stdClass Object ( [id] => 1276729 [title] => Bivšem suprugu Plenkovićeve bliske suradnice u Zagori propada posao vrijedan milijarde? HDZ-ovci mu poništili dozvolu [alias] => bivsem-suprugu-plenkoviceve-bliske-suradnice-u-zagori-propada-posao-vrijedan-milijarde-hdz-ovci-mu-ponistili-dozvolu [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Reverzibilna hidroelektrana (RHE) Vrdovo, planirana na Perućkom jezeru i unutar Parka prirode Dinara unatoč otporima lokalnog stanovništva i stručne javnosti, ostala je bez lokacijske dozvole, koju joj je lani izdala Županija splitsko-dalmatinska i njezine službe.

Rješenje o poništenju dozvole donijelo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 6. ožujka ove godine, ali tek je ovog tjedna stiglo na adrese uključenih strana. Kao žalitelji na istoj strani našli su se Branko Buljan, vlasnik Imex banke iz Splita, koji je na Vrdovu, na svojoj starini, podignuo poveći objekt za turizam, te Hrvatska elektroprivreda (HEP), koja je nizvodno niz Cetinu planirala gotovo identičan projekt (RHE Blaca).

I Buljan i HEP upozoravali su na niz nepravilnosti koje su pratile izdavanje lokacijske dozvole, počevši od toga da nominalni investitor, tvrtka "Vrdovo Reverzibilne hidroelektrane", iza koje vlasnički stoji Zoran Burić, bivši suprug nekadašnje HDZ-ove ministrice vanjskih poslova i današnje tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović Burić, nema ni kvadrata otkupljenog zemljišta u svom vlasništvu, da im je upitan bonitet da bi izgurali projekt vrijedan više od pet milijardi kuna, pa da su im odavno istekle sve okolišne studije, kao i još čitav niz stvari.

Dozvola je, međutim, pala zbog protokolarnih razloga, odnosno da su se projektanti iz Zagreba i Splita u svojim zahtjevima pozivali na novi, u međuvremenu izmijenjeni Prostorni plan SD županije, a ne na onaj koji je vrijedio u vrijeme podnošenja.

"Ovom zahtjevu", stoji u rješenju Ministarstva graditeljstva, "nije udovoljeno jer postoji nesuglasje u vezi primijenjenih prostornih planova u izjavama projektanata "Energocontrol" i "Projektni biro Split" (planovi važeći na dan za izdavanje lokacijske dozvole, s time da u predmetnim izjavama nije naveden ni isti županijski prostorni plan), idejnom projektu (planovi važeći na dan podnošenja zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole), te u pobijenoj lokacijskoj dozvoli (planovi važeći na dan izdavanja lokacijske dozvole, uz naznaku tada nevažećeg Prostornog plana uređenja Općine Hrvace).

---

image

Netaknuta priroda - Perućko jezero i planina Dinara
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Ministarstvo stoga nije u mogućnosti otkloniti prigovore žalitelja u pogledu (ne)valjanosti danih izjava projektanata te će se u ponovnom postupku trebati voditi računa o potrebnoj usklađenosti u određivanju prostornih planova na temelju kojih se izdaje lokacijska dozvola."

Znači, na potezu su sada projektanti i županijski Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje. Zato se ni Buljan, a vjerojatno ni HEP, ne mogu osjećati kao pobjednici cijelog slučaja, već tek jedne njegove epizode.

Jedina im nada da hidroelektrana sa svojim pogonima neće u park prirode, odnosno otimati vodu, ostaje u jednoj rečenici istog rješenja da tijelo prvog stupnja, znači Županija, "u ponovnom postupku treba voditi računa i o preostalim primjedbama koje su istaknute u žalbama".

– Po svemu ovome – ističe Buljan – Ministarstvo graditeljstva je išlo naći soluciju kako i sebe i Županiju izvući iz neugodne situacije zbog nezadovoljstva stanovništva i propitivanja medija. Da nije tako, pa valjda bi u ovom rješenju ustanovili da je navodnom investitoru istekao zakonski rok od dvije godine od izdavanja studije o utjecaju na okoliš. Osim toga, prošao je i istovjetni rok od podnošenja zahtjeva za lokacijsku dozvolu.

Ipak, najbitnije od svega jest da je država, odnosno Hrvatske šume, ta koja je upisana kao posjednik svog tog zemljišta na kojemu su planiraju postrojenja. To znači da bi se morao provesti i javni natječaj da se jave svi potencijalni investitori, a ne samo jedan, koji je bez prebijene pare u džepu.

