stdClass Object ( [id] => 1354435 [title] => Branitelj iz Drniša pao s marihuanom, objašnjava nam: Nisam diler, nego bolestan čovjek kojemu ‘džoja‘ spašava život! [alias] => branitelj-iz-drnisa-pao-s-marihuanom-objasnjava-nam-nisam-diler-nego-bolestan-covjek-kojemu-dzoja-spasava-zivot [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Kada pušim marihuanu, to vam je otprilike kao scena iz onog Proustova romana kada glavni junak, umačući kolačić madeleine u čaj, plovi lijepim, ugodnim uspomenama iz svoga djetinjstva i mladosti. Obično zapalim navečer, slušam glazbu i to mi osigura miran san. Kada se ujutro probudim odmoran, taj dan slavim kao Božić!

Tako govori Ante Nakić (55) iz Drniša, umirovljeni kriminalist, viši policijski narednik i branitelj Domovinskog rata “od prvog do zadnjeg dana”. Božić je proslavio u miru, no početkom ove godine na vrata mu je pokucala policija i zaplijenila mu mlade stabljike kanabisa iz kućnog uzgoja, njemu prijekog lijeka koji mu jedini čini podnošljivim patnje od kronične boli i psihičkih oboljenja.

---

---

Trajna promjena

Osim PTSP-a, dijagnosticirani su mu “trajna promjena ličnosti nakon katastrofalnih doživljaja” pod šifrom bolesti f 62.0, kronična depresija i borderline poremećaj, kao i stalna bol uslijed dvostrukog prijeloma bedrene kosti nakon prometne nesreće, od čega mu je lijeva noga pet centimetara kraća.

Marihuana ga je, veli, odagnala od alkohola i spasila mu život; nakon smrti majke 2018. godine opet je počeo piti, kao i u ranijim, cikličkim razdobljima svojih patnja i “štetne upotrebe alkohola” no dosegao je, kaže, dno života, nadomak sigurne propasti.

– Da nisam otkrio povoljne učinke marihuane, danas sigurno ne bismo razgovarali. Do majčine smrti nekako sam se bio ustabilio s psihoterapijom i medikamentima, no njezin me odlazak dotukao do kraja. Alkohol, vjerujte, nije ni za koga, od toga se podivlja! – poručuje Ante Nakić.

Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek nije zakonski riješena mogućnost da određene skupine građana, uz liječničku potvrdu mogu uzgajati nekoliko stabljika marihuane za vlastite potrebe, kako su to riješile brojne zemlje stare Europe. Kod nas je to još uvijek delikt, ma koliko marihuana nekome bila od pomoći, te je postupanje policije očekivano, kao i sumnja za dilanje.
Dopušteno je saditi jedino industrijsku konoplju u kojoj je samo 0,2 posto psihoaktivnog sastojka THC-a, što je međutim, “luk i voda” prema za neke boljke blagotvornoj, doduše i opojnoj koncentraciji THC-a u indijskoj konoplji. Hrvatska, nažalost, u tom pogledu i dalje otkriva “toplu vodu”, makar je i medicina dokazala povoljno djelovanje marihuane kod određenih oboljenja. U dominantno “alkoholnoj” kulturi gdje nemali broj stanovnika pati od primarnih ili sekundarnih posljedica pijenja, a alkohol je dostupan na svakom koraku, marihuana je i dalje baba roga kao u vrijeme druga Tita.

---

image

‘Uvijek se nađe neko tko će vam napakostiti, iz čiste ljubomore, premda ne znam na čemu mi to itko ima zavidjeti‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Lijek stvara robota

Sve se to obrušilo na Antu Nakića koji je, ni prvi, a ni zadnji, prije nekoliko godina prihvatio marihuanu kao spas, budući da ga teški psihijatrijski lijekovi “čine robotom, crpeći sve ljudsko iz njega, pa i volju za životom” – kazuje sugovornik dok prelistavamo opsežan snop njegove medicinske dokumentacije.

Zadnjih godinu i pol dana Nakićev slučaj drugi je u Drnišu povezan s braniteljima koji imaju ozbiljne zdravstvene dijagnoze, a policija im je zaplijenila kanabis namijenjen za vlastite potrebe te ispisala kaznene prijave za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droga.

U listopadu 2022. pisali smo o Ivanu B. Begi (53), inače švicarskom umirovljeniku kojemu jedino marihuana ublažava teške bolove nakon niza operacija kuka i od djetinjstva stanjene stijenke zdjelice, koju na okupu, zajedno s kukom doslovce drži – žica koju su mu ugradili švicarski liječnici 2013. godine.

