stdClass Object ( [id] => 1359598 [title] => Obišli smo Vrbanj polje, gdje su svi 20 godina mlađi nego što jesu, i nikome nije dosadno. A kakvo je vino u Kvasine? [alias] => obisli-smo-vrbanj-polje-gdje-su-svi-20-godina-mladi-nego-sto-jesu-i-nikome-nije-dosadno-a-kakvo-je-vino-u-kvasine [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Stoput možete svratiti na Zadvarje, na čuveni sajam utorkom ili tek onako, da biste vidjeli vrata Zagore, a da opet nikad ne vidite poljce Vrbanj.

Utisnulo se u krš poput dubokog pijata, a po rubu mu sedam, osam zaselaka razastrtih po kamenitoj kruni, u kojima ni u najboljim vremenima nije bilo više od stotine dimova i tristotinjak čeljadi, danas tek šačica. U sredini poput plave zjenice okrugla lokva Vrbica.

Može nas biti sram što obišavši Dalmaciju uzduž i poprijeko nismo ranije obišli ovu minijaturu, čudo prirode i ljudskog rada, poljce kakva u ovom kraju nadaleko nema. A nije ni neobično: tek je kilometar od Zadvarja, a tako dobro skriveno, pa da nije današnje tehnologije, ne bismo ga našli.

A našli smo ga zahvaljujući internetu. I to zato što tamošnji stanovnici često ostanu bez veze sa svijetom, pa im u osami nestane i jedine veze s djecom i unučadi, a ne mogu kratiti duge, puste noći uz televizore. Samo, ovog puta internet nas je prestigao, vratio se prije nas, no nismo mogli odoljeti da ne proskakućemo malo uzduž i poprijeko ove kraške minijature i proljudikamo s dušama koje još uvijek ovdje žive.

Šenica, kukuruz, ječam...

Uz rub Vrbanj polja rasporedio se niz seoceta nazvanih po prezimenima rodova: Pejkovići, Krčići, Santrići, Popovići, Krnići, Krželji, Kvasinići, Levići i jedno nestalo mjestašce zvano Staje iz kojeg su porijeklom Čizmići.

Nije dobro počelo. A počelo je u Pejkovićima. Duše žive nema vidjeti, iz kuća ne dimi, tek jedna se obnavlja i to onako, tip-top, po svim propisima, al‘ domaćina nema. Usrećili smo se u zadnjoj kući. Vicko Pejković (78) ovdje živi sa suprugom Anom (72), a vratio se osamdesetih godina, nakon što su 18 godina radili u "Cetinki" u Trilju pa dobili posao u "Galeba" na Zadvarju.

---

image

Vicko Pejković iz Pejkovića: Ovo naše polje Vrbanj sve nas je hranilo i još je priticalo

Nikola ViliĆ/Cropix
---

- Niste ni mogli nikoga trefit, ovde je kad san ja dite bio osam dimova gorilo, najviše nas je tridesetak bilo. A sad tri dima i jedna se kuća obnavlja. Ovo naše polje Vrbanj sve nas je hranilo i još je priticalo. U njemu šenice, kukuruza, ječma, povrća, a gori di je sad šuma - vinogradi. Da je maknit šumu, vidili bi meje. Onda u svakoj kući po jedna, dvi krave, ko deset ko dvadeset ovaca, koja koza, kokoše. Na ovu našu baru Vrbicu dolazili su napajat stoku svi ovdašnji, a potegli bi i Grabovčani kad bi bile suše - kazuje nam Vicko, pa spremno sjeda s nama u auto da nas poput turističkog vodiča povede u obilazak rodnog polja. Ko zna kad će novinari opet doć.

- Ova lipa crkvica je Sveta Katarina, bude misa na Svetu Katu i za prinos Gospin kad ide procesija.

Ima li groblja ovde?

- Nema nego jedan grob, našega čovika ubili Talijani.

Čitamo: pokojni Vice Santrić, ubijen 1942.

Sad smo na okruglom jezercu Vrbica, koje mještani zovu bara, što je šteta jer baš je lijepo zaleglo. A Općina Zadvarje baš ga uređuje, bit će nešto kao malo izletište. I zaslužilo je. Sve što vidimo oko nas stvarno poziva na šetnje.

- Osin šta se stoka napajala, u njemu su se i dica kupala. Prije je bilo ribe unutra, sad su samo žabe. Dva čovika su se utopila, eno tamo piše - upućuje nas, on je slab na noge.

---

image

Lokva Vrbica u Vrbanj polju, u njemu su dvoje mještana i utopili se Mijo i Jakov Pejković 1909. na 16. srpnja

Nikola Vilić/Cropix
---

Čitamo pod križem: Utopili se Mijo i Jakov Pejković 1909. na 16. srpnja, na Gospu od Karmela.

- Znalo je i po polja poplavit, al otkad je Buško blato, više nikad.

Vino u Kvasinića

Ima li divljači okolo, di je vode i polja...

- Kako nema. Kad san bija lovac, nije bilo vepra, sad ih je krcato. Al uvik je bilo zeca. I prilićale su nas divlje patke i guske, da ti je to bilo vidit, stotine tica, pa se spuštale na vodu. Ni one ne navraćaju više.

Šjor Vice, moramo se vratit, ćer je rekla samo deset minuta da vas možemo posudit.

- E, čekaj malo, neće pobić ručak. Idemo vidit Kvasiniće, to je bilin puten. Ima i šezdeset godina da tamo niko ne živi. Kad ste već došli...

Pa ako i ne živi, mi smo našli jednoga. Toni Kvasina (49), hrvatski dragovoljac, preselio se početkom tisućljeća sa splitskoga Mertojaka na Zadvarje. Oko svoje stare kamene kuće, besprijekorno klesane, bere nešto drva:

---

image

Toni Kvasina iz Kvasinića: Ka bi dida bija negdi provat vino,  onda bi domaćinu reka: "Išlo ti je vino u kvasinu!" Ovaj bi osta otvorenih usta, a did bi pokaza ličnu kartu i reka: "Ja san Kvasina, vidiš da san u pravu!"

