stdClass Object ( [id] => 1388170 [title] => Ženo, kako? Imoćanka s petero djece, brdom obaveza i poslom u školi, živi bez stresa i to u podstanarstvu! Evo ‘recepta‘ [alias] => zeno-kako-imocanka-s-petero-djece-brdom-obaveza-i-poslom-u-skoli-zivi-bez-stresa-i-to-u-podstanarstvu-evo-recepta [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Neki je zovu majka, nekima je ona mama ili mater, ali svima je u cijelom životu ona jedna, jedina i neponovljiva. Mama je zapravo sinonim za ljubav i to onu iskrenu, čistu, bezuvjetnu i neograničenu.

A danas je upravo njihov, Majčin dan. Mi smo za tu priliku razgovarali s jednom majkom petero djece iz Imotskog; njezina priča slična je pričama brojnih drugih majki, a opet na svoj način posebna i drukčija.

Ana i Stipe Čelan relativno su mladi bračni par, u braku su petnaest godina, prije kojeg su bili i u vezi još četiri godine. Imaju petero djece, tri sina i dvije djevojčice.

Ana je na privremenom poslu kao asistentica u nastavi u imotskoj Osnovnoj školi "Stjepan Radić", gdje je opet okružena djecom, a Stipe radi u Turističkoj zajednici Imota.

Četiri spontana pobačaja

Brak skladan, dječica uredna, stanuju u iznajmljenom stanu i to je, u najkraćim crtama - to. I pored svih "globalnih" problema s kojima se susreću mladi bračni parovi koji još nemaju vlastiti krov nad glavom, koji uostalom poput Ane i nemaju još stalni radni odnos i pored skupoće života, svakodnevnih problema i problemčića, Ana i Stipe kažu da su sretni i zadovoljni.

- Stvarno jesmo! Zajedno iz dana u dan gledamo kako naša djeca rastu, ulaze u nove izazove života. Sretni smo što smo im potpora i što znaju da se radujemo svakom njihovom novom danu. Vidite, i ja i moj Stipe mogli smo imati danas devetero djece, ali na žalost imala sam četiri spontana prekida trudnoće. Bog je tako htio, ali uvijek sam iznova zbog toga tužna, ali to mi daje i snage da se ja i Stipe još više posvetimo našoj djeci i obitelji - veli nam Ana.

---

image

Nemaju možda mnogo u materijalnom smislu, ali imaju jedni druge

Braco Ćosić
---

Kada smo Ani i Stipi spomenuli da će priča o njihovoj svakodnevici biti zapravo i čestitka za Majčin dan svim majkama kao stupovima obitelji, neraskidivoj vezi koja veže obitelj i osobi čija je ruka vodilja odgoju djece, Stipe nam reče:

- Samo vi pitajte Anu. Istina, nas dvoje participiramo zajedno u odgoju djece, ali moja Ana je ta koja sve to skupa koordinira, usmjerava. Ja sam rano ostao bez majke pa znam kako je živjeti bez nje. Tvrdim da je upravo majka glavni temelj obitelji, pa što god vam moja Ana kaže, ja potvrđujem objeručke - veli Stipe.

Pa kako izgleda život velike obitelji u malom stanu, kako stigne i na posao i oko djece, ima li vremena samo za sebe i neke svoje gušte? Svašta nas je zanimalo...

- Svako jutro i ja i Stipe ustajemo se oko šest i onda slijedi zajednički dogovor za dan koji je ispred nas. Tko će pripremiti robu za djecu, tko će pripremiti doručak, odvesti djecu u vrtić, ovu trojicu u školu... U biti taj dogovor je i najvažniji i svatko od nas zna za što je zadužen. Nema nikakvih nesporazuma, a nema ni stresa ujutro, tako da nam dan započinje uglavnom u mirnom ozračju. Djeca ustaju oko sedam sati, ide po redu higijena, pranje zubi, umivanje, češljanje i onda sinovi imaju posljednje provjere knjiga za odlazak u školu. Kažem, stresa nema, jedino ako je nekome od njih trojice kakav test ili ispitivanje, pa znaju malo gunđati. I to je to, svaki dan...

