stdClass Object ( [id] => 168920 [title] => Duško Mucalo: I dalje imam podršku Grada i Željka Keruma [alias] => dusko-mucalo-i-dalje-imam-podrsku-grada-i-zeljka-keruma [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Duško Mucalo, v.d. intendanta HNK Split, priveo je kraju drugu kazališnu sezonu. Već početkom idućeg tjedna bit će u kazalištu raspisan novi natječaj za intendanta - peti po redu - kada za petog člana Kazališnog vijeća od str ane Grada bude imenovan dr. Joško Belamarić. Uz to, očekuje ga i priprema nove sezone - bez obzira na to hoće li se prijaviti na natječaj ili ne - i ponovno uloga “logističara” na Splitskom ljetu koje i ove godine vodi maestro Nikša Bareza. Mandat vršitelja dužnosti traje mu do 6. listopada.

S Duškom Mucalom razgovarali smo neposredno nakon njegova povratka iz Beograda, Zagreba i Osijeka, gdje je bio radi gostovanja, ali i dogovora o nekim budućim projektima. U Beogradu je splitska Drama gostovala s predstavom “Smrt trgovačkog putnika” koja je odlično primljena, a u Osijeku je bilo razgovora o opernoj koprodukciji, o “Zrinjskome” na osječkoj Tvrđi.

Kerumova podrška

Budući da dogovarate nove projekte, znači li to da planirate i dalje voditi splitski teatar?

- Moj mandat vršitelja dužnosti traje do 6. listopada, ali program za iduću sezonu moram pripremiti već do 20. srpnja. Za to, među ostalim, primam plaću. Bez obzira na to tko će biti intendant, teren mora biti pripremljen, s naslovima premijera i imenima redatelja. Istina, ako dođe netko drugi, ne mora se toga striktno pridržavati, ali ako ja ostanem, onda ću taj program i realizirati.

Već ovoga ponedjeljka, kako smo saznali, očekuje se novi natječaj. Mislite li da će vas Grad podržati unatoč lošim reakcijama nakon zadnje objave minusa u kazališnoj blagajni?

- Ako se prijavim, bit će mi to peti natječaj i, mislim, deveta provjera, odnosno glasovanje. U tome sam apsolutni rekorder. A podršku Grada koliko znam, imam. Uostalom, to je  gradonačelnik Kerum i izjavio. Inače, svi koji su bili Kerumovi protivnici automatski su bili od početka protiv mene, odnosno, protiv intendanta kojega je on postavio, mada ja nisam član ni jedne stranke. S gospodinom Kerumom me, kao i prije dvije godine, veže ista stvar: međusobno poštovanje.

Krajem veljače održali ste press-konferenciju na kojoj ste minus od 2,4 milijuna kuna za 2011. godinu raščlanili na razne kategorije, a bivše vijeće nije prihvatilo financijski izvještaj. Koliki je minus sada? Govori se o svoti od preko tri milijuna?


-To nije točno. Za prvo tromjesečje ove godine minus iznosi 500 tisuća kuna, što je logičan financijski rezultat jer smo postavili četiri premijere, a prihodi dolaze kasnije, što odgovara i stanju koje sam zatekao prilikom dolaska u HNK. Vrlo je neobično da je lani, također u prvom tromjesečju, „izronio“ minus od milijun i 600 tisuća kuna.

Kako ste onda smanjili minus i imate li dugova?

- Sve su špine stisnute. Mora tako biti da bi kazalište uopće opstalo. Dug je smanjen u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine za 75 posto, a do kraja lipnja planiramo biti na nuli. Prošle godine napravili smo tri premijere više, što je bio dodatni trošak, a recesija je također učinila svoje. Tu sam, inače, bio u velikoj zabludi. Mislio sam da će mi pljeskati zbog bogatijeg programa, da je kultura primarna. Međutim, novčane su afere interesantnije od teatra. Nekakva statisfakcija mi je da mi ni najveći oponenti nisu imputirali da sam i kunu stavio u svoj džep. Dugove rješavamo postupno, a i dobavljači su se voljni malo strpjeti. Međutim, sigurno više nikada neću raditi tri premijere “viška”.

Nedavno je imenovano novo Kazališno vijeće. U kakvim ste odnosima?

- Živim u ovom gradu 58 godina pa je jasno da poznajem sve članove ovog, kao što sam poznavao i članove bivšeg vijeća koje je zajedno sa mnom progutalo mnogo „gorkih pilula“. Želim im  svakako zahvaliti na suradnji. Što se tiče članova novog Vijeća, riječ je o kvalitetnim ljudima s kojima ću surađivati jednako dobro kao i sa starim vijećem.

