stdClass Object ( [id] => 517288 [title] => 'U noći mu se objavila živa verzija Zadra!': čuveni britanski arhitekt Sir Thomas Graham Jackson, otac Oxforda i Cambridgea, bio je infišan u Dalmaciju [alias] => 39-u-noci-mu-se-objavila-ziva-verzija-zadra-39-cuveni-britanski-arhitekt-sir-thomas-graham-jackson-otac-nbsp-oxforda-i-cambridgea-bio-je-infisan-u-dalmaciju [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Institut za povijest umjetnosti - Centar "Cvito Fisković" domaćin je međunarodnom znanstvenom skupu koji će se održati od 23. do 25. studenoga u Splitu, a koji je organiziran na temu "Thomas Graham Jackson u Istri i Dalmaciji", povodom 130. obljetnice izdavanja u mnogo čemu pionirske knjige, koja ima i danas u svijetu znatan utjecaj na percepciju srednjovjekovne i renesansne umjetnosti i urbanizma na Jadranu.

Riječ je o knjizi "Dalmatia, the Quarnero and Istria, with Cettigne in Montenegro and the island of Grado", autora Thomasa Grahama Jacksona, objavljene u tri toma u Oxfordu 1887. godine.

Ovo kapitalno djelo jednog od najistaknutijih britanskih arhitekata viktorijanskog doba, ujedno i iznimnog slikara, spada u najznačajnije putopise hrvatskim krajevima ne samo kao pisani izvor, već i kao neprocjenjiva zbirka vizualnog materijala.

"Otkrivanje Dalmacije" je program Instituta za povijest umjetnosti – Centra "Cvito Fisković" u Splitu, a posvećen je kulturno-povijesnim aspektima hrvatskog priobalja koji su se, u slojevitim poveznicama s mediteranskim i europskim svijetom, postupno otkrivali, osobito tijekom 18. i 19. stoljeća, kada su brojni putopisci i umjetnici na svom Grand Touru počeli redovito posjećivali istočnu obalu Jadrana.

Tako je i skup "Thomas Graham Jackson u Istri i Dalmaciji" dio splitskog istraživanja i predstavljanja Grand Toura, ovaj put onoga njegova dijela koji se odvijao u 19. stoljeću, stotinjak godina nakon Roberta Adama, znatno poznatijeg putnika i putopisca.


Meka svjetskih putnika

Zasigurno je najpoznatija knjiga posvećena jednom i jedinstvenom spomeniku u Dalmaciji upravo knjiga Roberta Adama posvećena Dioklecijanovoj palači iz sredine 18. stoljeća.

Prije njega, Dalmacija je privlačila putnike još od 17. stoljeća, kada je započela praksa Grand Toura u Italiji i po istočnom Sredozemlju. Posjeti Splitu i Dalmaciji općenito intenzivirali su se tijekom 19. stoljeća, kada je posjećuju talijanski i njemački putopisci koji su otkrivaju topografiju, geografiju, ekonomiju, etnografiju i kulturnu baštinu, drugim riječima čitav povijesni urbani krajolik Dalmacije, i ta saznanja objavljuju u putopisima, među kojima su najpoznatiji oni Louis-Francoisa Cassasa i Josepha Lavalléea, Giacoma de Concine, Bartolomea Biasoletta, Marka Kažotića i Franza Pettera. John Gardner Wilkinson (1797. - 1875.) prvi je u nizu poznatih britanskih putnika koji su nakon Roberta Adama istraživali Dioklecijanovu palaču.

Uslijedili su brojni drugi engleski, talijanski, austrijski, njemački, francuski, a od početka 20. stoljeća ističu se i ženski putopisi Dalmacijom, na primjer tri engleske spisateljice: Maudy Holbach, Rebeccae West i Rose Macaulay, koje su napisale zapažene putopisne knjige u kojima je Split dobio istaknuto mjesto.

- No zasigurno najiscrpniji putopis o Dalmaciji je upravo iz osamdesetih godina 19. stoljeća, kada je čuveni britanski arhitekt Sir Thomas Graham Jackson, ujedno i vrstan crtač, pisac i povjesničar, posjetio i opisao istočnojadransku obalu - kazala nam je dr. sc. Ana Šverko, voditeljica projekta "Grand Tour" u splitskom ogranku Instituta.

