stdClass Object ( [id] => 1223976 [title] => Stručnjaci upozoravaju da je sada veća mogućnost potresa! Lokacijska dozvola za hidroelektranu na Perući je izdana, prosvjedi i prigovori bili su uzaludni [alias] => strucnjaci-upozoravaju-da-je-sada-veca-mogucnost-potresa-lokacijska-dozvola-za-hidroelektranu-na-peruci-je-izdana-prosvjedi-i-prigovori-bili-su-uzaludni [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitsko-dalmatinska županija i njezin Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje izdali su lokacijsku dozvolu za gradnju reverzibilne hidroelektrane “Vrdovo” na jezeru Peruća, projekta koji je već u svojoj najavi izazvao brojne kontroverzije.

Postupajući po zahtjevu tvrtke “Vrdovo reverzibilne hidroelektrane” d.o.o., a koji je ona podnijela preko punomoćnika, zagrebačkog “Energocontrola”, Županija je nakon javnog uvida u spis predmeta odbila sve prigovore koji su stigli od građana, ali i od Hrvatske elektroprivrede, koja na jezeru već odavno upravlja hidroelektranom, dok nekoliko kilometara nizvodno također planira vlastitu reverzibilnu centralu.

Najgorljivi protivnik projekta od svih njih bio je i ostao poznati splitski bankar Branko Buljan, koji je na svojoj djedovini izgradio poveći objekt za odmor i idućih godina tamo planira dovoditi turiste i oživiti taj već prilično zamrli kraj Cetinske krajine. Buljan je dokazivao kako investitor nema vlasnička niti bilo koja druga prava ni nad jednim metrom četvornim zemljišta na kojemu se planira projekt, da ne postoji dokumentacija temeljem koje bi zahvat bio proglašen strateškim projektom Republike Hrvatske, a na što su se zagovornici odavno počeli pozivati, te da su isti odavno prešli rok od dvije godine od dana izdavanja posebnih uvjeta jer su u međuvremenu nastupile izmjene županijskog prostornog plana i cijelo područje ušlo u sastav novoosnovanog Parka prirode Dinara...

---

image

Splitski bankar Branko Buljan, najgorljivi je protivnik elektrane

Darko Tomaš/Cropix
---

I HEP je imao pritužbe...

S druge strane, HEP je dokazivao da predlagatelji projekta nisu uvažili posebne uvjete koje su im izdali ista Županija i državna tijela, kao i da se ulazno-izlazni uređaj planirane centrale nalazi na čestici zemljišta u Donjem Biteliću, koje je u njihovu, odnosno vlasništvu HEP Proizvodnje d.o.o. Također se tvrdilo da bi projekt “Vrdovo” negativno utjecao na već postojeće hidroenergetske objekte nizvodno od HE “Peruća”, pogotovo korištenje ceste preko koje bi u gradnji “Vrdova” išla teška mehanizacija, pa na vodoopskrbnu mrežu i crplište vode Šilovka, eroziju tla i promjene u vodostajima, a spominjana su i opasna miniranja...

Sve to, međutim, spomenuti županijski odjel nije uvažio. Pozvali su se na postupak utjecaja na okoliš koji je 2017. godine odradilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i dalo pozitivnu ocjenu, kao i na slična rješenja niza državnih tijela, dok su se za neke stvari jednostavno proglasili nenadležnima ili da će se o njima odlučivati u kasnijim fazama projekta.

- Predmetnom lokacijskom dozvolom po njezinoj izvršnosti daje se samo mogućnost izgradnje predmetnog zahvata u prostoru. Sam zahvat bit će moguće graditi po izvršnosti građevinske dozvole sukladno odredbama posebnog zakona - zakona o gradnji, nakon što u provedenom upravnom postupku, među ostalim, investitor podastre dokaz pravnog interesa na nekretninama unutar obuhvata predmetnog zahvata i nakon što sva javnopravna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima koji su izdali posebne uvjete izdaju i potvrde na glavni projekat - odgovoreno je na iznesene primjedbe od strane Županije s potpisom njezina pročelnika Marija Radevenjića.

Iako je prvi korak u cijelom projektu napravljen, još nije jasno tko mu je investitor.