Kući stižem oko jedan sat i onda spremam ručak., a ako smo u suprotnoj smjeni onda Stipe sprema ručak. E, da se vratim na stres... U globalu ga nema, ali kada imate toliko djece onda su vam misli i kada radite usmjerene u pravcu gdje su sada, što rade, je li sve u redu... No ako vam je brak skladan, ako imate dogovor s mužem i razumijete se, stres je marginalan, govori nam Ana, koja u mnoštvu obaveza i "zgusnutom" rasporedu ne pati ni u pitanju društvenog života.

Drže se pravila

- Ne mogu kazati da nemam vremena i za sebe. Odem ja s prijateljicama na kavu i to opušteno, jer znam da se Stipe brine o njima. Djeca su nam poslušna, jedan drugom uskaču, pomažu, a trojica starijih dečkića vrlo se odgovorno i zaštitnički ponašaju prema sestricama. Bude tu i nekad koja iskrica, ali to je sve dječje i sve se brzo smiri. Svatko od djece zna svoje zaduženje. Svatko od njih zna za sobom nakon marende i ručka počistiti stol, a znaju i oprati suđe ako je to potrebno. Sada je kod najstarijeg Ivana Gabrijela, pa i kod Ljudevita Mihaela i Josipa Rafaela, znate, početak onih pubertetskih iskakanja pa se ponekad pobune, ali ubrzo shvate da reda mora biti i tu nema velike priče.

Meni i Stipi je od krucijalne važnosti da djecu odgojimo u vjeri i u prvom planu nam je da budu dobri i pošteni ljudi. Želimo da danas, sutra ako vide nekoga kome je potrebna pomoć, uskoče i pomognu. Hvala Bogu, djeca su mi zdrava, istina, Josip Rafael ima malo problema u razvoju i ide u poseban razred pa ima određene benefite u našoj obitelji, no isto participira u svakodnevnom radu i drži se pravila. Vjerujte, bez tih pravila i reda ne bih se mogla nositi s ovoliko djece. No, kada jednom postavite ta pravila, onda problema nema - govori nam Ana, ističući da ona kao majka najviše intervenira, kontrolira, sugerira, no s obzirom na svesrdnu podršku supruga koji joj je oslonac u svemu, bez problema su mogli proširiti obitelj.

---

image

Ana radi kao asistentica u nastavi, a Stipe u Turističkoj zajednici

Braco Ćosić
---

Materijalni izazovi

- Kada je vikend uvijek s njima odemo na neki mali izlet, prošetamo. Budući da smo preko tjedna odsutni i svatko je na svojoj strani - posao, vrtić, škola, a tu su i brojne izvannastavne aktivnosti, subotom i nedjeljom želimo sve to nadoknaditi, tako da maksimalno iskoristimo ta dva slobodna dana i obavezno odemo u crkvu - kaže nam Ana. Pitamo je i bude li dana kada nije baš sve idilično, dignu li joj djeca kad tlak, bude li povišenih tonova?

- Ima dana kada sam i ja nervozna, kada neki problem poremeti i glavu i tijelo, ali kada vidim petero anđelića, mislim da nema te stvari koju ni ja i Stipe ne bismo mogli učiniti. Svaki njihov osmijeh, poljubac daju mi energije da zaboravim i obveze oko njih i pranje, peglanje, češljanje, kupanje, oblačenje, hranjenje... Ma sve! Kada već govorimo o odgoju djece i ulozi majke, naravno da je prisutna briga i u onoj materijalnoj komponenti.

Današnji trend življenja mladih ima poprilično izazova; kako djecu odjenuti, kako ih opremiti za školu... Želimo ih naučiti da ne gledaju s nekim kompleksom na djecu koja možda imaju više. Primjerice, najstariji sin ima mobitel jer nam je to bitno zbog komunikacije, taj mobitel je jedan od jeftinih, ali isto u funkciji kao onaj duplo skuplji. Želim ih naučiti da cijene svoje stvari, da nauče kako ima obitelji koje nemaju praktički što jesti, te da budu zahvalni na svemu što imaju. Oni su pristojni, uredni, odgovorni, poštuju sve, neovisno o tome tko je tko, kazuje nam sugovornica koja smatra da su brak i djeca izazovi, ali oni najpozitivniji mogući, te lako savladivi ako se partneri slažu i nadopunjuju. Kao što je to slučaj s njih dvoje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skladna obitelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => skladna obitelj 2 0 6622 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-09 11:01:29 [created_by] => 3102 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-13 07:04:59 [modified_by] => 3102 [publish_up] => 2024-05-13 07:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ženo, kako? Imoćanka s petero djece, brdom obaveza i poslom u školi, živi bez stresa i to u podstanarstvu! Evo 'recepta' page_title=Ženo, kako? Imoćanka s petero djece, brdom obaveza i poslom u školi, živi bez stresa i to u podstanarstvu! Evo 'recepta' [metakey] => majčin dan, majka petero djece , ana čelan, stipe čelan, obitelj iz imotskog [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046804.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046803.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27046805.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sve rade u dogovoru i bez povi\u0161enih tonova<\/p>","