Nikola Vilić/Cropix
---

- Ukupno su četiri dima u selu bila, a meni se čini da su svi odselili negdi 1965. i 1966., a šta ćeš, nije bilo struje, vode, ceste, ovi bili put je Općina nedavno napravila. Živili su od malo polja, vrtla u ovome kamenjaru, nešto stoke. I radili su vino.

I kakvo je vino u Kvasinića?

- Sad ću vam pričat anegdotu. Ka bi dida bija negdi provat vino, a znaš kako se ono nekad kad su svi proizvodili probavalo vino, onda bi domaćinu reka: "Išlo ti je vino u kvasinu!" Ovaj bi osta otvorenih usta, a did bi pokaza ličnu kartu i reka: "Ja san Kvasina, vidiš da san u pravu!"

Kakve su ovo bile kupe na kućama?

- Radile su se na Zadvarju, to su od cimenta, proizvodija ih je Filip Kvasina, a ima ih svuda po Dalmaciji. Bile su piturane u crveno, pa se boja isprala, ostale su bile ka da je snig pa.

A ova doli kuća do po kamena od po drvena, ovo se još ritko viđa, samo fali ševar na krovu?

- To je bila prva škola.

Vraćamo našega vodiča barba Vicka u Pejkoviće, pa se sjetimo da smo zaboravili zbog čega smo došli...

Kakve su vam veze?

- A slabo, ćer se uvik žali da u kući ne more uvatit internet. Neki su tili radit na kompjutere i stanovat u starim kućama, ali nije moglo. Nije se dobaciva.

Sa strujon je meni veća muka: kad upališ veš-mašinu, sve drugo tribaš ugasit. E ček, još i ovce da van pokažem, to se sin uvatija bavit. Nabavija desetak ovaca, ima i janjadi, neka sorta romanovske. Inače san ja ima jedno vrime farmicu ovde, kotili smo prasad, tako da ima uvjete. A drago mi je, to je tradicija, dobro je imat blago. To ti ja kažen: u boj, u boj za život svoj! - opraštamo se veselo s našim vodičem Vickom. Da ga nismo portrefili, ko zna šta bi od ovoga bilo.

---

image

Ivan i Lucija Krželj iz Krželja: Ima i dvi kuće za turiste, uređene ka šta vidite ekstra klasa, to je od naših susida

Nikola Vilić/Cropix
---

Nije pusto ka šta se čini

Kratko pričamo i s najstarijom stanovnicom.

- Mila Pejković udova Josipa, rođena 1936., rodon iz Krnića - kaže spremno, a mi ne vjerujemo. Deset puta da pitaš ne bi pogodio da se tako vitalnoj pišu tako velike godine. Drži vrtal, čak je se i s brimenom može vidjeti.

Kako vam je kad nestane televizije?

- Nikako. Iman radio.

Za razliku od nas u Splitu, vi i razdvajate smeće?

- E kako ne. Ekologija. Miješani, staklo, plastika. Sve u svoju boju. Nije problem, imamo mi ovde vrimena. A dosadno isto nije. U mene unučadi, pa navrate, bude veselo. I liti je u svim mistima dosta ljudi, povratnika. Nije tako pusto ka šta se čini - razuvjerila nas je.

Kad smo već tu, skoknut ćemo iznad, do Krčića i još malo iza, do Santića, tamo čujemo živi jedna žena. Nismo je našli. Porazgovarali smo s burom, vidjeli dvije velike kuće za odmor turista, izašli na Zadvarje, pa opet zavrnuli u polje, u Krželje.

- Zimi je četiri familije sada, a liti dođu odsvukuda. Ima i dvi kuće za turiste, uređene ka šta vidite ekstra klasa, to je od naših susida - lijepo nas je dočekala Lucija Krželj (55), kojoj smo pokucali na vrata jer ni u ovome selu ne srećemo nikoga vanka.

---

image

Crkvica sv. Kate u Pejkovićima, prekrasna, malo umjetničko djelo

Nikola Vilić/Cropix
---

Uto evo joj i supruga Ivana (61), on će malo više o povijesti:

- Bilo je deset do dvanaest dimova u Krželjima, a ako kontaš bar četiri do šest članova u obitelji, onda bi se moglo reć da je živilo pedesetak svita. A sad nas je malo, svak za se. Kad si ovde, šteta je ne imat nešto svoga iz zemlje, vrtal bar, kokoše. Ali i to jedva. Gledaj, 35 kila simenskoga kumpira izađe me 50 eura, pa gnoj, bordoška juva, ono za zlatice, voda... Kad uđeš u računicu, možeš kupit kumpira koliko oćeš.

Ali nisu tako zdravi.

- E, to je. Imamo sina, vozi šlep, ćer se udala, unučad, pa je lipo imat i štogod svoje, jel tako?

Još nam ostaju Krnići. Valja opet izaći iz dolinice, pa malo put Šestanovca, a onda opet u plodnu vrtaču okrunjenu seocetima.

A Krnići su različiti. Prema kućicama ostalih zaseoka, ovo je Beverly Hills. Moderne višekatnice s velikim balkonima, cvjetnjaci, garaže. A opet nikoga. Kucamo po ponistrama i vratima. Taman da ćemo doma, kad jedan otvara.

---

image

Marko Krnić iz Krnića: Krnići su lipi, a i tri bazena imamo!

Nikola ViliĆ/Cropix
---

Marko Krnić ima 78, a ne bi mu dali više od šezdeset. Ovdje su svi mlađi dvadeset godina! Marko je radio u splitskoj "Dalmi" pa sa suprugom Sančicom preselio u rodni kraj kad je dobio posao u hidroelektrani Kraljevac.

