StoryEditorOCM
Dalmacijapropast

Vedran Šeparović na čelu "Kaštelanskih staklenika"

Piše PSD.
22. svibnja 2015. - 20:41
Na čelo “Kaštelanskih staklenika”, Trgovački sud u Splitu u četvrtak je imenovao stečajnog upravitelja Vedrana Šeparovića.

– Sud je otvorio stečaj. Utvrdit ću što je sve imovina kaštelanske tvrtke te ću napraviti prijave tražbina radnika. Zaprimat ću prijave ostalih vjerovnika koje ću usporediti s podacima iz poslovnih knjiga i utvrditi jesu li osnovane. U ponedjeljak ću otići u tvrtku razgovarati s radnicima i vidjeti ima li proizvodnje. Ne smije se dopustiti da nasadi propadnu, a o nastavku proizvodnje će odlučivati vjerovnici – kazao je upravitelj Šeparović.

Ročište je zakazano 21. srpnja. Tada će se stečajni upravitelj izjasniti kojim vjerovnicima priznaje prijavljena potraživanja i kolike su ukupne obveze “Kaštelanskih staklenika”. Prema podacima iz postupka predstečajne nagodbe, dug je 93,23 milijuna kuna, a čemu treba pridodati neisplaćene plaće za 84 zaposlenika.

Stečajni upravitelj će izraditi izvješće o gospodarskom stanju tvrtke, na temelju kojeg će vjerovnici odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka. Svi zaposlenici će po sili zakona dobiti otkaze, ostvarit će pravo na otpremnine, te će od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca dobiti tri minimalne plaće.

Ako vjerovnici na ročištu u srpnju izglasaju nastavak proizvodnje, kao što je to, na primjer, bio slučaj s “Dalmacijavinom”, stečajni upravitelj tada može ponovno zaposliti određeni broj radnika koji mu je potreban i za koje može osigurati sredstva da im isplati plaće.

Stečaj je otvoren na prijedlog Financijske agencije nakon neuspjelog sklapanja predstečajne nagodbe jer nitko od vjerovnika nije glasao za plan financijskog restrukturiranja koji je predložila Uprava tvrtke.

PIŠE: Tanja Gattin Zebić,
FOTO: Arhiva/CROPIX



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 10:15