stdClass Object ( [id] => 1308291 [title] => Čudo u cetinskom kraju: vratili se konji na gumno! Eno ih vrše žito kod Jagnjića u Brnazama, nisu ‘samo‘ za na Alku... [alias] => cudo-u-cetinskom-kraju-vratili-se-konji-na-gumno-eno-ih-vrse-zito-kod-jagnjica-u-brnazama-nisu-samo-za-na-alku [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Udruga "Naše Brnaze" pokušava zaboravu oteti stare običaje u svom naselju pa organizira njihovo prikazivanje sumještanima i drugima. Tako su prije nekoliko dana na Jagnjića gumnu prikazali kako se nekada vršilo žito.

- Nitko od nas mlađih ne pamti vršidbu uz pomoć konja. Do prije pola stoljeća u cijelom cetinskom kraju na taj su se način od zrelog žita dobivala zlatna zrna pšenice i ječma kojima su se punili ambari po seoskim naseljima. U svakom zaseoku bila su zajednička gumna, a pojedinci koji su bili imućniji i obrađivali više zemlje imali su vlastita. Kada su kao tehnološki napredak došli kombajni gumna su postala suvišna, a masovnijim uvođenjem traktora u obradu zemljišta prestala je dotadašnja uloga konja. Kako najveći broj naših sugrađana, rekla bih svi mlađi od 50 godina, ne pamti ta vremena - član naše udruge Mario Jagnjić došao je na ideju da za sumještane upriličimo vršidbu žita kakva je nakada bila. Naravno da smo ideju podržali, a Mario i njegova "desna ruka", mladi Ante Paštar, obojica zaljubljenici u konje, organizirali su ekipu i uz pomoć članova udruge priredili ovu priredbu kojom smo svi zadovoljni - kaže Maja Kovačević, predsjednica udruge "Naše Brnaze".

---

image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
---

Ozbiljne pripreme

Pripreme za repliciranje nekadašnje vršidbe počele su u Jagnjića još prije nekoliko mjeseci. Mještani toga zaseoka dogovorili su se urediti okoliš svojih obiteljskih kuća i gospodarskih objekata. Obnovili su prije svega staro, zubu vremena prepušteno zajedničko gumno. U tim radovima je, dakako, sudjelovao i Mario koji je i došao na ovu ideju.

- Palo mi je na pamet kako bi bilo lijepo obnoviti vršidbu kako se nekada izvodila, da se ne zaboravi. Nove tehnologije, napredak i tempo života ugasili su mnoge stare običaje koji su otišli u zaborav. Sve to je bilo dio nas, našega identiteta. Ne bi bilo dobro da se odlaskom starijih ta memorija ne prenese na mlade. Ja imam 55 godina i spadam, valjda, u posljednju generaciju koja je to vidjela, a kamo li da je netko od mlađih od mene to radio. Ja se sjećam kako su mi dopuštali da u vršaju gonim konje oko stožine. Onda su stigli kombajni i nestalo je konja. Posljednjih godina broj konja sve više raste, uglavnom jahaćih, a drže ih zaljubljenici u te plemenite životinje. Organizacija prikaza vršidbe nije bila jednostavna, ali potrudili smo se i zadovoljan sam što smo uspjeli - kaže Mario Jagnjić.

- Svojevremeno je u našem naselju prvi vršaj s konjima za svoju dušu napravio Davor Jagnjić, otac alkarskog slavodobitnika Frane. Kada je Mario nama iz udruge "Naše Brnaze" izložio ideju svi smo je svojski prihvatili i u okviru pojedinačnih mogućnosti dali svoj obol da uspije - kaže Ante Paštar.

---

image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
---

Kako je izveden vršaj na Jagnjića gumnu?

Pšenicu za vršaj sa svoje njive ustupio je Mario Jagnjić. Srpovima su je žnjale djevojke Maša Kovačević, Marta Jagnjić i Sara Dević, a kako se žanje i slažu rukohvati pokazale su im starije članice Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja. Rukohvate su u snopove slagali u devetice i potom ih tovarili u zapregu Ivan Čarić, Ivan Vrančić, Bože Jagnjić, Ivan Ivković Mandac, Ivo Masle, Irena Lagator i Bože Jagnjić zvani Beba. Od njive do gumna snopove su zapregom Bože Majića Zeca prevezli Ante Paštar i Marinko Majstrović. Konje za vršaj ustupili su Mario Jagnjić i Maja Kovačević.

Iako je vršidba spadala u najnapornije ljetne poslove uz vršaj se uvijek pjevalo, naročito ako je bila rodna godina jer je to značilo pune ambare krušne pšenice. Nije izostala pjesma ni uz vršidbu na Jagnjića gumnu, a za to su se pobrinuli članovi Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, Udruga reraša i guslara iz Otoka i reraši iz Dicma.

