stdClass Object ( [id] => 1052328 [title] => Čujem glasove svojih likova, kaže Mislav Pasini, splitski pisac koji slijedi horor snove i skuhao je dvije nove krvave paštašute [alias] => cujem-glasove-svoji-likova-kaze-mislav-pasini-splitski-pisac-koji-slijedi-horor-snove-i-skuhao-je-dvije-nove-krvave-pastasute [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dva nova romana napisao je splitski pisac-žanrovac Mislav Pasini u kratkom roku, "Booking-bloody.com" (Naklada Bošković) i nastavak "Zimske priče", podnaslovljen "Duhovi prošlosti" (Studio TiM). Naslovi ne lažu, romani su šireg horor žanra i označavaju Pasinijev povratak korijenima ("Blackout", "Mrtva straža", "Sumrak razbijenog uma", "Točka dezorijetacije") nakon istraživanja nehororskog, fantazijskog teritorija u knjigama "Baba mi je Maur", "Urghove kronike" i "Ustanak Kh'ale", nakratko prekinutog pričanjem prve "Zimske priče".

Pasini se vratio svojoj kućici-slobodici gdje se osjeća najudobnije, napravio "check in" u "Hostel" i skuhao krvavu paštašutu sa začinom Johna Carpentera ("Body Bags") i Stephena Kinga ("It"). Kao i prijašnji Pasinijevi horor romani, "Booking-bloody.com" i "Zimska priča: Duhovi prošlosti" su filmični i čitaju se kao da gledate neki film.

Oba romana se mogu takoreći zasebno pročitati za približno dva sata, koliko traje neki film. Vizualizirate li "film" u glavi dok pišete, odnosno scene, kreirajući filmski "page-turner"?
- Uvijek. Kada pišem vidim film, zapravo, čujem glasove likova koji moraju biti zapisani. Često mi se to događalo kada ostajem sam; glasovi jednostavno dođu, a sjećam se da sam dijalog za jednu raniju knjigu kreirao sam sa sobom, govoreći naglas s temperaturom od 40 stupnjeva. Dobro da nikoga nije bilo u blizini. Pitali bi se što mi je. No, s vremenom se čovjek mijenja. Istina je da vizualiziram film, ali u zadnje vrijeme zapisujem vlastite snove. Tako sam nekako počeo raditi na zadnjim knjigama. Imam teku snova, sjednem za računalo i prepustim se.

"Booking-bloody.com" ste pisali radeći u noćnim smjenama u hotelu. Koliko hororska mašta bolje radi po noći, kad "normalan svijet" ide na spavanje?
- Noć je mirna i fenomenalna je za samotni rad. Noćne smjene odlično su mi došle. Prvo, zanimljive likove upoznaješ u sitnim satima kada većina ostalih ljudi spava. Takve stvari, recimo, nikada nisam zapisivao kako bi ih razrađivao. Sve što sam doživio po noći smještao sam u nekakve škafetine u mislima.

U tom romanu hotel je mjesto gdje ordinira "organizacija koja uslužuje visoko društvo ogrezlo u kanibalizmu". "Ljude vješaju poput stoke i hranjivim dijelovima njihovih tijela koriste se u svojim ritualima, a ostatke šalju na tržište po vrlo visokim cijenama jer ljudsko meso je manje kalorično i u današnjem vremenu se puno bolje prodaje od bilo kojeg drugog, uz uvjet da konzument ne zna što jede". S obzirom da "vladari svijeta proždiru slabije", a i TV reklame za meso u knjizi kao da dolaze iz neke SF satire osamdesetih, je li za vas kanibalizam sinonim za kapitalizam?
- Oduvijek je i bio. Jači proždire slabijega. Tu otpor ne postoji, a i ako postoji, patnja je veća. Ovaj roman jest u neku ruku roman o modernom kapitalističkom društvu, no istovremeno je i odraz nekog mog osobnog straha od vremena u kojem živimo. Tko vam garantira da se ovakve, pa možda i daleko gore stvari ne događaju u svijetu, i to baš u trenutku dok mi razgovaramo. “Booking” je zapravo više roman o nekim mojim osobnim fobijama. Čovjek je danas zadnji kojem možeš vjerovati. Zato valjda ne odustajem od kućnih ljubimaca.

