stdClass Object ( [id] => 224501 [title] => Jurica Pavičić: Ambasador, konačan pad svih maski [alias] => jurica-pavicic-ambasador-konacan-pad-svih-maski [catid] => 258 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Trebaju nam tri gradilišta za preživjeti ovu godinu“ rečenica je kojom je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar negdje koncem ljeta opisao budžetske perspektive našega grada u prvoj godini mandata. Brutalna, apsurdna i nažalost istinita, ta izjava u dobroj mjeri rasvjetljava realitet hrvatske lokalne samouprave i u Splitu, ali i ne samo u Splitu. U situaciji kada živimo u društvu u kojem se ništa ne proizvodi i u kojem su građani porezno ocijeđeni kao bugačice, hrvatski gradovi danas i doslovno žive - od cementa i šalunga.

Na jednoj strani - onoj rashodovnoj – stoje gladna usta koja treba nahraniti: zaduženi i propali sportski klubovi, socijala i udruge, kazalište sa 270 zaposlenih i sve brojnija „banovinska“ birokracija. Na drugoj - prihodovnoj - strani jedino u što se gradovi mogu uzdati je komunalna naknada koja je u pervertiranoj hrvatskoj zbilji prestala biti ono što stvarno jest (trošak za pristupne ceste, rasvjetu ili parkić), a postala unosni porez, dop za đankersku lokalnu samoupravu.

Izdate dozvolu, dočekate dizalice, naplatite komunalu i njome pokrpite budžetsku godinu hraneći gladna usta pjevačkih zborova, sportskih klubova i socijale. Na taj način, hrvatski gradovi žive od izbora do izbora komadajući i utržujući komad po komad prostora da bi preživjeli „do prvog u mjesecu“- pardon, do prvog u prosincu.

Tako funkcioniraju i Vlahušić i Kalmeta, tako su funkcionirali i dosadašnji splitski gradonačelnici, tako funkcionira i Baldasar.

U takvim okolnostima - dok i vlada i mediji vrište protiv „antipoduzetničke klime“ - počele su padati sve breše, sva pravila struke, a projekti nad kojima su struka i javnost godinama kolutali očima naglo dobivaju zeleno svjetlo. Tako je i u Šibeniku i u Dubrovniku i u Puli, pa je tako i u Splitu.

A kako to izgleda kad „poduzetnička klima“ pobijedi urbanističke skrupule, u ovom trenutku gledamo na Dražancu, gdje u pozadini niza kuća na početku marjanskih skala niče jedan od onih stambenih monstruma nad kojima će se iduće generacije zgražavati.

Deset godina borbe

U osjetljivom kvartu stambenih dvokatnica i trokatnica jedan od lokalnih građevinskih developera uspio je nakon desetogodišnje bitke otpočeti gradnju zgrade koja se širi na sve strane poput metastaze, usisava u sebe gradsku cestu, ugrožava vizuru Marjana i svoje balkone pruža metar i pol od susidovih ponistri.

Deset godina su se i susjedi i kotar borili protiv te jezovite građevine, da bi strpljivi investitor napokon dočekao da s „antipoduzetničkom klimom“ Split i Hrvatska odbace i urbanističke obzire.

A to je samo početak. Jer, slični, ako ne i gori primjeri slijede nam na još nekoliko lokacija u centru grada. Koncem studenog, sadašnja je gradska administracija potpisala sporazum s investitorima i vlasnicima terena na bedemu Contarini, sporazum koji ima sve elemente političkog „boy’s cluba“, jer su i s jedne i s druge strane pera viđeni SDP-ovci.

Tim sporazumom, iz mrtvih je izvučen plan gradnje u okolici bedema Contarini, kontroverzni projekt koji je od samog početka imao elemente „splitske Varšavske“, među ostalim i zato što je uvodio promet i grotlo garaže u pješačku zonu pokraj Đardina.

No, dok je na samom početku taj projekt bio barem oblikovno efektan, dok je barem uključivao javne sadržaje i barem sveobuhvatno rješavao prostorni kaos oko krnjeg zuba baroknog bedema kod Realke, od svega toga sada više nema ništa. Cijelo „uređenje prostora“ svelo se na gradnju jedne opasno visoke stambene zgrade 40 metara od Dioklecijanove kule, otimačinu komada Pazara, te grabljenje dobrog dijela pješačke zone za prometni ulaz stanarima.

Punih deset godina oko tog projekta su se vukle krimogene priče, misteriozno su se smjenjivali konzervatori, mijenjale ekspertize i susjede noću spopadalo na cesti, da bi sada taj krajnje kontroverzni projekt dobio vjetar u leđa iz Banovine.