- Je, Krnići su lipi, a tri bazena imamo! A znate zbog čega smo malo drugačiji? Jer smo rano krenuli na zanate i u škole. Ima diplomata, liječnika, novinara... Iz drugih sela puno ih je krenulo put Njemačke i po svijetu, ima i nas tamo, ali smo većinom ostali. Nismo veliko selo, usve pet kuća, a kad sam bio dijete - devet dimova.

Ni trenutka odmora

---

image

Rijetka drvena kuća, stara škola u Kvasinićima

Nikola Vilić/Cropix
---

Kakav je život?

- Ranije, kao i svugdje, poljoprivreda i ako je tko bio zaposlen na Zadvarju. A danas - izvanredan. Priroda, čist zrak, imamo sve što nam treba.

Odmarate li se u penziji?

- Ni trenutka. Pa ja jedva čekam da zora svane kako bi mogao vidjeti što sam jučer napravio. Imamo malo gospodarstvo; svinje, koke, tuke, vrtal, salate imamo za cilo Zadvarje. A ja za svoj gušt klešem kamen, recimo ove fontane sam sam izradio, tešem drvo, sad se zabavljam različitim posudama, pa izrađujem dalmatinske kućice od kamena, šalice. Žena voli cvijeće, dođu djeca, unuci.

Ne da vam nije dosadno, nego ne stajete!

- Ma ne opterećujem se glupostima. Kad se umorim, uzmem laptop da vidim što je u svijetu, a volim pogledati sport i dobar film i to je sve od "gubljenja vremena". Život je kratak da bi nam bilo dosadno!

Eto tako je bilo tog dana uz Vrbanj. Više se ne može kazati da se za njih ne zna.•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRNIĆI, KRŽELJI,... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KRNIĆI, KRŽELJI,... 2 0 9383 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-28 12:46:01 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-30 12:19:42 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2024-01-30 11:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Obišli smo Vrbanj polje, gdje su svi 20 godina mlađi nego što jesu, i nikome nije dosadno. A kakvo je vino u Kvasine? page_title=Obišli smo Vrbanj polje, gdje su svi 20 godina mlađi nego što jesu, i nikome nije dosadno. A kakvo je vino u Kvasine? [metakey] => zadvarje, Kvasina, Zagora, Vrbanj polje, Sveta Kata [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451568.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451536.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451547.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451538.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451545.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451532.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451530.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451528.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451543.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451524.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/28\/26451580.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0106\/Cropix","Nikola Vili\u0106\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Santri\u0107i i Biokovo u pozadini<\/p>","

Vicko Pejkovi\u0107 iz Pejkovi\u0107a: Ovo na\u0161e polje Vrbanj sve nas je hranilo i jo\u0161 je priticalo<\/p>","

Marko Krni\u0107 iz Krni\u0107a: Krni\u0107i su lipi, a i tri bazena imamo!<\/p>","

Toni Kvasina iz Kvasini\u0107a: Ka bi dida bija negdi provat vino,\u00a0 onda bi doma\u0107inu reka: \u201dI\u0161lo ti je vino u kvasinu!\u201d Ovaj bi osta otvorenih usta, a did bi pokaza li\u010dnu kartu i reka: \u201dJa san Kvasina, vidi\u0161 da san u pravu!\u201d<\/p>","

Ivan i Lucija Kr\u017eelj iz Kr\u017eelja: Ima i dvi ku\u0107e za turiste, ure\u0111ene ka \u0161ta vidite ekstra klasa, to je od na\u0161ih susida<\/p>","

Lokva Vrbica u Vrbanj polju, u njemu su dvoje mje\u0161tana i utopili se Mijo i Jakov Pejkovi\u0107 <\/strong>1909. na 16. srpnja<\/p>","

Vrbanj polje<\/p>","

Crkvica sv. Kate u Pejkovi\u0107ima, prekrasna, malo umjetni\u010dko djelo<\/p>","

Rijetka drvena ku\u0107a, stara \u0161kola u Kvasini\u0107ima<\/p>","

Zeleni stup za struju u Santri\u0107ima<\/p>","