Kao nominalni nositelj projekta navodi se već spomenuta tvrtka “Vrdovo reverzibilne elektrane” d.o.o., čiji je osnivač i vlasnik Zoran Burić, suprug bivše HDZ-ove ministrice, danas glavne tajnice Vijeća Europe, Marije Pejčinović Burić. Njemu i ekipi oko njega ovo nije prvi pokušaj da na Cetini naprave neko energetsko postrojenje. Prije su to pokušali s plinskom termoelektranom, ali naišli su na pobunu lokalnog stanovništva i javnosti, nakon čega su nadležna tijela prekrižila projekt.

Tvrtku koja bi prema idejnom projektu iz 2016. godine RHE gradila s dva generatora/motora snage 270 MW (svaki u generatorskom režimu), s kapacitetom gornje akumulacije na lokaciji Vrdovo od 21,6 milijuna kubičnih metara, a sve zajedno koštalo bi nešto manje od 5 milijardi kuna, osnovao je na istoj adresi na kojoj je smještena i Općina Hrvace (Hrvace 310). Za mnoge je to dokaz da tu nisu posve čista posla, ali demantira ih dugogodišnji HDZ-ov načelnik Dinko Bošnjak.

---

image

Načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak ne krije podršku projektu

Nikola Vilić/Cropix
---

Bošnjak: Ma to su gluposti!

- Ma to nema nikakve veze. Gluposti! - kazao nam je u telefonskom razgovoru, pojašnjavajući pritom kako je ugovor za prostor potpisan prije četiri godine i nije uopće konzumiran. Samog Burića, kako tvrdi, nije dugo vidio pa nam nije mogao pomoći ni da sami do njega dođemo. Na telefone njegove tvrtke, koje smo našli na poslovnim servisima, nitko se danima nije javljao.

- Tu vam je puno firmi u projektu. Četiri-pet projektnih biroa, a Burić je samo jedan od faktora, možda i najnebitniji - uvjeravao nas je načelnik, koji ne krije svoju podršku gradnji RHE na svom području.

- Samo mogu reći, dao Bog da se to realizira. Samo od komunalnog doprinosa odjednom bi se u općinsku blagajnu slilo 200 milijuna kuna, što je naših 20 godišnjih proračuna. Osim toga, svake bismo godine dobivali 15 milijuna kuna, pa vi računajte. Ovo bi, ako sve prođe u redu, mogla biti mala Švicarska! - pomalo je i ushićen Bošnjak.

A tko bi na koncu mogao biti investitor, ima i konkretan prijedlog:

- Možda bi bilo najbolje da uđe HEP.

Pa oni nedaleko planiraju sličan projekt RHE?

- Da, ali, koliko čujem, imaju problema zbog donjih voda, a i puno je privatnog zemljišta, dok je kod nas dosta dobra situacija. Pustite vi te prigovore koji su došli na lokacijsku. Projekt je odličan, pogotovo kada vidite što se zbiva s energijom i cijenama u svijetu. Ako već neće HEP, ima i drugih jakih hrvatskih firmi da se uključe u ovaj hvale vrijedan projekt - odgovorio nam je Dinko Bošnjak.

Time je samo podgrijao ranije špekulacije po kojima je cilj nositelja projekta na čelu sa Zoranom Burićem ovaj projekt papirnato dovesti do neke faze i onda ga prodati. Mnogi pri tome upozoravaju na ulogu koju ima Željko Dorić, koji je dugo vodio HEP Proizvodnju, a onda preuzeo korporacijski razvoj i strategiju.

Jedan, ne manje bitan detalj može biti i to što je Dorićev sin suvlasnički povezan s Burićem u tvrtki MCC “Ekskluzivne nekretnine” d.o.o., registriranoj upravo za djelatnost proizvodnje električne energije.

- Prema financijskom izvještaju, u 2021. godini imaju ukupan prihod 6058 kuna, a ukupan rashod 1716 kuna, iz čega je vidljivo da to društvo nema minimalne prihode niti ima zaposlene radnike. Ne treba biti stručnjak za financije da se zaključi kako “Vrdovo reverzibilne elektrane” d.o.o. nije sposoban izgurati projekt RHE Vrdovo, a pitanje je, zbog lošeg koncepta i upitnih tehničkih rješenja, ima li uopće zainteresiranog financijski potentnog investitora koji bi bio spreman ići u realizaciju projekta vrijednog 4,5 milijardi kuna - iznio je javno već prije svoju sumnju inženjer Mirko Miloš, koji je svojim stručnim znanjem pritekao u pomoć aktivistima dok je bio aktualan projekt termolektrane na plinski pogon u aranžmanu uglavnom iste grupe investitora.

