StoryEditorOCM
Dalmacijaveć 13. put zaredom u presušenom koritu rijeke suvaje

Žive jaslice u Prološcu došlo vidjeti više od tisuću ljudi

Piše PSD.
26. prosinca 2012. - 23:18

Blagdan Božića na cijelom području Imotske krajine obilježen je dostojanstveno. Od župe Biorine na zapadu, do župe Slivno na istoku, vjernici su Božić dočekali u svojim župnim crkvama, uz pjesmu i čestitanja. Mnogi Imoćani koji žive i rade diljem Hrvatske i u inozemstvu za božićne su blagdane došli u svoj kraj.

Po trinaesti put zaredom Proložani su upriličili svoje žive jaslice. Više od tisuću ljudi pratilo je prikaz rođenja Isusa Krista u presušenom koritu rijeke Suvaje. Kulturna udruga mladih, koja je ove godine preuzela ulogu organizatora, učinila je doista sve da ugođaj Božića u Prološcu bude upečatljiv. Obitelj Ante i Tine Adžije imala je tu čast da uz maloga svoga Mateja odigra ulogu Svete obitelji. Za to su nagrađeni velikim pljeskom. A i kostimi, sam prostor, pastirske vatre, zbor župne crkve svetoga Mihovila, pod ravnanjem časne sestre Filipe Smoljo, nadahnute riječi župnika fra Vinka Gudelja, sve je to uistinu lijepo dočaralo najljepše trenutke ljudske povijesti, Isusovo porođenje.

Dan ranije, na Badnjak, u zaseoku Grbavci, također u općini Proložac, tamošnja dječica, kojih je više od trećine ukupnog broja od sedamdesetak stanovnika, upriličila su svoje žive jaslice. Uspjeli su razgaliti duše svojih starijih sumještana. A palili su se i badnjaci, pjevala se ganga, a nakon polnoćke na meniju je bila lešo janjetina. Svaka čast Grbavcima i obitelji Petričević.

U samom gradu Imotskom, najljepši trenutak Božića po mnogima je veličanstvena misa u župnoj crkvi svetoga Franje u Imotskom, koju je predvodio gvardijan i dekan fra Kristijan Stipanović. Na misi je bio i najstariji svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije fra Vjeko Vrčić, a propovijed bivšeg provincijala dr. Željka Tolića, posebno o temi novoga zakona o školskom zdravstvenom odgoju, izazvala je spontani pljesak pune crkve.


BRACO ĆOSIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 12:28