stdClass Object ( [id] => 1367728 [title] => Ribičići su se zbijali u predgrađu Splita i gušili u prometu, a onda su prelomili: ‘Život u Šestanovcu je pun pogodak‘ [alias] => ribicici-su-se-zbijali-u-predgradu-splita-i-gusili-u-prometu-a-onda-su-prelomili-zivot-u-sestanovcu-je-pun-pogodak [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Panika uzrokovana koronavirusom koja je prije četiri godine u nekim sektorima dosegnula apokaliptične razmjere, unijevši novu dozu straha među stanovništvo, prvenstveno ono s malom djecom, donijela je i nešto dobro.

Laboratorijski jedva vidljiv virus tada je zatvorio škole i vrtiće, ali usporedno otključao vrata do jučer zakrakunanih kamenih kuća diljem Zagore. Jedna takva, istini za volju ne i kamena kuća, čija je izgradnja bila pokrenuta koncem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a zatim naglo prekinuta, prije četiri godine zaživjela je u punom sjaju.

Mlada obitelj Ribičić s čvrstim korijenima u Šestanovcu, nakon godina provedenih u Dugom Ratu i Podstrani, "resetirala" se na tvorničke postavke, vratila na očevinu, dovršila započeti projekt i trajno se preselila u mjesto svojih (pra)djedova.

Priča o bračnom paru, 45-godišnjem Ivanu i njegovoj četiri godine mlađoj supruzi Ani i njihovih troje djece Manueli, Klari i najmlađoj Luciji ne može se sažeti u nekoliko medijskih redaka.

Ribičići su jedan od brojnih primjera u šestanovačkom kraju u koji se unatrag pet godina vratilo nekoliko mladih obitelji, a oni koji su rođeni i stasali u tom kraju, za razliku od niza svojih predaka i susjeda, svoj životni put ne usmjeravaju prema Splitu, Omišu ili Makarskoj, već ostaju u pitoresknoj zaravni između Biokova i Mosora gdje Cetina naglo zavija urezana u oštri krš.

Naime, akteri naše priče i njihov put počinju u Dugom Ratu gdje su rođeni u "gastarbajterskim" obiteljima čiji su preci radili u nekadašnjoj tvornici karbida i cijanida. Ivan je nekoliko godina radio u kao konobar u lokalnom kafiću, a njegova izabranica u obližnjoj prodavaonici ribičkog pribora.

- Svaki dan bih naručivala po dvije kave. I tako, kava po kava do - braka. Najprije smo živijeli u Dugom ratu, zatim smo kupili stan od pedesetak kvadrata u Podstrani.

Međutim, troje djece, korona, pretjerana urbanizacija, gužve u prometu i još svašta nešto ponukalo nas je da se vratimo na selo. Iako je takva ideja odavno titrala kod nas oboje - priča Ana Ribičić o svojoj prvoj i posljednjoj ljubavi, počecima, željama i odlukama za kojima nikada neće požaliti.

Selo joj, veli, nije strani pojam. Iako se rodila u Dugom Ratu u obitelji čiji su korijeni iz omiških Novih Sela, svaki vikend je kao dijete odlazila s roditeljima kod bake i djeda.

Voljela je dolaziti i družiti se s tamošnjom djecom. Svjedočila je teškim poslovima i svim onim odlikama koje selo čine selom. Ponukan sestrinim primjerom i Anin brat vratio se u Nova Sela zajedno s obitelji. Obnovio kuću i žive, tvrdi sestra, punim plućima.

S istim nesmiljenim žarom o selu i mogućnostima koje pruža govori i njezin suprug Ivan. Sve što je imao uložio je u katnicu u Šestanovcu:

---

image

‘Glava‘ obitelji Ivan je i strastveni pčelar, pa je u tu svrhu udomio pčele u desetak košnica

Paun Paunovic/Cropix
---

- Istina, stan nam je već postao malen, ali velika je bila želja da se vratim u rodno mjesto mog oca Marka. Oboje smo za tim žudjeli. Možda je korona tek bila "poguranac" da ostvarimo svoj mladenački san.

I tako, dok su Vlada i Stožer civilne zaštite zagovarali disciplinirano ponašanje i suzdržavanje od širenja panike, mi smo udarili tuta-forca. I u pola godine napravili što smo planirali i uselili se u kuću. U svakom slučaju, isplatilo se.

Ne samo što smo možda zadovoljili svoju taštinu i želju, nego to su rado prihvatila i djeca. Samo se vratimo koju godinu unatrag i onih prometnih gužvi koje smo trpili. Ne zna se je li bilo gore u Podstrani ili Dugom Ratu. Ljeti-zimi, uvijek si u blokadi. Kada god krenuo iz kuće nikad nećeš doći na odredište na vrijeme.

Lakše mi je danas doći do Splita iz Šestanovca nego onda od Podstrane do centra grada. Da ne govorim iz Dugog Rata... Jednostavno, prometna katastrofa. I kada sve to sagledate, mislim da smo učinili pravi potez - smatra Ribičić, zahvaljujući Bogu, supruzi i djeci koji su mu bili podrška u ostvarenju zajedničkog cilja.

Prodajom stana u Podstrani u potpunosti su uredili kuću u Šestanovcu. Na oko 1000 kvadrata okućnice i vrtla danas uzgajaju koke nesilice, sade krumpire, masline i ostalo povrće.

Ivan je i strastveni pčelar, pa je u tu svrhu udomio pčele u desetak košnica. Sve je, kaže, učinio po mjeri da žive ugodno, na tradicionalan način, bez velikih planova i fama kojima danas teže mladi. Oslobođeni su, tvrdi, svih pritisaka "modernog" vanjskog svijeta, masovnog turizma i svega onoga s čim su se do tada susretali.

