stdClass Object ( [id] => 1298370 [title] => Alen Munitić: Dolazak neke velike zvijezde zasjenio bi ostatak festivala i filmaša, a crveni tepih i nije naš ‘đir‘ [alias] => alen-munitic-dolazak-neke-velike-zvijezde-zasjenio-bi-ostatak-festivala-i-filmasa-a-crveni-tepih-i-nije-nas-dir [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve je spremno za šesnaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split, lijepo stoji na naslovnici specijalnog FMFS priloga friško objavljenog u "Slobodnoj". I jest. No, festival ne može početi prije nego što direktor Alen Munitić bude tradicionalno intervjuiran za "Slobodnu". To je tradicija duga sad već 16 godina.

Ovogodišnji FMFS najavljen je projekcijom filma "Od petka do petka" upriličenom na trajektu. Je li to nešto to ste već neko vrijeme htjeli napraviti i koliko tu ima simbolike s obzirom da trajekti povezuju otočka kina u sklopu Kina Mediteran?

- Za projekciju ovog filma s kojom smo sudjelovali u programu "Smojinih 100" od samog početka bila nam je želja da organiziramo nešto posebno. Od izbora samog filma, koji je zaista pomalo zaboravljen, pa do ideje da projekcija bude na trajektu. U ovom slučaju simbolike ima puno – od toga da je Smoje puno vremena provodio na trajektima, zatim Boris Dvornik koji kao glavni junak ovog filma "biži" na otoke, a tu je onda i Kino Mediteran i naša duboka povezanost s otocima.

Trajekt je bio na vezu u splitskoj luci. Postoji li šansa da za iduće izdanje FMFS-a, ili općenito, projekcija bude na trajektu koji plovi, možda i kao turistička ponuda?

- Nama ovo nije bila prva projekcija na trajektu. Moramo se prisjetiti i premijerne projekcije filma "Modri kavez" Brune Bajić. FMFS i Kino Mediteran vole iznenaditi posebnim projekcijama na originalnim lokacijama. Međutim naš primarni cilj je uvijek revitalizacija samih kina i u kontekstu turističke ponude ima li što bolje od naših brojnih ljetnih kina diljem Dalmacije. Sigurno je da ćemo u budućnosti imati još ovakvih projekcija jer imamo puno zanimljivih ideja za kino, ali njihova funkcija je uvijek da budu posebne i prigodne.

Dotad, što sve nudi 16. FMFS? Što biste prvo istaknuli iz "nikad većeg programa" od stranih i domaćih filmova?

- Ono što mene posebno veseli kod ovogodišnjeg programa je njegova raznolikost u svakom smislu, a i činjenica da većinu filmova povezuje optimizam, čak i kada pričaju o ozbiljnim temama. Tako ove godine imamo i talijanski mafijaški triler, egipatski akcijski blockbuster, napetu španjolsku zatvorsku pobunu, veselu obiteljsku komediju, dokumentarce o posljednjem talijanskom plejboju i o zadnjem dječaku u školi na malom grčkom otoku. Što bi se reklo: za svakoga po nešto. Posebno ove godine želim istaknuti filmove u "Kinoteci" – svi se uvijek fokusiraju na Ljetno kino Bačvice i Tvrđavu Gripe, ali zaista odlične naslove imamo na programu "Kinoteke" svaki dan u 19h.

---

image

"Imam dojam da je procvjetala i kinematografija i distribucija. Selekcija nam je zaista bila teška i veliki broj kvalitetnih filmova nije upao na FMFS"

Vojko Bašić/Cropix
---

Zanimljivo je da u programu imate jedan visokobudžetni akcijski film iz Egipta, što je rijetkost za FMFS...

- Mi se svake godine trudimo da naš program bude raznolik, kako žanrovski tako i zemljopisno. Međutim selekcija ovisi i o samoj ponudi. "Kira i Gin" se pojavio ove godine i radi se o pravom akcijskom spektaklu i najvećoj filmskoj produkciji ikada snimljenoj u Egiptu s njihovim najvećim glumačkim zvijezdama. Film se bavi temom egipatske revolucije iz 1919. i osim ogromne gledanosti u samom Egiptu, jako je gledan u svim državama koje su bile britanske kolonije. Dodatna zanimljivost je da je jedan mali dio filma sniman i u Hrvatskoj.

Ove godine je nikad veći naglasak na filmovima za djecu?

- Mi cijelu godinu radimo s kinima i naš glavni cilj je da nakon 10 godina uspješne revitalizacije kina koju smo napravili, ta kina opstanu i da se ne ponove zatvaranja kakva su se događala devedesetih godina. Ono što primjećujemo u svim našim kinima je sve manji broj mlađe publike i jedan od naših prioriteta zaista postaje rad s djecom i mladima i razvoj novih generacija kino posjetitelja. Zato i FMFS mora naglasiti filmove za djecu, privući mlade generacije da se zaljube u kino, u festival, u gledanje filma na velikom platnu. Iskreno pozivam sve filmoljupce da svoje najmlađe povedu u Tvrđavu Gripe na sjajnu norvešku komediju "Kraljica plesa" – film za sve generacije, od 7 do 77, koji se bavi iznimno važnom tematikom današnjice, a koji će ujedno publiku zabaviti i rasplesati. Za one mlađe od sedam godina u "Kinoteci" imamo program "Krenimo od 0", u kojem su odabrani kratki animirani filmovi domaće produkcije, nastali prema slikovnicama. "Krenimo od 0" osim kratkih filmova imat će i radionicu crtanja filmskih plakata u suradnji s našim partnerima iz Split Nomad Gallery.

Španjolska kinematografija ostvaruje povratak na FMFS, a imate i kvalitetnih francuskih filmova...