Otad puši radi ublažavanja jakih, kroničnih bolova, a kako su ga liječnici također istezali, boli ga i kralježnica. Vidljivo šepa na kraću nogu, a povrh svega ima dijagnozu borderline psihičkog poremećaja, kao i prijatelj mu Ante Nakić. Na analgetike je alergičan, za što ima liječničko uvjerenje, niti smije primiti kalcij, koji se daje kao protusredstvo na alergijsku reakciju, jer su mu vene krhke i popucale bi. I za to ima potvrdu liječnika. Begi je, ispričao nam je, marihuana pitanje života i smrti – zapravo, nema alternativu. Ili to ili da poludi od bolova i presudi samome sebi!

– Zaista je svinjarija od ove naše zemlje što se tako ponaša prema ljudima kojima je kanabis prijeka potreba. Ja nemam drugog izbora! Uvijek ću uzgajati marihuanu, kazao sam to policiji i u DORH-u! Anti i meni “džoja” je sve, prijeka potreba, kao i brojnim drugim ljudima! – kaže Bego, koji se kasnije pridružio našem razgovoru.

Kada ima marihuane, tvrdi i Nakić, tada mu ne treba terapija uobičajenim psihijatrijskim lijekovima od kojih su neki svrstani u opojne droge, poput rivotrila. Za razliku od službenih medikamenata koji mu unište volju za ičim, od kanabisa živne i vraća mu se podstrek za umjetničkom kreativnošću, što je oduvijek imao. Otkako si pomaže marihuanom i žene mu padaju na pamet, a to pod jakim sedativima nije osjetio godinama prije – priznaje nam.

Zbliženi nevoljama

Nakiću je nakon smrti majke 2018. upravo Bego sugerirao neka si pokuša pomoći s marihuanom, jer s alkoholom nikako neće dobro završiti. Ante za njega kaže da ga je sam Bog poslao da ga izbavi od sigurne smrti. Otad su postali pravi prijatelji, zbliženi nevoljama.

Tako su prvi dani ove godine Nakiću donijeli težak udarac: čak mu je veli, lakše zbog gubitka 27 mladih biljaka iz kućnog uzgoja nego zbog navoda u policijskom izvješću da je osumnjičen ne jedino “za neovlaštenu proizvodnju” nego i “za promet drogama”, što ga kvalificira kao dilera. To su uobičajeno prenijeli manje-više svi šibenski portali – doduše u skladu sa Zakonom, bez podataka o identitetu dotične osobe, no tek je to Nakića shrvalo i zato je odlučio obratiti se Šibenskom listu, isto kao i svojedobno Bego.

– Proveo sam u pritvoru vrlo tešku, možda najtežu noć ikad s užasnim osjećajem da sam iznevjerio svoga pokojnoga, poštenoga oca, koji me je cijeli život odgajao da je čovjeku obraz najvažnija stvar u životu. Iz rata nisam ponio niti brokvu. Biti dilerom je kriminal, a ja kriminalac nisam! Moji najteži prijestupi su prometni prekršaji i ja sam samo bolestan čovjek kojemu pokoja “džoja” olakšava svakodnevne patnje.

U rat sam otišao kao zdrav mladić, trebao sam upisati treću godinu na zagrebačkoj medicini, a mirovinu 2008. dočekao sam kao ruina od čovjeka. Usred rata više se nisam mogao vratiti na fakultet, prebaciti se s ratnog na mirnodopski režim života, s roditeljima u progonstvu. Završio sam kriminalistiku uz rad, bio sam dobar i perspektivan policajac, no pukao sam naprosto u jednom trenutku! – rastužen je Nakić, dodajući da je u njegovu i svim sličnim primjerima policija represivna prema bolesnicima, a ne kriminalcima.

Shvaća da rade svoj posao i nema nikakvih pritužbi na policijsko postupanje, no teško mu je što ga sustav dovodi u poziciju da sudski dokazuje kako nije kriminalac, umjesto da ima pravo na uzgoj nekoliko biljaka. No, prihvatio je onu poslovicu da je noga u stražnjicu istodobno i korak naprijed i odlučio izboriti se za sebe u zakonskom postupku koji će uslijediti.

Od stabljika koje su mu zaplijenjene dobio bi, govori, najviše pola kila suhih cvjetova za pušenje.

Pomogao susjedima

– Meni treba tri, tri i pol kila godišnje. Za pušenje i da napravim teke ulja s kojim sam sebi izliječio hemoroide, a davao sam i nekim susjedima kojima je pomoglo. Nije čudotvorno, kao što ništa nije na ovome svijetu, ali ako se koristi na vrijeme, pomaže kod nekih boljki. Jedan susjed izliječio je čir na želucu pijući na žličicu 10-postotnu otopinu ulja kanabisa pomiješanog s maslinovim uljem i ti me ljudi sigurno nisu prijavili policiji, a znali su da sadim za sebe.

Njima nisam krio, a i što bih, meni je u životu jedino ostala istina. Ali, uvijek se nađe neko tko će vam napakostiti, iz čiste ljubomore, premda ne znam na čemu mi to itko ima zavidjeti – govori Nakić, bez riječi pritužbe na policijsko postupanje. A onda se nasmiješio pogledavajući na svoj stari Peugeot parkiran na ulici pred kućom.

