StoryEditorOCM
ZagoraHEROJ IZ POLJICA

Predsjednik Milanović izvan protokola ‘doletio‘ u Dalmaciju i iznenadio velikog slavljenika, pogledajte slike s fešte

Piše Mladen Nejašmić
11. ožujka 2024. - 11:30
Barba Andrija Pivčević, jedini živući svjedok četničkog pokolja u Gatima prije 82 godine, u društvu predsjednika MilanovićaPetar Kalajžić

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je Gata, pitomo i vrlo živahno mjesto u Srednjim Poljicima, u omiškom zaleđu.

Razlog njegova dolaska mimo ikakvog protokola nije bio političke naravi nego ispunjenje obećanja da će doći na proslavu 90. rođendana Andrije Pivčevića, jednog od rijetkih preživjelih čuvara teških uspomena na zločin što su ga 1. listopada 1942. godine u tom podmosorskom mjestu počinili četnici popa Momčila Đujića i u samo jednom danu pobili 96 stanovnika Gata i okolnih sela.

Tog teškog jesenjeg dana kada je proplakao gordi Mosor i cijela gatačka dolina, još jednom su se kod slavljenika evocirale uspomene na stravičan događaj koji je pukom srećom ili, kako je volio kazati, Božjom voljom s metkom u leđima i devet ubodnih rana od bajuneta, preživio i četiri godine kasnije, zajedno s danas pokojnom sumještanskom Marijom Borovac, svjedočio u Beogradu na suđenju ratnom zločincu Dragoljubu Draži Mihailoviću.

Cijela obitelj Pivčević, Andrijine tri kćeri, sin, unučad i praunučad okupili su se oko slavljenika. Posebno što je proslavu devet desetljeća od rođenja poljičkog heroja, dodatno uveličao dolazak predsjednika Milanovića.

U svom kratkom govoru, predsjednik se osvrnuo kako je prije dvije godine na komemoraciji žrtvama zločina iz 1942., koja se svake godine održava u Gatima pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike, upoznao s Andrijom Pivčevićem i od tada su bili u kontaktu.

- Prvenstveno sam došao radi Andrije. Kada su mi moji suradnici rekli za događaj, rekao sam otići ću, makar sjesti u auto, pozdraviti se s domaćinima i vratiti se u Zagreb. To se na kraju i dogodilo.

Došao sam i radi ovog kraja, važnog za hrvatsku povijest. Međutim, upravo ovdje se dogodio strašan zločin. Za one koji su to napravili, nekada se govorilo "opraštamo, ali ne zaboravljamo".

Ali, to u stvari ne treba ni oprostiti, a još manje zaboraviti. To ne znači da zbog toga mrziš one koji su to učinili, a posebno njihov narod. Taj put vodi u propast i vlastitu nesreću. I tuđu nesreću i onu svoje obitelji.

Zato je ovo što radite i govorite, duboko ljudski. To sam osjetio i zato sam tu - kazao je Milanović.

Da je barba Andrija već odavno oprostio egzekutorima članova svoje obitelji, susjeda i sumještana, govorila je njegova kći Smiljana Kalajžić, upoznajući prisutne s načinom na koji je njezin otac odgajao svoju djecu:

- Unatoč svemu proživljenom i preživljenom, nikada nije pravio razliku među ljudima, pogotovo prema njihovoj vjeri, rasi ili političkom uvjerenju. Dapače, svakoga je uvažavao i prihvaćao različitosti, kao što to čini i danas.

Prije svečanosti u mjesnom domu, predsjednik Milanović nakratko je posjetio i Povijesni muzej Poljica u Gatima.

image

‘Prvenstveno sam došao radi Andrije. Kada su mi moji suradnici rekli za događaj, rekao sam otići ću, makar sjesti u auto, pozdraviti se s domaćinima i vratiti se u Zagreb‘, kazao je predsjednik Republike

Petar Kalajžić
image

Slavljenik Andrija Pivčević, njegove kćeri i sin, s prvim čovjekom države

Petar Kalajžić
image

‘Unatoč svemu proživljenom i preživljenom, nikada nije pravio razliku među ljudima, pogotovo prema njihovoj vjeri, rasi ili političkom uvjerenju‘, kazala je Smiljana Kalajžić, kći barba Andrije

Petar Kalajžić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:40