stdClass Object ( [id] => 186532 [title] => Almira Osmanović: Iz splitskog HNK odlazim na divan način [alias] => almira-osmanovic-iz-splitskog-hnk-odlazim-na-divan-nacin [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Nacionalna baletna prvakinja i donedavna ravnateljica Baleta HNK Split Almira Osmanović proslavila je na splitskoj pozornici 35. obljetnicu umjetničkog rada nastupom u baletu “Trnoružica“ u kojem tumači zlu vilu Carabossu te se ujedno oprostila od ansambla koji je vodila 10 godina.

Stalnom članicom Baleta HNK u Zagrebu postala je još 1977. godine, nakon diplome u Akademijskoj koreografskoj školi “Agripina Vaganova“ u Lenjingradu (danas St. Peterburgu) i u 35 godina plesala je vodeće uloge u suvremenim i klasičnim baletima, osam je godina vodila zagrebački Balet, a 10 splitski.

Prije jednog desetljeća slavila je 25. obljetnicu u Zagrebu i nije predviđala još 10 intenzivnih splitskih godina:

− Tada sam obljetnicu proslavila nastupom u “Bajaderi“. Bilo je lijepo i svečano, izašla je tom prilikom moja monografija i dokumentarni film, i potom sam stigla u Split, kako sam mislila, na godinu dana. Međutim, ostala sam 10 godina, teških i uspješnih, i mislim da zapravo odlazim na divan način − kaže Almira Osmanović.

Nebrojeno se puta ovih godina spominjalo da ste revitalizirali splitski ansambl. S čime ste se susreli kad ste tek stigli?

− S kadrovskim, tehničkim, financijskim problemima... Teatar je poput mehanizma sa stotinama vijaka i kotačića, i kad neki od njih ne funkcioniraju, čitav stroj se raspada. A kad sam došla, ništa nije bilo na svome mjestu − mnogi članovi ansambla nisu htjeli ili nisu znali raditi, doživljavali su me kao osobu iz Zagreba koja im je u Split došla pametovati, novca je stalno manjkalo... Trebalo je, uz to, privući i publiku. Išla sam korak po korak, a prvo sam postavila predstavu “Ispod sunca zlatnoga“ uz klapu “Cambi”, računajući da će njihovo ime sigurno privući gledatelje, a “usput“ će pogledati i balet. Tako je krenulo, a na kraju je rezultat – sve su predstave uvijek odlično posjećene, a članovi Baleta funkcioniraju kao obitelj i nije im teško nastupiti ni kad su bolesni. Postavili smo 25 premijera, i to različitih izričaja, klasičnih i suvremenih.

Kako ste surađivali s Milanom Štrljićem i Duškom Mucalom?
− Došla sam u Split i zatražila od tadašnjeg intendanta Štrljića neke minimalne uvjete nužne da bi se održala kvaliteta, jer balet je jako skup sport. On mi je to i osigurao, a Duško Mucalo pogotovo je bio otvoren za svaku suradnju, s njim je bilo lagano raditi, ali novca je bilo sve manje − ne samo u teatru, nego u državi, ma svugdje... Ipak, uspjela sam ansambl od 22 člana povećati na 36 članova, a trebalo bi ih biti najmanje 40, kao u vrijeme Ivice Restovića. Radi usporedbe, zagrebački ansambl ima 75 članova. Dakako, bilo bi lijepo imati 32 labudice u “Labuđem jezeru“, ali mi se snalazimo i s 18 i postižemo da predstava ne izgleda siromašno. Uz to, uvijek sam držala i “rezervnu klupu“ jer su u našem poslu ozljede česte, slične nogometaškima. Puno su nam pomogli naši dr. Fahro, dr. Rakić i dr. Matulić. koji su nas volonterski “zbrinjavali“.