- Bio je istaknuti arhitekt, ali i dizajner, te restaurator i konzervator. Najpoznatiji je po projektima zgrada u sklopu britanskih obrazovnih institucija, naročito čuvenih sveučilišta Oxford i Cambridge, ali i novih zgrada u sklopu niza drugih koledža. Osim po arhitektonskim projektima, značajan je po konzervatorsko-restauratorskim zahvatima, među kojima se izdvajaju zahvati koje je poduzeo s inženjerom Sir Francisom Foxom na katedrali u Winchesteru, jednoj od najvećih u Europi, pojašnjava dr. Šverko.

Posebno mjesto među njegovim djelima zauzimaju putopisi s Bliskog istoka i Balkanskog poluotoka te s putovanja uz istočnojadransku obalu. U tri navrata, 1882., 1884. i 1885., Jackson je putujući istočnom obalom Jadrana bilježio svoja iskustva i vodio dnevnik, slikom i riječju, fasciniran krajolicima, spomenicima i umjetničkim djelima, i sve je to objavio u knjizi "Dalmatia, the Quarnero and Istria with Cetigne in Montenegro and the island of Grado".


Misteriozna strana Jadrana

Njegovi zapisi – u slici, odnosno akvarelu, i riječi - otkupljeni su zahvaljujući Lady Jadranki Beresford-Peirse, Flori Turner-Vučetić i Jošku Belamariću 2006. godine - dio je otkupio Grad Split, a dio Benediktinski samostan sv. Marije u Zadru.

- U rujnu 1881. Tomas Graham Jackson popeo se sa svojom suprugom Alicom na brdo sv. Cirijaka poviše Ancone i zagledao prema drugoj, kako veli, "misterioznoj strani Jadrana", pojašnjava dr. sc. Joško Belamarić, predstojnik podružnice Centar "Cvito Fisković" u Splitu.

- Odatle se nakon više vjetrovitih dana ili noći, u predvečerje ili rano ujutro može vidjeti hrapava kortina Velebita. Osjetio je što i toliki drugi namjernici prije njega. Engleskom arhitektu te se noći objavila živa vizija Zadra, s poluruševnim palačama i samostanima – vizija neobične jasnoće, temeljena na Gibbonovu opisu Četvrte križarske vojne, koja je u ime laičkih političkih ciljeva, mletačkih trgovačkih interesa prije svega, 1202. poharala Zadar, grad koji je jedini mogao biti istinski suparnik Veneciji na hrvatskoj obali.

Ujutro je taj san zabilježio jednim od svojih karakterističnih akvarela, s prikazom sama sebe u pratnji vjerna psa u lađici na uzburkanu moru... Istoga dana odlučio je temeljito istražiti tu tako malo znanu zemlju - kaže dr. Belamarić.

Cilj međunarodne konferencije "Thomas Graham Jackson u Istri i Dalmaciji" u Splitu je prvi put sakupiti znanstvene radove u kojima se detaljno obrađuje i interpretira sadržaj Jacksonova djela u svim aspektima, njegov projektantski i restauratorski rad u kontekstu hrvatske obale Jadrana, i napokon utjecaj Jacksonova bilježenja i shvaćanja tog prostora i njegovih spomenika na razvoj europske arhitekture i historiografije.

 


Projektant zvonika sv. Stošije

Thomas Graham Jackson (1835.-1924.) smatra se jednim od najvažnijih arhitekata svoje generacije, a najviše je poznat po oblikovanju većeg dijela Oxforda. Među gradnjama u Oxfordu najčešće se ističe Most uzdisaja, koji je i svojevrsni simbol koledža. Jacksonove akvarele posvećene Dalmaciji kupio je prije 11 godina Grad Split, uz financijsku pomoć Ministarstva kulture, a akvareli su Hrvatskoj prodani za povoljnu cijenu, 25.000 funti, na što se odlučio iz emotivnih razloga unuk Thomasa Grahama Jacksona, iako su za istu kupnju bile zainteresirane institucije kao što su Kraljevski institut britanskih arhitekata i Victoria and Albert Museum u Londonu. Britanski arhitekt važan je za našu povijest jer je među prvima koji su znanstveno bilježili dalmatinsku obalu, što je ukoričeno u knjizi grafika i crteža.

Motivi gradova Dalmacije i Boke kotorske na akvarelima, osim po svojoj likovnoj i dokumentarnoj vrijednosti, zanimljivi su i po kratkim crticama s putovanja koja se nalaze na njima, primjerice zabavne dogodovštine uz prikaz otoka Hvara koje je arhitekt sa suprugom doživljavao dok je putovao na mazgi s jednog kraja otoka na drugi.