– Eto vam auta jednog dilera... Ne znam bi li 500 eura za njega uvatija!

---

image

‘Meni treba tri, tri i pol kila godišnje. Za pušenje i da napravim teke ulja s kojim sam sebi izliječio hemoroide, a davao sam i nekim susjedima kojima je pomoglo‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Ako se u postupanju zakonodavca i policije ništa nije promijenilo od slučaja Huanita Luksetića, Riječanina oboljelog od multiple skleroze kojeg je 2018. godine pomilovala tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i spasila ga dvogodišnje bezuvjetne robije zato što je na okućnici uzgajao marihuanu koja mu je jedina olakšavala tegobe – tada je izgleda, došlo do pozitivnih promjena u tužilaštvu.

Begin slučaj, naime, razriješen je tako da je nakon nešto više od godinu dana i provedenog liječničkog vještačenja županijski DORH odustao od optužnice. Policija je kod njega zatekla i posjekla 11 zrelih stabljika kanabisa i oduzela mu 33 grama suhih cvjetova. Nije uopće krio svoj nasad – a i zašto bi, objašnjava, kada ima moralno pravo na svoj lijek, ma kako to država tretirala i k tome, nije diler?

– Ako sam ja bio oslobođen sudskoga postupka, a imao sam 10 kila suhe tvari – od čega je doduše, jedino polovica bila za upotrebu – tada držim da niti Anti nitko neće suditi. To što je kod njega pronađeno je poput blitve, nema u mladim biljkama ni trunka aktivne tvari, a i sve da ima, tko će presuditi bolesnom čovjeku bez ikakvog krimena kojemu marihuana treba kao lijek!? Koja bi to pravda i pravičnost bila i, naposljetku, čemu trošak ikakvog postupka!? – pita se Bego, dodajući da policiji nema što zamjeriti. Oni samo rade svoj posao, obzirni su, kulturni, razumiju u kakvom je položaju i skida im kapu na tome!

– Obojica imamo liječničku dokumentaciju debelu kao da je enciklopedija, nismo dileri – bože sačuvaj! – i nemamo kriminalnu prošlost. Nama je ostala jedino istina – i borba. Za sebe, za svoje pravo na nekoliko biljaka koje nam pomažu, a moglo bi pomoći i drugima u istoj situaciji.

---

image

Ivan B. Bego: Obojica imamo liječničku dokumentaciju debelu kao da je enciklopedija, nismo dileri - bože sačuvaj! - i nemamo kriminalnu prošlost. Nama je ostala jedino istina - i borba

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

– Zajedno ćemo Ante i ja proći kroz to, a koliko čujem iz kontakata s Ministarstvom branitelja, u pripremi je nacrt odredbe da se braniteljima u situaciji sličnoj našoj omogući sadnja nekoliko biljaka. Navodno desetak, a meni bi bilo dovoljno pet stabljika. Ne znam za ostale građane, no očekujem da će se Hrvatska u tom pogledu vrlo brzo ugledati na Njemačku koja je propisala najviše tri biljke za vlastite potrebe – nada se Ivan B. Bego.

---

Platiš puno, a ne djeluje!

Kako navodi Bego, ljudi kojima kanabis zdravstveno pomaže doslovce su gurnuti u situaciju da se bave nezakonitim uzgojem indijske konoplje. Ili to, ili su osuđeni na ralje dilera.

– U Švicarskoj mi žive odrasla djeca i supruga koja još uvijek radi. Tamo sam legalno pušio kvalitetni kanabis, kupujući u specijaliziranim trgovinama uz liječničko uvjerenje. Kada sam preselio u svoj Drniš, preostali su mi jedino splitski dileri i njihova smrdljiva, albanska trava, budući da kanabis za medicinsku upotrebu koji je moguće kupiti u našim ljekarnama – ako ga uopće ima – jedva ima THC-a i ne djeluje. K tome, vrlo je skup, čak i meni, s dobrom švicarskom mirovinom!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za vlastite potrebe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => za vlastite potrebe 2 0 10193 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-11 09:16:42 [created_by] => 3104 [created_by_alias] => Branimir Periša [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-11 12:19:28 [modified_by] => 3104 [publish_up] => 2024-01-11 12:19:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Branitelj iz Drniša pao s marihuanom, objašnjava nam: Nisam diler, nego bolestan čovjek kojemu 'džoja' spašava život! page_title=Branitelj iz Drniša pao s marihuanom, objašnjava nam: Nisam diler, nego bolestan čovjek kojemu 'džoja' spašava život! [metakey] => branitelj, Ante Nakić, PTSP, marihuana [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26333900.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26333902.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/26333903.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/11\/23595507.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Osim PTSP-a, Anti Naki\u0107u dijagnosticirana je i \u2018trajna promjena li\u010dnosti nakon katastrofalnih do\u017eivljaja\u2018, kroni\u010dna depresija i borderline poreme\u0107aj, te stalna bol\u00a0<\/p>","