Prešlo se i preko HEP-ova prigovora da Burić i ekipa nemaju sve potrebne elektroenergetske suglasnosti, a kamoli, kako govore, status strateškog partnera države. Ako to nije dovoljno da im se lokacijska dozvola poništi za sva vremena, onda ne znam što jest?!

Druga strana, pak, ne vidi ništa alarmantno za projekt.

– Lokacijska dozvola za Reverzibilnu hidroelektranu Vrdovo vraćena je prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak radi usklađenja dokumentacije i izjave projektanata s prostornim planom koji je na snazi. To je razumljivo i svakako je to potrebno učiniti s obzirom da razvijamo projekt dugi niz godina, a novi prostorni plan donesen je nedavno. U tom smislu dokumentacija treba biti ujednačena.

Nakon što provedemo usklađenja, županijski Upravni ured za graditeljstvo i prostorno uređenje provodi postupak u kojemu očekujem izdavanje nove lokacijske dozvole u roku od nekoliko mjeseci – uvjeravao nas je Zoran Burić.

---

image

Zoran Burić

Privatni album
---

– Realizacija ovoga projekta očekuje se već dulje vrijeme od strane žitelja i lokalne zajednice Hrvaca, te ne vidim razlog da dođe do zastoja. Vraćanje lokacijske dozvole na ponovni postupak ujedno je pokazatelj da, bez obzira što je projekt od strateškog interesa za RH i što je privatni, nema protekcionizma, svi sudionici obavljaju aktivnosti profesionalno i stručno i vodi se računa o njegovoj prihvatljivosti u svim segmentima razvoja – još je imao reći na istu temu.

Inače, u razgovoru koji nam je dao u rujnu lani predstavio se kao 100-postotni vlasnik i direktor tvrtke "Reverzibilne hidroelektrane Vrdovo".

– Ja sam "developer", te je moja uloga i namjera da razvijem ovaj projekt. Budući da je gradnja same elektrane iznimno skupa, jasno je od početka da će nam se u jednom trenutku pridružiti jedan ili više investitora – rekao nam je tada, uz napomenu da su već u tom trenutku postojali oni koji bi rado preuzeli projekt, ali su "svi vezani ugovorima o tajnosti te ih ne možemo iznositi u javnost".

Ipak je priznao da nema ništa ni protiv ulaska HEP-a u cijelu priču, što je zdušno javno zagovarao HDZ-ov načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, koji je Buriću čak i omogućio da tvrtku registrira na adresi Općine.

– Ova elektrana donijet će značajne prihode lokalnoj zajednici, te lokalna uprava procjenjuje višestruko povećanje prihoda. Više prihoda lokalnoj zajednici znači i otvaranje mogućnosti za realizaciju projekata od kojih će lokalno stanovništvo imati direktne koristi. Ne očekujem ništa drugo osim podršku lokalnog stanovništva – bio je stava Burić.

Neki od oporbenih političara, još kada je aktualna bila priča o gradnji plinske termoelektrane na istom tom području, Buriću su spočitavali da u HDZ-ovoj vlasti od države do županije i općine ima jaku podršku zbog supruge Marije Pejčinović. U spomenutom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju objavio je da s njom više nije u braku, a da ona ionako nije bila politički aktivna kada je ulazio u cijelu priču.

---

Gradio bi se i tunel dug jedan kilometar

Prema idejnom projektu iz 2016. godine, u RHE Vrdovo trebala bi biti ugrađena dva generatora/motora snage 270 megavata (svaki u generatorskom režimu), a pri pumpanju vode na gornju razinu svaki bi radio snagom od 245 megavata. Kapacitet gornje akumulacije na lokaciji Vrdovo bio bi 21,6 milijuna kubičnih metara, odnosno pretvoreno u električnu energiju to iznosi 34 gigavatsati (34.000 megavatsati), što znači da elektrana s ovom količinom vode može punom snagom neprestano raditi 62 sata.

Strojarnica elektrane smještena je pod zemljom, a do nje bi vodio pristupni tunel u dužini od 1034 metra. Reverzibilna bi hidroelektrana sa svim pratećim hidromehaničkim građevinama trebala biti izgrađena u roku od pet-šest godina. Sve uključuje i veliku trafostanicu u Hrvacama te dalekovod do Konjskog.