Pjevanje, kruhu radovanje

- Naša udruga čuva i njeguje stare običaje pa smo se rado odazvali na poziv prijatelja iz udruge "Naše Brnaze". Uz vršidbu se uvijek pjevalo jer se radovalo novom kruhu. U žetvi je nekada posao bio podijeljen. Žene su žnjale i slagale rukohvate, a sve ostalo, teže poslove, obavljali su muškarci. Uz pjesmu žena muškarcima je bilo lakše na ljetnom zvizdanu, a kada bi posao priveli kraju i oni bi zarerali i zaguslili. Naravno, obavezno se marendavalo domaća jela, a zalijevalo se vinom iz bukare. Sve to smo upriličili i danas - kaže Ivan Knezović, predsjednik Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja.

---

image

Uz pjesmu žena muškarcima je bilo lakše na ljetnom zvizdanu, a kada bi posao priveli kraju i oni bi zarerali i zaguslili. Naravno, obavezno se marendavalo domaća jela, a zalijevalo se vinom iz bukare...

Branko Čović/Naše Brnaze
---

Nije se jelo i pilo samo neposredno uz vršaj već i u cijelom njegovu okruženju. Jagnjići su otvorili vrata pristiglim gostima, narezali sira, pršuta, kobasica, pancete i drugih delicija, a i špine na bačvama stalno su se otvarale. U ulozi gostoprimaca posebno su se iskazali iz druželjubive obitelji Milana Jagnjića zvanog Miš, obitelji iz koje već generacijama imaju alkarskog nomka u alkarskoj povorci. Danas tu ulogu ima Bože koji je naslijedio oca Milana.

Vršidba konjima obavljala se u srpnju, kada je, kao i danas, dozrijevalo žito, a protezala se i kroz kolovoz. Bilo je slučajeva i vršidbe u vrijeme Božića. To se dogodilo u Dicmu, a o slučaju nam je ispričao reraš Blaž Mršić.

Jedna udovica nije imala svoje gumno ni konje. Došla je kod poznanika i upitala: "Kada ćeš vršiti moje žito?". "Za Božić", odgovorio je ovaj u šali, a i kako bi je se nakratko riješio. Ona je to, međutim, shvatila doslovno. Ne budi lijena, snopove sa žitom uredno je spremila u pojatu. Pred Božić je banula u rečenog poznanika i kazala da je došlo vrijeme za vršidbu njenog žita, kako joj je obećao. Ovaj nije imao kuda, morao je ispuniti obećanje. "Hajde stavi žito na gumno", kazao joj je. Ona je na gumno oko stožine razastrla 12 snopova. Bio je to po obujmu mali vršaj. Ali ga je zato vršilo šest konja. Tako je u Dicmu ostala priča o najmanjem vršaju s najviše konja u božićno vrijeme – kaže Mršić.

Plameni vršaj uz Reru

S posebnim oprezom izvodili su se vršaji na gumnima uz trasu nekadašnje uskotračne željeznice Sinj – Split u vrijeme dok je još prometovala "Sinjska rera".

Ložači parnog kotla koji je osiguravao paru za pokretanje tih parnih lokomotiva znali su da kada ubace u ložište ugljen cijeli vatromet žiški ode prema nebu i rasprši se po okolici. Funcuti među njima pazili su gdje se, na kojim gumnima, neposredno uz "feratu" vrši žito pa bi upravo na prilazu tim vršajima u ložište ubacivali ugljen. Znajući za to vlasnici žita pripremali su se za te vragolije ložača. Uz vršaj su poredali posude napunjene vodom pa čim bi iskra iz ložišta parnog kotla pala na slamu, suhu poput baruta, oni su odmah spremno polijevali i u samom začetku sprečavali nastajanja požara u kojemu bi izgorjelo i žito. Protiv najfurbastijih ložača, koji su redovito nastojali izazvati požare na vršajima, seljani su se i službeno žalili upravi željeznice.

A kako je izgledala nedavna vršidba na Jagnjića gumnu pogledajte na još fotografija koje nam je ustupio Branko Čović iz Udruge "Naše Brnaze"...