Kažete da je ples skup sport... Koliko ste u 35 godina uništili baletnih papučica?
− Tko bi to znao... Ali danas su balerine ipak razmaženije po pitanju papučica − u moje vrijeme nije bilo ni izbora ni specijaliziranih dućana kao danas. Uvozili smo ih ili dobivali iz Rusije, pa što si dobio − dobio si, katkad i manji broj. Danas je izbor velik kao kod tenisica, prilagođene su svakom tipu stopala, ali brzo se troše − izdrže jednu do tri predstave.

Pretpostavljam da vam je teško izdvojiti najdražu ulogu − možda imate najdraži tip uloge?
− Uvijek su mi odgovarali temperamentni likovi, bliski su mojem karakteru. Plesala sam Crnog i Bijelog labuda, i Crni mi je uvijek bio draži, ali zato je Bijeli bio veći izazov. Osim toga, odgovarala mi je Quitri iz “Don Quijotea“ te Carmen. Nježne, emotivne uloge, poput Aurore ili Julije tražile su da se više posvetim studiranju lika i glumi. A tome smo u Rusiji posvećivali puno pažnje − “suha“ tehnika, pa makar savršena, nije umjetnost. Lik mora imati dušu i u isto vrijeme biti “čitak“ publici, svaki pokret i pogled imaju svoje značenje. Imala sam sreću da sam studirala kod profesorice Ljudmile Safronove, zadnje učenice slavne Agripine Vaganove. Safronova je odgojila 25 primabalerina, a i u Splitu nam je pomogla savjetima i suradnjom.

U posljednje dvije i pol godine u kazalištu neprestano traju izbori za intendanta i tek nedavno je izabran maestro Tonči Bilić, koji će funkciju preuzeti početkom prosinca. Kako komentirate sve to što se zbivalo?
− Ovakvo što nije se smjelo dogoditi i zaista bi netko morao za to i odgovarati. Kriva je u prvom redu gradska vlast i dogradonačelnica Anđelka Visković. Svi mi u teatrima dolazimo i odlazimo, ali intendant se nigdje ne mijenja usred sezone, nitko nije mislio koliko je to neodgovorno prema publici i pretplatnicima koji i ne znaju što će gledati u sezoni. Možda je i nečiji cilj napraviti totalno rasulo, ušparati ovaj novac koji ide teatru za štandove i fast foodove? Duško Mucalo je kao Kerumov čovjek bio izložen velikoj medijskoj hajci. Ali, Grad je ipak vlasnik teatra, a ministri kulture odbili su ga i time sve dodatno zakomplicirali iako se vidjelo da Mucalo ne postavlja koješta.

U kazalištu su u spomenuto vrijeme nastali i dugovi, zbog kojih je Mucalo najviše i prozivan. Prihvaćate li barem dio odgovornosti za taj dug?

− Dugovi u kazalištima uvijek postoje, znam to i iz svoga zagrebačkog iskustva. Ali, kad intendant preuzme dužnost na četiri godine − što s Mucalom nije bio slučaj − on u tom razdoblju može malo kalkulirati, zaigrati se i na kraju izravnati račune. Sigurna sam da bi i Mucalo tako učinio da je dobio čitav mandat. A pomoći iz Grada nismo imali. Sjećam se, kad sam se žalila na stanje u ansamblu bivšem gradonačelniku Ivanu Kuretu, otvorio mi je u Baletu pet novih radnih mjesta pa sam zaposlila današnje prvake Irinu Čaban i Artjoma Žusova – eto, to je prava pomoć. I oni su zaslužni da je splitski balet podignut na još višu razinu, da se o njemu govori.

Što sada planirate, imate li novih ponuda za posao, namjeravate li se možda više posvetiti trgovini, odnosno dućanu s odjećom hrvatskih kreatora čiji ste suvlasnik?
Budući da sam u mirovini, i ovo mi je bio “ekstra“ posao. Dućan? Još radi, ali kako je sve krenulo, ne bi me čudilo da dogodine i on postane fast food. Imam dvije ponude za posao, ali izvan granica Hrvatske i ne namjeravam ih prihvatiti ni počinjati ispočetka. Uz Split, koji sam toliko zavoljela, ostat ću vezana jer predajem na Umjetničkoj akademiji, a bit ću više s obitelji i pomagat ću kćeri, koja ima školu za dresuru pasa i hotel za životinje. Čini mi se da ću i dalje imati vrlo malo slobodnog vremena.

jasmina parić

Intendantu ne pakirati

 “Činjenica je da intendant mora imati podršku vlasti. Ovako, ministri su ga odbijali, Anđelka Visković stalno nam je odmagala, a gradonačelnik Kerum zaboravio je neka svoja obećanja.