T. G. Jackson bio je angažiran i na izvedbi projekta za dovršetak gradnje zvonika romaničke katedrale sv. Stošije u Zadru. Taj zvonik, dovršen u prosincu 1893., njegovo je jedino arhitektonsko djelo u Hrvatskoj.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Thomas Graham Jackson: Pogled s mora na Šibenik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MISTERIOZNA STRANA JADRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-11-16 16:05:10 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-11-16 16:10:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-11-16 16:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4683 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/11\/16\/JACKSON00.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/16\/Kultura\/9263322.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/16\/Kultura\/9263326.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/16\/Kultura\/9263327.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/11\/16\/Kultura\/9263343.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["JACKSON00","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1260x840"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"740x944"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7978307 Threads: 2 Questions: 1592955542 Slow queries: 4867976 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112353439 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/39-u-noci-mu-se-objavila-ziva-verzija-zadra-39-cuveni-britanski-arhitekt-sir-thomas-graham-jackson-otac-nbsp-oxforda-i-cambridgea-bio-je-infisan-u-dalmaciju-517288 [printLink] => /kultura/39-u-noci-mu-se-objavila-ziva-verzija-zadra-39-cuveni-britanski-arhitekt-sir-thomas-graham-jackson-otac-nbsp-oxforda-i-cambridgea-bio-je-infisan-u-dalmaciju-517288?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 354292 [name] => Thomas Graham Jackson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => thomas-graham-jackson [link] => /tag/thomas-graham-jackson ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Thomas Graham Jackson: Pogled s mora na Šibenik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MISTERIOZNA STRANA JADRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'U noći mu se objavila živa verzija Zadra!': čuveni britanski arhitekt Sir Thomas Graham Jackson, otac Oxforda i Cambridgea, bio je infišan u Dalmaciju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/16/JACKSON00.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => JACKSON00 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/16/JACKSON00.jpg [title] => JACKSON00 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/16/Kultura/9263322.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/16/Kultura/9263326.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/16/Kultura/9263327.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/11/16/Kultura/9263343.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Institut za povijest umjetnosti - Centar "Cvito Fisković" domaćin je međunarodnom znanstvenom skupu koji će se održati od 23. do 25. studenoga u Splitu, a koji je organiziran na temu "Thomas Graham Jackson u Istri i Dalmaciji", povodom 130. obljetnice izdavanja u mnogo čemu pionirske knjige, koja ima i danas u svijetu znatan utjecaj na percepciju srednjovjekovne i renesansne umjetnosti i urbanizma na Jadranu.

Riječ je o knjizi "Dalmatia, the Quarnero and Istria, with Cettigne in Montenegro and the island of Grado", autora Thomasa Grahama Jacksona, objavljene u tri toma u Oxfordu 1887. godine.

Ovo kapitalno djelo jednog od najistaknutijih britanskih arhitekata viktorijanskog doba, ujedno i iznimnog slikara, spada u najznačajnije putopise hrvatskim krajevima ne samo kao pisani izvor, već i kao neprocjenjiva zbirka vizualnog materijala.

"Otkrivanje Dalmacije" je program Instituta za povijest umjetnosti – Centra "Cvito Fisković" u Splitu, a posvećen je kulturno-povijesnim aspektima hrvatskog priobalja koji su se, u slojevitim poveznicama s mediteranskim i europskim svijetom, postupno otkrivali, osobito tijekom 18. i 19. stoljeća, kada su brojni putopisci i umjetnici na svom Grand Touru počeli redovito posjećivali istočnu obalu Jadrana.

Tako je i skup "Thomas Graham Jackson u Istri i Dalmaciji" dio splitskog istraživanja i predstavljanja Grand Toura, ovaj put onoga njegova dijela koji se odvijao u 19. stoljeću, stotinjak godina nakon Roberta Adama, znatno poznatijeg putnika i putopisca.


Meka svjetskih putnika

Zasigurno je najpoznatija knjiga posvećena jednom i jedinstvenom spomeniku u Dalmaciji upravo knjiga Roberta Adama posvećena Dioklecijanovoj palači iz sredine 18. stoljeća.

