StoryEditorOCM
Dalmacijazalud su godinama izdvajali u stambeni fond

Vapaj iz bivšega vojnog odmarališta Baško Polje: "Tjeraju nas na ulicu, a 30 godina smo podstanari"

Piše PSD.
31. siječnja 2013. - 10:00
Ako se hitno nešto ne promijeni, šest obitelji iz bivšega vojnog odmarališta Baško Polje, inače bivših i sadašnjih zaposlenika toga sada turističkog naselja, mogli bi uskoro završiti na ulici.

Radi se o stanarima paviljona “Burin” koji su, kao vojne osobe, službenici i namještenici, još početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme JNA, a kasnije kao djelatnici MORH-a, ostvarili prava o privremenom smještaju, sve do trenutka njihova trajnoga stambenog rješenja.

- Sve je bilo idilično do 2002. godine kada u posjed odmarališta dolazi “Club Adriatic” d.o.o., odnosno Fond za privatizaciju, koji su najprije usmeno, a zatim i pismeno zatražili našu deložaciju. Kako bi nas prisilili na odlazak najprije su nam, u cilju tobožnjeg rekonstruiranja i stabiliziranja poslovanja, ponudili humano preseljenje u nehumani objekt “Biokovo”, a zatim u bungalove naselja.

- Budući da smo već gotovo 30 godina u posjedu ovih objekata, mišljenja smo da smo ostvarili nekakva prava. Ako ništa, onda želimo da nam se ispuni dogovor na temelju rješenja od MORH-a, koji izričito kaže da se radi o privremenom smještaju sve do onoga trenutka kada riješimo svoje stambeno pitanje - jada se Ivan Žarković, jedan o dvadesetak stanara “Burina” koji su cijeli svoj životni vijek od plaće odvajali za obećane stanove u istočnom dijelu Makarske.

Međutim, Domovinski rat je promijenio tijek njihova boljeg života i zacementirao ih na mjestu gdje su ostarili i odakle ih se svim silama želi otjerati.

‘Prije dvije godine usred zime isključili su nam struju’

Do preuzimanja Fonda za privatizaciju stanari su imali uredna rješenja i cjenik plaćanja stanovanja u objektu, koji su uredno podmirivali, sve do prije sedam godina kada im je taj isti Fond uskratio nova rješenja o privremenom smještaju.

- Vidjevši da ćemo se svim silama boriti za svoja prava, “Club Adratic” podigao je pojedinačne tužbe protiv stanara našega paviljona, a prije dvije godine usred zime isključili su nam i struju, sve kako bi nas prisilili na odlazak - veli Smiljka Pejković i dodaje:

- Ako uistinu nemamo prava daljnjega ostanaka u ovom paviljonu, gdje sam ostavila svoju mladost i podigla djecu, onda tražimo pravično novčano obeštećenje ili obećano trajno rješenje našega stambenog pitanja. S njom se slaže i Ivo Antunović, smatrajući da jednom stečena prava ne prestaju.

Njih izbaciti i objekt prodati

- Zamislite, cijelo ovo vrijeme nikada se službeno nismo sastali s predstavnicima “Cluba Adriatic”, što je nedopustivo. Ako imamo zajedničkih problema, a imamo, onda smo, kao ljudi, trebali sjesti i dogovoriti se. Ovako izbacivati staricu od 86 godina potpuno je neljudski - smatra Antunović, koji strahuje da kao djelatnik odmarališta, kao osvetnički čin, sutra ne dobije plaću.

Život u 28 četvornih metara s troje i više članova zasigurno nije adekvatan, ali je stanarima “Burina” jedino rješenje. Završiti na ulicu s malim djetetom, kao što je to slučaj sa Antonijom Žarković, ne samo da bi bilo neljudski, nego izvan svake pameti.

- Sada se protiv stanara vodi sudski spor pri sudu u Makarskoj i ne znamo ishod. Ako bi on bio negativan za stanare naselja, žalit ćemo se na više instancije. Ovo je tipična hrvatska priča. Jasna je želja “Cluba Adriatic” da nas izbace i objekt prodaju, najvjerojatnije Rusima. Ali, neće ići tako, mi smo u zakonskom posjedu i da nije bilo Domovinskoga rata naši bi dobili društvene stanove - veli Antonija Žarković.

Piše MLADEN NEJAŠMIĆ
Snimio IVO RAVLIĆ / CROPIX

‘Žele se okoristiti na sirotinji’

Gordana Šprajc iz nevladine udruge, koja je do prije nekog vremena zastupala stanare “Burina”, tvrdi da se radi o protuzakonitom činu deložacije koji nema nikakve osnove. Nakon isključenja električne energije u paviljonu, o svemu je obaviještena ondašnja premijerka Jadranka Kosor nakon čije je žurne intervencije stanarima istog dana uključena struja.

- Netko se bez sumnje želi okoristiti na sirotinji koja je cijeli život ulagala u prostore u kojima žive. Paralelno su odvajali i za obećane društvene stanove, ali od svega ništa. Ovi su ljudi najprije zgnječeni, pa prožvakani i na koncu ostavljeni na milost i nemilost. Radi se o višemilijunskoj vrijednosti kompletnog odmarališta, koji fond namjerava prodati, a stanari “Burina” jedina su im smetnja - zaključila je Šprajc.


‘Stanari su odbili ponuđeno im alternativno rješenje’

U “Clubu Adriatic” tvrde da su stanari 1983. godine od JNA dobili rješenje o privremenom smještaju. Privremeni smještaj trebao je trajati do rješenja stambenog pitanja, odnosno do nastupa okolnosti kada je nužno iseljenje po proteku otkaznog roka u slučajevima potreba paviljona “Burin” u komercijalne svrhe, odnosno u slučaju neurednog plaćanja naknade na smještaj.

Početkom 1999. godine MORH donosi odluku o ostvarivanju prava na privremeni smještaj koji je trebao trajati do godinu dana. U upravi vele kako su stanari tu protupravno i, koliko im je poznato, ne posjeduju rješenja o stanarskom pravu, niti su to pravo ostvarili za vrijeme rada u JNA ni u Ministarstvu obrane. Također, stanari već nekoliko godina odbijaju platiti režijske troškove smještaja, a troškove snosi “Club Adriatic”.

Ponuđeno im je alternativno rješenje koje su također odbili, tražeći da im se ponuđeni smještaj da u trajno vlasništvo. Ne želimo ljude slati na ulicu, čak smatramo da smo pokazali socijalnu osjetljivost za korisnike, ali oni bi trebali znati da naš “Club Adriatic” posluje na tržišnom principu i nema mogućnosti da stambeno zbrinjava osobe koje stanarsko pravo nisu ostvarili kod prethodnih poslodavaca, stoji u odgovoru iz ‘Cluba Adriatic”.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:52