Nemaju mo\u017eda mnogo u materijalnom smislu, ali imaju jedni druge<\/p>","

Ana radi kao asistentica u nastavi, a Stipe u Turisti\u010dkoj zajednici<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_27046804_1920.jpg":"1920x1080","k_27046804_1280.jpg":"1280x1280","k_27046804_1024.jpg":"1024x1024","k_27046804_640.jpg":"640x640","k_27046804_480.jpg":"480x480","k_27046804_340.jpg":"340x340","k_27046804_220.jpg":"220x220","o_27046804_1280.jpg":"1280x960","o_27046804_1024.jpg":"1024x768","o_27046804_640.jpg":"640x480","o_27046804_480.jpg":"480x360","o_27046804_340.jpg":"340x255","o_27046804_220.jpg":"220x165","h_27046804_1280.jpg":"1280x854","h_27046804_1024.jpg":"1024x683","h_27046804_640.jpg":"640x427","h_27046804_480.jpg":"480x320","h_27046804_340.jpg":"340x227","h_27046804_220.jpg":"220x147","pp_27046804_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046804_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046804_640.jpg":"640x814","pp_27046804_480.jpg":"480x611","pp_27046804_340.jpg":"340x432","pp_27046804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27046803_1920.jpg":"1920x1080","k_27046803_1280.jpg":"1280x1280","k_27046803_1024.jpg":"1024x1024","k_27046803_640.jpg":"640x640","k_27046803_480.jpg":"480x480","k_27046803_340.jpg":"340x340","k_27046803_220.jpg":"220x220","o_27046803_1280.jpg":"1280x960","o_27046803_1024.jpg":"1024x768","o_27046803_640.jpg":"640x480","o_27046803_480.jpg":"480x360","o_27046803_340.jpg":"340x255","o_27046803_220.jpg":"220x165","h_27046803_1280.jpg":"1280x854","h_27046803_1024.jpg":"1024x683","h_27046803_640.jpg":"640x427","h_27046803_480.jpg":"480x320","h_27046803_340.jpg":"340x227","h_27046803_220.jpg":"220x147","pp_27046803_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046803_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046803_640.jpg":"640x814","pp_27046803_480.jpg":"480x611","pp_27046803_340.jpg":"340x432","pp_27046803_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_27046805_1920.jpg":"1920x1080","k_27046805_1280.jpg":"1280x1280","k_27046805_1024.jpg":"1024x1024","k_27046805_640.jpg":"640x640","k_27046805_480.jpg":"480x480","k_27046805_340.jpg":"340x340","k_27046805_220.jpg":"220x220","o_27046805_1280.jpg":"1280x960","o_27046805_1024.jpg":"1024x768","o_27046805_640.jpg":"640x480","o_27046805_480.jpg":"480x360","o_27046805_340.jpg":"340x255","o_27046805_220.jpg":"220x165","h_27046805_1280.jpg":"1280x854","h_27046805_1024.jpg":"1024x683","h_27046805_640.jpg":"640x427","h_27046805_480.jpg":"480x320","h_27046805_340.jpg":"340x227","h_27046805_220.jpg":"220x147","pp_27046805_1280.jpg":"1280x1628","pp_27046805_1024.jpg":"1024x1303","pp_27046805_640.jpg":"640x814","pp_27046805_480.jpg":"480x611","pp_27046805_340.jpg":"340x432","pp_27046805_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6113691 Threads: 87 Questions: 1105908741 Slow queries: 0 Opens: 204567 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.890 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9906405 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/zeno-kako-imocanka-s-petero-djece-brdom-obaveza-i-poslom-u-skoli-zivi-bez-stresa-i-to-u-podstanarstvu-evo-recepta-1388170 [printLink] => /dalmacija/zagora/zeno-kako-imocanka-s-petero-djece-brdom-obaveza-i-poslom-u-skoli-zivi-bez-stresa-i-to-u-podstanarstvu-evo-recepta-1388170?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 388396 [name] => majčin dan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => majcin-dan [link] => /tag/majcin-dan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 758887 [name] => majka petero djece [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-13 09:01:32 [main_article_id] => 0 [alias] => majka-petero-djece [link] => /tag/majka-petero-djece ) [2] => stdClass Object ( [id] => 758888 [name] => ana čelan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-13 09:01:32 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-celan [link] => /tag/ana-celan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 758889 [name] => stipe čelan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-13 09:01:32 [main_article_id] => 0 [alias] => stipe-celan [link] => /tag/stipe-celan ) [4] => stdClass Object ( [id] => 758890 [name] => obitelj iz imotskog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-13 09:01:32 [main_article_id] => 0 [alias] => obitelj-iz-imotskog [link] => /tag/obitelj-iz-imotskog ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skladna obitelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ženo, kako? Imoćanka s petero djece, brdom obaveza i poslom u školi, živi bez stresa i to u podstanarstvu! Evo ‘recepta‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3102 [name] => Braco Ćosić [username] => braco-osi [email] => braco-osi@sd.hr [password] => $2y$10$pEponZKy.W19MPkYSiqkv.Ry0kcdLRFTGG/t9C4UByKUQ844ONGGm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/braco-cosic-3102 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1620 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4d8d94f509304aa7a3170709916b5103?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046804.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Braco Ćosić [mainImageDesc] =>

