StoryEditorOCM
DalmacijaPLODOVI GNJEVA

U ‘Staklenicima’ pobrali otkaze: Sad će žena morat hranit mene i tri sina

Piše PSD.
29. svibnja 2015. - 16:35

Jedan od prvih poslova Vedrana Šeparovića, stečajnog upravitelja “Kaštelanskih staklenika”, bio je potpisati otkaz ugovora o radu za svih 87 zaposlenika te ih pozvati da i oni “parafiraju” i preuzmu dokument koji će ih izravno odvesti na burzu rada. Umjesto očekivane gužve, u zgradu uprave u pogonu Knežine u četvrtak prije podne dolazili su tek pojedinci, oni koji žele skratiti otkazni rok i odmah se prijaviti na Zavod za zapošljavanje kako bi što prije počeli primati novčanu naknadu.

Bit će za kruv

Tomo Dundić, po struci vrtlar, s osam godina staža u “Staklenicima”, među prvima je preuzeo odluku o otkazu.
- Čeka me još veća neizvjesnost, jer s 57 godina nemam kud - kazuje nam dok u hodniku čeka red na ulazak kod stečajnog upravitelja. - Jedino imam pravo s biroa primati novčanu naknadu 15 mjeseci, poslije nigdi. Ni na biro, ni u penziju, ni zaposlit se. Živim isključivo od plaće, a plaće nema, djeca su malo veća pa zarade sebi dnevnicu, barem za kruv - kazuje Tomo.

S Tomom Dundićem je i 48-godišnji Nikica Stude, kotlovničar koji je u “Staklenicima” radio 21 godinu.
- Ne znam ni ja šta sad, na biro, a šta ćemo poslije, to ne znam - rezigniran je Nikica. - Imam sriću da mi žena radi pa preživljavamo. Imam tri sina, sva tri nezaposlena pa sad zamislite kako je to - jada se Nikica.
Damir Klarić, sindikalni povjerenik Novog sindikata, ima “sreću” da mu je u “Staklenicima” radila supruga Kata. Imaju 51 godinu ukupnog “stakleničkog staža”, od toga Kata 30 godina. Damir je po struci brodostrojar, a Kata poljoprivredni tehničar. Oboje će na burzu rada, nisu primili osam plaća zaredom.

- Mi smo vam sad ni na nebu ni na zemlji, prestari da po zakonima ove naše zemlje radimo, premladi za mirovinu - definirao je Damir svoj i suprugin status, dok zajedno, uz odobrenje stečajnog upravitelja, obilazimo zapuštene staklenike u pogonu Knežine u Kaštel Štafiliću. Damir nam usput kazuje da je za ponovno pokretanje proizvodnje nužno uložiti najmanje dva milijuna kuna. Za početak bi trebalo očistiti površine oko staklenika pa u samim staklenicima zamijeniti razbijena stakla, popraviti konstrukciju narušenu za nedavnog nevremena, popraviti sustav zalijevanja...

Jeste li snimali film?

Ni povremene sunčeve zrake što su se probijale kroz oblake iznad Štafilića nisu uspjele umanjiti sablasan izgled napuštenih staklenika u kojima je trava izrasla i do dva metra, kao da se natječe s onom koja je okružila vanjske strane.

Među površinama požutjele trave izdvajaju se “otoci” zelenila izraslog na hrpama skupo plaćenoga gnojiva, dovezenog radi podizanja nasada pa ostavljenog na putu. Područje bi idealno poslužilo za scenografiju filma na temu kraja civilizacije kakvu poznajemo. Da nismo jedini na koje napušteni staklenici ostavljaju takav dojam, potvrđuje nam i Damir Klarić.

- Staklenici u pogonu Resnik u još su gorem stanju, pa ih turisti fotografiraju jer misle da se tu snimao kakav film ili serija - veli Klarić.
Kad i posljednji radnik preuzme odluku o otkazu, pustoš će, barem do okončanja stečajnog postupka, biti još sablasnija.

Jadranka MATIĆ
Snimio Duje KLARIĆ /Cropix

Traktorist Stiv Orlić: Gadi mi se ovde doć

Nakon 15 godina rada u ‘Staklenicima’, 39-godišnji traktorist Stiv Orlić, kojeg srećemo na parkiralištu, odlučio je ne čekati, nego sve odmah rješavati.

Nakon potpisivanja otkaza čeka vas burza rada.
- Biro, jedva čekan.
Zašto?
- Zbog neimaštine i ove tuge šta nam se događa.
Poduzeće ima u vlasništvu velike površine zemlje, proizvodi hranu, a propalo je. Zašto?
- Nesposobna uprava koja je sebe prikazala kao spasitelje, a nama učinila ovo što je učinila, i dovela do toga da je ispalo da smo mi radnici nesposobni.
Dvomjesečni štrajk nije dao rezultat?
- Ubrzao je stečaj, stečajni upravitelj je tu, mi se nadamo da će sve izać na vidjelo i da ćemo dobit naša potraživanja.
Ako budući vlasnik pokrene proizvodnju, bi li došli raditi?
- Ne mogu to reć, ne znam. Toliko sam razočaran da mi se gadi ovde doć, degradirani smo, mobing je bio ogroman.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 10:55