Postoje i opasnosti

- Sporni su tehnički razlozi koji diskvalificiraju RHE na jezeru Peruća, konkretno, u sušnim razdobljima, donja kota radne razine jezera Peruća je 340 metara, a maksimalna radna razina vode u jezeru Peruća je na nadmorskoj visini od 361,5 metara, pa ako je razina vode ispod minimuma i na maksimumu, RHE Vrdovo ne može biti u pogonu. Donja minimalna kota je problem radi održavanja ekološkog minumuma, a na gornjoj maksimalnoj visini (pri velikim dotocima u jezero) iz gornjeg akumulacijskog jezera Vrdovo ne može se puštati voda jer bi prijetilo prelijevanje vode preko brane Peruća, što se ne smije dopustiti - upozorava Miloš, kao i na ekološku komponentu cijele priče:

- Zbog loše kvalitete pitke vode rijeke Jadro, kao dugoročno rješenje u planove vodoopskrbe Splitsko-dalmatinske županije uvršteno je alternativno napajanje pitkom vodom iz jezera Peruća (cjevovod jezero Peruća - Split) pa ga zato treba zaštititi i izuzeti iz bilo kakvih gospodarskih aktivnosti, a slijedom toga i zabraniti gradnju RHE Vrdovo na jezeru Peruća, koje je zajedno s rijekom Cetinom najveći nacionalni resurs pitke vode, kapaciteta 560 milijardi litara. Iz Cetine vodu pije oko 500 tisuća ljudi, a ni jedna država u svijetu ne dopušta gradnju termoenergetskih objekata na pitkim rijekama i jezerima.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Podržava ga i kolega Marin Ivanišević, koji vidi i još jednu opasnost, i to ne bezazlenu.

- Potresi mogu biti inducirani branama, posebno onima koje posjeduje akumulacijsko jezero. Globalno je zabilježeno više od 100 slučajeva potresa. Najseriozniji primjer je od 7,9 na Sichiuanu u svibnju 2008.godine, koji je odnio 80.000 života.

Najčešće obrazloženje kako brane uzrokuju potrese leži u ekstra vodenom tlaku koji stvara pukotine i procjepe na zemljištu ispod i blizu rezervoara. Kada se tlak povećava, voda podmazuje pukotine, koje su već pod tektonskim naporom, ali su zadržane otporom trenja. Kada koeficijent trenja padne zbog “podmazivanja”, nastaje potres. S obzirom na to da je svaka brana sagrađena na specifičnom zemljištu, nije moguće pretpostaviti kada će se dogoditi potres.

Ako se pretpostavi da je dno rezervoara RHE kao vibrirajuća membrana, može se kazati da broj punjenja i pražnjenja utječe na brzinu i intenzitet potresa. Dakle, RIS se pojavljuje za vrijeme punjenja rezervoara ili pak s vremenskim odmakom. Zbog smještaja ove vrste brane na jednom od najtrusnijih područja u Europi, linija Trst - Turska, to je već jedan razlog za odustajanje od projekta, odnosno izgradnje - upozorava Ivanišević, uz dodatak da i niz vjetroparkova u blizini i daljnjem okruženju elektrane svojim vibracijama pogoršava situaciju.

Koliko je projekt daleko od prve lopate, toliko je i pod znakom pitanja zbog akcija koje najavljuju njegovi protivnici. Kako neslužbeno doznajemo, svi su papiri već predani USKOK-u, a Branko Buljan najavljuje da će pravdu potražiti i izvan granica RH.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ima li ovo smisla? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ima li ovo smisla? 2 0 9899 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-07 09:22:04 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-13 14:18:12 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2022-09-13 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 178 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23380895.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/19645190.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23380887.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23380878.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/07\/23380876.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Na\u010delnik Hrvaca Dinko Bo\u0161njak ne krije podr\u0161ku projektu<\/p>","

Splitski bankar Branko Buljan, najgorljivi je protivnik elektrane<\/p>","