Kako komentirate činjenicu da u protekle dvije godine stalno fali i traži se taj peti član Vijeća?

- To nije u mojoj domeni. Zadnji put je došao prijedlog iz Ministarstva da osim tri člana koja imenuje Grad i jednog predstavnika umjetnika treba kazalište izabrati još jednog djelatnika u Vijeće. Ali, zbog toga bi trebalo mijenjati Statut, a ja to ne smijem napraviti dok tako ne propiše novi Zakon o kazalištu. Uostalom, to nisu napravili ni ostali nacionalni teatri. Gradsko vijeće će tako na svojoj sljedećoj sjednici izabrati petog člana i sve će biti regularno.

Splitsko ljeto

Kako ocjenjujete proteklu sezonu?

- Držao sam se načela da treba voditi računa o publici, ali ne povlađivati joj. Nitko ne može reći da su dramski naslovi poput “Romea i Julije”, ”Kaćuša”, “Preobrazbe” ili opernih naslova “Šišmiš” i “Silovanje Lukrecije” povlađivanje, a balet koji imamo najbolji je u regiji; dokazali su to s “Grkom Zorbom” i “Trnoružicom”. Inače, najugodnije iznenađenje mi je bila upravo “Preobrazba”, a rad Vlatke Vorkapić na “Wirginiji Woolf” pojam je profesionalnosti. Verdijeva opera “I vespri siciliani” je nažalost otpala, ali to je jedna od najskupljih opera, a sponzor je nije bio spreman pratiti. Ukratko, ja sam zadovoljan, ali, to je nebitno, bitno je da je zadovoljna publika.

Ipak, išli ste ove sezone na starije i provjerene naslove - jedino su “Kaćuše” bile novije?

- Ne želim da netko misli da sam protivnik alternativnog teatra, naprotiv. Kad se takva scena formira u Domu mladeži, spremni smo surađivati i pomoći, ali takav program ne može biti osnova nacionalnog kazališta.

Jeste li ipak za novu sezonu planirali nešto “svježije”?

- Jest, osim jednog naslova, ostali se nisu izvodili na našim daskama ili, ako jesu, to je bilo jako davno. Međutim, ne mogu još o njima govoriti jer sam u dogovorima s redateljima, a i Vijeće mora odobriti program.

Kakva će biti vaša ovogodišnja suradnja s ravnateljem Splitskog ljeta?

- S moje strane nije bilo niti će biti nikakvih problema. Dogodine, kako je najavila ministrica Zlatar Violić, festival će se vratiti pod okrilje kazališta. To jedino i ima smisla jer ekipa koja je odradila sezonu, može i ove tri premijere. I ove sam godine u funkciji logističara; kontrolirat ću rashode, ali na prihode, odnosno, broj prodanih ulaznica, nažalost, ne mogu utjecati. Lani je i Splitsko ljeto imalo minus, 338 tisuća kuna u jednome mjesecu. Da je tako poslovalo cijelu godinu, bio bi to minus od četiri milijuna.

Ipak, priželjkujete li uspješno Splitsko ljeto?

- Svakako. U prvom redu zbog publike, a i zato što planiram sve tri premijere uvrstiti u repertoar iduće sezone. Mislim da će program biti dobar: s “Nabuccom” se teško može pogriješiti, balet je provjeren, a “Adio kauboju” odlična knjiga od koje će Ivica Buljan kao iskusan redatelj, nadam se, znati napraviti dobru dramsku predstavu. Onim gledateljima koji premijere pogledaju na festivalu, u sezoni ćemo pak ponuditi neke druge mogućnosti, moći će ako žele izabrati neke programe s Marulićevih dana, a možda i otići u Zagreb na njihove izvedbe.

jasmina parić

‘Nisam još odlučio’

Hoćete li se opet prijaviti na natječaj za intendanta? Teško je povjerovati da se još niste odlučili....

- Još važem tu odluku i imam gotovo čitav mjesec dana da je donesem. Moram sagledati niz ozbiljnih faktora, ali ako se prijavim to će najmanje biti zbog “atraktivnosti” mjesta. Kazalište iscrpljuje fizički i psihički, ali radost nakon uspješne premijere je nemjerljiva; od 12 do 14 sati na dan provodim u njemu, pomirio sam u kući sukobljene strane, ali svoje prijatelje jedva stignem viđati, dok je obitelji također teže. Prije dolaska u teatar sam i zarađivao više, a to spominjem samo zbog onih koji misle da sam se u kazalište došao uhljebiti.