Ipak, naš sugovornik i danas svjedoči nesmiljenim gužvama po Dioklecijanovom gradu i Jadranskoj magistrali. Vozač je splitskog autobusnog prijevoznika "Prometa" pa tako što ne može zaobići:

---

image

Ribičići su za ‘Prometovu‘ prugu broj 69 vezani i profesionalno i privatno

Paun Paunovic/Cropix
---

- Svaki dan putujem na relaciji Šestanovac-Split i obrnuto. To je sada sasvim druga priča. Ja sam autocestom za čas u gradu. Bilo da vozim gradske ili prigradske linije, gužve su dio posla. Na to sam se naviknuo.

Sada imam alternativu. Kada dođem doma, uživam u ovim blagodatima. Miru, tišini, kućanskim i povrtlarskim poslovima, oslobođenih presinga, gužvi i stresa.

Unatoč tim obavezama, ja se odmaram. Kao i moja supruga. Radi u Makarskoj i probijanjem tunela "Sveti Ilija" kroz Biokovo, već za nekoliko minuta je u Baškoj Vodi - smatra Ribičić.

Prelaskom preko Omiške Dinare ispunili su svoje snove, a taj su pozitivan naboj prenijeli i na djecu. Dvadesetogodišnja Manuela je polaznica fakultetskog smjera za višu medicinsku sestru, trenutno radi preko studentskog servisa, dok se pet godina mlađa Klara, učenica prvog razreda srednje obrtničke škole, skrbi o kokama:

---

image

Srednjoškolka Klara se svakog jutra, prije odlaska na nastavu, brine za koke u vrtu

Paun Paunovic/Cropix
---

Svako jutro prije nastave ulazi u kokošinjac. Najprije pokupi jaja, zatim nahrani koke i tek onda spremanje, pa put škole. Poput roditelja, zavoljela je taj kraj.

- Imam i društvo. Upravo ih moje dobi ima najviše u Šestanovcu. Družimo se svakodnevno. Početna stanica je školsko igralište i onda kud-koji. Netko u kafić, ovi što imaju prijevoz odu do Kostanja ili nas prevezu roditelji gdje želimo.

Uvijek nas netko prebaci, a drugi roditelj vrati. Ma, super je. Uživancija, pogotovo ljeti kada je mjesto puno ljudi. Ova sredina je postala prepoznatljiva i rado posjećena.

Puno toga dobroga ovdje se može doživjeti, što nije bio slučaj u većim sredinama - opčinjena je tinejdžerica Klara životom u Šestanovcu.

A tek najmlađa, devetogodišnja Lucija. Glavna je u obitelji, pčelinjaku i vrtlu. Ipak joj je glavni posao šetnja psa:

---

image

Lucija je zadužena za brigu o vjernom čuvaru Ariju

Paun Paunovic/Cropix
---

Bez njega nigdje. Nekada ga i zagubi, a, Bože moj, događa se. Ima i simpatiju, samo on to ne zna. Kako kaže, to mora ostati mala tajna, iako je svi znaju. Ali nećemo o tome na njezinu izričitu zabranu.

- Društva ima koliko hoćeš. Tu idem u školu koja mi je od kuće udaljena pet minuta. Volim ovdje živjeti. Imam životinja, prijatelja... svega.

Starije sestre su mi rodile dok su roditelji živjeli u Dugom Ratu, ja u Podstrani, a sad bi bio red i da mama rodi jednu u Šestanovcu. Valjda se nećemo dalje seliti - glasno će simpatična Lucija o onome što roditelji prešutno žele.

I dok smo prije nekoliko godina pisali o zaboravljenim kućama, pojatama, svinjcima, kokošinjcima i svoj toj seoskoj infrastrukturi koju su brojni Dalmatinci ostavili za sobom negdje iza brda ili na otoku, četiri-pet ili više desetljeća kasnije ona opet dobiva na važnosti.

Ne samo u Šestanovcu i okolnim selima već i u nedalekim područjima Zagvozda, Zadvarja, Gornjih Poljica i svih mjesta u kojima se znatno brojnije živjelo prije današnjih generacija. S manjim mogućnostima, ali velikim srcem i privrženosti Bogu i njegovoj providnosti da se ognjište ne ugasi.

---

image

‘Lakše mi je danas doći do Splita iz Šestanovca nego onda od Podstrane do centra grada. Da ne govorim iz Dugog Rata...‘, poručuje Ivan Ribičić iz svojeg vinskog podruma

Paun Paunovic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK KORIJENIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => POVRATAK KORIJENIMA 2 0 7500 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-23 13:02:54 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-28 06:14:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-28 06:13:52 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ribičići su se zbijali u predgrađu Splita i gušili u prometu, a onda su prelomili: 'Život u Šestanovcu je pun pogodak' page_title=Ribičići su se zbijali u predgrađu Splita i gušili u prometu, a onda su prelomili: 'Život u Šestanovcu je pun pogodak' [metakey] => mlada obitelj, povratak korijenima, Šestanovac, život u Podstrani, Ivan Ribičić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629383.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629384.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629385.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629382.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629377.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629378.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629379.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629381.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629376.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629375.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629374.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629373.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629370.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629371.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/23\/26629372.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ana i Ivan Ribi\u010di\u0107 sa k\u0107erima Klarom (9) i Lucijom (20)<\/p>","

Ana i Ivan Ribi\u010di\u0107 sa k\u0107erima Klarom (9) i Lucijom (20)<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nSplit, 220224.
\nObitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
\nNa fotografiji: Ana i Ivan Ribicic sa kcerima Klarom i Lucijom.
","

Lucija je zadu\u017eena za brigu o vjernom \u010duvaru Ariju<\/p>","