Splitski bankar Branko Buljan, najgorljivi je protivnik elektrane<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23380895_1920.jpg":"1920x1080","k_23380895_1280.jpg":"1280x1280","k_23380895_1024.jpg":"1024x1024","k_23380895_640.jpg":"640x640","k_23380895_480.jpg":"480x480","k_23380895_340.jpg":"340x340","k_23380895_220.jpg":"220x220","o_23380895_1280.jpg":"1280x853","o_23380895_1024.jpg":"1024x682","o_23380895_640.jpg":"640x426","o_23380895_480.jpg":"480x320","o_23380895_340.jpg":"340x226","o_23380895_220.jpg":"220x146","h_23380895_1280.jpg":"1280x854","h_23380895_1024.jpg":"1024x683","h_23380895_640.jpg":"640x427","h_23380895_480.jpg":"480x320","h_23380895_340.jpg":"340x227","h_23380895_220.jpg":"220x147","pp_23380895_1280.jpg":"1280x1628","pp_23380895_1024.jpg":"1024x1303","pp_23380895_640.jpg":"640x814","pp_23380895_480.jpg":"480x611","pp_23380895_340.jpg":"340x432","pp_23380895_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1028","hd_19645190_1920.jpg":"1920x1080","k_19645190_1280.jpg":"1280x1280","k_19645190_1024.jpg":"1024x1024","k_19645190_640.jpg":"640x640","k_19645190_480.jpg":"480x480","k_19645190_340.jpg":"340x340","k_19645190_220.jpg":"220x220","o_19645190_1280.jpg":"1280x685","o_19645190_1024.jpg":"1024x548","o_19645190_640.jpg":"640x342","o_19645190_480.jpg":"480x257","o_19645190_340.jpg":"340x182","o_19645190_220.jpg":"220x117","h_19645190_1280.jpg":"1280x854","h_19645190_1024.jpg":"1024x683","h_19645190_640.jpg":"640x427","h_19645190_480.jpg":"480x320","h_19645190_340.jpg":"340x227","h_19645190_220.jpg":"220x147","pp_19645190_1280.jpg":"1280x1628","pp_19645190_1024.jpg":"1024x1303","pp_19645190_640.jpg":"640x814","pp_19645190_480.jpg":"480x611","pp_19645190_340.jpg":"340x432","pp_19645190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23380887_1920.jpg":"1920x1080","k_23380887_1280.jpg":"1280x1280","k_23380887_1024.jpg":"1024x1024","k_23380887_640.jpg":"640x640","k_23380887_480.jpg":"480x480","k_23380887_340.jpg":"340x340","k_23380887_220.jpg":"220x220","o_23380887_1280.jpg":"1280x851","o_23380887_1024.jpg":"1024x681","o_23380887_640.jpg":"640x425","o_23380887_480.jpg":"480x319","o_23380887_340.jpg":"340x226","o_23380887_220.jpg":"220x146","h_23380887_1280.jpg":"1280x854","h_23380887_1024.jpg":"1024x683","h_23380887_640.jpg":"640x427","h_23380887_480.jpg":"480x320","h_23380887_340.jpg":"340x227","h_23380887_220.jpg":"220x147","pp_23380887_1280.jpg":"1280x1628","pp_23380887_1024.jpg":"1024x1303","pp_23380887_640.jpg":"640x814","pp_23380887_480.jpg":"480x611","pp_23380887_340.jpg":"340x432","pp_23380887_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23380878_1920.jpg":"1920x1080","k_23380878_1280.jpg":"1280x1280","k_23380878_1024.jpg":"1024x1024","k_23380878_640.jpg":"640x640","k_23380878_480.jpg":"480x480","k_23380878_340.jpg":"340x340","k_23380878_220.jpg":"220x220","o_23380878_1280.jpg":"1280x854","o_23380878_1024.jpg":"1024x683","o_23380878_640.jpg":"640x427","o_23380878_480.jpg":"480x320","o_23380878_340.jpg":"340x227","o_23380878_220.jpg":"220x146","h_23380878_1280.jpg":"1280x854","h_23380878_1024.jpg":"1024x683","h_23380878_640.jpg":"640x427","h_23380878_480.jpg":"480x320","h_23380878_340.jpg":"340x227","h_23380878_220.jpg":"220x147","pp_23380878_1280.jpg":"1280x1628","pp_23380878_1024.jpg":"1024x1303","pp_23380878_640.jpg":"640x814","pp_23380878_480.jpg":"480x611","pp_23380878_340.jpg":"340x432","pp_23380878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2876","hd_23380876_1920.jpg":"1920x1080","k_23380876_1280.jpg":"1280x1280","k_23380876_1024.jpg":"1024x1024","k_23380876_640.jpg":"640x640","k_23380876_480.jpg":"480x480","k_23380876_340.jpg":"340x340","k_23380876_220.jpg":"220x220","o_23380876_1280.jpg":"1280x1917","o_23380876_1024.jpg":"1024x1533","o_23380876_640.jpg":"640x958","o_23380876_480.jpg":"480x719","o_23380876_340.jpg":"340x509","o_23380876_220.jpg":"220x329","h_23380876_1280.jpg":"1280x854","h_23380876_1024.jpg":"1024x683","h_23380876_640.jpg":"640x427","h_23380876_480.jpg":"480x320","h_23380876_340.jpg":"340x227","h_23380876_220.jpg":"220x147","pp_23380876_1280.jpg":"1280x1628","pp_23380876_1024.jpg":"1024x1303","pp_23380876_640.jpg":"640x814","pp_23380876_480.jpg":"480x611","pp_23380876_340.jpg":"340x432","pp_23380876_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7565846 Threads: 4 Questions: 1545634353 Slow queries: 4706962 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111065434 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/strucnjaci-upozoravaju-da-je-sada-veca-mogucnost-potresa-lokacijska-dozvola-za-hidroelektranu-na-peruci-je-izdana-prosvjedi-i-prigovori-bili-su-uzaludni-1223976 [printLink] => /dalmacija/zagora/strucnjaci-upozoravaju-da-je-sada-veca-mogucnost-potresa-lokacijska-dozvola-za-hidroelektranu-na-peruci-je-izdana-prosvjedi-i-prigovori-bili-su-uzaludni-1223976?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 299000 [name] => Peruća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peruca [link] => /tag/peruca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 471995 [name] => HEP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hep [link] => /tag/hep ) [2] => stdClass Object ( [id] => 281877 [name] => dinko bošnjak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dinko-bosnjak [link] => /tag/dinko-bosnjak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 241779 [name] => branko buljan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-buljan [link] => /tag/branko-buljan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ima li ovo smisla? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stručnjaci upozoravaju da je sada veća mogućnost potresa! Lokacijska dozvola za hidroelektranu na Perući je izdana, prosvjedi i prigovori bili su uzaludni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23380895.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23380895.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/19645190.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23380887.jpg [title] =>

Načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak ne krije podršku projektu

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23380878.jpg [title] =>

Splitski bankar Branko Buljan, najgorljivi je protivnik elektrane

Darko Tomaš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/07/23380876.jpg [title] =>

Splitski bankar Branko Buljan, najgorljivi je protivnik elektrane

Darko Tomaš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitsko-dalmatinska županija i njezin Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje izdali su lokacijsku dozvolu za gradnju reverzibilne hidroelektrane “Vrdovo” na jezeru Peruća, projekta koji je već u svojoj najavi izazvao brojne kontroverzije.

Postupajući po zahtjevu tvrtke “Vrdovo reverzibilne hidroelektrane” d.o.o., a koji je ona podnijela preko punomoćnika, zagrebačkog “Energocontrola”, Županija je nakon javnog uvida u spis predmeta odbila sve prigovore koji su stigli od građana, ali i od Hrvatske elektroprivrede, koja na jezeru već odavno upravlja hidroelektranom, dok nekoliko kilometara nizvodno također planira vlastitu reverzibilnu centralu.

Najgorljivi protivnik projekta od svih njih bio je i ostao poznati splitski bankar Branko Buljan, koji je na svojoj djedovini izgradio poveći objekt za odmor i idućih godina tamo planira dovoditi turiste i oživiti taj već prilično zamrli kraj Cetinske krajine. Buljan je dokazivao kako investitor nema vlasnička niti bilo koja druga prava ni nad jednim metrom četvornim zemljišta na kojemu se planira projekt, da ne postoji dokumentacija temeljem koje bi zahvat bio proglašen strateškim projektom Republike Hrvatske, a na što su se zagovornici odavno počeli pozivati, te da su isti odavno prešli rok od dvije godine od dana izdavanja posebnih uvjeta jer su u međuvremenu nastupile izmjene županijskog prostornog plana i cijelo područje ušlo u sastav novoosnovanog Parka prirode Dinara...