Protivnici projekta od početka tvrde da akumulacija Peruća nije dostatna svojim zalihama, pogotovo u ljetnim mjesecima, a pogotovo da bi se ovime nepovratno uništio jedini izvor vode djevičanske kvalitete, na koji u budućnosti računaju i Cetinska krajina i cijelo područje Splita.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ELEKTRANA NA DINARI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ELEKTRANA NA DINARI 2 0 6622 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-29 07:34:34 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-29 07:53:43 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-29 07:53:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 166 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bivšem suprugu Plenkovićeve bliske suradnice u Zagori propada posao vrijedan milijarde? HDZ-ovci mu poništili dozvolu [metakey] => Hidroelektrana Vrdovo, Zoran Burić, Marija Pejčinović Burić, sporni projekt [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/29\/22486944.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/29\/23414715.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/29\/15925214.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Privatni album","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Netaknuta priroda - pogled na jezero Peru\u0107a s Vrdova<\/p>","

Zoran Buri\u0107<\/p>","

Netaknuta priroda - Peru\u0107ko jezero i planina Dinara
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22486944_1920.jpg":"1920x1080","k_22486944_1280.jpg":"1280x1280","k_22486944_1024.jpg":"1024x1024","k_22486944_640.jpg":"640x640","k_22486944_480.jpg":"480x480","k_22486944_340.jpg":"340x340","k_22486944_220.jpg":"220x220","o_22486944_1280.jpg":"1280x853","o_22486944_1024.jpg":"1024x682","o_22486944_640.jpg":"640x426","o_22486944_480.jpg":"480x320","o_22486944_340.jpg":"340x226","o_22486944_220.jpg":"220x146","h_22486944_1280.jpg":"1280x854","h_22486944_1024.jpg":"1024x683","h_22486944_640.jpg":"640x427","h_22486944_480.jpg":"480x320","h_22486944_340.jpg":"340x227","h_22486944_220.jpg":"220x147","pp_22486944_1280.jpg":"1280x1628","pp_22486944_1024.jpg":"1024x1303","pp_22486944_640.jpg":"640x814","pp_22486944_480.jpg":"480x611","pp_22486944_340.jpg":"340x432","pp_22486944_220.jpg":"220x280"},{"size0":"456x682","hd_23414715_1920.jpg":"1920x1080","k_23414715_1280.jpg":"1280x1280","k_23414715_1024.jpg":"1024x1024","k_23414715_640.jpg":"640x640","k_23414715_480.jpg":"480x480","k_23414715_340.jpg":"340x340","k_23414715_220.jpg":"220x220","o_23414715_1280.jpg":"1280x1914","o_23414715_1024.jpg":"1024x1531","o_23414715_640.jpg":"640x957","o_23414715_480.jpg":"480x717","o_23414715_340.jpg":"340x508","o_23414715_220.jpg":"220x329","h_23414715_1280.jpg":"1280x854","h_23414715_1024.jpg":"1024x683","h_23414715_640.jpg":"640x427","h_23414715_480.jpg":"480x320","h_23414715_340.jpg":"340x227","h_23414715_220.jpg":"220x147","pp_23414715_1280.jpg":"1280x1628","pp_23414715_1024.jpg":"1024x1303","pp_23414715_640.jpg":"640x814","pp_23414715_480.jpg":"480x611","pp_23414715_340.jpg":"340x432","pp_23414715_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1101","hd_15925214_1920.jpg":"1920x1080","k_15925214_1280.jpg":"1280x1280","k_15925214_1024.jpg":"1024x1024","k_15925214_640.jpg":"640x640","k_15925214_480.jpg":"480x480","k_15925214_340.jpg":"340x340","k_15925214_220.jpg":"220x220","o_15925214_1280.jpg":"1280x734","o_15925214_1024.jpg":"1024x587","o_15925214_640.jpg":"640x367","o_15925214_480.jpg":"480x275","o_15925214_340.jpg":"340x194","o_15925214_220.jpg":"220x126","h_15925214_1280.jpg":"1280x854","h_15925214_1024.jpg":"1024x683","h_15925214_640.jpg":"640x427","h_15925214_480.jpg":"480x320","h_15925214_340.jpg":"340x227","h_15925214_220.jpg":"220x147","pp_15925214_1280.jpg":"1280x1628","pp_15925214_1024.jpg":"1024x1303","pp_15925214_640.jpg":"640x814","pp_15925214_480.jpg":"480x611","pp_15925214_340.jpg":"340x432","pp_15925214_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38186963 Threads: 3 Questions: 7085082720 Slow queries: 3297499 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608022804 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/bivsem-suprugu-plenkoviceve-bliske-suradnice-u-zagori-propada-posao-vrijedan-milijarde-hdz-ovci-mu-ponistili-dozvolu-1276729 [printLink] => /dalmacija/zagora/bivsem-suprugu-plenkoviceve-bliske-suradnice-u-zagori-propada-posao-vrijedan-milijarde-hdz-ovci-mu-ponistili-dozvolu-1276729?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 710891 [name] => Hidroelektrana Vrdovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-29 09:53:54 [main_article_id] => 0 [alias] => hidroelektrana-vrdovo [link] => /tag/hidroelektrana-vrdovo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 322955 [name] => Zoran Burić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoran-buric [link] => /tag/zoran-buric ) [2] => stdClass Object ( [id] => 473110 [name] => Marija Pejčinović Burić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-pejcinovic-buric [link] => /tag/marija-pejcinovic-buric ) [3] => stdClass Object ( [id] => 710892 [name] => sporni projekt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-29 09:53:54 [main_article_id] => 0 [alias] => sporni-projekt [link] => /tag/sporni-projekt ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ELEKTRANA NA DINARI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bivšem suprugu Plenkovićeve bliske suradnice u Zagori propada posao vrijedan milijarde? HDZ-ovci mu poništili dozvolu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/29/22486944.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zvonimir Barišin/Cropix [mainImageDesc] =>