Srednjo\u0161kolka Klara se svakog jutra, prije odlaska na nastavu, brine za koke u vrtu<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nSplit, 220224.
\nObitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
\nNa fotografiji: Kcer Klara brine o kokama.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nSplit, 220224.
\nObitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
\nNa fotografiji: Kcer Klara brine o kokama.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nSplit, 220224.
\nObitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
\nNa fotografiji: Kcer Lucija brine o cuvaru Ariju.
","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nSplit, 220224.
\nObitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
\nNa fotografiji: Ivan Ribicic u vinskom podrumu.
","

\u2018Lak\u0161e mi je danas do\u0107i do Splita iz \u0160estanovca nego onda od Podstrane do centra grada. Da ne govorim iz Dugog Rata...\u2018, poru\u010duje Ivan Ribi\u010di\u0107 iz svojeg vinskog podruma<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nSplit, 220224.
\nObitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
\nNa fotografiji: Ivan Ribicic u vinskom podrumu.
","

Ribi\u010di\u0107i su za \u2018Prometovu\u2018 prugu broj 69 vezani i profesionalno i privatno<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nSplit, 220224.
\nObitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
\nNa fotografiji: Kcer Klara brine o kokama.
","

\u2018Glava\u2018 obitelji Ivan je i strastveni p\u010delar, pa je u tu svrhu udomio p\u010dele u desetak ko\u0161nica<\/p>","