---

image

Splitski bankar Branko Buljan, najgorljivi je protivnik elektrane

Darko Tomaš/Cropix
---

I HEP je imao pritužbe...

S druge strane, HEP je dokazivao da predlagatelji projekta nisu uvažili posebne uvjete koje su im izdali ista Županija i državna tijela, kao i da se ulazno-izlazni uređaj planirane centrale nalazi na čestici zemljišta u Donjem Biteliću, koje je u njihovu, odnosno vlasništvu HEP Proizvodnje d.o.o. Također se tvrdilo da bi projekt “Vrdovo” negativno utjecao na već postojeće hidroenergetske objekte nizvodno od HE “Peruća”, pogotovo korištenje ceste preko koje bi u gradnji “Vrdova” išla teška mehanizacija, pa na vodoopskrbnu mrežu i crplište vode Šilovka, eroziju tla i promjene u vodostajima, a spominjana su i opasna miniranja...

Sve to, međutim, spomenuti županijski odjel nije uvažio. Pozvali su se na postupak utjecaja na okoliš koji je 2017. godine odradilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i dalo pozitivnu ocjenu, kao i na slična rješenja niza državnih tijela, dok su se za neke stvari jednostavno proglasili nenadležnima ili da će se o njima odlučivati u kasnijim fazama projekta.

- Predmetnom lokacijskom dozvolom po njezinoj izvršnosti daje se samo mogućnost izgradnje predmetnog zahvata u prostoru. Sam zahvat bit će moguće graditi po izvršnosti građevinske dozvole sukladno odredbama posebnog zakona - zakona o gradnji, nakon što u provedenom upravnom postupku, među ostalim, investitor podastre dokaz pravnog interesa na nekretninama unutar obuhvata predmetnog zahvata i nakon što sva javnopravna tijela i pravne osobe s javnim ovlastima koji su izdali posebne uvjete izdaju i potvrde na glavni projekat - odgovoreno je na iznesene primjedbe od strane Županije s potpisom njezina pročelnika Marija Radevenjića.

Iako je prvi korak u cijelom projektu napravljen, još nije jasno tko mu je investitor.

Kao nominalni nositelj projekta navodi se već spomenuta tvrtka “Vrdovo reverzibilne elektrane” d.o.o., čiji je osnivač i vlasnik Zoran Burić, suprug bivše HDZ-ove ministrice, danas glavne tajnice Vijeća Europe, Marije Pejčinović Burić. Njemu i ekipi oko njega ovo nije prvi pokušaj da na Cetini naprave neko energetsko postrojenje. Prije su to pokušali s plinskom termoelektranom, ali naišli su na pobunu lokalnog stanovništva i javnosti, nakon čega su nadležna tijela prekrižila projekt.

Tvrtku koja bi prema idejnom projektu iz 2016. godine RHE gradila s dva generatora/motora snage 270 MW (svaki u generatorskom režimu), s kapacitetom gornje akumulacije na lokaciji Vrdovo od 21,6 milijuna kubičnih metara, a sve zajedno koštalo bi nešto manje od 5 milijardi kuna, osnovao je na istoj adresi na kojoj je smještena i Općina Hrvace (Hrvace 310). Za mnoge je to dokaz da tu nisu posve čista posla, ali demantira ih dugogodišnji HDZ-ov načelnik Dinko Bošnjak.

---

image

Načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak ne krije podršku projektu

Nikola Vilić/Cropix
---

Bošnjak: Ma to su gluposti!

- Ma to nema nikakve veze. Gluposti! - kazao nam je u telefonskom razgovoru, pojašnjavajući pritom kako je ugovor za prostor potpisan prije četiri godine i nije uopće konzumiran. Samog Burića, kako tvrdi, nije dugo vidio pa nam nije mogao pomoći ni da sami do njega dođemo. Na telefone njegove tvrtke, koje smo našli na poslovnim servisima, nitko se danima nije javljao.

- Tu vam je puno firmi u projektu. Četiri-pet projektnih biroa, a Burić je samo jedan od faktora, možda i najnebitniji - uvjeravao nas je načelnik, koji ne krije svoju podršku gradnji RHE na svom području.