- Španjolska kinematografija je zadnjih godina zaista imala jednu malu krizu, a onda je započelo buđenje i ove godine je ponuda Španjolaca zaista bila ogromna. Imamo čak četiri naslova, a "ispod crte" su ostala još četiri koja bi u bilo kojoj drugoj godini "ladno" mogla u program Festivala. Naravno da će svima zapeti za oko povratak Rodriga Sorogoyena ("Vlast") i Alberta Rodrigueza ("Močvara") s njihovim novim filmovima "Zvijeri" i "Zatvor 77", ali ljubitelje Španjolaca pozivam da ne propuste dva odlična naslova u "Kinoteci": "Mantikora" i "Matria". U hrabroj i kontroverznoj "Mantikori" hvaljeni španjolski redatelj Carlos Vermut istražuje jedan od krajnjih tabua društva kroz borbu glavnog lika da potisne svoje mračne nagone, dok je "Matria" dinamična drama iz Galicije kojom dominira impresivna glumačka izvedba Maríe Vázquez. Francuze nam predstavlja našoj publici poznata Mia Hansen Love ("Eden", "Sve što dolazi") s novim filmom "Jednog lijepog jutra" s briljantnom Léom Seydoux u glavnoj ulozi te jako zanimljiv film "Svi smo ipak bili slijepi", sudski triler u režiji Béatrice Pollet koji se bavi intrigantnom temom negirane trudnoće uslijed koje trudna žena ne doživljava čak ni fizičke promjene na tijelu. Ovaj film nastao prema istinitom događaju otkrili smo na festivalu u Tallinnu.

U oko upada da su hrvatski filmaši definitivno zaozbiljno uzeli FMFS kao lansirnu rampu svojih filmova, pa nakon "Matere" i "Baci se na pod" ove godine imamo i premijeru "Pelikana" i dokumentarca "El Shatt – nacrt za utopiju"?

- Ja sam baš ponosan što su domaći filmaši prepoznali FMFS i to je ogromno priznanje našem višegodišnjem radu. Prepoznata je naša atmosfera bez crvenog tapeta, genijalna splitska publika koja iskreno svake godine dočeka autore i to još u onako lijepom prostoru kao što je Ljetno kino "Bačvice". Bitno je naglasiti da kroz Kino Mediteran osiguravamo i da filmovi dođu do većeg broja gledatelja na ljetnim turnejama i zapravo smo kroz sinergiju FMFS-a i Kina Mediteran razvili jedan poseban model distribucije filmova koji se iz godine u godinu pokazuje uspješnim. "Pelikan" je debitantski film Filipa Herakovića, humorna drama o nogometašu s krizom identiteta i na FMFS stiže kao hrvatska premijera, a već je nagrađivan na međunarodnoj sceni. Drago mi je što smo ovom filmu ujedno i distributeri na području cijele Hrvatske. S Ivanom Ramljakom nas također veže jedan poseban odnos. Još od njegovog filma "Kino otok" i počašćen sam što će "El Shatt – nacrt za utopiju" baš u Splitu imati svoju svjetsku premijeru, jer priča o El Shattu je dalmatinska priča, a redatelj je našao sjajne protagoniste i vrijedne arhivske snimke, čiji je značaj zaista velik u kontekstu prisjećanja na ovaj važan dio dalmatinske povijesti.

Spominjući lansirnu rampu, kratkometražni program "Ješke" je upravo to za mlade autore, a i tu je ove godine puno premijera...

- Program "Ješke" je tijekom godina stekao veliku popularnost među publikom, ali i među autorima. Osim što filmovima dajemo prime time u Ljetnom kinu "Bačvice", na ovaj program stavljamo i glavni natjecateljski fokus. Većina redatelja su mladi autori, koji su budućnost domaće kinematografije. Na FMFS-u se natječu za najveću novčanu nagradu u Hrvatskoj za kratkometražni film. Pobjedniku ide 2500 eura, a po 500 eura pobjedniku po izboru publike i autoru najboljeg scenarija. Tri tjedna nakon premijere u Cannesu "Prava istina priče o šori" Andree Slaviček otvara FMFS, prvi put u Hrvatskoj gledamo i film Igora Grubića "Ingresso Animali Vivi". Na Bačvicama će svjetsku premijeru imati i Karla Lulić, Ivan Efendić i Krešimir Štulina. Među "Ješkama" su i redatelji Rino Barbir, Sunčica Fradelić, Martina Meštrović, Ana Šiškov, sve redom imena koja moramo zapamtiti.

---

image

"Ja sam baš ponosan što su domaći filmaši prepoznali FMFS i to je ogromno priznanje našem višegodišnjem radu"

Vojko Bašić/Cropix
---

FMFS najavljuje 78 filmova iz 26 zemalja. Stječete li dojam da je kinematografija opet procvjetala nakon korone i kako s odmakom gledate na koronske dane?

- Ja sam definitivno dojma da je procvjetala i kinematografija i distribucija. Ove godine sam posjetio Veneciju, Rotterdam i Berlin nakon trogodišnje pauze i to se osjetilo i među filmašima i među publikom. Selekcija nam je zaista bila teška i veliki broj kvalitetnih filmova nije upao na FMFS i baš me veseli da se stvari vraćaju u normalno. Na dane korone ne gledam nikako, drago mi je da su iza nas, drago mi je da se publika polako vraća i kinima – mi smo kroz Kino Mediteran 2022. završili sa 60.000 gledatelja i time premašili rekordnu 2019. tako da se nadam nastavku uzlazne putanje koju su nam te 2020. i 2021. prekinule.

Povratak na "staro normalno" povlači sobom i dolaske gostiju, od autora filmova do ljudi iz "industrijskog" programa. Koga sve očekujemo u Splitu?