Nađe li se novi intendant u situaciji bez podrške, ni on neće moći puno učiniti.”

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Kad sam stigla u Split, mislila sam da je to na godinu dana. Međutim, ostala sam 10 godina, teških i uspješnih, i mislim da zapravo odlazim na divan način’, kaže Almira Osmanović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon 10 godina ravnanja baletom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-11-26 17:55:31 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-11-26 19:57:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-11-26 23:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5183 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/11/26/SCENA/osmanovic_trnoruzica2-15021_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "690x434" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8090218 Threads: 2 Questions: 1674580298 Slow queries: 4985712 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112336271 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/almira-osmanovic-iz-splitskog-hnk-odlazim-na-divan-nacin-186532 [printLink] => /kultura/almira-osmanovic-iz-splitskog-hnk-odlazim-na-divan-nacin-186532?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 199580 [name] => almiraosmanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => almiraosmanovic [link] => /tag/almiraosmanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Kad sam stigla u Split, mislila sam da je to na godinu dana. Međutim, ostala sam 10 godina, teških i uspješnih, i mislim da zapravo odlazim na divan način’, kaže Almira Osmanović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon 10 godina ravnanja baletom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Almira Osmanović: Iz splitskog HNK odlazim na divan način [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-23-07-35-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/26/SCENA/osmanovic_trnoruzica2-15021_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/11/26/SCENA/osmanovic_trnoruzica2-15021_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Nacionalna baletna prvakinja i donedavna ravnateljica Baleta HNK Split Almira Osmanović proslavila je na splitskoj pozornici 35. obljetnicu umjetničkog rada nastupom u baletu “Trnoružica“ u kojem tumači zlu vilu Carabossu te se ujedno oprostila od ansambla koji je vodila 10 godina.

Stalnom članicom Baleta HNK u Zagrebu postala je još 1977. godine, nakon diplome u Akademijskoj koreografskoj školi “Agripina Vaganova“ u Lenjingradu (danas St. Peterburgu) i u 35 godina plesala je vodeće uloge u suvremenim i klasičnim baletima, osam je godina vodila zagrebački Balet, a 10 splitski.

Prije jednog desetljeća slavila je 25. obljetnicu u Zagrebu i nije predviđala još 10 intenzivnih splitskih godina:

− Tada sam obljetnicu proslavila nastupom u “Bajaderi“. Bilo je lijepo i svečano, izašla je tom prilikom moja monografija i dokumentarni film, i potom sam stigla u Split, kako sam mislila, na godinu dana. Međutim, ostala sam 10 godina, teških i uspješnih, i mislim da zapravo odlazim na divan način − kaže Almira Osmanović.

Nebrojeno se puta ovih godina spominjalo da ste revitalizirali splitski ansambl. S čime ste se susreli kad ste tek stigli?

− S kadrovskim, tehničkim, financijskim problemima... Teatar je poput mehanizma sa stotinama vijaka i kotačića, i kad neki od njih ne funkcioniraju, čitav stroj se raspada. A kad sam došla, ništa nije bilo na svome mjestu − mnogi članovi ansambla nisu htjeli ili nisu znali raditi, doživljavali su me kao osobu iz Zagreba koja im je u Split došla pametovati, novca je stalno manjkalo... Trebalo je, uz to, privući i publiku. Išla sam korak po korak, a prvo sam postavila predstavu “Ispod sunca zlatnoga“ uz klapu “Cambi”, računajući da će njihovo ime sigurno privući gledatelje, a “usput“ će pogledati i balet. Tako je krenulo, a na kraju je rezultat – sve su predstave uvijek odlično posjećene, a članovi Baleta funkcioniraju kao obitelj i nije im teško nastupiti ni kad su bolesni. Postavili smo 25 premijera, i to različitih izričaja, klasičnih i suvremenih.