‘Sve se može’

U kakvim ste danas odnosima s ravnateljima ansambala? Almira Osmanović i Ivica Čikeš svojevremeno su vas spremno podržali, a koliko znam, odnosi su malo zahladnjeli.

- Mi imamo kolegij svakoga jutra, donosimo odluke, pa se i svađamo, ali konstruktivno. Kada bih s nekim bio u jako lošim odnosima do te mjere da to ugrožava normalno funkcioniranje kazališta, smijenio bih ga.

Možda ne možete?

- Sve se može. Ipak sam dosta toga raščistio u posljednje dvije godine.

Kada ste preuzeli funkciju, kazali ste da ćete djelatnicima “vratiti osmijeh na lice”. Jeste li to postigli?

- Mislim da jesam. Naravno, ima nekoliko ljudi koje sam smijenio s njihovih položaja ili im ukinuo privilegije koje nisu zaslužili i ne očekujem od njih prijateljstvo, ali njihov broj je zanemariv u odnosu na 277 zaposlenih.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Duško Mucalo: Dugove rješavamo postupno, a i dobavljači su se voljni malo strpjeti. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUMMA SUMARUM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-05-31 17:56:07 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-05-31 19:35:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-05-31 22:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4452 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/05/31/Kultura/MUCALO00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x459" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 18 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7502547 Threads: 2 Questions: 1605706200 Slow queries: 4766050 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110651346 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/dusko-mucalo-i-dalje-imam-podrsku-grada-i-zeljka-keruma-168920 [printLink] => /kultura/dusko-mucalo-i-dalje-imam-podrsku-grada-i-zeljka-keruma-168920?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 209760 [name] => duškomucalo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => duskomucalo [link] => /tag/duskomucalo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Duško Mucalo: Dugove rješavamo postupno, a i dobavljači su se voljni malo strpjeti. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUMMA SUMARUM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Duško Mucalo: I dalje imam podršku Grada i Željka Keruma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-03-53-05-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/05/31/Kultura/MUCALO00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/05/31/Kultura/MUCALO00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Duško Mucalo, v.d. intendanta HNK Split, priveo je kraju drugu kazališnu sezonu. Već početkom idućeg tjedna bit će u kazalištu raspisan novi natječaj za intendanta - peti po redu - kada za petog člana Kazališnog vijeća od str ane Grada bude imenovan dr. Joško Belamarić. Uz to, očekuje ga i priprema nove sezone - bez obzira na to hoće li se prijaviti na natječaj ili ne - i ponovno uloga “logističara” na Splitskom ljetu koje i ove godine vodi maestro Nikša Bareza. Mandat vršitelja dužnosti traje mu do 6. listopada.

S Duškom Mucalom razgovarali smo neposredno nakon njegova povratka iz Beograda, Zagreba i Osijeka, gdje je bio radi gostovanja, ali i dogovora o nekim budućim projektima. U Beogradu je splitska Drama gostovala s predstavom “Smrt trgovačkog putnika” koja je odlično primljena, a u Osijeku je bilo razgovora o opernoj koprodukciji, o “Zrinjskome” na osječkoj Tvrđi.

Kerumova podrška

Budući da dogovarate nove projekte, znači li to da planirate i dalje voditi splitski teatar?

- Moj mandat vršitelja dužnosti traje do 6. listopada, ali program za iduću sezonu moram pripremiti već do 20. srpnja. Za to, među ostalim, primam plaću. Bez obzira na to tko će biti intendant, teren mora biti pripremljen, s naslovima premijera i imenima redatelja. Istina, ako dođe netko drugi, ne mora se toga striktno pridržavati, ali ako ja ostanem, onda ću taj program i realizirati.

Već ovoga ponedjeljka, kako smo saznali, očekuje se novi natječaj. Mislite li da će vas Grad podržati unatoč lošim reakcijama nakon zadnje objave minusa u kazališnoj blagajni?

- Ako se prijavim, bit će mi to peti natječaj i, mislim, deveta provjera, odnosno glasovanje. U tome sam apsolutni rekorder. A podršku Grada koliko znam, imam. Uostalom, to je  gradonačelnik Kerum i izjavio. Inače, svi koji su bili Kerumovi protivnici automatski su bili od početka protiv mene, odnosno, protiv intendanta kojega je on postavio, mada ja nisam član ni jedne stranke. S gospodinom Kerumom me, kao i prije dvije godine, veže ista stvar: međusobno poštovanje.

Krajem veljače održali ste press-konferenciju na kojoj ste minus od 2,4 milijuna kuna za 2011. godinu raščlanili na razne kategorije, a bivše vijeće nije prihvatilo financijski izvještaj. Koliki je minus sada? Govori se o svoti od preko tri milijuna?