\u2018Meni treba tri, tri i pol kila godi\u0161nje. Za pu\u0161enje i da napravim teke ulja s kojim sam sebi izlije\u010dio hemoroide, a davao sam i nekim susjedima kojima je pomoglo\u2018<\/p>","

\u2018Uvijek se na\u0111e neko tko \u0107e vam napakostiti, iz \u010diste ljubomore, premda ne znam na \u010demu mi to itko ima zavidjeti\u2018<\/p>","

Ivan B. Bego: Obojica imamo lije\u010dni\u010dku dokumentaciju debelu kao da je enciklopedija, nismo dileri - bo\u017ee sa\u010duvaj! - i nemamo kriminalnu pro\u0161lost. Nama je ostala jedino istina - i borba<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1160","hd_26333900_1920.jpg":"1920x1080","k_26333900_1280.jpg":"1280x1280","k_26333900_1024.jpg":"1024x1024","k_26333900_640.jpg":"640x640","k_26333900_480.jpg":"480x480","k_26333900_340.jpg":"340x340","k_26333900_220.jpg":"220x220","o_26333900_1280.jpg":"1280x773","o_26333900_1024.jpg":"1024x618","o_26333900_640.jpg":"640x386","o_26333900_480.jpg":"480x290","o_26333900_340.jpg":"340x205","o_26333900_220.jpg":"220x132","h_26333900_1280.jpg":"1280x854","h_26333900_1024.jpg":"1024x683","h_26333900_640.jpg":"640x427","h_26333900_480.jpg":"480x320","h_26333900_340.jpg":"340x227","h_26333900_220.jpg":"220x147","pp_26333900_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333900_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333900_640.jpg":"640x814","pp_26333900_480.jpg":"480x611","pp_26333900_340.jpg":"340x432","pp_26333900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26333902_1920.jpg":"1920x1080","k_26333902_1280.jpg":"1280x1280","k_26333902_1024.jpg":"1024x1024","k_26333902_640.jpg":"640x640","k_26333902_480.jpg":"480x480","k_26333902_340.jpg":"340x340","k_26333902_220.jpg":"220x220","o_26333902_1280.jpg":"1280x853","o_26333902_1024.jpg":"1024x682","o_26333902_640.jpg":"640x426","o_26333902_480.jpg":"480x320","o_26333902_340.jpg":"340x226","o_26333902_220.jpg":"220x146","h_26333902_1280.jpg":"1280x854","h_26333902_1024.jpg":"1024x683","h_26333902_640.jpg":"640x427","h_26333902_480.jpg":"480x320","h_26333902_340.jpg":"340x227","h_26333902_220.jpg":"220x147","pp_26333902_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333902_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333902_640.jpg":"640x814","pp_26333902_480.jpg":"480x611","pp_26333902_340.jpg":"340x432","pp_26333902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26333903_1920.jpg":"1920x1080","k_26333903_1280.jpg":"1280x1280","k_26333903_1024.jpg":"1024x1024","k_26333903_640.jpg":"640x640","k_26333903_480.jpg":"480x480","k_26333903_340.jpg":"340x340","k_26333903_220.jpg":"220x220","o_26333903_1280.jpg":"1280x853","o_26333903_1024.jpg":"1024x682","o_26333903_640.jpg":"640x426","o_26333903_480.jpg":"480x320","o_26333903_340.jpg":"340x226","o_26333903_220.jpg":"220x146","h_26333903_1280.jpg":"1280x854","h_26333903_1024.jpg":"1024x683","h_26333903_640.jpg":"640x427","h_26333903_480.jpg":"480x320","h_26333903_340.jpg":"340x227","h_26333903_220.jpg":"220x147","pp_26333903_1280.jpg":"1280x1628","pp_26333903_1024.jpg":"1024x1303","pp_26333903_640.jpg":"640x814","pp_26333903_480.jpg":"480x611","pp_26333903_340.jpg":"340x432","pp_26333903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1607","hd_23595507_1920.jpg":"1920x1080","k_23595507_1280.jpg":"1280x1280","k_23595507_1024.jpg":"1024x1024","k_23595507_640.jpg":"640x640","k_23595507_480.jpg":"480x480","k_23595507_340.jpg":"340x340","k_23595507_220.jpg":"220x220","o_23595507_1280.jpg":"1280x1071","o_23595507_1024.jpg":"1024x857","o_23595507_640.jpg":"640x535","o_23595507_480.jpg":"480x401","o_23595507_340.jpg":"340x284","o_23595507_220.jpg":"220x184","h_23595507_1280.jpg":"1280x854","h_23595507_1024.jpg":"1024x683","h_23595507_640.jpg":"640x427","h_23595507_480.jpg":"480x320","h_23595507_340.jpg":"340x227","h_23595507_220.jpg":"220x147","pp_23595507_1280.jpg":"1280x1628","pp_23595507_1024.jpg":"1024x1303","pp_23595507_640.jpg":"640x814","pp_23595507_480.jpg":"480x611","pp_23595507_340.jpg":"340x432","pp_23595507_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7719017 Threads: 3 Questions: 1560691735 Slow queries: 4758951 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111490734 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/branitelj-iz-drnisa-pao-s-marihuanom-objasnjava-nam-nisam-diler-nego-bolestan-covjek-kojemu-dzoja-spasava-zivot-1354435 [printLink] => /dalmacija/zagora/branitelj-iz-drnisa-pao-s-marihuanom-objasnjava-nam-nisam-diler-nego-bolestan-covjek-kojemu-dzoja-spasava-zivot-1354435?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 395504 [name] => branitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branitelj [link] => /tag/branitelj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609665 [name] => Ante Nakić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-03 12:49:23 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-nakic [link] => /tag/ante-nakic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 521230 [name] => PTSP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ptsp [link] => /tag/ptsp ) [3] => stdClass Object ( [id] => 298697 [name] => marihuana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marihuana [link] => /tag/marihuana ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za vlastite potrebe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Branitelj iz Drniša pao s marihuanom, objašnjava nam: Nisam diler, nego bolestan čovjek kojemu ‘džoja‘ spašava život! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3104 [name] => Branimir Periša [username] => branimir.perisa [email] => brane.perisa@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$ZdQPcBrYLDSYK64AG4toqOHYzVpM8P76cigc/kJ7WJeNwwZNdsQlq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/branimir-perisa-3104 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1622 [gender] => m [description] => [image] => 1622.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1622.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26333900.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Osim PTSP-a, Anti Nakiću dijagnosticirana je i ‘trajna promjena ličnosti nakon katastrofalnih doživljaja‘, kronična depresija i borderline poremećaj, te stalna bol 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26333900.jpg [title] =>