---

image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OTIMANJE ZABORAVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OTIMANJE ZABORAVU 2 0 7062 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-10 09:19:37 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => Toni Paštar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-20 14:44:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-20 14:44:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Čudo neviđeno: vratili se konji na gumno u cetinskom kraju! Eno ih vrše žito kod Jagnjića, sve uz pismu i dobru spizu [metakey] => udruga, vršidba pšenice, Jagnjića gumno, baština [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25301306.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293671.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293661.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293662.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293663.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293665.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293666.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293667.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293668.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293669.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293670.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293672.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25293673.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze","Branko \u010covi\u0107\/Na\u0161e Brnaze"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

P\u0161enicu za vr\u0161aj sa svoje njive ustupio je Mario Jagnji\u0107. Srpovima su je \u017enjale djevojke Ma\u0161a Kova\u010devi\u0107, Marta Jagnji\u0107 i Sara Devi\u0107...<\/p>","","

Uz pjesmu \u017eena mu\u0161karcima je bilo lak\u0161e na ljetnom zvizdanu, a kada bi posao priveli kraju i oni bi zarerali i zaguslili. Naravno, obavezno se marendavalo doma\u0107a jela, a zalijevalo se vinom iz bukare...<\/p>","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1906","hd_25301306_1920.jpg":"1920x1080","k_25301306_1280.jpg":"1280x1280","k_25301306_1024.jpg":"1024x1024","k_25301306_640.jpg":"640x640","k_25301306_480.jpg":"480x480","k_25301306_340.jpg":"340x340","k_25301306_220.jpg":"220x220","o_25301306_1280.jpg":"1280x1270","o_25301306_1024.jpg":"1024x1016","o_25301306_640.jpg":"640x635","o_25301306_480.jpg":"480x476","o_25301306_340.jpg":"340x337","o_25301306_220.jpg":"220x218","h_25301306_1280.jpg":"1280x854","h_25301306_1024.jpg":"1024x683","h_25301306_640.jpg":"640x427","h_25301306_480.jpg":"480x320","h_25301306_340.jpg":"340x227","h_25301306_220.jpg":"220x147","pp_25301306_1280.jpg":"1280x1628","pp_25301306_1024.jpg":"1024x1303","pp_25301306_640.jpg":"640x814","pp_25301306_480.jpg":"480x611","pp_25301306_340.jpg":"340x432","pp_25301306_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_25293671_1920.jpg":"1920x1080","k_25293671_1280.jpg":"1280x1280","k_25293671_1024.jpg":"1024x1024","k_25293671_640.jpg":"640x640","k_25293671_480.jpg":"480x480","k_25293671_340.jpg":"340x340","k_25293671_220.jpg":"220x220","o_25293671_1280.jpg":"1280x853","o_25293671_1024.jpg":"1024x682","o_25293671_640.jpg":"640x426","o_25293671_480.jpg":"480x320","o_25293671_340.jpg":"340x226","o_25293671_220.jpg":"220x146","h_25293671_1280.jpg":"1280x854","h_25293671_1024.jpg":"1024x683","h_25293671_640.jpg":"640x427","h_25293671_480.jpg":"480x320","h_25293671_340.jpg":"340x227","h_25293671_220.jpg":"220x147","pp_25293671_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293671_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293671_640.jpg":"640x814","pp_25293671_480.jpg":"480x611","pp_25293671_340.jpg":"340x432","pp_25293671_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25293661_1920.jpg":"1920x1080","k_25293661_1280.jpg":"1280x1280","k_25293661_1024.jpg":"1024x1024","k_25293661_640.jpg":"640x640","k_25293661_480.jpg":"480x480","k_25293661_340.jpg":"340x340","k_25293661_220.jpg":"220x220","o_25293661_1280.jpg":"1280x854","o_25293661_1024.jpg":"1024x683","o_25293661_640.jpg":"640x427","o_25293661_480.jpg":"480x320","o_25293661_340.jpg":"340x226","o_25293661_220.jpg":"220x146","h_25293661_1280.jpg":"1280x854","h_25293661_1024.jpg":"1024x683","h_25293661_640.jpg":"640x427","h_25293661_480.jpg":"480x320","h_25293661_340.jpg":"340x227","h_25293661_220.jpg":"220x147","pp_25293661_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293661_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293661_640.jpg":"640x814","pp_25293661_480.jpg":"480x611","pp_25293661_340.jpg":"340x432","pp_25293661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25293662_1920.jpg":"1920x1080","k_25293662_1280.jpg":"1280x1280","k_25293662_1024.jpg":"1024x1024","k_25293662_640.jpg":"640x640","k_25293662_480.jpg":"480x480","k_25293662_340.jpg":"340x340","k_25293662_220.jpg":"220x220","o_25293662_1280.jpg":"1280x854","o_25293662_1024.jpg":"1024x683","o_25293662_640.jpg":"640x427","o_25293662_480.jpg":"480x320","o_25293662_340.jpg":"340x227","o_25293662_220.jpg":"220x146","h_25