"Cijelo društvo ionako tone u bolesnim sklonostima i psihičkoj rastrojnosti", jedna je od rečenica knjige u kojoj se dotičete i kritike turizma. Mora li horor imati politički podtekst da bi bio stvarniji u stravi? Koliko je Hrvatska psihički rastrojena?
- Kao prvo, tko sam ja da bih se usudio govoriti o tome je li nacija rastrojena?! Ja sam samo pripovjedač koji mete u svojem dvorištu. Da, moji su likovi rastrojeni. Ponekad su uistinu jako rastrojeni. Zato što ih je netko u prethodnoj sceni doveo do ruba, ali puno puta i iz razloga što pate od psihičke poremećenosti dvostrukih ličnosti. To je ono što mene kao autora zanima. Uvijek me zanimalo što je s “one” strane ogledala, da tako kažem. Kao klinac znao sam bih se dugo promatrati u ogledalu dok me ne bi obuzeo sablasni osjećaj kako tamo stoji netko drugi, lice koje ne poznam. Lice koje će tamo ostati čak i kada odem. Sjećam se kada sam gledao film “Zrcala” Alexandrea Aje; ona prva scena sa zrcalom, e to je ono čega sam se najviše prepao, i što mi je strašnije od cijele kasnije storije u filmu.

"Zimska priča: Duhovi prošlosti" nudi nadrealniji horor na razmeđu sna i jave, ali i osobniji, na raskrižju stvarnih i imaginarnih sjećanja. "Moja sjećaja više nisu bila moja sjećanja", pišete dok vraćate uspomene u djetinjstvo na otoku (Braču) i formativne horore, kao što su "Ralje" i "Zao duh"/"Incubus", koje ste gledali u ljetnom kinu...
- Kako sam rekao, imam novi stil pisanja. Slijedim vlastite snove i trudim ih što bolje zapamtiti i tada se prepuštam. Slijedim unutarnje želje koje me vode dalje pričom. Što se tiče djetinjstva… Puno je tu svega onoga što mi se vrti po glavi. Da, na otoku u ljetnom kinu sam se filmski formirao. Možda grubo rečeno, ali kada je kino prepušteno vlastitom gašenju, bez ičije sućuti, tada je i otok za mene prestao postojati. Vraćam mu se onoliko koliko treba. Samo kroz sjećanja koja su mi uistinu predivna.

"Samo nastavite ići u kino i gledajte strašne filmove, dobro ćete završiti", citat je iz knjige. Je li vas ljetno kino predodredilo kao pisca, odnosno jeste li onda slutili da biste jednog dana mogli pisati inspirirani onime što ste gledali? I jeste li "dobro završili", tj. zadovoljni dosadašnjim postignućem?
- Pa ekipa s kojom sam se družio sa mnom je uvijek išla u kino. I već tada je bilo “Ajde, Mislave, ako si i gledao neki film koji mi nismo, radije nam pričaj nešto svoje”. Uvijek sam pričao priče. Sjedili bismo negdje u borovoj šumi, na žalu uz more, na muletima u zalasku sunca i pričali bismo priče. Doduše, najviše sam ih pričao ja. A što se tiče ovoga jesam li zadovoljan, i više sam nego zadovoljan. Sve sam postigao sam. Danas imam deset objavljenih knjiga, i to većinom u žanru za koji su mi govorili da od njega odustanem. Jesam li dobro završio, to još ne znam... Znam samo da sam prvu “Zimsku priču” pisao s izrazitom tugom, jer glavni pobočni lik u “Jezi mojeg sjećanja” inače je bio moj najveći prijatelj iz djetinjstva, takvi se pamte, a njega već više nema, baš kao i u knjizi. “Zimska priča: Jeza mojih sjećanja” njemu je posvećena.