Odvajanje sme\u0107a u Pejkovi\u0107ima<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26451568_1920.jpg":"1920x1080","k_26451568_1280.jpg":"1280x1280","k_26451568_1024.jpg":"1024x1024","k_26451568_640.jpg":"640x640","k_26451568_480.jpg":"480x480","k_26451568_340.jpg":"340x340","k_26451568_220.jpg":"220x220","o_26451568_1280.jpg":"1280x853","o_26451568_1024.jpg":"1024x682","o_26451568_640.jpg":"640x426","o_26451568_480.jpg":"480x320","o_26451568_340.jpg":"340x226","o_26451568_220.jpg":"220x146","h_26451568_1280.jpg":"1280x854","h_26451568_1024.jpg":"1024x683","h_26451568_640.jpg":"640x427","h_26451568_480.jpg":"480x320","h_26451568_340.jpg":"340x227","h_26451568_220.jpg":"220x147","pp_26451568_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451568_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451568_640.jpg":"640x814","pp_26451568_480.jpg":"480x611","pp_26451568_340.jpg":"340x432","pp_26451568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26451536_1920.jpg":"1920x1080","k_26451536_1280.jpg":"1280x1280","k_26451536_1024.jpg":"1024x1024","k_26451536_640.jpg":"640x640","k_26451536_480.jpg":"480x480","k_26451536_340.jpg":"340x340","k_26451536_220.jpg":"220x220","o_26451536_1280.jpg":"1280x852","o_26451536_1024.jpg":"1024x682","o_26451536_640.jpg":"640x426","o_26451536_480.jpg":"480x319","o_26451536_340.jpg":"340x226","o_26451536_220.jpg":"220x146","h_26451536_1280.jpg":"1280x854","h_26451536_1024.jpg":"1024x683","h_26451536_640.jpg":"640x427","h_26451536_480.jpg":"480x320","h_26451536_340.jpg":"340x227","h_26451536_220.jpg":"220x147","pp_26451536_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451536_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451536_640.jpg":"640x814","pp_26451536_480.jpg":"480x611","pp_26451536_340.jpg":"340x432","pp_26451536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26451547_1920.jpg":"1920x1080","k_26451547_1280.jpg":"1280x1280","k_26451547_1024.jpg":"1024x1024","k_26451547_640.jpg":"640x640","k_26451547_480.jpg":"480x480","k_26451547_340.jpg":"340x340","k_26451547_220.jpg":"220x220","o_26451547_1280.jpg":"1280x852","o_26451547_1024.jpg":"1024x682","o_26451547_640.jpg":"640x426","o_26451547_480.jpg":"480x319","o_26451547_340.jpg":"340x226","o_26451547_220.jpg":"220x146","h_26451547_1280.jpg":"1280x854","h_26451547_1024.jpg":"1024x683","h_26451547_640.jpg":"640x427","h_26451547_480.jpg":"480x320","h_26451547_340.jpg":"340x227","h_26451547_220.jpg":"220x147","pp_26451547_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451547_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451547_640.jpg":"640x814","pp_26451547_480.jpg":"480x611","pp_26451547_340.jpg":"340x432","pp_26451547_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26451538_1920.jpg":"1920x1080","k_26451538_1280.jpg":"1280x1280","k_26451538_1024.jpg":"1024x1024","k_26451538_640.jpg":"640x640","k_26451538_480.jpg":"480x480","k_26451538_340.jpg":"340x340","k_26451538_220.jpg":"220x220","o_26451538_1280.jpg":"1280x853","o_26451538_1024.jpg":"1024x682","o_26451538_640.jpg":"640x426","o_26451538_480.jpg":"480x320","o_26451538_340.jpg":"340x226","o_26451538_220.jpg":"220x146","h_26451538_1280.jpg":"1280x854","h_26451538_1024.jpg":"1024x683","h_26451538_640.jpg":"640x427","h_26451538_480.jpg":"480x320","h_26451538_340.jpg":"340x227","h_26451538_220.jpg":"220x147","pp_26451538_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451538_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451538_640.jpg":"640x814","pp_26451538_480.jpg":"480x611","pp_26451538_340.jpg":"340x432","pp_26451538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26451545_1920.jpg":"1920x1080","k_26451545_1280.jpg":"1280x1280","k_26451545_1024.jpg":"1024x1024","k_26451545_640.jpg":"640x640","k_26451545_480.jpg":"480x480","k_26451545_340.jpg":"340x340","k_26451545_220.jpg":"220x220","o_26451545_1280.jpg":"1280x1920","o_26451545_1024.jpg":"1024x1536","o_26451545_640.jpg":"640x960","o_26451545_480.jpg":"480x720","o_26451545_340.jpg":"340x510","o_26451545_220.jpg":"220x330","h_26451545_1280.jpg":"1280x854","h_26451545_1024.jpg":"1024x683","h_26451545_640.jpg":"640x427","h_26451545_480.jpg":"480x320","h_26451545_340.jpg":"340x227","h_26451545_220.jpg":"220x147","pp_26451545_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451545_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451545_640.jpg":"640x814","pp_26451545_480.jpg":"480x611","pp_26451545_340.jpg":"340x432","pp_26451545_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26451532_1920.jpg":"1920x1080","k_26451532_1280.jpg":"1280x1280","k_26451532_1024.jpg":"1024x1024","k_26451532_640.jpg":"640x640","k_26451532_480.jpg":"480x480","k_26451532_340.jpg":"340x340","k_26451532_220.jpg":"220x220","o_26451532_1280.jpg":"1280x853","o_26451532_1024.jpg":"1024x682","o_26451532_640.jpg":"640x426","o_26451532_480.jpg":"480x320","o_26451532_340.jpg":"340x226","o_26451532_220.jpg":"220x146","h_26451532_1280.jpg":"1280x854","h_26451532_1024.jpg":"1024x683","h_26451532_640.jpg":"640x427","h_26451532_480.jpg":"480x320","h_26451532_340.jpg":"340x227","h_26451532_220.jpg":"220x147","pp_26451532_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451532_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451532_640.jpg":"640x814","pp_26451532_480.jpg":"480x611","pp_26451532_340.jpg":"340x432","pp_26451532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26451530_1920.jpg":"1920x1080","k_26451530_1280.jpg":"1280x1280","k_26451530_1024.jpg":"1024x1024","k_26451530_640.jpg":"640x640","k_26451530_480.jpg":"480x480","k_26451530_340.jpg":"340x340","k_26451530_220.jpg":"220x220","o_26451530_1280.jpg":"1280x853","o_26451530_1024.jpg":"1024x682","o_26451530_640.jpg":"640x426","o_26451530_480.jpg":"480x320","o_26451530_340