A kao cukar na kraju, prošlog tjedna čitamo kako su investitori još jednom dobili bitku nad „antipoduzetničkom klimom“. Riječ je - naravno - o hotelu “Ambasador”, klasiku međuratne moderne arhitekture, djelu češkog arhitekta Josipa Kodla. Čeh koji je u međuratni Split donio avangardu, velikan arhitekture i sudionik hvarske konferencije partizanskih intelektualaca 1943., Josip Kodl je u gradu kojem je posvetio život doživio maćehinsku sudbinu da mu najvažnija djela budu ili srušena, ili izobličena, ili devastirana do neprepoznatljivosti.

Hotel „Ambasador“ Kodlu možda nije top-djelo, hotel nije izveden kako ga je on zamislio, ali makar iz pijeteta prema arhitektonskom klasiku Split je petnaest godina tražio od investitora da prilikom uređenja hotela poštuje vanjski izgled Kodlove zgrade.

U novoj investicijskoj ognjici sada je i ta posljednja profesionalna skrupula pala. Kako to već biva, konzervatori su „promijenili mišljenje“, grad je najavio promjenu GUP-a, pa će se – kako čitamo – na mjestu “Ambasadora” izgraditi posve nova zgrada „slobodnijeg pristupa“ i većeg volumena. Imajući na umu čime je urodio „slobodni pristup“ i „veći volumen“ s druge strane ceste, bojim se da zatiranje jednog važnog spomenika modernizma neće biti jedina šteta u rušenju “Ambasadora”.

Grad se i zove grad jer se u njemu gradi. Ne spadam u onu vrstu aktivističkih puritanaca kojima se kosa digne na glavi čim vide bager. Posve je jasno da Splitu objektivno fali hotelskih kreveta, kao što je jasno i to da u gradu s tisućama nezaposlenih politika mora koji put dati poguranac investitoru koji otvara radna mjesta.

No - i u Hrvatskoj i u Splitu ekonomska kriza se koristi kao izlika, a prazna gradska blagajna kao alibi da bi se podvalili projekti koji u normalnim okolnostima ne bi, a punih deset godina i nisu dobivali zeleno svjetlo jer su bili sa stajališta struke i urbanizma nepojmljivi.

Ubijamo sve redom

U okolnostima kad je vlada Zakonom o strateškim investicijama faktički uvela jednu pravnu državu za velike i drugu za male, u situaciji kad ministri praktički optužuju „subverzivne“ udruge za recesiju i kad je papinov lonac nezaposlenosti došao do ključanja, ušli smo doslovno u fazu eldorada kad je sve nepoželjno, prekomjerno i stručno neprihvatljivo postalo poželjno, umjereno i prihvatljivo.

Naša generacija već je sada rasipništvom ovu zemlju dovela do dužničkog ropstva. Sada smo prešli u iduću fazu u kojoj naše minuse na računu planiramo pokriti tako što ćemo našem potomstvu ostaviti koncesionirane autoceste, koncesionirane aerodrome, izbetonirani Jadran i unakažene gradove u kojima će vrijedni i potentni prostori biti masakrirani prenapuhanom gradnjom.

A sve zato da bismo mi mogli preživjeti do prvog, podijeliti plaće u Banovini i teatru, sanirati sportske klubove i dobiti izbore.

To je to „preživljavanje“ o kojem govorimo onda kad govorimo da nam za preživjeti godinu trebaju tri gradilišta. Zbog jedne šnicle mi ne ubijamo kravu. Ubijemo svoje potomstvo.

 jurica pavičić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => De Facto De Jure [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-01-29 11:26:06 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-01-29 22:07:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-01-29 21:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 19680 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 258 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Saznajte što kolumnisti slobodne kaže o aktualnim događanjima u hrvatskoj i svijetu [menu-meta_keywords] => kolumne, mišljenja, kolumnisti slobodne, aktualno [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Kolumne [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/01/29/Novosti/hotel.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x355" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 104 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 258 [name] => Kolumne [alias] => kolumne [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 21 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7774390 Threads: 4 Questions: 1566120035 Slow queries: 4777033 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111647144 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kolumne ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /kolumne/jurica-pavicic-ambasador-konacan-pad-svih-maski-224501 [printLink] => /kolumne/jurica-pavicic-ambasador-konacan-pad-svih-maski-224501?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 225630 [name] => juricapavičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juricapavicic [link] => /tag/juricapavicic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 213046 [name] => hotelambasador [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hotelambasador [link] => /tag/hotelambasador ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => De Facto De Jure [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jurica Pavičić: Ambasador, konačan pad svih maski [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-06-48-44-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/01/29/Novosti/hotel.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/01/29/Novosti/hotel.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Trebaju nam tri gradilišta za preživjeti ovu godinu“ rečenica je kojom je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar negdje koncem ljeta opisao budžetske perspektive našega grada u prvoj godini mandata. Brutalna, apsurdna i nažalost istinita, ta izjava u dobroj mjeri rasvjetljava realitet hrvatske lokalne samouprave i u Splitu, ali i ne samo u Splitu. U situaciji kada živimo u društvu u kojem se ništa ne proizvodi i u kojem su građani porezno ocijeđeni kao bugačice, hrvatski gradovi danas i doslovno žive - od cementa i šalunga.