Prije njega, Dalmacija je privlačila putnike još od 17. stoljeća, kada je započela praksa Grand Toura u Italiji i po istočnom Sredozemlju. Posjeti Splitu i Dalmaciji općenito intenzivirali su se tijekom 19. stoljeća, kada je posjećuju talijanski i njemački putopisci koji su otkrivaju topografiju, geografiju, ekonomiju, etnografiju i kulturnu baštinu, drugim riječima čitav povijesni urbani krajolik Dalmacije, i ta saznanja objavljuju u putopisima, među kojima su najpoznatiji oni Louis-Francoisa Cassasa i Josepha Lavalléea, Giacoma de Concine, Bartolomea Biasoletta, Marka Kažotića i Franza Pettera. John Gardner Wilkinson (1797. - 1875.) prvi je u nizu poznatih britanskih putnika koji su nakon Roberta Adama istraživali Dioklecijanovu palaču.

Uslijedili su brojni drugi engleski, talijanski, austrijski, njemački, francuski, a od početka 20. stoljeća ističu se i ženski putopisi Dalmacijom, na primjer tri engleske spisateljice: Maudy Holbach, Rebeccae West i Rose Macaulay, koje su napisale zapažene putopisne knjige u kojima je Split dobio istaknuto mjesto.

- No zasigurno najiscrpniji putopis o Dalmaciji je upravo iz osamdesetih godina 19. stoljeća, kada je čuveni britanski arhitekt Sir Thomas Graham Jackson, ujedno i vrstan crtač, pisac i povjesničar, posjetio i opisao istočnojadransku obalu - kazala nam je dr. sc. Ana Šverko, voditeljica projekta "Grand Tour" u splitskom ogranku Instituta.

- Bio je istaknuti arhitekt, ali i dizajner, te restaurator i konzervator. Najpoznatiji je po projektima zgrada u sklopu britanskih obrazovnih institucija, naročito čuvenih sveučilišta Oxford i Cambridge, ali i novih zgrada u sklopu niza drugih koledža. Osim po arhitektonskim projektima, značajan je po konzervatorsko-restauratorskim zahvatima, među kojima se izdvajaju zahvati koje je poduzeo s inženjerom Sir Francisom Foxom na katedrali u Winchesteru, jednoj od najvećih u Europi, pojašnjava dr. Šverko.

Posebno mjesto među njegovim djelima zauzimaju putopisi s Bliskog istoka i Balkanskog poluotoka te s putovanja uz istočnojadransku obalu. U tri navrata, 1882., 1884. i 1885., Jackson je putujući istočnom obalom Jadrana bilježio svoja iskustva i vodio dnevnik, slikom i riječju, fasciniran krajolicima, spomenicima i umjetničkim djelima, i sve je to objavio u knjizi "Dalmatia, the Quarnero and Istria with Cetigne in Montenegro and the island of Grado".


Misteriozna strana Jadrana

Njegovi zapisi – u slici, odnosno akvarelu, i riječi - otkupljeni su zahvaljujući Lady Jadranki Beresford-Peirse, Flori Turner-Vučetić i Jošku Belamariću 2006. godine - dio je otkupio Grad Split, a dio Benediktinski samostan sv. Marije u Zadru.

- U rujnu 1881. Tomas Graham Jackson popeo se sa svojom suprugom Alicom na brdo sv. Cirijaka poviše Ancone i zagledao prema drugoj, kako veli, "misterioznoj strani Jadrana", pojašnjava dr. sc. Joško Belamarić, predstojnik podružnice Centar "Cvito Fisković" u Splitu.

- Odatle se nakon više vjetrovitih dana ili noći, u predvečerje ili rano ujutro može vidjeti hrapava kortina Velebita. Osjetio je što i toliki drugi namjernici prije njega. Engleskom arhitektu te se noći objavila živa vizija Zadra, s poluruševnim palačama i samostanima – vizija neobične jasnoće, temeljena na Gibbonovu opisu Četvrte križarske vojne, koja je u ime laičkih političkih ciljeva, mletačkih trgovačkih interesa prije svega, 1202. poharala Zadar, grad koji je jedini mogao biti istinski suparnik Veneciji na hrvatskoj obali.

Ujutro je taj san zabilježio jednim od svojih karakterističnih akvarela, s prikazom sama sebe u pratnji vjerna psa u lađici na uzburkanu moru... Istoga dana odlučio je temeljito istražiti tu tako malo znanu zemlju - kaže dr. Belamarić.

Cilj međunarodne konferencije "Thomas Graham Jackson u Istri i Dalmaciji" u Splitu je prvi put sakupiti znanstvene radove u kojima se detaljno obrađuje i interpretira sadržaj Jacksonova djela u svim aspektima, njegov projektantski i restauratorski rad u kontekstu hrvatske obale Jadrana, i napokon utjecaj Jacksonova bilježenja i shvaćanja tog prostora i njegovih spomenika na razvoj europske arhitekture i historiografije.