293662_1280.jpg":"1280x854","h_25293662_1024.jpg":"1024x683","h_25293662_640.jpg":"640x427","h_25293662_480.jpg":"480x320","h_25293662_340.jpg":"340x227","h_25293662_220.jpg":"220x147","pp_25293662_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293662_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293662_640.jpg":"640x814","pp_25293662_480.jpg":"480x611","pp_25293662_340.jpg":"340x432","pp_25293662_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_25293663_1920.jpg":"1920x1080","k_25293663_1280.jpg":"1280x1280","k_25293663_1024.jpg":"1024x1024","k_25293663_640.jpg":"640x640","k_25293663_480.jpg":"480x480","k_25293663_340.jpg":"340x340","k_25293663_220.jpg":"220x220","o_25293663_1280.jpg":"1280x853","o_25293663_1024.jpg":"1024x682","o_25293663_640.jpg":"640x426","o_25293663_480.jpg":"480x320","o_25293663_340.jpg":"340x226","o_25293663_220.jpg":"220x146","h_25293663_1280.jpg":"1280x854","h_25293663_1024.jpg":"1024x683","h_25293663_640.jpg":"640x427","h_25293663_480.jpg":"480x320","h_25293663_340.jpg":"340x227","h_25293663_220.jpg":"220x147","pp_25293663_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293663_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293663_640.jpg":"640x814","pp_25293663_480.jpg":"480x611","pp_25293663_340.jpg":"340x432","pp_25293663_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1535x2305","hd_25293665_1920.jpg":"1920x1080","k_25293665_1280.jpg":"1280x1280","k_25293665_1024.jpg":"1024x1024","k_25293665_640.jpg":"640x640","k_25293665_480.jpg":"480x480","k_25293665_340.jpg":"340x340","k_25293665_220.jpg":"220x220","o_25293665_1280.jpg":"1280x1922","o_25293665_1024.jpg":"1024x1537","o_25293665_640.jpg":"640x961","o_25293665_480.jpg":"480x720","o_25293665_340.jpg":"340x510","o_25293665_220.jpg":"220x330","h_25293665_1280.jpg":"1280x854","h_25293665_1024.jpg":"1024x683","h_25293665_640.jpg":"640x427","h_25293665_480.jpg":"480x320","h_25293665_340.jpg":"340x227","h_25293665_220.jpg":"220x147","pp_25293665_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293665_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293665_640.jpg":"640x814","pp_25293665_480.jpg":"480x611","pp_25293665_340.jpg":"340x432","pp_25293665_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25293666_1920.jpg":"1920x1080","k_25293666_1280.jpg":"1280x1280","k_25293666_1024.jpg":"1024x1024","k_25293666_640.jpg":"640x640","k_25293666_480.jpg":"480x480","k_25293666_340.jpg":"340x340","k_25293666_220.jpg":"220x220","o_25293666_1280.jpg":"1280x854","o_25293666_1024.jpg":"1024x683","o_25293666_640.jpg":"640x427","o_25293666_480.jpg":"480x320","o_25293666_340.jpg":"340x227","o_25293666_220.jpg":"220x146","h_25293666_1280.jpg":"1280x854","h_25293666_1024.jpg":"1024x683","h_25293666_640.jpg":"640x427","h_25293666_480.jpg":"480x320","h_25293666_340.jpg":"340x227","h_25293666_220.jpg":"220x147","pp_25293666_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293666_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293666_640.jpg":"640x814","pp_25293666_480.jpg":"480x611","pp_25293666_340.jpg":"340x432","pp_25293666_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_25293667_1920.jpg":"1920x1080","k_25293667_1280.jpg":"1280x1280","k_25293667_1024.jpg":"1024x1024","k_25293667_640.jpg":"640x640","k_25293667_480.jpg":"480x480","k_25293667_340.jpg":"340x340","k_25293667_220.jpg":"220x220","o_25293667_1280.jpg":"1280x853","o_25293667_1024.jpg":"1024x682","o_25293667_640.jpg":"640x426","o_25293667_480.jpg":"480x320","o_25293667_340.jpg":"340x226","o_25293667_220.jpg":"220x146","h_25293667_1280.jpg":"1280x854","h_25293667_1024.jpg":"1024x683","h_25293667_640.jpg":"640x427","h_25293667_480.jpg":"480x320","h_25293667_340.jpg":"340x227","h_25293667_220.jpg":"220x147","pp_25293667_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293667_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293667_640.jpg":"640x814","pp_25293667_480.jpg":"480x611","pp_25293667_340.jpg":"340x432","pp_25293667_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25293668_1920.jpg":"1920x1080","k_25293668_1280.jpg":"1280x1280","k_25293668_1024.jpg":"1024x1024","k_25293668_640.jpg":"640x640","k_25293668_480.jpg":"480x480","k_25293668_340.jpg":"340x340","k_25293668_220.jpg":"220x220","o_25293668_1280.jpg":"1280x854","o_25293668_1024.jpg":"1024x683","o_25293668_640.jpg":"640x427","o_25293668_480.jpg":"480x320","o_25293668_340.jpg":"340x227","o_25293668_220.jpg":"220x146","h_25293668_1280.jpg":"1280x854","h_25293668_1024.jpg":"1024x683","h_25293668_640.jpg":"640x427","h_25293668_480.jpg":"480x320","h_25293668_340.jpg":"340x227","h_25293668_220.jpg":"220x147","pp_25293668_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293668_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293668_640.jpg":"640x814","pp_25293668_480.jpg":"480x611","pp_25293668_340.jpg":"340x432","pp_25293668_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1620x1080","hd_25293669_1920.jpg":"1920x1080","k_25293669_1280.jpg":"1280x1280","k_25293669_1024.jpg":"1024x1024","k_25293669_640.jpg":"640x640","k_25293669_480.jpg":"480x480","k_25293669