- Samo mogu reći, dao Bog da se to realizira. Samo od komunalnog doprinosa odjednom bi se u općinsku blagajnu slilo 200 milijuna kuna, što je naših 20 godišnjih proračuna. Osim toga, svake bismo godine dobivali 15 milijuna kuna, pa vi računajte. Ovo bi, ako sve prođe u redu, mogla biti mala Švicarska! - pomalo je i ushićen Bošnjak.

A tko bi na koncu mogao biti investitor, ima i konkretan prijedlog:

- Možda bi bilo najbolje da uđe HEP.

Pa oni nedaleko planiraju sličan projekt RHE?

- Da, ali, koliko čujem, imaju problema zbog donjih voda, a i puno je privatnog zemljišta, dok je kod nas dosta dobra situacija. Pustite vi te prigovore koji su došli na lokacijsku. Projekt je odličan, pogotovo kada vidite što se zbiva s energijom i cijenama u svijetu. Ako već neće HEP, ima i drugih jakih hrvatskih firmi da se uključe u ovaj hvale vrijedan projekt - odgovorio nam je Dinko Bošnjak.

Time je samo podgrijao ranije špekulacije po kojima je cilj nositelja projekta na čelu sa Zoranom Burićem ovaj projekt papirnato dovesti do neke faze i onda ga prodati. Mnogi pri tome upozoravaju na ulogu koju ima Željko Dorić, koji je dugo vodio HEP Proizvodnju, a onda preuzeo korporacijski razvoj i strategiju.

Jedan, ne manje bitan detalj može biti i to što je Dorićev sin suvlasnički povezan s Burićem u tvrtki MCC “Ekskluzivne nekretnine” d.o.o., registriranoj upravo za djelatnost proizvodnje električne energije.

- Prema financijskom izvještaju, u 2021. godini imaju ukupan prihod 6058 kuna, a ukupan rashod 1716 kuna, iz čega je vidljivo da to društvo nema minimalne prihode niti ima zaposlene radnike. Ne treba biti stručnjak za financije da se zaključi kako “Vrdovo reverzibilne elektrane” d.o.o. nije sposoban izgurati projekt RHE Vrdovo, a pitanje je, zbog lošeg koncepta i upitnih tehničkih rješenja, ima li uopće zainteresiranog financijski potentnog investitora koji bi bio spreman ići u realizaciju projekta vrijednog 4,5 milijardi kuna - iznio je javno već prije svoju sumnju inženjer Mirko Miloš, koji je svojim stručnim znanjem pritekao u pomoć aktivistima dok je bio aktualan projekt termolektrane na plinski pogon u aranžmanu uglavnom iste grupe investitora.

Postoje i opasnosti

- Sporni su tehnički razlozi koji diskvalificiraju RHE na jezeru Peruća, konkretno, u sušnim razdobljima, donja kota radne razine jezera Peruća je 340 metara, a maksimalna radna razina vode u jezeru Peruća je na nadmorskoj visini od 361,5 metara, pa ako je razina vode ispod minimuma i na maksimumu, RHE Vrdovo ne može biti u pogonu. Donja minimalna kota je problem radi održavanja ekološkog minumuma, a na gornjoj maksimalnoj visini (pri velikim dotocima u jezero) iz gornjeg akumulacijskog jezera Vrdovo ne može se puštati voda jer bi prijetilo prelijevanje vode preko brane Peruća, što se ne smije dopustiti - upozorava Miloš, kao i na ekološku komponentu cijele priče:

- Zbog loše kvalitete pitke vode rijeke Jadro, kao dugoročno rješenje u planove vodoopskrbe Splitsko-dalmatinske županije uvršteno je alternativno napajanje pitkom vodom iz jezera Peruća (cjevovod jezero Peruća - Split) pa ga zato treba zaštititi i izuzeti iz bilo kakvih gospodarskih aktivnosti, a slijedom toga i zabraniti gradnju RHE Vrdovo na jezeru Peruća, koje je zajedno s rijekom Cetinom najveći nacionalni resurs pitke vode, kapaciteta 560 milijardi litara. Iz Cetine vodu pije oko 500 tisuća ljudi, a ni jedna država u svijetu ne dopušta gradnju termoenergetskih objekata na pitkim rijekama i jezerima.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Podržava ga i kolega Marin Ivanišević, koji vidi i još jednu opasnost, i to ne bezazlenu.