Osim PTSP-a, Anti Nakiću dijagnosticirana je i ‘trajna promjena ličnosti nakon katastrofalnih doživljaja‘, kronična depresija i borderline poremećaj, te stalna bol 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26333902.jpg [title] =>

‘Meni treba tri, tri i pol kila godišnje. Za pušenje i da napravim teke ulja s kojim sam sebi izliječio hemoroide, a davao sam i nekim susjedima kojima je pomoglo‘

Nikša Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/26333903.jpg [title] =>

‘Uvijek se nađe neko tko će vam napakostiti, iz čiste ljubomore, premda ne znam na čemu mi to itko ima zavidjeti‘

Nikša Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/11/23595507.jpg [title] =>

Ivan B. Bego: Obojica imamo liječničku dokumentaciju debelu kao da je enciklopedija, nismo dileri - bože sačuvaj! - i nemamo kriminalnu prošlost. Nama je ostala jedino istina - i borba

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Kada pušim marihuanu, to vam je otprilike kao scena iz onog Proustova romana kada glavni junak, umačući kolačić madeleine u čaj, plovi lijepim, ugodnim uspomenama iz svoga djetinjstva i mladosti. Obično zapalim navečer, slušam glazbu i to mi osigura miran san. Kada se ujutro probudim odmoran, taj dan slavim kao Božić!

Tako govori Ante Nakić (55) iz Drniša, umirovljeni kriminalist, viši policijski narednik i branitelj Domovinskog rata “od prvog do zadnjeg dana”. Božić je proslavio u miru, no početkom ove godine na vrata mu je pokucala policija i zaplijenila mu mlade stabljike kanabisa iz kućnog uzgoja, njemu prijekog lijeka koji mu jedini čini podnošljivim patnje od kronične boli i psihičkih oboljenja.

---

---

Trajna promjena

Osim PTSP-a, dijagnosticirani su mu “trajna promjena ličnosti nakon katastrofalnih doživljaja” pod šifrom bolesti f 62.0, kronična depresija i borderline poremećaj, kao i stalna bol uslijed dvostrukog prijeloma bedrene kosti nakon prometne nesreće, od čega mu je lijeva noga pet centimetara kraća.

Marihuana ga je, veli, odagnala od alkohola i spasila mu život; nakon smrti majke 2018. godine opet je počeo piti, kao i u ranijim, cikličkim razdobljima svojih patnja i “štetne upotrebe alkohola” no dosegao je, kaže, dno života, nadomak sigurne propasti.

– Da nisam otkrio povoljne učinke marihuane, danas sigurno ne bismo razgovarali. Do majčine smrti nekako sam se bio ustabilio s psihoterapijom i medikamentima, no njezin me odlazak dotukao do kraja. Alkohol, vjerujte, nije ni za koga, od toga se podivlja! – poručuje Ante Nakić.