_340.jpg":"340x340","k_25293669_220.jpg":"220x220","o_25293669_1280.jpg":"1280x853","o_25293669_1024.jpg":"1024x682","o_25293669_640.jpg":"640x426","o_25293669_480.jpg":"480x320","o_25293669_340.jpg":"340x226","o_25293669_220.jpg":"220x146","h_25293669_1280.jpg":"1280x854","h_25293669_1024.jpg":"1024x683","h_25293669_640.jpg":"640x427","h_25293669_480.jpg":"480x320","h_25293669_340.jpg":"340x227","h_25293669_220.jpg":"220x147","pp_25293669_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293669_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293669_640.jpg":"640x814","pp_25293669_480.jpg":"480x611","pp_25293669_340.jpg":"340x432","pp_25293669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25293670_1920.jpg":"1920x1080","k_25293670_1280.jpg":"1280x1280","k_25293670_1024.jpg":"1024x1024","k_25293670_640.jpg":"640x640","k_25293670_480.jpg":"480x480","k_25293670_340.jpg":"340x340","k_25293670_220.jpg":"220x220","o_25293670_1280.jpg":"1280x852","o_25293670_1024.jpg":"1024x682","o_25293670_640.jpg":"640x426","o_25293670_480.jpg":"480x319","o_25293670_340.jpg":"340x226","o_25293670_220.jpg":"220x146","h_25293670_1280.jpg":"1280x854","h_25293670_1024.jpg":"1024x683","h_25293670_640.jpg":"640x427","h_25293670_480.jpg":"480x320","h_25293670_340.jpg":"340x227","h_25293670_220.jpg":"220x147","pp_25293670_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293670_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293670_640.jpg":"640x814","pp_25293670_480.jpg":"480x611","pp_25293670_340.jpg":"340x432","pp_25293670_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25293672_1920.jpg":"1920x1080","k_25293672_1280.jpg":"1280x1280","k_25293672_1024.jpg":"1024x1024","k_25293672_640.jpg":"640x640","k_25293672_480.jpg":"480x480","k_25293672_340.jpg":"340x340","k_25293672_220.jpg":"220x220","o_25293672_1280.jpg":"1280x854","o_25293672_1024.jpg":"1024x683","o_25293672_640.jpg":"640x427","o_25293672_480.jpg":"480x320","o_25293672_340.jpg":"340x227","o_25293672_220.jpg":"220x146","h_25293672_1280.jpg":"1280x854","h_25293672_1024.jpg":"1024x683","h_25293672_640.jpg":"640x427","h_25293672_480.jpg":"480x320","h_25293672_340.jpg":"340x227","h_25293672_220.jpg":"220x147","pp_25293672_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293672_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293672_640.jpg":"640x814","pp_25293672_480.jpg":"480x611","pp_25293672_340.jpg":"340x432","pp_25293672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25293673_1920.jpg":"1920x1080","k_25293673_1280.jpg":"1280x1280","k_25293673_1024.jpg":"1024x1024","k_25293673_640.jpg":"640x640","k_25293673_480.jpg":"480x480","k_25293673_340.jpg":"340x340","k_25293673_220.jpg":"220x220","o_25293673_1280.jpg":"1280x854","o_25293673_1024.jpg":"1024x683","o_25293673_640.jpg":"640x427","o_25293673_480.jpg":"480x320","o_25293673_340.jpg":"340x227","o_25293673_220.jpg":"220x146","h_25293673_1280.jpg":"1280x854","h_25293673_1024.jpg":"1024x683","h_25293673_640.jpg":"640x427","h_25293673_480.jpg":"480x320","h_25293673_340.jpg":"340x227","h_25293673_220.jpg":"220x147","pp_25293673_1280.jpg":"1280x1628","pp_25293673_1024.jpg":"1024x1303","pp_25293673_640.jpg":"640x814","pp_25293673_480.jpg":"480x611","pp_25293673_340.jpg":"340x432","pp_25293673_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15142888 Threads: 3 Questions: 3164635598 Slow queries: 7081616 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235240747 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/cudo-u-cetinskom-kraju-vratili-se-konji-na-gumno-eno-ih-vrse-zito-kod-jagnjica-u-brnazama-nisu-samo-za-na-alku-1308291 [printLink] => /dalmacija/zagora/cudo-u-cetinskom-kraju-vratili-se-konji-na-gumno-eno-ih-vrse-zito-kod-jagnjica-u-brnazama-nisu-samo-za-na-alku-1308291?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 319361 [name] => udruga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udruga [link] => /tag/udruga ) [1] => stdClass Object ( [id] => 723971 [name] => vršidba pšenice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-20 14:35:20 [main_article_id] => 0 [alias] => vrsidba-psenice [link] => /tag/vrsidba-psenice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 723972 [name] => Jagnjića gumno [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-20 14:35:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jagnjica-gumno [link] => /tag/jagnjica-gumno ) [3] => stdClass Object ( [id] => 271328 [name] => baština [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bastina [link] => /tag/bastina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OTIMANJE ZABORAVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čudo u cetinskom kraju: vratili se konji na gumno! Eno ih vrše žito kod Jagnjića u Brnazama, nisu ‘samo‘ za na Alku... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25301306.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Pšenicu za vršaj sa svoje njive ustupio je Mario Jagnjić. Srpovima su je žnjale djevojke Maša Kovačević, Marta Jagnjić i Sara Dević...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25301306.jpg [title] =>

