":"503x640","pp_20318860_480.jpg":"377x480","pp_20318860_340.jpg":"267x340","pp_20318860_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7601289 Threads: 5 Questions: 1548819220 Slow queries: 4717168 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111149845 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/operacija-svemir-bond-u-orbiti-1152411 [printLink] => /kultura/film-tv/operacija-svemir-bond-u-orbiti-1152411?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233802 [name] => CINEMARK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark [link] => /tag/cinemark ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609929 [name] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 14:08:05 [main_article_id] => 0 [alias] => cinemark-retro-per-spektiva [link] => /tag/cinemark-retro-per-spektiva ) [2] => stdClass Object ( [id] => 625150 [name] => Bond-filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-09 23:49:32 [main_article_id] => 0 [alias] => bond-filmovi [link] => /tag/bond-filmovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 16300 [name] => Akcijskifilmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijskifilmovi [link] => /tag/akcijskifilmovi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 228805 [name] => bond-djevojke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bond-djevojke [link] => /tag/bond-djevojke ) [5] => stdClass Object ( [id] => 619627 [name] => Akcijski junaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-05 22:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => akcijski-junaci [link] => /tag/akcijski-junaci ) [6] => stdClass Object ( [id] => 641226 [name] => filmovi 70-ih [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-15 11:09:22 [main_article_id] => 0 [alias] => filmovi-70-ih [link] => /tag/filmovi-70-ih ) [7] => stdClass Object ( [id] => 249929 [name] => roger moore [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => roger-moore [link] => /tag/roger-moore ) [8] => stdClass Object ( [id] => 660345 [name] => Lois Chiles [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-18 18:49:31 [main_article_id] => 0 [alias] => lois-chiles [link] => /tag/lois-chiles ) [9] => stdClass Object ( [id] => 660346 [name] => Corinne Clery [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-18 18:49:31 [main_article_id] => 0 [alias] => corinne-clery [link] => /tag/corinne-clery ) [10] => stdClass Object ( [id] => 660347 [name] => Michael Lonsdale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-18 18:49:31 [main_article_id] => 0 [alias] => michael-lonsdale [link] => /tag/michael-lonsdale ) [11] => stdClass Object ( [id] => 660348 [name] => Richard Kiel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-18 18:49:31 [main_article_id] => 0 [alias] => richard-kiel [link] => /tag/richard-kiel ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Operacija svemir‘: Bond u orbiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318846.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318846.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318904.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318858.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318854.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318850.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318856.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318852.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318902.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318848.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/18/20318860.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Preletio je agent 007 Zemlju uzduž i poprijeko. Letio je James Bond raznim helikopterima, zrakoplovima, čak i "jetpackovima". Bilo je samo pitanje dana kad će poletjeti i u svemir koji je bio "posljednja granica" za agenta 007 u sedamdesetima i logična lokacijska progresija njegova serijala, naviještena (u) filmovima "You Only Live Twice" i "Diamonds Are Forever".

Taj dan je svanuo kad su "Ratovi zvijezda" do kraja popularizirali SF nakon "Odiseje u svemiru". Zbilo se to u godini izlaska "Špijuna koji me je volio" pa je i Bond morao dati svoj obol žanru sa svemirskim stanicama i laserskim bitkama da bude (kon)kurentan.

---

FILM: Moonraker; akcija; SAD, 1979. REŽIJA: Lewis Gilbert ULOGE: Roger Moore, Lois Chiles OCJENA: *** ½

---

Na odjavnoj špici hita "The Spy Who Loved Me" stajalo je da će se Bond vratiti u "For Your Eyes Only", ali prednost prolaza za četvrti uzastopni film Rogera Moorea dobio je "Moonraker" zbog SF-ovskog, a opet "bondovskog" naslova što zvoni na "Goldfinger" i po zvučnosti se može natjecati sa "Star Wars". I tako je agent 007 lansiran u orbitu u pretjerano podcijenjenoj i kritiziranoj "Operaciji svemir" (1979.) Lewisa Gilberta.

Prigodan je to domaći naslov najgledanijeg kinohita o agentu 007 dotad, i otad do "Zlatnog oka", koji je stigao u kina iste godine kao i "Zvjezdane staze" i "Alien", preduhitrivši nastavak "Ratova zvijezda", slavni "Imperij uzvraća udarac". Naslov seli "Operaciju Grom" u svemir, što u neku ruku radi i sam film, nabildavajući "bondovsku" formulu do ekstrema. Za usporedbu između "Thunderball" i "Moonraker" idealna je scena kad zgodna dama nehotično ostavi Bonda na milost i nemilost uređaja koji postaje smrtonosan u rukama njegova protivnika.