- Uz ekipe svih domaćih dugih i kratkih filmova, u goste nam stižu inozemni filmaši – glumci Matteo Creatini i Emanuele Linfatti koji će predstaviti talijanski film "Margine" koji otvara ovogodišnji FMFS. Svoju humornu dramu o poliamoriji "Četvero malih odraslih" predstavit će redateljica Selma Vilhunen, a jako sam sretan što nam u goste stiže ekipa filma "Vera" – redatelji Tizza Covi i Rainer Frimmel te glavna glumica Vera Gemma. Ova ekipa je na Veneciji dobila nagradu i za režiju i za glumu, tako da mi je baš drago da ih imamo priliku ugostiti. Za zatvaranje FMFS-a tu je redatelj Aaron Rookus koji će predstaviti film "Goodbye Stranger". U goste nam stižu i predstavnici partnerskih filmskih festivala koji će predstavljati filmove na platou ispred Doma mladih. Tu su i članovi žirija – za dugometražni program predstavnici regionalnih mreža nezavisnih kina iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, a za "Ješke" i kratki program britanska kritičarka Anna Smith, direktor distribucijske kuće Editus Slobodan Čiča te lanjski pobjednik Filip Antonio Lizatović. Program Industrije započinje masterclassom s Robertom McKeejem, autorom knjige "Story: bit, struktura, stil i načela pisanja scenarija", koja je utjecala na tisuće filmskih profesionalaca diljem svijeta. Razgovor se vodi putem interneta, ali uživo iz "Kinoteke" uz moderaciju Nikole Kuprešanina, a predstavit će se i knjiga. I ove godine nastavljamo s radionicom sinkronizacije za mlade glumce, a majstorica u tome, Jelena Miholjević, podijelit će svoje bogato iskustvo i predstaviti svoju knjigu "Taj glas". Tu je još i tradicionalna radionica razvoja projekta i pitchinga koju organiziramo u suradnji s Uredom MEDIA Hrvatske, a na kojoj se ove godine razvija čak 10 projekata. Nikad veći broj gostiju rekao bih.

Nije bilo šanse da dođe i Lea Seydoux? Što bi sve trebalo napraviti za dolazak jedne takve zvijezde?

- Sve goste pozovemo na vrijeme, a puno njih ne može doći i radi obaveza i pretrpanih kalendara. Nekad se otkazivanja dogode u zadnji tren. Mi uvijek dajemo sve od sebe u pogledu pozivanja gostiju, a ja isto volim i naglasiti da bi dolazak neke velike zvijezde zasjenio i ostatak festivala i filmaša, a to baš i nije FMFS "đir".

---

Koji filmovi stižu u distribucuju

Što nas sve do kraja ljeta očekuje na Bačvicama? Koliko će se filmova s FMFS-a moći gledati tijekom ljeta na Bačvicama i otocima, tj. u kinima najesen i zimu?

- Ljetno kino "Bačvice" kao i sva naša Kino Mediteran ljetna kina radit će sigurno do sredine rujna i nastavit ćemo sa našom provjerenom programskom formulom koja je miks novih aktualnih naslova i nezavisnih festivalskih filmova. Ovo ljeto u našoj distribuciji gledat će se domaći "Pelikan", "Najsretniji čovjek na svijetu" Teone Strugar Mitevski, a od stranih filmova s FMFS-a španjolski "Zvijeri", "Zatvor 77", talijanski "Amore" te humorne drame "Četvero malih odraslih" i "Bolesnica". Svi filmovi svoj život započinju u ljetnim kinima i bit će dostupni kino prikazivačima diljem Hrvatske i tijekom ljeta, ali i na jesen za one sredine koje ljeti rade manje

---

---

image

Kino Bačvice za jednog od prethodnih izdanja FMFS-a

Saša Burič/Cropix
---

---

Tvrđava Gripe zaživjela kao festivalska lokacija

Kako se Tvrđava Gripe pokazala kao FMFS lokacija? Ima li šanse da i ona postane ljetno kino tokom sezone ili su dovoljne Bačvice?

- Tvrđava Gripe je postala pravi mali festivalski "bombončić" i puno nas je ljudi pitalo hoće li se ta lokacija i taj program ponoviti. Baš kao i projekcija na trajektu, neke stvari koje radimo su posebne i želimo da budu i ostanu posebne. Ne vidim smisla imati još jedno ljetno kino tijekom cijele sezone pored Ljetnog kina "Bačvice" koje ujedno vapi za obnovom i poboljšanjem infrastrukture. To treba biti prioritet za kojeg se nadam da će se realizirati vrlo brzo, jer s gotovo 15.000 posjetitelja u sezoni i prosjekom od 150 gledatelja po projekciji Ljetno kino "Bačvice" jedno je od najposjećenijih kina u Hrvatskoj koje zaslužuje ozbiljno uređenje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POČINJE 16. FMFS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => POČINJE 16. FMFS 2 0 11454 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-12 19:20:56 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-14 12:41:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-14 12:41:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 154 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Alen Munitić: Dolazak neke velike zvijezde zasjenio bi ostatak festivala i filmaša, a crveni tepih i nije naš 'đir' [metakey] => Festival mediteranskog filma Split, 16. FMFS, Alen Munitić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/12\/25045678.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/12\/14023368.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/12\/25045672.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/12\/25045679.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/12\/25045682.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/12\/25045677.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/12\/25045681.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/12\/25045680.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u010d\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Alen Muniti\u0107: \u201dOno \u0161to me posebno veseli kod ovogodi\u0161njeg programa je njegova raznolikost u svakom smislu, a i \u010dinjenica da ve\u0107inu filmova povezuje optimizam, \u010dak i kada pri\u010daju o ozbiljnim temama\u201d<\/p>","

Kino Ba\u010dvice za jednog od prethodnih izdanja FMFS-a<\/p>","

Vojko Basic\/CROPIX<\/p>","

\u201dJa sam ba\u0161 ponosan \u0161to su doma\u0107i filma\u0161i prepoznali FMFS i to je ogromno priznanje na\u0161em vi\u0161egodi\u0161njem radu\u201d<\/p>","","","