- Potresi mogu biti inducirani branama, posebno onima koje posjeduje akumulacijsko jezero. Globalno je zabilježeno više od 100 slučajeva potresa. Najseriozniji primjer je od 7,9 na Sichiuanu u svibnju 2008.godine, koji je odnio 80.000 života.

Najčešće obrazloženje kako brane uzrokuju potrese leži u ekstra vodenom tlaku koji stvara pukotine i procjepe na zemljištu ispod i blizu rezervoara. Kada se tlak povećava, voda podmazuje pukotine, koje su već pod tektonskim naporom, ali su zadržane otporom trenja. Kada koeficijent trenja padne zbog “podmazivanja”, nastaje potres. S obzirom na to da je svaka brana sagrađena na specifičnom zemljištu, nije moguće pretpostaviti kada će se dogoditi potres.

Ako se pretpostavi da je dno rezervoara RHE kao vibrirajuća membrana, može se kazati da broj punjenja i pražnjenja utječe na brzinu i intenzitet potresa. Dakle, RIS se pojavljuje za vrijeme punjenja rezervoara ili pak s vremenskim odmakom. Zbog smještaja ove vrste brane na jednom od najtrusnijih područja u Europi, linija Trst - Turska, to je već jedan razlog za odustajanje od projekta, odnosno izgradnje - upozorava Ivanišević, uz dodatak da i niz vjetroparkova u blizini i daljnjem okruženju elektrane svojim vibracijama pogoršava situaciju.

Koliko je projekt daleko od prve lopate, toliko je i pod znakom pitanja zbog akcija koje najavljuju njegovi protivnici. Kako neslužbeno doznajemo, svi su papiri već predani USKOK-u, a Branko Buljan najavljuje da će pravdu potražiti i izvan granica RH.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Nikola Vilić/Cropix Darko Tomaš/Cropix Darko Tomaš/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak ne krije podršku projektu

Darko Tomaš/Cropix

Splitski bankar Branko Buljan, najgorljivi je protivnik elektrane

Darko Tomaš/Cropix

Splitski bankar Branko Buljan, najgorljivi je protivnik elektrane

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/strucnjaci-upozoravaju-da-je-sada-veca-mogucnost-potresa-lokacijska-dozvola-za-hidroelektranu-na-peruci-je-izdana-prosvjedi-i-prigovori-bili-su-uzaludni-1223976 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d3c81b297b0fad3b79d0b529baf12a1128ce815a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stru%C4%8Dnjaci+upozoravaju+da+je+sada+ve%C4%87a+mogu%C4%87nost+potresa%21+Lokacijska+dozvola+za+hidroelektranu+na+Peru%C4%87i+je+izdana%2C+prosvjedi+i+prigovori+bili+su+uzaludni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fstrucnjaci-upozoravaju-da-je-sada-veca-mogucnost-potresa-lokacijska-dozvola-za-hidroelektranu-na-peruci-je-izdana-prosvjedi-i-prigovori-bili-su-uzaludni-1223976 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fstrucnjaci-upozoravaju-da-je-sada-veca-mogucnost-potresa-lokacijska-dozvola-za-hidroelektranu-na-peruci-je-izdana-prosvjedi-i-prigovori-bili-su-uzaludni-1223976 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ima li ovo smisla? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zagoraima li ovo smisla?

Stručnjaci upozoravaju da je sada veća mogućnost potresa! Lokacijska dozvola za hidroelektranu na Perući je izdana, prosvjedi i prigovori bili su uzaludni

Piše Zoran Šagolj
13. rujna 2022. - 13:31

Splitsko-dalmatinska županija i njezin Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje izdali su lokacijsku dozvolu za gradnju reverzibilne hidroelektrane “Vrdovo” na jezeru Peruća, projekta koji je već u svojoj najavi izazvao brojne kontroverzije.

Postupajući po zahtjevu tvrtke “Vrdovo reverzibilne hidroelektrane” d.o.o., a koji je ona podnijela preko punomoćnika, zagrebačkog “Energocontrola”, Županija je nakon javnog uvida u spis predmeta odbila sve prigovore koji su stigli od građana, ali i od Hrvatske elektroprivrede, koja na jezeru već odavno upravlja hidroelektranom, dok nekoliko kilometara nizvodno također planira vlastitu reverzibilnu centralu.

Najgorljivi protivnik projekta od svih njih bio je i ostao poznati splitski bankar Branko Buljan, koji je na sv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:53