Pšenicu za vršaj sa svoje njive ustupio je Mario Jagnjić. Srpovima su je žnjale djevojke Maša Kovačević, Marta Jagnjić i Sara Dević...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293671.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293661.jpg [title] =>

Uz pjesmu žena muškarcima je bilo lakše na ljetnom zvizdanu, a kada bi posao priveli kraju i oni bi zarerali i zaguslili. Naravno, obavezno se marendavalo domaća jela, a zalijevalo se vinom iz bukare...

Branko Čović/Naše Brnaze ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293662.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293663.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293665.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293666.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293667.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293668.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293669.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293670.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293672.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25293673.jpg [title] => Branko Čović/Naše Brnaze ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Udruga "Naše Brnaze" pokušava zaboravu oteti stare običaje u svom naselju pa organizira njihovo prikazivanje sumještanima i drugima. Tako su prije nekoliko dana na Jagnjića gumnu prikazali kako se nekada vršilo žito.

- Nitko od nas mlađih ne pamti vršidbu uz pomoć konja. Do prije pola stoljeća u cijelom cetinskom kraju na taj su se način od zrelog žita dobivala zlatna zrna pšenice i ječma kojima su se punili ambari po seoskim naseljima. U svakom zaseoku bila su zajednička gumna, a pojedinci koji su bili imućniji i obrađivali više zemlje imali su vlastita. Kada su kao tehnološki napredak došli kombajni gumna su postala suvišna, a masovnijim uvođenjem traktora u obradu zemljišta prestala je dotadašnja uloga konja. Kako najveći broj naših sugrađana, rekla bih svi mlađi od 50 godina, ne pamti ta vremena - član naše udruge Mario Jagnjić došao je na ideju da za sumještane upriličimo vršidbu žita kakva je nakada bila. Naravno da smo ideju podržali, a Mario i njegova "desna ruka", mladi Ante Paštar, obojica zaljubljenici u konje, organizirali su ekipu i uz pomoć članova udruge priredili ovu priredbu kojom smo svi zadovoljni - kaže Maja Kovačević, predsjednica udruge "Naše Brnaze".

---

image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
---

Ozbiljne pripreme

Pripreme za repliciranje nekadašnje vršidbe počele su u Jagnjića još prije nekoliko mjeseci. Mještani toga zaseoka dogovorili su se urediti okoliš svojih obiteljskih kuća i gospodarskih objekata. Obnovili su prije svega staro, zubu vremena prepušteno zajedničko gumno. U tim radovima je, dakako, sudjelovao i Mario koji je i došao na ovu ideju.