.jpg":"340x226","o_26451530_220.jpg":"220x146","h_26451530_1280.jpg":"1280x854","h_26451530_1024.jpg":"1024x683","h_26451530_640.jpg":"640x427","h_26451530_480.jpg":"480x320","h_26451530_340.jpg":"340x227","h_26451530_220.jpg":"220x147","pp_26451530_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451530_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451530_640.jpg":"640x814","pp_26451530_480.jpg":"480x611","pp_26451530_340.jpg":"340x432","pp_26451530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26451528_1920.jpg":"1920x1080","k_26451528_1280.jpg":"1280x1280","k_26451528_1024.jpg":"1024x1024","k_26451528_640.jpg":"640x640","k_26451528_480.jpg":"480x480","k_26451528_340.jpg":"340x340","k_26451528_220.jpg":"220x220","o_26451528_1280.jpg":"1280x853","o_26451528_1024.jpg":"1024x682","o_26451528_640.jpg":"640x426","o_26451528_480.jpg":"480x320","o_26451528_340.jpg":"340x226","o_26451528_220.jpg":"220x146","h_26451528_1280.jpg":"1280x854","h_26451528_1024.jpg":"1024x683","h_26451528_640.jpg":"640x427","h_26451528_480.jpg":"480x320","h_26451528_340.jpg":"340x227","h_26451528_220.jpg":"220x147","pp_26451528_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451528_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451528_640.jpg":"640x814","pp_26451528_480.jpg":"480x611","pp_26451528_340.jpg":"340x432","pp_26451528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26451543_1920.jpg":"1920x1080","k_26451543_1280.jpg":"1280x1280","k_26451543_1024.jpg":"1024x1024","k_26451543_640.jpg":"640x640","k_26451543_480.jpg":"480x480","k_26451543_340.jpg":"340x340","k_26451543_220.jpg":"220x220","o_26451543_1280.jpg":"1280x853","o_26451543_1024.jpg":"1024x682","o_26451543_640.jpg":"640x426","o_26451543_480.jpg":"480x320","o_26451543_340.jpg":"340x226","o_26451543_220.jpg":"220x146","h_26451543_1280.jpg":"1280x854","h_26451543_1024.jpg":"1024x683","h_26451543_640.jpg":"640x427","h_26451543_480.jpg":"480x320","h_26451543_340.jpg":"340x227","h_26451543_220.jpg":"220x147","pp_26451543_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451543_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451543_640.jpg":"640x814","pp_26451543_480.jpg":"480x611","pp_26451543_340.jpg":"340x432","pp_26451543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26451524_1920.jpg":"1920x1080","k_26451524_1280.jpg":"1280x1280","k_26451524_1024.jpg":"1024x1024","k_26451524_640.jpg":"640x640","k_26451524_480.jpg":"480x480","k_26451524_340.jpg":"340x340","k_26451524_220.jpg":"220x220","o_26451524_1280.jpg":"1280x853","o_26451524_1024.jpg":"1024x682","o_26451524_640.jpg":"640x426","o_26451524_480.jpg":"480x320","o_26451524_340.jpg":"340x226","o_26451524_220.jpg":"220x146","h_26451524_1280.jpg":"1280x854","h_26451524_1024.jpg":"1024x683","h_26451524_640.jpg":"640x427","h_26451524_480.jpg":"480x320","h_26451524_340.jpg":"340x227","h_26451524_220.jpg":"220x147","pp_26451524_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451524_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451524_640.jpg":"640x814","pp_26451524_480.jpg":"480x611","pp_26451524_340.jpg":"340x432","pp_26451524_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26451580_1920.jpg":"1920x1080","k_26451580_1280.jpg":"1280x1280","k_26451580_1024.jpg":"1024x1024","k_26451580_640.jpg":"640x640","k_26451580_480.jpg":"480x480","k_26451580_340.jpg":"340x340","k_26451580_220.jpg":"220x220","o_26451580_1280.jpg":"1280x853","o_26451580_1024.jpg":"1024x682","o_26451580_640.jpg":"640x426","o_26451580_480.jpg":"480x320","o_26451580_340.jpg":"340x226","o_26451580_220.jpg":"220x146","h_26451580_1280.jpg":"1280x854","h_26451580_1024.jpg":"1024x683","h_26451580_640.jpg":"640x427","h_26451580_480.jpg":"480x320","h_26451580_340.jpg":"340x227","h_26451580_220.jpg":"220x147","pp_26451580_1280.jpg":"1280x1628","pp_26451580_1024.jpg":"1024x1303","pp_26451580_640.jpg":"640x814","pp_26451580_480.jpg":"480x611","pp_26451580_340.jpg":"340x432","pp_26451580_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7600279 Threads: 3 Questions: 1548700095 Slow queries: 4716739 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111147278 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /dalmacija/zagora/obisli-smo-vrbanj-polje-gdje-su-svi-20-godina-mladi-nego-sto-jesu-i-nikome-nije-dosadno-a-kakvo-je-vino-u-kvasine-1359598 [printLink] => /dalmacija/zagora/obisli-smo-vrbanj-polje-gdje-su-svi-20-godina-mladi-nego-sto-jesu-i-nikome-nije-dosadno-a-kakvo-je-vino-u-kvasine-1359598?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 190050 [name] => zadvarje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zadvarje [link] => /tag/zadvarje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 745970 [name] => Kvasina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-30 12:35:28 [main_article_id] => 0 [alias] => kvasina [link] => /tag/kvasina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679461 [name] => Zagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagora [link] => /tag/zagora ) [3] => stdClass Object ( [id] => 745971 [name] => Vrbanj polje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-30 12:35:28 [main_article_id] => 0 [alias] => vrbanj-polje [link] => /tag/vrbanj-polje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 423873 [name] => sveta kata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveta-kata [link] => /tag/sveta-kata ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRNIĆI, KRŽELJI,... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obišli smo Vrbanj polje, gdje su svi 20 godina mlađi nego što jesu, i nikome nije dosadno. A kakvo je vino u Kvasine? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451568.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Santrići i Biokovo u pozadini