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
\nSplit, 220224.
\nObitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
\nNa fotografiji: Kcer Lucija brine o kucnoj macki.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1414","hd_26629383_1920.jpg":"1920x1080","k_26629383_1280.jpg":"1280x1280","k_26629383_1024.jpg":"1024x1024","k_26629383_640.jpg":"640x640","k_26629383_480.jpg":"480x480","k_26629383_340.jpg":"340x340","k_26629383_220.jpg":"220x220","o_26629383_1280.jpg":"1280x942","o_26629383_1024.jpg":"1024x754","o_26629383_640.jpg":"640x471","o_26629383_480.jpg":"480x353","o_26629383_340.jpg":"340x250","o_26629383_220.jpg":"220x162","h_26629383_1280.jpg":"1280x854","h_26629383_1024.jpg":"1024x683","h_26629383_640.jpg":"640x427","h_26629383_480.jpg":"480x320","h_26629383_340.jpg":"340x227","h_26629383_220.jpg":"220x147","pp_26629383_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629383_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629383_640.jpg":"640x814","pp_26629383_480.jpg":"480x611","pp_26629383_340.jpg":"340x432","pp_26629383_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1364","hd_26629384_1920.jpg":"1920x1080","k_26629384_1280.jpg":"1280x1280","k_26629384_1024.jpg":"1024x1024","k_26629384_640.jpg":"640x640","k_26629384_480.jpg":"480x480","k_26629384_340.jpg":"340x340","k_26629384_220.jpg":"220x220","o_26629384_1280.jpg":"1280x909","o_26629384_1024.jpg":"1024x727","o_26629384_640.jpg":"640x454","o_26629384_480.jpg":"480x341","o_26629384_340.jpg":"340x241","o_26629384_220.jpg":"220x156","h_26629384_1280.jpg":"1280x854","h_26629384_1024.jpg":"1024x683","h_26629384_640.jpg":"640x427","h_26629384_480.jpg":"480x320","h_26629384_340.jpg":"340x227","h_26629384_220.jpg":"220x147","pp_26629384_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629384_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629384_640.jpg":"640x814","pp_26629384_480.jpg":"480x611","pp_26629384_340.jpg":"340x432","pp_26629384_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2920","hd_26629385_1920.jpg":"1920x1080","k_26629385_1280.jpg":"1280x1280","k_26629385_1024.jpg":"1024x1024","k_26629385_640.jpg":"640x640","k_26629385_480.jpg":"480x480","k_26629385_340.jpg":"340x340","k_26629385_220.jpg":"220x220","o_26629385_1280.jpg":"1280x1946","o_26629385_1024.jpg":"1024x1557","o_26629385_640.jpg":"640x973","o_26629385_480.jpg":"480x730","o_26629385_340.jpg":"340x517","o_26629385_220.jpg":"220x334","h_26629385_1280.jpg":"1280x854","h_26629385_1024.jpg":"1024x683","h_26629385_640.jpg":"640x427","h_26629385_480.jpg":"480x320","h_26629385_340.jpg":"340x227","h_26629385_220.jpg":"220x147","pp_26629385_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629385_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629385_640.jpg":"640x814","pp_26629385_480.jpg":"480x611","pp_26629385_340.jpg":"340x432","pp_26629385_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1364","hd_26629382_1920.jpg":"1920x1080","k_26629382_1280.jpg":"1280x1280","k_26629382_1024.jpg":"1024x1024","k_26629382_640.jpg":"640x640","k_26629382_480.jpg":"480x480","k_26629382_340.jpg":"340x340","k_26629382_220.jpg":"220x220","o_26629382_1280.jpg":"1280x909","o_26629382_1024.jpg":"1024x727","o_26629382_640.jpg":"640x454","o_26629382_480.jpg":"480x341","o_26629382_340.jpg":"340x241","o_26629382_220.jpg":"220x156","h_26629382_1280.jpg":"1280x854","h_26629382_1024.jpg":"1024x683","h_26629382_640.jpg":"640x427","h_26629382_480.jpg":"480x320","h_26629382_340.jpg":"340x227","h_26629382_220.jpg":"220x147","pp_26629382_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629382_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629382_640.jpg":"640x814","pp_26629382_480.jpg":"480x611","pp_26629382_340.jpg":"340x432","pp_26629382_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1382","hd_26629377_1920.jpg":"1920x1080","k_26629377_1280.jpg":"1280x1280","k_26629377_1024.jpg":"1024x1024","k_26629377_640.jpg":"640x640","k_26629377_480.jpg":"480x480","k_26629377_340.jpg":"340x340","k_26629377_220.jpg":"220x220","o_26629377_1280.jpg":"1280x921","o_26629377_1024.jpg":"1024x737","o_26629377_640.jpg":"640x460","o_26629377_480.jpg":"480x345","o_26629377_340.jpg":"340x244","o_26629377_220.jpg":"220x158","h_26629377_1280.jpg":"1280x854","h_26629377_1024.jpg":"1024x683","h_26629377_640.jpg":"640x427","h_26629377_480.jpg":"480x320","h_26629377_340.jpg":"340x227","h_26629377_220.jpg":"220x147","pp_26629377_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629377_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629377_640.jpg":"640x814","pp_26629377_480.jpg":"480x611","pp_26629377_340.jpg":"340x432","pp_26629377_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1393","hd_26629378_1920.jpg":"1920x1080","k_26629378_1280.jpg":"1280x1280","k_26629378_1024.jpg":"1024x1024","k_26629378_640.jpg":"640x640","k_26629378_480.jpg":"480x480","k_26629378_340.jpg":"340x340","k_26629378_220.jpg":"220x220","o_26629378_1280.jpg":"1280x928","o_26629378_1024.jpg":"1024x742","o_26629378_640.jpg":"640x464","o_26629378_480.jpg":"480x348","o_26629378_340.jpg":"340x246","o_26629378_220.jpg":"220x159","h_26629378_1280.jpg":"1280x854","h_26629378_1024.jpg":"1024x683","h_26629378_640.jpg":"640x427","h_26629378_480.jpg":"480x320","h_26629378_340.jpg":"340x227","h_26629378_220.jpg":"220x147","pp_26629378_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629378_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629378_640.jpg":"640x814","pp_26629378_480.jpg":"480x611","pp_26629378_340.jpg":"340x432","pp_26629378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1363","hd_26629379_1920.jpg":"1920x1080","k_26629379_1280.jpg":"1280x1280","k_26629379_1024.jpg":"1024x1024","k_26629379_640.jpg":"640x640","k_26629379_480.jpg":"480x480","k_26629379_340.jpg":"340x340","k_26629379_220.jpg":"220x220","o_26629379_1280.jpg":"1280x908","o_26629379_1024.jpg":"1024x726","o_26629379_640.jpg":"640x454","o_26629379_480.jpg":"480x340","o_26629379_340.jpg":"340x241","o_26629379_220.jpg":"220x156","h_26629379_1280.jpg":"1280x854","h_26629379_1024.jpg":"1024x683","h_26629379_640.jpg":"640x427","h_26629379_480.jpg":"480x320","h_26629379_340.jpg":"340x227","h_26629379_220.jpg":"220x147","pp_26629379_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629379_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629379_640.jpg":"640x814","pp_26629379_480.jpg":"480x611","pp_26629379_340.jpg":"340x432","pp_26629379_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1427","hd_26629381_1920.jpg":"1920x1080","k_26629381_1280.jpg":"1280x1280","k_26629381_1024.jpg":"1024x1024","k_26629381_640.jpg":"640x640","k_26629381_480.jpg":"480x480","k_26629381_340.jpg":"340x340","k_26629381_220.jpg":"220x220","o_26629381_1280.jpg":"1280x951","o_26629381_1024.jpg":"1024x761","o_26629381_640.jpg":"640x475","o_26629381_480.jpg":"480x356","o_26629381_340.jpg":"340x252","o_26629381_220.jpg":"220x163","h_26629381_1280.jpg":"1280x854","h_26629381_1024.jpg":"1024x683","h_26629381_640.jpg":"640x427","h_26629381_480.jpg":"480x320","h_26629381_340.jpg":"340x227","h_26629381_220.jpg":"220x147","pp_26629381_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629381_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629381_640.jpg":"640x814","pp_26629381_480.jpg":"480x611","pp_26629381_340.jpg":"340x432","pp_26629381_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1353","hd_26629376_1920.jpg":"1920x1080","k_26629376_1280.jpg":"1280x1280","k_26629376_1024.jpg":"1024x1024","k_26629376_640.jpg":"640x640","k_26629376_480.jpg":"480x480","k_26629376_340.jpg":"340x340","k_26629376_220.jpg":"220x220","o_26629376_1280.jpg":"1280x902","o_26629376_1024.jpg":"1024x721","o_26629376_640.jpg":"640x451","o_26629376_480.jpg":"480x338","