Nažalost, u Hrvatskoj još uvijek nije zakonski riješena mogućnost da određene skupine građana, uz liječničku potvrdu mogu uzgajati nekoliko stabljika marihuane za vlastite potrebe, kako su to riješile brojne zemlje stare Europe. Kod nas je to još uvijek delikt, ma koliko marihuana nekome bila od pomoći, te je postupanje policije očekivano, kao i sumnja za dilanje.
Dopušteno je saditi jedino industrijsku konoplju u kojoj je samo 0,2 posto psihoaktivnog sastojka THC-a, što je međutim, “luk i voda” prema za neke boljke blagotvornoj, doduše i opojnoj koncentraciji THC-a u indijskoj konoplji. Hrvatska, nažalost, u tom pogledu i dalje otkriva “toplu vodu”, makar je i medicina dokazala povoljno djelovanje marihuane kod određenih oboljenja. U dominantno “alkoholnoj” kulturi gdje nemali broj stanovnika pati od primarnih ili sekundarnih posljedica pijenja, a alkohol je dostupan na svakom koraku, marihuana je i dalje baba roga kao u vrijeme druga Tita.

---

image

‘Uvijek se nađe neko tko će vam napakostiti, iz čiste ljubomore, premda ne znam na čemu mi to itko ima zavidjeti‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Lijek stvara robota

Sve se to obrušilo na Antu Nakića koji je, ni prvi, a ni zadnji, prije nekoliko godina prihvatio marihuanu kao spas, budući da ga teški psihijatrijski lijekovi “čine robotom, crpeći sve ljudsko iz njega, pa i volju za životom” – kazuje sugovornik dok prelistavamo opsežan snop njegove medicinske dokumentacije.

Zadnjih godinu i pol dana Nakićev slučaj drugi je u Drnišu povezan s braniteljima koji imaju ozbiljne zdravstvene dijagnoze, a policija im je zaplijenila kanabis namijenjen za vlastite potrebe te ispisala kaznene prijave za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droga.

U listopadu 2022. pisali smo o Ivanu B. Begi (53), inače švicarskom umirovljeniku kojemu jedino marihuana ublažava teške bolove nakon niza operacija kuka i od djetinjstva stanjene stijenke zdjelice, koju na okupu, zajedno s kukom doslovce drži – žica koju su mu ugradili švicarski liječnici 2013. godine.

Otad puši radi ublažavanja jakih, kroničnih bolova, a kako su ga liječnici također istezali, boli ga i kralježnica. Vidljivo šepa na kraću nogu, a povrh svega ima dijagnozu borderline psihičkog poremećaja, kao i prijatelj mu Ante Nakić. Na analgetike je alergičan, za što ima liječničko uvjerenje, niti smije primiti kalcij, koji se daje kao protusredstvo na alergijsku reakciju, jer su mu vene krhke i popucale bi. I za to ima potvrdu liječnika. Begi je, ispričao nam je, marihuana pitanje života i smrti – zapravo, nema alternativu. Ili to ili da poludi od bolova i presudi samome sebi!

– Zaista je svinjarija od ove naše zemlje što se tako ponaša prema ljudima kojima je kanabis prijeka potreba. Ja nemam drugog izbora! Uvijek ću uzgajati marihuanu, kazao sam to policiji i u DORH-u! Anti i meni “džoja” je sve, prijeka potreba, kao i brojnim drugim ljudima! – kaže Bego, koji se kasnije pridružio našem razgovoru.

Kada ima marihuane, tvrdi i Nakić, tada mu ne treba terapija uobičajenim psihijatrijskim lijekovima od kojih su neki svrstani u opojne droge, poput rivotrila. Za razliku od službenih medikamenata koji mu unište volju za ičim, od kanabisa živne i vraća mu se podstrek za umjetničkom kreativnošću, što je oduvijek imao. Otkako si pomaže marihuanom i žene mu padaju na pamet, a to pod jakim sedativima nije osjetio godinama prije – priznaje nam.

Zbliženi nevoljama

Nakiću je nakon smrti majke 2018. upravo Bego sugerirao neka si pokuša pomoći s marihuanom, jer s alkoholom nikako neće dobro završiti. Ante za njega kaže da ga je sam Bog poslao da ga izbavi od sigurne smrti. Otad su postali pravi prijatelji, zbliženi nevoljama.

Tako su prvi dani ove godine Nakiću donijeli težak udarac: čak mu je veli, lakše zbog gubitka 27 mladih biljaka iz kućnog uzgoja nego zbog navoda u policijskom izvješću da je osumnjičen ne jedino “za neovlaštenu proizvodnju” nego i “za promet drogama”, što ga kvalificira kao dilera. To su uobičajeno prenijeli manje-više svi šibenski portali – doduše u skladu sa Zakonom, bez podataka o identitetu dotične osobe, no tek je to Nakića shrvalo i zato je odlučio obratiti se Šibenskom listu, isto kao i svojedobno Bego.