\u201dImam dojam da je procvjetala i kinematografija i distribucija. Selekcija nam je zaista bila te\u0161ka i veliki broj kvalitetnih filmova nije upao na FMFS\u201d<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25045678_1920.jpg":"1920x1080","k_25045678_1280.jpg":"1280x1280","k_25045678_1024.jpg":"1024x1024","k_25045678_640.jpg":"640x640","k_25045678_480.jpg":"480x480","k_25045678_340.jpg":"340x340","k_25045678_220.jpg":"220x220","o_25045678_1280.jpg":"1280x853","o_25045678_1024.jpg":"1024x682","o_25045678_640.jpg":"640x426","o_25045678_480.jpg":"480x320","o_25045678_340.jpg":"340x226","o_25045678_220.jpg":"220x146","h_25045678_1280.jpg":"1280x854","h_25045678_1024.jpg":"1024x683","h_25045678_640.jpg":"640x427","h_25045678_480.jpg":"480x320","h_25045678_340.jpg":"340x227","h_25045678_220.jpg":"220x147","pp_25045678_1280.jpg":"1280x1628","pp_25045678_1024.jpg":"1024x1303","pp_25045678_640.jpg":"640x814","pp_25045678_480.jpg":"480x611","pp_25045678_340.jpg":"340x432","pp_25045678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1134","hd_14023368_1920.jpg":"1920x1080","k_14023368_1280.jpg":"1280x1280","k_14023368_1024.jpg":"1024x1024","k_14023368_640.jpg":"640x640","k_14023368_480.jpg":"480x480","k_14023368_340.jpg":"340x340","k_14023368_220.jpg":"220x220","o_14023368_1280.jpg":"1280x756","o_14023368_1024.jpg":"1024x604","o_14023368_640.jpg":"640x378","o_14023368_480.jpg":"480x283","o_14023368_340.jpg":"340x200","o_14023368_220.jpg":"220x129","h_14023368_1280.jpg":"1280x854","h_14023368_1024.jpg":"1024x683","h_14023368_640.jpg":"640x427","h_14023368_480.jpg":"480x320","h_14023368_340.jpg":"340x227","h_14023368_220.jpg":"220x147","pp_14023368_1280.jpg":"1280x1628","pp_14023368_1024.jpg":"1024x1303","pp_14023368_640.jpg":"640x814","pp_14023368_480.jpg":"480x611","pp_14023368_340.jpg":"340x432","pp_14023368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25045672_1920.jpg":"1920x1080","k_25045672_1280.jpg":"1280x1280","k_25045672_1024.jpg":"1024x1024","k_25045672_640.jpg":"640x640","k_25045672_480.jpg":"480x480","k_25045672_340.jpg":"340x340","k_25045672_220.jpg":"220x220","o_25045672_1280.jpg":"1280x853","o_25045672_1024.jpg":"1024x682","o_25045672_640.jpg":"640x426","o_25045672_480.jpg":"480x320","o_25045672_340.jpg":"340x226","o_25045672_220.jpg":"220x146","h_25045672_1280.jpg":"1280x854","h_25045672_1024.jpg":"1024x683","h_25045672_640.jpg":"640x427","h_25045672_480.jpg":"480x320","h_25045672_340.jpg":"340x227","h_25045672_220.jpg":"220x147","pp_25045672_1280.jpg":"1280x1628","pp_25045672_1024.jpg":"1024x1303","pp_25045672_640.jpg":"640x814","pp_25045672_480.jpg":"480x611","pp_25045672_340.jpg":"340x432","pp_25045672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25045679_1920.jpg":"1920x1080","k_25045679_1280.jpg":"1280x1280","k_25045679_1024.jpg":"1024x1024","k_25045679_640.jpg":"640x640","k_25045679_480.jpg":"480x480","k_25045679_340.jpg":"340x340","k_25045679_220.jpg":"220x220","o_25045679_1280.jpg":"1280x853","o_25045679_1024.jpg":"1024x682","o_25045679_640.jpg":"640x426","o_25045679_480.jpg":"480x320","o_25045679_340.jpg":"340x226","o_25045679_220.jpg":"220x146","h_25045679_1280.jpg":"1280x854","h_25045679_1024.jpg":"1024x683","h_25045679_640.jpg":"640x427","h_25045679_480.jpg":"480x320","h_25045679_340.jpg":"340x227","h_25045679_220.jpg":"220x147","pp_25045679_1280.jpg":"1280x1628","pp_25045679_1024.jpg":"1024x1303","pp_25045679_640.jpg":"640x814","pp_25045679_480.jpg":"480x611","pp_25045679_340.jpg":"340x432","pp_25045679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1247","hd_25045682_1920.jpg":"1920x1080","k_25045682_1280.jpg":"1280x1280","k_25045682_1024.jpg":"1024x1024","k_25045682_640.jpg":"640x640","k_25045682_480.jpg":"480x480","k_25045682_340.jpg":"340x340","k_25045682_220.jpg":"220x220","o_25045682_1280.jpg":"1280x831","o_25045682_1024.jpg":"1024x665","o_25045682_640.jpg":"640x415","o_25045682_480.jpg":"480x311","o_25045682_340.jpg":"340x220","o_25045682_220.jpg":"220x142","h_25045682_1280.jpg":"1280x854","h_25045682_1024.jpg":"1024x683","h_25045682_640.jpg":"640x427","h_25045682_480.jpg":"480x320","h_25045682_340.jpg":"340x227","h_25045682_220.jpg":"220x147","pp_25045682_1280.jpg":"1280x1628","pp_25045682_1024.jpg":"1024x1303","pp_25045682_640.jpg":"640x814","pp_25045682_480.jpg":"480x611","pp_25045682_340.jpg":"340x432","pp_25045682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_25045677_1920.jpg":"1920x1080","k_25045677_1280.jpg":"1280x1280","k_25045677_1024.jpg":"1024x1024","k_25045677_640.jpg":"640x640","k_25045677_480.jpg":"480x480","k_25045677_340.jpg":"340x340","k_25045677_220.jpg":"220x220","o_25045677_1280.jpg":"1280x848","o_25045677_1024.jpg":"1024x678","o_25045677_640.jpg":"640x424","o_25045677_480.jpg":"480x318","o_25045677_340.jpg":"340x225","o_25045677_220.jpg":"220x145","h_25045677_1280.jpg":"1280x854","h_25045677_1024.jpg":"1024x683","h_25045677_640.jpg":"640x427","h_25045677_480.jpg":"480x320","h_25045677_340.jpg":"340x227","h_25045677_220.jpg":"220x147","pp_25045677_1280.jpg":"1280x1628","pp_25045677_1024.jpg":"1024x1303","pp_25045677_640.jpg":"640x814","pp_25045677_480.jpg":"480x611","pp_25045677_340.jpg":"340x432","pp_25045677_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25045681_1920.jpg":"1920x1080","k_25045681_1280.jpg":"1280x1280","k_25045681_1024.jpg":"1024x1024","k_25045681_640.jpg":"640x640","k_25045681_480.jpg":"480x480","k_25045681_340.jpg":"340x340","k_25045681_220.jpg":"220x220","o_25045681_1280.jpg":"1280x853","o_25045681_1024.jpg":"1024x682","o_25045681_640.jpg":"640x426","o_25045681_480.jpg":"480x320","o_25045681_340.jpg":"340x226","o_25045681_220.jpg":"220x146","h_25045681_1280.jpg":"1280x854","h_25045681_1024.jpg":"1024x683","h_25045681_640.jpg":"640x427","h_25045681_480.jpg":"480x320","h_25045681_340.jpg":"340x227","h_25045681_220.jpg":"220x147","pp_25045681_1280.jpg":"1280x1628","pp_25045681_1024.jpg":"1024x1303","pp_25045681_640.jpg":"640x814","pp_25045681_480.jpg":"480x611","pp_25045681_340.jpg":"340x432","pp_25045681_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_25045680_1920.jpg":"1920x1080","k_25045680_1280.jpg":"1280x1280","k_25045680_1024.jpg":"1024x1024","k_25045680_640.jpg":"640x640","k_25045680_480.jpg":"480x480","k_25045680_340.jpg":"340x340","k_25045680_220.jpg":"220x220","o_25045680_1280.jpg":"1280x1920","o_25045680_1024.jpg":"1024x1536","o_25045680_640.jpg":"640x960","o_25045680_480.jpg":"480x720","o_25045680_340.jpg":"340x510","o_25045680_220.jpg":"220x330","h_25045680_1280.jpg":"1280x854","h_25045680_1024.jpg":"1024x683","h_25045680_640.jpg":"640x427","h_25045680_480.jpg":"480x320","h_25045680_340.jpg":"340x227","h_25045680_220.jpg":"220x147","pp_25045680_1280.jpg":"1280x1628","pp_25045680_1024.jpg":"1024x1303","pp_25045680_640.jpg":"640x814","pp_25045680_480.jpg":"480x611","pp_25045680_340.jpg":"340x432","pp_25045680_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15077542 Threads: 4 Questions: 3158413626 Slow queries: 7061851 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235117726 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/alen-munitic-dolazak-neke-velike-zvijezde-zasjenio-bi-ostatak-festivala-i-filmasa-a-crveni-tepih-i-nije-nas-dir-1298370 [printLink] => /kultura/film-tv/alen-munitic-dolazak-neke-velike-zvijezde-zasjenio-bi-ostatak-festivala-i-filmasa-a-crveni-tepih-i-nije-nas-dir-1298370?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245802 [name] => Festival mediteranskog filma Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => festival-mediteranskog-filma-split [link] => /tag/festival-mediteranskog-filma-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 719639 [name] => 16. FMFS [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-13 18:58:19 [main_article_id] => 0 [alias] => 16-fmfs [link] => /tag/16-fmfs ) [2] => stdClass Object ( [id] => 245796 [name] => Alen Munitić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-munitic [link] => /tag/alen-munitic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 219547 [name] => fmfs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fmfs [link] => /tag/fmfs ) [4] => stdClass Object ( [id] => 717451 [name] => FMFS 2023. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-24 17:52:36 [main_article_id] => 0 [alias] => fmfs-2023 [link] => /tag/fmfs-2023 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POČINJE 16. FMFS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Alen Munitić: Dolazak neke velike zvijezde zasjenio bi ostatak festivala i filmaša, a crveni tepih i nije naš ‘đir‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/12/25045678.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Alen Munitić: ”Ono što me posebno veseli kod ovogodišnjeg programa je njegova raznolikost u svakom smislu, a i činjenica da većinu filmova povezuje optimizam, čak i kada pričaju o ozbiljnim temama”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/12/25045678.jpg [title] =>