-To nije točno. Za prvo tromjesečje ove godine minus iznosi 500 tisuća kuna, što je logičan financijski rezultat jer smo postavili četiri premijere, a prihodi dolaze kasnije, što odgovara i stanju koje sam zatekao prilikom dolaska u HNK. Vrlo je neobično da je lani, također u prvom tromjesečju, „izronio“ minus od milijun i 600 tisuća kuna.

Kako ste onda smanjili minus i imate li dugova?

- Sve su špine stisnute. Mora tako biti da bi kazalište uopće opstalo. Dug je smanjen u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine za 75 posto, a do kraja lipnja planiramo biti na nuli. Prošle godine napravili smo tri premijere više, što je bio dodatni trošak, a recesija je također učinila svoje. Tu sam, inače, bio u velikoj zabludi. Mislio sam da će mi pljeskati zbog bogatijeg programa, da je kultura primarna. Međutim, novčane su afere interesantnije od teatra. Nekakva statisfakcija mi je da mi ni najveći oponenti nisu imputirali da sam i kunu stavio u svoj džep. Dugove rješavamo postupno, a i dobavljači su se voljni malo strpjeti. Međutim, sigurno više nikada neću raditi tri premijere “viška”.

Nedavno je imenovano novo Kazališno vijeće. U kakvim ste odnosima?

- Živim u ovom gradu 58 godina pa je jasno da poznajem sve članove ovog, kao što sam poznavao i članove bivšeg vijeća koje je zajedno sa mnom progutalo mnogo „gorkih pilula“. Želim im  svakako zahvaliti na suradnji. Što se tiče članova novog Vijeća, riječ je o kvalitetnim ljudima s kojima ću surađivati jednako dobro kao i sa starim vijećem.

Kako komentirate činjenicu da u protekle dvije godine stalno fali i traži se taj peti član Vijeća?

- To nije u mojoj domeni. Zadnji put je došao prijedlog iz Ministarstva da osim tri člana koja imenuje Grad i jednog predstavnika umjetnika treba kazalište izabrati još jednog djelatnika u Vijeće. Ali, zbog toga bi trebalo mijenjati Statut, a ja to ne smijem napraviti dok tako ne propiše novi Zakon o kazalištu. Uostalom, to nisu napravili ni ostali nacionalni teatri. Gradsko vijeće će tako na svojoj sljedećoj sjednici izabrati petog člana i sve će biti regularno.

Splitsko ljeto

Kako ocjenjujete proteklu sezonu?

- Držao sam se načela da treba voditi računa o publici, ali ne povlađivati joj. Nitko ne može reći da su dramski naslovi poput “Romea i Julije”, ”Kaćuša”, “Preobrazbe” ili opernih naslova “Šišmiš” i “Silovanje Lukrecije” povlađivanje, a balet koji imamo najbolji je u regiji; dokazali su to s “Grkom Zorbom” i “Trnoružicom”. Inače, najugodnije iznenađenje mi je bila upravo “Preobrazba”, a rad Vlatke Vorkapić na “Wirginiji Woolf” pojam je profesionalnosti. Verdijeva opera “I vespri siciliani” je nažalost otpala, ali to je jedna od najskupljih opera, a sponzor je nije bio spreman pratiti. Ukratko, ja sam zadovoljan, ali, to je nebitno, bitno je da je zadovoljna publika.

Ipak, išli ste ove sezone na starije i provjerene naslove - jedino su “Kaćuše” bile novije?

- Ne želim da netko misli da sam protivnik alternativnog teatra, naprotiv. Kad se takva scena formira u Domu mladeži, spremni smo surađivati i pomoći, ali takav program ne može biti osnova nacionalnog kazališta.

Jeste li ipak za novu sezonu planirali nešto “svježije”?

- Jest, osim jednog naslova, ostali se nisu izvodili na našim daskama ili, ako jesu, to je bilo jako davno. Međutim, ne mogu još o njima govoriti jer sam u dogovorima s redateljima, a i Vijeće mora odobriti program.

Kakva će biti vaša ovogodišnja suradnja s ravnateljem Splitskog ljeta?

- S moje strane nije bilo niti će biti nikakvih problema. Dogodine, kako je najavila ministrica Zlatar Violić, festival će se vratiti pod okrilje kazališta. To jedino i ima smisla jer ekipa koja je odradila sezonu, može i ove tri premijere. I ove sam godine u funkciji logističara; kontrolirat ću rashode, ali na prihode, odnosno, broj prodanih ulaznica, nažalost, ne mogu utjecati. Lani je i Splitsko ljeto imalo minus, 338 tisuća kuna u jednome mjesecu. Da je tako poslovalo cijelu godinu, bio bi to minus od četiri milijuna.

