StoryEditorOCM
Dalmacija‘Sunčani Hvar’ rasprodaje imovinu

Unuka vlasnika: Vraća li se to 48. ili još gora nova nacionalizacija?

Piše PSD.
10. travnja 2013. - 21:17

Iz hotelske tvrtke “Sunčani Hvar” građane svako malo uznemiravaju. Nedavno je to bio pokušaj iseljavanja zaštićenih stanara iz tzv. popovske kuće, premda još uvijek nisu razriješeni imovinsko-pravni odnosi s Hvarsko-bračko-viškom biskupijom, te dovođenje partijanera u uvalu Mala Garška u suradnji s jednim od klubova sa Zrća.

Sada je Nadzorni odbor, tragajući za rješenjem kako bankama hitno vratiti dug od 12 milijuna eura, donio odluku da hoteli “Palace” i “Dalmacija” idu na prodaju.

A to zapravo ne bi ni bilo sporno da se u svemu tome nešto ne pita i AUDIO, zbog vlasničke strukture, te da barem Gradska loggia hotela “Palace” ne pripada Gradu Hvaru. S druge strane, nasljednici pok. Josipa Avelinija (1891. - 1947.), zaslužnog gradonačelnika koji je tu časnu dužnost obnašao u nekolliko mandata, tvrde da je stari dio hotela “Dalmacija” također u vlasništvu Grada Hvara i u procesu povrata upravo njima.

- Ovakve su odluke u najmanju ruku čudne jer je Rješenje o povratu te nekretnine, nama kao prijašnjim vlasnicima, doneseno još 2002. godine i čeka se njegova pravomoćnost. Štoviše, nekretnina ima zabilježbu po kojoj ne može promijeniti vlasnika dok proces povrata i sudskih sporova traje.

O ovom statusu hotela “Dalmacija” upozoreni su članovi NO-a i Uprave “Sunčanog Hvara” ranije raznim dopisima, ali i na zadnjoj sjednici. Unatoč svemu, NO je donio tu groznu odluku - kaže Ana Domančić-Krstulović, unuka pok. Josipa Avelinija.

Nova nacionalizacija

Nasljednici vlasnika kojemu je nacionalizirana obiteljska kuća oštro prosvjeduju protiv takve odluke smatrajući je potpuno neprimjerenom. Sudski sporovi, kako Ana dodaje, traju još iz sredine 1990-ih, iz vremena kada je tadašnji Hrvatski fond za privatizaciju utvrdio da nisu dostavljeni dokazi o vlasništvu.

Te dokaze “Sunčani Hvar” navodno ni do danas nije dostavio, a donosi odluku o prodaji onoga što nije njegovo, i za što nema vlasnički list. U posljednjem sudskom sporu prije dvije godine između ostalog napisano je: “Po Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i pripadajućim protokolima toj Konvenciji, pravo na mirno uživanje vlasništva podignuto je na rang temeljnog ljudskog prava, a i Ustav RH jamči pravo vlasništva.”

Upravo ta rečenica dala nam je nadu da se puno toga promijenilo, ali samo do zadnjeg Velikog petka kada je odluka donesena, pa se stoga pitamo vraća li se to 48. ili još gora “nova nacionalizacija” - prodaja ukradenoga - govori Ana. Takvim činom hotelska tvrtka, prema njezinim riječima, dokazuje da im stari dio hotela “Dalmacija” zapravo nije ni potreban u njihovu poslovanju.

Zato joj nije jasno zašto im se konačno ne vraća njihova imovina, što im pripada po Ustavu i zakonima RH? Nezadovoljni su što im se uskraćuje jedno od temeljnih ljudskih prava, a da bi ga uživali, neće se zaustaviti na hrvatskim sudovima, nego će pravdu potražiti i na europskim.

Vlasništvo “Sunčanoga Hvara” na predmetnoj nekretnini utemeljeno je na Zakonu o privatizaciji i Rješenju HFP-a iz 1994. kojim je utvrđeno da hotel “Dalmacija” ulazi u temeljni kapital tvrtke. Zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, a temeljem zakona, za obeštećenja bivšim vlasnicima osigurana je rezervacija u dionicama kod HFP-a.

Prema tome, nekretnina je u našem posjedu već 50 godina, cijelo vrijeme je privedena svrsi i koristi se kao hotel, pa nam sve navedeno daje za pravo da se smatramo njegovim jedinim i stvarnim vlasnikom, što je u više navrata potvrđeno i sudskim presudama donesenim u našu korist iako postupak, istini za volju, još uvijek nije pravomoćno okončan - pojašnjava Gordana Tomičić, predsjednica Uprave “Sunčanog Hvara”.

Piše i snimio Mirko Crnčević

Doktor Avelini

Stari dio hotela ‘Dalmacija’ sagradio je doktor Josip Avelini (otac Dese Kovačević, Rade Domančić i Ivana Avelinija, djed osmero unuka), Hvaranin po ocu i majci, neposredno nakon II. svj. rata za svoju obitelj, svoje troje djece, te za liječničku ordinaciju. Prije točno 65 godina, naoružani službenici tadašnje Jugoslavije zatražili su ‘ključeve hotela’ od obitelji Avelini okupljene za uskrsnim stolom, na što je Katica Avelini r. Machiedo, supruga tada već pok. Josipa Avelinija, odgovorila da to nije hotel, nego obiteljska kuća s poslovnim prostorom, ali su oni ostali ustrajni: ‘... da, ali to može poslužiti kao hotel.’ Nikakve žalbe, ni molbe, tada nisu pomagale, pa je obitelj ostala bez kuće.

Brojni sudski postupci

Hvarani sa »Sunčanim Hvarom« vode niz sudskih sporova koji su beskonačni premda se volimo hvaliti da smo pravno uređena zemlja. HFP je ugašen, njegove nadležnosti preuzeo je AUDIO, sve se iznimno sporo rješava. U Hvaru, što znam, Grad, Biskupija Hvarsko-bračko-viška, obitelj Maričić – Miličić (hotel ‘Slavija’ i bife ‘For’), Mirko Kovačić (hotel ‘Kovačić’), pa ni obitelj Avelini nisu uspjeli razriješiti imovinske-pravne odnose sa spomenutom hotelskom tvrtkom iako se oko toga postupci u nekim slučajevima vode čak i više od 20 godina, upozorava Aljoša Maričić iz Udruge izvornih vlasnika nekretnina u »Sunčanom Hvaru«.

Provjerit ćemo

Tražit ćemo očitovanje imenovanih članova, a ujedno zatražiti potvrde od nadležnih institucija. Bilić nije postupio korektno kada je o nasilniku govorio uopćeno. Najispravnije bi bilo da nam je o saznanjima javio prije sjednice i mi bismo provjerili prije Vijeća, kaže gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 05:56