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451568.jpg [title] =>

Santrići i Biokovo u pozadini

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451536.jpg [title] =>

Vicko Pejković iz Pejkovića: Ovo naše polje Vrbanj sve nas je hranilo i još je priticalo

Nikola ViliĆ/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451547.jpg [title] =>

Marko Krnić iz Krnića: Krnići su lipi, a i tri bazena imamo!

Nikola ViliĆ/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451538.jpg [title] =>

Toni Kvasina iz Kvasinića: Ka bi dida bija negdi provat vino,  onda bi domaćinu reka: ”Išlo ti je vino u kvasinu!” Ovaj bi osta otvorenih usta, a did bi pokaza ličnu kartu i reka: ”Ja san Kvasina, vidiš da san u pravu!”

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451545.jpg [title] =>

Ivan i Lucija Krželj iz Krželja: Ima i dvi kuće za turiste, uređene ka šta vidite ekstra klasa, to je od naših susida

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451532.jpg [title] =>

Lokva Vrbica u Vrbanj polju, u njemu su dvoje mještana i utopili se Mijo i Jakov Pejković 1909. na 16. srpnja

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451530.jpg [title] =>

Vrbanj polje

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451528.jpg [title] =>

Crkvica sv. Kate u Pejkovićima, prekrasna, malo umjetničko djelo

Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451543.jpg [title] =>

Rijetka drvena kuća, stara škola u Kvasinićima

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451524.jpg [title] =>

Zeleni stup za struju u Santrićima

Nikola Vilić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/28/26451580.jpg [title] =>

Odvajanje smeća u Pejkovićima

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Stoput možete svratiti na Zadvarje, na čuveni sajam utorkom ili tek onako, da biste vidjeli vrata Zagore, a da opet nikad ne vidite poljce Vrbanj.

Utisnulo se u krš poput dubokog pijata, a po rubu mu sedam, osam zaselaka razastrtih po kamenitoj kruni, u kojima ni u najboljim vremenima nije bilo više od stotine dimova i tristotinjak čeljadi, danas tek šačica. U sredini poput plave zjenice okrugla lokva Vrbica.

Može nas biti sram što obišavši Dalmaciju uzduž i poprijeko nismo ranije obišli ovu minijaturu, čudo prirode i ljudskog rada, poljce kakva u ovom kraju nadaleko nema. A nije ni neobično: tek je kilometar od Zadvarja, a tako dobro skriveno, pa da nije današnje tehnologije, ne bismo ga našli.

A našli smo ga zahvaljujući internetu. I to zato što tamošnji stanovnici često ostanu bez veze sa svijetom, pa im u osami nestane i jedine veze s djecom i unučadi, a ne mogu kratiti duge, puste noći uz televizore. Samo, ovog puta internet nas je prestigao, vratio se prije nas, no nismo mogli odoljeti da ne proskakućemo malo uzduž i poprijeko ove kraške minijature i proljudikamo s dušama koje još uvijek ovdje žive.

Šenica, kukuruz, ječam...

Uz rub Vrbanj polja rasporedio se niz seoceta nazvanih po prezimenima rodova: Pejkovići, Krčići, Santrići, Popovići, Krnići, Krželji, Kvasinići, Levići i jedno nestalo mjestašce zvano Staje iz kojeg su porijeklom Čizmići.

Nije dobro počelo. A počelo je u Pejkovićima. Duše žive nema vidjeti, iz kuća ne dimi, tek jedna se obnavlja i to onako, tip-top, po svim propisima, al‘ domaćina nema. Usrećili smo se u zadnjoj kući. Vicko Pejković (78) ovdje živi sa suprugom Anom (72), a vratio se osamdesetih godina, nakon što su 18 godina radili u "Cetinki" u Trilju pa dobili posao u "Galeba" na Zadvarju.

---

image

Vicko Pejković iz Pejkovića: Ovo naše polje Vrbanj sve nas je hranilo i još je priticalo

Nikola ViliĆ/Cropix
---

- Niste ni mogli nikoga trefit, ovde je kad san ja dite bio osam dimova gorilo, najviše nas je tridesetak bilo. A sad tri dima i jedna se kuća obnavlja. Ovo naše polje Vrbanj sve nas je hranilo i još je priticalo. U njemu šenice, kukuruza, ječma, povrća, a gori di je sad šuma - vinogradi. Da je maknit šumu, vidili bi meje. Onda u svakoj kući po jedna, dvi krave, ko deset ko dvadeset ovaca, koja koza, kokoše. Na ovu našu baru Vrbicu dolazili su napajat stoku svi ovdašnji, a potegli bi i Grabovčani kad bi bile suše - kazuje nam Vicko, pa spremno sjeda s nama u auto da nas poput turističkog vodiča povede u obilazak rodnog polja. Ko zna kad će novinari opet doć.

- Ova lipa crkvica je Sveta Katarina, bude misa na Svetu Katu i za prinos Gospin kad ide procesija.

Ima li groblja ovde?

- Nema nego jedan grob, našega čovika ubili Talijani.

Čitamo: pokojni Vice Santrić, ubijen 1942.

Sad smo na okruglom jezercu Vrbica, koje mještani zovu bara, što je šteta jer baš je lijepo zaleglo. A Općina Zadvarje baš ga uređuje, bit će nešto kao malo izletište. I zaslužilo je. Sve što vidimo oko nas stvarno poziva na šetnje.

- Osin šta se stoka napajala, u njemu su se i dica kupala. Prije je bilo ribe unutra, sad su samo žabe. Dva čovika su se utopila, eno tamo piše - upućuje nas, on je slab na noge.

---

image

Lokva Vrbica u Vrbanj polju, u njemu su dvoje mještana i utopili se Mijo i Jakov Pejković 1909. na 16. srpnja

Nikola Vilić/Cropix
---

Čitamo pod križem: Utopili se Mijo i Jakov Pejković 1909. na 16. srpnja, na Gospu od Karmela.

- Znalo je i po polja poplavit, al otkad je Buško blato, više nikad.

Vino u Kvasinića

Ima li divljači okolo, di je vode i polja...

- Kako nema. Kad san bija lovac, nije bilo vepra, sad ih je krcato. Al uvik je bilo zeca. I prilićale su nas divlje patke i guske, da ti je to bilo vidit, stotine tica, pa se spuštale na vodu. Ni one ne navraćaju više.

Šjor Vice, moramo se vratit, ćer je rekla samo deset minuta da vas možemo posudit.

- E, čekaj malo, neće pobić ručak. Idemo vidit Kvasiniće, to je bilin puten. Ima i šezdeset godina da tamo niko ne živi. Kad ste već došli...