o_26629376_340.jpg":"340x239","o_26629376_220.jpg":"220x155","h_26629376_1280.jpg":"1280x854","h_26629376_1024.jpg":"1024x683","h_26629376_640.jpg":"640x427","h_26629376_480.jpg":"480x320","h_26629376_340.jpg":"340x227","h_26629376_220.jpg":"220x147","pp_26629376_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629376_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629376_640.jpg":"640x814","pp_26629376_480.jpg":"480x611","pp_26629376_340.jpg":"340x432","pp_26629376_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1300","hd_26629375_1920.jpg":"1920x1080","k_26629375_1280.jpg":"1280x1280","k_26629375_1024.jpg":"1024x1024","k_26629375_640.jpg":"640x640","k_26629375_480.jpg":"480x480","k_26629375_340.jpg":"340x340","k_26629375_220.jpg":"220x220","o_26629375_1280.jpg":"1280x866","o_26629375_1024.jpg":"1024x693","o_26629375_640.jpg":"640x433","o_26629375_480.jpg":"480x325","o_26629375_340.jpg":"340x230","o_26629375_220.jpg":"220x148","h_26629375_1280.jpg":"1280x854","h_26629375_1024.jpg":"1024x683","h_26629375_640.jpg":"640x427","h_26629375_480.jpg":"480x320","h_26629375_340.jpg":"340x227","h_26629375_220.jpg":"220x147","pp_26629375_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629375_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629375_640.jpg":"640x814","pp_26629375_480.jpg":"480x611","pp_26629375_340.jpg":"340x432","pp_26629375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1339","hd_26629374_1920.jpg":"1920x1080","k_26629374_1280.jpg":"1280x1280","k_26629374_1024.jpg":"1024x1024","k_26629374_640.jpg":"640x640","k_26629374_480.jpg":"480x480","k_26629374_340.jpg":"340x340","k_26629374_220.jpg":"220x220","o_26629374_1280.jpg":"1280x892","o_26629374_1024.jpg":"1024x714","o_26629374_640.jpg":"640x446","o_26629374_480.jpg":"480x334","o_26629374_340.jpg":"340x237","o_26629374_220.jpg":"220x153","h_26629374_1280.jpg":"1280x854","h_26629374_1024.jpg":"1024x683","h_26629374_640.jpg":"640x427","h_26629374_480.jpg":"480x320","h_26629374_340.jpg":"340x227","h_26629374_220.jpg":"220x147","pp_26629374_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629374_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629374_640.jpg":"640x814","pp_26629374_480.jpg":"480x611","pp_26629374_340.jpg":"340x432","pp_26629374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_26629373_1920.jpg":"1920x1080","k_26629373_1280.jpg":"1280x1280","k_26629373_1024.jpg":"1024x1024","k_26629373_640.jpg":"640x640","k_26629373_480.jpg":"480x480","k_26629373_340.jpg":"340x340","k_26629373_220.jpg":"220x220","o_26629373_1280.jpg":"1280x832","o_26629373_1024.jpg":"1024x665","o_26629373_640.jpg":"640x416","o_26629373_480.jpg":"480x312","o_26629373_340.jpg":"340x221","o_26629373_220.jpg":"220x143","h_26629373_1280.jpg":"1280x854","h_26629373_1024.jpg":"1024x683","h_26629373_640.jpg":"640x427","h_26629373_480.jpg":"480x320","h_26629373_340.jpg":"340x227","h_26629373_220.jpg":"220x147","pp_26629373_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629373_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629373_640.jpg":"640x814","pp_26629373_480.jpg":"480x611","pp_26629373_340.jpg":"340x432","pp_26629373_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1404","hd_26629370_1920.jpg":"1920x1080","k_26629370_1280.jpg":"1280x1280","k_26629370_1024.jpg":"1024x1024","k_26629370_640.jpg":"640x640","k_26629370_480.jpg":"480x480","k_26629370_340.jpg":"340x340","k_26629370_220.jpg":"220x220","o_26629370_1280.jpg":"1280x936","o_26629370_1024.jpg":"1024x748","o_26629370_640.jpg":"640x468","o_26629370_480.jpg":"480x351","o_26629370_340.jpg":"340x248","o_26629370_220.jpg":"220x160","h_26629370_1280.jpg":"1280x854","h_26629370_1024.jpg":"1024x683","h_26629370_640.jpg":"640x427","h_26629370_480.jpg":"480x320","h_26629370_340.jpg":"340x227","h_26629370_220.jpg":"220x147","pp_26629370_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629370_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629370_640.jpg":"640x814","pp_26629370_480.jpg":"480x611","pp_26629370_340.jpg":"340x432","pp_26629370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1396","hd_26629371_1920.jpg":"1920x1080","k_26629371_1280.jpg":"1280x1280","k_26629371_1024.jpg":"1024x1024","k_26629371_640.jpg":"640x640","k_26629371_480.jpg":"480x480","k_26629371_340.jpg":"340x340","k_26629371_220.jpg":"220x220","o_26629371_1280.jpg":"1280x930","o_26629371_1024.jpg":"1024x744","o_26629371_640.jpg":"640x465","o_26629371_480.jpg":"480x349","o_26629371_340.jpg":"340x247","o_26629371_220.jpg":"220x159","h_26629371_1280.jpg":"1280x854","h_26629371_1024.jpg":"1024x683","h_26629371_640.jpg":"640x427","h_26629371_480.jpg":"480x320","h_26629371_340.jpg":"340x227","h_26629371_220.jpg":"220x147","pp_26629371_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629371_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629371_640.jpg":"640x814","pp_26629371_480.jpg":"480x611","pp_26629371_340.jpg":"340x432","pp_26629371_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1444","hd_26629372_1920.jpg":"1920x1080","k_26629372_1280.jpg":"1280x1280","k_26629372_1024.jpg":"1024x1024","k_26629372_640.jpg":"640x640","k_26629372_480.jpg":"480x480","k_26629372_340.jpg":"340x340","k_26629372_220.jpg":"220x220","o_26629372_1280.jpg":"1280x962","o_26629372_1024.jpg":"1024x770","o_26629372_640.jpg":"640x481","o_26629372_480.jpg":"480x361","o_26629372_340.jpg":"340x255","o_26629372_220.jpg":"220x165","h_26629372_1280.jpg":"1280x854","h_26629372_1024.jpg":"1024x683","h_26629372_640.jpg":"640x427","h_26629372_480.jpg":"480x320","h_26629372_340.jpg":"340x227","h_26629372_220.jpg":"220x147","pp_26629372_1280.jpg":"1280x1628","pp_26629372_1024.jpg":"1024x1303","pp_26629372_640.jpg":"640x814","pp_26629372_480.jpg":"480x611","pp_26629372_340.jpg":"340x432","pp_26629372_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38039259 Threads: 5 Questions: 7076890931 Slow queries: 3296025 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607815202 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/ribicici-su-se-zbijali-u-predgradu-splita-i-gusili-u-prometu-a-onda-su-prelomili-zivot-u-sestanovcu-je-pun-pogodak-1367728 [printLink] => /dalmacija/zagora/ribicici-su-se-zbijali-u-predgradu-splita-i-gusili-u-prometu-a-onda-su-prelomili-zivot-u-sestanovcu-je-pun-pogodak-1367728?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698375 [name] => mlada obitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-27 16:42:09 [main_article_id] => 0 [alias] => mlada-obitelj [link] => /tag/mlada-obitelj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 749696 [name] => povratak korijenima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-28 07:14:48 [main_article_id] => 0 [alias] => povratak-korijenima [link] => /tag/povratak-korijenima ) [2] => stdClass Object ( [id] => 404256 [name] => Šestanovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sestanovac [link] => /tag/sestanovac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 749697 [name] => život u Podstrani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-28 07:14:48 [main_article_id] => 0 [alias] => zivot-u-podstrani [link] => /tag/zivot-u-podstrani ) [4] => stdClass Object ( [id] => 749698 [name] => Ivan Ribičić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-28 07:14:48 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-ribicic [link] => /tag/ivan-ribicic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK KORIJENIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ribičići su se zbijali u predgrađu Splita i gušili u prometu, a onda su prelomili: ‘Život u Šestanovcu je pun pogodak‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629383.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunovic/Cropix [mainImageDesc] =>