Netaknuta priroda - pogled na jezero Peruća s Vrdova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/29/22486944.jpg [title] =>

Netaknuta priroda - pogled na jezero Peruća s Vrdova

Zvonimir Barišin/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/29/23414715.jpg [title] =>

Zoran Burić

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/29/15925214.jpg [title] =>

Netaknuta priroda - Perućko jezero i planina Dinara
 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Reverzibilna hidroelektrana (RHE) Vrdovo, planirana na Perućkom jezeru i unutar Parka prirode Dinara unatoč otporima lokalnog stanovništva i stručne javnosti, ostala je bez lokacijske dozvole, koju joj je lani izdala Županija splitsko-dalmatinska i njezine službe.

Rješenje o poništenju dozvole donijelo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 6. ožujka ove godine, ali tek je ovog tjedna stiglo na adrese uključenih strana. Kao žalitelji na istoj strani našli su se Branko Buljan, vlasnik Imex banke iz Splita, koji je na Vrdovu, na svojoj starini, podignuo poveći objekt za turizam, te Hrvatska elektroprivreda (HEP), koja je nizvodno niz Cetinu planirala gotovo identičan projekt (RHE Blaca).

I Buljan i HEP upozoravali su na niz nepravilnosti koje su pratile izdavanje lokacijske dozvole, počevši od toga da nominalni investitor, tvrtka "Vrdovo Reverzibilne hidroelektrane", iza koje vlasnički stoji Zoran Burić, bivši suprug nekadašnje HDZ-ove ministrice vanjskih poslova i današnje tajnice Vijeća Europe Marije Pejčinović Burić, nema ni kvadrata otkupljenog zemljišta u svom vlasništvu, da im je upitan bonitet da bi izgurali projekt vrijedan više od pet milijardi kuna, pa da su im odavno istekle sve okolišne studije, kao i još čitav niz stvari.

Dozvola je, međutim, pala zbog protokolarnih razloga, odnosno da su se projektanti iz Zagreba i Splita u svojim zahtjevima pozivali na novi, u međuvremenu izmijenjeni Prostorni plan SD županije, a ne na onaj koji je vrijedio u vrijeme podnošenja.

"Ovom zahtjevu", stoji u rješenju Ministarstva graditeljstva, "nije udovoljeno jer postoji nesuglasje u vezi primijenjenih prostornih planova u izjavama projektanata "Energocontrol" i "Projektni biro Split" (planovi važeći na dan za izdavanje lokacijske dozvole, s time da u predmetnim izjavama nije naveden ni isti županijski prostorni plan), idejnom projektu (planovi važeći na dan podnošenja zahtjeva za izdavanje lokacijske dozvole), te u pobijenoj lokacijskoj dozvoli (planovi važeći na dan izdavanja lokacijske dozvole, uz naznaku tada nevažećeg Prostornog plana uređenja Općine Hrvace).

