StoryEditorOCM
DalmacijasinjSkA obitelj GAURINA spriječilA radnike da uđu NA zEmljištE koje je od dalmatinke nove kupila tvrtka petroLvilla&bilić

Zbog Ladinijevih mućki sinjska braća legla pod bagere

Piše PSD.
3. lipnja 2010. - 20:40
Svojedobno su za zemljište braća Ladini stavili u džep 106,58 eura po metru četvornom, a danas za tu istu zemlju članovi obitelji Gaurina dobijaju zatvorske kazne i predinfarktno stanje

Stajanjem ispred bagera na zemljištu koje je od “Dalmatinke nove” kupila tvrtka “Petrolvilla&Bilić”, a na koje pravo polaže njegova obitelj, Nikola Gaurina (27), košarkaš Šibenika iz Sinja, u srijedu je ozlijeđen. U koljeno ga je udarila kašika bagera.

Ovaj incident sastavni je dio dvodnevnih događanja izazvanih odlukom tvrtke “Petrolvilla&Bilić” da uđe u potpuni posjed i obavi zahvate na uređenju zemljišta koje su prošle godine kupili od, u Sinju po zlu zapamćene, braće Ladinija. Incident u srijedu samo je, za sada, posljednji čin u “sapunici” vezanoj uz dio zemljišnog kompleksa tvornice “Dalmatinka” koji je već punih 35 godina noćna mora sinjske obitelji Gaurina.

 

‘Noćna mora’

 

Završni čin te noćne more počeo je prije osam godina, kada su braća Ladini iz Trsta od hrvatske države, zahvaljujući svojim koruptivnim vezama sa hrvatskim moćnicima, dobili na dar cijelu tvornicu “Dalmatinku”. Od 112 tisuća metara četvornih industrijskog zemljišnog kompleksa na kojemu se prostirala tvornica otkinuli su 38 tisuća kvadrata i prodali tvrtki “Petrolvilla&Bilić” u talijansko-hrvatskom vlasništvu za 4.050.000 eura. Prije toga Ladiniji su, uz pomoć sinjskih političkih moćnika, 2007. godine tih 38 tisuća kvadrata GUP-om prenamijenili iz industrijskog u zemljište za stambeno-poslovnu izgradnju.

Unutar tih 38 tisuća kvadrata je 15.700 metara kvadratnih oduzetih 1975. godine sinjskoj obitelji Gaurina za potrebe proširenja tvornice. “Dalmatinka” nikada nije proširena na taj dio zemljišta. Iako Ladinija više nema u tvornici, njihov duh i dalje je nad “Dalmatinkom”.

025
Jedan od braće, Joko Gaurina drži se za osovinu bagera
Naime, dok su Ladiniji i za Gaurinino zemljište utržili 106,58 eura po metru kvadratnom, bivši vlasnici tih 15.700 kvadrata, članovi obitelji Gaurina, ovih dana dobivaju zatvorske kazne i predinfarktno stanje.

- Sudac za prekršaje u utorak me kaznio po hitnom postupku s osam dana zatvora na rok kušnje od tri mjeseca jer su me okrivili da sam prijetio meni nepoznatim osobama koje su došle s bagerima kopati po našoj zemlji. Mojoj obitelji za izgradnju Dalmatinke oduzeli su poslije 1945. godine 45 tisuća metara kvadratnih. Iako za to zemljište nismo dobili ni dinara, pomirili smo se jer je na njemu doista izgrađena tvornica.

Ovo drugo zemljište uzeto nam je za novo proširenje tvornice, do čega nikada nije došlo. Po istom zakonu po kojemu nam je uzeto trebalo nam je biti vraćeno jer nije privedeno namjeni. Umjesto toga lopovskim zakonima to je zemljište, dok sam ja kao hrvatski vojnik bio u ratnom rovu, uneseno u temeljni kapital Dalmatinke. Danas mi kažu da su drugi zakoniti vlasnici toga našeg zemljišta. Zakoni koji idu njima u korist primjenjuju se, a oni koji nama daju za pravo u praksi ne važe - kaže Siniša Gaurina.