Ana i Ivan Ribičić sa kćerima Klarom (9) i Lucijom (20)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629383.jpg [title] =>

Ana i Ivan Ribičić sa kćerima Klarom (9) i Lucijom (20)

Paun Paunovic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629384.jpg [title] =>

Ana i Ivan Ribičić sa kćerima Klarom (9) i Lucijom (20)

Paun Paunovic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629385.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Ana i Ivan Ribicic sa kcerima Klarom i Lucijom.
Paun Paunovic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629382.jpg [title] =>

Lucija je zadužena za brigu o vjernom čuvaru Ariju

Paun Paunovic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629377.jpg [title] =>

Srednjoškolka Klara se svakog jutra, prije odlaska na nastavu, brine za koke u vrtu

Paun Paunovic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629378.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Kcer Klara brine o kokama.
Paun Paunovic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629379.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Kcer Klara brine o kokama.
Paun Paunovic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629381.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Kcer Lucija brine o cuvaru Ariju.
Paun Paunovic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629376.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Ivan Ribicic u vinskom podrumu.
Paun Paunovic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629375.jpg [title] =>

‘Lakše mi je danas doći do Splita iz Šestanovca nego onda od Podstrane do centra grada. Da ne govorim iz Dugog Rata...‘, poručuje Ivan Ribičić iz svojeg vinskog podruma

Paun Paunovic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629374.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Ivan Ribicic u vinskom podrumu.
Paun Paunovic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629373.jpg [title] =>

Ribičići su za ‘Prometovu‘ prugu broj 69 vezani i profesionalno i privatno

Paun Paunovic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629370.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Kcer Klara brine o kokama.
Paun Paunovic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629371.jpg [title] =>

‘Glava‘ obitelji Ivan je i strastveni pčelar, pa je u tu svrhu udomio pčele u desetak košnica

Paun Paunovic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/23/26629372.jpg [title] =>

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Kcer Lucija brine o kucnoj macki.
Paun Paunovic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Panika uzrokovana koronavirusom koja je prije četiri godine u nekim sektorima dosegnula apokaliptične razmjere, unijevši novu dozu straha među stanovništvo, prvenstveno ono s malom djecom, donijela je i nešto dobro.

Laboratorijski jedva vidljiv virus tada je zatvorio škole i vrtiće, ali usporedno otključao vrata do jučer zakrakunanih kamenih kuća diljem Zagore. Jedna takva, istini za volju ne i kamena kuća, čija je izgradnja bila pokrenuta koncem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a zatim naglo prekinuta, prije četiri godine zaživjela je u punom sjaju.

Mlada obitelj Ribičić s čvrstim korijenima u Šestanovcu, nakon godina provedenih u Dugom Ratu i Podstrani, "resetirala" se na tvorničke postavke, vratila na očevinu, dovršila započeti projekt i trajno se preselila u mjesto svojih (pra)djedova.

Priča o bračnom paru, 45-godišnjem Ivanu i njegovoj četiri godine mlađoj supruzi Ani i njihovih troje djece Manueli, Klari i najmlađoj Luciji ne može se sažeti u nekoliko medijskih redaka.

Ribičići su jedan od brojnih primjera u šestanovačkom kraju u koji se unatrag pet godina vratilo nekoliko mladih obitelji, a oni koji su rođeni i stasali u tom kraju, za razliku od niza svojih predaka i susjeda, svoj životni put ne usmjeravaju prema Splitu, Omišu ili Makarskoj, već ostaju u pitoresknoj zaravni između Biokova i Mosora gdje Cetina naglo zavija urezana u oštri krš.

Naime, akteri naše priče i njihov put počinju u Dugom Ratu gdje su rođeni u "gastarbajterskim" obiteljima čiji su preci radili u nekadašnjoj tvornici karbida i cijanida. Ivan je nekoliko godina radio u kao konobar u lokalnom kafiću, a njegova izabranica u obližnjoj prodavaonici ribičkog pribora.

- Svaki dan bih naručivala po dvije kave. I tako, kava po kava do - braka. Najprije smo živijeli u Dugom ratu, zatim smo kupili stan od pedesetak kvadrata u Podstrani.