---

image

Netaknuta priroda - Perućko jezero i planina Dinara
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Ministarstvo stoga nije u mogućnosti otkloniti prigovore žalitelja u pogledu (ne)valjanosti danih izjava projektanata te će se u ponovnom postupku trebati voditi računa o potrebnoj usklađenosti u određivanju prostornih planova na temelju kojih se izdaje lokacijska dozvola."

Znači, na potezu su sada projektanti i županijski Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje. Zato se ni Buljan, a vjerojatno ni HEP, ne mogu osjećati kao pobjednici cijelog slučaja, već tek jedne njegove epizode.

Jedina im nada da hidroelektrana sa svojim pogonima neće u park prirode, odnosno otimati vodu, ostaje u jednoj rečenici istog rješenja da tijelo prvog stupnja, znači Županija, "u ponovnom postupku treba voditi računa i o preostalim primjedbama koje su istaknute u žalbama".

– Po svemu ovome – ističe Buljan – Ministarstvo graditeljstva je išlo naći soluciju kako i sebe i Županiju izvući iz neugodne situacije zbog nezadovoljstva stanovništva i propitivanja medija. Da nije tako, pa valjda bi u ovom rješenju ustanovili da je navodnom investitoru istekao zakonski rok od dvije godine od izdavanja studije o utjecaju na okoliš. Osim toga, prošao je i istovjetni rok od podnošenja zahtjeva za lokacijsku dozvolu.

Ipak, najbitnije od svega jest da je država, odnosno Hrvatske šume, ta koja je upisana kao posjednik svog tog zemljišta na kojemu su planiraju postrojenja. To znači da bi se morao provesti i javni natječaj da se jave svi potencijalni investitori, a ne samo jedan, koji je bez prebijene pare u džepu.

Prešlo se i preko HEP-ova prigovora da Burić i ekipa nemaju sve potrebne elektroenergetske suglasnosti, a kamoli, kako govore, status strateškog partnera države. Ako to nije dovoljno da im se lokacijska dozvola poništi za sva vremena, onda ne znam što jest?!

Druga strana, pak, ne vidi ništa alarmantno za projekt.

– Lokacijska dozvola za Reverzibilnu hidroelektranu Vrdovo vraćena je prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak radi usklađenja dokumentacije i izjave projektanata s prostornim planom koji je na snazi. To je razumljivo i svakako je to potrebno učiniti s obzirom da razvijamo projekt dugi niz godina, a novi prostorni plan donesen je nedavno. U tom smislu dokumentacija treba biti ujednačena.

Nakon što provedemo usklađenja, županijski Upravni ured za graditeljstvo i prostorno uređenje provodi postupak u kojemu očekujem izdavanje nove lokacijske dozvole u roku od nekoliko mjeseci – uvjeravao nas je Zoran Burić.

---

image

Zoran Burić

Privatni album
---

– Realizacija ovoga projekta očekuje se već dulje vrijeme od strane žitelja i lokalne zajednice Hrvaca, te ne vidim razlog da dođe do zastoja. Vraćanje lokacijske dozvole na ponovni postupak ujedno je pokazatelj da, bez obzira što je projekt od strateškog interesa za RH i što je privatni, nema protekcionizma, svi sudionici obavljaju aktivnosti profesionalno i stručno i vodi se računa o njegovoj prihvatljivosti u svim segmentima razvoja – još je imao reći na istu temu.

Inače, u razgovoru koji nam je dao u rujnu lani predstavio se kao 100-postotni vlasnik i direktor tvrtke "Reverzibilne hidroelektrane Vrdovo".

– Ja sam "developer", te je moja uloga i namjera da razvijem ovaj projekt. Budući da je gradnja same elektrane iznimno skupa, jasno je od početka da će nam se u jednom trenutku pridružiti jedan ili više investitora – rekao nam je tada, uz napomenu da su već u tom trenutku postojali oni koji bi rado preuzeli projekt, ali su "svi vezani ugovorima o tajnosti te ih ne možemo iznositi u javnost".

Ipak je priznao da nema ništa ni protiv ulaska HEP-a u cijelu priču, što je zdušno javno zagovarao HDZ-ov načelnik Hrvaca Dinko Bošnjak, koji je Buriću čak i omogućio da tvrtku registrira na adresi Općine.

