StoryEditorOCM
ZagoraANTINA AKCIJA

Plodnu zemlju u Zagori nudio za 1 euro, napokon našao ozbiljne poljoprivrednike i onda se dogodilo nešto neočekivano...

Piše Sandra Barčot
22. travnja 2024. - 17:00

- Ubrat će ipak, netko plodove s moje zemlje, uspjela je akcija i hvala vama na pomoći i objavi - zahvalio nam se Ante, mještanin Radunića, naselja Ogorja Donjeg u sklopu Općine Muć, koji je ponudio za euro godišnjeg najma parcelu svoje zemlje, obrađenu i spremnu za sadnju, površine 400 metara kvadratnih.

I dok su u početku na njegovu ponudu na društvenim mrežama reagirali tek oni s brojnim primjedbama, pametovanjima, nakon našeg teksta javili su se - zainteresirani poljoprivrednici.

- Zvalo me dosta ljudi, no prva je bila gospođa Biuk iz susjednog sela koja je odmah došla sa sinom vidit zemlju. U tren smo se dogovorili, uzet će zemlju, sada će odmah posadit fažolete, posli nek vide što će! A meni će vratit zemlju u prvobitnom stanju, negdi u deseti, jedanaesti misec - pojašnjava nam sugovornik, zadovoljan što taj komad plodne zemlje neće ležati neiskorišten.

image

Zemlja spremna za sadnju

Privatni album

On je zemlju pripremio za sadnju, zagnjojio je, no supruga i on su već u godinama pa im je dodatan broj kvadrata za obradu opterećenje.

- Reka sam, ako se nitko ne javi da ću na kraj godine bili luk usadit, no evo sad sam sve rišija. A zvali su i iz Splita, okolnih sela... Ipak ima srićom ljudi koji žele saditi i brati domaće, uživati u plodovima svog truda i rada.

Obećanje, ludom...

Govori nam Ante kako nije uzeo ni taj euro, ta ponuda je bila samo pro forme:

- Kako su oni naši bogatuni kupovali tvornice za euro, pa sam i ja tražija euro za zemlju - smije se Radunićanin, upozoravajući nas na joj jednu važnu stvar:

image
Shutterstock

- Gore van u Ogorju nema vode. Obećavali svi političari, a ništa došla neka primarna mriža, no nema one sekundarne, do kuća. Stali sa stavljanjem cijevi, zaboravili nas... I Keruma našeg (op.a. Željko Kerum, bivši splitski gradonačelnik) koji je rodom odavde, smo molili da se nešto pogura da i mi imamo vodu, no nije ni on to moga... A tko će to napravit, da na ogorskom platou napokon iz špine poteče voda, vidit ćemo. Valjda ću i to doživit.

Saznajemo tako od Ante i one velike probleme koji muče stanovnike ove općine nadomak Splita, no eto barem je riješen jedan dio - njegova zemlja spremna za sadnju, uskoro će se zazeleniti zahvaljujući obitelji Biuk, koja je spremna raditi, sijati, saditi i kopati.

Rad na zemlji je mukotrpan, težak je život poljoprivrednika no nitko ne može platiti to zadovoljstvo kada vidite i rezultate svog rada, kada uberete to povrće koje ste sami usadili, posijali,.. brinuli se o njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 17:21