Međutim, troje djece, korona, pretjerana urbanizacija, gužve u prometu i još svašta nešto ponukalo nas je da se vratimo na selo. Iako je takva ideja odavno titrala kod nas oboje - priča Ana Ribičić o svojoj prvoj i posljednjoj ljubavi, počecima, željama i odlukama za kojima nikada neće požaliti.

Selo joj, veli, nije strani pojam. Iako se rodila u Dugom Ratu u obitelji čiji su korijeni iz omiških Novih Sela, svaki vikend je kao dijete odlazila s roditeljima kod bake i djeda.

Voljela je dolaziti i družiti se s tamošnjom djecom. Svjedočila je teškim poslovima i svim onim odlikama koje selo čine selom. Ponukan sestrinim primjerom i Anin brat vratio se u Nova Sela zajedno s obitelji. Obnovio kuću i žive, tvrdi sestra, punim plućima.

S istim nesmiljenim žarom o selu i mogućnostima koje pruža govori i njezin suprug Ivan. Sve što je imao uložio je u katnicu u Šestanovcu:

---

image

‘Glava‘ obitelji Ivan je i strastveni pčelar, pa je u tu svrhu udomio pčele u desetak košnica

Paun Paunovic/Cropix
---

- Istina, stan nam je već postao malen, ali velika je bila želja da se vratim u rodno mjesto mog oca Marka. Oboje smo za tim žudjeli. Možda je korona tek bila "poguranac" da ostvarimo svoj mladenački san.

I tako, dok su Vlada i Stožer civilne zaštite zagovarali disciplinirano ponašanje i suzdržavanje od širenja panike, mi smo udarili tuta-forca. I u pola godine napravili što smo planirali i uselili se u kuću. U svakom slučaju, isplatilo se.

Ne samo što smo možda zadovoljili svoju taštinu i želju, nego to su rado prihvatila i djeca. Samo se vratimo koju godinu unatrag i onih prometnih gužvi koje smo trpili. Ne zna se je li bilo gore u Podstrani ili Dugom Ratu. Ljeti-zimi, uvijek si u blokadi. Kada god krenuo iz kuće nikad nećeš doći na odredište na vrijeme.

Lakše mi je danas doći do Splita iz Šestanovca nego onda od Podstrane do centra grada. Da ne govorim iz Dugog Rata... Jednostavno, prometna katastrofa. I kada sve to sagledate, mislim da smo učinili pravi potez - smatra Ribičić, zahvaljujući Bogu, supruzi i djeci koji su mu bili podrška u ostvarenju zajedničkog cilja.

Prodajom stana u Podstrani u potpunosti su uredili kuću u Šestanovcu. Na oko 1000 kvadrata okućnice i vrtla danas uzgajaju koke nesilice, sade krumpire, masline i ostalo povrće.

Ivan je i strastveni pčelar, pa je u tu svrhu udomio pčele u desetak košnica. Sve je, kaže, učinio po mjeri da žive ugodno, na tradicionalan način, bez velikih planova i fama kojima danas teže mladi. Oslobođeni su, tvrdi, svih pritisaka "modernog" vanjskog svijeta, masovnog turizma i svega onoga s čim su se do tada susretali.

Ipak, naš sugovornik i danas svjedoči nesmiljenim gužvama po Dioklecijanovom gradu i Jadranskoj magistrali. Vozač je splitskog autobusnog prijevoznika "Prometa" pa tako što ne može zaobići:

---

image

Ribičići su za ‘Prometovu‘ prugu broj 69 vezani i profesionalno i privatno

Paun Paunovic/Cropix
---

- Svaki dan putujem na relaciji Šestanovac-Split i obrnuto. To je sada sasvim druga priča. Ja sam autocestom za čas u gradu. Bilo da vozim gradske ili prigradske linije, gužve su dio posla. Na to sam se naviknuo.

Sada imam alternativu. Kada dođem doma, uživam u ovim blagodatima. Miru, tišini, kućanskim i povrtlarskim poslovima, oslobođenih presinga, gužvi i stresa.

Unatoč tim obavezama, ja se odmaram. Kao i moja supruga. Radi u Makarskoj i probijanjem tunela "Sveti Ilija" kroz Biokovo, već za nekoliko minuta je u Baškoj Vodi - smatra Ribičić.

Prelaskom preko Omiške Dinare ispunili su svoje snove, a taj su pozitivan naboj prenijeli i na djecu. Dvadesetogodišnja Manuela je polaznica fakultetskog smjera za višu medicinsku sestru, trenutno radi preko studentskog servisa, dok se pet godina mlađa Klara, učenica prvog razreda srednje obrtničke škole, skrbi o kokama:

---

image

Srednjoškolka Klara se svakog jutra, prije odlaska na nastavu, brine za koke u vrtu

Paun Paunovic/Cropix
---

Svako jutro prije nastave ulazi u kokošinjac. Najprije pokupi jaja, zatim nahrani koke i tek onda spremanje, pa put škole. Poput roditelja, zavoljela je taj kraj.

- Imam i društvo. Upravo ih moje dobi ima najviše u Šestanovcu. Družimo se svakodnevno. Početna stanica je školsko igralište i onda kud-koji. Netko u kafić, ovi što imaju prijevoz odu do Kostanja ili nas prevezu roditelji gdje želimo.

Uvijek nas netko prebaci, a drugi roditelj vrati. Ma, super je. Uživancija, pogotovo ljeti kada je mjesto puno ljudi. Ova sredina je postala prepoznatljiva i rado posjećena.

Puno toga dobroga ovdje se može doživjeti, što nije bio slučaj u većim sredinama - opčinjena je tinejdžerica Klara životom u Šestanovcu.