U jednom trenutku kao da ste samoironični, smatrajući da je glavni lik pisac (poput vas) i mali izdavač. "Kakve su ti to knjige bez reklame i promocije? Izbacuješ ih na tržište poput kruha..." Iako ste izdali jubilarnu desetu knjigu, nema vas puno po medijima, što je ironično budući da je horor ušao u "mainstream" kao nikad prije nakon megahita "Ono 1&2", ali očito ne i u hrvatski?
- Nema me po medijima jer ne želim tamo biti prisutan. Ne vidim se po salonskim druženjima. Ne vidim se na čitanjima, obljetnicama, promocijama i slično. Nije to za mene. Volim “underground” svoje radne sobe…

Prije točno deset godina objavili ste satirični zombi-horor roman "Točka dezorijentacije". Deset godina kasnije, virusne/koronske 2020., roman bi se mogao čitati drugim očima?
- Taj roman apsolutno ima novo značenje. Pisao sam o ludilu koje se danas ostvarilo. Pisao sam o vremenu s dozom satire, ni ne pomišljajući da je to za deset godina moguće. Zombiji su figurativno uvijek tu, ali virus je napravio veću zbrku i od njih…

Je li vrijeme za koronsku/hororsku "Točku dezorijentacije 2"?
- Ovo su me mnogi pitali. Čak su mi neki čitatelji na Fejsu tražili da idem na reizdanje kako god znam. Ne znam. Treba uvijek ići dalje. Pustimo prošlost. On je tu da bi bila i ostala tu, samo da je ne lažiramo…

---

Preporuke za Halloween: filmovi koji razaraju um

Noć vještica je iza ugla. Koje biste novije horor filmove preporučili za gledanje na taj dan, recimo nekakav top-pet?
- Preporučio bih filmove sa što manje čudovišta, a s puno više realnosti…
5. “To dolazi”: film koji razara um
4. “Čudovište”: bez obzira na žanr, odličan dramatski prikaz kćerke i majke
3. “Oni“ (“Ills“): vrijeme u kojem živimo, djeca više nisu nevinašca
2. “Eden Lake”: surova realnost u susjedstvu
1. "Špilja užasa": fenomenalna stvar o prijateljstvu i odanosti, bez obzira na žanrovsko okruženje