Pa ako i ne živi, mi smo našli jednoga. Toni Kvasina (49), hrvatski dragovoljac, preselio se početkom tisućljeća sa splitskoga Mertojaka na Zadvarje. Oko svoje stare kamene kuće, besprijekorno klesane, bere nešto drva:

---

image

Toni Kvasina iz Kvasinića: Ka bi dida bija negdi provat vino,  onda bi domaćinu reka: "Išlo ti je vino u kvasinu!" Ovaj bi osta otvorenih usta, a did bi pokaza ličnu kartu i reka: "Ja san Kvasina, vidiš da san u pravu!"

Nikola Vilić/Cropix
---

- Ukupno su četiri dima u selu bila, a meni se čini da su svi odselili negdi 1965. i 1966., a šta ćeš, nije bilo struje, vode, ceste, ovi bili put je Općina nedavno napravila. Živili su od malo polja, vrtla u ovome kamenjaru, nešto stoke. I radili su vino.

I kakvo je vino u Kvasinića?

- Sad ću vam pričat anegdotu. Ka bi dida bija negdi provat vino, a znaš kako se ono nekad kad su svi proizvodili probavalo vino, onda bi domaćinu reka: "Išlo ti je vino u kvasinu!" Ovaj bi osta otvorenih usta, a did bi pokaza ličnu kartu i reka: "Ja san Kvasina, vidiš da san u pravu!"

Kakve su ovo bile kupe na kućama?

- Radile su se na Zadvarju, to su od cimenta, proizvodija ih je Filip Kvasina, a ima ih svuda po Dalmaciji. Bile su piturane u crveno, pa se boja isprala, ostale su bile ka da je snig pa.

A ova doli kuća do po kamena od po drvena, ovo se još ritko viđa, samo fali ševar na krovu?

- To je bila prva škola.

Vraćamo našega vodiča barba Vicka u Pejkoviće, pa se sjetimo da smo zaboravili zbog čega smo došli...

Kakve su vam veze?

- A slabo, ćer se uvik žali da u kući ne more uvatit internet. Neki su tili radit na kompjutere i stanovat u starim kućama, ali nije moglo. Nije se dobaciva.

Sa strujon je meni veća muka: kad upališ veš-mašinu, sve drugo tribaš ugasit. E ček, još i ovce da van pokažem, to se sin uvatija bavit. Nabavija desetak ovaca, ima i janjadi, neka sorta romanovske. Inače san ja ima jedno vrime farmicu ovde, kotili smo prasad, tako da ima uvjete. A drago mi je, to je tradicija, dobro je imat blago. To ti ja kažen: u boj, u boj za život svoj! - opraštamo se veselo s našim vodičem Vickom. Da ga nismo portrefili, ko zna šta bi od ovoga bilo.

---

image

Ivan i Lucija Krželj iz Krželja: Ima i dvi kuće za turiste, uređene ka šta vidite ekstra klasa, to je od naših susida

Nikola Vilić/Cropix
---

Nije pusto ka šta se čini

Kratko pričamo i s najstarijom stanovnicom.

- Mila Pejković udova Josipa, rođena 1936., rodon iz Krnića - kaže spremno, a mi ne vjerujemo. Deset puta da pitaš ne bi pogodio da se tako vitalnoj pišu tako velike godine. Drži vrtal, čak je se i s brimenom može vidjeti.

Kako vam je kad nestane televizije?

- Nikako. Iman radio.

Za razliku od nas u Splitu, vi i razdvajate smeće?

- E kako ne. Ekologija. Miješani, staklo, plastika. Sve u svoju boju. Nije problem, imamo mi ovde vrimena. A dosadno isto nije. U mene unučadi, pa navrate, bude veselo. I liti je u svim mistima dosta ljudi, povratnika. Nije tako pusto ka šta se čini - razuvjerila nas je.

Kad smo već tu, skoknut ćemo iznad, do Krčića i još malo iza, do Santića, tamo čujemo živi jedna žena. Nismo je našli. Porazgovarali smo s burom, vidjeli dvije velike kuće za odmor turista, izašli na Zadvarje, pa opet zavrnuli u polje, u Krželje.

- Zimi je četiri familije sada, a liti dođu odsvukuda. Ima i dvi kuće za turiste, uređene ka šta vidite ekstra klasa, to je od naših susida - lijepo nas je dočekala Lucija Krželj (55), kojoj smo pokucali na vrata jer ni u ovome selu ne srećemo nikoga vanka.

---

image

Crkvica sv. Kate u Pejkovićima, prekrasna, malo umjetničko djelo

Nikola Vilić/Cropix
---

Uto evo joj i supruga Ivana (61), on će malo više o povijesti:

- Bilo je deset do dvanaest dimova u Krželjima, a ako kontaš bar četiri do šest članova u obitelji, onda bi se moglo reć da je živilo pedesetak svita. A sad nas je malo, svak za se. Kad si ovde, šteta je ne imat nešto svoga iz zemlje, vrtal bar, kokoše. Ali i to jedva. Gledaj, 35 kila simenskoga kumpira izađe me 50 eura, pa gnoj, bordoška juva, ono za zlatice, voda... Kad uđeš u računicu, možeš kupit kumpira koliko oćeš.

Ali nisu tako zdravi.

- E, to je. Imamo sina, vozi šlep, ćer se udala, unučad, pa je lipo imat i štogod svoje, jel tako?

Još nam ostaju Krnići. Valja opet izaći iz dolinice, pa malo put Šestanovca, a onda opet u plodnu vrtaču okrunjenu seocetima.

A Krnići su različiti. Prema kućicama ostalih zaseoka, ovo je Beverly Hills. Moderne višekatnice s velikim balkonima, cvjetnjaci, garaže. A opet nikoga. Kucamo po ponistrama i vratima. Taman da ćemo doma, kad jedan otvara.