 


Projektant zvonika sv. Stošije

Thomas Graham Jackson (1835.-1924.) smatra se jednim od najvažnijih arhitekata svoje generacije, a najviše je poznat po oblikovanju većeg dijela Oxforda. Među gradnjama u Oxfordu najčešće se ističe Most uzdisaja, koji je i svojevrsni simbol koledža. Jacksonove akvarele posvećene Dalmaciji kupio je prije 11 godina Grad Split, uz financijsku pomoć Ministarstva kulture, a akvareli su Hrvatskoj prodani za povoljnu cijenu, 25.000 funti, na što se odlučio iz emotivnih razloga unuk Thomasa Grahama Jacksona, iako su za istu kupnju bile zainteresirane institucije kao što su Kraljevski institut britanskih arhitekata i Victoria and Albert Museum u Londonu. Britanski arhitekt važan je za našu povijest jer je među prvima koji su znanstveno bilježili dalmatinsku obalu, što je ukoričeno u knjizi grafika i crteža.

Motivi gradova Dalmacije i Boke kotorske na akvarelima, osim po svojoj likovnoj i dokumentarnoj vrijednosti, zanimljivi su i po kratkim crticama s putovanja koja se nalaze na njima, primjerice zabavne dogodovštine uz prikaz otoka Hvara koje je arhitekt sa suprugom doživljavao dok je putovao na mazgi s jednog kraja otoka na drugi.

T. G. Jackson bio je angažiran i na izvedbi projekta za dovršetak gradnje zvonika romaničke katedrale sv. Stošije u Zadru. Taj zvonik, dovršen u prosincu 1893., njegovo je jedino arhitektonsko djelo u Hrvatskoj.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
JACKSON00




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/39-u-noci-mu-se-objavila-ziva-verzija-zadra-39-cuveni-britanski-arhitekt-sir-thomas-graham-jackson-otac-nbsp-oxforda-i-cambridgea-bio-je-infisan-u-dalmaciju-517288 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=08c9c4380f693dc1da13275b4b9be6190c6d78b0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BU+no%C4%87i+mu+se+objavila+%C5%BEiva+verzija+Zadra%21%26%23039%3B%3A+%C4%8Duveni+britanski+arhitekt+Sir+Thomas+Graham+Jackson%2C+otac%C2%A0Oxforda+i+Cambridgea%2C+bio+je+infi%C5%A1an+u+Dalmaciju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2F39-u-noci-mu-se-objavila-ziva-verzija-zadra-39-cuveni-britanski-arhitekt-sir-thomas-graham-jackson-otac-nbsp-oxforda-i-cambridgea-bio-je-infisan-u-dalmaciju-517288 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2F39-u-noci-mu-se-objavila-ziva-verzija-zadra-39-cuveni-britanski-arhitekt-sir-thomas-graham-jackson-otac-nbsp-oxforda-i-cambridgea-bio-je-infisan-u-dalmaciju-517288 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Thomas Graham Jackson: Pogled s mora na Šibenik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MISTERIOZNA STRANA JADRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaMISTERIOZNA STRANA JADRANA

'U noći mu se objavila živa verzija Zadra!': čuveni britanski arhitekt Sir Thomas Graham Jackson, otac Oxforda i Cambridgea, bio je infišan u Dalmaciju

16. studenog 2017. - 17:05

Institut za povijest umjetnosti - Centar "Cvito Fisković" domaćin je međunarodnom znanstvenom skupu koji će se održati od 23. do 25. studenoga u Splitu, a koji je organiziran na temu "Thomas Graham Jackson u Istri i Dalmaciji", povodom 130. obljetnice izdavanja u mnogo čemu pionirske knjige, koja ima i danas u svijetu znatan utjecaj na percepciju srednjovjekovne i renesansne umjetnosti i urbanizma na Jadranu.

Riječ je o knjizi "Dalmatia, the Quarnero and Istria, with Cettigne in Montenegro and the island of Grado", autora Thomasa Grahama Jacksona, objavljene u tri toma u Oxfordu 1887. godine.

Ovo kapitalno djelo jednog od najistaknutijih britanskih arhitekata viktorijanskog doba, ujedno i iznimnog slikara, spada u najznačajnije putopise hrvatskim krajevima ne samo kao pisani izvor,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:27