Na jednoj strani - onoj rashodovnoj – stoje gladna usta koja treba nahraniti: zaduženi i propali sportski klubovi, socijala i udruge, kazalište sa 270 zaposlenih i sve brojnija „banovinska“ birokracija. Na drugoj - prihodovnoj - strani jedino u što se gradovi mogu uzdati je komunalna naknada koja je u pervertiranoj hrvatskoj zbilji prestala biti ono što stvarno jest (trošak za pristupne ceste, rasvjetu ili parkić), a postala unosni porez, dop za đankersku lokalnu samoupravu.

Izdate dozvolu, dočekate dizalice, naplatite komunalu i njome pokrpite budžetsku godinu hraneći gladna usta pjevačkih zborova, sportskih klubova i socijale. Na taj način, hrvatski gradovi žive od izbora do izbora komadajući i utržujući komad po komad prostora da bi preživjeli „do prvog u mjesecu“- pardon, do prvog u prosincu.

Tako funkcioniraju i Vlahušić i Kalmeta, tako su funkcionirali i dosadašnji splitski gradonačelnici, tako funkcionira i Baldasar.

U takvim okolnostima - dok i vlada i mediji vrište protiv „antipoduzetničke klime“ - počele su padati sve breše, sva pravila struke, a projekti nad kojima su struka i javnost godinama kolutali očima naglo dobivaju zeleno svjetlo. Tako je i u Šibeniku i u Dubrovniku i u Puli, pa je tako i u Splitu.

A kako to izgleda kad „poduzetnička klima“ pobijedi urbanističke skrupule, u ovom trenutku gledamo na Dražancu, gdje u pozadini niza kuća na početku marjanskih skala niče jedan od onih stambenih monstruma nad kojima će se iduće generacije zgražavati.

Deset godina borbe

U osjetljivom kvartu stambenih dvokatnica i trokatnica jedan od lokalnih građevinskih developera uspio je nakon desetogodišnje bitke otpočeti gradnju zgrade koja se širi na sve strane poput metastaze, usisava u sebe gradsku cestu, ugrožava vizuru Marjana i svoje balkone pruža metar i pol od susidovih ponistri.

Deset godina su se i susjedi i kotar borili protiv te jezovite građevine, da bi strpljivi investitor napokon dočekao da s „antipoduzetničkom klimom“ Split i Hrvatska odbace i urbanističke obzire.

A to je samo početak. Jer, slični, ako ne i gori primjeri slijede nam na još nekoliko lokacija u centru grada. Koncem studenog, sadašnja je gradska administracija potpisala sporazum s investitorima i vlasnicima terena na bedemu Contarini, sporazum koji ima sve elemente političkog „boy’s cluba“, jer su i s jedne i s druge strane pera viđeni SDP-ovci.

Tim sporazumom, iz mrtvih je izvučen plan gradnje u okolici bedema Contarini, kontroverzni projekt koji je od samog početka imao elemente „splitske Varšavske“, među ostalim i zato što je uvodio promet i grotlo garaže u pješačku zonu pokraj Đardina.

No, dok je na samom početku taj projekt bio barem oblikovno efektan, dok je barem uključivao javne sadržaje i barem sveobuhvatno rješavao prostorni kaos oko krnjeg zuba baroknog bedema kod Realke, od svega toga sada više nema ništa. Cijelo „uređenje prostora“ svelo se na gradnju jedne opasno visoke stambene zgrade 40 metara od Dioklecijanove kule, otimačinu komada Pazara, te grabljenje dobrog dijela pješačke zone za prometni ulaz stanarima.

Punih deset godina oko tog projekta su se vukle krimogene priče, misteriozno su se smjenjivali konzervatori, mijenjale ekspertize i susjede noću spopadalo na cesti, da bi sada taj krajnje kontroverzni projekt dobio vjetar u leđa iz Banovine.

A kao cukar na kraju, prošlog tjedna čitamo kako su investitori još jednom dobili bitku nad „antipoduzetničkom klimom“. Riječ je - naravno - o hotelu “Ambasador”, klasiku međuratne moderne arhitekture, djelu češkog arhitekta Josipa Kodla. Čeh koji je u međuratni Split donio avangardu, velikan arhitekture i sudionik hvarske konferencije partizanskih intelektualaca 1943., Josip Kodl je u gradu kojem je posvetio život doživio maćehinsku sudbinu da mu najvažnija djela budu ili srušena, ili izobličena, ili devastirana do neprepoznatljivosti.