---

image

Marko Krnić iz Krnića: Krnići su lipi, a i tri bazena imamo!

Nikola ViliĆ/Cropix
---

Marko Krnić ima 78, a ne bi mu dali više od šezdeset. Ovdje su svi mlađi dvadeset godina! Marko je radio u splitskoj "Dalmi" pa sa suprugom Sančicom preselio u rodni kraj kad je dobio posao u hidroelektrani Kraljevac.

- Je, Krnići su lipi, a tri bazena imamo! A znate zbog čega smo malo drugačiji? Jer smo rano krenuli na zanate i u škole. Ima diplomata, liječnika, novinara... Iz drugih sela puno ih je krenulo put Njemačke i po svijetu, ima i nas tamo, ali smo većinom ostali. Nismo veliko selo, usve pet kuća, a kad sam bio dijete - devet dimova.

Ni trenutka odmora

---

image

Rijetka drvena kuća, stara škola u Kvasinićima

Nikola Vilić/Cropix
---

Kakav je život?

- Ranije, kao i svugdje, poljoprivreda i ako je tko bio zaposlen na Zadvarju. A danas - izvanredan. Priroda, čist zrak, imamo sve što nam treba.

Odmarate li se u penziji?

- Ni trenutka. Pa ja jedva čekam da zora svane kako bi mogao vidjeti što sam jučer napravio. Imamo malo gospodarstvo; svinje, koke, tuke, vrtal, salate imamo za cilo Zadvarje. A ja za svoj gušt klešem kamen, recimo ove fontane sam sam izradio, tešem drvo, sad se zabavljam različitim posudama, pa izrađujem dalmatinske kućice od kamena, šalice. Žena voli cvijeće, dođu djeca, unuci.

Ne da vam nije dosadno, nego ne stajete!

- Ma ne opterećujem se glupostima. Kad se umorim, uzmem laptop da vidim što je u svijetu, a volim pogledati sport i dobar film i to je sve od "gubljenja vremena". Život je kratak da bi nam bilo dosadno!

Eto tako je bilo tog dana uz Vrbanj. Više se ne može kazati da se za njih ne zna.•

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola ViliĆ/Cropix Nikola ViliĆ/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Santrići i Biokovo u pozadini

Nikola ViliĆ/Cropix

Vicko Pejković iz Pejkovića: Ovo naše polje Vrbanj sve nas je hranilo i još je priticalo

Nikola ViliĆ/Cropix

Marko Krnić iz Krnića: Krnići su lipi, a i tri bazena imamo!

Nikola Vilić/Cropix

Toni Kvasina iz Kvasinića: Ka bi dida bija negdi provat vino,  onda bi domaćinu reka: ”Išlo ti je vino u kvasinu!” Ovaj bi osta otvorenih usta, a did bi pokaza ličnu kartu i reka: ”Ja san Kvasina, vidiš da san u pravu!”

Nikola Vilić/Cropix

Ivan i Lucija Krželj iz Krželja: Ima i dvi kuće za turiste, uređene ka šta vidite ekstra klasa, to je od naših susida

Nikola Vilić/Cropix

Lokva Vrbica u Vrbanj polju, u njemu su dvoje mještana i utopili se Mijo i Jakov Pejković 1909. na 16. srpnja

Nikola Vilić/Cropix

Vrbanj polje

Nikola Vilić/Cropix

Crkvica sv. Kate u Pejkovićima, prekrasna, malo umjetničko djelo

Nikola Vilić/Cropix

Rijetka drvena kuća, stara škola u Kvasinićima

Nikola Vilić/Cropix

Zeleni stup za struju u Santrićima

Nikola Vilić/Cropix

Odvajanje smeća u Pejkovićima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/obisli-smo-vrbanj-polje-gdje-su-svi-20-godina-mladi-nego-sto-jesu-i-nikome-nije-dosadno-a-kakvo-je-vino-u-kvasine-1359598 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=838b6f27d35140bef12a1e043262a84f9f48d7c5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obi%C5%A1li+smo+Vrbanj+polje%2C+gdje+su+svi+20+godina+mla%C4%91i+nego+%C5%A1to+jesu%2C+i+nikome+nije+dosadno.+A+kakvo+je+vino+u+Kvasine%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fobisli-smo-vrbanj-polje-gdje-su-svi-20-godina-mladi-nego-sto-jesu-i-nikome-nije-dosadno-a-kakvo-je-vino-u-kvasine-1359598 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fobisli-smo-vrbanj-polje-gdje-su-svi-20-godina-mladi-nego-sto-jesu-i-nikome-nije-dosadno-a-kakvo-je-vino-u-kvasine-1359598 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KRNIĆI, KRŽELJI,... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraKRNIĆI, KRŽELJI,...

Obišli smo Vrbanj polje, gdje su svi 20 godina mlađi nego što jesu, i nikome nije dosadno. A kakvo je vino u Kvasine?

Piše Damir Šarac
30. siječnja 2024. - 12:35

Stoput možete svratiti na Zadvarje, na čuveni sajam utorkom ili tek onako, da biste vidjeli vrata Zagore, a da opet nikad ne vidite poljce Vrbanj.

Utisnulo se u krš poput dubokog pijata, a po rubu mu sedam, osam zaselaka razastrtih po kamenitoj kruni, u kojima ni u najboljim vremenima nije bilo više od stotine dimova i tristotinjak čeljadi, danas tek šačica. U sredini poput plave zjenice okrugla lokva Vrbica.

Može nas biti sram što obišavši Dalmaciju uzduž i poprijeko nismo ranije obišli ovu minijaturu, čudo prirode i ljudskog rada, poljce kakva u ovom kraju nadaleko nema. A nije ni neobično: tek je kilometar od Zadvarja, a tako dobro skriveno, pa da nije današnje tehnologije, ne bismo ga našli.

A našli smo ga zahvaljujući internetu. I to zato što tamošnji stanovnici često...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:26