Alen Munitić: ”Ono što me posebno veseli kod ovogodišnjeg programa je njegova raznolikost u svakom smislu, a i činjenica da većinu filmova povezuje optimizam, čak i kada pričaju o ozbiljnim temama”

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/12/14023368.jpg [title] =>

Kino Bačvice za jednog od prethodnih izdanja FMFS-a

Saša Burič/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/12/25045672.jpg [title] =>

Vojko Basic/CROPIX

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/12/25045679.jpg [title] =>

”Ja sam baš ponosan što su domaći filmaši prepoznali FMFS i to je ogromno priznanje našem višegodišnjem radu”

Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/12/25045682.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/12/25045677.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/12/25045681.jpg [title] =>

”Imam dojam da je procvjetala i kinematografija i distribucija. Selekcija nam je zaista bila teška i veliki broj kvalitetnih filmova nije upao na FMFS”

Vojko Bašić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/12/25045680.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sve je spremno za šesnaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split, lijepo stoji na naslovnici specijalnog FMFS priloga friško objavljenog u "Slobodnoj". I jest. No, festival ne može početi prije nego što direktor Alen Munitić bude tradicionalno intervjuiran za "Slobodnu". To je tradicija duga sad već 16 godina.

Ovogodišnji FMFS najavljen je projekcijom filma "Od petka do petka" upriličenom na trajektu. Je li to nešto to ste već neko vrijeme htjeli napraviti i koliko tu ima simbolike s obzirom da trajekti povezuju otočka kina u sklopu Kina Mediteran?

- Za projekciju ovog filma s kojom smo sudjelovali u programu "Smojinih 100" od samog početka bila nam je želja da organiziramo nešto posebno. Od izbora samog filma, koji je zaista pomalo zaboravljen, pa do ideje da projekcija bude na trajektu. U ovom slučaju simbolike ima puno – od toga da je Smoje puno vremena provodio na trajektima, zatim Boris Dvornik koji kao glavni junak ovog filma "biži" na otoke, a tu je onda i Kino Mediteran i naša duboka povezanost s otocima.