– Ova elektrana donijet će značajne prihode lokalnoj zajednici, te lokalna uprava procjenjuje višestruko povećanje prihoda. Više prihoda lokalnoj zajednici znači i otvaranje mogućnosti za realizaciju projekata od kojih će lokalno stanovništvo imati direktne koristi. Ne očekujem ništa drugo osim podršku lokalnog stanovništva – bio je stava Burić.

Neki od oporbenih političara, još kada je aktualna bila priča o gradnji plinske termoelektrane na istom tom području, Buriću su spočitavali da u HDZ-ovoj vlasti od države do županije i općine ima jaku podršku zbog supruge Marije Pejčinović. U spomenutom razgovoru za Slobodnu Dalmaciju objavio je da s njom više nije u braku, a da ona ionako nije bila politički aktivna kada je ulazio u cijelu priču.

---

Gradio bi se i tunel dug jedan kilometar

Prema idejnom projektu iz 2016. godine, u RHE Vrdovo trebala bi biti ugrađena dva generatora/motora snage 270 megavata (svaki u generatorskom režimu), a pri pumpanju vode na gornju razinu svaki bi radio snagom od 245 megavata. Kapacitet gornje akumulacije na lokaciji Vrdovo bio bi 21,6 milijuna kubičnih metara, odnosno pretvoreno u električnu energiju to iznosi 34 gigavatsati (34.000 megavatsati), što znači da elektrana s ovom količinom vode može punom snagom neprestano raditi 62 sata.

Strojarnica elektrane smještena je pod zemljom, a do nje bi vodio pristupni tunel u dužini od 1034 metra. Reverzibilna bi hidroelektrana sa svim pratećim hidromehaničkim građevinama trebala biti izgrađena u roku od pet-šest godina. Sve uključuje i veliku trafostanicu u Hrvacama te dalekovod do Konjskog.

Protivnici projekta od početka tvrde da akumulacija Peruća nije dostatna svojim zalihama, pogotovo u ljetnim mjesecima, a pogotovo da bi se ovime nepovratno uništio jedini izvor vode djevičanske kvalitete, na koji u budućnosti računaju i Cetinska krajina i cijelo područje Splita.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zvonimir Barišin/Cropix Privatni album Nikola Vilić/Cropix
Zvonimir Barišin/Cropix

Netaknuta priroda - pogled na jezero Peruća s Vrdova

Privatni album

Zoran Burić

Nikola Vilić/Cropix

Netaknuta priroda - Perućko jezero i planina Dinara
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/bivsem-suprugu-plenkoviceve-bliske-suradnice-u-zagori-propada-posao-vrijedan-milijarde-hdz-ovci-mu-ponistili-dozvolu-1276729 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=38b2c955c968fbe93de2a9bebb3711d2d13f0c9f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biv%C5%A1em+suprugu+Plenkovi%C4%87eve+bliske+suradnice+u+Zagori+propada+posao+vrijedan+milijarde%3F+HDZ-ovci+mu+poni%C5%A1tili+dozvolu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fbivsem-suprugu-plenkoviceve-bliske-suradnice-u-zagori-propada-posao-vrijedan-milijarde-hdz-ovci-mu-ponistili-dozvolu-1276729 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fbivsem-suprugu-plenkoviceve-bliske-suradnice-u-zagori-propada-posao-vrijedan-milijarde-hdz-ovci-mu-ponistili-dozvolu-1276729 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ELEKTRANA NA DINARI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraELEKTRANA NA DINARI

Bivšem suprugu Plenkovićeve bliske suradnice u Zagori propada posao vrijedan milijarde? HDZ-ovci mu poništili dozvolu

Piše Zoran Šagolj
29. ožujka 2023. - 09:53

Reverzibilna hidroelektrana (RHE) Vrdovo, planirana na Perućkom jezeru i unutar Parka prirode Dinara unatoč otporima lokalnog stanovništva i stručne javnosti, ostala je bez lokacijske dozvole, koju joj je lani izdala Županija splitsko-dalmatinska i njezine službe.

Rješenje o poništenju dozvole donijelo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine 6. ožujka ove godine, ali tek je ovog tjedna stiglo na adrese uključenih strana. Kao žalitelji na istoj strani našli su se Branko Buljan, vlasnik Imex banke iz Splita, koji je na Vrdovu, na svojoj starini, podignuo poveći objekt za turizam, te Hrvatska elektroprivreda (HEP), koja je nizvodno niz Cetinu planirala gotovo identičan projekt (RHE Blaca).

I Buljan i HEP upozoravali su na niz nepravilnosti koje su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:01