Ipak, priželjkujete li uspješno Splitsko ljeto?

- Svakako. U prvom redu zbog publike, a i zato što planiram sve tri premijere uvrstiti u repertoar iduće sezone. Mislim da će program biti dobar: s “Nabuccom” se teško može pogriješiti, balet je provjeren, a “Adio kauboju” odlična knjiga od koje će Ivica Buljan kao iskusan redatelj, nadam se, znati napraviti dobru dramsku predstavu. Onim gledateljima koji premijere pogledaju na festivalu, u sezoni ćemo pak ponuditi neke druge mogućnosti, moći će ako žele izabrati neke programe s Marulićevih dana, a možda i otići u Zagreb na njihove izvedbe.

jasmina parić

‘Nisam još odlučio’

Hoćete li se opet prijaviti na natječaj za intendanta? Teško je povjerovati da se još niste odlučili....

- Još važem tu odluku i imam gotovo čitav mjesec dana da je donesem. Moram sagledati niz ozbiljnih faktora, ali ako se prijavim to će najmanje biti zbog “atraktivnosti” mjesta. Kazalište iscrpljuje fizički i psihički, ali radost nakon uspješne premijere je nemjerljiva; od 12 do 14 sati na dan provodim u njemu, pomirio sam u kući sukobljene strane, ali svoje prijatelje jedva stignem viđati, dok je obitelji također teže. Prije dolaska u teatar sam i zarađivao više, a to spominjem samo zbog onih koji misle da sam se u kazalište došao uhljebiti.

‘Sve se može’

U kakvim ste danas odnosima s ravnateljima ansambala? Almira Osmanović i Ivica Čikeš svojevremeno su vas spremno podržali, a koliko znam, odnosi su malo zahladnjeli.

- Mi imamo kolegij svakoga jutra, donosimo odluke, pa se i svađamo, ali konstruktivno. Kada bih s nekim bio u jako lošim odnosima do te mjere da to ugrožava normalno funkcioniranje kazališta, smijenio bih ga.

Možda ne možete?

- Sve se može. Ipak sam dosta toga raščistio u posljednje dvije godine.

Kada ste preuzeli funkciju, kazali ste da ćete djelatnicima “vratiti osmijeh na lice”. Jeste li to postigli?

- Mislim da jesam. Naravno, ima nekoliko ljudi koje sam smijenio s njihovih položaja ili im ukinuo privilegije koje nisu zaslužili i ne očekujem od njih prijateljstvo, ali njihov broj je zanemariv u odnosu na 277 zaposlenih.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/dusko-mucalo-i-dalje-imam-podrsku-grada-i-zeljka-keruma-168920 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9e70a829e53f913319335f6ed5c4e6ae1bf1cb63 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Du%C5%A1ko+Mucalo%3A+I+dalje+imam+podr%C5%A1ku+Grada+i++%C5%BDeljka+Keruma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fdusko-mucalo-i-dalje-imam-podrsku-grada-i-zeljka-keruma-168920 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fdusko-mucalo-i-dalje-imam-podrsku-grada-i-zeljka-keruma-168920 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Duško Mucalo: Dugove rješavamo postupno, a i dobavljači su se voljni malo strpjeti. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUMMA SUMARUM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaSUMMA SUMARUM

Duško Mucalo: I dalje imam podršku Grada i Željka Keruma

Piše PSD.
1. lipnja 2012. - 00:26

Duško Mucalo, v.d. intendanta HNK Split, priveo je kraju drugu kazališnu sezonu. Već početkom idućeg tjedna bit će u kazalištu raspisan novi natječaj za intendanta - peti po redu - kada za petog člana Kazališnog vijeća od str ane Grada bude imenovan dr. Joško Belamarić. Uz to, očekuje ga i priprema nove sezone - bez obzira na to hoće li se prijaviti na natječaj ili ne - i ponovno uloga “logističara” na Splitskom ljetu koje i ove godine vodi maestro Nikša Bareza. Mandat vršitelja dužnosti traje mu do 6. listopada.

S Duškom Mucalom razgovarali smo neposredno nakon njegova povratka iz Beograda, Zagreba i Osijeka, gdje je bio radi gostovanja, ali i dogovora o nekim budućim projektima. U Beogradu je splitska Drama gostovala s predstavom “Smrt trgovačkog putnika” koja j...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:53