Sve rade u dogovoru i bez povišenih tonova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046804.jpg [title] =>

Sve rade u dogovoru i bez povišenih tonova

Braco Ćosić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046803.jpg [title] =>

Nemaju možda mnogo u materijalnom smislu, ali imaju jedni druge

Braco Ćosić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27046805.jpg [title] =>

Ana radi kao asistentica u nastavi, a Stipe u Turističkoj zajednici

Braco Ćosić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Neki je zovu majka, nekima je ona mama ili mater, ali svima je u cijelom životu ona jedna, jedina i neponovljiva. Mama je zapravo sinonim za ljubav i to onu iskrenu, čistu, bezuvjetnu i neograničenu.

A danas je upravo njihov, Majčin dan. Mi smo za tu priliku razgovarali s jednom majkom petero djece iz Imotskog; njezina priča slična je pričama brojnih drugih majki, a opet na svoj način posebna i drukčija.

Ana i Stipe Čelan relativno su mladi bračni par, u braku su petnaest godina, prije kojeg su bili i u vezi još četiri godine. Imaju petero djece, tri sina i dvije djevojčice.

Ana je na privremenom poslu kao asistentica u nastavi u imotskoj Osnovnoj školi "Stjepan Radić", gdje je opet okružena djecom, a Stipe radi u Turističkoj zajednici Imota.

Četiri spontana pobačaja

Brak skladan, dječica uredna, stanuju u iznajmljenom stanu i to je, u najkraćim crtama - to. I pored svih "globalnih" problema s kojima se susreću mladi bračni parovi koji još nemaju vlastiti krov nad glavom, koji uostalom poput Ane i nemaju još stalni radni odnos i pored skupoće života, svakodnevnih problema i problemčića, Ana i Stipe kažu da su sretni i zadovoljni.

- Stvarno jesmo! Zajedno iz dana u dan gledamo kako naša djeca rastu, ulaze u nove izazove života. Sretni smo što smo im potpora i što znaju da se radujemo svakom njihovom novom danu. Vidite, i ja i moj Stipe mogli smo imati danas devetero djece, ali na žalost imala sam četiri spontana prekida trudnoće. Bog je tako htio, ali uvijek sam iznova zbog toga tužna, ali to mi daje i snage da se ja i Stipe još više posvetimo našoj djeci i obitelji - veli nam Ana.