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK STRAVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => POVRATAK STRAVI 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-20 07:09:47 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-21 14:37:57 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2020-10-21 13:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 156 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/20\/14974832.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/20\/14974822.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/20\/14974818.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/20\/14974816.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/20\/14974814.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/20\/14974812.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/20\/14974802.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/20\/14974810.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/20\/14974824.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/HANZA MEDIA","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1350","k_14974832_1280.jpg":"1280x1280","k_14974832_1024.jpg":"1024x1024","k_14974832_640.jpg":"640x640","k_14974832_480.jpg":"480x480","k_14974832_340.jpg":"340x340","k_14974832_220.jpg":"220x220","o_14974832_1280.jpg":"1280x900","o_14974832_1024.jpg":"1024x720","o_14974832_640.jpg":"640x450","o_14974832_480.jpg":"480x337","o_14974832_340.jpg":"340x239","o_14974832_220.jpg":"220x154","h_14974832_1280.jpg":"1280x854","h_14974832_1024.jpg":"1024x683","h_14974832_640.jpg":"640x427","h_14974832_480.jpg":"480x320","h_14974832_340.jpg":"340x227","h_14974832_220.jpg":"220x147","pp_14974832_1280.jpg":"1006x1280","pp_14974832_1024.jpg":"805x1024","pp_14974832_640.jpg":"503x640","pp_14974832_480.jpg":"377x480","pp_14974832_340.jpg":"267x340","pp_14974832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14974822_1280.jpg":"1280x1280","k_14974822_1024.jpg":"1024x1024","k_14974822_640.jpg":"640x640","k_14974822_480.jpg":"480x480","k_14974822_340.jpg":"340x340","k_14974822_220.jpg":"220x220","o_14974822_1280.jpg":"1280x853","o_14974822_1024.jpg":"1024x682","o_14974822_640.jpg":"640x426","o_14974822_480.jpg":"480x320","o_14974822_340.jpg":"340x226","o_14974822_220.jpg":"220x146","h_14974822_1280.jpg":"1280x854","h_14974822_1024.jpg":"1024x683","h_14974822_640.jpg":"640x427","h_14974822_480.jpg":"480x320","h_14974822_340.jpg":"340x227","h_14974822_220.jpg":"220x147","pp_14974822_1280.jpg":"1006x1280","pp_14974822_1024.jpg":"805x1024","pp_14974822_640.jpg":"503x640","pp_14974822_480.jpg":"377x480","pp_14974822_340.jpg":"267x340","pp_14974822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1121","k_14974818_1280.jpg":"1280x1280","k_14974818_1024.jpg":"1024x1024","k_14974818_640.jpg":"640x640","k_14974818_480.jpg":"480x480","k_14974818_340.jpg":"340x340","k_14974818_220.jpg":"220x220","o_14974818_1280.jpg":"1280x747","o_14974818_1024.jpg":"1024x597","o_14974818_640.jpg":"640x373","o_14974818_480.jpg":"480x280","o_14974818_340.jpg":"340x198","o_14974818_220.jpg":"220x128","h_14974818_1280.jpg":"1280x854","h_14974818_1024.jpg":"1024x683","h_14974818_640.jpg":"640x427","h_14974818_480.jpg":"480x320","h_14974818_340.jpg":"340x227","h_14974818_220.jpg":"220x147","pp_14974818_1280.jpg":"1006x1280","pp_14974818_1024.jpg":"805x1024","pp_14974818_640.jpg":"503x640","pp_14974818_480.jpg":"377x480","pp_14974818_340.jpg":"267x340","pp_14974818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14974816_1280.jpg":"1280x1280","k_14974816_1024.jpg":"1024x1024","k_14974816_640.jpg":"640x640","k_14974816_480.jpg":"480x480","k_14974816_340.jpg":"340x340","k_14974816_220.jpg":"220x220","o_14974816_1280.jpg":"1280x853","o_14974816_1024.jpg":"1024x682","o_14974816_640.jpg":"640x426","o_14974816_480.jpg":"480x320","o_14974816_340.jpg":"340x226","o_14974816_220.jpg":"220x146","h_14974816_1280.jpg":"1280x854","h_14974816_1024.jpg":"1024x683","h_14974816_640.jpg":"640x427","h_14974816_480.jpg":"480x320","h_14974816_340.jpg":"340x227","h_14974816_220.jpg":"220x147","pp_14974816_1280.jpg":"1006x1280","pp_14974816_1024.jpg":"805x1024","pp_14974816_640.jpg":"503x640","pp_14974816_480.jpg":"377x480","pp_14974816_340.jpg":"267x340","pp_14974816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1480","k_14974814_1280.jpg":"1280x1280","k_14974814_1024.jpg":"1024x1024","k_14974814_640.jpg":"640x640","k_14974814_480.jpg":"480x480","k_14974814_340.jpg":"340x340","k_14974814_220.jpg":"220x220","o_14974814_1280.jpg":"1280x986","o_14974814_1024.jpg":"1024x789","o_14974814_640.jpg":"640x493","o_14974814_480.jpg":"480x370","o_14974814_340.jpg":"340x262","o_14974814_220.jpg":"220x169","h_14974814_1280.jpg":"1280x854","h_14974814_1024.jpg":"1024x683","h_14974814_640.jpg":"640x427","h_14974814_480.jpg":"480x320","h_14974814_340.jpg":"340x227","h_14974814_220.jpg":"220x147","pp_14974814_1280.jpg":"1006x1280","pp_14974814_1024.jpg":"805x1024","pp_14974814_640.jpg":"503x640","pp_14974814_480.jpg":"377x480","pp_14974814_340.jpg":"267x340","pp_14974814_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2849","k_14974812_1280.jpg":"1280x1280","k_14974812_1024.jpg":"1024x1024","k_14974812_640.jpg":"640x640","k_14974812_480.jpg":"480x480