Sjetimo se, u starijem filmu Seana Conneryja to je bila naprava za rastezanje leđa koju će zamalo fatalno zlorabiti negativac, a u "Operaciji svemir" Bond se nalazi "centrigufalnom" simulatoru za astronaute s pojačanom gravitacijom, odvrnutom do maksimuma kad kontrolu preuzme zlikovac. Razlika je drastična u veličini uređaja i vrtoglavom stupnju ugroze koji se seli na ovu stranu ekrana, izazivajući mučninu kod gledatelja dok Bond ne izvuče Q-ova "gadgetskog" asa iz rukava i prekine vrtnju.

Težak 34 milijuna dolara, "Mooraker" je bio veći od "Operacije Grom" i "Samo dvaput se živi", najveći "Bond" u dotadašnjoj povijesti serijala, a ako se uračuna inflacija budžetski se može usporediti sa "Sutra nikad ne umire" i "Svijet nije dovoljan" Piercea Brosnana.

Film se smatra najvećim i u pokeru "bondovskih" predstavnika "bigger is better" filozofije koji čine Conneryjev "You Only Live Twice", Brosnanov "Die Another Day" i "Spectre" Daniela Craiga. Uvodna špica koštala je kao cijeli "Dr. No", a "Operacija svemir" je u konačnici stajala gotovo koliko prvih osam dijelova serijala zajedno.

---

---

Sve je bilo veće nego prije, od spektakularnih scena akcije (uspinjača, svemirski balet u "slow motionu") i interstelarne "kubrickovske" scenografije (grad u svemiru), preko "one-linerske" zezancije ("Jesi li što slomio? Samo krojačevo srce") do zlikovačke megalomanije (ljudska "Noina arka" s ciljem stvaranja novog svijeta izvan Zemlje).

"Osvajanje svemira je budućnost čovječanstva", predviđa negativac Hugo Drax (Michael Lonsdale) koji nastoji Bondu prirediti "zabavnu smrt". Drax je svojevrsna poremećena verzija Muska i Bezosa, luđak s planom da istrijebi čovječanstvo i u neokaljanom svemiru stvori "nadrasu", tj. "rasu savršenih primjeraka" čiji će se potomci vratiti na Zemlju i oblikovati je na svoju sliku, služeći njegovoj dinastiji.

"Moonraker" je u tom smislu, a i općenito, svodljiv unutar prvih desetak minuta. Negativčevi pomoćnici otimaju "space shuttle" s krova nekog zrakoplova u letu: kad upale šatl vatra rakete spalit će avion iza sebe koji će posljedično eksplodirati gotovo kao da je doletio iz budućnosti "Umri muški 2", "Cliffhangera" ili "Brzine".

MI6 je dobio obavijest o otmici šatla i M pita Moneypenny za Bonda. "Je li se 007 vratio s onog afričkog zadatka", zanima se M, a Moneypenny mu odgovori možda i najboljim ili najurnebesnijim "one-linerom" serijala koji je uputnije ostaviti u originalu: "He's on his last leg, sir".

Jer, "rez" predstavlja Bonda na zadnjoj etapi putovanja ("last leg"). Bond miluje bedra ("leg" = noga) lijepoj stjuardesi dok je ljubi i nonšalantno podiže kratku suknju sežući rukom prema njezinom donjem rublju, ali erotska idila bit će prekinuta kad ona izvuče pištolj i neki njezin pomoćnik ili možda šef, nebitno, ispali metke u kontrolnu ploču privatnog aviona, onesposobljavajući ga za let.

Tip u novonastalom koškanju ispada iz aviona s padobranom, a Bond bez njega kad se odnekle u avionu stvori legendarni gorostas Jaws/Zubo (Richard Kiel) i gurne ga van. Dakle, idealan povod da na Moneypennyno pitanje "zašto kasniš" odgovori s "pao sam iz aviona bez padobrana". U međuvremenu, 007 je prisiljen ponirati kroz zrak i preoteti padobran od negativca, što će i napraviti nakon zračne borbe, ali za njim je poletio i Jaws s prijetećim zubima. Aktiviravši padobran Bond izmiče njegovom ugrizu.

---

---

Zubo je, pak, ostavljen s neispravnim padobranom i klepeta rukama da se održi u letu, izgledajući kao divovska kokoš dok pada na cirkuski šator i najavljuje Bondove cirkusarije u filmu "Octopussy". Iznimno uzbudljiva akcijska scena "Operacije svemir", koja je inspirirala zračni spektakl "Brisača", završava komično, takoreći (auto)parodijski.