 

Pasivan otpor

 

Oko zemljišta koje su Gaurini prije osam godina stvarno, ali ne i formalno vratili u svoj posjed, ovih dana vodi se prava bitka. Tvrtka “Petrolvilla&Bilić” odlučila je ući u posjed kupljenog zemljišta. Za to su angažirali pravnike, zaštitare, policiju i bagere. Dočekali su ih Siniša Gaurina, njegovi rođaci Darko i Ivica i drugi članovi obitelji te pasivnim otporom neuspješno pokušali ishoditi pravdu.

- Kad nismo u stanju obraniti svoje u Hrvatskoj, taj bezdan ćemo pokušati premostiti kod suda u Strasbourgu - kaže Siniša Gaurina koji je u srijedu sve vrijeme proveo u kući jer zbog osude ne smije izići. Nakon što mu je bager ozlijedio brata, Joko Gaurina (28) legao je ispod drugog bagera, koji je u tom trenutku bio u mirovanju i odatle se ne miče. Pokretanje motora bagera i njegov bilo kakav pomak mogao je kod Joke izazvati teške ozljede. Srećom, to se nije dogodilo.

 

 

Poruka iz bolnice: Srušili voćke, ali neće nas

Košarkaš KK „Šibenke“ u prošloj sezoni i bivši košarkaš „Alkara“ i „Splita“, Nikola Gaurina ozlijeđen je u srijedu u lijevu nogu udarcem kašikom bagera. Nakon incidenta doveden je vozilom Hitne pomoći u Split, gdje je na Hitnom kirurškom prijamu KBC-a Split medicinski obrađen (pregled traumatologa i RTG noge) i gdje mu je stavljen gips.

Božena Gaurina, koja je sa svojim sinom Nikolom došla u splitsku bolnicu, kaže nam:

- Po nastanku hrvatske države tražili smo povrat naše imovine. Nakon više od petnaest godina iščekivanja, prije dva mjeseca dobili smo od imovinsko-pravne službe ispostava Sinj rješenje da nam se daju dionice u zamjenu za tu zemlju. Nitko živ ne zna dionice koje tvrtke. Mi smo se na tu odluku žalili. No, veći je problem taj što su tu zemlju 2004. godine dobila braća Ladini i koji su je naknadno prodali nekom Biliću. Mi na toj zemlji sadimo voće i povrće i kada smo u utorak vidjeli da su došli sa tri bagera to sve sorit, muž mi je stao ispred njih i nije dao. U utorak su nam srušili osam vočaka, red dinja, ali ih je obitelj zaustavila. Jučer su došli sa dva bagera, ali stali smo ispred njih i nismo im dali na zemlju - kazuje Božena Gaurina.

I. MARKOVIĆ

Ivica Bilić: Žao mi je...

Ivica Bilić, direktor i suvlasnik tvrtke “Petrolvilla&Bilić”:
- Žao mi je što je došlo do ozljede mladića. Nisam bio ovdje pa ne mogu konkretnije komentirati. Grupacija “Petrolvilla” nad ovim zemljištem od 38.000 metara četvornih ima čisto vlasništvo. Uredno smo ga kupili i platili i na tom zemljištu želimo realizirati svoje projekte koji će omogućiti zapošljavanje većeg broja građana Sinja. U pripremi projekta krenuli smo s uređenjem i omeđavanjem zemljišta. U našem posjedu ometaju nas članovi obitelji Gaurina. Oni svoja vjerojatno opravdana potraživanja od države prebijaju preko naših leđa. Mi prema njima nemamo nikakvih obveza.


Primirje

U srijedu oko 16 sati Ivica Bilić došao je do okupljenih članova obitelji Gaurina s kojima je uspostavljeno primirje. Postignut je dogovor da u petak predstavnici tvrtke i obitelji Gaurina sjednu za zajednički stol i iznesu argumente jer, kako naglašava Bilić, između njih nema nikakvih nerješenih pitanja. Do tada, strojevi će mirovati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 05:07