","k_14974812_340.jpg":"340x340","k_14974812_220.jpg":"220x220","o_14974812_1280.jpg":"1280x1899","o_14974812_1024.jpg":"1024x1519","o_14974812_640.jpg":"640x949","o_14974812_480.jpg":"480x712","o_14974812_340.jpg":"340x504","o_14974812_220.jpg":"220x326","h_14974812_1280.jpg":"1280x854","h_14974812_1024.jpg":"1024x683","h_14974812_640.jpg":"640x427","h_14974812_480.jpg":"480x320","h_14974812_340.jpg":"340x227","h_14974812_220.jpg":"220x147","pp_14974812_1280.jpg":"1006x1280","pp_14974812_1024.jpg":"805x1024","pp_14974812_640.jpg":"503x640","pp_14974812_480.jpg":"377x480","pp_14974812_340.jpg":"267x340","pp_14974812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1520","k_14974802_1280.jpg":"1280x1280","k_14974802_1024.jpg":"1024x1024","k_14974802_640.jpg":"640x640","k_14974802_480.jpg":"480x480","k_14974802_340.jpg":"340x340","k_14974802_220.jpg":"220x220","o_14974802_1280.jpg":"1280x1013","o_14974802_1024.jpg":"1024x810","o_14974802_640.jpg":"640x506","o_14974802_480.jpg":"480x380","o_14974802_340.jpg":"340x269","o_14974802_220.jpg":"220x174","h_14974802_1280.jpg":"1280x854","h_14974802_1024.jpg":"1024x683","h_14974802_640.jpg":"640x427","h_14974802_480.jpg":"480x320","h_14974802_340.jpg":"340x227","h_14974802_220.jpg":"220x147","pp_14974802_1280.jpg":"1006x1280","pp_14974802_1024.jpg":"805x1024","pp_14974802_640.jpg":"503x640","pp_14974802_480.jpg":"377x480","pp_14974802_340.jpg":"267x340","pp_14974802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14974810_1280.jpg":"1280x1280","k_14974810_1024.jpg":"1024x1024","k_14974810_640.jpg":"640x640","k_14974810_480.jpg":"480x480","k_14974810_340.jpg":"340x340","k_14974810_220.jpg":"220x220","o_14974810_1280.jpg":"1280x853","o_14974810_1024.jpg":"1024x682","o_14974810_640.jpg":"640x426","o_14974810_480.jpg":"480x320","o_14974810_340.jpg":"340x226","o_14974810_220.jpg":"220x146","h_14974810_1280.jpg":"1280x854","h_14974810_1024.jpg":"1024x683","h_14974810_640.jpg":"640x427","h_14974810_480.jpg":"480x320","h_14974810_340.jpg":"340x227","h_14974810_220.jpg":"220x147","pp_14974810_1280.jpg":"1006x1280","pp_14974810_1024.jpg":"805x1024","pp_14974810_640.jpg":"503x640","pp_14974810_480.jpg":"377x480","pp_14974810_340.jpg":"267x340","pp_14974810_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1239","k_14974824_1280.jpg":"1280x1280","k_14974824_1024.jpg":"1024x1024","k_14974824_640.jpg":"640x640","k_14974824_480.jpg":"480x480","k_14974824_340.jpg":"340x340","k_14974824_220.jpg":"220x220","o_14974824_1280.jpg":"1280x826","o_14974824_1024.jpg":"1024x660","o_14974824_640.jpg":"640x413","o_14974824_480.jpg":"480x309","o_14974824_340.jpg":"340x219","o_14974824_220.jpg":"220x141","h_14974824_1280.jpg":"1280x854","h_14974824_1024.jpg":"1024x683","h_14974824_640.jpg":"640x427","h_14974824_480.jpg":"480x320","h_14974824_340.jpg":"340x227","h_14974824_220.jpg":"220x147","pp_14974824_1280.jpg":"1006x1280","pp_14974824_1024.jpg":"805x1024","pp_14974824_640.jpg":"503x640","pp_14974824_480.jpg":"377x480","pp_14974824_340.jpg":"267x340","pp_14974824_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4731968 Threads: 5 Questions: 161717595 Slow queries: 70316 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4772780 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/cujem-glasove-svoji-likova-kaze-mislav-pasini-splitski-pisac-koji-slijedi-horor-snove-i-skuhao-je-dvije-nove-krvave-pastasute-1052328 [printLink] => /kultura/film-tv/cujem-glasove-svoji-likova-kaze-mislav-pasini-splitski-pisac-koji-slijedi-horor-snove-i-skuhao-je-dvije-nove-krvave-pastasute-1052328?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 103800 [name] => mislavpasini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mislavpasini [link] => /tag/mislavpasini ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK STRAVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čujem glasove svojih likova, kaže Mislav Pasini, splitski pisac koji slijedi horor snove i skuhao je dvije nove krvave paštašute [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/20/14974832.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/20/14974832.jpg [title] => Vojko Bašić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/20/14974822.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/20/14974818.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/20/14974816.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/20/14974814.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/20/14974812.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/20/14974802.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/20/14974810.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/20/14974824.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dva nova romana napisao je splitski pisac-žanrovac Mislav Pasini u kratkom roku, "Booking-bloody.com" (Naklada Bošković) i nastavak "Zimske priče", podnaslovljen "Duhovi prošlosti" (Studio TiM). Naslovi ne lažu, romani su šireg horor žanra i označavaju Pasinijev povratak korijenima ("Blackout", "Mrtva straža", "Sumrak razbijenog uma", "Točka dezorijetacije") nakon istraživanja nehororskog, fantazijskog teritorija u knjigama "Baba mi je Maur", "Urghove kronike" i "Ustanak Kh'ale", nakratko prekinutog pričanjem prve "Zimske priče".