Hotel „Ambasador“ Kodlu možda nije top-djelo, hotel nije izveden kako ga je on zamislio, ali makar iz pijeteta prema arhitektonskom klasiku Split je petnaest godina tražio od investitora da prilikom uređenja hotela poštuje vanjski izgled Kodlove zgrade.

U novoj investicijskoj ognjici sada je i ta posljednja profesionalna skrupula pala. Kako to već biva, konzervatori su „promijenili mišljenje“, grad je najavio promjenu GUP-a, pa će se – kako čitamo – na mjestu “Ambasadora” izgraditi posve nova zgrada „slobodnijeg pristupa“ i većeg volumena. Imajući na umu čime je urodio „slobodni pristup“ i „veći volumen“ s druge strane ceste, bojim se da zatiranje jednog važnog spomenika modernizma neće biti jedina šteta u rušenju “Ambasadora”.

Grad se i zove grad jer se u njemu gradi. Ne spadam u onu vrstu aktivističkih puritanaca kojima se kosa digne na glavi čim vide bager. Posve je jasno da Splitu objektivno fali hotelskih kreveta, kao što je jasno i to da u gradu s tisućama nezaposlenih politika mora koji put dati poguranac investitoru koji otvara radna mjesta.

No - i u Hrvatskoj i u Splitu ekonomska kriza se koristi kao izlika, a prazna gradska blagajna kao alibi da bi se podvalili projekti koji u normalnim okolnostima ne bi, a punih deset godina i nisu dobivali zeleno svjetlo jer su bili sa stajališta struke i urbanizma nepojmljivi.

Ubijamo sve redom

U okolnostima kad je vlada Zakonom o strateškim investicijama faktički uvela jednu pravnu državu za velike i drugu za male, u situaciji kad ministri praktički optužuju „subverzivne“ udruge za recesiju i kad je papinov lonac nezaposlenosti došao do ključanja, ušli smo doslovno u fazu eldorada kad je sve nepoželjno, prekomjerno i stručno neprihvatljivo postalo poželjno, umjereno i prihvatljivo.

Naša generacija već je sada rasipništvom ovu zemlju dovela do dužničkog ropstva. Sada smo prešli u iduću fazu u kojoj naše minuse na računu planiramo pokriti tako što ćemo našem potomstvu ostaviti koncesionirane autoceste, koncesionirane aerodrome, izbetonirani Jadran i unakažene gradove u kojima će vrijedni i potentni prostori biti masakrirani prenapuhanom gradnjom.

A sve zato da bismo mi mogli preživjeti do prvog, podijeliti plaće u Banovini i teatru, sanirati sportske klubove i dobiti izbore.

To je to „preživljavanje“ o kojem govorimo onda kad govorimo da nam za preživjeti godinu trebaju tri gradilišta. Zbog jedne šnicle mi ne ubijamo kravu. Ubijemo svoje potomstvo.

 jurica pavičić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kolumne/jurica-pavicic-ambasador-konacan-pad-svih-maski-224501 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c471ad03984f601de36822253e065aa4c913b17c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jurica+Pavi%C4%8Di%C4%87%3A+Ambasador%2C+kona%C4%8Dan+pad+svih+maski&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkolumne%2Fjurica-pavicic-ambasador-konacan-pad-svih-maski-224501 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkolumne%2Fjurica-pavicic-ambasador-konacan-pad-svih-maski-224501 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => De Facto De Jure [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KolumneDe Facto De Jure

Jurica Pavičić: Ambasador, konačan pad svih maski

Piše PSD.
29. siječnja 2014. - 22:56
Trebaju nam tri gradilišta za preživjeti ovu godinu“ rečenica je kojom je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar negdje koncem ljeta opisao budžetske perspektive našega grada u prvoj godini mandata. Brutalna, apsurdna i nažalost istinita, ta izjava u dobroj mjeri rasvjetljava realitet hrvatske lokalne samouprave i u Splitu, ali i ne samo u Splitu. U situaciji kada živimo u društvu u kojem se ništa ne proizvodi i u kojem su građani porezno ocijeđeni kao bugačice, hrvatski gradovi danas i doslovno žive - od cementa i šalunga.

Na jednoj strani - onoj rashodovnoj – stoje gladna usta koja treba nahraniti: zaduženi i propali sportski klubovi, socijala i udruge, kazalište sa 270 zaposlenih i sve brojnija „banovinska“ birokracija. Na drugoj - prihodovnoj - strani jedino u što se gr...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 08:48