---

image

Nemaju možda mnogo u materijalnom smislu, ali imaju jedni druge

Braco Ćosić
---

Kada smo Ani i Stipi spomenuli da će priča o njihovoj svakodnevici biti zapravo i čestitka za Majčin dan svim majkama kao stupovima obitelji, neraskidivoj vezi koja veže obitelj i osobi čija je ruka vodilja odgoju djece, Stipe nam reče:

- Samo vi pitajte Anu. Istina, nas dvoje participiramo zajedno u odgoju djece, ali moja Ana je ta koja sve to skupa koordinira, usmjerava. Ja sam rano ostao bez majke pa znam kako je živjeti bez nje. Tvrdim da je upravo majka glavni temelj obitelji, pa što god vam moja Ana kaže, ja potvrđujem objeručke - veli Stipe.

Pa kako izgleda život velike obitelji u malom stanu, kako stigne i na posao i oko djece, ima li vremena samo za sebe i neke svoje gušte? Svašta nas je zanimalo...

- Svako jutro i ja i Stipe ustajemo se oko šest i onda slijedi zajednički dogovor za dan koji je ispred nas. Tko će pripremiti robu za djecu, tko će pripremiti doručak, odvesti djecu u vrtić, ovu trojicu u školu... U biti taj dogovor je i najvažniji i svatko od nas zna za što je zadužen. Nema nikakvih nesporazuma, a nema ni stresa ujutro, tako da nam dan započinje uglavnom u mirnom ozračju. Djeca ustaju oko sedam sati, ide po redu higijena, pranje zubi, umivanje, češljanje i onda sinovi imaju posljednje provjere knjiga za odlazak u školu. Kažem, stresa nema, jedino ako je nekome od njih trojice kakav test ili ispitivanje, pa znaju malo gunđati. I to je to, svaki dan...

Kući stižem oko jedan sat i onda spremam ručak., a ako smo u suprotnoj smjeni onda Stipe sprema ručak. E, da se vratim na stres... U globalu ga nema, ali kada imate toliko djece onda su vam misli i kada radite usmjerene u pravcu gdje su sada, što rade, je li sve u redu... No ako vam je brak skladan, ako imate dogovor s mužem i razumijete se, stres je marginalan, govori nam Ana, koja u mnoštvu obaveza i "zgusnutom" rasporedu ne pati ni u pitanju društvenog života.

Drže se pravila

- Ne mogu kazati da nemam vremena i za sebe. Odem ja s prijateljicama na kavu i to opušteno, jer znam da se Stipe brine o njima. Djeca su nam poslušna, jedan drugom uskaču, pomažu, a trojica starijih dečkića vrlo se odgovorno i zaštitnički ponašaju prema sestricama. Bude tu i nekad koja iskrica, ali to je sve dječje i sve se brzo smiri. Svatko od djece zna svoje zaduženje. Svatko od njih zna za sobom nakon marende i ručka počistiti stol, a znaju i oprati suđe ako je to potrebno. Sada je kod najstarijeg Ivana Gabrijela, pa i kod Ljudevita Mihaela i Josipa Rafaela, znate, početak onih pubertetskih iskakanja pa se ponekad pobune, ali ubrzo shvate da reda mora biti i tu nema velike priče.

Meni i Stipi je od krucijalne važnosti da djecu odgojimo u vjeri i u prvom planu nam je da budu dobri i pošteni ljudi. Želimo da danas, sutra ako vide nekoga kome je potrebna pomoć, uskoče i pomognu. Hvala Bogu, djeca su mi zdrava, istina, Josip Rafael ima malo problema u razvoju i ide u poseban razred pa ima određene benefite u našoj obitelji, no isto participira u svakodnevnom radu i drži se pravila. Vjerujte, bez tih pravila i reda ne bih se mogla nositi s ovoliko djece. No, kada jednom postavite ta pravila, onda problema nema - govori nam Ana, ističući da ona kao majka najviše intervenira, kontrolira, sugerira, no s obzirom na svesrdnu podršku supruga koji joj je oslonac u svemu, bez problema su mogli proširiti obitelj.