Pasini se vratio svojoj kućici-slobodici gdje se osjeća najudobnije, napravio "check in" u "Hostel" i skuhao krvavu paštašutu sa začinom Johna Carpentera ("Body Bags") i Stephena Kinga ("It"). Kao i prijašnji Pasinijevi horor romani, "Booking-bloody.com" i "Zimska priča: Duhovi prošlosti" su filmični i čitaju se kao da gledate neki film.

Oba romana se mogu takoreći zasebno pročitati za približno dva sata, koliko traje neki film. Vizualizirate li "film" u glavi dok pišete, odnosno scene, kreirajući filmski "page-turner"?
- Uvijek. Kada pišem vidim film, zapravo, čujem glasove likova koji moraju biti zapisani. Često mi se to događalo kada ostajem sam; glasovi jednostavno dođu, a sjećam se da sam dijalog za jednu raniju knjigu kreirao sam sa sobom, govoreći naglas s temperaturom od 40 stupnjeva. Dobro da nikoga nije bilo u blizini. Pitali bi se što mi je. No, s vremenom se čovjek mijenja. Istina je da vizualiziram film, ali u zadnje vrijeme zapisujem vlastite snove. Tako sam nekako počeo raditi na zadnjim knjigama. Imam teku snova, sjednem za računalo i prepustim se.

"Booking-bloody.com" ste pisali radeći u noćnim smjenama u hotelu. Koliko hororska mašta bolje radi po noći, kad "normalan svijet" ide na spavanje?
- Noć je mirna i fenomenalna je za samotni rad. Noćne smjene odlično su mi došle. Prvo, zanimljive likove upoznaješ u sitnim satima kada većina ostalih ljudi spava. Takve stvari, recimo, nikada nisam zapisivao kako bi ih razrađivao. Sve što sam doživio po noći smještao sam u nekakve škafetine u mislima.

U tom romanu hotel je mjesto gdje ordinira "organizacija koja uslužuje visoko društvo ogrezlo u kanibalizmu". "Ljude vješaju poput stoke i hranjivim dijelovima njihovih tijela koriste se u svojim ritualima, a ostatke šalju na tržište po vrlo visokim cijenama jer ljudsko meso je manje kalorično i u današnjem vremenu se puno bolje prodaje od bilo kojeg drugog, uz uvjet da konzument ne zna što jede". S obzirom da "vladari svijeta proždiru slabije", a i TV reklame za meso u knjizi kao da dolaze iz neke SF satire osamdesetih, je li za vas kanibalizam sinonim za kapitalizam?
- Oduvijek je i bio. Jači proždire slabijega. Tu otpor ne postoji, a i ako postoji, patnja je veća. Ovaj roman jest u neku ruku roman o modernom kapitalističkom društvu, no istovremeno je i odraz nekog mog osobnog straha od vremena u kojem živimo. Tko vam garantira da se ovakve, pa možda i daleko gore stvari ne događaju u svijetu, i to baš u trenutku dok mi razgovaramo. “Booking” je zapravo više roman o nekim mojim osobnim fobijama. Čovjek je danas zadnji kojem možeš vjerovati. Zato valjda ne odustajem od kućnih ljubimaca.