Takav je čitav "Moonraker", razapet između nekih od najimpresivnijih i najblesavijih scena serijala, kao kad Bondova gondola ("bondola"), nakon glisiranja po venecijanskim kanalima, dobije i kotače da može izaći na kopno i provozati se po trgu svetog Marka poput "hovercrafta", što će osupnuti ne samo konobare i turiste, već i jednog psa i goluba (!), čija je reakcija snimljena u krupnom planu.

Nijedan "Bond" nije ovako balansirao između ozbiljnog i neozbiljnog kao "Operacija svemir", ponekad i u istom kadru, da se njegov utjecaj može pronaći od "Interstellara" do "Flasha Gordona" (pomalo apsurdna astronautska bitka s laserima). Blesavoća je oslikana i u seksualno najkonotativnijem prezimenu neke Bond-djevojke Holly Goodhead (Lois Chiles) uz Pussy Galore i najnezaboravnijoj odjavnoj rečenici u povijesti serijala ("I think he’s attempting re-entry, sir").

Opet, ovo je film s najpotresnijom scenom smrti neke Bond-djevojke (Corrine Dufour; glumi je Corinne Clery) i njezin bijeg kroz šumu od krvožednih pasa, koji će je sustići, oboriti na tlo i rastrgati, krajnje je proganjajuć i na novo gledanje, kamoli u dječjoj dobi, jednako kao stradavanje Conanova oca u "Conanu Barbarinu". Također, ovo je i film s košmarnom, zlokobnom scenom maskiranog Zube kako se polako približava Bond-djevojci Manueli (Emily Bolton) u uličici tijekom karnevala u Riju.

Fotografija Jeana Tourniera spada među najbolje u serijalu i u sceni Bondova okršaja s Changom (Toshiuro Suga) zasigurno je nadahnula onu plavetnu sekvenciju "Skyfalla". Koliko je "Moonraker" drukčiji od "Skyfalla", i uopće Craigovih filmova, počevši s "Casinom Royale" pa zaključno do "Za smrt nema vremena", svjedoči epilog te scene.

Craigov Bond nije ništa rekao nakon što je sredio protivnika, a kad Chang padne s visine na klavir, Mooreov 007 će parafrazirati "Casablancu" i dobaciti "Sviraj to ponovno, Sam". No, upravo je zato "Operaciju svemir" lako "zasvirati ponovno", odnosno gledati je opetovano kao možda i najzabavniji Bond-film. "James, povedi me oko svijeta još jednom...". Sviraj to ponovno, James.

---

Zubo kao pozitivac

Lois Chiles na novo gledanje izgleda kao da bi mogla biti sestra Ornele Mutti i mama Jessice Biel, a Richard Kiel kao divovski Michael Shannon. Zanimljivo, Zubo u ovom filmu postaje pozitivac kad se zaljubi. "Operacija svemir" označava posljednji nastup Bernarda Leeja u ulozi M-a; glumac nije uspio snimiti "Samo za tvoje oči". P.S. "Moonraker" se prikazuje 18. prosinca u večernjem terminu na Doma TV-u, a repriza je 19.12. u poslijepodnevnim satima.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>










[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/operacija-svemir-bond-u-orbiti-1152411 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=844bcdd2c190489552f89f3dd0b49ce427271632 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Operacija+svemir%E2%80%98%3A+Bond+u+orbiti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Foperacija-svemir-bond-u-orbiti-1152411 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Foperacija-svemir-bond-u-orbiti-1152411 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK RETRO(PER)SPEKTIVA

‘Operacija svemir‘: Bond u orbiti

18. prosinca 2021. - 18:47

Preletio je agent 007 Zemlju uzduž i poprijeko. Letio je James Bond raznim helikopterima, zrakoplovima, čak i "jetpackovima". Bilo je samo pitanje dana kad će poletjeti i u svemir koji je bio "posljednja granica" za agenta 007 u sedamdesetima i logična lokacijska progresija njegova serijala, naviještena (u) filmovima "You Only Live Twice" i "Diamonds Are Forever".

Taj dan je svanuo kad su "Ratovi zvijezda" do kraja popularizirali SF nakon "Odiseje u svemiru". Zbilo se to u godini izlaska "Špijuna koji me je volio" pa je i Bond morao dati svoj obol žanru sa svemirskim stanicama i laserskim bitkama da bude (kon)kurentan.

Na odjavnoj špici hita "The Spy Who Loved Me" stajalo je da će se Bond vratiti u "For Your Eyes Only", ali prednost prolaza za četvrti uzastopni film Rogera Moore...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:43