- Palo mi je na pamet kako bi bilo lijepo obnoviti vršidbu kako se nekada izvodila, da se ne zaboravi. Nove tehnologije, napredak i tempo života ugasili su mnoge stare običaje koji su otišli u zaborav. Sve to je bilo dio nas, našega identiteta. Ne bi bilo dobro da se odlaskom starijih ta memorija ne prenese na mlade. Ja imam 55 godina i spadam, valjda, u posljednju generaciju koja je to vidjela, a kamo li da je netko od mlađih od mene to radio. Ja se sjećam kako su mi dopuštali da u vršaju gonim konje oko stožine. Onda su stigli kombajni i nestalo je konja. Posljednjih godina broj konja sve više raste, uglavnom jahaćih, a drže ih zaljubljenici u te plemenite životinje. Organizacija prikaza vršidbe nije bila jednostavna, ali potrudili smo se i zadovoljan sam što smo uspjeli - kaže Mario Jagnjić.

- Svojevremeno je u našem naselju prvi vršaj s konjima za svoju dušu napravio Davor Jagnjić, otac alkarskog slavodobitnika Frane. Kada je Mario nama iz udruge "Naše Brnaze" izložio ideju svi smo je svojski prihvatili i u okviru pojedinačnih mogućnosti dali svoj obol da uspije - kaže Ante Paštar.

---

image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
---

Kako je izveden vršaj na Jagnjića gumnu?

Pšenicu za vršaj sa svoje njive ustupio je Mario Jagnjić. Srpovima su je žnjale djevojke Maša Kovačević, Marta Jagnjić i Sara Dević, a kako se žanje i slažu rukohvati pokazale su im starije članice Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja. Rukohvate su u snopove slagali u devetice i potom ih tovarili u zapregu Ivan Čarić, Ivan Vrančić, Bože Jagnjić, Ivan Ivković Mandac, Ivo Masle, Irena Lagator i Bože Jagnjić zvani Beba. Od njive do gumna snopove su zapregom Bože Majića Zeca prevezli Ante Paštar i Marinko Majstrović. Konje za vršaj ustupili su Mario Jagnjić i Maja Kovačević.

Iako je vršidba spadala u najnapornije ljetne poslove uz vršaj se uvijek pjevalo, naročito ako je bila rodna godina jer je to značilo pune ambare krušne pšenice. Nije izostala pjesma ni uz vršidbu na Jagnjića gumnu, a za to su se pobrinuli članovi Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja, Udruga reraša i guslara iz Otoka i reraši iz Dicma.

Pjevanje, kruhu radovanje

- Naša udruga čuva i njeguje stare običaje pa smo se rado odazvali na poziv prijatelja iz udruge "Naše Brnaze". Uz vršidbu se uvijek pjevalo jer se radovalo novom kruhu. U žetvi je nekada posao bio podijeljen. Žene su žnjale i slagale rukohvate, a sve ostalo, teže poslove, obavljali su muškarci. Uz pjesmu žena muškarcima je bilo lakše na ljetnom zvizdanu, a kada bi posao priveli kraju i oni bi zarerali i zaguslili. Naravno, obavezno se marendavalo domaća jela, a zalijevalo se vinom iz bukare. Sve to smo upriličili i danas - kaže Ivan Knezović, predsjednik Udruge za očuvanje baštine cetinskog kraja.

---

image

Uz pjesmu žena muškarcima je bilo lakše na ljetnom zvizdanu, a kada bi posao priveli kraju i oni bi zarerali i zaguslili. Naravno, obavezno se marendavalo domaća jela, a zalijevalo se vinom iz bukare...

Branko Čović/Naše Brnaze
---

Nije se jelo i pilo samo neposredno uz vršaj već i u cijelom njegovu okruženju. Jagnjići su otvorili vrata pristiglim gostima, narezali sira, pršuta, kobasica, pancete i drugih delicija, a i špine na bačvama stalno su se otvarale. U ulozi gostoprimaca posebno su se iskazali iz druželjubive obitelji Milana Jagnjića zvanog Miš, obitelji iz koje već generacijama imaju alkarskog nomka u alkarskoj povorci. Danas tu ulogu ima Bože koji je naslijedio oca Milana.

Vršidba konjima obavljala se u srpnju, kada je, kao i danas, dozrijevalo žito, a protezala se i kroz kolovoz. Bilo je slučajeva i vršidbe u vrijeme Božića. To se dogodilo u Dicmu, a o slučaju nam je ispričao reraš Blaž Mršić.

Jedna udovica nije imala svoje gumno ni konje. Došla je kod poznanika i upitala: "Kada ćeš vršiti moje žito?". "Za Božić", odgovorio je ovaj u šali, a i kako bi je se nakratko riješio. Ona je to, međutim, shvatila doslovno. Ne budi lijena, snopove sa žitom uredno je spremila u pojatu. Pred Božić je banula u rečenog poznanika i kazala da je došlo vrijeme za vršidbu njenog žita, kako joj je obećao. Ovaj nije imao kuda, morao je ispuniti obećanje. "Hajde stavi žito na gumno", kazao joj je. Ona je na gumno oko stožine razastrla 12 snopova. Bio je to po obujmu mali vršaj. Ali ga je zato vršilo šest konja. Tako je u Dicmu ostala priča o najmanjem vršaju s najviše konja u božićno vrijeme – kaže Mršić.