Trajekt je bio na vezu u splitskoj luci. Postoji li šansa da za iduće izdanje FMFS-a, ili općenito, projekcija bude na trajektu koji plovi, možda i kao turistička ponuda?

- Nama ovo nije bila prva projekcija na trajektu. Moramo se prisjetiti i premijerne projekcije filma "Modri kavez" Brune Bajić. FMFS i Kino Mediteran vole iznenaditi posebnim projekcijama na originalnim lokacijama. Međutim naš primarni cilj je uvijek revitalizacija samih kina i u kontekstu turističke ponude ima li što bolje od naših brojnih ljetnih kina diljem Dalmacije. Sigurno je da ćemo u budućnosti imati još ovakvih projekcija jer imamo puno zanimljivih ideja za kino, ali njihova funkcija je uvijek da budu posebne i prigodne.

Dotad, što sve nudi 16. FMFS? Što biste prvo istaknuli iz "nikad većeg programa" od stranih i domaćih filmova?

- Ono što mene posebno veseli kod ovogodišnjeg programa je njegova raznolikost u svakom smislu, a i činjenica da većinu filmova povezuje optimizam, čak i kada pričaju o ozbiljnim temama. Tako ove godine imamo i talijanski mafijaški triler, egipatski akcijski blockbuster, napetu španjolsku zatvorsku pobunu, veselu obiteljsku komediju, dokumentarce o posljednjem talijanskom plejboju i o zadnjem dječaku u školi na malom grčkom otoku. Što bi se reklo: za svakoga po nešto. Posebno ove godine želim istaknuti filmove u "Kinoteci" – svi se uvijek fokusiraju na Ljetno kino Bačvice i Tvrđavu Gripe, ali zaista odlične naslove imamo na programu "Kinoteke" svaki dan u 19h.

---

image

"Imam dojam da je procvjetala i kinematografija i distribucija. Selekcija nam je zaista bila teška i veliki broj kvalitetnih filmova nije upao na FMFS"

Vojko Bašić/Cropix
---

Zanimljivo je da u programu imate jedan visokobudžetni akcijski film iz Egipta, što je rijetkost za FMFS...

- Mi se svake godine trudimo da naš program bude raznolik, kako žanrovski tako i zemljopisno. Međutim selekcija ovisi i o samoj ponudi. "Kira i Gin" se pojavio ove godine i radi se o pravom akcijskom spektaklu i najvećoj filmskoj produkciji ikada snimljenoj u Egiptu s njihovim najvećim glumačkim zvijezdama. Film se bavi temom egipatske revolucije iz 1919. i osim ogromne gledanosti u samom Egiptu, jako je gledan u svim državama koje su bile britanske kolonije. Dodatna zanimljivost je da je jedan mali dio filma sniman i u Hrvatskoj.

Ove godine je nikad veći naglasak na filmovima za djecu?

- Mi cijelu godinu radimo s kinima i naš glavni cilj je da nakon 10 godina uspješne revitalizacije kina koju smo napravili, ta kina opstanu i da se ne ponove zatvaranja kakva su se događala devedesetih godina. Ono što primjećujemo u svim našim kinima je sve manji broj mlađe publike i jedan od naših prioriteta zaista postaje rad s djecom i mladima i razvoj novih generacija kino posjetitelja. Zato i FMFS mora naglasiti filmove za djecu, privući mlade generacije da se zaljube u kino, u festival, u gledanje filma na velikom platnu. Iskreno pozivam sve filmoljupce da svoje najmlađe povedu u Tvrđavu Gripe na sjajnu norvešku komediju "Kraljica plesa" – film za sve generacije, od 7 do 77, koji se bavi iznimno važnom tematikom današnjice, a koji će ujedno publiku zabaviti i rasplesati. Za one mlađe od sedam godina u "Kinoteci" imamo program "Krenimo od 0", u kojem su odabrani kratki animirani filmovi domaće produkcije, nastali prema slikovnicama. "Krenimo od 0" osim kratkih filmova imat će i radionicu crtanja filmskih plakata u suradnji s našim partnerima iz Split Nomad Gallery.

Španjolska kinematografija ostvaruje povratak na FMFS, a imate i kvalitetnih francuskih filmova...

- Španjolska kinematografija je zadnjih godina zaista imala jednu malu krizu, a onda je započelo buđenje i ove godine je ponuda Španjolaca zaista bila ogromna. Imamo čak četiri naslova, a "ispod crte" su ostala još četiri koja bi u bilo kojoj drugoj godini "ladno" mogla u program Festivala. Naravno da će svima zapeti za oko povratak Rodriga Sorogoyena ("Vlast") i Alberta Rodrigueza ("Močvara") s njihovim novim filmovima "Zvijeri" i "Zatvor 77", ali ljubitelje Španjolaca pozivam da ne propuste dva odlična naslova u "Kinoteci": "Mantikora" i "Matria". U hrabroj i kontroverznoj "Mantikori" hvaljeni španjolski redatelj Carlos Vermut istražuje jedan od krajnjih tabua društva kroz borbu glavnog lika da potisne svoje mračne nagone, dok je "Matria" dinamična drama iz Galicije kojom dominira impresivna glumačka izvedba Maríe Vázquez. Francuze nam predstavlja našoj publici poznata Mia Hansen Love ("Eden", "Sve što dolazi") s novim filmom "Jednog lijepog jutra" s briljantnom Léom Seydoux u glavnoj ulozi te jako zanimljiv film "Svi smo ipak bili slijepi", sudski triler u režiji Béatrice Pollet koji se bavi intrigantnom temom negirane trudnoće uslijed koje trudna žena ne doživljava čak ni fizičke promjene na tijelu. Ovaj film nastao prema istinitom događaju otkrili smo na festivalu u Tallinnu.