"Cijelo društvo ionako tone u bolesnim sklonostima i psihičkoj rastrojnosti", jedna je od rečenica knjige u kojoj se dotičete i kritike turizma. Mora li horor imati politički podtekst da bi bio stvarniji u stravi? Koliko je Hrvatska psihički rastrojena?
- Kao prvo, tko sam ja da bih se usudio govoriti o tome je li nacija rastrojena?! Ja sam samo pripovjedač koji mete u svojem dvorištu. Da, moji su likovi rastrojeni. Ponekad su uistinu jako rastrojeni. Zato što ih je netko u prethodnoj sceni doveo do ruba, ali puno puta i iz razloga što pate od psihičke poremećenosti dvostrukih ličnosti. To je ono što mene kao autora zanima. Uvijek me zanimalo što je s “one” strane ogledala, da tako kažem. Kao klinac znao sam bih se dugo promatrati u ogledalu dok me ne bi obuzeo sablasni osjećaj kako tamo stoji netko drugi, lice koje ne poznam. Lice koje će tamo ostati čak i kada odem. Sjećam se kada sam gledao film “Zrcala” Alexandrea Aje; ona prva scena sa zrcalom, e to je ono čega sam se najviše prepao, i što mi je strašnije od cijele kasnije storije u filmu.

"Zimska priča: Duhovi prošlosti" nudi nadrealniji horor na razmeđu sna i jave, ali i osobniji, na raskrižju stvarnih i imaginarnih sjećanja. "Moja sjećaja više nisu bila moja sjećanja", pišete dok vraćate uspomene u djetinjstvo na otoku (Braču) i formativne horore, kao što su "Ralje" i "Zao duh"/"Incubus", koje ste gledali u ljetnom kinu...
- Kako sam rekao, imam novi stil pisanja. Slijedim vlastite snove i trudim ih što bolje zapamtiti i tada se prepuštam. Slijedim unutarnje želje koje me vode dalje pričom. Što se tiče djetinjstva… Puno je tu svega onoga što mi se vrti po glavi. Da, na otoku u ljetnom kinu sam se filmski formirao. Možda grubo rečeno, ali kada je kino prepušteno vlastitom gašenju, bez ičije sućuti, tada je i otok za mene prestao postojati. Vraćam mu se onoliko koliko treba. Samo kroz sjećanja koja su mi uistinu predivna.

"Samo nastavite ići u kino i gledajte strašne filmove, dobro ćete završiti", citat je iz knjige. Je li vas ljetno kino predodredilo kao pisca, odnosno jeste li onda slutili da biste jednog dana mogli pisati inspirirani onime što ste gledali? I jeste li "dobro završili", tj. zadovoljni dosadašnjim postignućem?
- Pa ekipa s kojom sam se družio sa mnom je uvijek išla u kino. I već tada je bilo “Ajde, Mislave, ako si i gledao neki film koji mi nismo, radije nam pričaj nešto svoje”. Uvijek sam pričao priče. Sjedili bismo negdje u borovoj šumi, na žalu uz more, na muletima u zalasku sunca i pričali bismo priče. Doduše, najviše sam ih pričao ja. A što se tiče ovoga jesam li zadovoljan, i više sam nego zadovoljan. Sve sam postigao sam. Danas imam deset objavljenih knjiga, i to većinom u žanru za koji su mi govorili da od njega odustanem. Jesam li dobro završio, to još ne znam... Znam samo da sam prvu “Zimsku priču” pisao s izrazitom tugom, jer glavni pobočni lik u “Jezi mojeg sjećanja” inače je bio moj najveći prijatelj iz djetinjstva, takvi se pamte, a njega već više nema, baš kao i u knjizi. “Zimska priča: Jeza mojih sjećanja” njemu je posvećena.