A tek najmlađa, devetogodišnja Lucija. Glavna je u obitelji, pčelinjaku i vrtlu. Ipak joj je glavni posao šetnja psa:

---

image

Lucija je zadužena za brigu o vjernom čuvaru Ariju

Paun Paunovic/Cropix
---

Bez njega nigdje. Nekada ga i zagubi, a, Bože moj, događa se. Ima i simpatiju, samo on to ne zna. Kako kaže, to mora ostati mala tajna, iako je svi znaju. Ali nećemo o tome na njezinu izričitu zabranu.

- Društva ima koliko hoćeš. Tu idem u školu koja mi je od kuće udaljena pet minuta. Volim ovdje živjeti. Imam životinja, prijatelja... svega.

Starije sestre su mi rodile dok su roditelji živjeli u Dugom Ratu, ja u Podstrani, a sad bi bio red i da mama rodi jednu u Šestanovcu. Valjda se nećemo dalje seliti - glasno će simpatična Lucija o onome što roditelji prešutno žele.

I dok smo prije nekoliko godina pisali o zaboravljenim kućama, pojatama, svinjcima, kokošinjcima i svoj toj seoskoj infrastrukturi koju su brojni Dalmatinci ostavili za sobom negdje iza brda ili na otoku, četiri-pet ili više desetljeća kasnije ona opet dobiva na važnosti.

Ne samo u Šestanovcu i okolnim selima već i u nedalekim područjima Zagvozda, Zadvarja, Gornjih Poljica i svih mjesta u kojima se znatno brojnije živjelo prije današnjih generacija. S manjim mogućnostima, ali velikim srcem i privrženosti Bogu i njegovoj providnosti da se ognjište ne ugasi.

---

image

‘Lakše mi je danas doći do Splita iz Šestanovca nego onda od Podstrane do centra grada. Da ne govorim iz Dugog Rata...‘, poručuje Ivan Ribičić iz svojeg vinskog podruma

Paun Paunovic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix
Paun Paunovic/Cropix

Ana i Ivan Ribičić sa kćerima Klarom (9) i Lucijom (20)

Paun Paunovic/Cropix

Ana i Ivan Ribičić sa kćerima Klarom (9) i Lucijom (20)

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Ana i Ivan Ribicic sa kcerima Klarom i Lucijom.

Paun Paunovic/Cropix

Lucija je zadužena za brigu o vjernom čuvaru Ariju

Paun Paunovic/Cropix

Srednjoškolka Klara se svakog jutra, prije odlaska na nastavu, brine za koke u vrtu

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Kcer Klara brine o kokama.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Kcer Klara brine o kokama.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Kcer Lucija brine o cuvaru Ariju.

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Ivan Ribicic u vinskom podrumu.

Paun Paunovic/Cropix

‘Lakše mi je danas doći do Splita iz Šestanovca nego onda od Podstrane do centra grada. Da ne govorim iz Dugog Rata...‘, poručuje Ivan Ribičić iz svojeg vinskog podruma

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Ivan Ribicic u vinskom podrumu.

Paun Paunovic/Cropix

Ribičići su za ‘Prometovu‘ prugu broj 69 vezani i profesionalno i privatno

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Kcer Klara brine o kokama.

Paun Paunovic/Cropix

‘Glava‘ obitelji Ivan je i strastveni pčelar, pa je u tu svrhu udomio pčele u desetak košnica

Paun Paunovic/Cropix

SPECIJAL SLOBODNA DALMACIJA
Split, 220224.
Obitelj Ribicici koja se iz Splita preselila u obliznji Sestanovac te smatraju da je zivot izvan grada puno kvalitetniji.
Na fotografiji: Kcer Lucija brine o kucnoj macki.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/ribicici-su-se-zbijali-u-predgradu-splita-i-gusili-u-prometu-a-onda-su-prelomili-zivot-u-sestanovcu-je-pun-pogodak-1367728 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bd8d58754a865cd7a65a6c4e642ae1fd84ff3460 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ribi%C4%8Di%C4%87i+su+se+zbijali+u+predgra%C4%91u+Splita+i+gu%C5%A1ili+u+prometu%2C+a+onda+su+prelomili%3A+%E2%80%98%C5%BDivot+u+%C5%A0estanovcu+je+pun+pogodak%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fribicici-su-se-zbijali-u-predgradu-splita-i-gusili-u-prometu-a-onda-su-prelomili-zivot-u-sestanovcu-je-pun-pogodak-1367728 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fribicici-su-se-zbijali-u-predgradu-splita-i-gusili-u-prometu-a-onda-su-prelomili-zivot-u-sestanovcu-je-pun-pogodak-1367728 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATAK KORIJENIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraPOVRATAK KORIJENIMA

Ribičići su se zbijali u predgrađu Splita i gušili u prometu, a onda su prelomili: ‘Život u Šestanovcu je pun pogodak‘

Piše Mladen Nejašmić
28. veljače 2024. - 07:13

Panika uzrokovana koronavirusom koja je prije četiri godine u nekim sektorima dosegnula apokaliptične razmjere, unijevši novu dozu straha među stanovništvo, prvenstveno ono s malom djecom, donijela je i nešto dobro.

Laboratorijski jedva vidljiv virus tada je zatvorio škole i vrtiće, ali usporedno otključao vrata do jučer zakrakunanih kamenih kuća diljem Zagore. Jedna takva, istini za volju ne i kamena kuća, čija je izgradnja bila pokrenuta koncem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, a zatim naglo prekinuta, prije četiri godine zaživjela je u punom sjaju.

Mlada obitelj Ribičić s čvrstim korijenima u Šestanovcu, nakon godina provedenih u Dugom Ratu i Podstrani, "resetirala" se na tvorničke postavke, vratila na očevinu, dovršila započeti projekt i ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:59