Kako ste surađivali s Milanom Štrljićem i Duškom Mucalom?
− Došla sam u Split i zatražila od tadašnjeg intendanta Štrljića neke minimalne uvjete nužne da bi se održala kvaliteta, jer balet je jako skup sport. On mi je to i osigurao, a Duško Mucalo pogotovo je bio otvoren za svaku suradnju, s njim je bilo lagano raditi, ali novca je bilo sve manje − ne samo u teatru, nego u državi, ma svugdje... Ipak, uspjela sam ansambl od 22 člana povećati na 36 članova, a trebalo bi ih biti najmanje 40, kao u vrijeme Ivice Restovića. Radi usporedbe, zagrebački ansambl ima 75 članova. Dakako, bilo bi lijepo imati 32 labudice u “Labuđem jezeru“, ali mi se snalazimo i s 18 i postižemo da predstava ne izgleda siromašno. Uz to, uvijek sam držala i “rezervnu klupu“ jer su u našem poslu ozljede česte, slične nogometaškima. Puno su nam pomogli naši dr. Fahro, dr. Rakić i dr. Matulić. koji su nas volonterski “zbrinjavali“.

Kažete da je ples skup sport... Koliko ste u 35 godina uništili baletnih papučica?
− Tko bi to znao... Ali danas su balerine ipak razmaženije po pitanju papučica − u moje vrijeme nije bilo ni izbora ni specijaliziranih dućana kao danas. Uvozili smo ih ili dobivali iz Rusije, pa što si dobio − dobio si, katkad i manji broj. Danas je izbor velik kao kod tenisica, prilagođene su svakom tipu stopala, ali brzo se troše − izdrže jednu do tri predstave.

Pretpostavljam da vam je teško izdvojiti najdražu ulogu − možda imate najdraži tip uloge?
− Uvijek su mi odgovarali temperamentni likovi, bliski su mojem karakteru. Plesala sam Crnog i Bijelog labuda, i Crni mi je uvijek bio draži, ali zato je Bijeli bio veći izazov. Osim toga, odgovarala mi je Quitri iz “Don Quijotea“ te Carmen. Nježne, emotivne uloge, poput Aurore ili Julije tražile su da se više posvetim studiranju lika i glumi. A tome smo u Rusiji posvećivali puno pažnje − “suha“ tehnika, pa makar savršena, nije umjetnost. Lik mora imati dušu i u isto vrijeme biti “čitak“ publici, svaki pokret i pogled imaju svoje značenje. Imala sam sreću da sam studirala kod profesorice Ljudmile Safronove, zadnje učenice slavne Agripine Vaganove. Safronova je odgojila 25 primabalerina, a i u Splitu nam je pomogla savjetima i suradnjom.

U posljednje dvije i pol godine u kazalištu neprestano traju izbori za intendanta i tek nedavno je izabran maestro Tonči Bilić, koji će funkciju preuzeti početkom prosinca. Kako komentirate sve to što se zbivalo?
− Ovakvo što nije se smjelo dogoditi i zaista bi netko morao za to i odgovarati. Kriva je u prvom redu gradska vlast i dogradonačelnica Anđelka Visković. Svi mi u teatrima dolazimo i odlazimo, ali intendant se nigdje ne mijenja usred sezone, nitko nije mislio koliko je to neodgovorno prema publici i pretplatnicima koji i ne znaju što će gledati u sezoni. Možda je i nečiji cilj napraviti totalno rasulo, ušparati ovaj novac koji ide teatru za štandove i fast foodove? Duško Mucalo je kao Kerumov čovjek bio izložen velikoj medijskoj hajci. Ali, Grad je ipak vlasnik teatra, a ministri kulture odbili su ga i time sve dodatno zakomplicirali iako se vidjelo da Mucalo ne postavlja koješta.