U jednom trenutku kao da ste samoironični, smatrajući da je glavni lik pisac (poput vas) i mali izdavač. "Kakve su ti to knjige bez reklame i promocije? Izbacuješ ih na tržište poput kruha..." Iako ste izdali jubilarnu desetu knjigu, nema vas puno po medijima, što je ironično budući da je horor ušao u "mainstream" kao nikad prije nakon megahita "Ono 1&2", ali očito ne i u hrvatski?
- Nema me po medijima jer ne želim tamo biti prisutan. Ne vidim se po salonskim druženjima. Ne vidim se na čitanjima, obljetnicama, promocijama i slično. Nije to za mene. Volim “underground” svoje radne sobe…

Prije točno deset godina objavili ste satirični zombi-horor roman "Točka dezorijentacije". Deset godina kasnije, virusne/koronske 2020., roman bi se mogao čitati drugim očima?
- Taj roman apsolutno ima novo značenje. Pisao sam o ludilu koje se danas ostvarilo. Pisao sam o vremenu s dozom satire, ni ne pomišljajući da je to za deset godina moguće. Zombiji su figurativno uvijek tu, ali virus je napravio veću zbrku i od njih…

Je li vrijeme za koronsku/hororsku "Točku dezorijentacije 2"?
- Ovo su me mnogi pitali. Čak su mi neki čitatelji na Fejsu tražili da idem na reizdanje kako god znam. Ne znam. Treba uvijek ići dalje. Pustimo prošlost. On je tu da bi bila i ostala tu, samo da je ne lažiramo…

---

Preporuke za Halloween: filmovi koji razaraju um

Noć vještica je iza ugla. Koje biste novije horor filmove preporučili za gledanje na taj dan, recimo nekakav top-pet?
- Preporučio bih filmove sa što manje čudovišta, a s puno više realnosti…
5. “To dolazi”: film koji razara um
4. “Čudovište”: bez obzira na žanr, odličan dramatski prikaz kćerke i majke
3. “Oni“ (“Ills“): vrijeme u kojem živimo, djeca više nisu nevinašca
2. “Eden Lake”: surova realnost u susjedstvu
1. "Špilja užasa": fenomenalna stvar o prijateljstvu i odanosti, bez obzira na žanrovsko okruženje

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/HANZA MEDIA Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/cujem-glasove-svoji-likova-kaze-mislav-pasini-splitski-pisac-koji-slijedi-horor-snove-i-skuhao-je-dvije-nove-krvave-pastasute-1052328 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1b6f97614e7d7de8a0f75e9e5bdcb55e49cf1a29 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cujem+glasove+svojih+likova%2C+ka%C5%BEe+Mislav+Pasini%2C+splitski+pisac+koji+slijedi+horor+snove+i+skuhao+je+dvije+nove+krvave+pa%C5%A1ta%C5%A1ute&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fcujem-glasove-svoji-likova-kaze-mislav-pasini-splitski-pisac-koji-slijedi-horor-snove-i-skuhao-je-dvije-nove-krvave-pastasute-1052328 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fcujem-glasove-svoji-likova-kaze-mislav-pasini-splitski-pisac-koji-slijedi-horor-snove-i-skuhao-je-dvije-nove-krvave-pastasute-1052328 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK STRAVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Film & TVPOVRATAK STRAVI

Čujem glasove svojih likova, kaže Mislav Pasini, splitski pisac koji slijedi horor snove i skuhao je dvije nove krvave paštašute

21. listopada 2020. - 15:45

Dva nova romana napisao je splitski pisac-žanrovac Mislav Pasini u kratkom roku, "Booking-bloody.com" (Naklada Bošković) i nastavak "Zimske priče", podnaslovljen "Duhovi prošlosti" (Studio TiM). Naslovi ne lažu, romani su šireg horor žanra i označavaju Pasinijev povratak korijenima ("Blackout", "Mrtva straža", "Sumrak razbijenog uma", "Točka dezorijetacije") nakon istraživanja nehororskog, fantazijskog teritorija u knjigama "Baba mi je Maur", "Urghove kronike" i "Ustanak Kh'ale", nakratko prekinutog pričanjem prve "Zimske priče".

Pasini se vratio svojoj kućici-slobodici gdje se osjeća najudobnije, napravio "check in" u "Hostel" i skuhao krvavu paštašutu sa začinom Johna Carpentera ("Body Bags") i Stephena Kinga ("It"). Kao i prijašnji Pasinijevi horor romani, "Booking-...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:54