StoryEditorOCM
Dalmacijaviši standard

U Radunu i Rudinama ‘ucrtani’ škola i vrtići

Piše PSD.
26. ožujka 2014. - 11:39
Ovih dana ponovna je pokrenuta javna rasprava o urbanističkim planovima uređenja Rudina (UPU broj 4) i Raduna (UPU broj 6), koja će potrajati do 16. travnja, s tim da će 9. travnja biti upriličeno i javno izlaganje. Premda je legalizacija bespravno izgrađenih objekata riješila probleme stanovnika ovih novih, na crno sagrađenih kaštelanskih naselja, zanimanje za planove nije izostalo.

S razlogom, budući da će, među ostalim, definirati komunalnu infrastrukturu i područja opće društvene namjene koji će izravno utjecati na standard svih stanovnika.

Ukupne površine 250 hektara (Radun 109,33 i Rudine 141,49) i s više od 4500 stanovnika (Radun oko 3000 i Rudine oko 1500), ova naselja nemaju ni jednu osnovnu školu, park, sportski teren... Što je još važnije, nemaju riješenu vodoopskrbu ni kanalizacijski sustav, a cestovna je mreža nepotpuna, nedovršena i na pojedinim dionicama, kojima se kreću i pješaci, opasna jer nema nogostupe.

Udovičić: Vodoopskrba i kanalizacija su prioriteti

– Vodoopskrba i kanalizacijski sustav stoga i jesu prioriteti – kaže kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić. Ova naselja bit će, kao i cijela Kaštela, priključena na EKO-sustav. U Radunu je već izgrađena vodosprema i crpna stanica, a sada će se raditi druga faza.

Uplanjenje navedenih sadržaja ne znači da će svi preko noći biti i realizirani jer izravno ovise o proračunskim financijskim mogućnostima. Znaju to i stanovnici Raduna i Rudina, no znaju i da je važno od nečega početi, u ovom slučaju od prostornog planiranja, bez kojega se ne može ishoditi ni dokumentacija za građenje.

Mreža prometnica u oba naselja rađena je tako da “zaobilazi” kuće, s namjerom da prometnice budu normalnog profila gdje god je to moguće, te da imaju nogostupe s obje ili barem s jedne strane. Ako ni jedno nije moguće, onda će biti jednosmjerne, jer pješake svakako treba zaštititi. U Rudinama su u projektu glavne prometnice kroz naselje planirana i dva autobusna stajališta.

Kad se o građenju govori, onda valja navesti da je i u Radunu i u Rudinama predviđena lokacija za škole i vrtiće. Radun nema ni jedno ni drugo, a Rudine imaju vrtić, zahvaljujući župi koja je ustupila svoj prostor.

U Radunu je parcela za školu predviđena na lokaciji zapadno od Zagorskog puta, što je ispod željezničke pruge, baš kao i dvije parcele na kojima su predviđeni objekti opće društvene namjene koje se nalaze južno od groblja u Kaštel Starom. Dijeli ih zaštitna zelena površina oko groblja. U Radunu je uočljivo i područje arheološkog parka na kojemu se još provode istraživanja. Značajno je, međutim, rečeno nam je, da se to područje označi radi sprječavanja eventualne gradnje bilo kakvih objekata.

Botić: UPU ima sve što Rudinama treba

U Rudinama je škola planirana na parceli između postojećih stambenih zgrada Hvidre i Centra za rehabilitaciju “Mir”. Južno od centra “Mir” je parcela za vrtić, dok je sportsko-rekreacijski centar na lokaciji istočno od potoka Ričivice.

– Ono što smo isticali kao naše potrebe sada je u UPU-u – kaže Jurica Botić, predsjednik Mjesnog odbora Rudine. – Teško je reći što je najvažnije od spomenutih sadržaja, ali svakako među važnijima jest podizanje vrtićkog standarda. Važno je i uređenje nogostupa te, koliko god se govori da ima zelenila, uređenje makar jednoga parka. Posebna tema su mreže škola u Hrvatskoj, pa i na ovom području.

Naša djeca, njih oko 170, u školu idu u Kaštel Stari, iako žive u Novome. Moj je osobni stav da bi trebala biti upisana u školu koja se nalazi unutar granica naselja u kojemu žive – kaže Botić.

Jadranka Matić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 12:45