U oko upada da su hrvatski filmaši definitivno zaozbiljno uzeli FMFS kao lansirnu rampu svojih filmova, pa nakon "Matere" i "Baci se na pod" ove godine imamo i premijeru "Pelikana" i dokumentarca "El Shatt – nacrt za utopiju"?

- Ja sam baš ponosan što su domaći filmaši prepoznali FMFS i to je ogromno priznanje našem višegodišnjem radu. Prepoznata je naša atmosfera bez crvenog tapeta, genijalna splitska publika koja iskreno svake godine dočeka autore i to još u onako lijepom prostoru kao što je Ljetno kino "Bačvice". Bitno je naglasiti da kroz Kino Mediteran osiguravamo i da filmovi dođu do većeg broja gledatelja na ljetnim turnejama i zapravo smo kroz sinergiju FMFS-a i Kina Mediteran razvili jedan poseban model distribucije filmova koji se iz godine u godinu pokazuje uspješnim. "Pelikan" je debitantski film Filipa Herakovića, humorna drama o nogometašu s krizom identiteta i na FMFS stiže kao hrvatska premijera, a već je nagrađivan na međunarodnoj sceni. Drago mi je što smo ovom filmu ujedno i distributeri na području cijele Hrvatske. S Ivanom Ramljakom nas također veže jedan poseban odnos. Još od njegovog filma "Kino otok" i počašćen sam što će "El Shatt – nacrt za utopiju" baš u Splitu imati svoju svjetsku premijeru, jer priča o El Shattu je dalmatinska priča, a redatelj je našao sjajne protagoniste i vrijedne arhivske snimke, čiji je značaj zaista velik u kontekstu prisjećanja na ovaj važan dio dalmatinske povijesti.

Spominjući lansirnu rampu, kratkometražni program "Ješke" je upravo to za mlade autore, a i tu je ove godine puno premijera...

- Program "Ješke" je tijekom godina stekao veliku popularnost među publikom, ali i među autorima. Osim što filmovima dajemo prime time u Ljetnom kinu "Bačvice", na ovaj program stavljamo i glavni natjecateljski fokus. Većina redatelja su mladi autori, koji su budućnost domaće kinematografije. Na FMFS-u se natječu za najveću novčanu nagradu u Hrvatskoj za kratkometražni film. Pobjedniku ide 2500 eura, a po 500 eura pobjedniku po izboru publike i autoru najboljeg scenarija. Tri tjedna nakon premijere u Cannesu "Prava istina priče o šori" Andree Slaviček otvara FMFS, prvi put u Hrvatskoj gledamo i film Igora Grubića "Ingresso Animali Vivi". Na Bačvicama će svjetsku premijeru imati i Karla Lulić, Ivan Efendić i Krešimir Štulina. Među "Ješkama" su i redatelji Rino Barbir, Sunčica Fradelić, Martina Meštrović, Ana Šiškov, sve redom imena koja moramo zapamtiti.

---

image

"Ja sam baš ponosan što su domaći filmaši prepoznali FMFS i to je ogromno priznanje našem višegodišnjem radu"

Vojko Bašić/Cropix
---

FMFS najavljuje 78 filmova iz 26 zemalja. Stječete li dojam da je kinematografija opet procvjetala nakon korone i kako s odmakom gledate na koronske dane?

- Ja sam definitivno dojma da je procvjetala i kinematografija i distribucija. Ove godine sam posjetio Veneciju, Rotterdam i Berlin nakon trogodišnje pauze i to se osjetilo i među filmašima i među publikom. Selekcija nam je zaista bila teška i veliki broj kvalitetnih filmova nije upao na FMFS i baš me veseli da se stvari vraćaju u normalno. Na dane korone ne gledam nikako, drago mi je da su iza nas, drago mi je da se publika polako vraća i kinima – mi smo kroz Kino Mediteran 2022. završili sa 60.000 gledatelja i time premašili rekordnu 2019. tako da se nadam nastavku uzlazne putanje koju su nam te 2020. i 2021. prekinule.

Povratak na "staro normalno" povlači sobom i dolaske gostiju, od autora filmova do ljudi iz "industrijskog" programa. Koga sve očekujemo u Splitu?

- Uz ekipe svih domaćih dugih i kratkih filmova, u goste nam stižu inozemni filmaši – glumci Matteo Creatini i Emanuele Linfatti koji će predstaviti talijanski film "Margine" koji otvara ovogodišnji FMFS. Svoju humornu dramu o poliamoriji "Četvero malih odraslih" predstavit će redateljica Selma Vilhunen, a jako sam sretan što nam u goste stiže ekipa filma "Vera" – redatelji Tizza Covi i Rainer Frimmel te glavna glumica Vera Gemma. Ova ekipa je na Veneciji dobila nagradu i za režiju i za glumu, tako da mi je baš drago da ih imamo priliku ugostiti. Za zatvaranje FMFS-a tu je redatelj Aaron Rookus koji će predstaviti film "Goodbye Stranger". U goste nam stižu i predstavnici partnerskih filmskih festivala koji će predstavljati filmove na platou ispred Doma mladih. Tu su i članovi žirija – za dugometražni program predstavnici regionalnih mreža nezavisnih kina iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, a za "Ješke" i kratki program britanska kritičarka Anna Smith, direktor distribucijske kuće Editus Slobodan Čiča te lanjski pobjednik Filip Antonio Lizatović. Program Industrije započinje masterclassom s Robertom McKeejem, autorom knjige "Story: bit, struktura, stil i načela pisanja scenarija", koja je utjecala na tisuće filmskih profesionalaca diljem svijeta. Razgovor se vodi putem interneta, ali uživo iz "Kinoteke" uz moderaciju Nikole Kuprešanina, a predstavit će se i knjiga. I ove godine nastavljamo s radionicom sinkronizacije za mlade glumce, a majstorica u tome, Jelena Miholjević, podijelit će svoje bogato iskustvo i predstaviti svoju knjigu "Taj glas". Tu je još i tradicionalna radionica razvoja projekta i pitchinga koju organiziramo u suradnji s Uredom MEDIA Hrvatske, a na kojoj se ove godine razvija čak 10 projekata. Nikad veći broj gostiju rekao bih.