Plameni vršaj uz Reru

S posebnim oprezom izvodili su se vršaji na gumnima uz trasu nekadašnje uskotračne željeznice Sinj – Split u vrijeme dok je još prometovala "Sinjska rera".

Ložači parnog kotla koji je osiguravao paru za pokretanje tih parnih lokomotiva znali su da kada ubace u ložište ugljen cijeli vatromet žiški ode prema nebu i rasprši se po okolici. Funcuti među njima pazili su gdje se, na kojim gumnima, neposredno uz "feratu" vrši žito pa bi upravo na prilazu tim vršajima u ložište ubacivali ugljen. Znajući za to vlasnici žita pripremali su se za te vragolije ložača. Uz vršaj su poredali posude napunjene vodom pa čim bi iskra iz ložišta parnog kotla pala na slamu, suhu poput baruta, oni su odmah spremno polijevali i u samom začetku sprečavali nastajanja požara u kojemu bi izgorjelo i žito. Protiv najfurbastijih ložača, koji su redovito nastojali izazvati požare na vršajima, seljani su se i službeno žalili upravi željeznice.

A kako je izgledala nedavna vršidba na Jagnjića gumnu pogledajte na još fotografija koje nam je ustupio Branko Čović iz Udruge "Naše Brnaze"...

---

image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
------
image
Branko Čović/Naše Brnaze
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze Branko Čović/Naše Brnaze

Pšenicu za vršaj sa svoje njive ustupio je Mario Jagnjić. Srpovima su je žnjale djevojke Maša Kovačević, Marta Jagnjić i Sara Dević...

Branko Čović/Naše Brnaze

Uz pjesmu žena muškarcima je bilo lakše na ljetnom zvizdanu, a kada bi posao priveli kraju i oni bi zarerali i zaguslili. Naravno, obavezno se marendavalo domaća jela, a zalijevalo se vinom iz bukare...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/cudo-u-cetinskom-kraju-vratili-se-konji-na-gumno-eno-ih-vrse-zito-kod-jagnjica-u-brnazama-nisu-samo-za-na-alku-1308291 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0b12c657e42413842961eb7d5c6dd8b47976cbaa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cudo+u+cetinskom+kraju%3A+vratili+se+konji+na+gumno%21+Eno+ih+vr%C5%A1e+%C5%BEito+kod+Jagnji%C4%87a+u+Brnazama%2C+nisu+%E2%80%98samo%E2%80%98+za+na+Alku...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fcudo-u-cetinskom-kraju-vratili-se-konji-na-gumno-eno-ih-vrse-zito-kod-jagnjica-u-brnazama-nisu-samo-za-na-alku-1308291 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fcudo-u-cetinskom-kraju-vratili-se-konji-na-gumno-eno-ih-vrse-zito-kod-jagnjica-u-brnazama-nisu-samo-za-na-alku-1308291 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OTIMANJE ZABORAVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraOTIMANJE ZABORAVU

Čudo u cetinskom kraju: vratili se konji na gumno! Eno ih vrše žito kod Jagnjića u Brnazama, nisu ‘samo‘ za na Alku...

Piše Toni Paštar
20. srpnja 2023. - 16:44
Pšenicu za vršaj sa svoje njive ustupio je Mario Jagnjić. Srpovima su je žnjale djevojke Maša Kovačević, Marta Jagnjić i Sara Dević...

Udruga "Naše Brnaze" pokušava zaboravu oteti stare običaje u svom naselju pa organizira njihovo prikazivanje sumještanima i drugima. Tako su prije nekoliko dana na Jagnjića gumnu prikazali kako se nekada vršilo žito.

- Nitko od nas mlađih ne pamti vršidbu uz pomoć konja. Do prije pola stoljeća u cijelom cetinskom kraju na taj su se način od zrelog žita dobivala zlatna zrna pšenice i ječma kojima su se punili ambari po seoskim naseljima. U svakom zaseoku bila su zajednička gumna, a pojedinci koji su bili imućniji i obrađivali više zemlje imali su vlastita. Kada su kao tehnološki napredak došli kombajni gumna su postala suvišna, a masovnijim uvođenjem traktora u obradu zemljišta prestala je dotadašnja uloga konja. Kako najveći broj naših sugrađana, rekla bih svi mlađi od 50 godina, ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:32