---

image

Ana radi kao asistentica u nastavi, a Stipe u Turističkoj zajednici

Braco Ćosić
---

Materijalni izazovi

- Kada je vikend uvijek s njima odemo na neki mali izlet, prošetamo. Budući da smo preko tjedna odsutni i svatko je na svojoj strani - posao, vrtić, škola, a tu su i brojne izvannastavne aktivnosti, subotom i nedjeljom želimo sve to nadoknaditi, tako da maksimalno iskoristimo ta dva slobodna dana i obavezno odemo u crkvu - kaže nam Ana. Pitamo je i bude li dana kada nije baš sve idilično, dignu li joj djeca kad tlak, bude li povišenih tonova?

- Ima dana kada sam i ja nervozna, kada neki problem poremeti i glavu i tijelo, ali kada vidim petero anđelića, mislim da nema te stvari koju ni ja i Stipe ne bismo mogli učiniti. Svaki njihov osmijeh, poljubac daju mi energije da zaboravim i obveze oko njih i pranje, peglanje, češljanje, kupanje, oblačenje, hranjenje... Ma sve! Kada već govorimo o odgoju djece i ulozi majke, naravno da je prisutna briga i u onoj materijalnoj komponenti.

Današnji trend življenja mladih ima poprilično izazova; kako djecu odjenuti, kako ih opremiti za školu... Želimo ih naučiti da ne gledaju s nekim kompleksom na djecu koja možda imaju više. Primjerice, najstariji sin ima mobitel jer nam je to bitno zbog komunikacije, taj mobitel je jedan od jeftinih, ali isto u funkciji kao onaj duplo skuplji. Želim ih naučiti da cijene svoje stvari, da nauče kako ima obitelji koje nemaju praktički što jesti, te da budu zahvalni na svemu što imaju. Oni su pristojni, uredni, odgovorni, poštuju sve, neovisno o tome tko je tko, kazuje nam sugovornica koja smatra da su brak i djeca izazovi, ali oni najpozitivniji mogući, te lako savladivi ako se partneri slažu i nadopunjuju. Kao što je to slučaj s njih dvoje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić
Braco Ćosić

Sve rade u dogovoru i bez povišenih tonova

Braco Ćosić

Nemaju možda mnogo u materijalnom smislu, ali imaju jedni druge

Braco Ćosić

Ana radi kao asistentica u nastavi, a Stipe u Turističkoj zajednici

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/zeno-kako-imocanka-s-petero-djece-brdom-obaveza-i-poslom-u-skoli-zivi-bez-stresa-i-to-u-podstanarstvu-evo-recepta-1388170 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b016371112a005450bdfab91c2da986b49f9890c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDeno%2C+kako%3F+Imo%C4%87anka+s+petero+djece%2C+brdom+obaveza+i+poslom+u+%C5%A1koli%2C+%C5%BEivi+bez+stresa+i+to+u+podstanarstvu%21+Evo+%E2%80%98recepta%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fzeno-kako-imocanka-s-petero-djece-brdom-obaveza-i-poslom-u-skoli-zivi-bez-stresa-i-to-u-podstanarstvu-evo-recepta-1388170 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fzeno-kako-imocanka-s-petero-djece-brdom-obaveza-i-poslom-u-skoli-zivi-bez-stresa-i-to-u-podstanarstvu-evo-recepta-1388170 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skladna obitelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Zagoraskladna obitelj

Ženo, kako? Imoćanka s petero djece, brdom obaveza i poslom u školi, živi bez stresa i to u podstanarstvu! Evo ‘recepta‘

Piše Braco Ćosić
13. svibnja 2024. - 09:01

Neki je zovu majka, nekima je ona mama ili mater, ali svima je u cijelom životu ona jedna, jedina i neponovljiva. Mama je zapravo sinonim za ljubav i to onu iskrenu, čistu, bezuvjetnu i neograničenu.

A danas je upravo njihov, Majčin dan. Mi smo za tu priliku razgovarali s jednom majkom petero djece iz Imotskog; njezina priča slična je pričama brojnih drugih majki, a opet na svoj način posebna i drukčija.

Ana i Stipe Čelan relativno su mladi bračni par, u braku su petnaest godina, prije kojeg su bili i u vezi još četiri godine. Imaju petero djece, tri sina i dvije djevojčice.

Ana je na privremenom poslu kao asistentica u nastavi u imotskoj Osnovnoj školi "Stjepan Radić", gdje je opet okružena djecom, a Stipe radi u Turističkoj zajednici Imota.

Četiri spontana pobačaja

Brak...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 20:19