– Proveo sam u pritvoru vrlo tešku, možda najtežu noć ikad s užasnim osjećajem da sam iznevjerio svoga pokojnoga, poštenoga oca, koji me je cijeli život odgajao da je čovjeku obraz najvažnija stvar u životu. Iz rata nisam ponio niti brokvu. Biti dilerom je kriminal, a ja kriminalac nisam! Moji najteži prijestupi su prometni prekršaji i ja sam samo bolestan čovjek kojemu pokoja “džoja” olakšava svakodnevne patnje.

U rat sam otišao kao zdrav mladić, trebao sam upisati treću godinu na zagrebačkoj medicini, a mirovinu 2008. dočekao sam kao ruina od čovjeka. Usred rata više se nisam mogao vratiti na fakultet, prebaciti se s ratnog na mirnodopski režim života, s roditeljima u progonstvu. Završio sam kriminalistiku uz rad, bio sam dobar i perspektivan policajac, no pukao sam naprosto u jednom trenutku! – rastužen je Nakić, dodajući da je u njegovu i svim sličnim primjerima policija represivna prema bolesnicima, a ne kriminalcima.

Shvaća da rade svoj posao i nema nikakvih pritužbi na policijsko postupanje, no teško mu je što ga sustav dovodi u poziciju da sudski dokazuje kako nije kriminalac, umjesto da ima pravo na uzgoj nekoliko biljaka. No, prihvatio je onu poslovicu da je noga u stražnjicu istodobno i korak naprijed i odlučio izboriti se za sebe u zakonskom postupku koji će uslijediti.

Od stabljika koje su mu zaplijenjene dobio bi, govori, najviše pola kila suhih cvjetova za pušenje.

Pomogao susjedima

– Meni treba tri, tri i pol kila godišnje. Za pušenje i da napravim teke ulja s kojim sam sebi izliječio hemoroide, a davao sam i nekim susjedima kojima je pomoglo. Nije čudotvorno, kao što ništa nije na ovome svijetu, ali ako se koristi na vrijeme, pomaže kod nekih boljki. Jedan susjed izliječio je čir na želucu pijući na žličicu 10-postotnu otopinu ulja kanabisa pomiješanog s maslinovim uljem i ti me ljudi sigurno nisu prijavili policiji, a znali su da sadim za sebe.

Njima nisam krio, a i što bih, meni je u životu jedino ostala istina. Ali, uvijek se nađe neko tko će vam napakostiti, iz čiste ljubomore, premda ne znam na čemu mi to itko ima zavidjeti – govori Nakić, bez riječi pritužbe na policijsko postupanje. A onda se nasmiješio pogledavajući na svoj stari Peugeot parkiran na ulici pred kućom.

– Eto vam auta jednog dilera... Ne znam bi li 500 eura za njega uvatija!

---

image

‘Meni treba tri, tri i pol kila godišnje. Za pušenje i da napravim teke ulja s kojim sam sebi izliječio hemoroide, a davao sam i nekim susjedima kojima je pomoglo‘

Nikša Stipaničev/Cropix
---

Ako se u postupanju zakonodavca i policije ništa nije promijenilo od slučaja Huanita Luksetića, Riječanina oboljelog od multiple skleroze kojeg je 2018. godine pomilovala tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i spasila ga dvogodišnje bezuvjetne robije zato što je na okućnici uzgajao marihuanu koja mu je jedina olakšavala tegobe – tada je izgleda, došlo do pozitivnih promjena u tužilaštvu.

Begin slučaj, naime, razriješen je tako da je nakon nešto više od godinu dana i provedenog liječničkog vještačenja županijski DORH odustao od optužnice. Policija je kod njega zatekla i posjekla 11 zrelih stabljika kanabisa i oduzela mu 33 grama suhih cvjetova. Nije uopće krio svoj nasad – a i zašto bi, objašnjava, kada ima moralno pravo na svoj lijek, ma kako to država tretirala i k tome, nije diler?

– Ako sam ja bio oslobođen sudskoga postupka, a imao sam 10 kila suhe tvari – od čega je doduše, jedino polovica bila za upotrebu – tada držim da niti Anti nitko neće suditi. To što je kod njega pronađeno je poput blitve, nema u mladim biljkama ni trunka aktivne tvari, a i sve da ima, tko će presuditi bolesnom čovjeku bez ikakvog krimena kojemu marihuana treba kao lijek!? Koja bi to pravda i pravičnost bila i, naposljetku, čemu trošak ikakvog postupka!? – pita se Bego, dodajući da policiji nema što zamjeriti. Oni samo rade svoj posao, obzirni su, kulturni, razumiju u kakvom je položaju i skida im kapu na tome!

– Obojica imamo liječničku dokumentaciju debelu kao da je enciklopedija, nismo dileri – bože sačuvaj! – i nemamo kriminalnu prošlost. Nama je ostala jedino istina – i borba. Za sebe, za svoje pravo na nekoliko biljaka koje nam pomažu, a moglo bi pomoći i drugima u istoj situaciji.