U kazalištu su u spomenuto vrijeme nastali i dugovi, zbog kojih je Mucalo najviše i prozivan. Prihvaćate li barem dio odgovornosti za taj dug?

− Dugovi u kazalištima uvijek postoje, znam to i iz svoga zagrebačkog iskustva. Ali, kad intendant preuzme dužnost na četiri godine − što s Mucalom nije bio slučaj − on u tom razdoblju može malo kalkulirati, zaigrati se i na kraju izravnati račune. Sigurna sam da bi i Mucalo tako učinio da je dobio čitav mandat. A pomoći iz Grada nismo imali. Sjećam se, kad sam se žalila na stanje u ansamblu bivšem gradonačelniku Ivanu Kuretu, otvorio mi je u Baletu pet novih radnih mjesta pa sam zaposlila današnje prvake Irinu Čaban i Artjoma Žusova – eto, to je prava pomoć. I oni su zaslužni da je splitski balet podignut na još višu razinu, da se o njemu govori.

Što sada planirate, imate li novih ponuda za posao, namjeravate li se možda više posvetiti trgovini, odnosno dućanu s odjećom hrvatskih kreatora čiji ste suvlasnik?
Budući da sam u mirovini, i ovo mi je bio “ekstra“ posao. Dućan? Još radi, ali kako je sve krenulo, ne bi me čudilo da dogodine i on postane fast food. Imam dvije ponude za posao, ali izvan granica Hrvatske i ne namjeravam ih prihvatiti ni počinjati ispočetka. Uz Split, koji sam toliko zavoljela, ostat ću vezana jer predajem na Umjetničkoj akademiji, a bit ću više s obitelji i pomagat ću kćeri, koja ima školu za dresuru pasa i hotel za životinje. Čini mi se da ću i dalje imati vrlo malo slobodnog vremena.

jasmina parić

Intendantu ne pakirati

 “Činjenica je da intendant mora imati podršku vlasti. Ovako, ministri su ga odbijali, Anđelka Visković stalno nam je odmagala, a gradonačelnik Kerum zaboravio je neka svoja obećanja.

Nađe li se novi intendant u situaciji bez podrške, ni on neće moći puno učiniti.”

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/almira-osmanovic-iz-splitskog-hnk-odlazim-na-divan-nacin-186532 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1670d47e1022ad274303b9b9defeebe463e48fd9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Almira+Osmanovi%C4%87%3A+Iz+splitskog+HNK+odlazim+na+divan+na%C4%8Din&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Falmira-osmanovic-iz-splitskog-hnk-odlazim-na-divan-nacin-186532 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Falmira-osmanovic-iz-splitskog-hnk-odlazim-na-divan-nacin-186532 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Kad sam stigla u Split, mislila sam da je to na godinu dana. Međutim, ostala sam 10 godina, teških i uspješnih, i mislim da zapravo odlazim na divan način’, kaže Almira Osmanović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon 10 godina ravnanja baletom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Kulturanakon 10 godina ravnanja baletom

Almira Osmanović: Iz splitskog HNK odlazim na divan način

Piše PSD.
27. studenog 2012. - 00:20
Nacionalna baletna prvakinja i donedavna ravnateljica Baleta HNK Split Almira Osmanović proslavila je na splitskoj pozornici 35. obljetnicu umjetničkog rada nastupom u baletu “Trnoružica“ u kojem tumači zlu vilu Carabossu te se ujedno oprostila od ansambla koji je vodila 10 godina.

Intendantu ne pakirati

 “Činjenica je da intendant mora imati podršku vlasti. Ovako, ministri su ga odbijali, Anđelka Visković stalno nam je odmagala, a gradonačelnik Kerum zaboravio je neka svoja obećanja.

Nađe li se novi intendant u situaciji bez podrške, ni on neće moći puno učiniti.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 01:07