Nije bilo šanse da dođe i Lea Seydoux? Što bi sve trebalo napraviti za dolazak jedne takve zvijezde?

- Sve goste pozovemo na vrijeme, a puno njih ne može doći i radi obaveza i pretrpanih kalendara. Nekad se otkazivanja dogode u zadnji tren. Mi uvijek dajemo sve od sebe u pogledu pozivanja gostiju, a ja isto volim i naglasiti da bi dolazak neke velike zvijezde zasjenio i ostatak festivala i filmaša, a to baš i nije FMFS "đir".

---

Koji filmovi stižu u distribucuju

Što nas sve do kraja ljeta očekuje na Bačvicama? Koliko će se filmova s FMFS-a moći gledati tijekom ljeta na Bačvicama i otocima, tj. u kinima najesen i zimu?

- Ljetno kino "Bačvice" kao i sva naša Kino Mediteran ljetna kina radit će sigurno do sredine rujna i nastavit ćemo sa našom provjerenom programskom formulom koja je miks novih aktualnih naslova i nezavisnih festivalskih filmova. Ovo ljeto u našoj distribuciji gledat će se domaći "Pelikan", "Najsretniji čovjek na svijetu" Teone Strugar Mitevski, a od stranih filmova s FMFS-a španjolski "Zvijeri", "Zatvor 77", talijanski "Amore" te humorne drame "Četvero malih odraslih" i "Bolesnica". Svi filmovi svoj život započinju u ljetnim kinima i bit će dostupni kino prikazivačima diljem Hrvatske i tijekom ljeta, ali i na jesen za one sredine koje ljeti rade manje

---

---

image

Kino Bačvice za jednog od prethodnih izdanja FMFS-a

Saša Burič/Cropix
---

---

Tvrđava Gripe zaživjela kao festivalska lokacija

Kako se Tvrđava Gripe pokazala kao FMFS lokacija? Ima li šanse da i ona postane ljetno kino tokom sezone ili su dovoljne Bačvice?

- Tvrđava Gripe je postala pravi mali festivalski "bombončić" i puno nas je ljudi pitalo hoće li se ta lokacija i taj program ponoviti. Baš kao i projekcija na trajektu, neke stvari koje radimo su posebne i želimo da budu i ostanu posebne. Ne vidim smisla imati još jedno ljetno kino tijekom cijele sezone pored Ljetnog kina "Bačvice" koje ujedno vapi za obnovom i poboljšanjem infrastrukture. To treba biti prioritet za kojeg se nadam da će se realizirati vrlo brzo, jer s gotovo 15.000 posjetitelja u sezoni i prosjekom od 150 gledatelja po projekciji Ljetno kino "Bačvice" jedno je od najposjećenijih kina u Hrvatskoj koje zaslužuje ozbiljno uređenje.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Saša Burič/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Alen Munitić: ”Ono što me posebno veseli kod ovogodišnjeg programa je njegova raznolikost u svakom smislu, a i činjenica da većinu filmova povezuje optimizam, čak i kada pričaju o ozbiljnim temama”

Saša Burič/Cropix

Kino Bačvice za jednog od prethodnih izdanja FMFS-a

Vojko Bašić/Cropix

Vojko Basic/CROPIX

Vojko Bašić/Cropix

”Ja sam baš ponosan što su domaći filmaši prepoznali FMFS i to je ogromno priznanje našem višegodišnjem radu”

Vojko Bašić/Cropix

”Imam dojam da je procvjetala i kinematografija i distribucija. Selekcija nam je zaista bila teška i veliki broj kvalitetnih filmova nije upao na FMFS”

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/alen-munitic-dolazak-neke-velike-zvijezde-zasjenio-bi-ostatak-festivala-i-filmasa-a-crveni-tepih-i-nije-nas-dir-1298370 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=af29ff59911b91a39f1ee9002294aaf28889adaf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Alen+Muniti%C4%87%3A+Dolazak+neke+velike+zvijezde+zasjenio+bi+ostatak+festivala+i+filma%C5%A1a%2C+a+crveni+tepih+i+nije+na%C5%A1+%E2%80%98%C4%91ir%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Falen-munitic-dolazak-neke-velike-zvijezde-zasjenio-bi-ostatak-festivala-i-filmasa-a-crveni-tepih-i-nije-nas-dir-1298370 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Falen-munitic-dolazak-neke-velike-zvijezde-zasjenio-bi-ostatak-festivala-i-filmasa-a-crveni-tepih-i-nije-nas-dir-1298370 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POČINJE 16. FMFS [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Film & TVPOČINJE 16. FMFS

Alen Munitić: Dolazak neke velike zvijezde zasjenio bi ostatak festivala i filmaša, a crveni tepih i nije naš ‘đir‘

Piše Marko Njegić
14. lipnja 2023. - 14:41
Alen Munitić: ”Ono što me posebno veseli kod ovogodišnjeg programa je njegova raznolikost u svakom smislu, a i činjenica da većinu filmova povezuje optimizam, čak i kada pričaju o ozbiljnim temama”Vojko Bašić/Cropix

Sve je spremno za šesnaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split, lijepo stoji na naslovnici specijalnog FMFS priloga friško objavljenog u "Slobodnoj". I jest. No, festival ne može početi prije nego što direktor Alen Munitić bude tradicionalno intervjuiran za "Slobodnu". To je tradicija duga sad već 16 godina.

Ovogodišnji FMFS najavljen je projekcijom filma "Od petka do petka" upriličenom na trajektu. Je li to nešto to ste već neko vrijeme htjeli napraviti i koliko tu ima simbolike s obzirom da trajekti povezuju otočka kina u sklopu Kina Mediteran?

- Za projekciju ovog filma s kojom smo sudjelovali u programu "Smojinih 100" od samog početka bila nam je želja da organiziramo nešto posebno. Od izbora samog filma, koji je zaista pomalo zaboravljen, pa do ideje da projekcij...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:23