---

image

Ivan B. Bego: Obojica imamo liječničku dokumentaciju debelu kao da je enciklopedija, nismo dileri - bože sačuvaj! - i nemamo kriminalnu prošlost. Nama je ostala jedino istina - i borba

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

– Zajedno ćemo Ante i ja proći kroz to, a koliko čujem iz kontakata s Ministarstvom branitelja, u pripremi je nacrt odredbe da se braniteljima u situaciji sličnoj našoj omogući sadnja nekoliko biljaka. Navodno desetak, a meni bi bilo dovoljno pet stabljika. Ne znam za ostale građane, no očekujem da će se Hrvatska u tom pogledu vrlo brzo ugledati na Njemačku koja je propisala najviše tri biljke za vlastite potrebe – nada se Ivan B. Bego.

---

Platiš puno, a ne djeluje!

Kako navodi Bego, ljudi kojima kanabis zdravstveno pomaže doslovce su gurnuti u situaciju da se bave nezakonitim uzgojem indijske konoplje. Ili to, ili su osuđeni na ralje dilera.

– U Švicarskoj mi žive odrasla djeca i supruga koja još uvijek radi. Tamo sam legalno pušio kvalitetni kanabis, kupujući u specijaliziranim trgovinama uz liječničko uvjerenje. Kada sam preselio u svoj Drniš, preostali su mi jedino splitski dileri i njihova smrdljiva, albanska trava, budući da kanabis za medicinsku upotrebu koji je moguće kupiti u našim ljekarnama – ako ga uopće ima – jedva ima THC-a i ne djeluje. K tome, vrlo je skup, čak i meni, s dobrom švicarskom mirovinom!

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikša Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

Osim PTSP-a, Anti Nakiću dijagnosticirana je i ‘trajna promjena ličnosti nakon katastrofalnih doživljaja‘, kronična depresija i borderline poremećaj, te stalna bol 

Nikša Stipaničev/Cropix

‘Meni treba tri, tri i pol kila godišnje. Za pušenje i da napravim teke ulja s kojim sam sebi izliječio hemoroide, a davao sam i nekim susjedima kojima je pomoglo‘

Nikša Stipaničev/Cropix

‘Uvijek se nađe neko tko će vam napakostiti, iz čiste ljubomore, premda ne znam na čemu mi to itko ima zavidjeti‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ivan B. Bego: Obojica imamo liječničku dokumentaciju debelu kao da je enciklopedija, nismo dileri - bože sačuvaj! - i nemamo kriminalnu prošlost. Nama je ostala jedino istina - i borba

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/branitelj-iz-drnisa-pao-s-marihuanom-objasnjava-nam-nisam-diler-nego-bolestan-covjek-kojemu-dzoja-spasava-zivot-1354435 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e17c4ca4b0994a149f597883dc9be3527996738c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Branitelj+iz+Drni%C5%A1a+pao+s+marihuanom%2C+obja%C5%A1njava+nam%3A+Nisam+diler%2C+nego+bolestan+%C4%8Dovjek+kojemu+%E2%80%98d%C5%BEoja%E2%80%98+spa%C5%A1ava+%C5%BEivot%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fbranitelj-iz-drnisa-pao-s-marihuanom-objasnjava-nam-nisam-diler-nego-bolestan-covjek-kojemu-dzoja-spasava-zivot-1354435 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fbranitelj-iz-drnisa-pao-s-marihuanom-objasnjava-nam-nisam-diler-nego-bolestan-covjek-kojemu-dzoja-spasava-zivot-1354435 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za vlastite potrebe [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zagoraza vlastite potrebe

Branitelj iz Drniša pao s marihuanom, objašnjava nam: Nisam diler, nego bolestan čovjek kojemu ‘džoja‘ spašava život!

Piše Branimir Periša
11. siječnja 2024. - 13:19
Osim PTSP-a, Anti Nakiću dijagnosticirana je i ‘trajna promjena ličnosti nakon katastrofalnih doživljaja‘, kronična depresija i borderline poremećaj, te stalna bol Nikša Stipaničev/Cropix

– Kada pušim marihuanu, to vam je otprilike kao scena iz onog Proustova romana kada glavni junak, umačući kolačić madeleine u čaj, plovi lijepim, ugodnim uspomenama iz svoga djetinjstva i mladosti. Obično zapalim navečer, slušam glazbu i to mi osigura miran san. Kada se ujutro probudim odmoran, taj dan slavim kao Božić!

Tako govori Ante Nakić (55) iz Drniša, umirovljeni kriminalist, viši policijski narednik i branitelj Domovinskog rata “od prvog do zadnjeg dana”. Božić je proslavio u miru, no početkom ove godine na vrata mu je pokucala policija i zaplijenila mu mlade stabljike kanabisa iz kućnog uzgoja, njemu prijekog lijeka koji mu jedini čini podnošljivim patnje od kronične boli i psihičkih oboljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 17:25